TamU otti rutiini­voiton sarja­jumb­osta

13/08/2023 TamU
Otteluraportti

Kahden viikon ottelutauon jälkeen Tampere Unitedin vastustajaksi Kaupissa asteli Pargas IF Paraisilta. Joonas Rantalan ja Anton Brightin ollessa poissa valmennusjohto joutui muokkaamaan avauskokoonpanoa niin, että Eino-Veikko Ek putosi laitapakiksi puolustuslinjaan, ja ensimmäisen Kakkosen ottelunsa avauskokoonpanossa pelannut Atte Jokinen korvasi Brightin topparin paikalla. Roope Kostiainen puolestaan otti Ekin paikan laitahyökkääjänä. Kahden puolustuslinjan avainpelaajan poissaolosta huolimatta TamU otti voiton lukemin 3–1 (1–0) ja nousi Kakkosen B-lohkon neljännelle sijalle.


Kakkonen

3 – 1

  • Sinipaitojen esitystä voisi kuvata rutiininomaiseksi voitoksi, mutta ottelussa oli omat vaaran paikkansa.
  • Voitto vahvisti TamUn asemaa nousukahinoihin pääsevien sarjan viiden parhaan joukossa.
  • TamU voitti Piffenin kauden molemmissa kohtaamisessa mukavalla yhteenlasketulla maalilukemalla 5–2.

Janar taisi pedata itselleen paikkaa, mutta pallo tulikin aika sopivasti mulle siihen. Janar ehti sanoa, että vedä vaan, niin siitä sitten puttasin takakulmaan pienen pompun kautta.

- Roope Kostiainen
Avausmaalin tekijä

Vaikeata se taas oli. Kun vastustaja pelaa sarjapaikasta, niin kyllähän siinä on kovat panokset ja sytytään joka peliin. Ei lainkaan niin huono joukkue, mitä sarjataulukko näyttää.

- Jukka Listenmaa
Päävalmentaja

Oli ihan kohtuullinen peli, ei huippupeli, mutta ihan kohtuullinen. Tehtiin se, mitä pisteisiin tänään tarvittiin.

- Roope Kostainen
Hyökkääjä

Otteluennakossa päävalmentaja Jukka Listenmaa muistutti, että PIF usein satsaa paljon otteluiden alkuihin, ja tämän kanssa täytyy olla tarkkana. Punapaitainen vierasjoukkue yrittikin alkuminuuteilla saada hyökkääjiään juoksukilpailuun Sinipaitojen puolustuslinjan kanssa, mutta mitään erityisen vaarallista näistä tilanteista ei lopulta syntynyt.

Ensimmäinen kunnon maalintekopaikka nähtiin ottelun kahdeksannella minuutilla. Kärjessä jälleen pelannut Eric Bullock pelasi poikittaissyötöllä pallon vapaana vastustajan puolustusalueella päivystäneelle Roope Kostiaiselle. Kostiainen eteni rangaistusalueen rajalle ja syötti pallon oikeaoppisesti vasenta sivustaa nousseelle Eino-Veikko Ekille. Ekin laukaus kohti takakulmaa oli hyvä, mutta Piffenin maalivahti Knuts Rasmus venytti jalkansa vedon tielle.

Pari minuuttia myöhemmin vierasjoukkueen laukausyritys osui peittämään ehtineen Arttu Haapalan käteen vähän epäonnisesti, ja näin PIF sai vapaapotkun aivan rangaistusalueen tuntumasta. Vaparia valmisteltiin pitkään, mutta lopulta laukaus nousi suhteellisen selvästi yli maalin.

Kun pelikello kävi 20. minuuttia, kotiyleisö sai syytä juhlaan. Julius Stenroos korjasi irtopallon keskialueella, ja syötti pallon nopeasti pystyyn Eric Bullockille. Bullock puolestaan siirsi pelivälineen hyvässä vauhdissa olleelle Janar Georgille. Georgin ensimmäinen kosketus oli ehkä hiukan kova, mutta se putosi täydellisesti rangaistusalueelle odottaneelle Roope Kostiaiselle, joka sijoitti pallon puitten väliin.

