7.3.2016

 
 

TamU myi nahkansa kalliisti cup-trillerissäJo takavuosina klassikko-otteluita pelanneet Tampere United ja TPS tarjosivat 441 maksaneelle katsojalle todellisen trillerin sunnuntai-iltana Pirkkahallissa.

TamUlla oli ottelun varsinaisella peliajalla jopa avaimet suoraan voittoon ja jatkopaikkaan, mutta turkulaiset käänsivät lopulta pelin jatko-ottelussa edukseen miesylivoimalla pelaten. Loppulukemat repesivätkin ottelun kuvan vastaisesti 0-4:ään (0-0, 0-4 jo).

Tuomas Savinainen ja RIku Oras peittävät laukausta.

Tuomas Savinainen ja RIku Oras peittävät laukausta.

Sinipaitojen riveissä ennen ottelun alkua huolestusta herätti edellisessä cup-ottelussa harventunut puolustuslinja, mutta topparipari Otto Pitkänen ja Ali Koljonen pelasi läpi ottelun erinomaisesti. Koko puolustuslinja sai läpi ottelun erinomaista tukea muilta kenttäpelaajilta joukkueen valuessa pallonmenetysten jälkeen kahteen tiiviiseen puolustuslinjaan.

TPS-pelaajan laukaus jää Tuomas Savinaisen jalkaan

TPS-pelaajan laukaus jää Tuomas Savinaisen jalkaan

Vierailija TPS piti palloa välillä pitkiäkin jaksoja, mutta vaaralliset maalipaikat olivat avausjaksolla vähissä. Kokemattoman turkulaisryhmän hyökkäyspelaamista leimasi turha hätäisyys ja hyvin pelanneen TamU-vahti Juuso Auvisen ei tarvinnut venyä maalillaan ihmetekoihin.

TamUn paras maalipaikka tai ainakin lähimmäs TPS-vahti Aallon yllättämistä päätynyt tilanne jaksolla oli Valtteri Uimosen korkea tsippi kaukaa. Pallo pomppi kuitenkin tilanteessa lopulta harmittomasti maalin yli.

Ottelussa oli paikalla mukavat 441 katsojaa

Ottelussa oli paikalla mukavat 441 katsojaa

Toisessa päässä keskikentän pohjalla hyvin pelannut Juho Montola puski niukasti yli TamU-maalin hyvän pystyjuoksun päätteeksi. Tauolle kuitenkin mentiin tasalukemissa 0-0 TamUn saatua jäädytettyä TPS:n pelaamisen.

Kalatsev rauhoittaa keskikentän

TamUn pelaaminen otti askeleen aktiivisempaan suuntaan avausjakson lopulla kentälle vaihdetun Niclas Kalatsevin tuotua malttia ja osaamista keskustan pelinrakentamiseen. Toisen jakson avauskymppi olikin kotijoukkueen aktiivisin vaihe pelissä.

Juuso Auvinen avaa

Juuso Auvinen avaa

Maalipaikat pysyiv√§t varsin v√§hiss√§ TamUn keskikentt√§kolmion Riku Oras ‚Äď Niclas Kalatsev ‚Äď Sasha PopovitŇ° voittaessa nuoren TPS-trion Jonni Per√§aho ‚Äď Juho Montola ‚Äď Waltteri Peltola taistelussa keskikent√§n herruudesta. Maalipaikat olivatkin kortilla toisellakin jaksolla. Etenkin Riku Oras oli loistava, monen papereissa jopa koko ottelun paras pelaaja.

TPS-hyökkääjä laukoo vaarallisesti

TPS-hyökkääjä laukoo vaarallisesti

Vieraiden parhaat paikat jakson alkupuolella tulivat Riku Sjöroosille puolittaisen läpiajon päätteeksi ja tätä seuranneesta kulmasta. TamUn puolustus sai kuitenkin luudittua pallot turvallisille vesille.

Jakson loppua kohden TPS sai vyörytettyä hyökkäyksiin yhä voimakkaammin kohti TamU-maalia. Tähän oli suuri vaikutus myös Sami Rähmösen sisääntulolla noin tunnin kohdalla. Pääsarjatasollakin kokenut pelaaja erottui selvästi edukseen nuoresta turkulaisryhmästä, ja oli rakentamassa monia vaarallisia hyökkäyksiä.

