TamU myi nahkansa kalliisti cup-trillerissä

07/03/2016
Otteluraportti

Jo takavuosina klassikko-otteluita pelanneet Tampere United ja TPS tarjosivat 441 maksaneelle katsojalle todellisen trillerin sunnuntai-iltana Pirkkahallissa.

Suomen Cup

0 – 4 jo.

TamUlla oli ottelun varsinaisella peliajalla jopa avaimet suoraan voittoon ja jatkopaikkaan, mutta turkulaiset käänsivät lopulta pelin jatko-ottelussa edukseen miesylivoimalla pelaten. Loppulukemat repesivätkin ottelun kuvan vastaisesti 0-4:ään (0-0, 0-4 jo).

Tuomas Savinainen ja RIku Oras peittävät laukausta.
Tuomas Savinainen ja RIku Oras peittävät laukausta.

Sinipaitojen riveissä ennen ottelun alkua huolestusta herätti edellisessä cup-ottelussa harventunut puolustuslinja, mutta topparipari Otto Pitkänen ja Ali Koljonen pelasi läpi ottelun erinomaisesti. Koko puolustuslinja sai läpi ottelun erinomaista tukea muilta kenttäpelaajilta joukkueen valuessa pallonmenetysten jälkeen kahteen tiiviiseen puolustuslinjaan.

TPS-pelaajan laukaus jää Tuomas Savinaisen jalkaan
TPS-pelaajan laukaus jää Tuomas Savinaisen jalkaan

Vierailija TPS piti palloa välillä pitkiäkin jaksoja, mutta vaaralliset maalipaikat olivat avausjaksolla vähissä. Kokemattoman turkulaisryhmän hyökkäyspelaamista leimasi turha hätäisyys ja hyvin pelanneen TamU-vahti Juuso Auvisen ei tarvinnut venyä maalillaan ihmetekoihin.

TamUn paras maalipaikka tai ainakin lähimmäs TPS-vahti Aallon yllättämistä päätynyt tilanne jaksolla oli Valtteri Uimosen korkea tsippi kaukaa. Pallo pomppi kuitenkin tilanteessa lopulta harmittomasti maalin yli.

Ottelussa oli paikalla mukavat 441 katsojaa
Ottelussa oli paikalla mukavat 441 katsojaa

Toisessa päässä keskikentän pohjalla hyvin pelannut Juho Montola puski niukasti yli TamU-maalin hyvän pystyjuoksun päätteeksi. Tauolle kuitenkin mentiin tasalukemissa 0-0 TamUn saatua jäädytettyä TPS:n pelaamisen.

Kalatsev rauhoittaa keskikentän

TamUn pelaaminen otti askeleen aktiivisempaan suuntaan avausjakson lopulla kentälle vaihdetun Niclas Kalatsevin tuotua malttia ja osaamista keskustan pelinrakentamiseen. Toisen jakson avauskymppi olikin kotijoukkueen aktiivisin vaihe pelissä.

Juuso Auvinen avaa
Juuso Auvinen avaa

Maalipaikat pysyivät varsin vähissä TamUn keskikenttäkolmion Riku Oras – Niclas Kalatsev – Sasha Popovitš voittaessa nuoren TPS-trion Jonni PeräahoJuho MontolaWaltteri Peltola taistelussa keskikentän herruudesta. Maalipaikat olivatkin kortilla toisellakin jaksolla. Etenkin Riku Oras oli loistava, monen papereissa jopa koko ottelun paras pelaaja.

TPS-hyökkääjä laukoo vaarallisesti
TPS-hyökkääjä laukoo vaarallisesti

Vieraiden parhaat paikat jakson alkupuolella tulivat Riku Sjöroosille puolittaisen läpiajon päätteeksi ja tätä seuranneesta kulmasta. TamUn puolustus sai kuitenkin luudittua pallot turvallisille vesille.

Jakson loppua kohden TPS sai vyörytettyä hyökkäyksiin yhä voimakkaammin kohti TamU-maalia. Tähän oli suuri vaikutus myös Sami Rähmösen sisääntulolla noin tunnin kohdalla. Pääsarjatasollakin kokenut pelaaja erottui selvästi edukseen nuoresta turkulaisryhmästä, ja oli rakentamassa monia vaarallisia hyökkäyksiä.

