1.7.2017

 
 

TamU kasvatti voitto­putkensa kolmeen otteluunTampere United kasvatti voittoputkensa kolmeen otteluun voittamalla FC Jazzin torstaina Tammelassa komeasti 3‚Äď0 (0‚Äď0). Tammelan l√§mpim√§ss√§ illassa yli 500-p√§iselle yleis√∂lle tarjottiin vauhdikas ja tapahtumarikas ottelu, eik√§ kotijoukkueen suoritukset varsinkaan toisella puoliajalla j√§tt√§neet varmasti ket√§√§n kylm√§ksi. Voitto nostaa Sinipaidat sarjassa seitsem√§nnelle sijalle. Matkaa putoamisviivalle on nyt kuusi pistett√§, ja samainen kuusi pistett√§ on matkaa my√∂s sarjan k√§rkipaikkaan.

Tuttu koko joukkueen rinki ennen alkuvihellystä.

Tuttu koko joukkueen rinki ennen alkuvihellystä.

Ottelun ensimm√§isen vaarallisen laukauksen esitteli j√§lleen eritt√§in vahvan ottelun pelannut Matti Saari, joka sai pallon Jazzin ep√§onnistuneen purun ja TamUn keskikent√§n pohjalla pelanneen Santeri Salomaan erinomaisen reagoinnin j√§lkeen. Saaren laukaus l√§hti tulisesti kuudentoista alueen kulman tuntumasta, ja otti viel√§ pahan pompun juuri ennen maalivahti Rasmus √Ėstlingi√§, joka sai jaloillaan pelastettua tilanteen.

Myös toisessa päässä oltiin lähellä maalintekoa heti ensimmäisellä vitosella, kun toppariparin kommunikaatiovirhe johti tilanteeseen, jossa ensin Tuomas Alanen liukui viime hetkellä Juho Lehtosen vedon tielle ja sitten Mahdi Ali pysäytti Hushyar Aftabin yrityksen.

Verneri Uimonen tuo palloa.

Verneri Uimonen tuo palloa.

Ottelun alkua pelattiinkin ensimmäisellä jaksolla enemmän Jazzin merkeissä, ja etenkin joukkueen kokeneet hyökkäyspelaajat olivat vaarallisia. Yhdeksännellä minuutilla Jazzissa liigaotteluita jo kaudella 2004 pelannut Samu-Petteri Mäkelä toi palloa ylös, ja Juho Lehtonen pyöräytti sen näppärästi boksissa täysin vapaana olleelle Lyam Fridaylle. Tämän veto kimposi tolpasta maalin eteen, josta se saatiin hiukan onnekkaastikin siivottua väljemmille vesille.

Riku Oras keskittää.

Riku Oras keskittää.

Rasmus √Ėstling torjuu Lauri Saaren vedon.

Rasmus √Ėstling torjuu Lauri Saaren vedon.

My√∂s toisessa p√§√§ss√§ tilanteet jatkuivat, kun Matti Saari pelasi Riku Oraksen hyv√§√§n keskityspaikkaan oikealle laidalle. T√§m√§n loistava keskitys tavoitteli loistavan taustajuoksun tehnytt√§ Lauri Saarta. Tyhj√§ maali odotti kun maalivahti Rasmus √Ėstling odotti takatolpalla, mutta Saari ei aivan ylt√§nyt keskitykseen. My√∂hemmin Lauri Saari p√§√§si kokeilemaan vetoaan kuudentoista rajan takaa, mutta veto j√§i sen verran heppoiseksi, ett√§ Rasmus √Ėstling nappasi sen helposti k√§siins√§ maalin alanurkasta.

Jani Rantala ehtii ylärimasta kimmonneeseen palloon ennen Hushyar Aftabia.

Jani Rantala ehtii ylärimasta kimmonneeseen palloon ennen Hushyar Aftabia.

