TamU otti toisen jakson maaleillaan selvän voitton sarjanousija IkUsta

21/06/2021 TamU
Otteluraportti

Sarjanousija Ikaalisten Urheilijat kykeni pitämään puolustusmuurillaan Tampere Unitedin nollilla vielä ensimmäisen jakson helteisellä Pyynikillä, mutta Roope Kostiaisen nopeat kaksi maalia toisen jakson alkuun mursivat lopulta ikaalislaisten vastarinnan. TamU lasketteli voittoon lopulta selvin 5–0-lukemin, joita myös pelinkuva aikalailla täysin vastasi. Myös Mauno Sirén herkutteli pelissä kahdella maalilla ja sen lisäksi Iikka Häkkinen puski ensimmäisen virallisen maalinsa TamUn nutussa 300-henkisen yleisön edessä.

Kolmonen

5 – 0

Aurinkoinen hellesää paahtoi Pyynikkiä, kun kentällä iskivät yhteen avausottelun tyylipuhtaasti voittanut kotijoukkue Tampere United ja kauden sekä koko historiansa ensimmäistä peliään Kolmosessa pelannut Ikaalisten Urheilijat. Ottelun käsikirjoitus oli alusta asti selvä: TamU piti palloa ja rakenteli tempoa säädelleen hyökkäyksiään, IkUn yrittäessä puolustaa todella syvältä sekä lyödä kaikki peliin hyökkäyspään erikoistilanteissa ja harvoissa vastaiskuyrityksissään.

Ensimmäinen 20 minuuttia meni ainakin puolustuksellisesti juuri niin kuin IkU halusi. Tilat linjan takana pysyivät ahtaina, TamU sai tulla rauhassa keskiviivan yli, mutta sitten iskettiin kiinni ja muutaman kerran IkU sai myös käännettyä peliä ylöspäin, vaikka näistä ei mitään sen vaarallisempaa vielä tullutkaan. Kuvaavaa on, että ensimmäisen jakson puolivälin ja siihen ajoitettuun juomataukoon tultaessa TamUlla oli ollut yli puolen tusinaa kulmapotkua sekä yksi lupaavalta paikalta saatu vapaapotku, jonka Roope Kostiainen laukoi kuitenkin muuria päin.

Varsinainen ensimmäinen pelitilanteesta saatu maalipaikka nähtiin 27. minuutin kohdalla, kun Eric Bullock pääsi erinomaisesta ja nopeasta maalivahti Antti Kuusisen pitkästä avauksesta puolittain karkuun laidallaan IkU-linjan nukahdettua pahanpäiväisesti. Bullock pääsi melkeinpä mielitilanteeseensa haastamaan laitapuolustajaa ja nousemaan vauhdikkaasti rangaistusalueelle. Hyvä yritys ujuttaa laukaus puolustajan ja vastaantulevan maalivahdin välistä meni kuitenkin hiuksenhienosti ohi takanurkan, ja IkU selvisi vielä tässä vaiheessa säikähdyksellä. Mainittakkoon vielä, että kyseessä oli erotuomaripallo, josta TamUn maalia pelissä vartioinut Kuusinen sai yllätettyä jo tilanteelle selät kääntäneen IkUn joukkueen aivan täysin.

Puolen tunnin kohdalla alkoi jo näkyä ensimmäisiä merkkejä siitä, että IkUn muoto alkaa rakoilla ja tiloja taskuihin ja jopa linjan taakse hiljalleen syntyä. Tähän vaikutti varmasti osaltaan myös korkeat hellelukemat, jotka kuormittivat kokoajan TamU-hyökkäyksiä vastaanottavaa vierasjoukkuetta entisestään. Reilu puolen tunnin kohdalla ottelun ja TamUn avausmaali näytti jo vääjämättömältä, kun Eino-Veikko Ek pääsi hyökkäämään Roope Kostiaisen kanssa viimeistä IkU-puolustajaa vastaan. Ekin poikkisyöttö näytti jo tavoittavan Kostiaisen, mutta kuin ihmeen kaupalla IkUn puolustuksesta ehdittiin vielä liukumaan Kostiaisen etupuolelle, ja tuloksena oli vain kulmapotku, josta ei tullut sen kummempaa.