Maalivahti Juuso Auvinen nyrkkeilee

Maalivahti Juuso Auvinen nyrkkeilee

Ottelu on lähellä ratketa toisen jakson lopussa

Ottelun parhaat kotijoukkueen paikat nähtiin varsinaisen peliajan viimeisellä kymmenminuuttisella. 80 minuutin kohdalla Niclas Kalatsev täräytti hirvittävän pommin vastapalloon reilusta kahdestakymmenestä metristä, ja TamUn sensaatiomainen johtomaali jäi syntymättä vain senttien marginaalilla pallon pysähtyessä tolppaan.

Ottelun varsinaisen peliajan loppuhetkillä nähtiin vielä molemmissa päissä maalitilanne. Viimeisellä minuutilla TamUn nopea vastahyökkäys yllätti TPS:n ja tunnin kohdalla Mehdi Fennanen tilalle tullut Tuomas Lehti pääsi syöksypuskemaan Niclas Kalatsevin komeaan keskitykseen. Rehellisyyden nimissä tilanteessa olisi vaadittu maailmanluokan viimeistelyä ja tilanne kuivui kokoon.

Juuso Auvisella on pallo hallussaan

Juuso Auvisella on pallo hallussaan

Lis√§ajan lopulla odotuksiin n√§hden vaisun ottelun pelannut TPS:n kohuvahvistus Jani Virtanen n√§ytti osaamistaan ja kajautti upean vapaapotkun TamU-maalin ristikkoon. Pian t√§m√§n j√§lkeen p√§√§tuomari Atte Jussila vihelsi varsinaisen peliajan p√§√§ttyneeksi sensaatiomaisissa tasalukemissa 0‚Äď0. TPS oli hallinnut peli√§ v√§lill√§ mielin m√§√§rin, mutta maalipaikat meniv√§t varsinaisella peliajalla tasan.

Sasha Popovits taistelee pääpallosta

Mehdi Fennane taistelee pääpallosta

Ottelu saa ikävän ratkaisun jatko-ottelussa

Jatko-ottelu alkoi kotijoukkueen kannalta pahimmalla mahdollisella tavalla, kun erinomaisesti pelanneen toppari Ali Koljosen polvilumpio nousi kuopastaan nappulakengän jäätyä kiinni tekonurmeen. Ensi tietojen mukaan jopa miehen koko kausi on vaarassa, mutta tilanne ratkeaa vasta magneettikuvan ottamisen jälkeen.

TamU oli tässä vaiheessa käyttänyt jo kaikki vaihtonsa ja joutui taistelemaan yhden miehen vajaalla. TPS hallitsi ja haki voitto-osumaa, mutta jotko-ottelun ensimmäinen maalipaikka syntyi kotijoukkueelle. Vaihdosta pirteästi kentälle tullut Mika Kytöviita rynni TPS-puolustuksen välistä kohti boksia, ja häntä jouduttiin rikkomaan 17 metrissä. Seuranneesta vapaapotkusta Niclas Kalatsev laukoi niukasti ohi.

Juuso Auvinen ja ennätysyleisö

Juuso Auvinen ja ennätysyleisö

Ottelun ratkaisu nähtiin 103 pelatun minuutin jälkeen, kun TPS viimein onnistui maalinteossa. Jani Virtasen hieno ulkosyrjäsyöttö vapautti Riku Sjöroosin läpiajoon ja tämä viimeisteli kylmästi takanurkkaan.

Jatkoajan toiselle puoliskolle kotijoukkue vaihtoi kolmen miehen puolustuslinjaan yritt√§ess√§√§n ep√§toivoisesti nousta takaisin peliin v√§syneen√§ ja vajaamiehisen√§. TPS k√§ytti t√§m√§n hyv√§kseen ja karkasi lopulta selv√§√§n 0‚Äď4 voittoon Niklas Blomqvistin, Sami R√§hm√∂sen ja Ilari Mett√§l√§n osumilla. Lukemat repesiv√§t siis paljon rumemmiksi, kuin mik√§ oli ollut ottelun kokonaiskuva.

Otto Pitkänen liukuu palloon

Otto Pitkänen liukuu palloon

Vaikka ottelu päättyi tappioon palkitsi kotikatsomo sinipaitaisen kotijoukkueen raikuvin suosionosoituksin ottelun päätyttyä. Joukkue taisteli esimerkillisesti ja haastoi kaksi sarjatasoa korkeammalla pelaavan vierailijansa yli sadan minuutin ajan tasapäisesti. Kyseessä olikin varmasti TamUn paras yksittäinen esitys liigavuosien jälkeen.