Vauhdikkaan alun j√§lkeen ottelu hieman rauhoittui. Seuraava vaarallinen paikka n√§htiin TamU-p√§√§dyss√§, kun Jazzin kokenut kolmikko Friday‚ÄďLehtonen‚ÄďM√§kel√§ rakensi j√§lleen vetopaikan. Samu-Petteri M√§kel√§n laukaus pamahti yl√§rimasta kent√§n pintaan, ja niin TamU-TV:n kuva kuin paikanp√§√§ll√§ maalilinjalla tehdyt havainnotkin viittaavat siihen, ett√§ pallo k√§vi maalissa. Tilanne oli kuitenkin niin nopea, ett√§ tuomarit eiv√§t t√§t√§ havainneet, ja kun maalivahti Jani Rantala ehti kahmimaan pallon k√§siins√§ ennen kuin Hushyar Aftab ehti siihen kiinni, lukemat taululla s√§ilyv√§t maalittomina.

Lauri Saari vie palloa ylös.

Lauri Saari vie palloa ylös.

Riku Oras ei anna Hushyar Aftabille tilaa keskikentällä.

Riku Oras ei anna Hushyar Aftabille tilaa keskikentällä.

Tuomas Alanen puolustaa Samu-Petteri Mäkelää.

Tuomas Alanen puolustaa Samu-Petteri Mäkelää.

Toisessa päässä Saaren veljekset olivat alati vaarallisia. Parhaat paikat olivat Matti Saaren tulinen kaukoveto, joka viuhui niukasti ohi otettuaan kimmokkeen Jazz-pelaajasta. Lauri Saari puolestaan pääsi kokeilemaan veljensä keskityksestä, mutta tämä veto pamahti katsomon yläreunan mainosaitaan.

Ensimmäisen jakson lisäajalla TamU sai luotua vielä pientä mylläkkää Jazz-maalille, mutta kun tästäkään ei tulosta tullut, taukoa lähdettiin viettämään maalittomissa tasalukemissa.

Erinomainen toinen jakso tuo voiton

TamU aloitti toisen jakson terävästi, ja niin Roope Kostiaisella, Matti Saarella kuin Topias Järvelälläkin oli boksissa vetopaikat ensimmäisen vitosen aikana. Kostiaisen ja Järvelän vedot tosin painuivat pahasti ohi ja Saaren veto jäi kokonaan piippuun.

Roope Kostiainen laukoo maalin ohi.

Roope Kostiainen laukoo maalin ohi.

Johtomaalia ei kuitenkaan tarvinnut kauaa odottaa. Tilanne l√§hti liikkeelle Matti Saaren oivallisesta keskialueen py√∂r√§hdyksest√§, jonka avulla h√§n ohitti ahdistelijansa ja l√§hti pallon kansa ter√§v√§√§n juoksuun kohti maalia. Juoksu p√§√§ttyi Joonas Meuran kyyniseen lonkkataklauksen juuri ennen rangaistusalueen rajaa, ja tuloksena oli kortti Meuralle ja oiva vapaapotkupaikka Saarelle. Laukaus kimposi yl√§rimasta suoraan Roope Kostiaiselle ruuhkan taakse rangaistuspilkun kohdalle. Nopea haltuunotto ja ter√§v√§ laukaus saattelivat TamUn makeaan 1‚Äď0-johtoon.

Matti Saari laukoo vapaapotkun ylärimaan.

Matti Saari laukoo vapaapotkun ylärimaan.

Roope Kostiainen juhlii maaliaan.

Roope Kostiainen juhlii maaliaan.

Tasoitus oli pian lähellä, kun Jazz-kapteeni Benjamin Tuovinen pelasi Hushyar Aftabin linjan taakse keskityspaikkaan. Keskitys tavoittikin Juho Lehtosen, mutta tämän laukaus jäi sen verran kevyeksi että Jani Rantala sai vedon torjuttua alanurkasta.

Johtoasemassa pelin kulku muuttui siten, että TamU alkoi päästä yhä useammin nopeisiin vastahyökkäyksiin, joissa palloa päästiin jakamaan keskustasta vikkelille laitapelaajille, ja myös Roope Kostiainen sai kärjessä hyvää ruokintaa ja pääsi laukomaankin vaarallisesti.