Pian tämän jälkeen maalia pääsi yrittämään pitkänhuiskea vasen laitapuolustaja Paavo Kujala, kun toisen puolen laitapuolustaja Mauno Sirén keskitti loistavasti taka-alueelle unohdetulle ja nousselle Kujalalle. Aikaa ja tilaa olisikin ollut yhtäkkiä aika paljon, mutta suora yritys lähti ehkäpä hieman hätäisesti ja suuntautui takatolpan väärälle puolelle.

Seuraava läheltä piti -tilanne siunaantui ottelun yhdeksi hahmoksi nousseelle Mauno Sirénille. IkU pelasi hyökkäyspään sivurajaheittonsa todella huolimattomasti, ja TamU pääsi nopeaan vastahyökkäykseen levällään ollutta IkUn puolustusta vastaan. Pallo saatiin pelattua nopeilla siirroilla reiluun 25 metriin suojaukseen Roope Kostiaiselle, joka käänsi itsensä väkisin pelin puolelle ja syötti samalla laidalta nousseen Sirénin nokikkain IkU-maalivahti Teemu Torkkolan kanssa. Torkkola veti kuitenkin pidemmän korren tilanteesta torjuen päin suuntautuneen yrityksen kulmapotkuksi.

TamUn nopeentuneesta pallonsiirtelystä saatiin vielä yksi varmalta maalilta näyttänyt tilanne luotua, kun kapteeni Anton Bright sai pelattua itsensä syötöllään ja nousullaan upean sommitelman päätteeksi aivan läpi IkUn hölmistyneestä linjasta. Viimeistely pomppivaan palloon meni kuitenkin kotiyleisön ja miehen itsensäkin harmitukseksi kokonaan ohi maalin vasemmalta puolelta.

Sitten kävi se, mitä IkU oli varmasti koko jakson odottanut ja toivonut saavansa. Harmittomasta keskikentän sivurajaheitosta lähtenyt nopea puolenvaihto oli tarkka ja yllätti hieman Paavo Kujalan, jolta laituri pääsi osin karkaamaan edelle ja saamaan puolenvaihdon itselleen juoksuun. Ajo rangaistusalueelle päättyi Unitedin onneksi tolppalaukaukseen ja näin kotijoukkue säästyi vastustajan pukukoppimaalilta. Tuo tilanne kuitenkin viimeistään osoitti sen, että juuri tämänkaltaisissa tilanteissa IkUn ohuet saumat saada jotain pelistä lepäsivät, ja samalla muistutti tästä myös Tampere Unitedia pelin virtauksen täydellisestä hallinnasta huolimatta, kun taukovihellys tämän jälkeen pian soi.

Ottelu ratkeaa nopeasti toisella jaksolla

Toinen jakso ei olisi voinut paremmin alkaakaan TamUn kannalta, kun ikaalislaisten ensimmäisellä jaksolla mallikkaasti pelannut maalivahti Torkkola teki emämunauksen ja lahjoitti Roope Kostiaiselle pelin voittomaalin. Torkkola otti alaspäin tulleen syötön sen tason louhikkokosketuksella, että ekalla jaksolla lähes täysin pimentoon jäänyt Topias Järvelä haistoi tilanteessa mahdollisuutensa ja spurttasi irtopalloon. Torkkola ehti hädin tuskin osua palloon ennen Järvelää, mutta hänen epäonnekseen pallo tuli suoraan Kostiaiselle, eikä Roope jättänyt tällaista lahjaa käyttämättä, vaan  kuittasi tilanteeksi 1–0. Tarkka puttaus tyhjänä ammottavan maalin etunurkkaan oli sen tason henkinen kolaus IkUlle, josta ei ollut enää ulospääsyä.

Aivan lopullisesti padot murtuivat 53. minuutilla, kun kuumassa maalivireessä oleva Roope Kostiainen siirsi Eric Bullockin hienosta poikittaisesta syötöstä TamUn jo kahden maalin karkumatkalle. Maali oli upea maltillinen kuvio, jota olivat Bullockin lisäksi rakentelemassa myös toppari Severi Kankkunen, keskikentän pohjapelaaja Eetu Räisänen sekä nyt hieman enemmän tilaa löytänyt Topias Järvelä, jonka kääntö Bullockille laitaan oli erityisesti se peliä edistävin nopea syöttö.

