TamU otti revanssin Ilveksen kakkos­joukkueesta

31/01/2022 TamU
Otteluraportti

Kolmen viikon ottelutauolta palannut Tampere United otti vakuuttavan 3–1-voiton samassa Kakkosen lohkossa ensi kesänä pelaavasta Ilveksen kakkosjoukkueesta. Hyvätempoisessa ottelussa TamU onnistui varsin hyvin luomaan tilanteita ja pitämään vastustajan pois vaarallisilta maalipaikoilta.


Harjoitusottelu

3 – 1

Puolitoista kuukautta sitten Ilveksen kakkosjoukkue oli kylvettänyt Tampere Unitedin tryouyt-ryhmää rumin 5–1-numeroin. Tämän jälkeen Sinipaidat oli keskittynyt harjoituksissa tiivistämään puolustuspeliään, mikä näkyi suoraan tulostaululla.

TamU jatkoi edellisessä Atlantis-ottelussa esitellyllä kolmen topparin linjaan perustuvalla pelitavalla. Sopimuspelaajien lisäksi kokoonpanossa oli edelleen mukana viisi testipelaajaa, joilta valmennusjohto kaipasi lisänäyttöjä.

Ilves-hyökkääjille ei annettu liiemmin tilaa.

Pelin tempo oli alusta lähtien aiempia harjoitusotteluita kovempi. Ilves prässäsi varsin ylhäältä tuottaen jonkin verran ongelmia Tampere Unitedin pelinavaukselle. Sinipaitojen ensimmäinen vaarallinen tilanne syntyi muutaman minuutin pelin jälkeen, kun Arttu Raittinen pääsi maalivahti Antti Kuusisen pitkästä avauksesta hiukan varkain vastakkain vastustajan maalivahdin kanssa. Ilveksen toppari ehti kuitenkin viime hetkessä blokkaamaan vedon.

Arttu Raittinen pelasi jälleen pirteästi toisena kärkenä.

Ilveksen ensimmäinen hyvä maalintekopaikka syntyi pari minuuttia myöhemmin, mutta laukaus suuntautui lopulta sivuverkkoon. Seuraavan kymmenminuuttisen aikana maalintekoa pääsivät vuorollaan yrittämään Julius Stenroos, Joonas Rantala ja uudelleen Raittinen, mutta jokaisella kerralla joko laukauksista jäi puuttumaan viimeinen terävyys, tai vastustaja ehti peittämään.

Testipelaaja Julius Stenroos pelasi tunnin verran.

Hieman ennen kuin ottelua oli kestänyt puoli tuntia, Jesse Vuori aavisti päätyrajan läheisyydessä vastustajan syötön, ryöväsi pallon ja murtautui rangaistusalueelle. Vuoren keskityksestä lähtenyt Toni Toijalan laukaus kilpistyi puolustajaan, mutta jatkotilanteessa palloon ehti ensimmäisenä Raittinen, jota Ilveksen maalivahti joutui rikkomaan.

Seuranneesta rangaistuspotkusta Toijala laukoi varmasti vasempaan alakulmaan, ja tilanne oli 1–0 Sinipaidoille. Ensimmäisen jakson viimeisellä kolmanneksella molemmilla joukkueilla oli vielä yksittäisiä paikkoja, mutta tauolle siirryttiin TamUn yhden maalin johdossa.

Toini Toijala laukoo 1–0-maalin pilkulta.

Toinen jakso toi maaleja

Tauolla TamU teki tuplavaihdon: Arttu Raittisen ja Paavo Kujalan tilalle tulivat Roope Kostiainen ja Eino-Veikko Ek, joista kummallekin kyseessä olivat talven ensimmäiset minuutit harjoitusotteluissa. Kostiaisen ja Toijalan raamikas kärkipari tuotti heti silmin nähden ongelmia Ilveksen nuorelle puolustuslinjalle, ja molemmilla oli paikkansa jo jakson alkuminuuteilla.

Eino-Veikko Ek pelasi talven ensimmäiset minuuttinsa.

Hiukan ennen kuin pelikello ehti tunnin kohdalle, TamU teki toisen tuplavaihdon, kun Vuori ja Stenroos tekivät tilaa Eric Bullockille ja Arttu Mätölle. Lähes heti tämän jälkeen Toijala kaadettiin boksissa ja seuranneesta rangaistuspotkusta mies itse laittoi pallon kylmänviileästi maaliin, tällä kertaa oikeaan alakulmaan.

Toni Toijalaa rikotaan pilkun arvoisesti.

