TamU palasi maalinteon ja voittojen tielle

14/05/2018
Otteluraportti

Tampere United otti sunnuntai-iltana vakuuttavan 3–0 (1–0) voiton närpiöläisestä Kraft FF:stä. Berat Grabovcin varhainen johtomaali siivitti Sinipaidat selkeään pelitapahtumien hallintaan. Vaikka ottelu oli siirretty Pyynikin pienelle ja pomppuiselle tekonurmelle, edellisestä Vaasassa pelatusta ottelusta oltiin saatu tuotua pallonhallinta mukaan myös kotiotteluun. Toisella jaksolla Konsta Raittinen ja Elias Harala tekivät ensimmäiset maalinsa Kakkosessa, ja samalla nämä maalit sinetöivät voiton TamUlle.


Kakkonen

3 – 0

TamU otti ottelun hallintaansa heti alusta alkaen, ja jo alkuminuuteilla palloa saatiin Kraftin boksiin lupaavasti. Paras paikka osui Riku Orakselle, jonka pusku seisovilta jaloilta jäi kuitenkin melko voimattomaksi.

Radwan Moussan keskistys johtaa maaliin.

Sinipiatojen painostus palkittiin jo ottelun kahdeksannella minuutilla. Tilanne lähti liikkeelle Topias Järvelän pallonriistosta keskialueella. Radwan Moussa reagoi ensimmäisenä irtopalloon ja pelasi Riku Oraksen kanssa seinän, joka vapautti Moussan keskityspaikkaan vasemmalle laidalle. Tarkka pallo tavoitti Berat Grabovcin pään takatolpalta. Maalivahti Karl-Filip Eriksson torjui vielä puskun, mutta Grabovcin nopea reagointi vastapalloon saatteli pallon maalin takakulmaan.

Berat Grabovci puskee, mutta maalivahti torjuu.
Grabovcin jatkolaukaus uppoaa maaliin.

Sinipaitojen painostus jatkui myös maalin jälkeen. Seuraava hyvä tekopaikka syntyi kun Berat Grabovci ohitti laitapuolustajansa helposti pienellä rytminvaihdoksella ja löysi syötöllään Jere Remeksen boksista, mutta kraft-kapteeni Tony Lund ehti peittämään laukauksen viime hetkellä.

Jere Remeksen veto nousee maalin yli.

Parinkymmenen minuutin kohdalla Verneri Uimosen keskikentän vapaapotku kimpoili onnekkaasti Berat Grabovcille, joka laukoi tulisesti kuudentoista rajalta. Veto viuhui kuitenkin tolppaa hipoen maalin ohi. Puolen tunnin kohdalla puolestaan Konsta Raittinen osoitti kärkkäyttään voittamalla ensin kaksinkamppailun laidalla ja edeten sitten keskemmälle vetopaikkaan. Tämäkin laukaus suuntautui kuitenkin niukasti etutolpan väärälle puolelle.

Jakson lopulla TamU rakensi vielä yhden vaarallisen tilanteen, kun Berat Grabovci ja Riku Oras pelasivat laidalla näppärästi yhteen, ja Oras pääsi etenemään boksiin ja aina lähes päätyrajalle asti keskityspaikkaan. Konsta Raittinen ajoi hyvin boksiin, mutta puolustus oli hereillä ja ehti Oraksen syöttöön ennen Raittista.

Matias Stark pelasi ensimmäiset minuuttinsa Kakkosen tasolla.

Ottelu pysyi kotijoukkueen täydessä halinnassa koko ensimmäisen jakson ajan. Kraft ei päässyt oikeastaan kertaakaan hyökkäämään kunnolla, vaan vaarallisimmat yritykset pelata pitkää palloa päätyivät paitsioihin tai puolustajien katkoihin. Vielä ennen taukovihellystä Kraft sai pallon kuitenkin pariin kertaan vaarallisesti boksiin. Ensimmäisessä paikassa Dennis Norrback pääsi laukomaan vaarallisesti kuudentoista rajan takaa sivurajaheiton jälkitilanteesta, mutta pallo jäi lihamuuriin. Hetkeä myöhemmin Nedim Ibric pääsi laukomaan läheltä, mutta tämä veto jäi voimattomaksi ja suuntautui suoraan maalivahti Elias Alasen syliin. Näin tauolle lähdettiin kotijoukkueen 1–0-johdossa.

