TamU palasi voitto­kantaan HJS:n kustannuksella

02/07/2023 TamU
Otteluraportti

Laitahyökkääjä Janar Georg pujahti läpi HJS:n puolustuslinjasta jo puolentoista minuutin pelin jälkeen ja viimeisteli varmasti vapauttavan avausmaalin. Tämä maali riitti lopulta takaamaan Tampere Unitedille kolme pistettä ja paluun voittokantaan. HJS:n Hamza Lassouedin ensimmäisen puoliajan lopulla ottaman punaisen kortin jälkeen kotijoukkue tyytyi lähinnä varmistelemaan 1–0-johtoaan, joka myös piti ottelun loppuun asti. Paikkoja lisämaaleihinkin oli, mutta tällä kertaa ei uponnut. Voitto ei ollut erityisen näyttävä, mutta kolme pistettä toivat paluun aivan Kakkosen B-lohkon kärjen tuntumaan.


Kakkonen

1 – 0

Helteinen perjantaipäivä oli viilentynyt raikastavan vesisateen saattelemana varsin optimaaliseksi jalkapallokeliksi, kun kello lähestyi Kaupissa ottelun avausajankohtaa. Vajaa tunti ennen ottelun alkua saatiin kuitenkin tieto, että HJS:ää kuljettanut linja-auto oli sanonut sopimuksen irti. Näin ottelun alkua jouduttiin siirtämään 45 minuuttia myöhemmäksi. Pelaajille tämä tarkoitti ylimääräistä lämmittelykierrosta, ja yleisölle mahdollisuutta nauttia pitkän kaavan kautta ottelutapahtuman monipuolisista oheispalveluista.

Joonas Rantala puolustaa.

Päävalmentaja Jukka Listenmaa ei nähnyt pelin myöhästymisessä erityisen dramaattista vaikutusta.

”Onhan se pitkä aika, kun joutuu kolme tuntia odottamaan pelin alkua. Mutta toisaalta vastustaja joutui odottamaan sen ylimääräisen 45 minuuttia kuumassa bussissa, että ei sekään kovin hääviä varmasti ole.”

Täydet minuutit puolustuslinjassa ahkeroinut Joonas Rantala oli samoilla linjoilla.

”Porukka oli ensin vähän epätietoisia siitä, koska peli varsinaisesti alkaa. Oli vähän sellainen levoton meininki pukukopilla, ja kaikki vähän palloili missä sattui. Alkulämmöissä pyrittiin olemaan heti hereillä, ja mun mielestä onnistuttiin siinä ihan hyvin. Ei sitä sitten loppujen lopuksi juurikaan huomannut.”

Janar Georg tuulettaa maaliaan. Pallopojat maalin takana yhtyvät riemuun.

Kun ottelu sitten pääsi lopulta alkamaan, kotijoukkue oli heti terävänä. Vain noin puolentoista minuutin pelin jälkeen maalivahti Antti Kuusinen avasi pitkällä kohti vastustajan puolustusaluetta. Kun keskikentällä kukaan ei saanut osumaa palloon, laitahyökkääjä Janar Georg kirmasi läpi puolustuslinjasta. Ensimmäisellä kosketuksella taakse jäi palloon yrittänyt hollantilaistoppari Sil Bos, ja läpiajon kruunasi maltillinen viimeistely maalin etualakulmaan.

Terävien alkuminuuttien jälkeen innokkaimmat kannattajat ehtivät jo uumoilla maalisuhdetta kaunistelevaa suurinumeroista voittoa, mutta pitkään kotijoukkueen ote ei kuitenkaan pitänyt. Itse asiassa maalinjälkeinen vartin jakso oli varsin tasaista peliä, jossa kumpikaan ei päässyt kunnon tekopaikoille.

Roope Kostiainen haluaa palauttaa pallon nopeasti peliin.

Reilun kahdenkymmenen minuutin pelin jälkeen HJS:n hyökkääjä Lauri Kesti pääsi parin minuutin sisään kahteen otteeseen hätyyttelemään kotijoukkueen maalia. Jälkimmäisessä tilanteessa edessä oli enää vain Antti Kuusinen, mutta niin vain Tamu-vahti venytti jostain kätensä pallon tielle, ja tuloksena oli vain kulmapotku, josta ei lopulta syntynyt mitään mainittavaa.

