21.6.2021

 
 

TamU otti toisen jakson maaleillaan selvän voitton sarjanousija IkUstaSarjanousija Ikaalisten Urheilijat kykeni pit√§m√§√§n puolustusmuurillaan Tampere Unitedin nollilla viel√§ ensimm√§isen jakson helteisell√§ Pyynikill√§, mutta Roope Kostiaisen nopeat kaksi maalia toisen jakson alkuun mursivat lopulta ikaalislaisten vastarinnan. TamU lasketteli voittoon lopulta selvin 5‚Äď0-lukemin, joita my√∂s pelinkuva aikalailla t√§ysin vastasi. My√∂s Mauno Sir√©n herkutteli peliss√§ kahdella maalilla ja sen lis√§ksi Iikka H√§kkinen puski ensimm√§isen virallisen maalinsa TamUn nutussa 300-henkisen yleis√∂n edess√§.

Aurinkoinen hellesää paahtoi Pyynikkiä, kun kentällä iskivät yhteen avausottelun tyylipuhtaasti voittanut kotijoukkue Tampere United ja kauden sekä koko historiansa ensimmäistä peliään Kolmosessa pelannut Ikaalisten Urheilijat. Ottelun käsikirjoitus oli alusta asti selvä: TamU piti palloa ja rakenteli tempoa säädelleen hyökkäyksiään, IkUn yrittäessä puolustaa todella syvältä sekä lyödä kaikki peliin hyökkäyspään erikoistilanteissa ja harvoissa vastaiskuyrityksissään.

Ensimmäinen 20 minuuttia meni ainakin puolustuksellisesti juuri niin kuin IkU halusi. Tilat linjan takana pysyivät ahtaina, TamU sai tulla rauhassa keskiviivan yli, mutta sitten iskettiin kiinni ja muutaman kerran IkU sai myös käännettyä peliä ylöspäin, vaikka näistä ei mitään sen vaarallisempaa vielä tullutkaan. Kuvaavaa on, että ensimmäisen jakson puolivälin ja siihen ajoitettuun juomataukoon tultaessa TamUlla oli ollut yli puolen tusinaa kulmapotkua sekä yksi lupaavalta paikalta saatu vapaapotku, jonka Roope Kostiainen laukoi kuitenkin muuria päin.

Varsinainen ensimmäinen pelitilanteesta saatu maalipaikka nähtiin 27. minuutin kohdalla, kun Eric Bullock pääsi erinomaisesta ja nopeasta maalivahti Antti Kuusisen pitkästä avauksesta puolittain karkuun laidallaan IkU-linjan nukahdettua pahanpäiväisesti. Bullock pääsi melkeinpä mielitilanteeseensa haastamaan laitapuolustajaa ja nousemaan vauhdikkaasti rangaistusalueelle. Hyvä yritys ujuttaa laukaus puolustajan ja vastaantulevan maalivahdin välistä meni kuitenkin hiuksenhienosti ohi takanurkan, ja IkU selvisi vielä tässä vaiheessa säikähdyksellä. Mainittakkoon vielä, että kyseessä oli erotuomaripallo, josta TamUn maalia pelissä vartioinut Kuusinen sai yllätettyä jo tilanteelle selät kääntäneen IkUn joukkueen aivan täysin.

Puolen tunnin kohdalla alkoi jo näkyä ensimmäisiä merkkejä siitä, että IkUn muoto alkaa rakoilla ja tiloja taskuihin ja jopa linjan taakse hiljalleen syntyä. Tähän vaikutti varmasti osaltaan myös korkeat hellelukemat, jotka kuormittivat kokoajan TamU-hyökkäyksiä vastaanottavaa vierasjoukkuetta entisestään. Reilu puolen tunnin kohdalla ottelun ja TamUn avausmaali näytti jo vääjämättömältä, kun Eino-Veikko Ek pääsi hyökkäämään Roope Kostiaisen kanssa viimeistä IkU-puolustajaa vastaan. Ekin poikkisyöttö näytti jo tavoittavan Kostiaisen, mutta kuin ihmeen kaupalla IkUn puolustuksesta ehdittiin vielä liukumaan Kostiaisen etupuolelle, ja tuloksena oli vain kulmapotku, josta ei tullut sen kummempaa.

