TamU rynnisti derby­voitolla sarja­kärkeen

18/06/2022 TamU
Otteluraportti

Tampere Unitedin erinomainen alkukausi sai jatkoa ottelussa Ilves-Kissoja vastaan. Yli 750 ihmistä kesäiselle Pyynikille keränneessä paikallisottelussa TamU oli terävämpi maalipaikoissa ja puolustuspelaamisessa. Lopullisen ratkaisun ottelulle tarjosivat Julius Stenroos rangaistuspotkullaan ja vastustajajoukkueen turha punainen kortti. TamU otti itselleen Tampereen herruuden numeroin 3–1 (2–1) ja siirtyi yksin Kakkosen B-lohkon kärkeen.


Kakkonen

3 – 1

  • TamU sai jälleen hyvän alun tekemällä osin pelitapahtumien vastaisestikin kaksi maalia ensimmäisen reilun puolten tunnin aikana.
  • Ilves-Kissojen hyökkäyspeli oli pitkälti Milad Zanidpourin varassa; ja hän otti typerät kaksi keltaista korttia ja tuli ulosajetuksi 68. minuutilla.
  • Voitto vie TamUn yksin sarjakärkeen kolme pistettä ottelun enemmän pelanneen Ilves-Kissojen edelle.
  • Julius Steenroos jatkaa huikeaa kauttaan – nyt kaksi maalia.

Ilves-Kissat teki varsinkin ensimmäisellä jaksolla meille aika hankalaksi prässätä ylhäältä. Meidän piti prässätä, mutta ei se ihan onnistunut. He loivat hyvin ylivoimia ympäri kenttää, ja meillä oli siinä vähän hankaluuksia.

- Joonas Rantala
Laitalinkki

Tänään oli aikamoista taistelufutista. Ei se kaunista ollut, mutta onneksi saatiin voitto napattua.

- Joonas Rantala
Laitalinkki

Meiltä vaihtui viisi pelaajaa edellisen ottelun aloituskokoonpanosta. Mielestäni se kertoo paljon meidän joukkueen tasosta.

- Jukka Listenmaa
Päävalmentaja

Tällä hetkellä meillä on aika kliinistä hyökkäyspelaamista, eikä hyökkäys monta paikkaa tarvitse, kun maali jo tulee.

- Jukka Listenmaa
Päävalmentaja

Sitten löytyy näitä Stenrooseja. Jos ei vanhemmat äijät ratkaise, niin juniori tulee ja laittaa pallot maaliin. Potentiaali on ollut tiedossa, mutta kyllä se siltä pelipaikalta aika kovat kaverit on heittänyt sivuun.

- Jukka Listenmaa
Päävalmentaja

Jo ottelun alkuhetket näyttivät mittelölle suuntaa. Ilves-Kissat sai heti ottelun alussa rikottua Sinipaitojen peliä, ja TamUlta nähtiin varsin harvoin joukkueelle tyypillisiä pitkiä syöttöketjuja. Alku oli muutenkin TamUlta melko hermostuneen oloista ja omista harhasyötöistä syntyi Ilves-Kissoille muutamakin potentiaalisesti vaarallinen tilanne, mutta United-puolustus yhdessä maalivahti Antti Kuusisen kanssa pysyi kuitenkin terävinä.

Julius Stenroos pääsi 0–0-tilanteessa laukomaan vapaapotkun hyvästä paikasta, muta veto suuntautui niukasti maalin ohi.

Maalinteon aloitti kuitenkin TamU 21. minuutilla. Maalivahti Kuusinen antoi pitkän pallon, jonka Toni Toijala pudotti hyökkäyspäässä Eric Bullockille. Edellisessä ottelussa Grankulla IFK:ta vastaan kaksi maalia iskenyt Bullock syötti oivallisesti linjan taakse, josta pelivälineen pääsi sijoittamaan maaliin loistavaa alkukautta pelaava Julius Stenroos. Tilanne oli näin 1–0.

Eric Bullock syöttää Julius Stenroosin maalintekoon.
Julius Stenroos laukoo pallon maaliin.