”Meillä oli siinä nopea vastahyökkäys. ’Eki’ ja Janar ottivat ensin pari tatsia boksissa. Janar taisi pedata itselleen paikkaa, mutta pallo tulikin aika sopivasti mulle siihen. Janar ehti sanoa, että vedä vaan, niin siitä sitten puttasin takakulmaan pienen pompun kautta”, maalintekijä Kostiainen kertasi avausosumaa.

Maalin jälkeen kotijoukkue otti ottelun hallintaansa, ja sillä oli useita paikkoja kartuttaa maalitiliänsä. Puolen tunnin pelin jälkeen Julius Stenroos ja Eino-Veikko Ek rakensivat Roope Kostiaiselle laukaisupaikan rangaistuspilkun tienoille. Vierasjoukkueen maalivahti sai kuitenkin komealla venytyksellä ohjattua pallon maalin yli.

Seurannut kulmapotku leijasi koko pakan yli, mutta pallo toimitettiin takaisin kulman antaneelle Julius Stenroosille. ”Jullen” matala keskitys maalille oli vaarallinen, mutta harmittavasti yksikään Sinipaita ei palloon lopulta yltänyt.

Muutamaa minuuttia myöhemmin Roope Kostiainen pelasi nokkelalla syötöllä Julius Stenroosin vapaaksi boksissa. Stenroosin laukaus heilutti maaliverkkoja, mutta valitettavasti ainoastaan sivuverkkoa maalin ulkopuolelta.

Kotijoukkueen vahvan jakson jälkeen myös paraislaiset vieraat pääsivät mukaan otteluun. Pelikellon lähestyessä 40 minuuttia Samir Achkir pääsi murtautumaan boksiin sivurajaheittotilanteesta. Maalivahti Antti Kuusinen peitti hyvin, ja punapaidan varsin pienestä kulmasta lähtenyt laukaus kilahti onneksi maalin pystypuuhun, ja näin takaiskulta vältyttiin. Ottelun puoliajalle siirryttiin näin kotijoukkueen johtolukemissa 1–0.

Joukkueen vahvuus punnitaan toisella puoliajalla

Juhannussalko kuuluu kiinteästi saaristolaiseen kesänviettoon, ja ainakin Manner-Suomen mittakaavassa Parainen on yksi niistä paikkakunnista, jossa tämä juhlinnan muoto parhaiten hallitaan. Emme voi ihan varmaksi sanoa, oliko vieraiden pukukopissa keskusteltu juhannussaloista, mutta juhlat Piffen laittoi pystyyn joka tapauksessa heti toisen puoliajan aluksi.

Jakson ihka ensimmäisessä hyökkäyksessä PIF-puolustuksen pitkä avaus tavoitti Jean-Metch Akpa Akpron, joka eteni päätyviivalle ja keskitti pallon maalin eteen. Täysin vapaaksi jääneellä Kevin Larssonilla oli helppo työ pukata ottelu tasoihin. Täydet pisteet tasoituksesta PIF-valmennukselle, sillä molemmat pelaajat otettiin puoliajalla sisään, ja he olivat ehtineet näin olla kentällä vain reilun puoli minuuttia.

Pääkatsomosta maalin jälkeen kajahtanut Kom Igen, Piffen -huuto ikään kuin enteili tulevaa, sillä vain pari minuuttia myöhemmin Taha Özcelik menetti pallon maalintekijä Larsonille, ja PIF-kärki kirmasi yksin läpi. Antti Kuusinen onnistui kuitenkin ottamaan tärkeän torjunnan.

Näillä kohdin Sinikaarti reagoi kotijoukkueen lepsuun otteeseen kajauttamalla seuran profiilista muistuttavan Hurraa, Pasi Salmela -chantin. Salmela ei ollut varreltaan mikään juhannussalko, mutta yrityksen ja taistelutahdon puutteesta ei hänen kentällä ollessaan koskaan jäänyt kiinni. Tämän pikaisen muistutuksen jälkeen ote alkoikin kääntyä takaisin Sinipaidoille.

Vähän ennen kuin pelikello ehti tunnin kohdalle varsinaissuomalaiset kuitenkin juhlivat taas maalia. Avustavan erotuomarin lippu oli kuitenkin pystyssä, sillä pallo oli ennen viimeistä syöttöä käynyt päätyrajan väärällä puolella, ja näin ottelua jatkettiin tasalukemissa.

