14.5.2018

 
 

TamU palasi maalinteon ja voittojen tielleTampere United otti sunnuntai-iltana vakuuttavan 3‚Äď0 (1‚Äď0) voiton n√§rpi√∂l√§isest√§ Kraft FF:st√§. Berat Grabovcin varhainen johtomaali siivitti Sinipaidat selke√§√§n pelitapahtumien hallintaan. Vaikka ottelu oli siirretty Pyynikin pienelle ja pomppuiselle tekonurmelle, edellisest√§ Vaasassa pelatusta ottelusta oltiin saatu tuotua pallonhallinta mukaan my√∂s kotiotteluun. Toisella jaksolla Konsta Raittinen ja Elias Harala tekiv√§t ensimm√§iset maalinsa Kakkosessa, ja samalla n√§m√§ maalit sinet√∂iv√§t voiton TamUlle.

TamU otti ottelun hallintaansa heti alusta alkaen, ja jo alkuminuuteilla palloa saatiin Kraftin boksiin lupaavasti. Paras paikka osui Riku Orakselle, jonka pusku seisovilta jaloilta jäi kuitenkin melko voimattomaksi.

Radwan Moussan keskistys johtaa maaliin.

Sinipiatojen painostus palkittiin jo ottelun kahdeksannella minuutilla. Tilanne lähti liikkeelle Topias Järvelän pallonriistosta keskialueella. Radwan Moussa reagoi ensimmäisenä irtopalloon ja pelasi Riku Oraksen kanssa seinän, joka vapautti Moussan keskityspaikkaan vasemmalle laidalle. Tarkka pallo tavoitti Berat Grabovcin pään takatolpalta. Maalivahti Karl-Filip Eriksson torjui vielä puskun, mutta Grabovcin nopea reagointi vastapalloon saatteli pallon maalin takakulmaan.

Berat Grabovci puskee, mutta maalivahti torjuu.

Grabovcin jatkolaukaus uppoaa maaliin.

Sinipaitojen painostus jatkui myös maalin jälkeen. Seuraava hyvä tekopaikka syntyi kun Berat Grabovci ohitti laitapuolustajansa helposti pienellä rytminvaihdoksella ja löysi syötöllään Jere Remeksen boksista, mutta kraft-kapteeni Tony Lund ehti peittämään laukauksen viime hetkellä.

Jere Remeksen veto nousee maalin yli.

Parinkymmenen minuutin kohdalla Verneri Uimosen keskikentän vapaapotku kimpoili onnekkaasti Berat Grabovcille, joka laukoi tulisesti kuudentoista rajalta. Veto viuhui kuitenkin tolppaa hipoen maalin ohi. Puolen tunnin kohdalla puolestaan Konsta Raittinen osoitti kärkkäyttään voittamalla ensin kaksinkamppailun laidalla ja edeten sitten keskemmälle vetopaikkaan. Tämäkin laukaus suuntautui kuitenkin niukasti etutolpan väärälle puolelle.

Jakson lopulla TamU rakensi vielä yhden vaarallisen tilanteen, kun Berat Grabovci ja Riku Oras pelasivat laidalla näppärästi yhteen, ja Oras pääsi etenemään boksiin ja aina lähes päätyrajalle asti keskityspaikkaan. Konsta Raittinen ajoi hyvin boksiin, mutta puolustus oli hereillä ja ehti Oraksen syöttöön ennen Raittista.

Matias Stark pelasi ensimmäiset minuuttinsa Kakkosen tasolla.

Ottelu pysyi kotijoukkueen t√§ydess√§ halinnassa koko ensimm√§isen jakson ajan. Kraft ei p√§√§ssyt oikeastaan kertaakaan hy√∂kk√§√§m√§√§n kunnolla, vaan vaarallisimmat yritykset pelata pitk√§√§ palloa p√§√§tyiv√§t paitsioihin tai puolustajien katkoihin. Viel√§ ennen taukovihellyst√§ Kraft sai pallon kuitenkin pariin kertaan vaarallisesti boksiin. Ensimm√§isess√§ paikassa Dennis Norrback p√§√§si laukomaan vaarallisesti kuudentoista rajan takaa sivurajaheiton j√§lkitilanteesta, mutta pallo j√§i lihamuuriin. Hetke√§ my√∂hemmin Nedim Ibric p√§√§si laukomaan l√§helt√§, mutta t√§m√§ veto j√§i voimattomaksi ja suuntautui suoraan maalivahti Elias Alasen syliin. N√§in tauolle l√§hdettiin kotijoukkueen 1‚Äď0-johdossa.