United ei kuitenkaan saanut tästä maalista lisää rentoutta tekemiseensä. Maalista tuntui tulevan ennemminkin lisävirtaa vierasjoukkue Ilves-Kissoille, joka sai pallonhallinnan ja tuntui vaarallisemmalta osapuolelta.

”Ilves-Kissat oli hyvä vastustaja. He tekivät varsinkin ensimmäisellä jaksolla meille aika hankalaksi prässätä ylhäältä. Meidän piti prässätä, mutta ei se ihan onnistunut. He loivat hyvin ylivoimia ympäri kenttää, ja meillä oli siinä vähän hankaluuksia”, mietti laitaliinkkinä pelannut Joonas Rantala pelin päätyttyä.

Joonas Rantala laukoon 2–0-maalin ulkosyrjällä kierteisenä tolpan kautta.
Maali maistuu Joonas Rantalalle. Ville Puustinen ja Leevi Antinaho näyttävät nyrpeämpää naamaa.
Riemu repesi myös kannattajien parissa.

TamUn 2–0-maali tulikin hivenen yllättäen ja kenttätapahtumien vastaisesti Kissojen hyvän jakson päätteeksi. Hyökkäysalueella Toni Toijala keskitti oikealta laidalta, mistä pallo kimpoili Ilves-Kissat-puolustuksen ja Tomi Ylisen kautta vasemmalla kaistalla olleelle Joonas Rantalalle. Rantala tähtäsi, tälläsi TamUn 2–0-johtoon tolpan kautta maaliin uponneella laukauksellaan ja juoksi suoraan suurilukuisena ja äänekkäänä olleen Sinikaartin eteen tuulettamaan osumaansa.

”Sattui pallo osumaan aika hyvin kohdalle, Jostain boksin suunnalta se kimpoili ja pääsin jopa vähän asettelemaan. Siinä oli vastustajan puolustaja edessä niin piti hetken katsoa, että vetää sivusta ettei jää ensimmäiseen mieheen”, kertasi Rantala maaliaan.

Milad Zqnidpour laukoo 2–1-kavennuksen, eikä Antti Kuusisella ole mitään mahdollisuutta ehtiä torjuntaan.

Ensimmäisen jakson lopulla pelin hallinta siirtyi jo enemmän Sinipaidoille, mutta Ilves-Kissat pääsi kuin pääsikin vielä kaventamaan. TamU sai 39. minuutilla kulmapotkun, jonka jälkitilanteesta Ilves-Kissat teki terävän vastahyökkäyksen. Vastahyökkäyksessä TamU-paidastakin tuttu Niklas Lindholm antoi upean ratkaisevan syötön linjan ohi juosseelle Milad Zanidpourille, joka ei paikastaan erehtynyt. Ensimmäisellä jaksolla juuri tämä kaksikko oli Ilves-Kissojen vaarallisin osa, joten kenttätapahtumiin peilaten tämä maali oli juuri oikean kaksikon tekemä.

Enempää maaleja ei ensimmäisellä jaksolla nähty ja tauolle mentiin TamUn 2–1-johdossa. Voittopuoleisesti TamUa kannattaneen yleisön parissa vallittsi jännittynyt mutta samalla iloinen ilmapiiri tauolle mentäessä.

Pyynikin lehterit pullistelivat yleisöä.
Tomi Ylinen pelasi kauden ensimmäisen ysikymppisensä, ja oli heti yksi kentän parhaista.

TamU ottaa otteen toisella jaksolla

Toinen jakso alkoi melko samankaltaisissa tunnelmissa kuin ensimmäinen jakso. Ilves-Kissat piti palloa enemmän ja varsinkin Milad Zanidpour oli TamU-puolustukselle vaikea pideltävä. Kokonaisuutena United pelasi kuitenkin erittäin hyvin joukkueena, ja hyvistä Kissojen yksilösuorituksista huolimatta Sinipaidat sai pidettyä vierasjoukkueen poissa erinomaisilta maalipaikoilta.

