13.7.2020

 
 

TamU otti vihdoinkin kauden avaus­voittonsa TP-T:n kustannuksellaTampere United onnistui vihdoinkin avaamaan voittotilins√§ sarjassa Pyynikill√§ peli√§ is√§nn√∂ineen Tampereen Peli-Toverienn vieraana. Amurin Arsenaalinakin tunnettu TP-T oli loihtinut hienon ottelutapahtuman Pyynikille, mutta ei lopulta voinut mit√§√§n TamUn ottaessa v√§kisin kolme pistett√§ rehdin taistelun p√§√§tteeksi lukemin 1‚Äď3 (0‚Äď1).

TamUn sankarina operoi keskikentt√§pelaaja Arttu Haapala, jonka kaksi maalia veiv√§t Unitedin jo turvallisen tuntuiseen johtoon. Lamin Fatty toi kuitenkin TP-T:n maalin p√§√§h√§n viel√§ kymmennisen minuuttia ennen p√§√§t√∂svihellyst√§. Hetken aikaa oli uhkaa jopa tasoitusmaalista, kunnes TamUn edustuksen riveihin paluun tehnyt ja vaihdosta sis√§√§n tullut Topias J√§rvel√§ ratkaisi ottelun lopullisesti Unitedille rangaistuspotkusta. Loppulukemat 1‚Äď3 TamUlle riemastuttivat runsaslukuista Unitedin kannattajajoukkoa, vaikka silti ensimm√§isen sarjavoiton eteen sai lopulta tehd√§ ihan kunnon p√§iv√§ty√∂n niin kent√§ll√§ kuin katsomossakin.

Eric Bullock nousi avauskokoonpanoon pienestä loukkaantumisesta kärsivän Roope Kostiaisen tilalle.

Ottelun alku oli tälle kaudelle epätyypillistä Tampere Unitedia, kun peli ei alkanutkaan kovalla rynnäköllä kohti vastustajan maalia. Nyt alku oli hyvinkin tunnusteleva sillä tavalla, että TamU kyllä piti palloa, mutta ei heti löytänyt paikoille, ja TP-T tyytyi puolustamaan tiukasti omalla kenttäpuoliskolla kytäten mahdollisuuksia vastaiskuihin.

Eino Ek viiletti tutusti laidallaan.

Vasta vajaan 20 minuutin kohdalla alkoi TP-T:n tiiviistä ryhmityksestä löytyä rakoja, kun Hakim Belbachirin laadukas matala keskitys löysi TamUn avaukseen Roope Kostiaisen poissaolon takia nousseen Eric Bullockin, jonka ohjaus nousi vain hieman riman yli ahtaasta paikasta. Ensimmäisen jakson saavuttaessa puolivälinsä alkoikin peli yhä enemmän pyöriä syvemmällä päivän kotijoukkueen päädyssä TamUn päästessä paremmin pelin ytimeen.

Ennen vapauttavaa johtomaalia TamU kävi jo muutamaan otteeseen lähellä, kun ensin Hakim Belbachirin terävä veto pienestä kulmasta torjuttiin kulmapotkuksi ja hetkeä myöhemmin ottelun hahmoksi noussut Arttu Haapala laukoi vain hiuksen hienosti ohi maalin.

Arttu Haapala oli otteliun ehdoton hahmo.

Arttu Haapalan vapaapotku pomppii verkon perukoille.

Seuraava Haapalan yritys 34. minuutilla sitten palkittiinkin jo maalilla ja tilastonikkaritkin saattoivat huokaista helpotuksesta, kun kova maaliodottamalukema alkoi vihdoinkin realisoitua k√§yt√§nn√∂ss√§. TamUlle tuomittiin vapaapotku noin 25 metrist√§ TP-T:n rikottua Eric Bullockia. Erikoistilannevastuun otti t√§st√§ Haapala, jonka niin kutsuttu ”kansainv√§linen” eli samaan aikaan keskitykseksi ja suoraksi maaliyritykseksi laskettava vapaapotku leijaili ja pomppi ruuhkan keskelt√§ maaliin ilman, ett√§ kukaan muu koski siihen.

Jakson loppuminuuteilla TamU oli lähellä tuplata johtonsa, mutta lupaavia otteita laidalla esittäneen Panu Väliahon yritys painui maalin ohitse. Myös TP-T sai lopulta tilaa laukaukselle, mutta tämäkin suuntautui muualle kuin maalipuiden väliin.

Toinen jakso tuo vapauttavat pisteet

Toisella jaksolla TamU pyrki edelleen kontrolloimaan pelin kulkua, mutta nyt myös TP-T oli tappioasemassa avannut enemmän peliänsä ja yritti saada pidempiä hyökkäyksiä sekä painetta TamUn päätyyn. TamU ei heti alkuun onnistunut tuplaamaan vielä johtoansa Hakim Belbachirin laukauksella, joka ei hätyytellyt Miska Jurvaa TP-T:n maalilla.

