TamU kärsi nöyryyttävän tappion Pallo-Sepoille

26/07/2016
Otteluraportti

Tampere Unitedin kahdeksan ottelun mittaiseksi venynyt voittoputki katkesi sunnuntai-iltana, kun Pallo-Sepot 44 haki Pyynikiltä tylyn 1–5 (0–3) voiton. Ottelun hahmo oli farmiyhteistyön myötä Pallo-Seppojen keskikentän pohjalla jo toisen perättäisen ottelun pelannut Haka-pelaaja Cheyne Fowler, jonka kautta suurin osa Pallo-Seppojen hyökkäyksistä pyöri.


Kolmonen

1 – 5

Ottelu hävittiinkin nimenomaan keskikentällä. Normaalin keskikentän kolmion sijaan TamU pelasi 4-4-2-ryhmityksellä, jossa toisena hyökkääjänä pelannut Mehdi Fennane pelasi piikissä olleen Tuomas Lehden alapuolella ja keskikentän keskustan paikat ottivat Riku Oras ja Sasha Popovitš. Pallo-Seppojen Cheyne Fowler ja hänen rinnallaan pelannut Ertuk Sargin hallitsivat keskikenttää, ja Sinipaidoilla oli suuria vaikeuksia kaikissa kaksinkamppailuissa.

Valtteri Uimonen seuraa katsellaan omaa keskitystään
Valtteri Uimonen seuraa katsellaan omaa keskitystään

Kotijoukkueen paras jakso koko ottelussa oli sen alkuminuutit. Peliä saatiin painettua kohti Pallo-Seppojen maalia, ja muun muassa Valtteri Uimosen matala keskitys luukulle heti ottelun ensimmäisellä minuutilla ja hiukan myöhemmin tullut Matti Saaren vastaava yritys näyttivät vaarallisilta, mutta kulmapotkuja parempaa tulosta näistä tilanteista ei kuitenkaan syntynyt. Lisäksi Riku Oraksella oli kaksi kaukolaukauspaikkaa, mutta vedot eivät osuneet kehikkoon.

Juuso Auvisella ei ole mitään mahdollisuuksia torjua muurista kimmonnutta palloa
Juuso Auvisella ei ole mitään mahdollisuuksia torjua muurista kimmonnutta palloa

Sinipaidat kokivat ensimmäisen takaiskun ottelun 12. minuutilla. Eetu Rahkola joutui pysäyttämään pirteästi ottelun aloittaneen Matti Jussilan vapaapotkun arvoisesti lähellä rangaistusalueen kulmaa. Pallon taakse asettui Ossi Lindeman, jonka terävä laukaus kimposi muurissa laitimmaisena miehenä olleesta RIku Oraksesta maalin takakulmaan. Vaikka tilanteessa oli mukana rutkasti epäonnea, Oraksen reaktionomainen ja epäonnistunut yritys ohjata pallo jalallaan ohi maalin symboloi koko ottelua.

Cheyne Fowler hallitsi keskikenttää
Cheyne Fowler hallitsi keskikenttää

Maalin jälkeen Pallo-Sepot otti pelin hallintaansa, eikä johdon tuplaamista tarvinnut odottaa viittä minuuttia kauempaa. Myös tämä maali syntyi hieman halvalla tavalla. Toppari Antti Kekkonen lähetti pallon syvältä omalta alueelta pystyyn kohti kulmalippua, ja Tuomas Alanen hävisi juoksukilpailun Sasu Niemiselle. Kun Nieminen leikkasi boksiin lähellä päätyrajaa, Alanen kamppasi tämän kumoon, eikä päätuomari Veli-Pekka Kanerva epäröinyt osoittaa palloa pilkulle. Typerä rike melko vaarattomassa tilanteessa kostautui, kun Sasu Nieminen asettui itse pallon taakse ja laukoi sen vastustamattomasti maaliin.

Shokkilukemissa 0–2 usko pelin kääntymiseen vallitsi Pyynikin tunnelmallisessa katsomossa, vaikka Pallo-Sepot painoikin edelleen päälle Sinipaitojen hakiessa peliään. Pikku hiljaa TamU alkoikin taas saada hyökkäyksiä kohti punapaitojen maalia, mutta edelleenkin varsinaiset huippupaikat jäivät syntymättä.

Matti Saaren vapaapotku jää muuriin
Matti Saaren vapaapotku jää muuriin
Matti Saari keskittää
Matti Saari keskittää

Kolmas kylmä suihku saatiin puolen tunnin kohdalla. Pallo-Sepot sai maaliin johtaneen kulmapotkun, kun maalivahti Juuso Auvisen potkaisema purkupallo kimposi aivan lähietäisyydellä olleesta Verneri Uimosesta niukasti ohi maalin. Kulmapotkuun Auvinen sai venytettyä kätensä tielle, mutta kun pallo jäi pyörimään maalin eteen, Matti Jussila sai palkintonsa hyvästä työstä 0–3-maalin muodossa.

