26.2.2017

 
 

TamU otti yll√§tys­voiton KTP:st√§Tampere Unitedin ja FC KTP:n sunnuntaisesta kohtaamisesta ei molempia joukkueita vaivanneiden lukuisten poissaolojen takia muodostunut kaikkien aikojen klassisinta joukkueiden v√§list√§ kohtaamista. Kotiyleis√∂ sai Pirkkahallissa kuitenkin makeaa mahan t√§ydelt√§, kun TamU otti puhtaan 5‚Äď0 (2‚Äď0) -voiton. N√§in suurinumeroinen voitto oli monelle yll√§tys, sill√§ KTP on yksi tulevan Kakkosen kauden ehdottomia nousijasuosikkeja.

TamU joutui lähtemään otteluun vain kolmella vaihtopelaajalla. Kapea kokoonpano ei kuitenkaan näkynyt millään lailla Sinipaitojen otteissa, vaan tuttu prässipeli toimi heti aloitusvihellyksestä alkaen, eikä yksikään kentällä viilettänyt pelaaja näyttänyt säästelevän mitään. Tämän paineen alla KTP:llä oli suuria vaikeuksia, eikä TamUlla ollut minkäänlaista hätää puolustussuuntaan, kun kotkalaiset eivät saaneet korkeaa prässiä purettua.

Riku Oras murtautuu boksiin.

Riku Oras murtautuu boksiin.

Unitedin johtomaaliakaan ei tarvinnut kauaa odottaa. Tilanne l√§hti liikkeelle Mahdi Alin oivaltavasta sy√∂t√∂nkatkaisusta keskiympyr√§ss√§. T√§t√§ seurasi nousu kuudentoista rajan tuntumaan ja Riku Oraksen t√§ysin vapaaseen maalintekopaikkaan vapauttanut sy√∂tt√∂. T√§m√§n varma viimeistely siirsi Sinipaidat ansaittuun 1‚Äď0-johtoon.

Mahdi Ali syöttää Riku Oraksen maalintekoon.

Mahdi Ali syöttää Riku Oraksen maalintekoon.

Reilu kymmenen minuuttia my√∂hemmin TamU siirtyi jo 2‚Äď0-johtoon. Verneri Uimonen antoi vapaapotkun aivan kotkalaisten vaihtopenkin edest√§, ja pallo leijaili boksissa olleen pelaajarypp√§√§n yli Konsta Raittiselle, joka oli ainoana haistanut pallo lentoradan oikein ja irtautui muusta joukosta. Helppo haltuunotto ja laukaus saivat verkon heilahtamaan. L√§hin kotkalaispuolustaja oli monen metrin p√§√§ss√§.

Konsta Raittinen pääsee sjoittamaan pallon maaliin täysin vapaana.

Konsta Raittinen pääsee sjoittamaan pallon maaliin täysin vapaana.

Ensimm√§isen jakson j√§lkimm√§isell√§ puolikkaalla ei en√§√§ lis√§maaleja n√§hty. KTP p√§√§si hiukan paremmin peliin mukaan, mutta varsinaisia maalintekopaikkoja vierasjoukkue ei pystynyt rakentamaan. Toisessa p√§√§ss√§ Roope Kostiaisella oli parikin maalintekopaikkaa, joista ensimm√§isess√§ h√§n pakotti maalivahti Jiri Kosken torjuntaan asti ja j√§lkimm√§isess√§ pallo karkasi Jussi Rasvan mainion keskityksen j√§lkeen Kostiaisen reidest√§ maalivahdille aivan maalin edess√§. Kun t√§m√§n l√§hemm√§ksi maalia ei p√§√§sty, j√§i taukolukemiksi Unitedin riemastuttava 2‚Äď0-johto.

Roope Kostiainen juoksikisassa.

Roope Kostiainen juoksukisassa.

Toisella jaksolla nähtiin TamUn maali suunnilleen yhtä nopeasti kuin ensimmäiselläkin. Pelattiin 51. minuuttia, kun Riku Oras teki erinomaisen juoksun Verneri Uimosen antamaan vapaapotkuun. Kevyt kosketus päällä muutti pallon kulkurataa sen verran, että maalin suulle vaihdetulla Tomas Turusella ei ollut mitään mahdollisuuksia ehtiä maalin alanurkkaan estämään maalin syntyä.

Heti 3‚Äď0-maalin j√§lkeen KTP:ll√§ oli ehk√§ paras paikkansa avata maalitilins√§, kun oikealta laidalta tullut keskitys l√∂ysi Ferdi Balkiranin t√§ysin vapaana maalin edest√§. T√§m√§n maalintekoyritys m√§tk√§hti kuitenkin Pirkkahallin p√§√§tysein√§√§n.

