TamU latoi maaleja JanPan kustannuksella

04/08/2021 TamU
Otteluraportti

Pyynikin sunnuntai-illassa mässäiltiin maaleilla, kun Tampere United päihitti Janakkalan Pallon peräti 9–2 (5–1). Voitto nosti Sinipaidat huikean 39–3-maalieron turvin takaisin sarjakärkeen, kun sarjan kärkikolmikko on pelannut seitsemän ottelua.

Kolmonen

9 – 2

TamU lähti torstaisen TKT-voiton jälkeen sunnuntaina viikon toiseen otteluunsa JanPaa vastaan kokoonpanolla, jossa neljä pelaajaa nousi uutena avaukseen. Näin tiiviin ottelutahdin keskellä joukkueen rasitustasoja saatiin tasattua.

Ottelu käynnistyi hienoisella TamU-hallinnalla, mutta vierailijat pääsivät yllättämään. Ottelun seitsemännellä minuutilla JanPan hyökkääjä Eero Lamberg pääsi prässäämään pallon Anton Brightin epäonnistuneesta pelinavauksesta. Pallo jäi vierailijoille kuudentoista alueen ulkopuolelle, mistä JanPan kapteeni Harri Suhonen pääsi laukomaan. Laukaus kimposi yläriman ja tolpan kautta verkkoon, ja näin varsin komean vedon myötä TamU päästi kauden ensimmäisen pelitilannemaalinsa.

Maalin jälkeen TamU jatkoi hallintaansa. Paras maalintekoyritys siunautui Arttu Haapalalle, joka kierteinen laukaus viuhui kuitenkin maalin ohi ottelun 18. minuutilla. Vain minuuttia myöhemmin kotiyleisö sai nähdä tasoituksen. Avaukseen noussut Jesse Vuori löysi keskityksellään pilkun kohdalta Paavo Kujalan, joka sai rauhassa kääntyä ja laukoa pallon verkon perukoille. Lukemat taululla olivat siis tasan 1–1.

Mauno Sirénin veto siirtää lukemiksi 3–1.

Johto-osumaa saatiin odotella reilut viisi minuuttia, kunnes Eino-Veikko Ek syötti boksiin Arttu Haapalalle, joka tiputti Roope Kostiaiselle eikä TamUn ykköshyökkääjä erehtynyt, vaan laittoi kierteisen laukauksen tyylipuhtaasti maalin takakulmaan. Komeat maalit jatkuivat muutamaa minuuttia myöhemmin. Tällä kertaa Kostiainen kunnostautui tarjoilijana ja vapautti laitalinkkinä pelanneen Mauno Sirénin oikealla laidalla. Pieni harhautus puolustajan ohi keskelle ja vasemman jalan veto takakulmaan siirsivät lukemiksi 3–1.

Pelin 35. minuutilla oli jo neljännen TamU-maalin aika. Anton Bright oli jäänyt kulmapotkun jäljiltä vielä JanPan maalin eteen, ja ohjasi Mauno Sirénin melko kaukaa keskialueelta tulleen keskityksen verkkoon. Maali oli Brightille ensimmäinen Sinipaidoissa.

Anton Bright ohjaa maalin edestä 4–1-maalin.

Vain reilua minuuttia myöhemmin Sinipaitojen leiriin tuli kylmää vettä, kun vierailijoiden parhaimmistoon kuulunut ja HJS:lle Kakkosen ottelussa edellisenä päivänä makean voittomaalin tehnyt Eero Lamberg pujotteli tiensä boksiin, ja joutui Severi Kankkusen kaatamaksi. Jo ottelun kymmennellä minuutilla ensimmäisen keltaisen kortin saaneelle Kankkuselle näytettiin jälleen keltaista korttia. Näin Kankkunen tuli ajetuksi ulos, ja samalla JanPalle tuomittiin rangaistuspotku. Pilkkua laukomaan astelleen Lambergin veto viuhui kuitenkin tolpan oikealta puolelta ohi eikä tulossarakkeeseen tullut muutoksia.

Miesalivoima ei näkynyt TamUn menossa, vaan jo 39. minuutilla Paavo Kujala riisti pallon keskialueella, ja laitapuolustajan paikalta nousua tehnyt Jesse Vuori löysi boksista Roope Kostiaisen, joka tälläsi takakulmaan päivän toisensa. Näissä 5–1-lukemissa siirryttiin myös tauolle.