Pian tämän jälkeen maalia pääsi yrittämään pitkänhuiskea vasen laitapuolustaja Paavo Kujala, kun toisen puolen laitapuolustaja Mauno Sirén keskitti loistavasti taka-alueelle unohdetulle ja nousselle Kujalalle. Aikaa ja tilaa olisikin ollut yhtäkkiä aika paljon, mutta suora yritys lähti ehkäpä hieman hätäisesti ja suuntautui takatolpan väärälle puolelle.

Seuraava läheltä piti -tilanne siunaantui ottelun yhdeksi hahmoksi nousseelle Mauno Sirénille. IkU pelasi hyökkäyspään sivurajaheittonsa todella huolimattomasti, ja TamU pääsi nopeaan vastahyökkäykseen levällään ollutta IkUn puolustusta vastaan. Pallo saatiin pelattua nopeilla siirroilla reiluun 25 metriin suojaukseen Roope Kostiaiselle, joka käänsi itsensä väkisin pelin puolelle ja syötti samalla laidalta nousseen Sirénin nokikkain IkU-maalivahti Teemu Torkkolan kanssa. Torkkola veti kuitenkin pidemmän korren tilanteesta torjuen päin suuntautuneen yrityksen kulmapotkuksi.

TamUn nopeentuneesta pallonsiirtelystä saatiin vielä yksi varmalta maalilta näyttänyt tilanne luotua, kun kapteeni Anton Bright sai pelattua itsensä syötöllään ja nousullaan upean sommitelman päätteeksi aivan läpi IkUn hölmistyneestä linjasta. Viimeistely pomppivaan palloon meni kuitenkin kotiyleisön ja miehen itsensäkin harmitukseksi kokonaan ohi maalin vasemmalta puolelta.

Sitten kävi se, mitä IkU oli varmasti koko jakson odottanut ja toivonut saavansa. Harmittomasta keskikentän sivurajaheitosta lähtenyt nopea puolenvaihto oli tarkka ja yllätti hieman Paavo Kujalan, jolta laituri pääsi osin karkaamaan edelle ja saamaan puolenvaihdon itselleen juoksuun. Ajo rangaistusalueelle päättyi Unitedin onneksi tolppalaukaukseen ja näin kotijoukkue säästyi vastustajan pukukoppimaalilta. Tuo tilanne kuitenkin viimeistään osoitti sen, että juuri tämänkaltaisissa tilanteissa IkUn ohuet saumat saada jotain pelistä lepäsivät, ja samalla muistutti tästä myös Tampere Unitedia pelin virtauksen täydellisestä hallinnasta huolimatta, kun taukovihellys tämän jälkeen pian soi.

Ottelu ratkeaa nopeasti toisella jaksolla

Toinen jakso ei olisi voinut paremmin alkaakaan TamUn kannalta, kun ikaalislaisten ensimm√§isell√§ jaksolla mallikkaasti pelannut maalivahti Torkkola teki em√§munauksen ja lahjoitti Roope Kostiaiselle pelin voittomaalin. Torkkola otti alasp√§in tulleen sy√∂t√∂n sen tason louhikkokosketuksella, ett√§ ekalla jaksolla l√§hes t√§ysin pimentoon j√§√§nyt Topias J√§rvel√§ haistoi tilanteessa mahdollisuutensa ja spurttasi irtopalloon. Torkkola ehti h√§din tuskin osua palloon ennen J√§rvel√§√§, mutta h√§nen ep√§onnekseen pallo tuli suoraan Kostiaiselle, eik√§ Roope j√§tt√§nyt t√§llaista lahjaa k√§ytt√§m√§tt√§, vaan  kuittasi tilanteeksi 1‚Äď0. Tarkka puttaus tyhj√§n√§ ammottavan maalin etunurkkaan oli sen tason henkinen kolaus IkUlle, josta ei ollut en√§√§ ulosp√§√§sy√§.