Tasatilanne ei kuitenkaan säilynyt taululla kauan. Tampere United sai peräjälkeen kolme kulmapotkua. Kahden harjoituslaukauksen jälkeen Julius Stenroos sai jengan kohdalleen, ja pallo oli verkon perukoilla. Viimeinen osuma maalin edessä taisi lopulta tulla vastustajan pelaajaan, mutta tämä ei Sinipaitojen iloa hillinnyt.

Kotijoukkueen siirryttyä johtoon vastustaja alkoi nostaa enemmän pelaajia hyökkäyspäähän. Tämä avasi tilaa myös Sinipaitojen vastaiskuille. Kun varsinaista peliaikaa oli jäljellä vajaa kymmenen minuuttia, vaihdosta kentälle tulleet Arttu Raittinen ja Juho Heikkinen murtautuivat PIF:n boksiin. Heikkinen pääsi varsin vapaasti laukomaan, mutta harmittavasti pallo suuntautui himpun verran maalin alakulman ohi.

Vain minuuttia myöhemmin kotiyleisö sai odottamansa helpotuksen. Taha Özcelik riisti pallon keskikentällä ja syötti nopeasti juuri kentälle vaihdetulle Eetu Räisäselle. Räisänen kuljetti tyhjät pois ja vapautti Arttu Raittisen maalintekoon. Raittinen ohitti PIF-vahdin varmasti ja johdatti joukkueen juhlimaan osumaa Sinikaartin syleilyssä.

”Semmoinen käskettiin sanomaan, että meidän penkiltä vaadittiin ottamaan Räisänen kentälle nimenomaan syöttämään maali Raittiselle. Tämä kuvio oli siis tiedossa jo hyvissä ajoin”, päävalmentaja Jukka Listenmaa virnuili ottelun jälkeen.

Muutamaa minuuttia myöhemmin vierasjoukkue tuli kuitenkin vaarallisesti vielä kerran. Kulmapotkusta Kasperi Nevä pääsi ensimmäisenä palloon. Eetu Räisänen oli kuitenkin viivamiehenä juuri oikeassa kohdassa, ja näin TamUn maali varjeltui.

Ottelun lopussa Juho Heikkinen loukkasi jalkansa eikä pystynyt jatkamaan, joten viime minuutit kotijoukkue pelasi vajaalla. Sinikaartin voitonlaulut olivat soineet Kaupissa jo monta minuuttia, kun tuomarin loppuvihellys lopulta kaikui kesäillassa. Kuin seurayhteisön yhtenäisyyttä alleviivaten TamU-junnujen innokas ryhmä vastasi katsomon toisesta päästä Sinikaartin Horto Magico -vuorolauluun.

Peruspisteet peruspelillä

Tampere United ei ole koko kauden aikana kärsinyt pistemenetyksiä Kaupissa pelatuissa kotiotteluissa. PIF-voitolla tilasto pysyi puhtaana, vaikkei joukkueen esitys mitenkään erityisen hohdokas tällä kertaa ollutkaan. Päävalmentaja Jukka Listenmaa kehui vastustajaa, joka teki TamUn pelaamisesta vaikeaa.

”3-1, siinäpä ne tärkeimmät tällä kertaa. Vaikeata se taas oli. Kun vastustaja pelaa sarjapaikasta, niin kyllähän siinä on kovat panokset ja sytytään joka peliin. Hyvä joukkue mun mielestä, ei lainkaan niin huono, mitä sarjataulukko näyttää. Hyvä voitto kumminkin. Useammalle uudelle kaverille saatiin taas minuutteja”, Listenmaa kertoi. 

”Tärkeät kolme pinnaa haettiin taas kotona. Ne on ne tärkeimmät tästä pelistä. Oli ihan kohtuullinen peli, ei huippupeli, mutta ihan kohtuullinen. Tehtiin se, mitä pisteisiin tänään tarvittiin”, Roope Kostiainen komppasi.

Etukäteen osattiin varoa Piffenin nopeita hyökkäyksiä, mutta ihan niin hanakasti paraislaiset eivät Kaupissa hakeneet palloja linjan taakse.