Arttu Haapala ja Sinipaitojen penkki tuulettavat 0‚Äď2-maalia.

Sen sijaan Eric Bullock p√§√§si Jurvan k√§√§nsi nokikkain, mutta viel√§ t√§ss√§ vaiheessa TP-T-vahti veti pidemm√§n korren. Seuraavaa kutia ei kuitenkaan est√§nyt en√§√§ Jurvakaan vaan Arttu Haapala tuplasi p√§iv√§n maalisaldonsa m√§√§r√§tietoisella kuljetuksella TP-T:n rangaistusalueen tuntumaan ja laukoi ihailtavan tyylikk√§√§n vedon aivan maalin taka-alanurkkaan muuttaen tilanteeksi p√§iv√§n vierasjoukkueelle 0‚Äď2.

Nils Strömsholm yrittää ohittaa puolustajaansa.

Peli sujui tämänkin jälkeen pitkälti TamUn käsikirjoituksen mukaan, kunnes liiallinen passivoituminen tai hyvän olon tunne pääsi yllättämään, ja TP-T onnistui kaventamaan pelin nätillä Lamin Fattyn sijoituksella ottelun 81. minuutilla. TP-T oli alkanut jo 70. minuutin pelin jälkeen kääntämään kuin varkain pelin painopistettä, kunnes tästä lopulta tuli siis palkinto. Heti perään TP-T sai jälleen vedon maalia kohti, mikä aiheutti tykytyksiä TamU-faneille, mutta virallisen sarjadebyyttinsä Tampere Unitedin edustuksessa suorittanut maalivahti ja avaukseen Riku Tanilan tilalle tullut maalivahti Henri Savolainen torjui pallon varmasti alakulmasta. Savolaisella olikin toisen jakson loppupuolella enemmän töitä TamUn maalilla kuin aiemmin koko pelissä, mutta ne tilanteet hän poimi varmasti hyppysiinsä eikä ollut pelissä enää yllätettävissä.

Lopullisesti TamUn voiton sinetöi vaihdosta kentälle tullut Topias Järvelä, jonka targetinomainen olemus huokui näytönhalua. Kellon näyttäessä 90 minuuttia ilahduttavasti pelissä hyvin esillä ollutta Panu Väliahoa kohdeltiin kaltoin rangaistusalueella, ja pallo vietiin pisteelle. Jo Tampere Unitedin kakkosjoukkueessa peliminuutteja vyölleen saanut ja siellä Nelosen peleissä rangaistuspotkuissa onnistunut Järvelä päätti itsevarmasti ottaa vastuuta myös sarjaporrasta ylempänä. Kylmänviileä sijoitus oikeaan alanurkkaan jätti maalivahti Jurvan vaille mahdollisuuksia ja varmisti Tampere Unitedille sarjakauden ensimmäisen voiton sekä erittäin suureen tarpeeseen tulleet kolme sarjapistettä.

Topias Järvelä asettelee palloa pilkulle.

Topias J√§rvel√§ tuulettaa 1‚Äď3-maaliaan.

Tampere United onnistui tässä pelissä vihdoinkin maalintekotilanteistaan, vaikka nyt ei samanlaista ilotulitusta nähtykään kuten esimerkiksi edellisessä pelissä Kisatovereita vastaan. Joukkue näytti kuitenkin käsitelleen vaikean sarjatilanteen hyvin ja menneen eteenpäin aiemmista tuloksellisesti epäonnistuneista sarjapeleistään. TamUn pelissä ei ole edelleenkään mitään suurempaa vikaa, vaan joka pelissä on pystytty luomaan tarvittavat maalipaikat voittoon asti. Tästä on hyvä jatkaa peli kerrallaan edelleen eteenpäin ja tähdätä siihen, että oma peli kehittyy vielä entisestään kauden edetessä.

Arttu Haapala: ‚ÄĚIso juttu, ett√§ saatiin annettua faneille pitk√§st√§ aikaa hieno matsi‚ÄĚ

Kuten todettua Sinipaitojen suurin sankari oli kaksi ensimmäistä maalia viimeistellyt Arttu Haapala. Haapala ei peitellyt tyytyväisyyttään ottelun jälkeen.

”Kyll√§h√§n se voittaminen hyv√§lt√§ tuntuu. Iso juttu saada vihdoin kaivattua tulosta”, Haapala tiivist√§√§.

”Ensimm√§inen sivuvaparista tullut maali oli kyll√§ ihan puhtaasti keskitykseksi tarkoitettu. Huhujen mukaan saattoi jopa Severi Kankkunen saada hiuksia v√§liin. Toisessa maalissa vastustajan keskikentt√§ antoi tilaa kuljettaa pitk√§n matkan, ja lopulta p√§√§sinkin jo laukomaan hyv√§st√§ sektorista”, Arttu Haapala kertasi tekem√§ns√§ maalit.