Aivan lopullisesti padot murtuivat 53. minuutilla, kun kuumassa maalivireessä oleva Roope Kostiainen siirsi Eric Bullockin hienosta poikittaisesta syötöstä TamUn jo kahden maalin karkumatkalle. Maali oli upea maltillinen kuvio, jota olivat Bullockin lisäksi rakentelemassa myös toppari Severi Kankkunen, keskikentän pohjapelaaja Eetu Räisänen sekä nyt hieman enemmän tilaa löytänyt Topias Järvelä, jonka kääntö Bullockille laitaan oli erityisesti se peliä edistävin nopea syöttö.

Toisen maalin jälkeen ottelussa arvuuteltiin lähinnä, kuinka monta maalia kotijoukkue Tampere United tulisi vielä tekemään. Paikkoja siunaantuikin tästä vielä esimerkiksi Roope Kostiaiselle, joka ei kuitenkaan hyvistäkään yrityksistä tällä kertaa saanut toista peräkkäistä hattutemppua tililleen.

Kolmannen maalin tekikin siten koko pelin miltei väsymättömältä näyttänyt Mauno Sirén. Avausjaksolla paikassaan epäonnistunut Sirén täräytti heti toisen jakson juomatauon jälkeen ottelun upeimman ja varmasti myös koko kauden sekä itse asiassa, kun vauhtiin päästiin niin myös seurahistorian upeimpiin maaleihin kuuluvan taidonnäytteen. Tilanteessa IkU-puolustuksen purku epäonnistui, ja Sirén pääsi lataamaan vastapalloon 25 metrin tienoilta. Tulinen jenga painui IkUn maalin ylänurkkaan ja varmasti myös suoraan maalivahti Torkkolan painajaisuniin. Sirén on osoittanut Pyynikillä aiemminkin, että vastaavat maalit eivät ole todellakaan mitään onnenkantamoisia.

Lis√§√§ maaliriemua kotiyleis√∂ sai 73. minuutilla, kun Iikka H√§kkinen p√§√§si nikkaamaan t√§ysin omista korkeuksistaan ensimm√§isen virallisen maalinsa TamUn paidassa. T√§ksi kaudeksi NoPSista tullut hy√∂kk√§√§j√§ oli vaihdettu kent√§lle vain hetke√§ aiemmin, ja 4‚Äď0-maalin synnyss√§ avittivat my√∂s toisella jaksolla kent√§lle vaihdetut Po Law ja Arttu Haapala sek√§ ter√§v√§n tuttuja k√§√§nn√∂ksi√§√§n esitellyt Eino-Veikko Ek. Erityisesti J√§rvel√§n tilalle 2‚Äď0-maalin j√§lkeen tullut Haapala oli erinomainen pieniss√§ tiloissa, ja palkinto tuli t√§ss√§ H√§kkisen maalin maalisy√∂t√∂ss√§, kun millintarkka vasurin lapikas tarjoili mukavan siivun, josta H√§kkinen ei tuolle sektorille ilmaan p√§√§steess√§√§n voinut erehty√§.

IkU p√§√§si ensimm√§isen jakson tapaan yhteen hyv√§√§n paikkaan toisellakin jaksolla, mutta Antti Kuusinen jatkoi joukkueen kauden nollan pit√§mist√§ upealla jalkatorjunnallaan. Loppulukemat 5‚Äď0 sinet√∂i lopulta illan toisellaan 86. minuutilla Mauno Sir√©n, joka k√§ynnisti itse alhaalta laidaltaan hy√∂kk√§yksen ja liikkui oikea aikaisesti IkUn jo pahasti repaleisen muodon sis√§√§n. H√§kkinen luki Sir√©nin liikkeen erinomaisesti ja siirsi t√§m√§n yhdell√§ kosketuksella l√§pi. T√§ll√§ kertaa maaliin ei mit√§√§n tykityst√§ tarvittu, vaan tarkka maltillinen sijoitus aivan takatolpan juureen t√§ydensi Sir√©nin p√§iv√§n saldon.

Vaikka päivän voittajasta ei ollut pelitapahtumiin nähden lopulta epäilystäkään, vierasjoukkue IkU tuli kuitenkin peliin taktisesti viisaasti yrittäen hidastaa peliä ja tukahduttaa TamUn peliä vaarattomille alueille sulkemalla tilat viimeiseltä kolmannekselta. Tampere United osasi kuitenkin maltillisesti odottaa hetkiään ja pudotti vastustajan kyydistä säätelemällä täysin pelin tempoa. Pelistä on löydettävissä erilaisia variaatioita, joita osaavat yksilöt pystyvät erinomaisesti toteuttamaan., eikä pelin taso putoa silloinkaan kun toisella jaksolla otetaan uusia pelaajia kentällä.