Toisen maalin jälkeen ottelussa arvuuteltiin lähinnä, kuinka monta maalia kotijoukkue Tampere United tulisi vielä tekemään. Paikkoja siunaantuikin tästä vielä esimerkiksi Roope Kostiaiselle, joka ei kuitenkaan hyvistäkään yrityksistä tällä kertaa saanut toista peräkkäistä hattutemppua tililleen.

Kolmannen maalin tekikin siten koko pelin miltei väsymättömältä näyttänyt Mauno Sirén. Avausjaksolla paikassaan epäonnistunut Sirén täräytti heti toisen jakson juomatauon jälkeen ottelun upeimman ja varmasti myös koko kauden sekä itse asiassa, kun vauhtiin päästiin niin myös seurahistorian upeimpiin maaleihin kuuluvan taidonnäytteen. Tilanteessa IkU-puolustuksen purku epäonnistui, ja Sirén pääsi lataamaan vastapalloon 25 metrin tienoilta. Tulinen jenga painui IkUn maalin ylänurkkaan ja varmasti myös suoraan maalivahti Torkkolan painajaisuniin. Sirén on osoittanut Pyynikillä aiemminkin, että vastaavat maalit eivät ole todellakaan mitään onnenkantamoisia.

Lisää maaliriemua kotiyleisö sai 73. minuutilla, kun Iikka Häkkinen pääsi nikkaamaan täysin omista korkeuksistaan ensimmäisen virallisen maalinsa TamUn paidassa. Täksi kaudeksi NoPSista tullut hyökkääjä oli vaihdettu kentälle vain hetkeä aiemmin, ja 4–0-maalin synnyssä avittivat myös toisella jaksolla kentälle vaihdetut Po Law ja Arttu Haapala sekä terävän tuttuja käännöksiään esitellyt Eino-Veikko Ek. Erityisesti Järvelän tilalle 2–0-maalin jälkeen tullut Haapala oli erinomainen pienissä tiloissa, ja palkinto tuli tässä Häkkisen maalin maalisyötössä, kun millintarkka vasurin lapikas tarjoili mukavan siivun, josta Häkkinen ei tuolle sektorille ilmaan päästeessään voinut erehtyä.

IkU pääsi ensimmäisen jakson tapaan yhteen hyvään paikkaan toisellakin jaksolla, mutta Antti Kuusinen jatkoi joukkueen kauden nollan pitämistä upealla jalkatorjunnallaan. Loppulukemat 5–0 sinetöi lopulta illan toisellaan 86. minuutilla Mauno Sirén, joka käynnisti itse alhaalta laidaltaan hyökkäyksen ja liikkui oikea aikaisesti IkUn jo pahasti repaleisen muodon sisään. Häkkinen luki Sirénin liikkeen erinomaisesti ja siirsi tämän yhdellä kosketuksella läpi. Tällä kertaa maaliin ei mitään tykitystä tarvittu, vaan tarkka maltillinen sijoitus aivan takatolpan juureen täydensi Sirénin päivän saldon.

Vaikka päivän voittajasta ei ollut pelitapahtumiin nähden lopulta epäilystäkään, vierasjoukkue IkU tuli kuitenkin peliin taktisesti viisaasti yrittäen hidastaa peliä ja tukahduttaa TamUn peliä vaarattomille alueille sulkemalla tilat viimeiseltä kolmannekselta. Tampere United osasi kuitenkin maltillisesti odottaa hetkiään ja pudotti vastustajan kyydistä säätelemällä täysin pelin tempoa. Pelistä on löydettävissä erilaisia variaatioita, joita osaavat yksilöt pystyvät erinomaisesti toteuttamaan., eikä pelin taso putoa silloinkaan kun toisella jaksolla otetaan uusia pelaajia kentällä.

Kausi on kuitenkin vasta alkutaipaleella, ja Tampere United tullaankin mittaamaan kunnolla myöhemmin kauden aikana. Jo seuraava sarjaottelu pelataan yhtä sarjan parhaimpia joukkueita vastaan, kun rakas vastustaja Nokian Palloseura kohdataan juhannuksen jälkeen. Seuraava virallinen ottelu on kuitenkin jo juhannusviikolla keskiviikkona 23.6. Kaupissa, kun TamU aloittaa taipaleensa Suomen Regions’ Cupissa, jossa päästään testaamaan saman sarjan ACEn päivän kunto.

