4.8.2021

 
 

TamU latoi maaleja JanPan kustannuksella



Pyynikin sunnuntai-illassa m√§ss√§iltiin maaleilla, kun Tampere United p√§ihitti Janakkalan Pallon per√§ti 9‚Äď2 (5‚Äď1). Voitto nosti Sinipaidat huikean 39‚Äď3-maalieron turvin takaisin sarjak√§rkeen, kun sarjan k√§rkikolmikko on pelannut seitsem√§n ottelua.

TamU lähti torstaisen TKT-voiton jälkeen sunnuntaina viikon toiseen otteluunsa JanPaa vastaan kokoonpanolla, jossa neljä pelaajaa nousi uutena avaukseen. Näin tiiviin ottelutahdin keskellä joukkueen rasitustasoja saatiin tasattua.

Ottelu käynnistyi hienoisella TamU-hallinnalla, mutta vierailijat pääsivät yllättämään. Ottelun seitsemännellä minuutilla JanPan hyökkääjä Eero Lamberg pääsi prässäämään pallon Anton Brightin epäonnistuneesta pelinavauksesta. Pallo jäi vierailijoille kuudentoista alueen ulkopuolelle, mistä JanPan kapteeni Harri Suhonen pääsi laukomaan. Laukaus kimposi yläriman ja tolpan kautta verkkoon, ja näin varsin komean vedon myötä TamU päästi kauden ensimmäisen pelitilannemaalinsa.

Maalin j√§lkeen TamU jatkoi hallintaansa. Paras maalintekoyritys siunautui Arttu Haapalalle, joka kierteinen laukaus viuhui kuitenkin maalin ohi ottelun 18. minuutilla. Vain minuuttia my√∂hemmin kotiyleis√∂ sai n√§hd√§ tasoituksen. Avaukseen noussut Jesse Vuori l√∂ysi keskityksell√§√§n pilkun kohdalta Paavo Kujalan, joka sai rauhassa k√§√§nty√§ ja laukoa pallon verkon perukoille. Lukemat taululla olivat siis tasan 1‚Äď1.

Mauno Sir√©nin veto siirt√§√§ lukemiksi 3‚Äď1.

Johto-osumaa saatiin odotella reilut viisi minuuttia, kunnes Eino-Veikko Ek sy√∂tti boksiin Arttu Haapalalle, joka tiputti Roope Kostiaiselle eik√§ TamUn ykk√∂shy√∂kk√§√§j√§ erehtynyt, vaan laittoi kierteisen laukauksen tyylipuhtaasti maalin takakulmaan. Komeat maalit jatkuivat muutamaa minuuttia my√∂hemmin. T√§ll√§ kertaa Kostiainen kunnostautui tarjoilijana ja vapautti laitalinkkin√§ pelanneen Mauno Sir√©nin oikealla laidalla. Pieni harhautus puolustajan ohi keskelle ja vasemman jalan veto takakulmaan siirsiv√§t lukemiksi 3‚Äď1.

Pelin 35. minuutilla oli jo neljännen TamU-maalin aika. Anton Bright oli jäänyt kulmapotkun jäljiltä vielä JanPan maalin eteen, ja ohjasi Mauno Sirénin melko kaukaa keskialueelta tulleen keskityksen verkkoon. Maali oli Brightille ensimmäinen Sinipaidoissa.

Anton Bright ohjaa maalin edest√§ 4‚Äď1-maalin.

Vain reilua minuuttia myöhemmin Sinipaitojen leiriin tuli kylmää vettä, kun vierailijoiden parhaimmistoon kuulunut ja HJS:lle Kakkosen ottelussa edellisenä päivänä makean voittomaalin tehnyt Eero Lamberg pujotteli tiensä boksiin, ja joutui Severi Kankkusen kaatamaksi. Jo ottelun kymmennellä minuutilla ensimmäisen keltaisen kortin saaneelle Kankkuselle näytettiin jälleen keltaista korttia. Näin Kankkunen tuli ajetuksi ulos, ja samalla JanPalle tuomittiin rangaistuspotku. Pilkkua laukomaan astelleen Lambergin veto viuhui kuitenkin tolpan oikealta puolelta ohi eikä tulossarakkeeseen tullut muutoksia.

Miesalivoima ei n√§kynyt TamUn menossa, vaan jo 39. minuutilla Paavo Kujala riisti pallon keskialueella, ja laitapuolustajan paikalta nousua tehnyt Jesse Vuori l√∂ysi boksista Roope Kostiaisen, joka t√§ll√§si takakulmaan p√§iv√§n toisensa. N√§iss√§ 5‚Äď1-lukemissa siirryttiin my√∂s tauolle.