Paavo Kujala oli jälleen yksi ottelun hahmoista.

Maalitehtailu jatkuu toisella jaksolla

Toisen jakson alussa hieman lepsusti pelannut TamU-puolustus päästi JanPan pariin otteeseen yrittämään maalintekoa, mutta ruuti oli märkää sateen kastelemalla tekonurmella.

Toisen jakson ensimmäinen maali nähtiin tunnin kohdalla, kun Paavo Kujala jakoi pallon nousua tehneelle Eino-Veikko Ekille, joka yksin tietää, oliko hänen ratkaisunsa tarkoitettu vedoksi vai keskitykseksi. Joka tapauksessa pienestä kulmasta lähetetty pallo kaarsi maalivahti Janne Oksasen yli tolpan kautta verkkoon, ja tulostaululle TamUn maalisarakkeeseen vaihtui numero kuusi.

Eino-Veikko Ek laukoo pallon maaliin melko pieneksi jääneestä kulmasta.

Liekö hyvän olon tunne hiipinyt TamU-pelaajien mieliin, mutta vain pari minuuttia tästä JanPa pääsi rokottamaan toistamiseen. Kokenut Toivo Peltoniemi voitti Ville Kukkasen kaksinkamppailussa päätyrajalla, ja Eero Lamberg pääsi sijoittamaan vitosen viivalta pallon ohi vastaan syöksyneen Antti Kuusisen.

TamUn vastausta ei tarvinnut kuitenkaan kauaa odottaa. Vain hetkeä myöhemmin edellisestä maalista tuttu kaava toistui eli Paavo Kujala jakoi Eino-Veikko Ekille pallon boksin vasempaan laitaan, ja tällä kertaa sisäsyrjäsijoitus painui vastustamattomasti maata pitkin maalin taka-alakulmaan. Tilanne 64. minuutilla oli siis jo 7–2.

Mauno Sirénin laukaus uppoaa vekkoon VIP-päädyssä.

Kun ottelua oli pelattu 69. minuuttia, oli Mauno Sirénin päivän toisen osuman vuoro. Noin 25 metristä lähtenyt laukaus kaarsi vastustamattomasti yli JanPa-maalivahti Janne Oksasen.

Oksasen ilta synkkeni entisestään, kun hän katkoi 77. minuutilla pystypallon kädellään rangaistusalueen ulkopuolelta ja tuli ajetuksi suoralla punaisella ulos. Hyvästä paikasta vapaapotkua antanut Mauno Sirén ei kuitenkaan saanut hattutemppua täyteen, vaan laukaus kilpistyi muuriin, ja Siréni jatkovedon juuri kentälle vaihdettu maalivahti Ari Takala torjui.

Ottelun viimeinen kuorrutus saatiin 89. minuutilla, kun Takala sylki eteensä vaihdosta toisella jaksolla sisään tulleen Panu Väliahon keskityksen. Ensimmäisenä paikalla oli Jesse Vuori, joka kruunasi kahden syöttönsä päälle ottelunsa vielä maalilla, joka oli samalla hänen ensimmäinen Tampere Unitedissa. Enempää maaleja ei nähty, vaan ottelu päättyi lukemin 9–2.

Otelun lopussa kapteenina pelannut Matias Stark johdattaa joukkueen kiittämään kannattajia.

Sinipaidat oli päässyt jo kahdesti aiemminkin kahdeksaan maaliin tämän kauden sarjapeleissä, mutta sunnuntaina maalimäärä ylsi ensi kertaa yhdeksään. Seitsemään sarjaotteluun tehtyjä maaleja on syntynyt hulppeat 39 kappaletta. TamUn murskaavaa hyökkäysvoimaa kuvaa hyvin se, että toiseksi eniten maaleja lohkossa tehnyt FC Haka juniorit on jäänyt 18 osumallaan alle puoleen Sinipaitojen määrästä, ja kärkinelikon kolmen muun joukkueen (Haka, NoPS ja TP-T) yhteenlaskettu maalisaldo on vain yksi enemmän kuin TamUlla yksinään.

Päävalmentajan kommentit

Päävalmentajan Jukka Listenmaa oli ottelun jälkeen luonnollisesti tyytyväinen tulokseen ja siihen miten hyökkäyspeli toimi, mutta takaiskumaalit jäivät murskalukemista huolimatta harmittamaan.

