6.3.2021

 
 

TamU murskasi TP-T:n 4‚Äď0 vakuuttavalla esityksell√§Tampere United otti vakuuttavan 4‚Äď0 (2‚Äď0) -voiton Tampereen Peli-Tovereista lauantai-iltana Kaupissa koronatilanteen takia ilman yleis√∂√§ pelatussa ottelussa. TamUn maalilukema olisi hyvin voinut kasvaa jopa kaksinumeroiseksi, mutta pieni ter√§vyyden puute viimeistelyss√§ ja hetkitt√§inen jalan lipe√§minen kaasupolkimelta pitiv√§t lukemat viel√§ melko maltillisina. Paremmuudesta ei kuitenkaan j√§√§nyt ep√§selvyytt√§, vaan TamU osoitti heti ottelun alkuminuuteista alkaen olevansa pyk√§l√§√§ vastustajaa parempi joukkue. Sinipaitojen maalit tekiv√§t Panu V√§liaho, Topias J√§rvel√§, Jesse Oksanen ja Roope Kostiainen. Kent√§n hahmo oli kuitenkin kolme maalisy√∂tt√∂√§ antanut keskikent√§n moottori Eetu R√§is√§nen.

Ottelu ei ehtinyt vanhentua edes yht√§ minuuttia, kun pallo oli jo Peli-Tovereiden maalissa. Tilanteessa Topias J√§rvel√§ tarjoili maukkaan passin ja Panu V√§liaho kiitti v√§h√§n samaan tapaan kuin viikkoa aiemmin Arttu Haapalan tarjoilusta. Varma sijoitus siirsi Sinipaidat 1‚Äď0-johtoon.

Panu Väliaho kasvatti taas maalitiliään.

Topias Järvelä oli myös itse hanakalla maalintekopäällä, ja jo ennen viiden minuutin täyttymistä tekopaikkoja oli ollut jo kaksi. Ensin Järvelä pääsi laukomaan Eric Bullockin tarjoilusta siten, että seurauksena oli kulmapotku. Sitten Eetu Räisäsen kulmapotkutarjoilu avasi vapaan puskun, jonka Järvelä suuntasi niukasti maalin ohi.

Maalivahti torjuu Topias J√§rvel√§n vedon puolittain…

… mutta J√§rvel√§ saa paluupallon mukaansa.

Lopulta 13. minuutilla homma natsasi. Panu Väliaho riisti pallon keskialueella ja Eetu Räisäsen namupassi saatteli Järvelän irti linjan taakse. Järvelän ensimmäinen yritys kilpistyi vastaan tulleeseen maalivahtiin, mutta lopulta pallon keskivartalollaan haltuun ottanut hyökkääjä sai sijoittaa pallon tyhjään maaliin.

Topias Järvelä saa laittaa pallon tyhjään maaliin.

Parinkymmenen minuutin kohdalla oli puolestaan Roope Kostiaisen vuoro päästä tekopaikoille. Ensimmäisessä tilanteessa Kostiainen ja Järvelä pääsivät kahdestaan irti, ja ohitettavana oli enää toinen toppari ja maalivahti. Kostiainen päätyi hyökkääjälle sallittuun itsekkääseen ratkaisuun ja laukoi, vaikka Järveläkin olisi ollut rinnalla avopaikassa. Maalivahti sai tilanteen torjuttua vain vaivoin kulmaksi. Hetkeä myöhemmin Kostiainen oli jälleen tekopaikassa, nyt seisovilla jaloilla Eric Bullockin lyhyen siirron jälkeen. Tällä kertaa laukaus suuntautui kuitenkin niukasti maalin ohi.

Roope Kostiainen laukoo valkopaitojen keskeltä.

Ottelun alussa pallo liikkui todella kauniisti ja useimmiten maata pitkin Sinipaidalta toiselle, mutta jakson edetessä ote alkoi herpaantua. Puolen tunnin tietämillä myös TP-T sai juonesta kiinni, ja maalivahti Antti Kuusinen joutui torjuntatöihin kolmesti viiden minuutin sisällä. Näistä viimeisessä Kuusinen sai venyttää jo ihan tosissaan, ja seuranneesta kulmapotkustakin syntyi vaarallisen näköinen paine maalille, mutta lopulta puolustus siivosi pallon väljemmille vesille.

Ensimm√§isen jakson lopulla n√§htiin Sinipaidoilta viel√§ muutama hyv√§ hy√∂kk√§ys, mutta sek√§ Roope Kostiaisen ett√§ Topias J√§rvel√§n maalintekoyritykset olivat tuloksettomia. N√§in tauolle mentiin TamUn 2‚Äď0-johdossa.

Eino Ek pelasi ensimmäisen ottelunsa kuluvana talvena.