Vain muutama minuutti 2–0-maalin jälkeen Tampere United sai kulmapotkun, jonka jatkotilanteessa Ali Aitbenzanzoun tavoitti poikittaissyötöllään Joonas Rantalan. Puolustuslinjasta kulmapotkua antamaan noussut Rantala pelasi ensimmäisellä kosketuksellaan puolustajan pois tilanteesta ja viimeisteli vastustamattomasti alakulmaan. Ottelu oli käytännössä ratkennut 3–0-lukemiin.

Ottelu oli ehtinyt 68. minuutille, kun Tampere United teki kolmannen tuplavaihtonsa. Deng Malwal ja Akseli Keso korvasivat Toni Toijalan ja Eetu Räisäsen. Pian tämän jälkeen Tomi Ylinen pelasi Eric Bullockin hyvään maalipaikkaan. Kulma jäi lopulta kuitenkin hiukan pieneksi ja laukaus lipsahti ohi maalista.

Viime kaudella maaleja mättänyt Eric Bullock pelasi pirteän puolituntisen.
Testipelaaja Akseli Keso pelasi parikymmentä minuuttia.

Ottelun 77. minuutilla Ilvekselle tuomittiin kevyen oloisesti pilkku, kun keskitystä tavoitellut Ilveksen hyökkääjä kaatui rangaistusalueella. Vaikka Ilves sai rangaistuspotkun jälkeen hiukan otetta pelistä, kavennus oli lopulta vain kosmetiikkaa. Lopulta siisti ottelu, jossa toki tuomittiin kolme rangaistuspotkua, mutta ei esimerkiksi yhtään keltaista korttia, päättyi Sinipaitojen selvään ja ansaittuun 3–1-voittoon.

Jukka Listenmaa: Puolustettiin aika hyvin koko matsi

Päävalmentaja Jukka Listenmaa myhäili ottelun päätyttyä varsin tyytyväisen oloisena, vaikka joukkue ei heti pelin alussa ihan saanutkaan kiinni sovitusta peliotteesta.

”Ensimmäinen kaksikymmentä minuuttia otettiin vähän vastaan. Oltiin pikkusen passiivisia puolustamisessa, otettiin vähän ylivarovaisesti se alku, vaikka tarkoitus oli, että rohkeasti prässätään ylhäältä.”

Uuden pelimuodostelman edut tulivat kuitenkin nopeasti esiin, kun joukkue pystyi toteuttamaan sitä aktiivisemmin kentän eri osa-alueilla.

”Kun saatiin wingbackit rohkeasti puolustamaan eteenpäin, Ilveksen pallollinen pelaaminen tyssäsi aika pahasti. Sen jälkeen me ruvettiin saamaan otetta pelistä ja päästiin purkamaan niiden prässiä ihan hyvin. Kun alettiin myös saada pystyjuoksuja toiselta hyökkääjältä, kymppialueelle rupesi jäämään enemmän tilaa, ja päästiin siitä taas eteenpäin.”

Ottelutauon aikana hiottu puolustuspelaaminen onnistui Listenmaan mukaan varsin hyvin, vaikka intensiteetti ei ihan täyttä peliaikaa vielä kestänytkään.

”Olen 75 minuuttiin ihan tyytyväinen, mutta sitten se pelaaminen vähän lopahti. Varmaan siinä rupesi osalla jo vähän väsykin tulemaan. Kun vastustaja sai sen yhden maalin siihen, niillä rupesi vielä into nousemaan. Sitten otettiin vastaan, mutta lopulta puolustettiin ihan hyvin koko matsi. Ei niillä kovin monta maalipaikkaa ollut.”

Toisin kuin aiemmissa harjoitusotteluissa, Tampere United prässäsi paikoitellen usean miehen voimin varsin ylhäältä. Tämä vaatii Listenmaan mukaan vielä harjoittelua, mutta merkit olivat aivan lupaavia.

”Prässipeli oli ajoittain ihan ok. Saatiin hyviä riistoja, mutta sitten välillä Ilves purki sen. Niin se vaan on, että hyvät joukkueet sen toisinaan purkaa, mutta meillä on sitten topparina Severi Kankkunen siellä alapuolella, joka klaaraa ison osan niistä, mitä ylhäältä pääsee läpi. Se poika hoitaa kyllä ison osan kenttää.”

Joonas Rantala: Onnistuttiin purkamaan vastustajan prässi

Yhdeksänkymmentä minuuttia ottelussa kellottanut Joonas Rantala oli suhteellisen tyytyväinen joukkueen peliesitykseen.

