TamU kasvatti voitto­putkensa kolmeen otteluun

01/07/2017
Otteluraportti

Tampere United kasvatti voittoputkensa kolmeen otteluun voittamalla FC Jazzin torstaina Tammelassa komeasti 3–0 (0–0). Tammelan lämpimässä illassa yli 500-päiselle yleisölle tarjottiin vauhdikas ja tapahtumarikas ottelu, eikä kotijoukkueen suoritukset varsinkaan toisella puoliajalla jättäneet varmasti ketään kylmäksi. Voitto nostaa Sinipaidat sarjassa seitsemännelle sijalle. Matkaa putoamisviivalle on nyt kuusi pistettä, ja samainen kuusi pistettä on matkaa myös sarjan kärkipaikkaan.

Kakkonen

3 – 0

Tuttu koko joukkueen rinki ennen alkuvihellystä.

Ottelun ensimmäisen vaarallisen laukauksen esitteli jälleen erittäin vahvan ottelun pelannut Matti Saari, joka sai pallon Jazzin epäonnistuneen purun ja TamUn keskikentän pohjalla pelanneen Santeri Salomaan erinomaisen reagoinnin jälkeen. Saaren laukaus lähti tulisesti kuudentoista alueen kulman tuntumasta, ja otti vielä pahan pompun juuri ennen maalivahti Rasmus Östlingiä, joka sai jaloillaan pelastettua tilanteen.

Myös toisessa päässä oltiin lähellä maalintekoa heti ensimmäisellä vitosella, kun toppariparin kommunikaatiovirhe johti tilanteeseen, jossa ensin Tuomas Alanen liukui viime hetkellä Juho Lehtosen vedon tielle ja sitten Mahdi Ali pysäytti Hushyar Aftabin yrityksen.

Verneri Uimonen tuo palloa.

Ottelun alkua pelattiinkin ensimmäisellä jaksolla enemmän Jazzin merkeissä, ja etenkin joukkueen kokeneet hyökkäyspelaajat olivat vaarallisia. Yhdeksännellä minuutilla Jazzissa liigaotteluita jo kaudella 2004 pelannut Samu-Petteri Mäkelä toi palloa ylös, ja Juho Lehtonen pyöräytti sen näppärästi boksissa täysin vapaana olleelle Lyam Fridaylle. Tämän veto kimposi tolpasta maalin eteen, josta se saatiin hiukan onnekkaastikin siivottua väljemmille vesille.

Riku Oras keskittää.
Rasmus Östling torjuu Lauri Saaren vedon.

Myös toisessa päässä tilanteet jatkuivat, kun Matti Saari pelasi Riku Oraksen hyvään keskityspaikkaan oikealle laidalle. Tämän loistava keskitys tavoitteli loistavan taustajuoksun tehnyttä Lauri Saarta. Tyhjä maali odotti kun maalivahti Rasmus Östling odotti takatolpalla, mutta Saari ei aivan yltänyt keskitykseen. Myöhemmin Lauri Saari pääsi kokeilemaan vetoaan kuudentoista rajan takaa, mutta veto jäi sen verran heppoiseksi, että Rasmus Östling nappasi sen helposti käsiinsä maalin alanurkasta.

Jani Rantala ehtii ylärimasta kimmonneeseen palloon ennen Hushyar Aftabia.

Vauhdikkaan alun jälkeen ottelu hieman rauhoittui. Seuraava vaarallinen paikka nähtiin TamU-päädyssä, kun Jazzin kokenut kolmikko Friday–Lehtonen–Mäkelä rakensi jälleen vetopaikan. Samu-Petteri Mäkelän laukaus pamahti ylärimasta kentän pintaan, ja niin TamU-TV:n kuva kuin paikanpäällä maalilinjalla tehdyt havainnotkin viittaavat siihen, että pallo kävi maalissa. Tilanne oli kuitenkin niin nopea, että tuomarit eivät tätä havainneet, ja kun maalivahti Jani Rantala ehti kahmimaan pallon käsiinsä ennen kuin Hushyar Aftab ehti siihen kiinni, lukemat taululla säilyvät maalittomina.

Lauri Saari vie palloa ylös.
Riku Oras ei anna Hushyar Aftabille tilaa keskikentällä.
Tuomas Alanen puolustaa Samu-Petteri Mäkelää.

