TamU rakentaa tyttöjen juniori­polkua OKM:n seuratuen turvin

31/05/2023 Seura
Uutinen

Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt Tampere Unitedille 6000 euron suuruisen seuratuen tyttöjen junioritoiminnan kehittämiseen sinivihreässä seurassa. Seuratuen turvin TamU perustaa 7–9-vuotiaiden tyttöjen joukkueen, jonka toiminta on jo alkanut TamUn pallokoulun ohessa, ja täyteen vauhtiin joukkue pyritään saamaan viimeistään syksyn aikana, kunhan mukaan saadaan riittävä määrä pelaajia. Mukaan voi liittyä matalalla kynnyksellä myös ilmaisen kokeilujakson kautta, eikä aiempaa kokemusta jalkapallosta tarvita.

TamUn T7–9-joukkue

  • Aloittanut toimintansa pallokoulun ohessa.
  • Lisää pelaajia haetaan koko ajan.
  • Tavoitteena toimia alkusysäyksenä TamUn tyttöjunioripolun rakentamiselle.

Tavoite on, että nyt saadaan ensimmäinen joukkue perustettua, ja sitten vuosittain perustetaan aina uusi joukkue pallokoulussa pelanneista ja uusina seuraan liittyvistä tytöistä.

- Ville Lehtilä
Junioripäällikkö

Kannattaa käydä ainakin yksissä reeneissä katsomassa millaista toiminta on, ja jos lapsi ei heti innostu, voi tulla vaikka puolen vuoden päästä uudelleen.

- Lotta Salonen
T7–9-joukkueen valmentaja

Tyttöjen juonioripolun rakentaminen on ollut Tampere Unitedin suunnitelmissa jo pitkään, mutta toistaiseksi resurssit eivät ole riittäneet asian systemaattiseen eteenpäin viemiseen. Viidestä seitsemään vuotiaille tarkoitetussa TamUn pallokoulussa on tietenkin ollut mukana myös tyttöjä, mutta ei kuitenkaan niin paljoa, että tytöille olisi syntynyt omia ryhmiä.

Sysäys seuratuen hakemiseen ja 7–9-vuotiaiden tyttöjen oman joukkueen perustamiseksi lähti Tampere Unitedissa reilun vuoden ajan junioripäällikkönä toimineelta Ville Lehtilältä.

”Pallokoulussa on tällä hetkellä useita 2016 syntyneitä tyttöjä, jotka toivottavasti jatkavat syksyllä tässä uudessa joukkueessa. Nyt heillä on kerran viikossa oma tyttöjen harjoituskerta, ja kerran viikossa he ovat pallokoulun sekaryhmän mukana”, Lehtilä sanoo.

Pallokoulussa lapset ovat 5–7-vuotiaita, joten nyt perustettava 7–9-vuotiaiden tyttöjen joukkue toimii jatkona pallokouluvaiheen jälkeen. Joukkueeseen voi kuitenkin liittyä mukaan vaikkei aiempaa kokemusta jalkapallon harrastamisesta olisi lainkaan.

”Näin nuorilla innokkuus riittää, eikä aiempaa futiskokemusta tarvita. Nimenomaan toivomme, että mukaan saadaan myös vasta harrastuksen aloittavia tyttöjä seuran ulkopuolelta”, Ville Lehtilä toteaa.

Uuden perustettavan joukkueen on tarkoitus toimia alkusysäyksenä tyttöjen junioripolun rakentamiseksi Tampere Unitedissa.

”Tavoite on, että nyt saadaan ensimmäinen joukkue perustettua, ja sitten vuosittain perustetaan aina uusi joukkue pallokoulussa pelanneista ja uusina seuraan liittyvistä tytöistä. Eli rakennetaan junioripolkua samaan tapaan kuin poikapuolella on jo tehty”, kuvailee Lehtilä suunnitelmia.

