TamU otti vihdoinkin kauden avaus­voittonsa TP-T:n kustannuksella

13/07/2020
Otteluraportti

Tampere United onnistui vihdoinkin avaamaan voittotilinsä sarjassa Pyynikillä peliä isännöineen Tampereen Peli-Toverienn vieraana. Amurin Arsenaalinakin tunnettu TP-T oli loihtinut hienon ottelutapahtuman Pyynikille, mutta ei lopulta voinut mitään TamUn ottaessa väkisin kolme pistettä rehdin taistelun päätteeksi lukemin 1–3 (0–1).

Kolmonen

1 – 3

TamUn sankarina operoi keskikenttäpelaaja Arttu Haapala, jonka kaksi maalia veivät Unitedin jo turvallisen tuntuiseen johtoon. Lamin Fatty toi kuitenkin TP-T:n maalin päähän vielä kymmennisen minuuttia ennen päätösvihellystä. Hetken aikaa oli uhkaa jopa tasoitusmaalista, kunnes TamUn edustuksen riveihin paluun tehnyt ja vaihdosta sisään tullut Topias Järvelä ratkaisi ottelun lopullisesti Unitedille rangaistuspotkusta. Loppulukemat 1–3 TamUlle riemastuttivat runsaslukuista Unitedin kannattajajoukkoa, vaikka silti ensimmäisen sarjavoiton eteen sai lopulta tehdä ihan kunnon päivätyön niin kentällä kuin katsomossakin.

Eric Bullock nousi avauskokoonpanoon pienestä loukkaantumisesta kärsivän Roope Kostiaisen tilalle.

Ottelun alku oli tälle kaudelle epätyypillistä Tampere Unitedia, kun peli ei alkanutkaan kovalla rynnäköllä kohti vastustajan maalia. Nyt alku oli hyvinkin tunnusteleva sillä tavalla, että TamU kyllä piti palloa, mutta ei heti löytänyt paikoille, ja TP-T tyytyi puolustamaan tiukasti omalla kenttäpuoliskolla kytäten mahdollisuuksia vastaiskuihin.

Eino Ek viiletti tutusti laidallaan.

Vasta vajaan 20 minuutin kohdalla alkoi TP-T:n tiiviistä ryhmityksestä löytyä rakoja, kun Hakim Belbachirin laadukas matala keskitys löysi TamUn avaukseen Roope Kostiaisen poissaolon takia nousseen Eric Bullockin, jonka ohjaus nousi vain hieman riman yli ahtaasta paikasta. Ensimmäisen jakson saavuttaessa puolivälinsä alkoikin peli yhä enemmän pyöriä syvemmällä päivän kotijoukkueen päädyssä TamUn päästessä paremmin pelin ytimeen.

Ennen vapauttavaa johtomaalia TamU kävi jo muutamaan otteeseen lähellä, kun ensin Hakim Belbachirin terävä veto pienestä kulmasta torjuttiin kulmapotkuksi ja hetkeä myöhemmin ottelun hahmoksi noussut Arttu Haapala laukoi vain hiuksen hienosti ohi maalin.

Arttu Haapala oli otteliun ehdoton hahmo.
Arttu Haapalan vapaapotku pomppii verkon perukoille.

Seuraava Haapalan yritys 34. minuutilla sitten palkittiinkin jo maalilla ja tilastonikkaritkin saattoivat huokaista helpotuksesta, kun kova maaliodottamalukema alkoi vihdoinkin realisoitua käytännössä. TamUlle tuomittiin vapaapotku noin 25 metristä TP-T:n rikottua Eric Bullockia. Erikoistilannevastuun otti tästä Haapala, jonka niin kutsuttu ”kansainvälinen” eli samaan aikaan keskitykseksi ja suoraksi maaliyritykseksi laskettava vapaapotku leijaili ja pomppi ruuhkan keskeltä maaliin ilman, että kukaan muu koski siihen.

Jakson loppuminuuteilla TamU oli lähellä tuplata johtonsa, mutta lupaavia otteita laidalla esittäneen Panu Väliahon yritys painui maalin ohitse. Myös TP-T sai lopulta tilaa laukaukselle, mutta tämäkin suuntautui muualle kuin maalipuiden väliin.