Toisen jakson maalit takaavat voiton

Tauko ei muuttanut pelin kulkua, vaan toinen jakso jatkui TamUn hallinnalla. Ensimmäistä kertaa oltiin lähellä maalia reilun viiden minuutin pelin jälkeen, kun Verneri Uimosen vapaapotku kulmalipun tuntumasta löysi Topias Järvelän vetopaikasta kuudentoista rajan takaa. Veto kilpistyi kuitenkin pelaajamassaa maalin edessä. Jatkotilanteessa Riku Oras pelasi pallon takaisin Uimoselle vapaaseen paikkaan boksin oikealle reunalle. Vedon sijaan Uimonen tavoitteli Berat Grabovcia takatolpalta, mutta tämän kurotus Kraft pelaajien keskeltä saatteli pallon maalivahdin ja takatolpan välistä maalipotkuksi.

Berat Grabovci katsoo harmissaan kun pallo vierii maalin ohi.

Toisessa päässä Kraft väläytti vaarallisuuttaan, kun Muhamed Omic jatkoi Edis Hodzicin sivurajaheiton Semsudin Mujkicille. Tämä pääsi irti puolustuslinjalta, mutta ajautui sen verran pieneen kulmaan, että Elias Alasella oli helpohko työ vangita laukaus.

Kaikkinensa pallonhallinta siirtyi toisen jakson alussa hetkeksi Kraftille. Tunnin kohdalla Mikael Johansson näytti jo pääsevän vapaaseen vetopaikkaan, mutta kun veto ei lähtenyt suoraan syötöstä, ehti Topias Järvelä peittämään laukauksen uhrautuvasti.

Kraftin paras paikka tasoittaa peli syntyi hiukan varkain oikean laidan sivurajaheiton jälkeen. Pallo pelattiin Muhamed Omicille linjan taakse keskityspaikkaan. Maalin edessä Mikael Johanssonilla oli vapaa puskupaikka, mutta pallo karkasi Unitedin onneksi niukasti takatolpan ohitse.

Konsta Raittinen laukoo ottelun ratkaisseen 2‚Äď0-maalin.

Johanssonin ohipuskua voidaankin pit√§√§ ottelu k√§√§nnekohtana, sill√§ vain nelj√§ minuuttia my√∂hemmin TamU teki ottelun ratkaisseen toisen maalinsa. T√§t√§ ennen Verneri Uimonen tarjosi Riku Orakselle erinomaisen tekopaikan rangaistuspilkun kohdalle, mutta kapteenin veto karkasi maalin yli. Hetke√§ my√∂hemmin Oras kuitenkin pohjusti 2‚Äď0-maalin. Tilanne l√§hti liikkeelle Santeri Salomaan loistavasta keskialueen katkosta ja sy√∂t√∂st√§ Orakselle, joka jatkoi pallon linjan taakse juosseelle Konsta Raittiselle. T√§m√§ otti lyhyen spurtin ja sijoitti pallon varmasti maalin takanurkkaan. Maali oli ottelussa n√§kyv√§sti lujaa t√∂it√§ tehneelle Raittiselle samalla uran ensimm√§inen Kakkosen tasolla.

Konsta Raittinen ja Riku Oras juhlivat maalia.

Konsta Rattisen toinen maali oli lähellä vajaa kymmenen minuuttia myöhemmin, kun Kraft purki kulmapotkun Raittiselle reilun 30 metrin päähän maalista. Raittisen tulinen laukaus oli jo menossa maalin yläkulmaan, mutta Karl-Filip Eriksson sai venytettyä kätensä pallon tielle.

Loppuminuuteiksi kentälle vaihdettu Roope Kostiainen pääsi kerran irtoamaan tekopaikkaan Topias Järvelän pitkästä avauksesta. Riku Oras olisi ollut boksissa vielä vapaammassa tekopaikassa, mutta Kostiainen yritti omaa ratkaisua, jonka maalivahti Karl-Filip Eriksson peitti vastaantulollaan.