Valmentaja Lotta Salonen innoissaan tyttöjen toiminnan kehittämisestä

OKM:n tuki antaa TamUlle mahdollisuuden panostaa tyttöjen toimintaan. Perusteilla olevalle joukkueelle on jo rekrytoituna valmentajaksi Lotta Salonen, joka toimii tällä hetkellä apuvalmentajana TamUn P10–11-edustusjoukkueessa ja on toiminut ohjaajana myös TamUn pallokoulussa. Salonen kuvailee lähtevänsä kehittämään tyttöjen junioripolkua erittäin innostuneena.

”On hienoa nähdä, että TamU lähtee panostamaan tyttöjen toimintaan. Kun viime vuonna tulin mukaan TamUun, vastasin heti, että valmentamisen ohella minulla olisi intoa lähteä kehittämään tyttöpuolta, jos seuralla on siihen intoa”, Salonen kertoo.

Lotta Salosella on taustalla kymmenvuotisen junioripolun läpikäynti tyttöjoukkueessa ensin TPV:ssä ja sitten Ilveksessä.

”Olen aikoinaan saanut kasvaa pienestä isommaksi joukkueen mukana, ja on hienoa päästä mahdollistamaan samanlaista polkua tämänhetkisille lapsillle”, Salonen hymyilee.

Kysyttäessä mitä Lotta Salonen haluaisi sanoa mukaan tulemista harkitseville tytöille ja vanhemmille, vastaus on selkeä ja ytimekäs: ”Tulkaa mukaan!”

”Kannattaa ehdottomasti tulla kokeilemaan matalalla kynnyksellä. Jalkapallo on sellainen laji, että siitä ei tiedä tykkääkö ennen kuin sitä on kokeillut. Omasta kokemuksestani voin sanoa, että en halunnut aloittaa ennen kuin olin käynyt kokeilemassa”, Salonen sanoo hauskasti.

Lotta Salonen korostaa sitä, että mukaan voi tulla kokeilemaan maksuttomalle kokeilujaksolle, vaikkei jalkapallosta olisi aiempaa kokemusta.

”Toistaiseksi meillä on vasta pieni joukkue, johon pääsee varmasti tässä kohtaa helposti mukaan, vaikkei olisi vielä mitään pelaajakokemusta. Lähdemme harjoittelemaan siitä ajatuksesta, että tutustutaan palloon ja kokeillaan. Vielä ei tarvitse osata mitään, vaan sitä varten harjoitellaan että opitaan.”

”Kaikki ovat tervetulleita. Kannattaa käydä ainakin yksissä reeneissä katsomassa millaista toiminta on, ja jos lapsi ei heti innostu, voi tulla vaikka puolen vuoden päästä uudelleen”, Salonen kannustaa.

Harjoittelumäärät pidetään maltillisena, sillä harjoituksia on kaksi viikossa, ja lisäksi yhtenä päivänä viikossa voi olla pelejä toisia joukkueita vastaan. Pelejä on aluksi pallokoulun peli-illoissa, ja toiminnan kehittyessä voidaan pelata myös Palloliiton sarjoissa.

”Meillä on tällä hetkellä vain yksi oma tapahtuma viikossa, ja lisäksi tytöt käyvä kerran viikossa pallokoulun harjoituksissa. Oma reenivuoro on perjantaisen klo 17–18 Sammon koulun kentällä. Kun joukkue saadaan kunnolla käyntiin, omia reenejä on kahdesti viikossa”, Lotta Salonen kuvailee.

Joukkueeseen voi ilmoittautua mukaan suoraan TamUn T7–9-joukkueen omalta sivulta. Sivulta löytyy tietoa harjoitusajoista ja -paikoista sekä kausimaksuista.

TamU-Kauppa

Pääyhteistyökumppanit

Tukemassa myös

American Brothers Circle Line Group Edun Herkkukeidas Insta Group Käännöstoimisto Juha Arola Ruutanan Härveli

15.6. Ilves 2 - TamU 0 – 5

16.6. MaPS - TamU naiset 0 – 13

15.6. Pato - TamU 2 1 – 1

2.7. klo 18 TPV - TamU

21.7. klo 14 TamU naiset - SalPa

27.6. klo 18 PP-70 - TamU 2