Puolen tunnin jälkeen Eetu Räisänen sai keskikentän pohjalla huonon kosketuksen palloon ja menetti sen pahassa paikassa. HJS pelasi parilla syötöllä hyvän tekopaikan Eetu Pellikalle, mutta kotijoukkueen onneksi laukaus kilahti pystytolpan ulkoreunaan, ja näin takaiskulta säästyttiin tälläkin kertaa.

Myös HJS pääsi ajoittain hyökkäämään.

Seuraavaksi oli Sinipaitojen vuoro hyökätä. Joonas Rantalan syöttö löysi Roope Kostiaisen vastustajan linjojen välistä. Kostiaisen laukaus noin kahdestakymmenestä metristä oli terävä ja pomppi maalivahdin kannalta ikävästi, mutta suuntautui lopulta harmittavasti pystypuun väärälle puolelle.

Pari minuuttia tämän jälkeen kohti boksia leikannutta Janar Georgia rikottiin rangaistusalueen läheisyydessä. Joonas Rantalan vapaapotku kiersi muurin, mutta silti yksi valkopaita ehti pallon eteen, ja näin taululla säilyi kotijoukkueen niukka johto.

Roope Kostiainen pallossa.

Joonas Rantala oli mukana myös seuraavassa tilanteessa. Laitapuolustaja kuljetti keskialueella palloa, kun HJS:n Hamza Lassoued tönäisi miehen kömpelösti kumoon, ja tuomarin pilli soi. HJS-pelaaja ei sulattanut tuomiota, ja kommentoi asiaa siihen tyyliin, että sai Rantalankin selvästi lämpenemään. Veikkausliigassakin tällä kaudelle tuomaroinut Kalle Nummela ei tilanteessa epäröinyt, vaan nosti Lassouedille suoran punaisen kortin.

Joonas Rantala kertoo tuomarille mielipiteensä Hamza Lassouedin sanomisista.
Tuomarin kanta ei paljoa Joonas Rantalasta poikkea: Hamza Lassouedille suora punainen kortti.

Rantala ei halunnut ottelun jälkeen mennä yksityiskohtiin, mutta suostui vahvistamaan, että kortti tuli suunsoitosta.

”No,sieltä tuli aika alatyylistä huutelua. Näistä on tässä viime aikoina tavannut tulla punaisia. Honka-Akatemian jätkä sai hyvin samantyylisestä punaisen kortin ihan tuoreeltaan”, Rantala analysoi.

Ensimmäisen jakson viime minuuteilla miesylivoimalle päässyt kotijoukkue yritti painaa päälle, ja saikin puolittaisia paikkoja, mutta lopulta tauolle siirryttiin Tampere Unitedin niukassa 1–0-johdossa.

Tauolle mentäessä ilmeet olivat iloiset.
Tiukat kilpakumppanit kaulakkain: toppari Jonathan Ndongala oli ensimmäisellä jaksolla vaikeuksissa Janar Georgin kanssa.

Toinen jakso tehotonta hallintaa

Jos HJS prässäsi ensimmäisellä jaksolla hetkittäin TamU-puolustuslinjaa varsin ylhäältäkin, ulosajon jälkeen oli ymmärrettävää, että tätä ei enää tavoiteltu. Kotijoukkue sai pitää palloa varsin rauhassa vastustajan puolustusmuodon ulkopuolella.

Toisen jakson kuluessa Sinipaidat onnistui saamaan pallon toistuvasti kohtuullisille tonteille, mutta viimeistelystä puuttui terävyys. Yrittämään pääsivät vuorollaan ainakin Topias Järvelä, Taha Özcelik, Roope Kostiainen, Julius Stenroos ja Janar Georg, mutta joko palloa ei saatu puitten väliin tai sitten kantahämäläisten uhrautuva puolustus ehti blokkaamaan.

Janar Georg jatkoi hyviä otteitaan myös toisella jaksolla.

Kertaalleen yleisö ehti jo hetken huutaa maaliakin, kun Janar Georg riisti pallon keskialueella, ja syötti hyvän taustajuoksun tehneelle Eetu Räisäselle. ”Räisä” löysi keskityksellään Topias Järvelän takatolpalta, mutta tämä joutui yrittämään viimeistelyä sen verran hankalasta asennosta, että pallo meni niukasti maalin ohi.