”Toisella jaksolla otettiin pakka tiiviimmäksi ja alemmaksi ja sitä kautta saimme hyviä riistoja”, Rantala kertasi ottelun jälkeen.

Joonas Rantala yrittää ohittaa Leevin Antinahon.

Jos toisen jakson alussa pelin hallinta alkoi jo siirtyä TamUlle, maalipaikat jäivät kuitenkin vähiin. Ensimmäinen merkki tulevasta nähtiin vähän ennen tunnin täyttymistä, kun Toni Toijala pelasi Eric Bullockin pystyjuoksuun. Bullock ei kuitenkaan saanut missään vaiheessa jalkaansa vapaaksi. Lopulta Bullock kaatui boksissa ex-TamU Ville Puusisen käsittelyssä ennen kuin pääsi laukomaan. Tuomarilta ei olisi ollut väärin viheltää tästä pilkku.

Vain viitisen minuuttia myöhemmin TamUn pelaaja kaadettiin jälleen rangaistusalueella, ja nytkin kaksinkamppailussa oli Puustinen, tällä kertaa Toni Toijalan kanssa. Toijala kaadettiin kuitenkin laittomin otteen ja TamUlle vihellettiin rangaistuspotku, jota asettui laukomaan Julius Stenroos. Nuori Stenroos piti päänsä kylmänä ja sijoitti pallon viileästi suoraan alanurkkaan. TamU nousi näin Stenroosin illan toisella osumalla jo 3–1-johtoon.

Ville Puustinen saa riikkeestään keltaisen kortin ja TamU rankkarin.
Julius Stenroos valmistautuu pilkkuun.
Veto maaliin ja juhlimaan yleisön eteen!

Ottelun 68. minuutilla tapahtui ottelun kantilta iso käänne, kun Ilves-Kissojen hyökkäyspelin sielu Milad Zanidpour hyppäsi varoitettuna pelaajana käsi edellä maalivahti Antti Kuusisen antamaan vapaapotkuun. Tuomaristo ei tilanteessa epäröinyt hetkeäkään vaan antoi pelaajalle ottelun toisen keltaisen kortin ja Zanidpour passitettiin punaisen kortin saattelemana kentän laidalle. Tätä tuomiota iranilaishyökkääjän oli vaikea sulattaa, ja raportit kentältä viittaavat siihen, että pelikielto ei välttämättä jää yhteen otteluun.

Milad Zanidpour ei pysty sulattamaan saamaansa toista keltaista korttia ja ulosajoa.
Vetoaminen avustavaan ei tälläkään kertaa auttanut punaisen kortin jo noustua.

Tämän jälkeen pelin kuva muuttui huomattavasti. Ilves-Kissat silminnähden turhautui, mistä parhaana esimerkkinä oli erinomaisen ensimmäisen jakson pelanneen Niklas Lindholmin aivan turha keltainen kortti hänen potkaistuaan pallon vihellyksen jälkeen suoraan kohti Pyynikin aitaa. Samalla paine TamUn päässä helpottui, ja United pääsi puolustamaan kaikkein tehokkaimmalla tavalla: pitämällä palloa.

Kymmenen minuuttia ennen täyttä aikaa kummassakin päässä oli avautua hyvät tilanteet. Ensin maalivahti Kuusisen harhasyöttö meni Ilves-Kissoille, mutta Gerald Benin vaaralliselta näyttänyt hyökkäys liputettiin paitsiona pois. Seuraavasta hyökkäyksestä kentälle tunnin kohdalla tullut Roope Kostiainen pisti jo pallon sisään, mutta myös tuo maali oli paitsio.

Toni Tojala ottaa pallon haltuun ja pelaa sen pienessä tilassa eteenpäin Roope Kostiaiselle.
Roope Kostiainen puskee väkisin vetopaikkaan kissa-pelaajien välistä.

