20.6.2016

 
 

TamU palaa keski­viikkona TammelaanTampere Unitedin ja Ilves-Kissojen kohtaamisella on keskiviikkona komeat puitteet, kun kotijoukkueena toimiva Ilves-Kissat sai vietyä ottelun Tammelan stadionille. Kohtaaminen on samalla Kolmosen kärkiottelu, sillä Ilves-Kissat on sarjakolmosena tasapisteissä Sinipaitojen kanssa, tosin yhden ottelun enemmän pelanneena. Kaksikon edellä on vain Rauman Pallo-Iirot, jota kummankaan joukkueen ei ole varaa päästää karkaamaan iskuetäisyydeltä.

Asetelmat sarjataulukossa eivät voisikaan olla jännittävämmät. Tampere United on hävinnyt alkukauden aikana vain sarjaa johtaville Pallo-Iiroille. Ilves-Kissat puolestaan on hävinnyt vain kahdesti: ensin sarjanelosena tällä hetkellä majailevalle TP-T:lle ja sitten sarjakärki Pallo-Iiroille. Nämä molemmat tappiot Ilves-Kissat otti alkukauden kotiotteluissa Kaupissa ennen nurmikenttien aukeamista, minkä jälkeen punapaidat ovat kiitäneet viiden ottelun voittoputkessa. Tampere Unitedille ottelu on puolestaan vasta kauden toinen luonnonnurmella, ja myös siirtyminen pienikokoiselta Pyynikin kentältä Tammelan täysimittaiselle viheriölle tuottaa omat haasteensa.

Tampere United ja Ilves-Kissat eivät ole koskaan aiemmin kohdanneet toisiaan. Vaikka Ilves-Kissoilla on paljon TamUa pidempi historia, seuroille on yhteistä Suomen mestaruuden voittaminen, seuran hetkellinen tuho sekä myöhempi nopea nousu piirin alimmalta sarjatasolta ylempiin sarjoihin.

Ilves-Kissojen historia alkaa seuran perustamisesta Viipurissa vuonna 1932. Evakkoseurana Tampereelle muuttanut Viipurin Ilves vaihtoi vuonna 1944 nimekseen Ilves-Kissat, ja voitti ensimmäisenä tamperelaisena seurana Suomen mestaruuden vuonna 1950. Vuonna 1974 Ilves-Kissojen taru kuitenkin katkesi, kun se sulautui yhdessä Tampereen Palloilijoiden kanssa Tampereen Ilvekseen, joka otti tuolloin jalkapallon ohjelmaansa. Paluun seura teki vuonna 1986 kun se perustettiin uudelleen, mutta paluu laajempaan tietoisuuteen alkoi vasta kaudella 2004, kun seuran hallitus päätti nostaa edustusjoukkueen ylempiin sarjoihin. Paikka Kolmoseen irtosikin jo kaudeksi 2009 ja Kakkoseen Ilves-Kissat nousi toisella yrittämällä kaudeksi 2011. Tämän jälkeen Ilves-Kissat on ollut tyypillinen hissijoukkue Kakkosen ja Kolmosen välillä.

T√§ll√§ kaudella Ilves-Kissoilta l√∂ytyy penkin p√§√§st√§ Tampere Unitedin kannattajille hyvin tuttu mies, sill√§ p√§√§valmentajana toimii kausilla 1999‚Äď2006 yhteens√§ 178 ottelua Sinipaidoissa pelannut Kari Sainio. Useimmiten keskikent√§n pohjalla luutinut kannattajien arvostama ty√∂myyr√§ voitti noina vuosina TamUssa muun muassa kaksi Suomen mestaruutta. Kannattajien mieliin on j√§√§nyt Sainion venyminen europeleiss√§, erityisesti Paolo Di Canion pys√§ytt√§minen TamUn venyess√§ 1‚Äď1-tasapeliin Laziota vastaan Ratinassa kaudella 2005.

Tunteikas paluu vanhalle kotikentälle

Tampere Unitedille paluu alkuper√§iselle kotikent√§lle Tammelaan on aina tunteikas. Muutto Ratinaan kaudeksi 2004 oli sek√§ seuralle ett√§ kannattajille ep√§mieluinen, eiv√§tk√§ mestaruusvuodet ja hienoinen euromenestysk√§√§n muuttaneet Ratinaa samanlaiseksi kodiksi kuin mit√§ Tammelan tiivistunnelmainen stadion oli ollut. My√∂hempin√§ vuosina Tammelassa on koettu muutamia hyvi√§ hetki√§, joista on j√§√§nyt mieleen erityisesti kauden 2007 Veikkausliigaottelun 3‚Äď0-voitto TPS:st√§, kauden 2009 Suomen Cupissa otettu 3‚Äď2-jatkoaikavoitto TPV:st√§ sek√§ samana vuonna cupin v√§lier√§ss√§ FC Hongasta rankkarikisassa otettu voitto.

