TamU taipui sarja­kärjelle Tammelan jäähyväisissä

26/08/2017
Otteluraportti

Tampere United haastoi rohkeasti sarjakärki Salon Palloilijat torstai-iltana Tammelassa, mutta joutui nielemään 0–2 (0–1) -tappion vieraiden käytettyä maalintekopaikkansa tehokkaasti hyväkseen. Suurin syy tappiolle oli tehottomuus maalipaikoissa sekä otteen menettäminen henkisesti raskaan toisen jakson alussa tulleen 0–2-maalin jälkeen. Kyseessä oli samalla TamUn viimeinen ottelu Tammelassa tällä kaudella, sillä kotiottelut siirtyvät syyskuuksi Ratinan stadionille.


Kakkonen

0 – 2

TamU aloitti ottelun erittäin vahvasti ja korkea prässi toi tulosta heti ottelun toisen minuutin alussa. Riku Oras voitti irtopallon keskellä ja pelasi sen laidalle Matti Saarelle, joka pääsi rangaistusalueen kulmalle käytettyään palloa laitapuolustaja Verneri Uimosella. Vaikka Saari oli kolmen punapaidan ympäröimä, komeat harhautukset ja pyörähdykset avasivat reitin kohti maalia. Toppari Atte Sihvonen kuitenkin jyräsi Saaren kyynisesti kentän pintaan, eikä päätuomari yhtynyt yleisön äänekkääseen näkemykseen rangaistuspotkusta, vaan osoitti sinivihreälle kulmalipulle.

Kulmapotkusta ei vaarallista maalintekopaikkaa saatu, mutta TamUn painostus jatkui. Varsinaiset tekopaikat loistivat kuitenkin poissaolollaan. Lauri Saari toki kokeili kaukovetoa, ja muun muassa Riku Oras ja Roope Kostiainen pääsivät pallon kanssa puolivaarallisiin asemiin boksissa, mutta torjuntoihin ei maalivahti Anton Lepolaa pakotettu. SalPalla oli puolestaan pari vaarallista pystysyöttöä, jotka maalivahti Jani Rantala kuitenkin katkaisi hyvin ajoitetuilla vastaantuloillaan.

Ottelun 12. minuutilla SalPan leiristä huudeltiin vuorostaan rankkaria, kun Sunday Okodugha murtautui laidalta boksiin ja päätyi kentän pintaan Mauno Sirénin ja Topias Järvelän puristuksissa. Tuomari levitti kuitenkin välittömästä kätensä, eikä tästäkään tilanteesta siirrytty 11 metriin

Hetkeä myöhemmin toisessa päässä nähtiin ottelun näyttävin syöttökombinaatio, kun Leroy Maluka, Matti Saari ja Riku Oras puhkoivat SalPa-puolustuksen lyhyillä yhden kosketuksen syötöillä. Roope Kostiainen ei kuitenkaan maalin edessä päässyt kiinni viimeiseen syöttöön ennen toppari Atte Sihvosta, ja näin tilanne kuivui kokoon. Mitä pidemmälle ensimmäinen jakso eteni, sitä enemmän kotiyleisö turhautui siihen, että United ei onnistunut selvästä pallonhallinnasta huolimatta luomaan varsinaisia maalintekopaikkoja. Noin 20 metriin saakka hyökkäyspeli kulki mainiosti, mutta lähellä boksia SalPan puolustussumppu tukki Sinipaitojen hyökkäyspelin tehokkaasti.

Reilun puolen tunnin kohdalla Topias Järvelä joutui pysäyttämään nopeaan vastahyökkäykseen karkaamassa olleen vaarallisen Lucas Gabrielssonin keltaisen kortin arvoisesti. Pallon taakse asteli Topias Tiainen, jonka keskitys löysi kärkimies Eetu Leppäsen linjan takaa. Maalivahti Jani Rantala oli kuitenkin sijoittunut oivallisesti, ja nappasi Leppäsen puskun helposti syliinsä.

Kotijoukkueen paras maalintekopaikka syntyi ottelun 39. minuutilla Matti Saaren oivalluksesta. Liukas laitahyökkääjä oli ajautui kerran jo pallon menetettyään lähes kulmalipulle pallon kanssa, ja koko SalPa-puolustuksen painopiste oli siirtynyt laidalle. Riku Oras oli kuitenkin jäänyt odottamaan tyhjään tilaan rangaistusalueen kaarelle, ja Matti Saari havaitsi tämän. Vaikka syöttö jäi hiukan taakse, Oras pääsi laukomaan tulisesti, ja vain Anton Lepolan huippupelastus esti maalin synnyn.

