8.8.2016

 
 

TamU otti nihke√§n rutiini­voiton PJK:staPirkkalan Jalkapalloklubi kiusasi Tampere Unitedia sunnuntai-illan ottelussa hieman samaan tapaan kuin se oli aiemmin kaudella kiusannut muitakin sarjan k√§rkijoukkueita. Ottelu oli suurimman osan aikaa tasan tai korkeintaan Unitedin yhden maalin johdossa. Lopulta Mehdi Fennanen 3‚Äď1-maali vapautti sinipaidat piinasta viitisen minuuttia ennen p√§√§t√∂svihellyst√§. Lukemiin 3‚Äď1 (2‚Äď0) p√§√§ttyneess√§ ottelussa ensimm√§isen puoliajan maaleista vastasivat Valtteri Uimonen ja Matti Saari.

Sinipaidat ottivat pallonhallinnan itselleen heti ottelun alusta alkaen, mutta PJK:n puolustaessa tiiviisti ei maalipaikoille ollut helppo päästä. Seitsemännellä minuutilla pallo pelattiin jo kerran maaliinkin, kun Matti Saari keskitti luukulle ja PJK-vahti Antti Loukiala pudotti pallon Niclas Kalatsevin jalkaan maalin eteen. Päätuomari kuitenkin katsoi Lauri Saaren jyränneen samaan aikaan PJK-puolustajan kentän pintaan sääntöjen vastaisesti, joten vihellys katkaisi pelin ennen kuin Kalatsevin veto oli maalissa.

Veli-Pekka Franssila otti jälleen avauksen paikan keskikentän pohjalla

Veli-Pekka Franssila otti jälleen avauksen paikan keskikentän pohjalla

Sasha PopovitŇ° ja Niclas Kalatsev eiv√§t l√∂yt√§neet keskikent√§lt√§ samanlaisia tiloja kuin H√§rm√§√§ vastaan

Sasha PopovitŇ° ja Niclas Kalatsev eiv√§t l√∂yt√§neet keskikent√§lt√§ samanlaisia tiloja kuin H√§rm√§√§ vastaan

Vaikka Sinipaidat rakensivat joitakin erinomaisiakin sy√∂tt√∂kuvioita, ei ottelun ensimm√§isen puolituntisen aikana n√§hty yht√§√§n varsinaista maalintekopaikkaa. PJK puolusti odotetun hyvin joukkueena, eiv√§tk√§ keskell√§ pelanneet Sasha PopovitŇ° ja Niclas Kalatsev l√∂yt√§neet samanlaisia tiloja kuin mit√§ H√§rm√§ oli heille j√§tt√§nyt kolme p√§iv√§√§ aiemmin. Toisaalta PJK:n hy√∂kk√§yspeli oli hyvin ponnetonta, ja ainoat puolittaiset tilanteet syntyiv√§t nopeista vastahy√∂kk√§yksist√§ ja erikoistilanteista.

Niclas Kalatsev laukoo

Niclas Kalatsev laukoo

Matti Saari laukoo

Matti Saari laukoo

Pian puolen tunnin täyttymisen jälkeen TamUlla oli jakson siihen mennessä paras maalintekopaikka, kun Valtteri Uimosen antama kulmapotku putosi maalivahti Loukialalta mukavasti maalin eteen, mutta kukaan ei päässyt boksissa kiinni palloon. Hetkeä myöhemmin Valtteri Uimosen pystysyöttö oli irroittaa Matti Saaren läpi, mutta lopulta puolustus ajoi sen verran hyvin kiinni, että Saari tyytyi kaukolaukaukseen, jonka maalivahti Loukiala nappasi melko helposti kiinni.

Matti Saari keskittää

Matti Saari keskittää

TamUn vahva vaihe p√§√§ttyi 41. minuutilla ansaittuun johtomaaliin. Tuomas Alanen pelasi pallon Sasha PopovitŇ°ille rangaistuaslueen kulmalle. T√§m√§ py√∂r√§hti ymp√§ri, ja laukoi l√∂ys√§n laukauksen maalia kohti. Samassa kuitenkin pilli soi, sill√§ Alasta oli rikottu juuri sy√∂t√∂n l√§ht√∂hetkell√§. Pallon taakse asettui Valtteri Uimonen, joka p√§√§tti yll√§tt√§en kokeille suoraa laukausta, vaikka et√§isyytt√§ maaliin oli runsaasti ja kulmakin oli huono. Viel√§kin suurempi yll√§tys oli se, ett√§ maalivahti Antti Loukiala p√§√§sti pallon etukulmasta verkkon. N√§in tilanne oli sin√§ns√§ ansaitusti 1‚Äď0 Sinipaidoille.

”Kysyin Masalta [Matti Saari] ved√§nk√∂ suoraan. Ei se sitten mit√§√§n sanonut niin p√§√§tin sitten yritt√§√§. Hyv√§ kun nyt meni, kun noita on kuitenkin jonkin verran vedetty kauden mittaan”, Uimonen kommentoi maaliaan ottelun j√§lkeen.