Paavo Kujala oli jälleen yksi ottelun hahmoista.

Maalitehtailu jatkuu toisella jaksolla

Toisen jakson alussa hieman lepsusti pelannut TamU-puolustus päästi JanPan pariin otteeseen yrittämään maalintekoa, mutta ruuti oli märkää sateen kastelemalla tekonurmella.

Toisen jakson ensimmäinen maali nähtiin tunnin kohdalla, kun Paavo Kujala jakoi pallon nousua tehneelle Eino-Veikko Ekille, joka yksin tietää, oliko hänen ratkaisunsa tarkoitettu vedoksi vai keskitykseksi. Joka tapauksessa pienestä kulmasta lähetetty pallo kaarsi maalivahti Janne Oksasen yli tolpan kautta verkkoon, ja tulostaululle TamUn maalisarakkeeseen vaihtui numero kuusi.

Eino-Veikko Ek laukoo pallon maaliin melko pieneksi jääneestä kulmasta.

Liekö hyvän olon tunne hiipinyt TamU-pelaajien mieliin, mutta vain pari minuuttia tästä JanPa pääsi rokottamaan toistamiseen. Kokenut Toivo Peltoniemi voitti Ville Kukkasen kaksinkamppailussa päätyrajalla, ja Eero Lamberg pääsi sijoittamaan vitosen viivalta pallon ohi vastaan syöksyneen Antti Kuusisen.

TamUn vastausta ei tarvinnut kuitenkaan kauaa odottaa. Vain hetke√§ my√∂hemmin edellisest√§ maalista tuttu kaava toistui eli Paavo Kujala jakoi Eino-Veikko Ekille pallon boksin vasempaan laitaan, ja t√§ll√§ kertaa sis√§syrj√§sijoitus painui vastustamattomasti maata pitkin maalin taka-alakulmaan. Tilanne 64. minuutilla oli siis jo 7‚Äď2.

Mauno Sirénin laukaus uppoaa vekkoon VIP-päädyssä.

Kun ottelua oli pelattu 69. minuuttia, oli Mauno Sirénin päivän toisen osuman vuoro. Noin 25 metristä lähtenyt laukaus kaarsi vastustamattomasti yli JanPa-maalivahti Janne Oksasen.

Oksasen ilta synkkeni entisestään, kun hän katkoi 77. minuutilla pystypallon kädellään rangaistusalueen ulkopuolelta ja tuli ajetuksi suoralla punaisella ulos. Hyvästä paikasta vapaapotkua antanut Mauno Sirén ei kuitenkaan saanut hattutemppua täyteen, vaan laukaus kilpistyi muuriin, ja Siréni jatkovedon juuri kentälle vaihdettu maalivahti Ari Takala torjui.

Ottelun viimeinen kuorrutus saatiin 89. minuutilla, kun Takala sylki eteens√§ vaihdosta toisella jaksolla sis√§√§n tulleen Panu V√§liahon keskityksen. Ensimm√§isen√§ paikalla oli Jesse Vuori, joka kruunasi kahden sy√∂tt√∂ns√§ p√§√§lle ottelunsa viel√§ maalilla, joka oli samalla h√§nen ensimm√§inen Tampere Unitedissa. Enemp√§√§ maaleja ei n√§hty, vaan ottelu p√§√§ttyi lukemin 9‚Äď2.

Otelun lopussa kapteenina pelannut Matias Stark johdattaa joukkueen kiittämään kannattajia.

Sinipaidat oli päässyt jo kahdesti aiemminkin kahdeksaan maaliin tämän kauden sarjapeleissä, mutta sunnuntaina maalimäärä ylsi ensi kertaa yhdeksään. Seitsemään sarjaotteluun tehtyjä maaleja on syntynyt hulppeat 39 kappaletta. TamUn murskaavaa hyökkäysvoimaa kuvaa hyvin se, että toiseksi eniten maaleja lohkossa tehnyt FC Haka juniorit on jäänyt 18 osumallaan alle puoleen Sinipaitojen määrästä, ja kärkinelikon kolmen muun joukkueen (Haka, NoPS ja TP-T) yhteenlaskettu maalisaldo on vain yksi enemmän kuin TamUlla yksinään.

Päävalmentajan kommentit

Päävalmentajan Jukka Listenmaa oli ottelun jälkeen luonnollisesti tyytyväinen tulokseen ja siihen miten hyökkäyspeli toimi, mutta takaiskumaalit jäivät murskalukemista huolimatta harmittamaan.