Maalivahti Juuso Auvinen nyrkkeilee
Maalivahti Juuso Auvinen nyrkkeilee

Ottelu on lähellä ratketa toisen jakson lopussa

Ottelun parhaat kotijoukkueen paikat nähtiin varsinaisen peliajan viimeisellä kymmenminuuttisella. 80 minuutin kohdalla Niclas Kalatsev täräytti hirvittävän pommin vastapalloon reilusta kahdestakymmenestä metristä, ja TamUn sensaatiomainen johtomaali jäi syntymättä vain senttien marginaalilla pallon pysähtyessä tolppaan.

Ottelun varsinaisen peliajan loppuhetkillä nähtiin vielä molemmissa päissä maalitilanne. Viimeisellä minuutilla TamUn nopea vastahyökkäys yllätti TPS:n ja tunnin kohdalla Mehdi Fennanen tilalle tullut Tuomas Lehti pääsi syöksypuskemaan Niclas Kalatsevin komeaan keskitykseen. Rehellisyyden nimissä tilanteessa olisi vaadittu maailmanluokan viimeistelyä ja tilanne kuivui kokoon.

Juuso Auvisella on pallo hallussaan
Juuso Auvisella on pallo hallussaan

Lisäajan lopulla odotuksiin nähden vaisun ottelun pelannut TPS:n kohuvahvistus Jani Virtanen näytti osaamistaan ja kajautti upean vapaapotkun TamU-maalin ristikkoon. Pian tämän jälkeen päätuomari Atte Jussila vihelsi varsinaisen peliajan päättyneeksi sensaatiomaisissa tasalukemissa 0–0. TPS oli hallinnut peliä välillä mielin määrin, mutta maalipaikat menivät varsinaisella peliajalla tasan.

Sasha Popovits taistelee pääpallosta
Mehdi Fennane taistelee pääpallosta

Ottelu saa ikävän ratkaisun jatko-ottelussa

Jatko-ottelu alkoi kotijoukkueen kannalta pahimmalla mahdollisella tavalla, kun erinomaisesti pelanneen toppari Ali Koljosen polvilumpio nousi kuopastaan nappulakengän jäätyä kiinni tekonurmeen. Ensi tietojen mukaan jopa miehen koko kausi on vaarassa, mutta tilanne ratkeaa vasta magneettikuvan ottamisen jälkeen.

TamU oli tässä vaiheessa käyttänyt jo kaikki vaihtonsa ja joutui taistelemaan yhden miehen vajaalla. TPS hallitsi ja haki voitto-osumaa, mutta jotko-ottelun ensimmäinen maalipaikka syntyi kotijoukkueelle. Vaihdosta pirteästi kentälle tullut Mika Kytöviita rynni TPS-puolustuksen välistä kohti boksia, ja häntä jouduttiin rikkomaan 17 metrissä. Seuranneesta vapaapotkusta Niclas Kalatsev laukoi niukasti ohi.

Juuso Auvinen ja ennätysyleisö
Juuso Auvinen ja ennätysyleisö

Ottelun ratkaisu nähtiin 103 pelatun minuutin jälkeen, kun TPS viimein onnistui maalinteossa. Jani Virtasen hieno ulkosyrjäsyöttö vapautti Riku Sjöroosin läpiajoon ja tämä viimeisteli kylmästi takanurkkaan.

Jatkoajan toiselle puoliskolle kotijoukkue vaihtoi kolmen miehen puolustuslinjaan yrittäessään epätoivoisesti nousta takaisin peliin väsyneenä ja vajaamiehisenä. TPS käytti tämän hyväkseen ja karkasi lopulta selvään 0–4 voittoon Niklas Blomqvistin, Sami Rähmösen ja Ilari Mettälän osumilla. Lukemat repesivät siis paljon rumemmiksi, kuin mikä oli ollut ottelun kokonaiskuva.

Otto Pitkänen liukuu palloon
Otto Pitkänen liukuu palloon

Vaikka ottelu päättyi tappioon palkitsi kotikatsomo sinipaitaisen kotijoukkueen raikuvin suosionosoituksin ottelun päätyttyä. Joukkue taisteli esimerkillisesti ja haastoi kaksi sarjatasoa korkeammalla pelaavan vierailijansa yli sadan minuutin ajan tasapäisesti. Kyseessä olikin varmasti TamUn paras yksittäinen esitys liigavuosien jälkeen.

Joukkue kiittää Sinikaartia ottelun jälkeen
Joukkue kiittää Sinikaartia ottelun jälkeen

Ottelun jälkeiset kommentit

”Jätkät pelasivat upean ottelun olen jokaisesta pelaajasta todella ylpeä”, aloittaa Tampere Unitedin päävalmentaja Mikko Mäkelä kommenttinsa. ”Meillä oli selkeä pelitapa, jotka jätkät noudattivat sataprosenttisesti. Pyrimme pitämään TPS:n pois vaara-alueelta ja ohjaamaan pelin laidoille jättämättä linjojen väliin tilaa. Tässä onnistuttiin täydellisesti.”