Reilun tunnin jälkeen Tampere United alkoi varmistella johtoaan tekemällä vaihtoja. Julius Stenroosin tilalle tullut Juho Heikkinen olikin heti kentälle tultuaan vaarallinen. Mies rakensi itselleen tekopaikan leikkaamalla laidalta sisään, ja vain maalivahti Joonas Immosen hyvä venytys alakulmasta esti kotijoukkueen toisen maalin syntymisen.

Juho Heikkinen pääsi heti kentälle tultuaan tekopaikkaan.

Ottelun viimeisen parikymppisen aikana Sinipaidoilta nähtiin vielä muutamia hyviä sommitelmia sekä pienestä kiinni jääneitä yrityksiä muun muassa kulmatilanteista, mutta maaliin palloa ei saatu. Vaikka HJS:n yritykset jäivät suurimmaksi osaksi keskikentältä boksiin lähetettyihin ”toivotaan toivotaan” -palloihin, voiton varmistumista saatiin jännittää ihan loppuun asti.

Kello oli ehtinyt jo pitkälti yli puoli kymmenen, kun tuomari viimein vihelsi pilliinsä ottelun päättymisen merkiksi. Ottelu ei tasoltaan noussut klassikoksi, mutta stadionilta kesäviikonlopun viettoon suunnannut ihmisnauha vaikutti keskimäärin varsin tyytyväiseltä täyteen pistepottiin.

Topias Järvelä taisteli kärkenä, mutta jäi tällä kertaa maaleitta.

Pisteet kelpasivat, parannettavaa jäi

Ottelun tauottua sekä Joonas Rantala että Jukka Listenmaa korostivat voiton tuomien pisteiden tärkeyttä.

”Olihan se peli aika lailla meidän kontrollissa suurimman osan ajasta. Meillä oli pari lapsusta siinä ekalla jaksolla, mistä kaveri meinasi rokottaa, mutta muuten ei mitään kovin vaarallista.”

”Vähän se meni semmoiseksi hieromiseksi, kun kaveri makasi alhaalla viiden linjassa, niin oli vähän vaikeata murtautua ja saada paikkoja. Olisiko toki voitu muutaman lisääkin tehdä kyllä noista toisen jakson paikassa. Mutta tärkeintä, että saatiin voitto”, Rantala tiivisti.  

Päävalmentaja Listenmaa myönsi, että yhden pelaajan ylivoimalle pelattu toinen jakso olisi voinut olla kotijoukkueelta tehokkaampi.

”Eka jakso oli ihan OK, mutta toinen oli vähän semmoista pelailua. Varmisteltiin vaan sitä 1–0-tilannetta niin, ettei vastustaja pääse tekopaikoille. Toisaalta saatiin ne kolme pistettä ja pidettiin nolla omissa. Taas ollaan lohkon kärkikahinoissa hienosti mukana, ja edelleen tulokset näistä peleistä on ne tärkeimmät. Me ei maanantain jälkeen enää muistella, mitä tässä pelissä tapahtui.”

Kehityskohteet olivat Listenmaalla kirkkaana mielessä:

”Pallollisessa pelaamisessa on edelleen parannettavaa. Kun meille tuli menetyksiä, niihin ei reagoitu ihan riittävän nopeasti. Ekalla jaksolla oli siinä pari tilanteenvaihtoa, joista olisi vastustaja voinut tehdä maalinkin. Onneksi Kuusinen otti läpiajon kiinni, ja joku toinenkin paikka siinä oli. Semmoisia asioita siinä on, mutta onneksi on edelleen aikaa kehittää peliä.”

Otteluennakossa Listenmaa uumoili vastustajan puolustavan tiiviissä blokissa eli jalkapallokielelellä ”parkkeeraavan bussin” oman maalinsa eteen. HJS:n bussi taisi kuitenkin jäädä yhdelle Hämeenlinnan ja Tampereen välisen moottoritien rampeista, sillä ihan odotetun laista sumppua ei Kaupissa nähty.

”Ne ei puolustaneet ihan niin alhaalla, kun me odotettiin. Muuten se oli aika lailla niin kuin odotettiinkin eli kolmen topparin systeemi ja aika helposti ne meni siihen viiden puolustuslinjaan. Kaikki tämä oli ihan ennalta tiedossa, mutta ehkä puolustivat vähän korkeammalla kuin me ennakkoon kuviteltiin”, Listenmaa pohdiskeli.

Vastustajan ulosajon jälkeen pelisuunnitelmaan tehtiin pientä hienosäätöä, mutta tärkeimpänä ohjenuorana säilyi oman maalin suojeleminen. 