”Alussa oltiin v√§h√§n unessa ja lepsuja. Vaikka maali syntyi unelmalaukauksella, mutta me menetettiin ensin pallo sivurajalla, ja meill√§ oli ylivoima pallon ymp√§rill√§ siin√§ kohtaa kun laukaus l√§hti. Ikin√§ ei olisi pit√§nyt p√§√§st√§√§ sit√§ laukausta tulemaan. Laukaushan oli upea ja siihen olisi tehnyt mieli antaa aplodit penkilt√§, muttei kehdannut”, Listenmaa ruoti JanPan maalin synty√§ aivan ottelun alussa.

”Ehk√§ siit√§ maalista pikkuisen her√§ttiin. Palloa alettiin liikuttaa, ja topparit ja keskikent√§n pohja teki siin√§ hyv√§√§ ty√∂t√§, ja vastustajan hy√∂kk√§√§j√§t joutui juoksemaan aika paljon pallottomana, ja sen j√§lkeen alkoi l√∂yty√§ tiloja. Siin√§ saatiin Haapala, Kostiainen ja laitapelajaat hyvin peliin mukaan. Tilat k√§ytettiin hy√∂dyksi ja tehtiin aika komeita maaleja ekalla jaksolla.”

”Periaatteessa ratkaistiin peli siihen, paitsi sitten tuli se rankkari ja ulosajo kahdella suht helpolla varoituksella. Yhden varoituksen ymm√§rr√§n, kahta en miss√§√§n nimess√§, enk√§ muista n√§hneeni ikin√§ ennen kahta noin helppoa varoitusta. Onneksi kaveri haki kuningas-rankkaria yl√§kulmaan ja laukoi kilometrin ohi. Minuutti my√∂hemmin painettiin 5‚Äď1:en ja siin√§ kohtaa viimeist√§√§n matsi oli taputeltu.”

”Vastustajan toinen maali j√§i kaivelemaan eritt√§in vahvasti. Meill√§ oli siin√§kin tilanteessa ylivoima, mutta sielt√§ pallo vaan jotenkin pomppi toiselle JanPa-pelaajalle, joka p√§√§si laittamaan siit√§ maaliin. Asioita joita ei miss√§√§n nimess√§ saisi tapahtua, ett√§ n√§in lepsusti puolustetaan, ja nyt niit√§ sattui kaksi samaan peliin”, Listenmaa manaa.

Alun takaiskumaalin jälkeisen ryhdistäytymisen Listenmaa kertoo lähteneen nimenomaan pelaajista itsestään.

”Tottakai siin√§ koitettiin jotakin huutaa ja ohjetta antaa, mutta kyll√§ se pelaajista liikkeelle l√§hti. Johtavat pelaajat ottivat roolia kent√§ll√§, ja alkoivat vaatia parempaa tekemist√§. Kyll√§ se siit√§ sitten l√§hti kun rauhoituttiin ja p√§√§tettiin k√§√§nt√§√§ peli.”

Tampere Unitedin tiivis ottelutahti jatkuu jo torstaina, kun Sääksjärven Loiske saadaan vieraaksi Pyynikin urheilukentällä klo 19.30 alkaen pelattavaan otteluun. Tervetuloa mukaan myös silloin!

 
 
Tampere Unitedin logo
9 ‚Äď 2

(5 ‚Äď 1)

JanPa logo

19' Paavo Kujala
25' Roope Kostiainen
28' Mauno Sirén
34' Anton Bright
39' Roope Kostiainen
60' Eino-Veikko Ek
64' Eino-Veikko Ek
69' Mauno Sirén
89' Jesse Vuori

Yleisömäärä:
134

7' Harri Suhonen
63' Eero Lamberg

Yleisömäärä:
134

 
30Antti Kuusinen
4Eino-Veikko Ek
6Severi Kankkunen keltainen kortti 10' toinen keltainen kortti 36'
7Mauno Sirén
11Roope Kostiainen vaihtoon 79'
13Anton BrightC vaihtoon 71'
13Arttu Haapala vaihtoon 41'
15Jesse Vuori
16Paavo Kujala vaihtoon 71'
24Arttu Mättö vaihtoon 56'
41Eetu Räisänen
3Matias Stark vaihdosta 71'
8Topias Järvelä vaihdosta 79'
18Panu Väliaho vaihdosta 71'
22Markus Kopf
23Po Law vaihdosta 56'
26Verneri Uimonen
31Ville Kukkanen vaihdosta 41'