SalPan johtomaali syntyi kuin varkain SalPan ensimmäisestä pitkästä hyökkäyksestä. Palloa pidettiin kentän oikealla puoliskolla, kunnes vasen laitapuolustaja Emil Enqvist nousi tyhjään tilaan ja sai sinne oivallisen syötön Lucas Gabrielssonilta. Ensin näytti siltä että Enqvistin keskitys olisi mahdoton maaliin puskettava, mutta kärkimies Eetu Leppänen saikin puskettua pallon korkeassa kaaressa viivalta irronneen Jani Rantalan yli. Näin SalPa siirtyi pelitapahtumien vastaiseen 0–1-johtoon.

Lisäajalla nähtiin vielä Mauno Sirénin upea nousu puolesta kentästä aina rangaistusalueelle asti. Boksin kulmalla Sirén löi liinat kiinni ja kokeili vetoa samasta paikasta, josta vajaa viikko aiemmin MuSaa vastaan oli verkko heilunut. Tällä kertaa pallo suuntautui kuitenkin niukasti maalin yli, ja näin taukoa lähdettiin viettämään tappiolukemissa.

Peli menee rikki toisella jaksolla

Toinen jakso sai hiukan samankaltaisen alun kuin ensimmäinen jakso oli saanut, sillä TamU oli jälleen lähellä tehdä maalin heti jakson toisella minuutilla. Silloin Matti Saari ujutti syöttönsä boksiin Roope Kostiaiselle, joka laukoi heti. Kulma jäi kuitenkin hiukan pieneksi eikä laukauskaan onnistunut ihan parhaalla mahdollisella tavalla, ja näin maalivahti Anton Lepola pystyi venymään jalkatorjuntaan.

Pallonhallinnan kannalta toinen jakso oli heti alusta alkaen paljon ensimmäistä jaksoa tasaisempi. Lisäksi pelin kulku oli sikäli ikävämpi, että SalPa teki hiukan onnekkaankin 0–2-maalin jo reilun seitsemän minuutin pelin jälkeen. Maaliin johtanut hyökkäys oli sinällään hyvin rakennettu, kun pallo kierrätettiin sivurajaheiton jälkeen useamman pelaajan kautta toiselle laidalle Emil Enqvistille. Tämä ajoi boksissa lähes päätyrajalle asti ja keskitti maata pitkin inhottavan pallon luukulle. Maalivahti Jani Rantala ei saanut Eetu Rahkolan jalasta pompannutta pallon käsittelyynsä. Samaan aikaan Topias Tiainen oli karannut Mauno Siréniltä ja pääsi tuikkaamaan pallon maaliin.

Maalin jälkeen ote siirtyi täysin SalPalle, ja koko pelin kuvasta muodostui toisella jaksolla täysin päinvastainen kuin TamUn hallitsemalla ensimmäisellä jaksolla. Hiukan ennen tunnin täyttymistä jopa 0–3-maali oli lähellä, kun Eetu Rahkolan syötönkatko epäonnistui, ja Topias Tiainen murtautui lähes yksin läpi. Mahdi Ali tukki kuitenkin tien aivan parhaaseen laukaisusektoriin, ja näin Jani Rantala onnistui torjumaan Tiaisen vedon, ja Verneri Uimonen siivosi vielä karat.

Tunnin täytyttyä TamU-valmennus reagoi vaihdoilla. Ensin Mehdi Fennane toi Roope Kostiaista fyysisemmän ja pääpelivoimaisemman vaihtoehdon kärkeen. Vielä radikaalimpi vaihto nähtiin 65. minuutilla, kun TamU siirtyi kolmen puolustajan linjaan Eetu Rahkolan tullessa vaihtoon ja Tero Intalan ottaessa paikan oikealta laidalta. Samalla Lauri Saari siirtyi toiseksi kärjeksi Mehdi Fennanen rinnalle.

Vaihtojen myötä TamU sai hyökkäyspeliin pientä uutta pontta, mutta kovin lähellä maalia ei ennen loppuminuutteja oltu. Yksi parhaista paikoista syntyi Leroy Malukan näyttävän kuljetuksen päätteeksi. Pallon sai Malukan syötöstä Riku Oras, jonka laukauksen toppari Atte Sihvonen ohjasi maalin edestä kulmaksi. Myöhemmin Oras pääsi vetämään Mahdi Alin ristipallon jälkeen, mutta tämänkin vedon blokkasi nimenomaan Atte SIhvonen.