Joukkue kiittää Sinikaartia ottelun jälkeen

Joukkue kiittää Sinikaartia ottelun jälkeen

Ottelun jälkeiset kommentit

”J√§tk√§t pelasivat upean ottelun olen jokaisesta pelaajasta todella ylpe√§”, aloittaa Tampere Unitedin p√§√§valmentaja Mikko M√§kel√§ kommenttinsa. ”Meill√§ oli selke√§ pelitapa, jotka j√§tk√§t noudattivat sataprosenttisesti. Pyrimme pit√§m√§√§n TPS:n pois vaara-alueelta ja ohjaamaan pelin laidoille j√§tt√§m√§tt√§ linjojen v√§liin tilaa. T√§ss√§ onnistuttiin t√§ydellisesti.”

”Koimme pahan takaiskun heti jatko-ottelun alussa, kun Ali Koljonen loukkaantui”, M√§kel√§ kertaa ottelun ratkaisuhetki√§. ”T√§ss√§ vaiheessa olin k√§ytt√§nyt kaikki kolme vaihtoa niin kuin oli my√∂s TPS. Aina voi mietti√§ oliko h√∂lm√∂√§ tehd√§ vaihtoja ennen jatkoaikaa, mutta 90 minuuttia kovatempoista peli√§ ja tiukkaa puolusta ei ole millek√§√§n joukkueelle helppo teht√§v√§.”

”Ensimm√§isen vaihdon jouduin tekem√§√§n 35 minuutin j√§lkeen kun jouduin vaihtamaan Jussi Rasvan pois oikean puolustajan paikalta. Jussi pelasi todella hyvin, mutta vastustajalla oli vain liian liukas kaveri Jussille pidett√§v√§ksi. Toisen vaihdon tein vasta 70 minuutin kohdalla, kun Tuomas lehti tuli hy√∂kk√§ykseen korvaamaan komean ty√∂n tehnytt√§ Mehdi Fennanea. Sitten 80 minuutin kohdalla Tuomas Savinaiselle tuli jalkakramppi, joten h√§net oli pakko vaihtaa.”

Pystyimme vajaallakin pelatessa pit√§m√§√§n linjat kiinni viel√§ kymmenen minuutin ajan, mutta ty√∂m√§√§r√§ kasvoi liian suureksi ja TPS p√§√§si rokottamaan”, M√§kel√§ kuvaili ottelun lopullista ratkaisua. ”Jatko-ottelun toiselle jaksolle l√§hdimme rohkeasti ja siirryimme kolmen alakertaan sek√§ nostimme pr√§ssin tasoa. TPS:lle j√§i tilaa ja meid√§n pelaajat yksinkertaisesti v√§syiv√§t, mik√§ on aivan ymm√§rrett√§v√§√§.”

Tappiosta huolimatta M√§kel√§ on ylpe√§ joukkueensa esityksest√§. ”Annan joukkueelle pelist√§ kympin arvosanan ja Sinikaartille v√§hint√§√§nkin saman”, p√§√§valmentaja toteaa. ”Teimme joukkueena peliss√§ kaiken oikein, ja vain harmittava loukkaantuminen oli esteen√§ mahdolliselle rankkarikilpailulle ja yll√§tykselle.”

Sinipaitojen tien noustua pystyyn cupissa, joukkueen on aika keskittyä tulevaan Kolmosen kauteen. Tätä silmällä pitäen pelataan seuraava harjoitusottelu jo tulevana sunnuntaina 13.3. klo 18.15. Tuolloin Pirkkahalliin saapuu vieraaksi jyväskyläläinen Kolmosen seura FC Blackbird.

3 Juri Kinnunen
5 Mikael Liespuu C
11 Jani Virtanen
15 Miro Tenho keltainen kortti 99’
17 Waltteri Peltola vaihtoon 58’
20 Riku Sjöroos
21 Niklas Friberg
23 Roope Läpinen vaihtoon 57’
26 Jonni Peräaho '
28 Juho Montola keltainen kortti 80’ vaihtoon 91’
35 Jere Aalto
7 Sami Rähmönen keltainen kortti 88’ vaihdosta 58’
12 Oskari Forsman
22 Niklas Blomqvist vaihdosta 91’
24 Ilari Mettälä vaihdosta 57’
32 Ilari Koljonen