16.6.2020

 
 

TamU on takaisin! Puheen­johtaja Niemist√∂ avaa seuran taloudellista tilannettaMonet pohtivat vaikean viime kauden kuluessa, miten Tampere Unitedin käy, jos putoaminen sarjaporrasta alemmas toteutuu. Kauden päätyttyä katkeralla tavalla tätä tiedusteltiin jopa paikallislehden sivuilla silloiselta puheenjohtajalta eli Heikki Wileniltä. Jo silloin vastaus tuli kuin apteekin hyllyltä: putoaminen ei vaikuta oikeastaan millään tavalla seuran tekemiseen. Viimeistään lauantain ottelutapahtuma vakuutti kaikki paikalla olleet tästä tosiasiasta.

”Meill√§ on kyll√§ uskomattoman hieno yhteis√∂”, kommentoi nykyinen TamU-puheenjohtaja Antti Niemist√∂. ”Viimeiset kaksi kautta ovat olleet melkoisia tuskien taipaleita, mutta t√§m√§ talvi tukikampanjoineen on osoittanut, ett√§ TamU on t√§lle yhteis√∂lle todella t√§rke√§ juttu, eik√§ pari vaikeaa kautta sit√§ hetkauta. Lauantaina Pyynikill√§ sen p√§√§si aistimaan ihan konkreettisesti, kun koko 400-p√§inen TamU-yleis√∂ eli omiensa mukana.”

Lauantain yleisömäärä eli 421 katsojaa ylittää kahta derbyä ja kahta seurapäivän ottelua lukuunottamatta kaikki kahden edellisen kauden  yleisömäärät. Voidaan siis sanoa, että sarjatasolla ei näytä olevan vaikutusta yleisömääriin.

”Yleis√∂n kiinnostukseen varmasti vaikuttaa sekin, ett√§ olemme j√§lleen onnistuneet rakentamaan erinomaisen joukkueen. T√§st√§ iso kiitos kuuluu pelaajasopimukset neuvotelleelle Mikko Jokelalle, ja tietenkin my√∂s p√§√§valmentaja Jukka Listenmaa ja muut valmentajat ovat tehneet osansa pelaajien houkkutelemiseksi. Innostus on palannut edustusjoukkueeseen ja samalla koko seurayhteist√∂√∂n”, Niemist√∂ toteaa.

”Toki iso osa seuran vetovoimasta tulee my√∂s siit√§, ett√§ jokainen jalkapalloilija haluaa pelata intohimoisen yleis√∂n edess√§. Lis√§ksi olemme rakentaneet hyv√§n maineen yksinkertaisesti hoitamalla asiat hyvin. Toki t√§ss√§ kaupungissa erottuu edukseen ihan vain hoitamalla sovitut asiat ajallaan.”

TamUn talous on edelleen kunnossa

Juuri ennen koronan aiheuttamia häiriöitä TamU uutisoi edellisen vuoden tilinpäätöksestä ja seuran taloudellisista näkymistä. Moni onkin saattanut miettiä, miten koronaepidemian aiheuttamat hankaluudet ovat vaikuttaneet seuran talouteen.

”Meill√§ ei edelleenk√§√§n ole taloudellisia vaikeuksia, mutta tarkkaa taloudenpitoa on jatkettava. Tietenkin olimme huolissamme siit√§, ett√§ otteluita olisi jouduttu pelaamaan ilman yleis√∂√§, sill√§ ottelutapahtumien tuotot muodostavat merkitt√§v√§n osa seuran tuloista. Samoin olemme olleet huolissamme, miten yhteisty√∂kumppaniyritykset p√§rj√§√§v√§t omien haasteidensa kanssa. Juuri nyt n√§ytt√§√§ kuitenkin hyv√§lt√§ ihan joka suunnalla, ja toivottavasti tilanne on sama my√∂s silloin kun ensi kautta aletaan rakentaa”, Niemist√∂ py√∂rittelee.

”Erityinen kiitos kaikille Aina Tampere ‚Äď Ikuisesti United -tukikampanjaan osallistuneille. Se on antanut seuralle sellaista taloudellista liikkumavaraa, jonka turvin tulevaisuutta voidaan rakentaa rohkeasti.”

Yleis√∂m√§√§r√§n lis√§ksi lauantain p√§√§sylipputulot saivat seurajohdon myh√§ilem√§√§n. Lauantaita suuremmat lipputulot on onnistuttu ker√§√§m√§√§n kolmella Kakkosen kaudella vain kuusi kertaa, vaikka lippujen hinnat olivat Kakkosessa nykyist√§ korkeammat. Esimerkiksi viime kaudella vain Ilveksen kakkosjoukkueen kohtaamisesta saatiin enemm√§n lipputuloja, ja kaudella 2018 TPV-derby oli ainoa suurempi kassamagneetti. N√§iss√§ vertailuissa ei tietenk√§√§n ole mukana Aina Tampere ‚Äď Ikuisesti United -tukikampanjasta saadut lipputulot.

Lauantain erityinen ilonaihe oli kuitenkin anniskelun myynti. Helteinen keli ja suuri yleisömäärä saivat kassakoneen laulamaan kovempaa kuin se on koskaan laulanut, poislukien Tammelassa TPV:tä vastaan pelattu derby kaudella 2018. Silloin toki yleisömääräkin oli yli kolminkertainen. Jotakin lauantain ottelun myynnistä ja TamU-kannattajien profiilista kertoo se, että tilastollisesti jokainen katsoja joi keskimäärin enenmmän kuin yhden anniskelusta ostetun juoman.

”Olemme budjetoineet ottelutulot varovaisesti. Lauantaina anniskelualueen myynti vastasi 3‚Äď4 ottelun budjetoitua myynti√§., ja p√§√§sylipputulotkin vastaavat 2‚Äď3 ottelun budjettia. Kyll√§ t√§st√§ on aika mukava l√§hte√§ rakentamaan menestyst√§ t√§lle kaudelle. Tavoitteenahan on vahvistaa seuran taloutta niin, ett√§ mahdolliset uudet koronakriisit eiv√§t meit√§ hetkauta”, Niemist√∂ paljastaa.

”Joukkueen peliesityskin oli hyv√§. Ei lauantailta j√§√§nyt harmittamaan muu kuin ottelun tulos.”

Seuraavaa kotiottelua joudutaan juhannuksen takia odottamaan vielä lähes kolme viikkoa eli lauantainhin 4.7. saakka. Silloin vastaan asettuu Tampereen Kisatoverit eli TKT, ja pelipaikkana on luonnollisesti Pyynikin urheilukenttä. Tervetuloa taas silloin mukaan Pyynikin sinivihreään tunnelmaan!