”Alussa oltiin vähän unessa ja lepsuja. Vaikka maali syntyi unelmalaukauksella, mutta me menetettiin ensin pallo sivurajalla, ja meillä oli ylivoima pallon ympärillä siinä kohtaa kun laukaus lähti. Ikinä ei olisi pitänyt päästää sitä laukausta tulemaan. Laukaushan oli upea ja siihen olisi tehnyt mieli antaa aplodit penkiltä, muttei kehdannut”, Listenmaa ruoti JanPan maalin syntyä aivan ottelun alussa.

”Ehkä siitä maalista pikkuisen herättiin. Palloa alettiin liikuttaa, ja topparit ja keskikentän pohja teki siinä hyvää työtä, ja vastustajan hyökkääjät joutui juoksemaan aika paljon pallottomana, ja sen jälkeen alkoi löytyä tiloja. Siinä saatiin Haapala, Kostiainen ja laitapelajaat hyvin peliin mukaan. Tilat käytettiin hyödyksi ja tehtiin aika komeita maaleja ekalla jaksolla.”

”Periaatteessa ratkaistiin peli siihen, paitsi sitten tuli se rankkari ja ulosajo kahdella suht helpolla varoituksella. Yhden varoituksen ymmärrän, kahta en missään nimessä, enkä muista nähneeni ikinä ennen kahta noin helppoa varoitusta. Onneksi kaveri haki kuningas-rankkaria yläkulmaan ja laukoi kilometrin ohi. Minuutti myöhemmin painettiin 5–1:en ja siinä kohtaa viimeistään matsi oli taputeltu.”

”Vastustajan toinen maali jäi kaivelemaan erittäin vahvasti. Meillä oli siinäkin tilanteessa ylivoima, mutta sieltä pallo vaan jotenkin pomppi toiselle JanPa-pelaajalle, joka pääsi laittamaan siitä maaliin. Asioita joita ei missään nimessä saisi tapahtua, että näin lepsusti puolustetaan, ja nyt niitä sattui kaksi samaan peliin”, Listenmaa manaa.

Alun takaiskumaalin jälkeisen ryhdistäytymisen Listenmaa kertoo lähteneen nimenomaan pelaajista itsestään.

”Tottakai siinä koitettiin jotakin huutaa ja ohjetta antaa, mutta kyllä se pelaajista liikkeelle lähti. Johtavat pelaajat ottivat roolia kentällä, ja alkoivat vaatia parempaa tekemistä. Kyllä se siitä sitten lähti kun rauhoituttiin ja päätettiin kääntää peli.”

Tampere Unitedin tiivis ottelutahti jatkuu jo torstaina, kun Sääksjärven Loiske saadaan vieraaksi Pyynikin urheilukentällä klo 19.30 alkaen pelattavaan otteluun. Tervetuloa mukaan myös silloin!

Kolmonen

9 – 2

( 5 – 1 )

19′ Paavo Kujala
25′ Roope Kostiainen
28′ Mauno Sirén
34′ Anton Bright
39′ Roope Kostiainen
60′ Eino-Veikko Ek
64′ Eino-Veikko Ek
69′ Mauno Sirén
89′ Jesse Vuori

Yleisöä:
134

7' Harri Suhonen
63' Eero Lamberg

Yleisöä:
134

30 Antti Kuusinen
4 Eino-Veikko Ek
6 Severi Kankkunen 10' 36'
7 Mauno Sirén
11 Roope Kostiainen 79'
13 Anton Bright C 71'
13 Arttu Haapala 41'
15 Jesse Vuori
16 Paavo Kujala 71'
24 Arttu Mättö 56'
41 Eetu Räisänen
3 Matias Stark 71'
8 Topias Järvelä 79'
18 Panu Väliaho 71'
22 Markus Kopf
23 Po Law 56'
26 Verneri Uimonen
31 Ville Kukkanen 41'
 

TamU-Kauppa

Pääyhteistyökumppanit

Tukemassa myös

American Brothers Circle Line Group Edun Herkkukeidas Insta Group Käännöstoimisto Juha Arola VA Sport Management

17.7. TamU - SexyPöxyt 3 – 0

21.7. TamU naiset - FC Nokia 1 – 1

27.6. PP-70 - TamU 2 2 – 7

23.7. klo 19 TamU - Ilves-Kissat

27.7. klo 12 PIF - TamU naiset

27.7. klo 18 TamU 2 - TP-49