Kausi on kuitenkin vasta alkutaipaleella, ja Tampere United tullaankin mittaamaan kunnolla my√∂hemmin kauden aikana. Jo seuraava sarjaottelu pelataan yht√§ sarjan parhaimpia joukkueita vastaan, kun rakas vastustaja Nokian Palloseura kohdataan juhannuksen j√§lkeen. Seuraava virallinen ottelu on kuitenkin jo juhannusviikolla keskiviikkona 23.6. Kaupissa, kun TamU aloittaa taipaleensa Suomen Regions’ Cupissa, jossa p√§√§st√§√§n testaamaan saman sarjan ACEn p√§iv√§n kunto.

Päävalmentajan kommentit

Päävalmentaja Jukka Listenmaa oli ottelun jälkeen tapojensa mukaan ensisijaisesti tyytyväinen siihen, että voitto otettiin nollapelillä. Vaikka maalinteossa ei onnistuttu ensimmäisellä jaksolla, Listenmaa näki siinä myös paljon hyvää.

”Olen tyytyv√§inen ensimm√§iseen 30 minuuttiin. Siin√§ siirreltiin palloa ja juoksutettiin vastustajaa sivusuunnassa aika reippaasti, ja toisella puoliajalla ker√§ttiin varmaan hedelm√§√§ siit√§, kun kaveri rupesi v√§sym√§√§n aika pahasti”, Listenmaa n√§ki.

”Ensimm√§isen jakson viimeiseen varttiin olen v√§h√§n pettynyt. Siin√§ alettiin hakea ratkaisusy√∂tt√∂j√§ liian kaukaa. En tied√§ tuliko siin√§ tunne, ett√§ nyt t√§t√§ maalia ei taas tehd√§, ja tuli kauhea kiire hakea ratkaisuja jo puolesta kent√§st√§. Peli meni h√§t√§ilyksi.”

Kun TamU ei tehnyt maalia, IkU oli lähellä mennä jopa johtoon ensimmäisen jakson lopussa, kun pallo kävi tolpassa.

”Kyll√§ me kuitenkin oltiin aika luottavaisia, ett√§ peli olisi joka tapauksessa k√§√§nnetty, kun koko peli oli k√§yt√§nn√∂ss√§ yht√§ maalia. Oltaisiin vain jouduttu kaivamaan v√§h√§n syvemm√§lt√§, jos IkU olisi sen johtomaalin p√§√§ssyt tekem√§√§n.”

Tauolla hyökkäyspään pelaajat saivat myös hyvää vinkkiä maalivahtivalmentaja Juha Seppälältä.

”Sepp√§l√§ kertoi hy√∂kk√§ysp√§√§n pelaajille, ett√§ vastustajan maalivahti ei ole tietyiss√§ tilanteissa ihan parhaiten sijoittunut, ja asento on v√§h√§n sellainen, ett√§ ei v√§ltt√§m√§tt√§ ehdi maata pitkin tuleviin palloihin. Ja kyll√§h√§n niit√§ palloja maata pitkin sitten maaliin menikin, mutta meni kyll√§ yl√§kulmiinkin”, Listenmaa myh√§ili.

Ottelun ratkaisun Listenmaa näki olevan siinä, että TamU pystyi painamaan päälle käytännössä läpi koko 90 minuuttia, jolloin maalejakin normaalisti syntyy ennemmin tai myöhemmin.

”Vaikka sy√∂tt√∂peli ei viel√§ ollut riitt√§v√§n nopeaa, se oli t√§h√§n peliin riitt√§v√§ll√§ tasolla. Siin√§ meill√§ on viel√§ varaa parantaa ja t√§ytyy parantaa.”

”Jokainen vaihtopelaaja nostaa tasoa kent√§lle menness√§√§n, kun v√§synyt pelaaja tulee pois ja saadaan tuore tilalle. Ja aina tulee jotakin uusia elementtej√§kin,” kehuu Listenmaa lopuksi vaihtopelaajien tasoa.