Toisessa päässä Saaren veljekset olivat alati vaarallisia. Parhaat paikat olivat Matti Saaren tulinen kaukoveto, joka viuhui niukasti ohi otettuaan kimmokkeen Jazz-pelaajasta. Lauri Saari puolestaan pääsi kokeilemaan veljensä keskityksestä, mutta tämä veto pamahti katsomon yläreunan mainosaitaan.

Ensimmäisen jakson lisäajalla TamU sai luotua vielä pientä mylläkkää Jazz-maalille, mutta kun tästäkään ei tulosta tullut, taukoa lähdettiin viettämään maalittomissa tasalukemissa.

Erinomainen toinen jakso tuo voiton

TamU aloitti toisen jakson terävästi, ja niin Roope Kostiaisella, Matti Saarella kuin Topias Järvelälläkin oli boksissa vetopaikat ensimmäisen vitosen aikana. Kostiaisen ja Järvelän vedot tosin painuivat pahasti ohi ja Saaren veto jäi kokonaan piippuun.

Roope Kostiainen laukoo maalin ohi.

Johtomaalia ei kuitenkaan tarvinnut kauaa odottaa. Tilanne lähti liikkeelle Matti Saaren oivallisesta keskialueen pyörähdyksestä, jonka avulla hän ohitti ahdistelijansa ja lähti pallon kansa terävään juoksuun kohti maalia. Juoksu päättyi Joonas Meuran kyyniseen lonkkataklauksen juuri ennen rangaistusalueen rajaa, ja tuloksena oli kortti Meuralle ja oiva vapaapotkupaikka Saarelle. Laukaus kimposi ylärimasta suoraan Roope Kostiaiselle ruuhkan taakse rangaistuspilkun kohdalle. Nopea haltuunotto ja terävä laukaus saattelivat TamUn makeaan 1–0-johtoon.

Matti Saari laukoo vapaapotkun ylärimaan.
Roope Kostiainen juhlii maaliaan.

Tasoitus oli pian lähellä, kun Jazz-kapteeni Benjamin Tuovinen pelasi Hushyar Aftabin linjan taakse keskityspaikkaan. Keskitys tavoittikin Juho Lehtosen, mutta tämän laukaus jäi sen verran kevyeksi että Jani Rantala sai vedon torjuttua alanurkasta.

Johtoasemassa pelin kulku muuttui siten, että TamU alkoi päästä yhä useammin nopeisiin vastahyökkäyksiin, joissa palloa päästiin jakamaan keskustasta vikkelille laitapelaajille, ja myös Roope Kostiainen sai kärjessä hyvää ruokintaa ja pääsi laukomaankin vaarallisesti.

Mahdi Ali oli puolustuksen johtohahmo.
Tuomas Lehti ohittaa puolustajansa.

Pian 70 minuutin täyttymisen jälkeen juuri kentälle vaihdettu Tuomas Lehti loi vaarallisen tekopaikan vahvalla taustanousulla, johon hän sai oivallisen seinäsyötön Roope Kostiaiselta. Ohitettuaan laitapuolustajansa boksin reunalla Lehti syötti luukulle juosseelle Topias Järvelälle, mutta tämä ei aivan ehtinyt palloon ennen maalivahti Rasmus Östlingiä. Pian tämän jälkeen Jazz-maalille saatiin rakennettua kunnon hässäkkä, jossa Santeri Salomaalla ja muutamalla muullakin pelaajalla oli tilaisuutensa sutaista pallo maaliin, mutta lopullista maalilaukausta ei saatu aikaiseksi.

Roope Kostiainen nousee vetopaikkaan.
Riku Oras yrittää maalia.

Ottelun viimeisellä kympillä Jazz alkoi hakea tasoitusta yhä suuremmalla riskillä, ja aivan lopussa TamU-hyökkääjille avautui tilaisuuksia läpiajoihin. Ensin Topias Järvelä pelasi Roope Kostiaisen läpi, mutta tämän laukaus suuntautui maalivahti Rasmus Östlingin ulottuville. Alle minuuttia myöhemmin Tuomas Lehti puolestaan pääsi läpi Riku Oraksen syötöstä. Jazz-puolustajista Toni Kuusela sai vielä juostua Lehden puolittain kiinni, mutta tämä harhautti hänet ja maalivahti Östlingin tyylikkäästi, ja tuikkasi pallon tyylikkäästi tyhjäksi jääneeseen maaliin.

