TamU otti nihkeän rutiini­voiton PJK:sta

08/08/2016
Otteluraportti

Pirkkalan Jalkapalloklubi kiusasi Tampere Unitedia sunnuntai-illan ottelussa hieman samaan tapaan kuin se oli aiemmin kaudella kiusannut muitakin sarjan kärkijoukkueita. Ottelu oli suurimman osan aikaa tasan tai korkeintaan Unitedin yhden maalin johdossa. Lopulta Mehdi Fennanen 3–1-maali vapautti sinipaidat piinasta viitisen minuuttia ennen päätösvihellystä. Lukemiin 3–1 (2–0) päättyneessä ottelussa ensimmäisen puoliajan maaleista vastasivat Valtteri Uimonen ja Matti Saari.


Kolmonen

3 – 1

Sinipaidat ottivat pallonhallinnan itselleen heti ottelun alusta alkaen, mutta PJK:n puolustaessa tiiviisti ei maalipaikoille ollut helppo päästä. Seitsemännellä minuutilla pallo pelattiin jo kerran maaliinkin, kun Matti Saari keskitti luukulle ja PJK-vahti Antti Loukiala pudotti pallon Niclas Kalatsevin jalkaan maalin eteen. Päätuomari kuitenkin katsoi Lauri Saaren jyränneen samaan aikaan PJK-puolustajan kentän pintaan sääntöjen vastaisesti, joten vihellys katkaisi pelin ennen kuin Kalatsevin veto oli maalissa.

Veli-Pekka Franssila otti jälleen avauksen paikan keskikentän pohjalla
Veli-Pekka Franssila otti jälleen avauksen paikan keskikentän pohjalla
Sasha Popovitš ja Niclas Kalatsev eivät löytäneet keskikentältä samanlaisia tiloja kuin Härmää vastaan
Sasha Popovitš ja Niclas Kalatsev eivät löytäneet keskikentältä samanlaisia tiloja kuin Härmää vastaan

Vaikka Sinipaidat rakensivat joitakin erinomaisiakin syöttökuvioita, ei ottelun ensimmäisen puolituntisen aikana nähty yhtään varsinaista maalintekopaikkaa. PJK puolusti odotetun hyvin joukkueena, eivätkä keskellä pelanneet Sasha Popovitš ja Niclas Kalatsev löytäneet samanlaisia tiloja kuin mitä Härmä oli heille jättänyt kolme päivää aiemmin. Toisaalta PJK:n hyökkäyspeli oli hyvin ponnetonta, ja ainoat puolittaiset tilanteet syntyivät nopeista vastahyökkäyksistä ja erikoistilanteista.

Niclas Kalatsev laukoo
Niclas Kalatsev laukoo
Matti Saari laukoo
Matti Saari laukoo

Pian puolen tunnin täyttymisen jälkeen TamUlla oli jakson siihen mennessä paras maalintekopaikka, kun Valtteri Uimosen antama kulmapotku putosi maalivahti Loukialalta mukavasti maalin eteen, mutta kukaan ei päässyt boksissa kiinni palloon. Hetkeä myöhemmin Valtteri Uimosen pystysyöttö oli irroittaa Matti Saaren läpi, mutta lopulta puolustus ajoi sen verran hyvin kiinni, että Saari tyytyi kaukolaukaukseen, jonka maalivahti Loukiala nappasi melko helposti kiinni.

Matti Saari keskittää
Matti Saari keskittää

TamUn vahva vaihe päättyi 41. minuutilla ansaittuun johtomaaliin. Tuomas Alanen pelasi pallon Sasha Popovitšille rangaistuaslueen kulmalle. Tämä pyörähti ympäri, ja laukoi löysän laukauksen maalia kohti. Samassa kuitenkin pilli soi, sillä Alasta oli rikottu juuri syötön lähtöhetkellä. Pallon taakse asettui Valtteri Uimonen, joka päätti yllättäen kokeille suoraa laukausta, vaikka etäisyyttä maaliin oli runsaasti ja kulmakin oli huono. Vieläkin suurempi yllätys oli se, että maalivahti Antti Loukiala päästi pallon etukulmasta verkkon. Näin tilanne oli sinänsä ansaitusti 1–0 Sinipaidoille.