Mahdi Ali oli puolustuksen johtohahmo.

Mahdi Ali oli puolustuksen johtohahmo.

Tuomas Lehti ohittaa puolustajansa.

Tuomas Lehti ohittaa puolustajansa.

Pian 70 minuutin t√§yttymisen j√§lkeen juuri kent√§lle vaihdettu Tuomas Lehti loi vaarallisen tekopaikan vahvalla taustanousulla, johon h√§n sai oivallisen sein√§sy√∂t√∂n Roope Kostiaiselta. Ohitettuaan laitapuolustajansa boksin reunalla Lehti sy√∂tti luukulle juosseelle Topias J√§rvel√§lle, mutta t√§m√§ ei aivan ehtinyt palloon ennen maalivahti Rasmus √Ėstlingi√§. Pian t√§m√§n j√§lkeen Jazz-maalille saatiin rakennettua kunnon h√§ss√§kk√§, jossa Santeri Salomaalla ja muutamalla muullakin pelaajalla oli tilaisuutensa sutaista pallo maaliin, mutta lopullista maalilaukausta ei saatu aikaiseksi.

Roope Kostiainen nousee vetopaikkaan.

Roope Kostiainen nousee vetopaikkaan.

Riku Oras yrittää maalia.

Riku Oras yrittää maalia.

Ottelun viimeisell√§ kympill√§ Jazz alkoi hakea tasoitusta yh√§ suuremmalla riskill√§, ja aivan lopussa TamU-hy√∂kk√§√§jille avautui tilaisuuksia l√§piajoihin. Ensin Topias J√§rvel√§ pelasi Roope Kostiaisen l√§pi, mutta t√§m√§n laukaus suuntautui maalivahti Rasmus √Ėstlingin ulottuville. Alle minuuttia my√∂hemmin Tuomas Lehti puolestaan p√§√§si l√§pi Riku Oraksen sy√∂t√∂st√§. Jazz-puolustajista Toni Kuusela sai viel√§ juostua Lehden puolittain kiinni, mutta t√§m√§ harhautti h√§net ja maalivahti √Ėstlingin tyylikk√§√§sti, ja tuikkasi pallon tyylikk√§√§sti tyhj√§ksi j√§√§neeseen maaliin.

Tuomas Lehti hassuttaa maalivahti Rasmus √Ėstlingin ja Toni Kuuselan.

Tuomas Lehti hassuttaa maalivahti Rasmus √Ėstlingin ja Toni Kuuselan.

Tuomas Lehti tuulettaa maalia.

Tuomas Lehti tuulettaa maalia.

Riku Oras liittyy maalijuhliin.

Riku Oras liittyy maalijuhliin.

TamUn kolmas maali syntyi lis√§ajan viidennell√§ minuutilla, kun porilaisvieraat pelasivat jo p√§√§ painuksissa. Matti Saari pelasi Verneri Uimosen sivurajaheiton j√§lkeen sein√§n Riku Oraksen kanssa ja sy√∂tti pallon boksin keskustaan Roope Kostiaiselle, joka laukoi pallon ensimm√§isell√§ kosketuksellaan maaliin. Ottelun loppuvihellys kuultiin heti maalin j√§lkeen, ja n√§in ottelu p√§√§ttyi riemukkaaseen voittoon 3‚Äď0 (0‚Äď0).

Päävalmentajan kommentit

P√§√§valmentaja Mikko M√§kel√§ kuvaile Tammelan iltaa 501:n katsojan kanssa huikeaksi. ”Muutimme puolustuspelaamistamme t√§h√§n peliin, ja alussa oli viel√§ v√§h√§n hakemista sen osalta. Tauolla p√§√§simme k√§ym√§√§n sit√§ tarkemmin l√§pi ja n√§imme miten Jazz pelasi, ja toisella jaksolla my√∂s puolustuspelaaminen oli jo varsin hyv√§√§”, M√§kel√§ n√§kee.

