29.9.2018

 
 

TamU pelaa Kakkosessa myös ensi kaudellaTampere United l√§hti pitk√§lle matkalle Siilinj√§rvelle tiet√§en, ett√§ tasapeli KuFu98:n is√§nn√∂im√§ss√§ ottelussa riitt√§isi sarjapaikan varmistamiseen ‚Äď ja nimenomaan tasapelin Sinipaidat my√∂s taistelivat. Ottelun alku oli vaikea muun muassa Roope Kostiaisen aikaisen loukkaantumisen takia, mutta h√§nen tilalleen vaihdetun Berat Grabovcin maali ottelun 19. minuutilla vapautti pelin, ja hetken n√§ytti silt√§ ett√§ Sinipaidat lent√§v√§t helppoon voittoon. Kun toista maalia ei tehty lukuisista paikoista huolimatta, ottelusta tuli kuitenkin vaikea. Kun KuFu98 viel√§ tasoitti tilanteeksi 1‚Äď1 aivan ensimm√§isen jakson lopussa, toisesta jaksosta tuli eritt√§in j√§nnitt√§v√§. Vaikka TamU hallitsi palloa, kuopiolaiset iskiv√§t ajoittain vaarallisesti vastaan. Lopulta tuskallisen pitk√§ lis√§aika p√§√§ttyi ja yli kuusikymmenp√§inen vieraskannattajien joukko sai juhlia sarjapaikan s√§ilymist√§ perinteisin menoin joukkueen kanssa.

Tampere United l√§hti otteluun tismalleen samalla avauskokoonpanolla, jolla oli otettu viikkoa aiemmin komea 3‚Äď1-voitto Herculeksesta Pyynikin urheilukent√§ll√§. Vaihtopenkill√§ merkitt√§vin muutos oli Pyynikill√§ toisella jaksolla kent√§lle tulleen Omar Kharyn puuttuminen listalta. KuFu98 puolestaan pelasi eritt√§in junioripitoisella kokoonpanolla, jossa oli mukana vain kolme vaihtopelaajaa. Oman kysymyksens√§ otteluun toi my√∂s molemmille joukkueille vieraat poikkeukselliset kentt√§olosuhteet Toivalan tekonurmella, mutta perill√§ kentt√§ osoittautui ihan kelvollisen kokoiseksi ja alustaltaan eritt√§inkin hyv√§ksi.

Johtoon hankalan alun jälkeen

Ottelu sai ikävän alun, kun jo minuutin pelin jälkeen Roope Kostiainen loukkasi olkapäänsä sinänsä vaarattoman näköisessä kaksinkamppailutilanteessa vasemmalla laidalla. Kostiaisen eleiden perusteella näytti siltä, että olkapää oli mennyt sijoiltaan, ja näin Kostiainen joutui jättämään kentän jo ennen kuin ottelu oli ehtinyt kunnolla alkaa. 
Kostiaisen loukkaantumisen takia TamU joutui pelaamaan muutaman minuutin vajaalla. Tänä aikana KuFu otti pelin haltuunsa ja sai heti yhden onnekkaan maalintekopaikankin, kun topparin pitkä ristipallo putosi Verneri Uimosen alaselästä Arttu Heinosen jalkaan. Tämä leikkasi keskemmälle ja laukoi terävästi, mutta Sinipaitojen onneksi pallo kimposi ylärimasta takaisin kentälle, ja Eetu Rahkola pystyi peittämään Martin Korvelan jatkovedon.

Ottelun edetessä TamU sai paremmin juonesta kiinni, ja KuFu-maalia päästiin hätyyttelemään ensimmäisen kerran vajaan vartin pelin jälkeen. Tilanteessa Valtteri Hiilloskorpi taisteli pallon kahdesti haltuunsa ja syötti Kostiaisen paikan piikissä ottaneelle Berat Grabovcille, joka yritti hakea Riku Orasta maalin edestä. Taneli Hämäläinen kuitenkin siivosi pallon päätyrajan yli. Oras antoi seuranneen kulman, ja Eetu Rahkola jatkoi etutolpalta maalia kohti, mutta maalivahti Hemmo Riihimäki nyrkkeili pallon näyttävästi.