”Kysyin Masalta [Matti Saari] vedänkö suoraan. Ei se sitten mitään sanonut niin päätin sitten yrittää. Hyvä kun nyt meni, kun noita on kuitenkin jonkin verran vedetty kauden mittaan”, Uimonen kommentoi maaliaan ottelun jälkeen.

Valtteri Uimosen laukaus uppoaa maalin alanurkkaan
Valtteri Uimosen laukaus uppoaa maalin alanurkkaan
Valtteri Uimonen saa onnittelut Niclas Kalatsevilta
Valtteri Uimonen saa onnittelut Niclas Kalatsevilta

Unitedin 2–0-maali oli sitten todellinen koko hyökkäyksen tahtomaali. Tilanne lähti jälleen liikkeelle vasempana laitapuolustajana erinomaisen ottelun pelanneen Valtteri Uimosen jalasta, kun keskiympyrän paikkeilta lähtenyt pitkä ristipallo löysi Matti Saaren boksin kulmalta. Tämän ensimmäinen laukaus tai keskitys epäonnistui, mutta haparoiden pelannut Antti Loukiala rähmäsi pallon Riku Orakselle maalin eteen. Tämän yritys kimposi puolustajasta Niclas Kalatseville, jonka sijoitus puolestaan kimposi maalivahdista Matti Saarelle tyhjän maalin eteen. Neljäs yritys toi vihdoin tuloksen, ja näin TamU oli tuplannut johtonsa.

Matti Saari keskittää
Matti Saari keskittää
Matti Saari laittaa pallon tyhjään maaliin
Matti Saari laittaa pallon tyhjään maaliin
Maalijuhlat matkalla omalle puoliskolle
Maalijuhlat matkalla omalle puoliskolle

Ensimmäisen jakson lopulla ja kahden minuutin lisäajalla nähtiin Sinipaidoilta vielä iloista hyökkäyspeliä, mutta tauokolukemiksi jäi 2–0-johto. Vaikka pitkään näytti, että PJK onnistuu turhauttamaan TamU-hyökkäykseen, lopulta Sinipaitojen laatu tuli esiin ja johti kahteen maaliin.

Valtteri Uimonen lähettää pitkän pallon anniskelualueen edestä
Valtteri Uimonen lähettää pitkän pallon anniskelualueen edestä
Riku Oras näyttää kulmapotkua
Riku Oras näyttää kulmapotkua

Ottelu jatkuu vaikeana myös toisella jaksolla

Toinen jakso lähti käyntiin samalla tapaa kuin ensimmäinenkin. TamU piti palloa, mutta vaarallisia maalipaikkoja ei kyetty rakentamaan. Sen sijaan toisessa päässä napsahti heti alussa, kun Tuomas Alanen tuli kolmen minuutin kohdalla pallontavoittelutilanteeseen myöhässä, ja jyräsi Fation Osman pahannäköisellä kung-fu-tyylisellä potkulla. Alanen saikin tilanteesta ansaitun varoituksen, eikä ole korttitilin täyttymisen myötä käytettävissä TamUn seuraavassa ottelussa Lamminpäässä Ilveksen kakkosjoukkuetta vastaan. Vaikka vapaapotkun paikka oli kaukana liki 30 metrin päässä maalista, Elias Haralan täydellisesti onnistunut veto painui vastustamattomasti maalin oikeaan alanurkkaan.