Haapala tiedostaa hyvin sen kuinka tärkeitä lauantai-illan pisteet olivat koko kauden jatkon kannalta.

”Kyll√§h√§n tulos meille varmasti voimaa ja energiaa antaa. Iso juttu, ett√§ saatiin annettua faneille pitk√§st√§ aikaa hieno matsi. Pit√§√§ muistaa silti, ett√§ se oli nimenomaan ensimm√§inen voitto. Paljon meill√§ on hommia edess√§ ja pelin on kehitytt√§v√§ peli pelilt√§. Torstaina on taas uusi p√§iv√§ ja t√§m√§ tulos ei silloin merkkaa en√§√§ mit√§√§n”, suuntaa Haapala katseita jo tulevaan ACE-kohtaamiseen.

Päävalmentajan kommentit

”Ensimm√§inen puolisko oli meilt√§ jopa selvemp√§√§ pallonhallintaa kuin aikaisemmissa otteluissa, mutta erona aikaisempiin maalipaikkoja ei saatu luotua aivan samaan tahtiin. TP-T pelasi todella alhaalla, ja meill√§ kesti kauan p√§√§st√§ paikoille”, arvioi p√§√§valmentaja Jukka Listenmaa pelin kulkua.

”Toinen jakso oli sitten tasaisempi. Toisen maalin j√§lkeen ehk√§ selk√§ v√§h√§n suoristui eik√§ saatu pr√§ssi√§ en√§√§ luotua samalla tavalla. Siin√§ oli lopulta sellainen 10‚Äď15 minuutin vaikeampi jakso.”

Nihkeiden tulosten jälkeen Listenmaan mukaan viikolla keskityttiin positiivisen ilmapiirin ylläpitoon.

”Ottelupalaverissa ei puhuttu taktiikasta mit√§√§n. Keskityttiin enemm√§n korvien v√§liin ja siihen, ett√§ saadaan 100 %:n asenne kent√§lle.”

Henri Savolainen aloitti ensimmäistä kertaa edustusjoukkueen maalilla. Jukka Listenmaan mukaan tämä ratkaisu tuli maalivahtivalmennuksen puolelta.

”Torstaina kuulin, ett√§ Savolainen pelaa. Juha Sepp√§l√§ ja Jussi Siltanen hoitavat meill√§ n√§m√§ asiat. Min√§ en siihen puutu, he ovat ammattilaisia ja osaavat asiansa. Savolaiselta todella hyv√§ esitys ja jalkapelaaminen h√§nelt√§ j√§lleen juuri niin hyv√§√§ kuin h√§nelt√§ osaa odottaa”, antaa p√§√§valmentaja tunnustusta ja muistaa mainita ison torjunnan 1‚Äď2-tilanteessa.

Listenmaa kertoo, että voitto ei saanut joukkueen keskuudessa villejä voitonjuhlia käyntiin.

”Heti pelin j√§lkeen kopissa oli jopa yll√§tt√§v√§n rauhallinen tunnelma. Ei ollut itsell√§k√§√§n varsinainen voittofiilis, vaan ehk√§ enemm√§nkin sellainen helpottava tunne. Toivotaan, ett√§ se pahin kipsi nyt helpotti.”

Seuraava peli pelataan jo tulevana torstaina 16.7. ACE:n vieraana Hervannan keskuskentällä. Lauantain jälkeen valmennuksella on muitakin positiivisia ongelmia kuin maalivahtivalinta. Roope Kostiainen oli poissa ja Emenike aloitti penkin puolelta. Korvaajat esiintyivät edukseen.

”Bullock ja V√§liaho olivat molemmat eritt√§in ty√∂teli√§it√§. Haapalan kent√§lle tulo oli ilman maalejakin aivan j√§√§t√§v√§ suoritus. Kyll√§ siin√§ on taas mietitt√§v√§√§, kun kokoonpanoa alkaa valitsemaan”, Listenmaa kommentoi.

1 Miska Jurva
5 Samuel Bashmakov vaihtoon 80’
6 Jussi Aalto vaihtoon 78’
8 Olli Kuusisto
16 Miika Sainio
17 Joonas Thomas vaihtoon 58’
18 Kasper Sola
20 Christian Sola vaihtoon 46’
21 Lamin Fatty keltainen kortti 81’
27 Jan Kulokorpi C vaihtoon 69’
30 Valtteri Sokura
12 Tuomas Tuominen
2 Markus Kulmala vaihdosta 46’
19 Kyösti Rajala vaihdosta 80’
25 Lassi Nummela vaihdosta 69’
31 Babucarr Bojang vaihdosta 58’
33 Arttu Järvelä vaihdosta 78’