5.5.2020

 
 

TamU noudattaa kentille paluussa Palloliiton ohjeistuksia ‚Äď edustus aloittaa harjoittelun t√§ll√§ viikollaSeurajohto on seurannut tarkasti valtiojohdon sekä Palloliiton asettamia suosituksia koko koronakriisin ajan. Alkuviikon aikana ilmoitetut asteittaiset sulkutoimien purut vaikuttavat luonnollisesti myös edustusjoukkueen arkeen, mikä pyritään saamaan mahdollisimman nopeasti niin normaaliksi kuin se on nykyolosuhteissa mahdollista. Ensimmäisessä vaiheessa tämä tarkoittaa harjoittelua pienryhmissä lähikontaktia välttäen.

Valtioneuvosto tiedotti maanantai-iltana koronarajoitusten asteittaisista puruista, eli niin kutsutusta hybridivaiheen käyttöön ottamisesta. Urheiluseurojen arkeen vaikuttaa liikuntapaikkojen asteittainen avautuminen sekä 50 ihmisen kokoontumisen salliminen kesäkuun alusta alkaen.

Maanantai oli kiireinen päivä seurajohdolle. Palloliitto piti infotilaisuuden etänä seurojen puheenjohtajille iltapäivästä, ja tilaisuuteen osallistui myös Tampere Unitedin puheenjohtaja Antti Niemistö.

”Tietyll√§ tapaa ajateltu eteneminen petti, sill√§ alunperin sunnuntaille suunniteltu valtioneuvoston tiedotustilaisuus siirtyi maanantai-iltaan, ja siksi Palloliitto ei julkaissut t√§sm√§llist√§ ohjeistusta viel√§ maanantain infotilaisuudessa. Siin√§ sai kuitenkin hyv√§n k√§sityksen siit√§, mit√§ tuleman pit√§√§”, Niemist√∂ kiittelee.

Tuoreen tietopaketin kanssa Niemistö siirtyi välittömästi neuvonpitoon seuran hallituksen kanssa, jonka jälkeen edustusjoukkueen taustat kokoontuivat etäyhteyksien äärelle iltamyöhään. Seuran hallitus linjasi, että se seuraa edelleen tarkasti Palloliiton ohjeistuksia ja etenee harjoittelun avaamisessa sieltä saadun ohjeistuksen mukaan.

Niemistö kertoo, että Palloliiton tarkempi ohjeistus pienryhmäharjoittelun aloittamisesta saatiin kuitenkin vasta tiistai-iltana.

”Ohjeistus vastasi odotuksiamme, joten saamme pienryhm√§harjoittelun edustusjoukkueen osalta k√§yntiin nopeasti. Muut joukkueet seuraavat per√§ss√§, ja my√∂s kaupunginosajuniorien toiminta k√§ynnistyy heti 1. kes√§kuuta, kun korkeintaan 50 hengen kokoontumiset ovat taas mahdollisia.”

Käytännössä harjoittelu tapahtuu kymmenen hengen ryhmissä, jotka pidetään samoina harjoituksesta toiseen, eli varotoimena niitä ei lähdetä sekoittamaan. Yksi valmentajaa ja yhdeksän pelaajaa muodostavat yhden toimivan yksikön. Tällä järjestelyllä mahdollisen tartunnan sattuessa koko joukkuetta ei ole tarvetta asettaa karanteenin. Ryhmissä pidetään kahden metrin turvavälit, joten esimerkiksi kontaktit ovat edelleen harjoittelusta poissa.

Pukukopit eivät myöskään ole käytössä, joten kentälle tullaan juuri ennen oman harjoitusvuoron alkua, ja poistutaan heti harjoituksen päätyttyä. Joukkueen palaverit pidetään etäyhteyden avulla. Yksi mielenkiintoinen yksityiskohta on, että pääpeliä ja pallon koskettamista paljain käsin tulee välttää tartuntariskin pienentämiseksi.

Ottelutapahtumat mahdollisia kesäkuussa

Palloliiton maanantaisessa tiedotustilaisuudessa kerrottiin my√∂s, ett√§ suunnitelmat sarjojen aloittamiseksi kes√§kuussa on tehty, ja ne tullaan julkaisemaan l√§hitulevaisuudessa. Todenn√§k√∂isesti kausi pyrit√§√§n ainakin Kolmosen tasolla pelaamaan alkuper√§isell√§ ottelum√§√§r√§ll√§, ja kautta jatketaan syksyll√§ 2‚Äď3 viikkoa normaalia pidemp√§√§n.

Tiistai-iltana valtiovalta kertoi myös siitä, että kesäkuun alusta alkaen järjestettävissä yleisötapahtumissa voi olla paikalla enemmän kuin 50 ihmistä, jos tapahtuma voidaan järjestää sellaisin järjestelyin, että osallistujat voivat ylläpitää hygieniaa ja riittäviä turvavälejä. Tämä tarkoittaa sitä, että Pyynikille pystyttäisiin ottamaan yleisöä heti kauden alusta alkaen, joskin 500 hengen kokoontumisrajoitus on voimassa näillä näkymin heinäkuun loppuun asti.

”Meill√§ on toukokuu aikaa mietti√§, mill√§ j√§rjestelyill√§ ottelutapahtumat voidaan nykytilanteessa j√§rjest√§√§ Pyynikill√§. On selv√§√§, ett√§ haluamme yleis√∂n paikalle. Jalkapallo ilman yleis√∂√§ ei oikeastaan edes ole jalkapalloa”, linjaa Tampere Unitedin puheenjohtaja Antti Niemist√∂.

”K√§yt√§nn√∂ss√§ meilt√§ vaaditaan nyt panostuksia tilojen puhtauteen ja hygienian yll√§pitoon, sek√§ j√§rjestelyj√§ joilla v√§ltet√§√§n liian tiiviit ihmisjoukot esimerkiksi jonoissa lippuluukulle ja myyntipisteisiin.”

Edustusjoukkueen ottelut alkavat siis aikaisintaan kesäkuun alussa. Tällä hetkellä on tärkeintä, että edustusjoukkue palaa yhteisharjoitteluun tulevana torstaina tulevan kauden kotistadionilla eli Pyynikin urheilukentällä.

Katso Palloliiton täsmällinen ohjeistus pienryhmäharjoittelusta.