Toinen jakso tuo vapauttavat pisteet

Toisella jaksolla TamU pyrki edelleen kontrolloimaan pelin kulkua, mutta nyt myös TP-T oli tappioasemassa avannut enemmän peliänsä ja yritti saada pidempiä hyökkäyksiä sekä painetta TamUn päätyyn. TamU ei heti alkuun onnistunut tuplaamaan vielä johtoansa Hakim Belbachirin laukauksella, joka ei hätyytellyt Miska Jurvaa TP-T:n maalilla.

Arttu Haapala ja Sinipaitojen penkki tuulettavat 0–2-maalia.

Sen sijaan Eric Bullock pääsi Jurvan käänsi nokikkain, mutta vielä tässä vaiheessa TP-T-vahti veti pidemmän korren. Seuraavaa kutia ei kuitenkaan estänyt enää Jurvakaan vaan Arttu Haapala tuplasi päivän maalisaldonsa määrätietoisella kuljetuksella TP-T:n rangaistusalueen tuntumaan ja laukoi ihailtavan tyylikkään vedon aivan maalin taka-alanurkkaan muuttaen tilanteeksi päivän vierasjoukkueelle 0–2.

Nils Strömsholm yrittää ohittaa puolustajaansa.

Peli sujui tämänkin jälkeen pitkälti TamUn käsikirjoituksen mukaan, kunnes liiallinen passivoituminen tai hyvän olon tunne pääsi yllättämään, ja TP-T onnistui kaventamaan pelin nätillä Lamin Fattyn sijoituksella ottelun 81. minuutilla. TP-T oli alkanut jo 70. minuutin pelin jälkeen kääntämään kuin varkain pelin painopistettä, kunnes tästä lopulta tuli siis palkinto. Heti perään TP-T sai jälleen vedon maalia kohti, mikä aiheutti tykytyksiä TamU-faneille, mutta virallisen sarjadebyyttinsä Tampere Unitedin edustuksessa suorittanut maalivahti ja avaukseen Riku Tanilan tilalle tullut maalivahti Henri Savolainen torjui pallon varmasti alakulmasta. Savolaisella olikin toisen jakson loppupuolella enemmän töitä TamUn maalilla kuin aiemmin koko pelissä, mutta ne tilanteet hän poimi varmasti hyppysiinsä eikä ollut pelissä enää yllätettävissä.

Lopullisesti TamUn voiton sinetöi vaihdosta kentälle tullut Topias Järvelä, jonka targetinomainen olemus huokui näytönhalua. Kellon näyttäessä 90 minuuttia ilahduttavasti pelissä hyvin esillä ollutta Panu Väliahoa kohdeltiin kaltoin rangaistusalueella, ja pallo vietiin pisteelle. Jo Tampere Unitedin kakkosjoukkueessa peliminuutteja vyölleen saanut ja siellä Nelosen peleissä rangaistuspotkuissa onnistunut Järvelä päätti itsevarmasti ottaa vastuuta myös sarjaporrasta ylempänä. Kylmänviileä sijoitus oikeaan alanurkkaan jätti maalivahti Jurvan vaille mahdollisuuksia ja varmisti Tampere Unitedille sarjakauden ensimmäisen voiton sekä erittäin suureen tarpeeseen tulleet kolme sarjapistettä.

Topias Järvelä asettelee palloa pilkulle.
Topias Järvelä tuulettaa 1–3-maaliaan.

Tampere United onnistui tässä pelissä vihdoinkin maalintekotilanteistaan, vaikka nyt ei samanlaista ilotulitusta nähtykään kuten esimerkiksi edellisessä pelissä Kisatovereita vastaan. Joukkue näytti kuitenkin käsitelleen vaikean sarjatilanteen hyvin ja menneen eteenpäin aiemmista tuloksellisesti epäonnistuneista sarjapeleistään. TamUn pelissä ei ole edelleenkään mitään suurempaa vikaa, vaan joka pelissä on pystytty luomaan tarvittavat maalipaikat voittoon asti. Tästä on hyvä jatkaa peli kerrallaan edelleen eteenpäin ja tähdätä siihen, että oma peli kehittyy vielä entisestään kauden edetessä.