Joukkue kiittää Sinikaartia.

Joukkue kiittää Sinikaartia.

”Meid√§n pallollinen pelaamisemme oli hyv√§ll√§ tasolla. Uskalsimme pelata my√∂s pidempi√§ hy√∂kk√§yksi√§, joissa pallo ja miehet liikkuivat. Loimme paljon hyvi√§ maalipaikkoja ja teimme j√§lleen hyv√§n m√§√§r√§n maaleja, mutta eniten tyydytt√§√§ oman p√§√§n nolla. Tarvitsimme siihen v√§h√§n onneakin, mutta niin kuin ollaan puhuttu, niin onnikin tarvitsee ansaita ja t√§ll√§ hetkell√§ olemme sen ansainneet, niin paljon vastoink√§ymisi√§ olemme kokeneet alkukaudesta. Nyt t√§m√§ kyll√§ maistuu hyv√§lle”, M√§kel√§ maistelee.

Voittojuhlat vedettiin pitkän kaavan mukaisesti.

Voittojuhlat vedettiin pitkän kaavan mukaisesti.

Ottelun hahmoista kysytt√§ess√§ M√§kel√§ l√∂yt√§√§ useita nimi√§. ”Kaksi maalia tehnyt ja muutenkin hyv√§√§n vireeseen p√§√§ssyt Roope Kostiainen alkaa l√∂yt√§m√§√§n juuri sit√§ r√∂yhkeytt√§, mit√§ hy√∂kk√§√§j√§lt√§ odotetaankin. Topias J√§rvel√§n silmi√§ hivelev√§√§ pallollista peli√§ on ilo seurata. Mauno Sir√©nin pelaaminen laidalla on todella kyps√§√§ eik√§, heti uskoisi ett√§ kyseess√§ on nuori j√§tk√§ joka pelannut ennen vain kolmosta ja A-poikien sarjaa, niin kuin valtaosa meid√§n pelaajista”, M√§kel√§ luettelee.

”Jokainen pelaaja oli j√§lleen mahtavalla tasolla, mutta Matti Saari t√§ytyy viel√§ mainita erikseen. Masan pelaamisesta paistaa nautinto ja itseluottamus. J√§lleen todella suvereeni esitys”, M√§kel√§ kehuu.

”Erityismaininta my√∂s Tamperelaisyleis√∂lle, jota oli saapunut hieno m√§√§r√§ katsomoon, eik√§ vain istumaan vaan kannustamaan omiaan. Kiitos!” p√§√§tt√§√§ M√§kel√§ kommenttinsa.

Kohta hypitään!

Kohta hypitään!

Nyt saa tuulettaa!

Nyt saa tuulettaa!

Ensi viikolla Tampere Unitedilla on edessään kaksi vieraspeliä Helsingissä. Keskiviikkona joukkue matkustaa Vuosaareen FC Viikinkien vieraaksi ja lauantaina vuorossa on Käpylän Pallon kohtaaminen Oulunkylässä. Tätä seuraa lyhyt ottelutauko, joka päättyy FC Espoon kohtaamiseen Leppävaaran stadionilla lauantaina 22.7. Kotona TamU pelaa seuraavan kerran vasta sunnuntaina 30.7. kun BK-46 vierailee Tammelassa.

1 Rasmus √Ėstling
2 Toni Kuusela keltainen kortti 29’
3 Joonas Meura keltainen kortti 53’
6 Martti Haukioja < vaihtoon 46’
7 Samu-Petteri Mäkelä
9 Juho Lehtonen vaihtoon 67’
10 Hushyar Aftab
13 Benjamin Tuovinen C keltainen kortti 31’
16 Lyam Friday
17 Dima Aho
23 Tobias Laaksonen
8 Eero Lehtinen vaihdosta 67’
11 Sami Liuhala
18 Aleksanteri Tomberg
19 Joona Visavuori
21 Joel Lehtonen
22 Jussi Lemio vaihdosta 46’