TamU on takaisin! Puheen­johtaja Niemistö avaa seuran taloudellista tilannetta

16/06/2020
Uutinen

Monet pohtivat vaikean viime kauden kuluessa, miten Tampere Unitedin käy, jos putoaminen sarjaporrasta alemmas toteutuu. Kauden päätyttyä katkeralla tavalla tätä tiedusteltiin jopa paikallislehden sivuilla silloiselta puheenjohtajalta eli Heikki Wileniltä. Jo silloin vastaus tuli kuin apteekin hyllyltä: putoaminen ei vaikuta oikeastaan millään tavalla seuran tekemiseen. Viimeistään lauantain ottelutapahtuma vakuutti kaikki paikalla olleet tästä tosiasiasta.

”Meillä on kyllä uskomattoman hieno yhteisö”, kommentoi nykyinen TamU-puheenjohtaja Antti Niemistö. ”Viimeiset kaksi kautta ovat olleet melkoisia tuskien taipaleita, mutta tämä talvi tukikampanjoineen on osoittanut, että TamU on tälle yhteisölle todella tärkeä juttu, eikä pari vaikeaa kautta sitä hetkauta. Lauantaina Pyynikillä sen pääsi aistimaan ihan konkreettisesti, kun koko 400-päinen TamU-yleisö eli omiensa mukana.”

Lauantain yleisömäärä eli 421 katsojaa ylittää kahta derbyä ja kahta seurapäivän ottelua lukuunottamatta kaikki kahden edellisen kauden  yleisömäärät. Voidaan siis sanoa, että sarjatasolla ei näytä olevan vaikutusta yleisömääriin.

”Yleisön kiinnostukseen varmasti vaikuttaa sekin, että olemme jälleen onnistuneet rakentamaan erinomaisen joukkueen. Tästä iso kiitos kuuluu pelaajasopimukset neuvotelleelle Mikko Jokelalle, ja tietenkin myös päävalmentaja Jukka Listenmaa ja muut valmentajat ovat tehneet osansa pelaajien houkkutelemiseksi. Innostus on palannut edustusjoukkueeseen ja samalla koko seurayhteistöön”, Niemistö toteaa.

”Toki iso osa seuran vetovoimasta tulee myös siitä, että jokainen jalkapalloilija haluaa pelata intohimoisen yleisön edessä. Lisäksi olemme rakentaneet hyvän maineen yksinkertaisesti hoitamalla asiat hyvin. Toki tässä kaupungissa erottuu edukseen ihan vain hoitamalla sovitut asiat ajallaan.”

TamUn talous on edelleen kunnossa

Juuri ennen koronan aiheuttamia häiriöitä TamU uutisoi edellisen vuoden tilinpäätöksestä ja seuran taloudellisista näkymistä. Moni onkin saattanut miettiä, miten koronaepidemian aiheuttamat hankaluudet ovat vaikuttaneet seuran talouteen.

”Meillä ei edelleenkään ole taloudellisia vaikeuksia, mutta tarkkaa taloudenpitoa on jatkettava. Tietenkin olimme huolissamme siitä, että otteluita olisi jouduttu pelaamaan ilman yleisöä, sillä ottelutapahtumien tuotot muodostavat merkittävän osa seuran tuloista. Samoin olemme olleet huolissamme, miten yhteistyökumppaniyritykset pärjäävät omien haasteidensa kanssa. Juuri nyt näyttää kuitenkin hyvältä ihan joka suunnalla, ja toivottavasti tilanne on sama myös silloin kun ensi kautta aletaan rakentaa”, Niemistö pyörittelee.

”Erityinen kiitos kaikille Aina Tampere – Ikuisesti United -tukikampanjaan osallistuneille. Se on antanut seuralle sellaista taloudellista liikkumavaraa, jonka turvin tulevaisuutta voidaan rakentaa rohkeasti.”

Yleisömäärän lisäksi lauantain pääsylipputulot saivat seurajohdon myhäilemään. Lauantaita suuremmat lipputulot on onnistuttu keräämään kolmella Kakkosen kaudella vain kuusi kertaa, vaikka lippujen hinnat olivat Kakkosessa nykyistä korkeammat. Esimerkiksi viime kaudella vain Ilveksen kakkosjoukkueen kohtaamisesta saatiin enemmän lipputuloja, ja kaudella 2018 TPV-derby oli ainoa suurempi kassamagneetti. Näissä vertailuissa ei tietenkään ole mukana Aina Tampere – Ikuisesti United -tukikampanjasta saadut lipputulot.

Lauantain erityinen ilonaihe oli kuitenkin anniskelun myynti. Helteinen keli ja suuri yleisömäärä saivat kassakoneen laulamaan kovempaa kuin se on koskaan laulanut, poislukien Tammelassa TPV:tä vastaan pelattu derby kaudella 2018. Silloin toki yleisömääräkin oli yli kolminkertainen. Jotakin lauantain ottelun myynnistä ja TamU-kannattajien profiilista kertoo se, että tilastollisesti jokainen katsoja joi keskimäärin enenmmän kuin yhden anniskelusta ostetun juoman.

”Olemme budjetoineet ottelutulot varovaisesti. Lauantaina anniskelualueen myynti vastasi 3–4 ottelun budjetoitua myyntiä., ja pääsylipputulotkin vastaavat 2–3 ottelun budjettia. Kyllä tästä on aika mukava lähteä rakentamaan menestystä tälle kaudelle. Tavoitteenahan on vahvistaa seuran taloutta niin, että mahdolliset uudet koronakriisit eivät meitä hetkauta”, Niemistö paljastaa.

”Joukkueen peliesityskin oli hyvä. Ei lauantailta jäänyt harmittamaan muu kuin ottelun tulos.”

Seuraavaa kotiottelua joudutaan juhannuksen takia odottamaan vielä lähes kolme viikkoa eli lauantainhin 4.7. saakka. Silloin vastaan asettuu Tampereen Kisatoverit eli TKT, ja pelipaikkana on luonnollisesti Pyynikin urheilukenttä. Tervetuloa taas silloin mukaan Pyynikin sinivihreään tunnelmaan!

TamU-Kauppa

Pääyhteistyökumppanit

Tukemassa myös

American Brothers Circle Line Group Edun Herkkukeidas Insta Group Käännöstoimisto Juha Arola VA Sport Management

17.7. TamU - SexyPöxyt 3 – 0

19.6. TuTo - TamU naiset 1 – 5

27.6. PP-70 - TamU 2 2 – 7

23.7. klo 19 TamU - Ilves-Kissat

21.7. klo 14 TamU naiset - FC Nokia

27.7. klo 18 TamU 2 - TP-49