Vaihdot toivat vielä uuden vaihteen toisella jaksolla

Toisen jakson alku oli jälleen Sinipaidoilta terävä, mutta tällä kertaa ratkaisuyritykset jäivät vaisuiksi. Eino Ekin pusku, Markus Kopfin sutaisu maalin edestä ja Topias Järvelän yritys läpiajosta olivat kaikki harmillisen ponnettomia. Noin viiden minuutin pelin jälkeen Panu Väliaho yritti myös roikottaa pallon maaliin ovelasti kuudentoista rajan takaa, mutta pallo nousi niukasti yläriman yli.

Markus Kopf pelasi hyvän ottelun päästyään avauskokoonpanoon.

Kaikkinensa toisen jakson ensimmäinen puolikas oli melko vaisua peliä puolin ja toisin. Tunnin kohdalla hyvän ottelun pelannut Markus Kopf tosin syötti Eric Bullockin läpi, mutta tämäkin tilanne päättyi maalivahdin torjuntaan.

Pian tämän jälkeen TamU teki kolme vaihtoa. Kentältä poistuivat nimenomaan Kopf, Bullock ja Väliaho, ja kentälle astelivat Nils Strömsholm, talven ensimmäisen ottelunsa pelannut Matias Stark sekä Tampere Unitedin paidassa ensimmäistä kertaa esiintynyt Jesse Oksanen.

Eric Bullock tekopaikassa.

Eino Ek vääntää.

Oksanen olikin heti seuraavalla minuutilla tapahtumien keskipisteessä saatuaan Eino Ekin keskityksen jalkaansa takatolpalla. Oksanen sai sutaistua pallon pienestä kulmasta kohti maalia, mutta aivan maaliviivalla ollut TamU-toppari Po Law esti maalin synnyn. Tästä tilanteesta revittiinkin kentän laidalla huumoria ottelun jälkeen, sillä olihan Law estänyt varman maalin synnyn saman maalin edessä myös viikkoa aikaisemmin, kun ACEn aikeet tehdä kavennusmaali jäivät toteutumatta.

Peli-Tovereiden onnistui tehdä kavennusmaalikin ottelun 69. minuutilla. Objektiivisesti katsoen voi pitää harmillisena sitä, että tuomarit tuntuivat olleen paikalla olleista ainoita, jotka eivät olleet valmiita tuomitsemaan ylärimasta kimmonneen pallon käyneen maalin sisällä. Kavennusmaali tuskin olisi ottelun kulkua muuttanut, mutta maalin TP-T olisi tilanteesta sinänsä ansainnut.

Roope Kostiainen saa kuljettaa pallon tyhjään maaliin.

Eetu R√§is√§sen toisen jakson t√§htihetket koittivat viel√§ ennen kuin siirryttiin ottelun viimeiselle vartille. Ensimm√§isess√§ tilanteessa R√§is√§sen sy√∂tt√∂ vapautti TamU-debytantti Jesse Oksasen maalintekoon, ja t√§m√§ tekikin maalin pelattuaan alle kymmenen minuuttia TamU-paidassa. Lopulliset 4‚Äď0-lukemat syntyiv√§t, kun R√§is√§nen tarjoili Roope Kostaiselle l√§piajon, ja t√§m√§ p√§√§si kiert√§m√§√§n maalivahdin niin, ett√§ j√§ljell√§ oli en√§√§ pelkk√§ helppo teht√§v√§ kuljettaa pallo tyhj√§√§n maaliin.

Ottelun viimeisellä vartilla Jesse Oksanen pääsi esittelemään potkutekniikkaansa vaarallisten kulmapotkujen muodossa. Näistä on Sinipaidoille varmasti paljon iloa tulevalla kaudella. Lisäksi viimeiseksi kymmeneksi minuutiksi kentälle vaihdettu kakkosjoukkueen Hussein Al-Khafaji pääsi kokeilemaan maalintekoa jopa kahdesti, mutta maalivahti torjui molemmat laukaukset.

Hyvällä sykkeellä viikon tauolle

Tampere United pitää seuraavaksi viikon mittaisen tauon harjoittelusta. Alunperin lomaa piti viettää jo viikkoa aiemmin Tampereen koulujen hiihtolomaviikolla, mutta epäselvän koronarajoitustilanteen takia loma siirrettiin viikkoa myöhemmäksi. Keskikentän syöttökone Eetu Räisäsen mukaan tauko tulee tarpeeseen.

”Uskon ett√§ viikon tauko tekee hyv√§√§ kaikille. Ollaan menty kovaa kymmenen viikkoa, joten nyt saadaan tosi hyv√§√§n saumaan pieni breikki. Saadaan jalkoja auki, ja uskon ett√§ se n√§kyy treeneiss√§ jo viikon p√§√§st√§ niin, ett√§ on pirte√§ porukka ja treenit kulkee hyvin.”

Eetu Räisänen oli kolmella maalisyötöllään ottelun hahmo.

Kolme maalia ottelussa syöttänyt Räisänen piti ensimmäistä varttia vahvana esityksenä.

”Pallo liikkui hyvin ja kaveri juoksi meid√§n per√§ss√§. Saatiin laadukkaita tekopaikkoja ja pari maaliakin. Hyv√§√§ peli√§ meilt√§.”