Toisen jakson maalit takaavat voiton

Tauko ei muuttanut pelin kulkua, vaan toinen jakso jatkui TamUn hallinnalla. Ensimmäistä kertaa oltiin lähellä maalia reilun viiden minuutin pelin jälkeen, kun Verneri Uimosen vapaapotku kulmalipun tuntumasta löysi Topias Järvelän vetopaikasta kuudentoista rajan takaa. Veto kilpistyi kuitenkin pelaajamassaa maalin edessä. Jatkotilanteessa Riku Oras pelasi pallon takaisin Uimoselle vapaaseen paikkaan boksin oikealle reunalle. Vedon sijaan Uimonen tavoitteli Berat Grabovcia takatolpalta, mutta tämän kurotus Kraft pelaajien keskeltä saatteli pallon maalivahdin ja takatolpan välistä maalipotkuksi.

Berat Grabovci katsoo harmissaan kun pallo vierii maalin ohi.

Toisessa päässä Kraft väläytti vaarallisuuttaan, kun Muhamed Omic jatkoi Edis Hodzicin sivurajaheiton Semsudin Mujkicille. Tämä pääsi irti puolustuslinjalta, mutta ajautui sen verran pieneen kulmaan, että Elias Alasella oli helpohko työ vangita laukaus.

Kaikkinensa pallonhallinta siirtyi toisen jakson alussa hetkeksi Kraftille. Tunnin kohdalla Mikael Johansson näytti jo pääsevän vapaaseen vetopaikkaan, mutta kun veto ei lähtenyt suoraan syötöstä, ehti Topias Järvelä peittämään laukauksen uhrautuvasti.

Kraftin paras paikka tasoittaa peli syntyi hiukan varkain oikean laidan sivurajaheiton jälkeen. Pallo pelattiin Muhamed Omicille linjan taakse keskityspaikkaan. Maalin edessä Mikael Johanssonilla oli vapaa puskupaikka, mutta pallo karkasi Unitedin onneksi niukasti takatolpan ohitse.

Konsta Raittinen laukoo ottelun ratkaisseen 2–0-maalin.

Johanssonin ohipuskua voidaankin pitää ottelu käännekohtana, sillä vain neljä minuuttia myöhemmin TamU teki ottelun ratkaisseen toisen maalinsa. Tätä ennen Verneri Uimonen tarjosi Riku Orakselle erinomaisen tekopaikan rangaistuspilkun kohdalle, mutta kapteenin veto karkasi maalin yli. Hetkeä myöhemmin Oras kuitenkin pohjusti 2–0-maalin. Tilanne lähti liikkeelle Santeri Salomaan loistavasta keskialueen katkosta ja syötöstä Orakselle, joka jatkoi pallon linjan taakse juosseelle Konsta Raittiselle. Tämä otti lyhyen spurtin ja sijoitti pallon varmasti maalin takanurkkaan. Maali oli ottelussa näkyvästi lujaa töitä tehneelle Raittiselle samalla uran ensimmäinen Kakkosen tasolla.

Konsta Raittinen ja Riku Oras juhlivat maalia.

Konsta Rattisen toinen maali oli lähellä vajaa kymmenen minuuttia myöhemmin, kun Kraft purki kulmapotkun Raittiselle reilun 30 metrin päähän maalista. Raittisen tulinen laukaus oli jo menossa maalin yläkulmaan, mutta Karl-Filip Eriksson sai venytettyä kätensä pallon tielle.

Loppuminuuteiksi kentälle vaihdettu Roope Kostiainen pääsi kerran irtoamaan tekopaikkaan Topias Järvelän pitkästä avauksesta. Riku Oras olisi ollut boksissa vielä vapaammassa tekopaikassa, mutta Kostiainen yritti omaa ratkaisua, jonka maalivahti Karl-Filip Eriksson peitti vastaantulollaan.

Toinen vaihtopelaaja Elias Harala sen sijaan onnistui maalinteossa. Tilanteessa Harala otti Verneri Uimosen sivurajaheiton vastaan rinnallaan ja pyörähti helposti iholla olleen Nicholas Westerholmin ohitse maalin etukulmalla. Ensimmäinen maalintekoyritys kilpistyi vielä Lavinius Marcaan, mutta jatkotilanteessa Harala oli ainoa joka oli tilanteen tasalla, ja laittoi pallon helppsti verkon perukoille. Myös Haralalle maali oli samalla ensimmäinen Kakkosen tasolla.