Riku Oras laukoo kaukaa
Riku Oras laukoo kaukaa
Tuomas Lehti ei ehdi palloon
Tuomas Lehti ei ehdi palloon

Ensimmäisen jakson viimeisellä vartilla Sinipaidat saivat taas peliä paremmin haltuunsa, mutta tulosta ei syntynyt. Riku Oras pääsi kokeilemaan kaukovetoaan kolmannen kerran, mutta tälläkään kertaa tulinen laukaus ei suuntautunut maalia kohti. Mehdi Fennane sai pariin kertaan jatkettua erikoistilannepallon boksiin, mutta Tuomas Lehden askelmerkit eivät osuneet näissä tilanteissa aivan kohdalleen, ja kudit jäivät piippuun. Valtteri Uimosen todella kaukaa laukoman vapaapotkun maalivahti Niko Julin puolestaan torjui alanurkasta kulmapotkuksi.

Toivo herää vielä toisen jakson alussa

Tauon aikana kotiyleisö spekuloi, millaisia muutoksia valmennusjohto tekisi Unitedin ryhmitykseen ja taktiikkaan. Ainoa varsinainen muutos kuitenkin oli pienen kolhun saaneen Verneri Uimosen tuleminen vaihtoon. Vapaaksi jääneen paikan oikeana laitapuolustajana otti Jussi Rasva.

Toisen jakson alku oli jälleen SInipaidoilta kohtalaisen pirteää peliä, mutta mitään varsinaista hätää ei Pallo-Sepoilla ollut. Matti Saari pääsi kertaalleen nousemaan hyvin boksiin, mutta toppari Antti Kekkosen liukutaklaus käänsi tilanteen vain kulmapotkuksi. Hetkeä myöhemmin Mehdi Fennane sai Valtteri Uimoselta hyvän pitkän pallon boksiin, mutta kookas kärkipelaaja ei saanut palloa kontrolliinsa ja tilanne kuivui kokoon. Kolmas maalipaikka syntyi kaukovaparista, mutta vastaan paistanut aurinkokaan ei estänyt maalivahti Julinia torjumasta palloa yli päätyrajasta.

Antti Kekkonen estää Matti Saaren maalintekoaikeet
Antti Kekkonen estää Matti Saaren maalintekoaikeet

Kotijoukkueen hyvä jakso päättyi tunnin kohdalla tylyllä tavalla pelin lopullisesti tappaneeseen 0–4-maaliin. Nopea vastahyökkäys lähti liikkeelle Cheyne Fowlerin voittamasta pallosta syvällä Pallo-Seppojen alueella. Vauhdikkaan keskikentän ylittämisen jälkeen pallo pelattiin kahdella syötöllä Jere Intalan jalkaan maalin eteen, eikä Juuso Auvisella ollut mitään mahdollisuutta estää helpon näköistä maalia.

Jere Intala päättää vastahyökkäyksen 0–4-maaliin
Jere Intala päättää vastahyökkäyksen 0–4-maaliin

Ottelun viides maali oli Sinipaitojen täydellinen lahja Pallo-Sepoille. Topparin paikalle Eetu Rahkolan tilalle vaihdettu Jonne Keränen yritti suojata palloa boksin kulmalla, ja samalla Juuso Auvinen syöksyi hakemaan palloa haltuunsa. Kun Auvisen liuku ei osunut kohdalleen, Joni Nieminen kiitti vapaasta paikasta ja sijoitti pallon tyhjään maaliin.

Sinipaitojen kunniaksi on todettava, että yritys ei kentällä loppunut vielä 0–5-tilanteessakaan. Pieni lohdutuspalkinto saatiin lopulta kun ottelua oli jäljellä alle kymmenen minuuttia. Jussi Rasva puolusti hyvin poikkeuksellisen ylös noussutta Cheyne Fowleria vastaan ja sai pallon syvälle omalle alueelle pudonneelle Matti Saarelle. Tämä kuljetti pallon keskiympyrään ja pelasi seinän Tuomas Lehden kanssa. Vastaan tullut maalivahti Niko Julin sai pysäytettyä vain Saaren, mutta pallo päätyi verkon perukoille. Iskua saanut Matti Saari tuli pian tilanteen jälkeen vaihtoon ja Eemeli Peltonen vaihdettiin vielä kentälle.