Päävalmentajan kommentit

Päävalmentaja Jukka Listenmaa oli ottelun jälkeen tapojensa mukaan ensisijaisesti tyytyväinen siihen, että voitto otettiin nollapelillä. Vaikka maalinteossa ei onnistuttu ensimmäisellä jaksolla, Listenmaa näki siinä myös paljon hyvää.

”Olen tyytyväinen ensimmäiseen 30 minuuttiin. Siinä siirreltiin palloa ja juoksutettiin vastustajaa sivusuunnassa aika reippaasti, ja toisella puoliajalla kerättiin varmaan hedelmää siitä, kun kaveri rupesi väsymään aika pahasti”, Listenmaa näki.

”Ensimmäisen jakson viimeiseen varttiin olen vähän pettynyt. Siinä alettiin hakea ratkaisusyöttöjä liian kaukaa. En tiedä tuliko siinä tunne, että nyt tätä maalia ei taas tehdä, ja tuli kauhea kiire hakea ratkaisuja jo puolesta kentästä. Peli meni hätäilyksi.”

Kun TamU ei tehnyt maalia, IkU oli lähellä mennä jopa johtoon ensimmäisen jakson lopussa, kun pallo kävi tolpassa.

”Kyllä me kuitenkin oltiin aika luottavaisia, että peli olisi joka tapauksessa käännetty, kun koko peli oli käytännössä yhtä maalia. Oltaisiin vain jouduttu kaivamaan vähän syvemmältä, jos IkU olisi sen johtomaalin päässyt tekemään.”

Tauolla hyökkäyspään pelaajat saivat myös hyvää vinkkiä maalivahtivalmentaja Juha Seppälältä.

”Seppälä kertoi hyökkäyspään pelaajille, että vastustajan maalivahti ei ole tietyissä tilanteissa ihan parhaiten sijoittunut, ja asento on vähän sellainen, että ei välttämättä ehdi maata pitkin tuleviin palloihin. Ja kyllähän niitä palloja maata pitkin sitten maaliin menikin, mutta meni kyllä yläkulmiinkin”, Listenmaa myhäili.

Ottelun ratkaisun Listenmaa näki olevan siinä, että TamU pystyi painamaan päälle käytännössä läpi koko 90 minuuttia, jolloin maalejakin normaalisti syntyy ennemmin tai myöhemmin.

”Vaikka syöttöpeli ei vielä ollut riittävän nopeaa, se oli tähän peliin riittävällä tasolla. Siinä meillä on vielä varaa parantaa ja täytyy parantaa.”

”Jokainen vaihtopelaaja nostaa tasoa kentälle mennessään, kun väsynyt pelaaja tulee pois ja saadaan tuore tilalle. Ja aina tulee jotakin uusia elementtejäkin,” kehuu Listenmaa lopuksi vaihtopelaajien tasoa.

Kolmonen

5 – 0

( 0 – 0 )

47′ Roope Kostiainen
53′ Roope Kostiainen
68′ Mauno Sirén
73′ Iikka Häkkinen
86′ Mauno Sirén

Yleisöä:
302

Yleisöä:
302

32 Antti Kuusinen
4 Eino-Veikko Ek
6 Severi Kankkunen 12'
7 Mauno Sirén
8 Topias Järvelä 55'
9 Eric Bullock 77'
11 Roope Kostiainen 67'
13 Anton Bright C 77'
16 Paavo Kujala 67'
31 Ville Kukkanen
41 Eetu Räisänen 76'
29 Henri Savolainen
10 Ali Aitbenzanzoun 76'
18 Panu Väliaho 77'
20 Arttu Haapala 55'
23 Po Law 67'
25 Iikka Häkkinen 67'
26 Verneri Uimonen 77'

TamU-Kauppa

Pääyhteistyökumppanit

Tukemassa myös

American Brothers Circle Line Group Edun Herkkukeidas Insta Group Käännöstoimisto Juha Arola VA Sport Management

7.7. TamU - P-Iirot 1 – 0

19.6. TuTo - TamU naiset 1 – 5

27.6. PP-70 - TamU 2 2 – 7

13.7. klo 16 HJS - TamU

21.7. klo 14 TamU naiset - FC Nokia

27.7. klo 18 TamU 2 - TP-49