Tuskaa ja juhlaa ottelun jälkeen.

Päävalmentajan kommentit

Päävalmentaja Mikko Mäkelä piti voittoa ansaittuna ja oli tyytyväinen joukkueensa peliin. ”Jätkät toteuttivat peliämme juuri niin kuin suunnittelimme. Pystyimme pelaamaan Pyynikin olosuhteisiin nähden hyvää ja rohkeaa pallollista peliä”, Mäkelä kiitteli.

Puolustuspelissäkään ei ollut suurempia ongelmia, vaikka edelliseen pelin jälkeen puolustuslinjaan jouduttiin tekeeään kolme muutosta. ”Tämä kertoo siitä että meillä on laaja ja tasokas rinki”, Mäkelä kuittaa.

”Päätimme, että jatkamme siitä mihin Vaasassa jäimme. Ainoastaan maalipaikkoihin puhuimme, että pitää saada terävyyttä. Sanoin, että jos pystytään pitämään sama pelillinen taso, niin pisteitä tulee pitkällä kaudella paljon vielä meidänkin laariin.”

Ottelun päätyttyä ilmeet olivat iloisia.

”Joukkueessa oli vain onnistujia, ja jokaisen peli-ilme oli kiitettävä. Keskikentän trio Järvelä, Moussa, Raittinen olivat jälleen kovalla tasolla, ja erikseen pitää mainita ’Koden’ [Raittinen] todella vahva peli. Matias Stark pelasi vahvan debyyttipelin Kakkosessa, samoin Riku Oras omaksui laitapelin todella hyvin ja Berat Grabovci oli jälleen vahva kärjessä”, Mäkelä luettelee onnistujia.

”Hyökkäsimme hyvin ja monipuolisesti. Pystyimme rytmittämään hyvin hyökkäyksiä ja myös pystyimme riistojen jälkeen hyvin kääntämään pelin. Pystyimme nyt muuttamaan hyvät hyökkäykset myös hyviksi maalipaikoiksi. Paikkoja oli useita, mutta hyvä kun saimme kolme kertaa pallon sisään”, Mäkelä päättää

Seuraavan kerran TamU pelaa lauantaina 19.5. Oulun luistinseuran vieraana. Pitkälle matkalle lähdetään varhain lauantaiaamuna ja takaisin Tampereella ollaan sunnuntaina yön tunteina.

Pelaajat ja kannattajat.
Kakkonen

3 – 0

( 1 – 0 )

8′ Berat Grabovci
72′ Konsta Raittinen
90+3′ Elias Harala

Yleisöä:
275

Yleisöä:
275

62 Elias Alanen
4 Topias Järvelä
6 Radwan Moussa
8 Riku Oras C
10 Berat Grabovci 85'
18 Jere Remes 54' 81'
20 Verneri Uimonen
21 Konsta Raittinen
22 Matias Stark
24 Santeri Salomaa
28 Antti Haavisto
1 Jani Rantala
3 Roope Kostiainen 85'
7 Elias Harala 81'
9 Tuomas Lehti
15 Tommi Ala-Hakuni
19 Valtteri Uimonen
23 Aleksi Inkinen
1Karl-Filip Eriksson
3Edis Hodzicvaihtoon 56’
4William Whitekeltainen kortti40’
5Lavinius Marca
6Tony LundC
7Semsudin Mujkicvaihtoon 62’
11Muhamed Omic
13Nedim Ibric
15Becic Sifetvaihtoon 81’
17Mikael Johansson
18Dennis Norrback
31Lukas Backmanvaihdosta 86’
2Kakhaber Samsonia
10Callistus Chukwu
19Nicholas Westerholmvaihdosta 81’
21Jacob Lapveteläinenvaihdosta 46’

TamU-Kauppa

Pääyhteistyökumppanit

Tukemassa myös

American Brothers Circle Line Group Edun Herkkukeidas Insta Group Käännöstoimisto Juha Arola Ruutanan Härveli

15.6. Ilves 2 - TamU 0 – 5

2.6. TamU naiset - TPS 2 6 – 2

15.6. Pato - TamU 2 1 – 1

2.7. klo 18 TPV - TamU

16.6. klo 18 MaPS - TamU naiset

27.6. klo 18 PP-70 - TamU 2