Johtomaalia ei tarvinnut kuitenkaan odottaa kauaa. Berat Grabovci taisteli pallon TamUlle keskialueella oikean rajaviivan tuntumassa ja jatkoi pallon juoksuun Konsta Raittiselle. T√§m√§ eteni l√§hemm√§s kulmalippua, ja l√∂ysi keskemp√§√§ Riku Oraksen, joka jatkoi pallon vaikeasta asennosta taakseen Grabovcille. T√§m√§n laukaus otti ilmeisesti kimmokkeen puolustajasta, ja tuskastuttavan hidas pallon lento p√§√§ttyi kuin p√§√§ttyikin verkon perukoille. N√§in TamU johti riemastuttavasti 0‚Äď1 kun 18. minuutti oli juuri t√§yttynyt.

Johtomaalin jälkeen peli pysyi hyvin TamUn hallinnassa, mutta varsinaisia maalipaikkoja saatiin odottaa puolen tunnin kohdalle asti. Ensimmäisessä paikassa Elias Harala potkaisi vapaapotkun läheltä rangaistusalueen kulmaa vain niukasti maalin takaylänurkan ohitse. Hetkeä myöhemmin Harala osui jo tolppaankin saatuaan pallon Berat Grabovcilta rangaistusalueen kaaren takana. Veto pamahti harmittavasti ulos takatolpan sisäpinnasta. Vain pari minuuttia ehti kulua, kun myös Verneri Uimonen koetteli maalipuita saatuaan pallon Haralalta kuudentoista rajalla. Maalivahdin ylittänyt tsippi jäi harmittavasti hiukan liian korkeaksi, ja pallo pomppasi ylärimasta takaisin kentälle.

Jakson lopulla nähtiin vielä Berat Grabovcin yllättävä kierteinen kaukolaukaus, jonka poikamaajoukkuemaalivahti Hemmo Riihimäki kuitenkin venytti päätyrajan yli melko helpon näköisesti. Seuranneessa kulmapotkussa pallo ajautui Konsta Raittiselle vetopaikkaan rangaistusalueen kaarelle. Veto kimposi ensimmäisen puolustajan kautta Elias Haralalle aivan maalin eteen, mutta Hemmo Riihimäki veti tässäkin tilanteessa pidemmän korren. Jatkotilanteessa Berat Grabovci pääsi vielä vetopaikkaan, mutta pallo karkasi maalin yli.

Kolmisen minuuttia ennen puolta aikaa saatiin kylm√§ suihku. Tilanne l√§hti keskiympyr√§st√§ topparin ristipallosta oikeaan laitaan Sharp R√§s√§selle. T√§m√§ pys√§ytti pallon, katsoi ett√§ Santeri Saarenkunnas on vapaana keskell√§ ja sy√∂tti t√§lle toisella kosketuksellaan. Saarenkunnaan tarkka veto painui vastustamattomasti maalin vasempaan alanurkkaan, ja kotijoukkue p√§√§si juhlimaan 1‚Äď1-tasoitusmaalia.

TamU-leirissä päät eivät tasoituksesta painuneet, vaan seuraava maalipaikka rakennettiin lähes välittömästi tasoitusmaalin jälkeen. Tilanteen pohjusti Berat Grabovci, joka kurkotti jo päätyrajasta yli menossa olleeseen palloon saksipotkulla. Keskitys putosi Riku Orakselle maalin eteen ja tämä jatkoi viereensä Valtteri Hiilloskorvelle. Maalivahti Hemmo Riihimäki venytti kuitenkin uskomattoman torjunnan Hiilloskorven vetoon.

Kun vaarallisia tilanteita ei n√§hty en√§√§ lis√§√§, tauolle mentiin kutkuttavissa 1‚Äď1-lukemissa. Samaan aikaan Vasa IFK oli paukuttanut 0‚Äď3 lukemat JBK:n vieraana Pietarsaaressa, joten oli selv√§√§, ett√§ sarjapaikan s√§ilytt√§minen vaatisi TamUlta v√§hint√§√§n tasapelin. Tiedossa oli siis huippuj√§nnitt√§v√§ toinen jakso, ja TamU-leiriss√§ harmiteltiin lukuisia k√§ytt√§m√§tt√§ j√§√§neit√§ maalipaikkoja.

Maaliton toinen jakso riittää sarjassa säilymiseen

TamU tuli toiselle jaksolle terävänä ja rakensi muutamia lupaavia hyökkäyksiä. Konsta Raittinen oli kertaalleen vetopaikassakin, mutta laukaus kimposi puolustajasta maalin ohi. Toisessa päässä ensimmäisellä jaksolla tasoitusmaalin tehnyt Santeri Saarenkunnas pääsi laukomaan vaarallisesti vajaan kymmenen minuutin pelin jälkeen, mutta Antti Kuusinen venyi upeaan torjuntaan maalin alakulmasta.

