TamU paikallispelin voittoon tylyin lukemin

09/02/2022 TamU
Otteluraportti

Tampere United pelaa tulevalla kaudella ensimmäistä kertaa sitten Veikkausliiga-vuosien korkeammalla tasolla kuin paikalliskilpailija TPV. Kausilla 2017–18 Paltsarit olivat niskan päällä Kakkosen derbyissä, mutta sunnuntai-iltana Pirkkahallissa TamU löi viimeisen sinetin kaupungin sisäisen hierarkian muutokselle. Tylyt 7–0-lukemat kertoivat paikalle päässeelle satapäiselle yleisölle, että TamU on mennyt kovaa ohi punapaitaisesta naapuriseurasta.


Harjoitusottelu

7 – 0

TamUn kokoonpanossa huomionarvoista oli, että vielä viime kaudella Ilves-Kissoja edustanut Ardian Kovaqi pelasi uutena testipelaajana oikean topparin paikkaa kolmen miehen linjassa. Kovaqi esiintyi kylmänviileästi ja varmasti linjassa, joskin TPV ei pystynyt kovin suurta painetta missään kohtaa aiheuttamaan. Koko topparikolmikon avaamispelaaminen oli hyvällä tasolla samoin kuin maalivahti Thanasis Zeriksen, jonka maalia ei ottelussa juuri päästy hätyyttämään.

Jo ottelun toisella minuutilla nähtiin TamUn ensimmäinen laukaus maalia kohti, kun Jesse Vuori tiputti pitkän puolenvaihdon keskelle, josta Toni Toijala pääsi tykittämään vihaisen vedon. Ex-sinipaita Sami Maja kuitenkin nappasi keskelle suuntautuneen kudin ilman suuria vaikeuksia. Toijala pääsi kokeilemaan maalintekoa uudemman kerran 16. minuutin kohdalla, kun hän pelasi Roope Kostiaisen kanssa hyvän kombinaatiopelin boksissa, mutta tälläkin kertaa veto suuntautui kohti Majaa TPV:n maalilla.

Arttu Raittinen kaadetaan aivan boksin rajoilla.

Ottelun 22. minuutilla Kostiainen pelasi Arttu Raittisen läpi pystysyötöllä kuudentoista alueelle, missä häntä rikottiin ja pallo vihellettiin pilkulle. Pallon taakse asettunut Kostiainen siirsi vuorenvarmalla oikean alakulman laukauksella TamUn 1–0-johtoon.

Roope Kostiainen laukoo TamUn johtoon pilkulta.

Ottelun toinen maali nähtiin 41. minuutilla, kun Toni Toijala pääsi nikkaamaan vitosen viivalta Joonas Rantalan laadukkaan kulmapotkun verkon perukoille. 2–0-lukemissa siirryttiin myös tauolle.

Toiselle puoliajalle TamU ei tehnyt vaihtoja. Arttu Raittinen pelasi 50. minuutilla boksissa pallon Toni Toijalalle, jonka tulinen laukaus kuitenkin kilpistyi tolppaan. Kolme minuuttia myöhemmin Sinipaitojen vaaralliset erikoistilanteet jatkuivat, kun Joonas Rantala lähetti jälleen laadukkaan pallon kulmalipulta. Tällä kertaa kohteena oli vitosen viivan takakulma, josta Paavo Kujala pääsi puskemaan pallon maaliin. Tilanne oli 53. minuutilla jo 3–0.

Jesse Vuori rynnii TPV-pelaajien välistä.

Vuoden ensimmäistä kertaa TamUlla oli kokoonpanossa Tiku ja Taku -kaksikko eli Arttu Haapala ja Topias Järvelä. Järvelä pääsi irti 63. minuutin kohdalla, ja vain hetkeä myöhemmin hän viimeisteli Sinipaitojen neljännen maalin. TPV yritti avata lyhyellä omassa boksissa, mutta Arttu Raittinen pääsi prässäämän pallon Järvelälle, joka viimeisteli kylmän viileästi maalin edestä pallon maaliin.

Severi Kankkunen kantoi jälleen kapteenin nauhaa ja dominoi topparin tontilla.

Kun ottelua oli pelattu 73 minuuttia, Paavo Kujalan mainio puolenvaihto tavoitti laidalla kirmanneen Jesse Vuoren, joka murtautui boksiin ja laukoi pallon tolppaan. Pian tämän jälkeen Tiku ja Taku -kaksikon toinen puolisko eli Arttu Haapala tuli kentälle Julius Stenroosin tilalle. Haapala ei ollut aivan yhtä nopea kuin Järvelä, mutta hänelläkään ei mennyt kuin viisi minuuttia ennen kuin pallo oli verkossa. Tomi Ylinen pelasi puoliympyrän yläkaarella pallon sivuun Haapalalle, joka otti pallon kanssa muutaman terävän askeleen ylös ennen kuin laukoi. Pomppiva pallo painui takakulmaan ja lukemat vaihtuivat viiteen nollaan.

Paavo Kujala puskee 3–0-maalin.

Ottelun 88. minuutilla nähtiin ehkä illan hienoin osuma. Tilanne lähti maalivahti Thanasis Zerikseltä, joka löysi keskikentältä Arttu Haapalan. Paineistettu Haapala pelasi pallon Toni Toijalalle, joka jatkoi pallon linjaan Topias Järvelälle. Tämä leikkasi keskelle ja siirsi tyylikkäästi pienellä pystysyötöllä juoksuaan jatkaneen Toijalan läpi. Paljon maaleja talven ottelussa mättänyt hyökkääjä ei jättänyt tilaisuutta käyttämättä, vaan laukoi etukulmasta pelin toisen osumansa.