Valtteri Uimosen laukaus uppoaa maalin alanurkkaan

Valtteri Uimosen laukaus uppoaa maalin alanurkkaan

Valtteri Uimonen saa onnittelut Niclas Kalatsevilta

Valtteri Uimonen saa onnittelut Niclas Kalatsevilta

Unitedin 2‚Äď0-maali oli sitten todellinen koko hy√∂kk√§yksen tahtomaali. Tilanne l√§hti j√§lleen liikkeelle vasempana laitapuolustajana erinomaisen ottelun pelanneen Valtteri Uimosen jalasta, kun keskiympyr√§n paikkeilta l√§htenyt pitk√§ ristipallo l√∂ysi Matti Saaren boksin kulmalta. T√§m√§n ensimm√§inen laukaus tai keskitys ep√§onnistui, mutta haparoiden pelannut Antti Loukiala r√§hm√§si pallon Riku Orakselle maalin eteen. T√§m√§n yritys kimposi puolustajasta Niclas Kalatseville, jonka sijoitus puolestaan kimposi maalivahdista Matti Saarelle tyhj√§n maalin eteen. Nelj√§s yritys toi vihdoin tuloksen, ja n√§in TamU oli tuplannut johtonsa.

Matti Saari keskittää

Matti Saari keskittää

Matti Saari laittaa pallon tyhjään maaliin

Matti Saari laittaa pallon tyhjään maaliin

Maalijuhlat matkalla omalle puoliskolle

Maalijuhlat matkalla omalle puoliskolle

Ensimm√§isen jakson lopulla ja kahden minuutin lis√§ajalla n√§htiin Sinipaidoilta viel√§ iloista hy√∂kk√§yspeli√§, mutta tauokolukemiksi j√§i 2‚Äď0-johto. Vaikka pitk√§√§n n√§ytti, ett√§ PJK onnistuu turhauttamaan TamU-hy√∂kk√§ykseen, lopulta Sinipaitojen laatu tuli esiin ja johti kahteen maaliin.

Valtteri Uimonen lähettää pitkän pallon anniskelualueen edestä

Valtteri Uimonen lähettää pitkän pallon anniskelualueen edestä

Riku Oras näyttää kulmapotkua

Riku Oras näyttää kulmapotkua

Ottelu jatkuu vaikeana myös toisella jaksolla

Toinen jakso lähti käyntiin samalla tapaa kuin ensimmäinenkin. TamU piti palloa, mutta vaarallisia maalipaikkoja ei kyetty rakentamaan. Sen sijaan toisessa päässä napsahti heti alussa, kun Tuomas Alanen tuli kolmen minuutin kohdalla pallontavoittelutilanteeseen myöhässä, ja jyräsi Fation Osman pahannäköisellä kung-fu-tyylisellä potkulla. Alanen saikin tilanteesta ansaitun varoituksen, eikä ole korttitilin täyttymisen myötä käytettävissä TamUn seuraavassa ottelussa Lamminpäässä Ilveksen kakkosjoukkuetta vastaan. Vaikka vapaapotkun paikka oli kaukana liki 30 metrin päässä maalista, Elias Haralan täydellisesti onnistunut veto painui vastustamattomasti maalin oikeaan alanurkkaan.

Anniskelualueella tuuletetaan jo, mutta Antti Loukiala torjuu kulmaksi

Anniskelualueella tuuletetaan jo, mutta Antti Loukiala torjuu kulmaksi

Kavennusmaalin jälkeen TamU pyrki laittamaan uuden vaihteen silmään, ja muutamia maalipaikkoja saatiinkin. Ensimmäisen vetopaikan sai Riku Oras Matti Saaren mainion esityön jälkeen, mutta maalivahti Antti Loukiala oli hereillä ja venytti kätensä pallon tielle. Myös Lauri Saarella oli paikkansa lähietäisyydeltä kulmapotkun jälkitilanteessa, mutta Loukiala sai peitettyä pieneksi jäänen kulman.

Riku Oras laukoo

Riku Oras laukoo

Toisen jakson edessä peli kuitenkin tasoittui, ja myös PJK:lla oli omat hyökkäyksensä. Kaikkein pahin paikka syntyi reilun 70 minuutin pelin jälkeen, kun maalintekijä Elias Harala pelattiin läpi komealla pystysyötöllä. Maalivahti Juuso Auvinen tuli kuitenkin hyvin vatsaan ja onnistui torjumaan pallon jaloillaan siten että Verneri Uimosella oli helppo työ siivota pallo väljemmille vesille.

PJK maalivahti loukkaantuu tullessaan pahasti maahan kätensä päälle

PJK maalivahti loukkaantuu tullessaan pahasti maahan kätensä päälle

Auvisen loistopelastus oli ottelun tietynlainen käännekohta, sillä tämän maalipaikan jälkeen PJK ei enää päässyt vaarallisiin maalipaikkoihin. Oma vaikutuksensa oli myös PJK-vahti Antti Loukialan loukkaantumisella pallontavoittelutilanteessa. Maalivahdiksi joutui topparina aloittanut Antti-Petteri Mäkinen.