”Koimme pahan takaiskun heti jatko-ottelun alussa, kun Ali Koljonen loukkaantui”, Mäkelä kertaa ottelun ratkaisuhetkiä. ”Tässä vaiheessa olin käyttänyt kaikki kolme vaihtoa niin kuin oli myös TPS. Aina voi miettiä oliko hölmöä tehdä vaihtoja ennen jatkoaikaa, mutta 90 minuuttia kovatempoista peliä ja tiukkaa puolusta ei ole millekään joukkueelle helppo tehtävä.”

”Ensimmäisen vaihdon jouduin tekemään 35 minuutin jälkeen kun jouduin vaihtamaan Jussi Rasvan pois oikean puolustajan paikalta. Jussi pelasi todella hyvin, mutta vastustajalla oli vain liian liukas kaveri Jussille pidettäväksi. Toisen vaihdon tein vasta 70 minuutin kohdalla, kun Tuomas lehti tuli hyökkäykseen korvaamaan komean työn tehnyttä Mehdi Fennanea. Sitten 80 minuutin kohdalla Tuomas Savinaiselle tuli jalkakramppi, joten hänet oli pakko vaihtaa.”

Pystyimme vajaallakin pelatessa pitämään linjat kiinni vielä kymmenen minuutin ajan, mutta työmäärä kasvoi liian suureksi ja TPS pääsi rokottamaan”, Mäkelä kuvaili ottelun lopullista ratkaisua. ”Jatko-ottelun toiselle jaksolle lähdimme rohkeasti ja siirryimme kolmen alakertaan sekä nostimme prässin tasoa. TPS:lle jäi tilaa ja meidän pelaajat yksinkertaisesti väsyivät, mikä on aivan ymmärrettävää.”

Tappiosta huolimatta Mäkelä on ylpeä joukkueensa esityksestä. ”Annan joukkueelle pelistä kympin arvosanan ja Sinikaartille vähintäänkin saman”, päävalmentaja toteaa. ”Teimme joukkueena pelissä kaiken oikein, ja vain harmittava loukkaantuminen oli esteenä mahdolliselle rankkarikilpailulle ja yllätykselle.”

Sinipaitojen tien noustua pystyyn cupissa, joukkueen on aika keskittyä tulevaan Kolmosen kauteen. Tätä silmällä pitäen pelataan seuraava harjoitusottelu jo tulevana sunnuntaina 13.3. klo 18.15. Tuolloin Pirkkahalliin saapuu vieraaksi jyväskyläläinen Kolmosen seura FC Blackbird.

Suomen Cup

0 – 4 jo.

( 0 – 0, 0 – 4 )

Yleisöä:
441

104’ Riku Sjöroos
110’ Niklas Blomqvist
117’ Sami Rähmönen
120’ Ilari Mettälä

Yleisöä:
441

17 Juuso Auvinen
3 Tuomas Savinainen 77'
7 Jussi Rasva 36'
8 Riku Oras C
11 Lauri Saari
13 Ali Koljonen
16 Mehdi Fennane 68'
18 Otto Pitkänen
19 Valtteri Uimonen
20 Verneri Uimonen
41 Sasha Popovitš
1 Jussi Siltanen
9 Tuomas Lehti 68'
10 Jonne Keränen
15 Niclas Kalatsev 36'
25 Jan Riikonen
26 Mika Kytöviita 77'
27 Timo Kauppinen
3Juri Kinnunen
5Mikael LiespuuC
11Jani Virtanen
15Miro Tenhokeltainen kortti 99’
17Waltteri Peltolavaihtoon 58’
20Riku Sjöroos
21Niklas Friberg
23Roope Läpinenvaihtoon 57’
26Jonni Peräaho'
28Juho Montolakeltainen kortti 80’vaihtoon 91’
35Jere Aalto
7Sami Rähmönenkeltainen kortti 88’vaihdosta 58’
12Oskari Forsman
22Niklas Blomqvistvaihdosta 91’
24Ilari Mettälävaihdosta 57’
32Ilari Koljonen

TamU-Kauppa

Pääyhteistyökumppanit

Tukemassa myös

29.10. Klubi 04 - TamU 4 – 0

24.9. PaiHa - TamU naiset 1 – 1

7.10. Pato - TamU 2 6 – 5

13.1. klo 16 JäPS - TamU

klo - TamU naiset

21.1. klo 20 TamU 2 - TPV 2