”Ekalla jaksolla oli my√∂s vaikeampi vaihe, mutta ei meill√§ h√§t√§√§ ollut. Kaveri sai palloa v√§h√§n enemm√§n, se kuuluu jalkapalloon. Toisella puolikkaalla kaveri v√§s√§hti aika selv√§stikin, ja siin√§ oli linjojen v√§liss√§ paljon tilaa, ja sain pari maalisy√∂tt√∂√§ itsellekin”, R√§is√§nen analysoi.

”Olisi”, vastaa R√§is√§nen kun haastattelija kysyy olisiko pit√§nyt tehd√§ enemm√§n maaleja. ”Kyll√§ siin√§ 10‚Äď0 olisi ollut mahdollinen.”

Myös päävalmentaja Jukka Listenmaa piti näkemästään terävästä alusta, mutta jäi harmittelemaan otteen herpaantumista.

”Nyt p√§√§stiin alkuun hyvin ja tehtiin varttiin 2‚Äď0, mutta siihen t√§ytyy olla taas v√§h√§n pettynyt, ett√§ sitten se lopahti. Kuitenkin pelit on viikon t√§rkeimm√§t tapahtumat, niin ei se vaan saisi lopahtaa. Saatiin kuitenkin nostettua tahtia toisella jaksolla, varsinkin vaihtojen j√§lkeen. Siit√§ saatiin lis√§virtaa kent√§lle.”

”Tehokkutta meid√§n t√§ytyy viel√§ hakea, koska maalipaikkojahan oli taas lukematon m√§√§r√§. P√§√§asia kuitenkin ett√§ pysyttiin tappiottomina ja pidettiin nolla omissa, ja saatiin kumminkin muutama maali ja t√§rkeit√§ onnistumisia Roopelle (Kostiainen), ja Oksasen Jesselle ekat minuutit ja heti maali. Ne on hyvi√§ juttuja meille”, Listenmaa puntaroi.

Pelin lopahtamisen syitä terävän alun jälkeen Listenmaa ei osannut suoriltaan nimetä. Tosin alunperin hiihtolomaviikoksi suunniteltu viikko oli vaikuttanut harjoitteluun.

”Koko treeniviikko oli v√§h√§n huono, kun pelaajia oli lomalla. Ne on kuitenkin tekosyit√§. Kyll√§ se on se pieni hyv√§nolontunne mik√§ tulee korvien v√§liin. 2‚Äď0-tilanteessa TP-T teki todenn√§k√∂isesti maalin, ja jos peli olisi siin√§ ollut 2‚Äď1, peli olisi ollut ihan uusi. Pelin tappaminen on vaan t√§rke√§ asia.”

Lomaviikon jälkeen harjoitteluun tulee Listenmaan mukaan uusia teemoja.

”Aletaan hakea murtautumis- ja maalintekoakselia. Sielt√§ on alkanut jo l√∂yty√§ oikeita liikkeit√§, mutta haetaan viel√§ niit√§ pieni√§ juttuja, joilla sielt√§ voisi l√∂yty√§ v√§lej√§ ja maalinteko tehostua. Pikkuhiljaa my√∂s erikoistilanteet alkaa tulla harjoitteluun mukaan”, Listenmaa avaa tulevaa.

Harjoittelu jatkuu maaliskuun jälkimmäisellä puolikkaalla

Miesten edustusjoukkue pitää siis viikon verran taukoa, ja harjoittelu jatkuu sen jälkeen maanantaina maaliskuun 15. päivä. Palloliitosta erikseen vahvistetun tiedon mukaan harjoittelussa noudatetaan paikallisten viranomaisten määräyksiä ja suosituksia, joita Palloliiton yleisluontoisilla, valtakunnan tasoisilla ohjeistuksilla ei ole tarkoitus kiristää. Eli silloin kun paikallisviranomaisten ohjeet ovat sallivampia, paikallisesti voidaan toimia niiden mukaisesti.

Alueellisen pandemiaohjausryhm√§n eli Pirkanmaan koronanyrkin ohjeistus aikuisten liikuntaharrastusten osalta on: ”Aikuisten ryhm√§harrastustoiminta on suljettu sis√§tiloissa ajalla 8. ‚Äď 28.3.2021 ellei harrastustoimintaa voida toteuttaa et√§yhteyksill√§.” N√§in ollen Tampere Unitedin miesten edustusjoukkueen harjoittelu jatkuu ulkotiloissa samaan tapaan kuin t√§h√§nkin asti kuluvana talvena.

Myös harjoitusottelu pirkanmaalaisten joukkueiden kesken ovat edelleen mahdollisia. TamU hakee tällä hetkellä vastustajaa kahden viikon päähän lauantaille 20.3. tai sunnuntaille 21.3. Seuraava tiedossa oleva peli pelataan Kolmoseen noussutta Ikaalisten Urheilijoita vastaan lauantaina 27.3. talvikauden kotikentällä Kaupissa.