24.5.2016

 
 

TamU otti maali­juhlista t√§ydet pisteetTampere Unitedin ja Loiskeen v√§lisest√§ kohtaamisesta muodostui Pyynikill√§ todellinen maali-iloittelu, jossa kotijoukkue otti voiton maalein 6‚Äď2 (3‚Äď0). Unitedin voitto oli hyvinkin ansaittu, sill√§ paikkoja oli huomattavasti useampaankin maaliin. Loiskeen maalit puolestaan syntyiv√§t erikoistilanteista.

Ottelun alla kiinnostavin kysymys oli, miten päävalmentaja Mikko Mäkelä oli paikannut Mika Lindroosin jättämän aukon puolustuslinjassa. Vastaus oli ehkäpä se kaikkein odotetuin: Tuomas Alanen siirtyi laitapuolustajan paikalta toppariksi, ja Alasen paikan otti puolestaan Verneri Uimonen. Molemmat miehet pelasivat jonkin verran näillä paikoilla jo talvikaudella, joten ratkaisu oli varsin helppo. Puolustuslinjaa tuki lisäksi keskikentällä varsin alhaalla pelannut Jonne Keränen.

Unitedilla oli heti ottelun alussa maalipaikka, kun Niclas Kalatsevin pitkä syöttö päätyi Loiskeen topparina pelanneen Jani Hammarin epäonnistuneen purkuyrityksen jälkeen yllättäen Valtteri Uimoselle. Tämä ei kuitenkaan kyennyt reagoimaan tilanteeseen riittävän nopeasti, ja maalintekoyritys jäi puolittaiseksi. Myös Matti Saarella oli aivan alkuminuuteilla vetopaikka, mutta pallo viuhui maalin yli.

Maalihanat aukeavat ensimmäisellä jaksolla

Ottelun avausmaaliakaan ei tarvinnut odottaa kuin reilu viisi minuuttia. Tilanne lähti liikkeelle toppari Eetu Rahkolan nelisenkymmentä metriä pitkästä ristipallosta, jonka Niclas Kalatsev pelasi ensimmäisellä kosketuksellaan juoksupalloksi eteensä, ja laukoi toisella maalin takanurkkaan.

Maalin jälkeen peli jatkui Sinipaitojen hallinnassa. Pallo maltettiin pitää hyvin maassa, ja peliä rakennettiin maltilla. Hallinta palkittiinkin jo 21. minuutilla, kun Matti Saari ja Niclas Kalatsev pelasivat lyhyen kulman, ja varsinaiseksi maalitykiksi noussut Tuomas Alanen liukui Kalatsevin keskityksen tutulta paikaltaan takatolpalta sisään.

Ottelun yllättävin maalipaikka nähtiin kun toppari Eetu Rahkola katkaisi Loiskeen etenemisen keskiympyrässä, ja eteni itse pallon kanssa laukaisupaikkaan 25 metriin. Terävä laukaus osui kuitenkin vain yläriman päälle ja seurauksena oli vain maalipotku. Tilanne kertoi paljon Loiskeen ongelmista keskikentällä.

Unitedin kolmas maali syntyi sivurajaheiton jälkeen. Riku Oras taisteli pallosta maalin edessä, mutta lopulta toppari pääsi puskemaan pallon kohti sivurajaa. Pallo jäi kuitenkin boksiin lähelle päätyrajaa, ja Tuomas Savinainen ehti siihen ensimmäisenä. Maalivahti Tuomas Mäkinen torjui vielä Savinaisen laukauksen, mutta takatolpalle ehtineellä Riku Oraksella oli helppo työ puskea maalivahdin torjuma pallo maaliin.

Ensimm√§isen jakson viimeinen vartti pelattiin samaan tapaan TamU-merkeiss√§ kuin koko ensimm√§inen puoliaikakin, mutta kun lis√§maaleja ei n√§hty, tauolle l√§hdettiin 3‚Äď0-lukemissa.

Lukemat tasoittuvat toisen jakson alussa

Toinen jakso alkoi Loiskeen pitk√§ll√§ roiskaisulla kohti kulmalippua. Tuomas Savinainen yritti suojata pallon yli p√§√§tyrajasta, mutta hy√∂kk√§√§j√§n paine pakotti tilanteesta kulmapotkun. Juho M√§kiniemen antama kulmapotku pomppi maalin eteen Marko Hakalalle, joka laukoi pallon l√§helt√§ maalin yl√§nurkkaan. Tilanne oli siis 3‚Äď1, ja jo ratkenneelta tuntunut ottelu ei tuntunutkaan yht√§kki√§ yht√§√§n niin selv√§lt√§.

Vain hetkeä myöhemmin maali oli lähellä toisessa päässä, kun Eetu Rahkola puski Valtteri Uimosen antaman kulmapotkun niukasti ohi. Komea syöksypusku olisi kohdalleen osuessaan ollut ottelun näyttävimpiä maaleja.