Tuomas Lehti hassuttaa maalivahti Rasmus Östlingin ja Toni Kuuselan.
Tuomas Lehti tuulettaa maalia.
Riku Oras liittyy maalijuhliin.

TamUn kolmas maali syntyi lisäajan viidennellä minuutilla, kun porilaisvieraat pelasivat jo pää painuksissa. Matti Saari pelasi Verneri Uimosen sivurajaheiton jälkeen seinän Riku Oraksen kanssa ja syötti pallon boksin keskustaan Roope Kostiaiselle, joka laukoi pallon ensimmäisellä kosketuksellaan maaliin. Ottelun loppuvihellys kuultiin heti maalin jälkeen, ja näin ottelu päättyi riemukkaaseen voittoon 3–0 (0–0).

Päävalmentajan kommentit

Päävalmentaja Mikko Mäkelä kuvaile Tammelan iltaa 501:n katsojan kanssa huikeaksi. ”Muutimme puolustuspelaamistamme tähän peliin, ja alussa oli vielä vähän hakemista sen osalta. Tauolla pääsimme käymään sitä tarkemmin läpi ja näimme miten Jazz pelasi, ja toisella jaksolla myös puolustuspelaaminen oli jo varsin hyvää”, Mäkelä näkee.

Joukkue kiittää Sinikaartia.

”Meidän pallollinen pelaamisemme oli hyvällä tasolla. Uskalsimme pelata myös pidempiä hyökkäyksiä, joissa pallo ja miehet liikkuivat. Loimme paljon hyviä maalipaikkoja ja teimme jälleen hyvän määrän maaleja, mutta eniten tyydyttää oman pään nolla. Tarvitsimme siihen vähän onneakin, mutta niin kuin ollaan puhuttu, niin onnikin tarvitsee ansaita ja tällä hetkellä olemme sen ansainneet, niin paljon vastoinkäymisiä olemme kokeneet alkukaudesta. Nyt tämä kyllä maistuu hyvälle”, Mäkelä maistelee.

Voittojuhlat vedettiin pitkän kaavan mukaisesti.

Ottelun hahmoista kysyttäessä Mäkelä löytää useita nimiä. ”Kaksi maalia tehnyt ja muutenkin hyvään vireeseen päässyt Roope Kostiainen alkaa löytämään juuri sitä röyhkeyttä, mitä hyökkääjältä odotetaankin. Topias Järvelän silmiä hivelevää pallollista peliä on ilo seurata. Mauno Sirénin pelaaminen laidalla on todella kypsää eikä, heti uskoisi että kyseessä on nuori jätkä joka pelannut ennen vain kolmosta ja A-poikien sarjaa, niin kuin valtaosa meidän pelaajista”, Mäkelä luettelee.

”Jokainen pelaaja oli jälleen mahtavalla tasolla, mutta Matti Saari täytyy vielä mainita erikseen. Masan pelaamisesta paistaa nautinto ja itseluottamus. Jälleen todella suvereeni esitys”, Mäkelä kehuu.

”Erityismaininta myös Tamperelaisyleisölle, jota oli saapunut hieno määrä katsomoon, eikä vain istumaan vaan kannustamaan omiaan. Kiitos!” päättää Mäkelä kommenttinsa.

Kohta hypitään!
Nyt saa tuulettaa!

Ensi viikolla Tampere Unitedilla on edessään kaksi vieraspeliä Helsingissä. Keskiviikkona joukkue matkustaa Vuosaareen FC Viikinkien vieraaksi ja lauantaina vuorossa on Käpylän Pallon kohtaaminen Oulunkylässä. Tätä seuraa lyhyt ottelutauko, joka päättyy FC Espoon kohtaamiseen Leppävaaran stadionilla lauantaina 22.7. Kotona TamU pelaa seuraavan kerran vasta sunnuntaina 30.7. kun BK-46 vierailee Tammelassa.

Kakkonen

3 – 0

( 0 – 0 )

54′ Roope Kostiainen
89′ Tuomas Lehti
90+4′ Roope Kostiainen