Arttu Haapala: ”Iso juttu, että saatiin annettua faneille pitkästä aikaa hieno matsi”

Kuten todettua Sinipaitojen suurin sankari oli kaksi ensimmäistä maalia viimeistellyt Arttu Haapala. Haapala ei peitellyt tyytyväisyyttään ottelun jälkeen.

”Kyllähän se voittaminen hyvältä tuntuu. Iso juttu saada vihdoin kaivattua tulosta”, Haapala tiivistää.

”Ensimmäinen sivuvaparista tullut maali oli kyllä ihan puhtaasti keskitykseksi tarkoitettu. Huhujen mukaan saattoi jopa Severi Kankkunen saada hiuksia väliin. Toisessa maalissa vastustajan keskikenttä antoi tilaa kuljettaa pitkän matkan, ja lopulta pääsinkin jo laukomaan hyvästä sektorista”, Arttu Haapala kertasi tekemänsä maalit.

Haapala tiedostaa hyvin sen kuinka tärkeitä lauantai-illan pisteet olivat koko kauden jatkon kannalta.

”Kyllähän tulos meille varmasti voimaa ja energiaa antaa. Iso juttu, että saatiin annettua faneille pitkästä aikaa hieno matsi. Pitää muistaa silti, että se oli nimenomaan ensimmäinen voitto. Paljon meillä on hommia edessä ja pelin on kehityttävä peli peliltä. Torstaina on taas uusi päivä ja tämä tulos ei silloin merkkaa enää mitään”, suuntaa Haapala katseita jo tulevaan ACE-kohtaamiseen.

Päävalmentajan kommentit

”Ensimmäinen puolisko oli meiltä jopa selvempää pallonhallintaa kuin aikaisemmissa otteluissa, mutta erona aikaisempiin maalipaikkoja ei saatu luotua aivan samaan tahtiin. TP-T pelasi todella alhaalla, ja meillä kesti kauan päästä paikoille”, arvioi päävalmentaja Jukka Listenmaa pelin kulkua.

”Toinen jakso oli sitten tasaisempi. Toisen maalin jälkeen ehkä selkä vähän suoristui eikä saatu prässiä enää luotua samalla tavalla. Siinä oli lopulta sellainen 10–15 minuutin vaikeampi jakso.”

Nihkeiden tulosten jälkeen Listenmaan mukaan viikolla keskityttiin positiivisen ilmapiirin ylläpitoon.

”Ottelupalaverissa ei puhuttu taktiikasta mitään. Keskityttiin enemmän korvien väliin ja siihen, että saadaan 100 %:n asenne kentälle.”

Henri Savolainen aloitti ensimmäistä kertaa edustusjoukkueen maalilla. Jukka Listenmaan mukaan tämä ratkaisu tuli maalivahtivalmennuksen puolelta.

”Torstaina kuulin, että Savolainen pelaa. Juha Seppälä ja Jussi Siltanen hoitavat meillä nämä asiat. Minä en siihen puutu, he ovat ammattilaisia ja osaavat asiansa. Savolaiselta todella hyvä esitys ja jalkapelaaminen häneltä jälleen juuri niin hyvää kuin häneltä osaa odottaa”, antaa päävalmentaja tunnustusta ja muistaa mainita ison torjunnan 1–2-tilanteessa.

Listenmaa kertoo, että voitto ei saanut joukkueen keskuudessa villejä voitonjuhlia käyntiin.

”Heti pelin jälkeen kopissa oli jopa yllättävän rauhallinen tunnelma. Ei ollut itselläkään varsinainen voittofiilis, vaan ehkä enemmänkin sellainen helpottava tunne. Toivotaan, että se pahin kipsi nyt helpotti.”

Seuraava peli pelataan jo tulevana torstaina 16.7. ACE:n vieraana Hervannan keskuskentällä. Lauantain jälkeen valmennuksella on muitakin positiivisia ongelmia kuin maalivahtivalinta. Roope Kostiainen oli poissa ja Emenike aloitti penkin puolelta. Korvaajat esiintyivät edukseen.

”Bullock ja Väliaho olivat molemmat erittäin työteliäitä. Haapalan kentälle tulo oli ilman maalejakin aivan jäätävä suoritus. Kyllä siinä on taas mietittävää, kun kokoonpanoa alkaa valitsemaan”, Listenmaa kommentoi.