Antti Kuusinen oli hetken päästä jälleen torjuntatöissä, kun Eetu Heiskanen jatkoi sivuvaparin kohti maalia. Kuusinen kuitenkin nyrkkeili varmasti riman alle suuntautuneen ohjauksen. Tästä seurasi kulmapotku, josta toiselle jaksolle kentälle tullut Frankline Okoye pääsi puskemaan, ja jälleen Kuusinen joutui nyrkkeilemään pallon kulmaksi. Ilman Kuusisen loistopelastuksia ottelusta olisi voinut tulla todella vaikea.

Tunnin kohdalla Unitedin johtomaali oli lähellä, kun Elias Harala taisteli laidalla ja syötti keskelle Valtteri Hiilloskorvelle. Tämä otti lyhyen spurtin ja laukoi pallon kierteisenä ylärimaan. Jatkotilanteessa Mauno Sirén keskitti pallon uudelleen maalille, ja maalivahti Hemmo Riihimäen pompottaessa palloa Riku Oras oli kärkkäänä paikalla. Tuomari katsoi kuitenkin Oraksen rikkoneen ja näin tilanne kuivui kokoon.

Ottelun varsinaisen peliajan viimeinen puolituntinen oli Tampere Unitedin kannattajille piinaava. Pallonhallinta oli hienoisesti Sinipaidoilla, mutta maalipaikkoja ei juuri nähty kummassakaan päässä ennen kuin kaksi minuuttia ennen täyttä aikaa. Silloin KuFun Arttu Heinoselle sattui karmea syöttöhassi, ja Berat Grabovci näytti pääsevän yksin läpi. Hyökkääjän hätäinen ratkaisu epäonnistui kuitenkin täydellisesti, ja pallo vieri vaarattomasti maalivahti Hemmo Riihimäen jalkoihin.

Piina kasvoi lisäajalla, jota pelattiin hämmästyttävästi lähes kuusi minuuttia. Varsinaista vaaraa sarjapaikan lipeämisestä käsistä ei tänäkään aikana kuitenkaan ollut, ja lopulta tuomarin pillin vihellys vapautti kannattajat ja joukkueen yhteiseen juhlaan. Juhla alkoi kentällä, jatkui kentän laidalla ja sen jälkeen vielä kuopiolaisessa ravintolassa ennen kuin kahden bussin karavaani lähti pitkälle kotimatkalle kohti Tamperetta.

Kommentit ottelun jälkeen

Tampere Unitedin kausi 2018 oli erittäin vaikea, ja ottelun päätyttyä koko seurayhteisöstä oli juhlatunnelman lisäksi aistittavissa kollektiivinen helpotuksen huokaus. Analyysien ja johtopäätösten aika alkaa heti lokakuussa, kun viikonlopun juhlista on ensin toivuttu.

”Kaikista vaikeuksista huolimatta me teimme sen”, kommentoi t√§ydet minuutit itsekin pelannut p√§√§valmentaja Leroy Maluka sunnuntaiaamuna.

”Meid√§n olisi pit√§nyt tehd√§ ainakin nelj√§ maalia ensimm√§isell√§ jaksolla, mik√§ olisi sinet√∂inyt ottelun. Taas kerran teimme ottelusta itsellemme hankalan, ja kun p√§√§stimme maalin pahaan aikaan juuri ennen taukoa, menimme koppiin tiet√§en, ett√§ toisesta jaksosta tulisi vaikea. Vastustajalla oli nuori ja kovakuntoinen joukkue, ja olimme vaikeuksissa v√§sytty√§mme. Kuitenkin toisellakin jaksolla meill√§ oli 2‚Äď3 hyv√§√§ tekopaikkaa, mutta emme nytk√§√§n onnistuneet tekem√§√§n niist√§ maaleja”, Maluka puntaroi.

”Antti Kuusisen hyv√§t torjunnat pitiv√§t meid√§t mukana ottelussa. Annan tunnustusta Kuopioon, sill√§ siell√§ on tehty loistavaa ty√∂t√§ junioripelaajien kanssa, mik√§ n√§kyi hyv√§n√§ pelin√§ koko kaudella, ja t√§n√§√§nkin he antoivat tiukan vastuksen. Vaikka halusin voittaa, tarvitsimme vain yhden pisteen, ja teimme sen mik√§ oli pakko tehd√§”, Maluka jatkaa.

