19.8.2021

 
 

TamU kohtaa perjantai-illan k√§rki­kamppailussa FC Haka junioritSuurta ennakkokohua aiheuttanut Kolmosen kärkikamppailu Tampere Unitedin ja FC Haka juniorien välillä pelataan perjantai-iltana Valkeakosken palloiluhallissa ilman yleisöä. Kuten aiemmin viikolla on uutisoitu, syynä poikkeukselliseen tilanteeseen on se, että kotijoukkue ei katsonut voivansa järjestää normaalia ottelutapahtumaa, kun samaan aikaan pelattava Hakan liigapeli vie paikalliset resurssit, eikä Tampere United suostunut ottelupäivän vaihtamiseen urheilullisiin syihin vedoten. TamU-TV näyttää kuitenkin ottelun suorana lähetyksenä.

Kärkiotteluun ei voitaisi lähteä juuri kutkuttavammasta sarjatilanteesta, sillä joukkueet ovat tasapisteissä sarjan kärjessä, kun alusarjassa on pelaamatta enää kaksi ottelua. Käytännössä Tampere United varmistaa alkusarjan voiton jos se voittaa ottelun, sillä siinä tilanteessa Hakan pitäisi kuroa umpeen TamUn vähintään 29 maalia parempi maaliero yhdessä ottelussa. Samasta syystä myös tasapeli veisi TamUn lähelle alkusarjan voittoa, sillä silloin voitto viimeisen kierroksen ottelusta ACEa vastaan takaisi kärkipaikan. Alkusarjan voiton suurin merkitys on siinä, että voittaja saa kotiedun kärkikaksikon kohtaamiseen yläsarjassa.

Sinipaitojen kannalta tieto ottelun siirtymisestä pois Apian luonnonnurmelta tuli kaikeksi onneksi juuri ajoissa maanantaina, jolloin tiistain ja torstain Pirkkahallin nurmille suunnitellut harjoitukset saatiin siirrettyä takaisin Pyynikille.

”Helpompi meid√§n on Pyynikill√§ vaihtaa kentt√§ v√§h√§n pienemm√§ksi kuin suurentaa Pirkkahallilla. Ei se isompaan ongelmaa meille aiheuta”, toteaa p√§√§valmentaja Jukka Listenmaa viitaten palloiluhallin viel√§ Pyynikki√§kin pienemp√§√§n kent√§n kokoon.

”Yleis√∂n poissaolo on tietenkin inhottava. Sinikaarti on ollut t√§n√§ vuonna hyv√§ss√§ vireess√§, ja kyll√§ se korvien v√§liin vaikuttaa, eli kannustuksen avulla voidaan saada se viimeinen puserrus viel√§ ulos”, Listenmaa toteaa.

Sinänsä Listenmaa ei usko, että harjoitusottelun kaltaiset olosuhteet eli pelaaminen hallissa ilman yleisöä vaikuttaisi joukkueen lataukseen.

”Tiistain harjoituksissa k√§ytiin l√§pi tilanne ja mik√§ sen aiheutti. Kaikki ymm√§rsi asian, ja tultiin siihen tulokseen, ett√§ nyt vaan pelataan hallissa ja haetaan pisteet kotiin.”

Olosuhteiden suhteen Listenmaa näkee pelaamisen tekonurmella Apian luonnonnurmen sijaan etuna, koska joukkue harjoittelee viikosta toiseen Pyynikin pienehköllä tekonurmella.

”Pysyy se meille mukavampi alusta, jolla on totuttu pelaamaan. Kentt√§ on viel√§ pikkuisen pienempi, joten kaksinkamppailuja varmaan tulee. Toivotaan ett√§ ollaan siin√§ kohtaa samassa iskussa kuin Sundomissa sunnuntaina”,  Listenmaan ennakoi.