Arttu Haapala nähtiin pitkästä aikaa kentällä.
Tomi Ylinen laukoo loppulukemat pilkulta.

Kun 90. minuuttia oli juuri täyttynyt, Toni Toijala kaadettiin rangaistusalueella. Vetämään asettui Tomi Ylinen, joka viimeisteli varmasti oikeaan kulmaan. Maalin myötä ottelu vihellettiin päättyneeksi lukemissa 7–0.

TamUn väkevät otteet alkuvuoden harjoitusotteluissa saivat siis jatkoa. Seuraavan kerran TamU nähdään tositoimissa tulevana sunnuntaina 13.2. kun klo 16.30 alkavassa ottelussa vastaan asettuu vielä viime kaudella Ykköstä pelannut porilainen MuSa.

Päävalmentajan kommentit

”Ensimmäinen jakso prässättiin hyvin eikä vastustajalla pallo montaa sekuntia pysynyt. Toisella ehkä hätäiltiin välillä liikaa, mutta kokonaisuuteen voi olla ihan tyytyväinen. Ei ollut mikään ihanteellinen kellonaika pelata ja vähän pelättiin etukäteen olemmeko skarppina ihan heti alussa”, paketoi Jukka Listenmaa vasta iltakahdeksalta alkaneen ottelun.

Päävalmentajaa ilahdutti myös se, että moni pelaaja sai nyt pelattua talven ensimmäisen ysikymppisensä, mikä tukee harjoitusottelujen ajatusta pelaajien kierrättämisestä.

Erikoistilanteen oli erityinen osa-alue, jossa TamU onnistui sunnuntai-iltana hyvin. Näistä syntyi ottelun kolme ensimmäistä maalia.

”Kyllähän me sitä paperilla katsottiin ennen peliä, että meillä kolme metrisiä kavereita laittaa boksiin pyörimään, ja kun on Rantalan tasoinen jalka antamassa niitä erikoistilanteita, niin pakkohan niitä maaleja on alkaa tulla”, muotoili Listenmaa.

Yleisö pääsi sunnuntaina ensimmäistä kertaa tämän vuoden puolella Tampere Unitedin otteluun. Vaikka itse ottelutapahtuma ei pursunnut tunnelmaa, oli päävalmentaja mielessään siitä, että kannattajat olivat jälleen katsomossa.

”Onhan se nyt ihan eri asia katsoa, kun siellä katsomossa on ihmisiä eikä vain ruskeita penkkejä. Tämä pelattiin nyt sellaiseen aikaan, että pitää olla innokas jos lähti paikalle, ja kiitollinen olen niille jotka vaivautuivat tällaiseen aikaan illasta paikalle. Ensi sunnuntaina on vähän inhimillisempi aloitusaika, niin toivotaan lisää porukkaa löytävän paikalle.”

Jukka Listenmaalta on pakko kysyä loppuun hieman laajempi tamperelaista jalkapalloa koskeva kysymys. Vain kaksi ja puoli vuotta sitten Tampere United rämpi Kakkosen pohjamudissa ja TPV pelasi maan toiseksi korkeinta sarjatasoa. Jukka Listenmaa oli tuolloin TPV:n valmennuksessa mukana.

Sunnuntaina Kakkoseen paluuta tekevä TamU oli 7–0 parempi Kolmoseen tippuneita Pallo-Veikkoja. Miten Listenmaa näkee sen, että miksi keskinäinen suhde on muuttunut näin radikaalisti näin lyhyessä ajassa?

”Uskon, että hyvin pitkälle kyse on siitä, että meidän organisaatiossa painetaan nyt hommia yhteen hiileen. Kaikilla on hyvä fiilis tehdä sitä hommaa täällä. Toimistolla sekä hallituksen puolella tehdään todella hyvää duunia ja se heijastuu meidän joukkueen tekemiseen. Taustaryhmä pystyy keskittymään harjoitusohjelmien laatimiseen, ja sitten pelaajat sitoutuvat niihin, kun homma toimii taustalla. Vastustajalla taas tässä välissä nämä kaikki asiat eivät menneet oikein putkeen, mutta nyt taas näyttäisi siltä, että siellä oltaisiin saatu onneksi sitä kelkkaa taas vähän käännettyä.”

Harjoitusottelu

7 – 0

( 2 – 0 )

23′ Roope Kostiainen
41′ Toni Toijala
53′ Paavo Kujala
65′ Topias Järvelä
81′ Arttu Haapala
88′ Toni Toijala
90+1′ Tomi Ylinen

Yleisöä:
104

 

Yleisöä:
104

32 Thanasis Zeris
6 Severi Kankkunen
11 Roope Kostiainen 64'
13 Ardian Kovaqi
15 Jesse Vuori
16 Paavo Kujala
18 Arttu Raittinen 55'
22 Toni Toijala
23 Joonas Rantala 76'
24 Arttu Mättö
26 Julius Stenroos 76'
30 Aapo Sipponen
8 Topias Järvelä 64'
20 Arttu Haapala 76'
21 Tomi Ylinen 55'
33 Simo Mäensivu 76'
 

TamU-Kauppa

Pääyhteistyökumppanit

Tukemassa myös

American Brothers Circle Line Group Edun Herkkukeidas Insta Group Käännöstoimisto Juha Arola VA Sport Management

17.7. TamU - SexyPöxyt 3 – 0

21.7. TamU naiset - FC Nokia 1 – 1

27.6. PP-70 - TamU 2 2 – 7

23.7. klo 19 TamU - Ilves-Kissat

27.7. klo 12 PIF - TamU naiset

27.7. klo 18 TamU 2 - TP-49