SalPallakin oli toki viimeisellä puolituntisella omat vaaralliset hyökkäyksensä, mutta kovin lähellä lisämaalien tekoa vieraat eivät missään vaiheessa olleet. TamU sen sijaan sai vielä kaksi vaarallista vapaapotkua ottelin loppuminuuteilla. Ensin Matti Saari pääsi mielipaikalleen ottelun 89. minuutin juuri täyttyessä, mutta Anton Lepola haki pallon hienosti alanurkasta. Lisäajan ensimmäisellä minuutilla pallo vietiin samaan paikkaan Matti Saaren tultua kaadetuksi komean kuljetuksen jälkeen. Tällä kertaa pallon taakse asteli kuitenkin velipoika Lauri Saari, jonka laukaus pamahti kutkuttavasti ylärimaan.

Kommentit ottelun jälkeen

”Eka jakso näytti tosi hyvältä ekat 40 minuuttia siihen maaliin asti. Toinen jakso oli huomattavasti vaikeampi”, näki viimeisen parikymmenminuuttisen pelannut Sampo Ojala pelin kaksijakoisuuden TamU-TV:n haastattelussa heti ottelun päätyttyä.

”Pelissä oli paljon hyvää, mutta se ei riittänyt tulokseen”, näki puolestaan päävalmentaja Mikko Mäkelä. ”Ensimmäinen puoliaika oli hyvää pallollista peliä, mutta terävyys ratkaisuhetkillä jäi vähän piippuun. Pystyttiin pitämään myös SalPa pois maalipaikoilta, mutta 0–1-maalissa kävi kaverilla hyvää tuuria, kun pallo kimposi olkapäästä meidän molarin yli. Pompot kuitenkin kuuluvat fudikseen.”

”Toisen jakson alussa SalPan nopea 0–2-maali muutti meidän pelitapaamme siirryttyämme kolmen alakertaan. Hatun nosto ja kiitos jätkille, jotka antoivat kyllä kaikkensa kentällä, mutta tällä kertaa kaveri oli parempi”, Mäkelä päättää.

Tampere United pelaa seuraavan ottelunsa ensi perjantaina 1.9. Etelä-Espoon Pallon vieraana Matinkylässä. Tämän jälkeen kotiottelut siirtyvät Ratinaan, jossa ensimmäinen ottelu pelataan sunnuntaina 10.9. sarjapaikkansa puolesta raivoisasti taistelevaa Peimari Unitedia vastaan.

Kakkonen

0 – 2

( 0 – 1 )

Yleisöä:
433

42' Eetu Leppänen
53' Topias Tiainen

Yleisöä:
433

1 Jani Rantala
2 Mauno Sirén
3 Roope Kostiainen 61'
4 Topias Järvelä 32' 72'
5 Eetu Rahkola C 65'
8 Riku Oras
10 Matti Saari
11 Lauri Saari
20 Verneri Uimonen
26 Mahdi Ali
52 Leroy Maluka 60'
30 Tuomo Hiltunen
6 Sampo Ojala 72'
7 Jussi Rasva
9 Tuomas Lehti
16 Mehdi Fennane 61'
19 Valtteri Uimonen
23 Tero Intala 65'
1Anton Lepola
5Emil Enqvist
8Santeri Peltolakeltainen kortti 65’
9Eetu Leppänenkeltainen kortti 90+1’
11Lucas Gabrielsson
14Atte Sihvonen
16Albijon Muzacikeltainen kortti 75’
20Ilari Koljonenkeltainen kortti 60’vaihtoon 72’
21Iku Leino
22Topias Tiainenvaihtoon 69’
24Sunday Okodughavaihtoon 85’
3Pyry Tenhovaihdosta 85’
6Juusuf Abdi
12Heikki Leppäkoski
17Joonas Juhola
18Elmo Heinonen
19Niko Leskelävaihdosta 69’
25Jaakko Oksanenvaihdosta 72’

TamU-Kauppa

Pääyhteistyökumppanit

Tukemassa myös

American Brothers Circle Line Group Edun Herkkukeidas Insta Group Käännöstoimisto Juha Arola VA Sport Management

17.7. TamU - SexyPöxyt 3 – 0

19.6. TuTo - TamU naiset 1 – 5

27.6. PP-70 - TamU 2 2 – 7

23.7. klo 19 TamU - Ilves-Kissat

21.7. klo 14 TamU naiset - FC Nokia

27.7. klo 18 TamU 2 - TP-49