My√∂s p√§√§valmentaja Mikko M√§kel√§ hehkuttaa paluuta sinne mist√§ kaikki aikoinaan alkoi. ”Pelist√§ tulee varmasti todella hieno tapahtuma, koska onhan kyseess√§ yksi Suomen hienoimmista stadioneista”, M√§kel√§ hehkuttaa ”Itsell√§ni on hienoja muistoja pelaajana Tammelasta. Vuonna 1999 pelasin ensimm√§isen miesten matsini Tammelassa ja juurikin TamU-paidassa yhdess√§ nyky√§√§n Ilves-Kissoja valmentavan Kapa Sainion kanssa.”

Historia ei kuitenkaan paljoa keskiviikkona paina, vaan katse tulee kääntää Ilves-Kissojen nykyiseen miehistöön. Kaksi edellistä kautta Kakkosessa pelanneessa joukkueessa onkin useita Kakkosen tasolla kokeneita pelaajia. Tämän kauden tilastojen perusteella esiin nousee viime kaudella FC Jazzissa Ykköstä pelannut Berat Grabovci, joka on tehnyt pelaamissaan 8 ottelussa jopa 11 maalia. Vaikka Ilves-Kissat kokikin joitakin menetyksiä viime kauden jälkeen, on vastassa Pallo-Iirojen tapaan viime kaudella Kakkosessa pelannut rutinoitunut joukkue. Grabovcin lisäksi joukkue vahvistui hankkimalla muun muassa viime kaudella TPV:n keskikentällä pelanneen Tero Intalan.

TamU saa keskiviikkona jalkeille kovan nipun, sill√§ poissa on PP-70:ss√§ lyhyell√§ lainalla olevan Veli-Pekka Franssilan lis√§ksi vain Ali Koljonen, Eemeli Peltonen ja Otto Pitk√§nen. ”Olemme saaneet keskitty√§ treenaamiseen ja pieni√§ vaivoja poteneet ovat saaneet hyv√§n huilin”, p√§√§valmentaja M√§kel√§ toteaakin. ”Vastaamme saamme yhden kuntopuntarin ja sarjataulukon kovimmista joukkueista. Omaan kokoonpanoomme on luvassa pient√§ hienos√§√§t√∂√§. L√§hdemme hakemaan ehj√§√§ suoritusta ja tietenkin kolmea pistett√§. Pisteiden eteen saamme veny√§ parhaaseen suoritukseen ja varsinkin puolustuspeliss√§ pit√§√§ onnistua.”

Tampere Unitedille keskiviikon ottelu ensimm√§inen todella kova testi sitten huhtikuisen Pallo-Iirot-ottelun. ”T√§m√§n vuoden Tampere-Satakunnan Kolmonen on varmasti kovatasosin mit√§ on ikin√§ ollut”, M√§kel√§ intoutuu arvioimaan. ”Siit√§ pit√§v√§t huolen Kakkosesta pudonneet rutinoituneet joukkueet Pallo-Iirot ja Ilves-Kissat sek√§ kovia vahvistuksia hankkinut TP-T. On hyvin haastavaa l√§hte√§ voittamaan jokaista peli√§, koska voittaminen ei ikin√§ ole helppoa ‚Äď sen on n√§ytt√§nyt parhaillaan py√∂riv√§t EM-kisatkin. Me olemme pyrkineet ottamaan my√∂s sen positiivisena haasteena emmek√§ turhina paineina. Se on monelle pelaajalle uutta, mutta my√∂s todella kehitt√§v√§√§ tulevaisuutta ajatellen, koska futarin pit√§√§ pysty√§ kest√§m√§√§n paineita ja monet pelaavat parhaiten paineiden alla. Mielenkiintoinen sarja on k√§ynniss√§ ja sarjan voittaja on todellakin ansainnut nousun Kakkoseen.”

Ottelu pelataan keskiviikkona 22.6. klo 18.30 alkaen. Ilves-Kissat myy otteluun pääsylippuja, ja perii aikuisten lipuista 5 euroa ja alennuslipuista 3 euroa. Ne jotka eivät pääse paikan päälle voivat katsoa ottelun suorana lähetyksenä TamU-TV:stä.