TamU noudattaa kentille paluussa Palloliiton ohjeistuksia – edustus aloittaa harjoittelun tällä viikolla

05/05/2020
Uutinen

Seurajohto on seurannut tarkasti valtiojohdon sekä Palloliiton asettamia suosituksia koko koronakriisin ajan. Alkuviikon aikana ilmoitetut asteittaiset sulkutoimien purut vaikuttavat luonnollisesti myös edustusjoukkueen arkeen, mikä pyritään saamaan mahdollisimman nopeasti niin normaaliksi kuin se on nykyolosuhteissa mahdollista. Ensimmäisessä vaiheessa tämä tarkoittaa harjoittelua pienryhmissä lähikontaktia välttäen.

Valtioneuvosto tiedotti maanantai-iltana koronarajoitusten asteittaisista puruista, eli niin kutsutusta hybridivaiheen käyttöön ottamisesta. Urheiluseurojen arkeen vaikuttaa liikuntapaikkojen asteittainen avautuminen sekä 50 ihmisen kokoontumisen salliminen kesäkuun alusta alkaen.

Maanantai oli kiireinen päivä seurajohdolle. Palloliitto piti infotilaisuuden etänä seurojen puheenjohtajille iltapäivästä, ja tilaisuuteen osallistui myös Tampere Unitedin puheenjohtaja Antti Niemistö.

”Tietyllä tapaa ajateltu eteneminen petti, sillä alunperin sunnuntaille suunniteltu valtioneuvoston tiedotustilaisuus siirtyi maanantai-iltaan, ja siksi Palloliitto ei julkaissut täsmällistä ohjeistusta vielä maanantain infotilaisuudessa. Siinä sai kuitenkin hyvän käsityksen siitä, mitä tuleman pitää”, Niemistö kiittelee.

Tuoreen tietopaketin kanssa Niemistö siirtyi välittömästi neuvonpitoon seuran hallituksen kanssa, jonka jälkeen edustusjoukkueen taustat kokoontuivat etäyhteyksien äärelle iltamyöhään. Seuran hallitus linjasi, että se seuraa edelleen tarkasti Palloliiton ohjeistuksia ja etenee harjoittelun avaamisessa sieltä saadun ohjeistuksen mukaan.

Niemistö kertoo, että Palloliiton tarkempi ohjeistus pienryhmäharjoittelun aloittamisesta saatiin kuitenkin vasta tiistai-iltana.

”Ohjeistus vastasi odotuksiamme, joten saamme pienryhmäharjoittelun edustusjoukkueen osalta käyntiin nopeasti. Muut joukkueet seuraavat perässä, ja myös kaupunginosajuniorien toiminta käynnistyy heti 1. kesäkuuta, kun korkeintaan 50 hengen kokoontumiset ovat taas mahdollisia.”

Käytännössä harjoittelu tapahtuu kymmenen hengen ryhmissä, jotka pidetään samoina harjoituksesta toiseen, eli varotoimena niitä ei lähdetä sekoittamaan. Yksi valmentajaa ja yhdeksän pelaajaa muodostavat yhden toimivan yksikön. Tällä järjestelyllä mahdollisen tartunnan sattuessa koko joukkuetta ei ole tarvetta asettaa karanteenin. Ryhmissä pidetään kahden metrin turvavälit, joten esimerkiksi kontaktit ovat edelleen harjoittelusta poissa.

Pukukopit eivät myöskään ole käytössä, joten kentälle tullaan juuri ennen oman harjoitusvuoron alkua, ja poistutaan heti harjoituksen päätyttyä. Joukkueen palaverit pidetään etäyhteyden avulla. Yksi mielenkiintoinen yksityiskohta on, että pääpeliä ja pallon koskettamista paljain käsin tulee välttää tartuntariskin pienentämiseksi.

Ottelutapahtumat mahdollisia kesäkuussa

Palloliiton maanantaisessa tiedotustilaisuudessa kerrottiin myös, että suunnitelmat sarjojen aloittamiseksi kesäkuussa on tehty, ja ne tullaan julkaisemaan lähitulevaisuudessa. Todennäköisesti kausi pyritään ainakin Kolmosen tasolla pelaamaan alkuperäisellä ottelumäärällä, ja kautta jatketaan syksyllä 2–3 viikkoa normaalia pidempään.

Tiistai-iltana valtiovalta kertoi myös siitä, että kesäkuun alusta alkaen järjestettävissä yleisötapahtumissa voi olla paikalla enemmän kuin 50 ihmistä, jos tapahtuma voidaan järjestää sellaisin järjestelyin, että osallistujat voivat ylläpitää hygieniaa ja riittäviä turvavälejä. Tämä tarkoittaa sitä, että Pyynikille pystyttäisiin ottamaan yleisöä heti kauden alusta alkaen, joskin 500 hengen kokoontumisrajoitus on voimassa näillä näkymin heinäkuun loppuun asti.

”Meillä on toukokuu aikaa miettiä, millä järjestelyillä ottelutapahtumat voidaan nykytilanteessa järjestää Pyynikillä. On selvää, että haluamme yleisön paikalle. Jalkapallo ilman yleisöä ei oikeastaan edes ole jalkapalloa”, linjaa Tampere Unitedin puheenjohtaja Antti Niemistö.

”Käytännössä meiltä vaaditaan nyt panostuksia tilojen puhtauteen ja hygienian ylläpitoon, sekä järjestelyjä joilla vältetään liian tiiviit ihmisjoukot esimerkiksi jonoissa lippuluukulle ja myyntipisteisiin.”

Edustusjoukkueen ottelut alkavat siis aikaisintaan kesäkuun alussa. Tällä hetkellä on tärkeintä, että edustusjoukkue palaa yhteisharjoitteluun tulevana torstaina tulevan kauden kotistadionilla eli Pyynikin urheilukentällä.

Katso Palloliiton täsmällinen ohjeistus pienryhmäharjoittelusta.

TamU-Kauppa

Pääyhteistyökumppanit

Tukemassa myös

American Brothers Circle Line Group Edun Herkkukeidas Insta Group Käännöstoimisto Juha Arola VA Sport Management

17.7. TamU - SexyPöxyt 3 – 0

19.6. TuTo - TamU naiset 1 – 5

27.6. PP-70 - TamU 2 2 – 7

23.7. klo 19 TamU - Ilves-Kissat

21.7. klo 14 TamU naiset - FC Nokia

27.7. klo 18 TamU 2 - TP-49