”Ihan hyvä matsi meiltä. Oli vauhtia paljon enemmän kuin Atlantis-pelissä. Ilves tuli kovaa päälle ja teki ajoittain hankalaksi meidän pelin avaamisen, mutta pystyttiin myös aika hyvin pääsemään siitä prässin alta pois ja luomaan paljon hyökkäyksiä. Lisäksi pidettiin ihan hyvin Ilves pois paikoilta.”

Joonas Rantala kuului jälleen kentän parhaimmistoon.

Rantala pelasi ensimmäisen jakson wingbackin paikalla, mutta toisella jaksolla pelipaikka vaihtui vaihtojen myötä kolmen miehen puolustuslinjaan. Pelipaikasta kysyttäessä Rantala kertoi, että siellä pelataan mihin valmennus määrää.

”Wingback on itselle luontaisempi rooli, mutta kyllä sitä linjassakin ihan mielellään pelaa. Toki se vaatii vielä vähän hiomista itseltä. Molemmat paikat menee hyvin.”

Puolustus- ja pelinrakennusvastuiden lisäksi Rantala vastasi vielä Tampere Unitedin kolmannesta maalista. Rantala jakoi maalista kiitosta myös kanssapelaajille.

”Sain siitä kulman jälkitilanteesta ensin uuden keskityksen, josta joku taisi sutaista sen takaisin, ja pääsin sitten ekana palloon ja veto maalia päin. Sinnehän se meni. Siinä oli hyvin porukka edessä, en tiedä näkikö veska ihan täysin palloa.”

Eteenpäin on menty, ja taas mennään

Päävalmentaja Listenmaa lupaa, että nykyisten testipelaajien suhteen tehdään päätöksiä jo lähipäivinä.

”Eiköhän ne ensi viikon aikana ole selvillä. Kuvittelisin, että sieltä aika pian sopimuksia alkaa kuulua taas.”

Harjoitusten painopisteessä on luvassa pientä muutosta, ja Listenmaa toivoo, että harjoituskentän kuvioita päästään mahdollisimman pian testaamaan myös harjoitusotteluissa.

”Nyt ruvetaan kääntämään harjoittelua pallolliseen pelaamiseen. Kun tähän asti on keskitytty enemmän puolustamiseen, helmikuussa koitetaan parantaa omaa pallollista pelaamista. Ensi viikonloppuna tulee sopiva vastustaja, jonka kanssa ollaan toivottavasti se palloa hallitsevampi osapuoli kentällä, niin saadaan sitten pelissäkin käytyä sitä läpi.”

Helmi-maaliskuulle on edustusjoukkueelle sovittu kaikkiaan kuusi harjoitusottelua. Listenmaan mainitsema seuraava sopiva harjoitusvastus on Tampereen Pallo-Veikot, sillä ensi viikonlopulle suunniteltu vierasottelu Atlantista vastaan jouduttiin perumaan. kun oli epävarmaa pystyykö Atlantis pelaamaan ottelun hallissa. Toisaalta myös TPV:n mahdollisuus pelata hallissa Kolmosen joukkueena riippuu siitä, miten koronarajoitukset jatkuvat ensi viikonloppuna. Tiedotamme pikimmiten koronarajoitusten selvittyä, miten ensi viikonloppuna pelataan.

Harjoitusottelu

3 – 1

( 1 – 0 )

29′ Toni Toijala
61′ Toni Toijala
65′ Joonas Rantala

Yleisöä:
0

78' Akseli Lähteenmäki (rp)

Yleisöä:
0

32 Antti Kuusinen
6 Severi Kankkunen C
15 Jesse Vuori 59'
16 Paavo Kujala 46'
18 Arttu Raittinen 46'
21 Tomi Ylinen
22 Toni Toijala 68'
23 Joonas Rantala
26 Julius Stenroos 59'
27 Ali Aitbenzanzoun
41 Eetu Räisänen 68'
30 Thanasis Zeris
4 Eino-Veikko Ek 46'
7 Deng Malwal 68'
9 Eric Bullock 59'
11 Roope Kostiainen 46'
24 Arttu Mättö 59'
33 Akseli Keso 68'
 

TamU-Kauppa

Pääyhteistyökumppanit

Tukemassa myös

29.10. Klubi 04 - TamU 4 – 0

24.9. PaiHa - TamU naiset 1 – 1

7.10. Pato - TamU 2 6 – 5

13.1. klo 16 JäPS - TamU

klo - TamU naiset

21.1. klo 20 TamU 2 - TPV 2