”Koitettiin toisella jaksolla panostaa enemmän kenttätasapainoon ja pallon liikuttamiseen. Pyrittiin nopeammin siirtämään palloa puolelta toiselle, mutta vähän tehottomaksi se jäi. Tulihan sieltä ne muutamat paikat, mistä olisi pitänyt pystyä naulaamaan matsi, mutta tällä kertaa meni nyt näin”, Listenmaa kiteytti.

Rantala näki kokonaisuuden varsin samalla tavalla.

”Vähän liian hitaasti liikuteltiin palloa ja vähän ehkä liikaa ylimiehitettiin vasenta laitaa. Sitten kun käännettiin nopeasti oikealle, niin siellä ei sitten ollut hirveästi apuja, ettei päästy sieltä etenemään. Se meni vähän liikaa semmoiseksi hieromiseksi.”

Seuraavaksi Jazzeille

Ottelun jälkeen joukkue halusi varsin nopeasti kääntää huomion jo seuraavaan otteluun, jossa kärkikastin mittelössä vastaan asettuu Pori Jazz.

No nyt huilataan viikonloppu, ja ensi viikolla palataan takaisin normaaliin treenitahtiin. Puolitoista viikkoa tässä taitaa olla seuraavan peliin, niin keritään taas hyvin valmistautumaan ja katsomaan Jazzit kuntoon. Ei muuta kuin treenikentälle ja parannetaan tekemistä taas”, Listenmaa myhäili.

Porilaistaustainen Joonas Rantala kertoi odottavansa jo innolla tulevaa ottelua ja syystä: 

”Nyt on ensin vapaa viikonloppu ja palautellaan tästä rauhassa. Ensi viikolla ei tainnutkaan olla peliä, ja sitten mennäänkin Poriin. Sitä odotan kovasti – paluu Porin stadionille ja kärkimatsi. Siellä on vielä Pori Jazz -viikko, niin on odotettavissa paljon yleisöä ja hieno tapahtuma. Lisäksi vastassa on vanhoja pelikavereita, joiden kanssa olen pelannut ihan pienestä pitäen. Mikäs sen parempaa?”

Seuraavan kotiottelunsa TamU pelaa nopeasti Jazz-ottelun jälkeen, sillä EPS saapuu Sinipaitojen vieraaksi jo kolme päivää myöhemmin lauantaina 15.7. Tämä otteluu pelataan jälleen Pyynikin urheilukentällä, sillä suuri junioriturnaus valta kaikki Kaupin kentät tuona viikonloppuna. Nähdään taas silloin!

Kakkonen

1 – 0

( 1 – 0 )

2′ Janar Georg

Yleisöä:
357

Yleisöä:
357

32 Antti Kuusinen
7 Julius Stenroos 67'
8 Topias Järvelä 74'
10 Roope Kostiainen 67'
13 Anton Bright C
15 Joonas Rantala
17 Taha Özcelik
18 Janar Georg
25 Eelis Korhonen
35 Biran Jeng 90'
41 Eetu Räisänen 82' 90'
1 Veikka Stålhand
2 Ali Aitbenzanzoun 90'
9 Eric Bullock 74'
11 Arttu Raittinen 67'
20 Arttu Haapala 90'
24 Arttu Mättö
30 Juho Heikkinen 67'
1Joonas Immonen C
5Jonathan Ndongala 53'
8Jami Kyöstilä 74'
9Sil Bos 70' 78'
10Hamza Lassoued 42'
11Lauri Kesti 38'
13Simo Paakkanen
16Eetu Pellikka 53'
17Eetu Kajanto 53'
18Oumar Balde 78'
26Toivo-Elmeri Supperi
20Joonas Orava
3Oskari Luoma
4Daniel Pensasto 90' 78'
14Severi Keskitalo 53'
15Valtteri Lindberg 87' 78'
21Miika Paussu 53'
24Innocent Nshizirungu 53'

TamU-Kauppa

Pääyhteistyökumppanit

Tukemassa myös

American Brothers Circle Line Group Edun Herkkukeidas Insta Group Käännöstoimisto Juha Arola VA Sport Management

17.7. TamU - SexyPöxyt 3 – 0

19.6. TuTo - TamU naiset 1 – 5

27.6. PP-70 - TamU 2 2 – 7

23.7. klo 19 TamU - Ilves-Kissat

21.7. klo 14 TamU naiset - FC Nokia

27.7. klo 18 TamU 2 - TP-49