”Mennyt jakso p√§√§valmentajana on ollut haastava mutta hieno kokemus, ja olen oppinut todella paljon lyhyess√§ ajassa. Nostan hattua pelaajille siit√§, ett√§ he astuivat esiin ja nostivat tasoa kun oli pakko, ja my√∂s siit√§, ett√§ he uskoivat minuun. Meill√§ oli muutamia haastavia hetki√§ kauden aikana pelikieltojen ja loukkaantumisten takia, mutta uskomme ei loppunut. Se oli se ratkaiseva tekij√§: omaan tekemiseen uskominen ja p√§√§tt√§v√§isyys. Olen todella ylpe√§ pelaajista, koska teht√§v√§ ei ollut helppo, ja pelaajienkin on syyt√§ olla ylpeit√§ itsest√§√§n”, Maluka puntaroi mennytt√§ nelj√§√§ kuukautta.

”Nyt tuntuu todella hyv√§lt√§, ja tunteet nousevat pintaan, kun saan pelaajilta positiivista palautetta valmentamisestani ja siit√§, ett√§ he nauttivat taas pelaamisesta. Tosiasia on, ett√§ sek√§ minulla ett√§ pelaajilla on viel√§ paljon varaa kehitty√§”, Maluka tunteilee.

”Kiitos t√§st√§ mahdollisuudesta kaikille, jotka ovat tekemisiss√§ seuran kanssa. Kiitos kannattajille tuesta t√§n√§√§n ja koko kaudella. Kiitos TamU-TV:lle, te olette Suomen paras seuratason l√§hetystiimi, ja todella arvostan teit√§. Kiitos my√∂s Ville [Raittila]¬†ja Juuso [Marttila] auttavista huoltajan k√§sist√§nne. Ja viimeisen√§ mutta ei v√§himp√§n√§ haluan kiitt√§√§ perhett√§ni ja erityisesti vaimoani, joka on k√§rsiv√§llinen ja ymm√§rt√§√§ sek√§ tukee minua. KIITOS!” p√§√§tt√§√§ Maluka.

Kannattajila ja pelaajilla on nyt hetki aikaa vet√§√§ henke√§, mutta seuran taustoilla ty√∂ jatkuu l√§hes v√§litt√∂m√§sti. Oman mielenkiintonsa ensi talven ja tulevan kauden asetelmiin tuo my√∂s Ilveksen kakkosjoukkueen nousu Kakkoseen. Lis√§ksi seuraavan kahden viikon aikana ‚Äď ja mahdollisesti kabinettip√§√§t√∂sten osalta sen j√§lkeenkin ‚Äď Tampere Unitedissa seurataan mielenkiinnolla, miten TPV:lle k√§y Ykk√∂sen nousutaistelussa.

Oman mausteensa ensi kauden Kakkoseen tuo myös Kolmosen kaudelta 2016 tutun kilpakumppanin Rauman Pallo-Iirojen paluu Kakkoseen. Sinipaidoissa tietenkin toivotaan, että ensi kaudella joukkueet kohtaavat Kakkosen peleissä. Harmillisesti toinen vanha tuttu eli Hämeenlinnan Jalkapalloseura putosi Kolmoseen hävittyään lauantain ratkaisupelin kotiyleisönsä edessä, joten tätä jälleennäkemistä joudutaan ainakin sarjapelien osalta odottamaan vähintään vuoden verran pidempään.

Nyt on kuitenkin aika nauttia siitä, että tuskallinen kausi on ohitse. Ensi kaudella nähdään Kakkosen peleissä!

12 Hemmo Riihimäki
3 Sharp Räsänen
5 Taneli Hämäläinen vaihtoon 78’
6 Nuutti Tykkyläinen
8 Joonas Ojantie C keltainen kortti47’
9 Arttu Heinonen
15 Joona Hiltunen
17 Taneli Heiskanen vaihtoon 46’
19 Eetu Heiskanen vaihtoon 66’
20 Martin Korvela
23 Santeri Saarenkunnas
7 Myan Doot vaihdosta 66’
21 Jani Rinta-Halkola vaihdosta 78’
23 Frankline Okoye vaihdosta 46’