”Vastustaja ei lähtenyt nyt niin nopeasti tilanteenvaihtoihin, vaikka heillä jonkinlainen nopeusylivoima oli suhteessa meidän alakertaan. Loppujen lopuksi ne ei hirveästi niitä käyttänyt, tai sitten vaan me päästiin aika hyvin peittämään ne mahdollisuudet. Ei me juuri riistoihin päästy, mutta saatiin ne syöttösuunnat peitettyä riittävän hyvin”, Listenmaa analysoi.  

Myös prässin purku ja oma pallollinen peli toimi Kostiaisen mukaan juuri riittävän hyvin.

”Ekalla jaksolla onnistuttiin pääosin ihan hyvin hallitsemaan palloa. Tokalle jaksolle vastustaja nosti vähän prässiä ja tuli aggressiivisemmin päälle, niin siinä meillä oli vähän haasteita. Kyllä me lopulta ihan hyvin onnistuttiin meidän pelisuunnitelmassa”, Kostiainen tiivisti.

Seuraavaksi pisteet haussa vieraista

Tampere Unitedin loppukauden ohjelma on mielenkiintoinen, sillä Kaupissa kohdataan neljä muuta tällä hetkellä sarjassa viiden parhaan joukossa olevaa joukkuetta. Vieraspaikkakunnilla tulee siis vastaan vain TamUn alapuolella olevia joukkueita.

Jos kotisaldo pysyy yhtä hyvänä kuin tähänkin asti, sarjasijoitus on varmuudella hyvä. Toisaalta vieraista TamUlla on tällä kaudella vain neljä pistettä, ja tämän saldon kohentaminen voi olla avainasemassa, kun TamU hakee pääsyä nousukarsintoihin ja mahdollisimman hyvää sijoitusta viiden parhaan joukossa.

Seuraava tilaisuus kohentaa vierassaldoa tulee ensi lauantaina 19.8. kun TamU kohtaa SexyPöxyt. Ottelu potkaistaan käyntiin Laaksolahden urheilupuistossa klo 16.00. Sinikaarti järjestää otteluun bussimatkan, jolle paikkoja voi tiedustella yksityisviestillä Sinikaartin Instagramissa tai Facebookissa.

Kakkonen

3 – 1

( 1 – 0 )

20′ Roope Kostiainen
63′ Oma maali
82′ Arttu Raittinen

Yleisöä:
302

46′ Kevin Larsson

Yleisöä:
302

32 Antti Kuusinen
2 Ali Aitbenzanzoun
4 Eino-Veikko Ek
5 Atte Jokinen
7 Julius Stenroos 81'
9 Eric Bullock 60'
10 Roope Kostiainen 81'
17 Taha Özcelik
18 Janar Georg
20 Arttu Haapala C 71'
25 Eelis Korhonen 71'
1 Veikka Stålhand
11 Arttu Raittinen 60'
19 Akusti Jalasvaara
22 Eemeli Rantaneva 71'
24 Arttu Mättö 71'
30 Juho Heikkinen 81'
41 Eetu Räisänen 81'
1Rasmus Knuts
6Niklas Rantanen 46'
8Kasperi Nevä
9Luiyi Laguerre
10Christian Linna 46'
11Yoonis Muse
14Lukas Eloranta
17Ville Pirhonen 77'
18Viktor Johansson
23John Adolfsson C
27Samir Achkir
12Oscar Furu
3Jean-Mrch Akpa Akpro 46'
7Kevin Larssen 46'
20Aaron Westerlund
25Lukas Arminen
26Paulus Kopperoinen 77'

TamU-Kauppa

Pääyhteistyökumppanit

Tukemassa myös

American Brothers Circle Line Group Edun Herkkukeidas Insta Group Käännöstoimisto Juha Arola VA Sport Management

17.7. TamU - SexyPöxyt 3 – 0

19.6. TuTo - TamU naiset 1 – 5

27.6. PP-70 - TamU 2 2 – 7

23.7. klo 19 TamU - Ilves-Kissat

21.7. klo 14 TamU naiset - FC Nokia

27.7. klo 18 TamU 2 - TP-49