Anniskelualueella tuuletetaan jo, mutta Antti Loukiala torjuu kulmaksi
Anniskelualueella tuuletetaan jo, mutta Antti Loukiala torjuu kulmaksi

Kavennusmaalin jälkeen TamU pyrki laittamaan uuden vaihteen silmään, ja muutamia maalipaikkoja saatiinkin. Ensimmäisen vetopaikan sai Riku Oras Matti Saaren mainion esityön jälkeen, mutta maalivahti Antti Loukiala oli hereillä ja venytti kätensä pallon tielle. Myös Lauri Saarella oli paikkansa lähietäisyydeltä kulmapotkun jälkitilanteessa, mutta Loukiala sai peitettyä pieneksi jäänen kulman.

Riku Oras laukoo
Riku Oras laukoo

Toisen jakson edessä peli kuitenkin tasoittui, ja myös PJK:lla oli omat hyökkäyksensä. Kaikkein pahin paikka syntyi reilun 70 minuutin pelin jälkeen, kun maalintekijä Elias Harala pelattiin läpi komealla pystysyötöllä. Maalivahti Juuso Auvinen tuli kuitenkin hyvin vatsaan ja onnistui torjumaan pallon jaloillaan siten että Verneri Uimosella oli helppo työ siivota pallo väljemmille vesille.

PJK maalivahti loukkaantuu tullessaan pahasti maahan kätensä päälle
PJK maalivahti loukkaantuu tullessaan pahasti maahan kätensä päälle

Auvisen loistopelastus oli ottelun tietynlainen käännekohta, sillä tämän maalipaikan jälkeen PJK ei enää päässyt vaarallisiin maalipaikkoihin. Oma vaikutuksensa oli myös PJK-vahti Antti Loukialan loukkaantumisella pallontavoittelutilanteessa. Maalivahdiksi joutui topparina aloittanut Antti-Petteri Mäkinen.

TamU ottaa ottelun hallintaansa viimeisellä vartilla

Ottelun viimeisellä vartilla TamU saikin jälleen luotua maalipaikkoja. Näistä ensimmäisestä vastasi Riku Oras, joka sai pallon keskellä 20 metrissä Niclas Kalatsevin oivaltavan kantapäävipin jälkeen ja murtautui väkisin boksiin maalintekopaikkaan. Maalivahdiksi vaihdettu Mäkinen torjui kuitenkin jalalllaan.

Riku Oras murtatutuu väkisin vetopaikkaan
Riku Oras murtatutuu väkisin vetopaikkaan

Noin tunnin kohdalla kentälle vaihdettu Jan Riikonen esitteli muutamaan kertaan nopeuttaan. Noin 80 minuutin kohdalla Riikosen pohjustuksesta syntyi maalipaikkakin. Vaikka toppari katkaisi Riikosen keskityksen, pallo jäi elämään boksiin, ja Riku Oras pääsi yrittämään saksipotkua. Tilanne eteni kuin hidastetussa elokuvassa, ja pallo päätyi tolppaan maalivahdin seuratessa katseellaan. Heti seuraavassa hyökkäyksessä Riikonen sai jälleen pallon laidalleen, mutta ensimmäisen kosketuksen keskitys takatolpalle nousseelle Matti Saarelle jäi antamatta, ja maalivahti Mäkinen katkaisi keskityksen.

Jan Riikonen päästettiin irti noin puoleksi tunniksi
Jan Riikonen päästettiin irti noin puoleksi tunniksi

Topparin paikalta maaliin joutunut Antti-Petteri Mäkinen sai tililleen loppuminuuteilla vielä yhden lähitorjunnan, kun Tuomas Alanen puski Matti Saaren antaman kulmapotkupallon suoraan Mäkisen jalkoihin. Loppuun asti Mäkisen taika ei kuitenkaan pitänyt, vaan kun Valtteri Uimonen pelasi korkealla kaarisyötöllä Mehdi Fennanen vasemmalta läpi, ei Mäkinen mahtanut mitään helpon näköiselle laukaukselle maalin takanurkkaan. Vapauttava 3–1-maali oli syntynyt. Kun lisämaaleja ei nähty, ottelun loppulukemiksi kirjattiin 3–1 (2–0).