Varsinaisen peliajan viimeisellä minuutilla TamU oli kaunistella lukemiaan kahteen otteeseen. Ensin Tomi Ylinen käynnisti kolmella kahta vastaan hyökkäyksen syöttämällä Topias Järvelän pystyjuoksuun. Järvelä puolestaan syötti vasenta laitaa edenneelle Toni Toijalalle, jonka painavaan vetoon maalivahti Roope Järvinen pääsi väliin. Tilanne jatkui kuitenkin vielä, ja pian Ylinen itse pääsi kokeilemaan maalintekoa, kun oikea kaista oli jäänyt täysin auki. Ylinen pääsi laukomaan ja vaikka veto näytti aluksi jopa painuvan sisään, kiertyi se lopulta hiuksenhienosti ohi.

Kun lisämaaleja ei nähty, loppunumeroiksi tuli Tampere Unitedille riemukkaat 3–1 (2–1). Pyynikin linnoitus kesti myös Ilves-Kissojen hyökkäyksen ja tällä paikallisottelun voitolla TamU nousi yhdeksääntoista pisteeseen ja sarjakärkeen kolme pistettä yhden ottelun enemmän pelanneen Ilves-Kissojen edellä.

”Kyllä tämä aika makealta tuntuu. Nyt on hyvä putki päällä ja toivottavasti tämä putki jatkuu mahdollisimman kauan. Tänään oli aikamoista taistelufutista. Ei se kaunista ollut, mutta onneksi saatiin voitto napattua. Tällä on aika kiva lähteä viikonlopun viettoon”, Rantala sanoi.

Eric Bullock ohittaa Ville Puustisen.
Eino Ek ohittaa Antti Kujalan erittäin helpon näköisesti.

Päävalmentaja löysi ottelusta paljon hyvää

Derbyvoiton jälkeen päävalmentaja Jukka Listenmaa myhäili tyytyväisenä.

”Treeneissä on ollut tämän pelin ansiosta ihan erilainen vire. Kaikesta näki, että derby oli tulossa ja nyt kun vielä sarjan ykkönen ja kakkonen olivat vastakkain, se toi tiettyä ekstraa. Kärkipeli, perjantai-ilta, hyvä keli, yleisöä mukavasti paikalla. Tästä on hemmetin kiva jatkaa”, Listenmaa kertoi.

Sinikaarti oli tietenkin derbyssä kovassa iskussa.

Samalla tämä ottelu oli erittäin hyvä muistutus TamUn laajasta ja laadukkaasta pelaajaringistä.

”Kannattaa muistaa, että meiltä vaihtui viisi pelaajaa edellisen ottelun aloituskokoonpanosta. Mielestäni se kertoo paljon meidän joukkueen tasosta. Ylinen oli nyt ensimmäistä peliä aloituskokoonpanossa ja vetäisi kyllä sellaisen pelin jolla muistutetaan, että minäkin olen tässä joukkueessa mukana. On tämä kyllä hienoa että heitetään ketä vaan kentälle, aina saa laatua. Tänään katsomossakin oli kuusi pelaajaa, jotka voisi vaikka heittää aloitukseen. Onhan tämä hienoa”, Listenmaa hehkutti.

Päävalmentaja Jukka Listenmaa näkyy taustalla tutussa asennossaan, kun Eric Bullock juoksee hyökkäykseen.

Listenmaa piti ottelua kokonaisuutena hyvänä.

”Ei meillä lopulta hirveästi hätää ollut. Kissat piti kyllä palloa, mutta eivät he nyt ihan hirveästi maalipaikkoja saaneet. Puolustimme suht hyvin, vaikka he pääsivät muutamaan paikkaan meidän huolimattomasta pallollisesta pelistä. Se meidän kulmapotku, josta he saivat maalin oli huonosti hoidettu. Mutta en ole varma oliko heillä yhtään vaarallista maalipaikkaa toisella jaksolla. Sitten kun vastustajalla pääsi vähän liikaa hermot karkaamaan niin sekin helpotti.”

”Puolustimme paremmin kuin he. He pitivät palloa enemmän, mutta meillä oli vähintään yhtä monta vaarallista tilannetta. Tällä hetkellä meillä on aika kliinistä hyökkäyspelaamista, eikä hyökkäys monta paikkaa tarvitse, kun maali jo tulee.”