Vastassa aiemmilta kausilta tuttu joukkue

Vaikka FC Haka juniorit on uusi nimi miesten Kolmosessa, vastassa on käytännössä hyvinkin tuttu Pallo-Seppojen nimellä aiemmin pelannut joukkue, joka saa peleihinsä vahvistuksia Hakan junioripelaajista. Muutoksen nimellisyydestä kertoo hyvin se, että joukkue pelaa edelleen Pallo-Seppojen punaisissa paidoissa, käyttää viestinnässään Pallo-Seppojen vanhoja kanavia ja ilmeisesti kotipeleissä kuulutuksissakin puhutaan edelleen Pallo-Sepoista. Myöskään joukkueen taustoilla ei ole tapahtunut muutoksia, eli toimintaa pyörittää sama vanha Pallo-Seppojen organisaatio.

Pelaajamateriaaliltaan joukkue on edelleen vahva, vaikkakin yhteistyö FC Haka juniorien kanssa on tarpeen nimenomaan siksi, että pelaajaringin koko on vuosi vuodelta pienentynyt. TamU-kannattajille ehdottomasti tutuin nimi on kaudella 2016 TamUssa pelannut Sasha Popovitch. Ylivoimaisesti mittavimman pelaajauran on pelannut Jarno Mattila, jonka ensimmäiset liigapelit FC Hakassa osuvat jo juniorivuosille kaudesta 2003 alkaen ja viimeiset pelit kaudelle 2016. Mattilan nykytasosta kertoo yhdeksän tehtyä maalia vain viidessä ottelussa, joten hänen kanssaan myös TamU saa edelleen olla tarkkana. Huhut tosin kertovat, että TamU-ottelu olisi jäämässä Mattilalta väliin, mutta näiden paikkansapitävyys nähdään perjantaina.

Myös päävalmentaja Listenmaa kuvailee vastustajaa tutuksi, kun suurimmaksi osaksi vastassa on tuttuja aiempien vuosien Pallo-Seppoja.

”Lis√§ksi mit√§ olen katsellut Hakan junioreja joita siell√§ on pelannut, niin kaikki on olleet entisi√§ TPV:n junnuja, joita olen valmentanut, eli nekin on viel√§ toistaiseksi olleet tuttuja. Pit√§isi olla siis hyvin tiedossa, mit√§ sielt√§ tulee”, Listenmaa toteaa.

”Kaksinkamppailuihn meid√§n pit√§√§ olla valmiita, koska niit√§ siin√§ pienell√§ kent√§ll√§ tulee luultavasti paljon, kun keskustaa on helppo sumputtaa. Ja kun pallo menee sivurajasta yli, meid√§n pit√§√§ reagoida nopeasti, koska pallo ei hallissa karkaa mihink√§√§n vaan on suurinpiirtein heti heitt√§j√§n k√§siss√§. Oma pallollinen peli pit√§√§ saada kuntoon pienest√§ kent√§st√§ huolimatta, koska roiskimalla pallo on nopeasti maalivahdin k√§siss√§”, Listenmaa kuvailee.

Sinipaitojen poissaolijoiden lista on pitkä, etenkin kun otetaan mukaan vielä ennen torstain harjoituksia pelikunnostaan epävarmat pelaajat, joita ovat Roope Kostiainen, Paavo Kujala ja Panu Väliaho. Varmuudella poissa ovat Henri Savolainen, Jesse Oksanen, Arttu Mättö, Po Law, Hakim Belbachir ja Iikka Häkkinen.

”Hyv√§ joukkue saadaan jalkeille. Meill√§ on aina paras mahdollinen joukkue kasassa. Jos joku on loukkaantunut, meill√§ on loukkaantunutta parempi pelaaja tilalle”, filosofoi Listemnaa poissaolotilannetta.

Ottelu pelataan siis perjantaina 20.8. klo 19.00 Valkeakosken palloiluhallissa, jonne ei harmillisesti voida ottaa tähän otteluun yleisöä. TamU-TV kuitenkin näyttää ottelun suorana lähetyksenä, jota selostaa Juuso Koskinen. Suora lähetys alkaa viitisen minuuttia ennen ottelun alkua.

Tampere United matkustaa otteluun ProLine Charterin bussilla.