Mehdi Fennane laukoo vapauttavan 3–1-maalin
Mehdi Fennane laukoo vapauttavan 3–1-maalin
Mehdi Fennane pääsi näyttämään tavaramerkkituuletuksensa
Mehdi Fennane pääsi näyttämään tavaramerkkituuletuksensa

Kommentit ottelun jälkeen

Päävalmentaja Mikko Mäkelä kuvailee TamUn esitystä nihkeäksi. ”Jouduimme sunnuntaina tekemään täyden työn pisteiden eteen. Iso hatunnosto PJK:lle, joka pelasi vahvuuksillansa ja tukki hienosti puolustuksen, jolloin meillä oli vaikeuksia päästä murtautumaan maalintekopaikoille Pyynikin pienellä kentällä.”

”Aina ei vaan peli kulje toivotulla tavalla, mutta silloin täytyy luottaa omaan tekemiseen ja rutiiniin voittaa peli. Eilen onnistuimme siinä, ja myöskin olen tyytyväinen peli-ilmeeseen. Se oli hyvä tai vähintäänkin riittävä”, Mäkelä ruotii, ”Niinhän sitä on viisaat sanonut että hyvä joukkue pystyy voittamaan huonollakin pelillä ja eilen ainakin tämä sanonta piti paikkansa. Nyt keskitetään ajatukset Ilves-peliin.”

Mäkelän mainitsema vierasottelu Ilveksen kakkosjoukkuetta vastaan pelataan Lamminpään urheilukentällä jo ensi keskiviikkona 10.8. klo 18.30 alkaen. Kannattaa tulla myös silloin kannattamaan TamU voittoon. Ottelun jälkipelit pelataan keskiviikkona noin klo 21 alkaen Tampere Unitedin yhteistyökumppaneihin kuuluvassa Ravintola 931:ssä.

Kolmonen

3 – 1

( 2 – 0 )

41′ Valtteri Uimonen
44′ Matti Saari
85′ Mehdi Fennane

Yleisöä:
294

50' Elias Harala

Yleisöä:
294

17 Juuso Auvinen
5 Eetu Rahkola C
6 Veli-Pekka Franssila 46'
8 Riku Oras
11 Lauri Saari 62'
15 Niclas Kalatsev 88'
19 Valtteri Uimonen
20 Verneri Uimonen
21 Matti Saari
22 Tuomas Alanen 49'
41 Sasha Popovitš
1 Jussi Siltanen
3 Tuomas Savinainen
7 Jussi Rasva
9 Tuomas Lehti 88'
16 Mehdi Fennane 46'
25 Jan Riikonen 62'
28 Antti Haavisto
1Antti Loukialavaihtoon 73’
3Fation Osmavaihtoon 64’
5Miika Sainiovaihtoon 85’
6Toni JärvinenC
7Antti-Petteri Mäkinen
9Tomi Tiira
10Pekka Köttö
11Valtteri Similä
15Lauri Lätti
17Elias Herala
99Miikka Mörökeltainen kortti 59’
20Markus Lindroosvaihdosta 64’
25Antti Ala-Myllymäkivaihdosta 73’
40Roope Komppa
69Ati Pekonen
74Valtteri Jaatinenvaihdosta 85’

TamU-Kauppa

Pääyhteistyökumppanit

Tukemassa myös

American Brothers Circle Line Group Edun Herkkukeidas Insta Group Käännöstoimisto Juha Arola Ruutanan Härveli

15.6. Ilves 2 - TamU 0 – 5

2.6. TamU naiset - TPS 2 6 – 2

15.6. Pato - TamU 2 1 – 1

2.7. klo 18 TPV - TamU

16.6. klo 18 MaPS - TamU naiset

27.6. klo 18 PP-70 - TamU 2