Santeri Salomaa tuulettaa maaliaan Riku Oraksen kanssa.

Santeri Salomaa tuulettaa maaliaan Riku Oraksen kanssa.

TamU puolestaan p√§√§tti seuraavan hy√∂kk√§yksen vapaapotkuun ja 4‚Äď0-maaliin. Pallon taakse asettui j√§lleen Verneri Uimonen, joka l√∂ysi Santeri Salomaan p√§√§n rangaistuspilkun kohdalta. N√§in loisto-ottelun keskikent√§n pohjalla pelannut nuorukainen p√§√§si tuulettamaan harjoituskauden ensimm√§ist√§ maaliaan.

Ottelun loppulukemat syntyiv√§t harvinaislaatuisella tavalla heti aloituspotkun j√§lkeen. KTP pelasi pallon kolmella sy√∂t√∂ll√§ alas keskikent√§n pohjapelaaja Saku Kvistille, joka h√§t√§√§ntyi Riku Oraksen juostessa pr√§ss√§√§m√§√§n. Parin py√∂r√§hdyksen j√§lkeen Kvist sijoitti pallon maalin alanurkkaan ohi vastaan tullee maalivahti Tomas Turusen. Yksik√§√§n TamU-pelaaja ei siis koskenut palloon 4‚Äď0- ja 5‚Äď0-maalien v√§lill√§.

Päävalmentaja Mikko Mäkelän aisapari Markus Halme joutui kentälle Antti Haaviston loukkaannuttua lievästi.

Päävalmentaja Mikko Mäkelän aisapari Markus Halme joutui kentälle Antti Haaviston loukkaannuttua lievästi.

Unitedin kolmen salamamaalin jälkeen kummaltakin joukkueelta katsoi paras into pelistä, eikä ottelun viimeisellä puolituntisella enää nähty montakaan maalipaikkaa. Yhden parhaista sai Konsta Raittinen, jolle Roope Kostiainen tarjoili mukava vetopaikan, mutta maalivahti sai torjuttua terävän laukauksen yli päätyrajasta.

”Eritt√§in kyps√§ ja n√∂yr√§ esitys”, kehaisee p√§√§valmentaja Mikko M√§kel√§ joukkuettaan heti alkuunsa. ”Peliin l√§ht√∂ oli v√§h√§n haastava suuren pelaajapulan takia, mutta saimme kasaan 12 kentt√§pelaajaa. Tiesin ett√§ kuntopuoli riitt√§√§ varmasti, eik√§ sen takia tarvitsisi vaihtoja tehd√§, vaikka pelitapamme on hyvin aktiivinen ja vaatii toimiakseen todella kovan fysiikan ja pelaajien n√∂yryyden tehd√§ oman tonttinsa vaaditut asiat.”

”Olemme menneet paljon eteenp√§in meid√§n pelitavassamme ensimm√§isest√§ VIFK-pelist√§. Muutimme pelaamisen kahden kasipaikan systeemiin, joka on selke√§sti meid√§n pelaajatyypeille toimivampi tapa kuin kymppipaikan taktiikka. Viime kaudella oli jonkin verran vapauksia ja vapaampaa toimitusta, mutta t√§lle kaudelle muutimme pelitapaamme paljon vaativammaksi ja sit√§ kautta hyvin aktiiviseksi joka osa-alueella, mik√§ vaatii pelaajilta eritt√§in paljon ty√∂t√§ ja ajattelua. Nyt n√§htiin jo paljon hyv√§√§”, avaa M√§kel√§ pelisysteemi√§.

”Jokainen j√§tk√§ laittoi sen t√§rkeimm√§n asian peliin eli syd√§men ja pelasi t√§rkeimm√§n asian puolesta eli joukkueen. Meill√§ t√§rkein asia on tehd√§ aina ty√∂t√§ joukkueelle. Erikoismaininnat annan Santeri Salomaalle ja Konsta Raittiselle. Pojat ovat aiemmin pelanneet korkeimmillaan Kolmosta ja vastassa oli liigastatuksella olevia pelaajia, ja sanotaanko n√§in, ett√§ ihan hyvin j√§tk√§t p√§rj√§si. T√§st√§ on hyv√§ jatkaa, ja toivotaan ett√§ saadaan j√§tki√§ riviin takaisin”, M√§kel√§ p√§√§tt√§√§.

Kun lis√§maaleja ei n√§hty, ottelu p√§√§ttyi lukemiin 5‚Äď0 (2‚Äď0). Seuraavan kerran TamU pelaa jo ensi sunnuntaina, kun Pirkkahalliin saapuu vierailulle t√§ksi kaudeksi takaisin Kakkoseen noussut Pallokerho Keski-Uusimaa. Tervetuloa my√∂s silloin paikalle!