Kaksi maalia Ilves-Kissojen verkkoon tehnyt Julius Stenroos sai myös Listenmaalta ansaitut kehut.

”Sitten löytyy näitä Stenrooseja. Jos ei vanhemmat äijät ratkaise, niin juniori tulee ja laittaa pallot maaliin. Potentiaali on ollut tiedossa, mutta kyllä se siltä pelipaikalta aika kovat kaverit on heittänyt sivuun. Hattua täytyy nostaa ’Jullelle’, on erittäin nöyrä poika.”

Julius Stenroos sai ottelusta ansaitut kehut myös päävalmentaja Jukka Listenmaalta.

TamU ei pääse kovin pitkää aikaa kuitenkaan nauttimaan derbyvoitosta. Pelit jatkuvat no tiistaina, tuolloin TamU matkaa moottoritietä pitkin vierasotteluun Hämeenlinnaan, kun klo 18.30 alkavassa pelissä vastaan asettuu HJS.

”Sarjataulukko ei kerro koko totuutta. Siitä on tulossa tosi vaikea matsi. Siellä on nurmikenttä ja sekin on uusi alusta meille”, muistutti maalin Kissojen verkkoon iskenyt Joonas Rantala TamUn Suomen Cupista huhtikuussa pudottaneen HJS:n vaarallisuudesta.

Joonas Rantala ja Milad Zanidpour muodostivat yhden ottelun taistelupareista.

”Nautitaan tämä ilta, analysoidaan tämä peli huomenna ja palataan sunnuntaina harjoituskentälle. Nopeastihan se HJS-ottelu tulee, mutta heillä on peli huomenna, joten heillä se tulee vieläkin nopeammin”, Listenmaa puolestaan päätti.

HJS-ottelu aloittaa samalla TamUn kolmen ottelun mittaisen vieraskiertueen, jonka aikana kohdataan myös KaaPo ja EPS. Seuraavan kerran TamU pelaa kotona vasta lähes kuukauden päästä sunnuntaina 17.7. jolloin Pyynikille saadaan vieraaksi ainoan tappion tähän mennessä aiheuttanut FC Jazz.

Julius Stenroos juhlii 1–0-maaliaan.
Julius Stenroos ja täydet aurinkokatsomot.
Eric Bullock on riemuissaa syöttämästään Julius Stenroosin maalista. Myös Mauno Sirén yhtyy iloon.
Kapteeni Severi Kankkunen tuntuu nauttivan maalijuhlista erityisen paljon.
Joukkue juhlii derbyvoittoa Sinikaartin kanssa.
Voittojuhlat jatkuivat tietenkin normaalia pidempään.
Kakkonen

3 – 1

( 2 – 1 )

21′ Julius Stenroos
33′ Joonas Rantala
63′ Julius Stenroos

Yleisöä:
766

68′ Milad Zanidpour

Yleisöä:
766

32 Antti Kuusinen
5 Ardian Kovaqi
6 Severi Kankkunen C
7 Mauno Sirén 53' 60'
15 Joonas Rantala 75'
18 Eric Bullock 60'
20 Arttu Haapala 40' 87'
22 Toni Toijala
23 Biran Jeng
26 Julius Stenroos 75'
56 Tomi Ylinen
1 Thanasis Zeris
2 Ali Aitbenzanzoun 75'
4 Eino-Veikko Ek 60'
8 Topias Järvelä 75'
10 Roope Kostiainen 60'
23 Arttu Mättö 87'
41 Eetu Räisänen

TamU-Kauppa

Pääyhteistyökumppanit

Tukemassa myös

American Brothers Circle Line Group Edun Herkkukeidas Insta Group Käännöstoimisto Juha Arola VA Sport Management

7.7. TamU - P-Iirot 1 – 0

19.6. TuTo - TamU naiset 1 – 5

27.6. PP-70 - TamU 2 2 – 7

13.7. klo 16 HJS - TamU

21.7. klo 14 TamU naiset - FC Nokia

27.7. klo 18 TamU 2 - TP-49