Unitedin 4‚Äď1-johtomaali olikin sitten silkkaa seksi√§. Tilanne l√§hti liikkeelle Eetu Rahkolan aggressiivisesta pallonriistosta keskiympyr√§ss√§. Kahdeksan lyhytt√§ sy√∂tt√∂√§ my√∂hemmin Niclas Kalatsev sijoitti pallon boksista maalin yl√§nurkkaan. Erityisesti rakentelussa kunnostautui Tuomas Lehti, joka pelasi laidalla n√§tin sein√§n Riku Oraksen kanssa ennen lopullista sy√∂tt√∂√§√§n Kalatseville. Maali oli yksi kauneimmista mit√§ Sinipaidat ovat Pyynikin kent√§ll√§ koskaan tehneet.

Unitedin neljäs maalikaan ei varsinaisesti ollut ottelun lopullinen ratkaisu, vaan Loiske tuli vielä kerran maalin verran lähemmäksi jo ennen kuin toista jaksoa oli pelattu kymmentäkään minuuttia. Maali syntyi vaarattoman näköisestä, Juho Mäkiniemen 25 metristä laukomasta vapaapotkusta, joka sai kimmokkeen Tuomas Alasesta maalin edessä. Näin kaksi lepsusti pelattua erikoistilannetta olivat tuottaneet kaksi takaiskua.

United iskee lopulliset niitit

Tämän jälkeen maalihanat laitettiin hetkeksi kiinni. Toisen jakson ensimmäisellä kahdeksalla minuutilla oli tehty kolme maalia, ja Loiske oli onnistunut kaventamaan kotijoukkueen johtoa yhden osuman verran. Mitään hätää TamUlla ei kuitenkaan pelitapahtumissa ollut, vaan Sinipaitojen mylly jauhoi jatkuvasti vaarallisia hyökkäysiä.

Loppulisesti ottelun ratkaissutta 5‚Äď2-maalia saatiin odottaa 78. minuutille asti. Silloin k√§rkeen vain muutamaa minuuttia aiemmin vaihdettu Mehdi Fennane murtautui boksiin vetopaikkaan, ja vaikka laukaisukulma oli pieni, pallo p√§√§tyi verkon perukoille Iiro Riponiemen jalan kautta.

Ottelun viimeiseksi j√§√§nyt 6‚Äď2-maali syntyi maalivahti Juuso Auvisen pitk√§st√§ avauksesta, jonka Mehdi Fennane jatkoi p√§√§ll√§√§n Valtteri Uimoselle l√§piajoon. T√§m√§ sijoitti pallon varmasti ohi maalivahdin verkon perukoille.

Kommentit ottelun jälkeen

”H√§rk√§viikoille saatiin hieno lopetus!” iloitsi p√§√§valmentaja Mikko M√§kel√§ ottelun j√§lkeen. ”Ensimm√§inen puoliaika l√§henteli sit√§ mihin ollaan pyritty. Pelaaminen oli monipuolista ja saatiin koko kent√§n tila k√§ytt√∂√∂n, mist√§ johtuen saatiin selke√§ pallonhallinta ja pystyttiin vy√∂rytt√§m√§√§n hy√∂kk√§yksi√§, niin laidoista kun keskelt√§kin.”

”Toisen jakson alku oli hieman hankala, voi sanoa ett√§ j√§imme koppiin. Loiske sai helpon kavennuksen, mutta heti per√§√§n n√§imme todella upean maalin, jonka viimeisteli upean pelin pelannut Niclas Kalatsev. Tuomas Lehdelt√§ my√∂s upea esity√∂!” M√§kel√§ muistelee kauden komeinta maalia. ”Toinen jakso olikin v√§h√§n pelailua, eik√§ Loiskeelta l√∂ytynyt kirivaihdetta. Vaihdosta tulleet Mehdi Fennane ja Lauri Saari toivat lis√§√§ vauhtia ja selke√§sti paransivat peli√§, eli juuri sit√§ mit√§ pit√§√§ vaihdosta tuodakin.”

Seuraavan kerran Sinipaidat pelaavat lauantaina 28.5. Euran Pallon vieraana. ”Saamme t√§yden reeniviikon, mik√§ tekee pitk√§st√§ aikaa todella hyv√§√§. P√§√§semme keskittym√§√§n EuPa-peliin, jossa selke√§ tavoite on saada taas tasaisempaa kokonaisuutta. Varmasti t√§h√§n pystymme, koska joukkueen tekemisen taso on reeneiss√§ todella hyv√§√§, ja se my√∂s kantaa hedelm√§√§ jatkossa. T√§ll√§ hetkell√§ Pyynikill√§ n√§hd√§√§n hienoa jalkapalloa ja varsinkin todella upeita ottelutapahtumia!”

4 Joel Mattjus
5 Iiro Riponiemi
6 Jani Hammar
9 Tomi Vikman
12 Tuomas Mäkinen
15 Juho Mäkiniemi vaihtoon 87’
17 Markus Seppä
20 Matias Riikonen vaihtoon 46’
21 Juha-Matti Lahtinen vaihtoon 62’
28 Mika Tuuri vaihtoon 46’
29 Petteri Kajasmaa
11 Lauri Suhonen vaihdosta 87’
13 Jesse Salminen vaihdosta 46’
14 Eero Riponiemi vaihdosta 62’
19 Antti Kalliala
23 Marko Hakala vaihdosta 46’
31 Alessandro Greco