Toinen vaihtopelaaja Elias Harala sen sijaan onnistui maalinteossa. Tilanteessa Harala otti Verneri Uimosen sivurajaheiton vastaan rinnallaan ja pyörähti helposti iholla olleen Nicholas Westerholmin ohitse maalin etukulmalla. Ensimmäinen maalintekoyritys kilpistyi vielä Lavinius Marcaan, mutta jatkotilanteessa Harala oli ainoa joka oli tilanteen tasalla, ja laittoi pallon helppsti verkon perukoille. Myös Haralalle maali oli samalla ensimmäinen Kakkosen tasolla.

Tuskaa ja juhlaa ottelun jälkeen.

Päävalmentajan kommentit

P√§√§valmentaja Mikko M√§kel√§ piti voittoa ansaittuna ja oli tyytyv√§inen joukkueensa peliin. ”J√§tk√§t toteuttivat peli√§mme juuri niin kuin suunnittelimme. Pystyimme pelaamaan Pyynikin olosuhteisiin n√§hden hyv√§√§ ja rohkeaa pallollista peli√§”, M√§kel√§ kiitteli.

Puolustuspeliss√§k√§√§n ei ollut suurempia ongelmia, vaikka edelliseen pelin j√§lkeen puolustuslinjaan jouduttiin tekee√§√§n kolme muutosta. ”T√§m√§ kertoo siit√§ ett√§ meill√§ on laaja ja tasokas rinki”, M√§kel√§ kuittaa.

”P√§√§timme, ett√§ jatkamme siit√§ mihin Vaasassa j√§imme. Ainoastaan maalipaikkoihin puhuimme, ett√§ pit√§√§ saada ter√§vyytt√§. Sanoin, ett√§ jos pystyt√§√§n pit√§m√§√§n sama pelillinen taso, niin pisteit√§ tulee pitk√§ll√§ kaudella paljon viel√§ meid√§nkin laariin.”

Ottelun päätyttyä ilmeet olivat iloisia.

”Joukkueessa oli vain onnistujia, ja jokaisen peli-ilme oli kiitett√§v√§. Keskikent√§n trio J√§rvel√§, Moussa, Raittinen olivat j√§lleen kovalla tasolla, ja erikseen pit√§√§ mainita ’Koden’ [Raittinen] todella vahva peli. Matias Stark pelasi vahvan debyyttipelin Kakkosessa, samoin Riku Oras omaksui laitapelin todella hyvin ja Berat Grabovci oli j√§lleen vahva k√§rjess√§”, M√§kel√§ luettelee onnistujia.

”Hy√∂kk√§simme hyvin ja monipuolisesti. Pystyimme rytmitt√§m√§√§n hyvin hy√∂kk√§yksi√§ ja my√∂s pystyimme riistojen j√§lkeen hyvin k√§√§nt√§m√§√§n pelin. Pystyimme nyt muuttamaan hyv√§t hy√∂kk√§ykset my√∂s hyviksi maalipaikoiksi. Paikkoja oli useita, mutta hyv√§ kun saimme kolme kertaa pallon sis√§√§n”, M√§kel√§ p√§√§tt√§√§

Seuraavan kerran TamU pelaa lauantaina 19.5. Oulun luistinseuran vieraana. Pitkälle matkalle lähdetään varhain lauantaiaamuna ja takaisin Tampereella ollaan sunnuntaina yön tunteina.

Pelaajat ja kannattajat.

1 Karl-Filip Eriksson
3 Edis Hodzic vaihtoon 56’
4 William White keltainen kortti40’
5 Lavinius Marca
6 Tony Lund C
7 Semsudin Mujkic vaihtoon 62’
11 Muhamed Omic
13 Nedim Ibric
15 Becic Sifet vaihtoon 81’
17 Mikael Johansson
18 Dennis Norrback
31 Lukas Backman vaihdosta 86’
2 Kakhaber Samsonia
10 Callistus Chukwu
19 Nicholas Westerholm vaihdosta 81’
21 Jacob Lapveteläinen vaihdosta 46’