Veli-Pekka Franssila pelasi kauden ensimmäiset minuuttinsa edustusjoukkueessa
Veli-Pekka Franssila pelasi kauden ensimmäiset minuuttinsa edustusjoukkueessa

Ottelun loppuminuuteilla nähtiin vielä polvivammastaan toipuneen Veli-Pekka Franssilan komea kaukolaukaus, joka suuntautui vain niukasti maalin yli. Toisessa päässä Sasu Nieminen oli vielä lähellä tehdä kuudennen maalin, mutta Tuomas Alanen pelasti maalivahti Auvisen jo ohittaneen tsipin lähes maaliviivalta. Kun maaleja ei enää syntynyt, ottelu päättyi murheellisiin lukemiin 1–5 (0–3).

Matti Saari tekee kavennusmaalin
Matti Saari tekee kavennusmaalin
Matti Saaren ilmalento
Matti Saaren ilmalento

Kommentit ottelun jälkeen

”Häpeällinen suoritus”, luonnehtii päävalmentaja Mikko Mäkelä ottelua heti maanantaiaamuna. ”Taas näimme ettei jalkapallossa jaeta sarjasijoituksilla pisteitä. Nyt pitäisi olla se kristallipallo joka kertoisi vastauksen eiliseen suoritukseen.”

”Ensinnäkin kannan itse vastuun tuloksesta. Jalkapallossa tulee tappioita ja välillä saa kunnolla turpaansa ja jos on antanut kaikkensa ja kaveri oli vaan parempi niin silloin ei tarvitse jossitella, mutta nyt unettoman yön jälkeen riittää mietittävää ja paljon”, Mäkelä ruotii.

”Kaikki kunnia Sepoille. He pelasivat sillä sydämellä millä mekin olemme suurimman osan kautta pelanneet”, antaa Mäkelä tunnustusta vastustajalle.

Pettymys näkyi ottelun jälkeen pelaajien kasvoilla
Pettymys näkyi ottelun jälkeen pelaajien kasvoilla

Katseet on kuitenkin käännettävä nopeasti tulevaan, sillä tärkeä vierasottelu Pallo-Iiroja vastaan pelataan jo tulevana perjantaina. ”Mennyttä peliä ei saa enää muutettua kolmeksi pisteeksi, vaan täytyy ruveta keskittymään tärkeään Iirot-peliin”, Mäkelä toteaakin. ”Kausi on vasta puolivälissä ja ensi perjantaina olemme voitolla jaettu sarjakärki, joten kyseessä on iso ottelu. Pientä huolta aiheuttaa tärkeiden pelaajien vaivat, mutta toivottavasti saadaan joku takaisin perjantaille.”

Tampere United järjestää Pallo-Iirot-otteluun bussikuljetuksen, johon on edelleen muutamia vapaita paikkoja. Varaa oma paikkasi ennakkoon ostamalla 20 euron hintainen lippu TamU-kaupasta.

Kolmonen

1 – 5

( 0 – 3 )

83′ Matti Saari

Yleisöä:
278

12 ' Ossi Lindeman
17' Sasu Nieminen (rp)
30' Matti Jussila
60' Jere Intala
64' Joni Nieminen

Yleisöä:
278

17 Juuso Auvinen
3 Tuomas Savinainen
5 Eetu Rahkola C 60'
8 Riku Oras
9 Tuomas Lehti
16 Mehdi Fennane
19 Valtteri Uimonen 68'
20 Verneri Uimonen 46'
21 Matti Saari 85'
22 Tuomas Alanen 17'
41 Sasha Popovitš 62'
1 Jussi Siltanen
4 Eemeli Peltonen 85'
6 Veli-Pekka Franssila 62'
7 Jussi Rasva 46'
10 Jonne Keränen 60'
15 Niclas Kalatsev
25 Jan Riikonen 68'
1Niko JulinC
5Juuso Ylinen
6Akseli Tiensuukeltainen kortti 22’vaihtoon 46’
7Ossi Lindemanvaihtoon 85’
11Ertuk Sarginvaihtoon 66’
13Jere Intalavaihtoon 87’
16Matti Jussilavaihtoon 46’
19Cheyne Fowler
20Sasu Nieminen
23Leevi Lundellvaihtoon 75’
25Antti Kekkonen
8Teppo Tenkanenvaihdosta 66’
9Joni Nieminenvaihdosta 46’
10Juuso Ollikainenvaihdosta 75’
12Tommi Viik
14Martti Raskivaihdosta 46’
17Tuomas Laesterävaihdosta 85’
27Joonas Ritonenvaihdosta 87’

TamU-Kauppa

Pääyhteistyökumppanit

Tukemassa myös

American Brothers Circle Line Group Edun Herkkukeidas Insta Group Käännöstoimisto Juha Arola Ruutanan Härveli

19.5. Ilves-Kissat - TamU 1 – 6

18.5. LiePa - TamU naiset 1 – 2

14.5. FC Haka j. - TamU 2 2 – 3

29.5. klo 18 EBK - TamU

25.5. klo 14 TamU naiset - Apassit

24.5. klo 19 NoPS - TamU 2