TamU ottaa ottelun hallintaansa viimeisellä vartilla

Ottelun viimeisellä vartilla TamU saikin jälleen luotua maalipaikkoja. Näistä ensimmäisestä vastasi Riku Oras, joka sai pallon keskellä 20 metrissä Niclas Kalatsevin oivaltavan kantapäävipin jälkeen ja murtautui väkisin boksiin maalintekopaikkaan. Maalivahdiksi vaihdettu Mäkinen torjui kuitenkin jalalllaan.

Riku Oras murtatutuu väkisin vetopaikkaan

Riku Oras murtatutuu väkisin vetopaikkaan

Noin tunnin kohdalla kentälle vaihdettu Jan Riikonen esitteli muutamaan kertaan nopeuttaan. Noin 80 minuutin kohdalla Riikosen pohjustuksesta syntyi maalipaikkakin. Vaikka toppari katkaisi Riikosen keskityksen, pallo jäi elämään boksiin, ja Riku Oras pääsi yrittämään saksipotkua. Tilanne eteni kuin hidastetussa elokuvassa, ja pallo päätyi tolppaan maalivahdin seuratessa katseellaan. Heti seuraavassa hyökkäyksessä Riikonen sai jälleen pallon laidalleen, mutta ensimmäisen kosketuksen keskitys takatolpalle nousseelle Matti Saarelle jäi antamatta, ja maalivahti Mäkinen katkaisi keskityksen.

Jan Riikonen päästettiin irti noin puoleksi tunniksi

Jan Riikonen päästettiin irti noin puoleksi tunniksi

Topparin paikalta maaliin joutunut Antti-Petteri M√§kinen sai tililleen loppuminuuteilla viel√§ yhden l√§hitorjunnan, kun Tuomas Alanen puski Matti Saaren antaman kulmapotkupallon suoraan M√§kisen jalkoihin. Loppuun asti M√§kisen taika ei kuitenkaan pit√§nyt, vaan kun Valtteri Uimonen pelasi korkealla kaarisy√∂t√∂ll√§ Mehdi Fennanen vasemmalta l√§pi, ei M√§kinen mahtanut mit√§√§n helpon n√§k√∂iselle laukaukselle maalin takanurkkaan. Vapauttava 3‚Äď1-maali oli syntynyt. Kun lis√§maaleja ei n√§hty, ottelun loppulukemiksi kirjattiin 3‚Äď1 (2‚Äď0).

Mehdi Fennane laukoo vapauttavan 3‚Äď1-maalin

Mehdi Fennane laukoo vapauttavan 3‚Äď1-maalin

Mehdi Fennane pääsi näyttämään tavaramerkkituuletuksensa

Mehdi Fennane pääsi näyttämään tavaramerkkituuletuksensa

Kommentit ottelun jälkeen

P√§√§valmentaja Mikko M√§kel√§ kuvailee TamUn esityst√§ nihke√§ksi. ”Jouduimme sunnuntaina tekem√§√§n t√§yden ty√∂n pisteiden eteen. Iso hatunnosto PJK:lle, joka pelasi vahvuuksillansa ja tukki hienosti puolustuksen, jolloin meill√§ oli vaikeuksia p√§√§st√§ murtautumaan maalintekopaikoille Pyynikin pienell√§ kent√§ll√§.”

”Aina ei vaan peli kulje toivotulla tavalla, mutta silloin t√§ytyy luottaa omaan tekemiseen ja rutiiniin voittaa peli. Eilen onnistuimme siin√§, ja my√∂skin olen tyytyv√§inen peli-ilmeeseen. Se oli hyv√§ tai v√§hint√§√§nkin riitt√§v√§”, M√§kel√§ ruotii, ”Niinh√§n sit√§ on viisaat sanonut ett√§ hyv√§ joukkue pystyy voittamaan huonollakin pelill√§ ja eilen ainakin t√§m√§ sanonta piti paikkansa. Nyt keskitet√§√§n ajatukset Ilves-peliin.”

Mäkelän mainitsema vierasottelu Ilveksen kakkosjoukkuetta vastaan pelataan Lamminpään urheilukentällä jo ensi keskiviikkona 10.8. klo 18.30 alkaen. Kannattaa tulla myös silloin kannattamaan TamU voittoon. Ottelun jälkipelit pelataan keskiviikkona noin klo 21 alkaen Tampere Unitedin yhteistyökumppaneihin kuuluvassa Ravintola 931:ssä.

1 Antti Loukiala vaihtoon 73’
3 Fation Osma vaihtoon 64’
5 Miika Sainio vaihtoon 85’
6 Toni Järvinen C
7 Antti-Petteri Mäkinen
9 Tomi Tiira
10 Pekka Köttö
11 Valtteri Similä
15 Lauri Lätti
17 Elias Herala
99 Miikka Mörö keltainen kortti 59’
20 Markus Lindroos vaihdosta 64’
25 Antti Ala-Myllymäki vaihdosta 73’
40 Roope Komppa
69 Ati Pekonen
74 Valtteri Jaatinen vaihdosta 85’