20.9.2020

 
 

TamU kaatoi sarja­k√§rjen Pyynikin ilta­valaistuksessaPyynikin illassa n√§htiin j√§nnitt√§v√§ n√§ytelm√§, jossa TamUn unelma sarjanoususta s√§ilyi hengiss√§, kun se otti √§√§rimm√§isen t√§rke√§t sarjapisteet eritt√§in hyv√§tasoisesta ja kovatempoisesta Kolmosen ottelusta. Illan ratkaisu n√§htiin 75. minuutilla Eino-Veikko Ekin huudattaessa Pyynikki√§ viem√§ll√§ TamUn toista kertaa ottelun aikana johtoon. T√§t√§ johtoa Sinipaidat ei en√§√§ hukannut, vaan United nappasi pisteet lukemin 2‚Äď1 (1‚Äď0).

Panokset illan otteluun olivat suuret. Jos Ilves-Kissat voittaisi, joukkue karkaisi tavoittamattomiin ja samalla Sinipaitojen haaveet sarjanoususta olisi voitu lopullisesti haudata. TamU oli siis tässä mielessä selkä seinää vasten. Haaste oli kuitenkin erittäin suuri, olihan Ilves-Kissat pelannut koko kauden tappioitta, ja vastustajajoukkueen edellinen tappio oli niinkin kaukaa kuin heinäkuun alusta 2019, jolloin 2.7. pelatussa ottelussa NoPS oli Ilves-Kissoja etevämpi.

Lisäksi United oli jo ehtinyt kohdata Ilves-Kissat harjoituskauden aikana kahdesti sekä sarja-avauksessa. Näistä otteluista Ilves-Kissat oli voittanut jokaisen.

Sinikaartin katsomokoreografia saatteli joukkueet kentälle.

Ottelun yleisömäärä jäi odotettua hieman pienemmäksi, mutta ottelun tunnelma viesti siitä, että paikalla olivat ne jotka todella halusivat voittaa tämän ottelun.

Jo ottelun avaushetket osoittivat pelistä tulevan kovatasoinen, sillä kumpikin joukkue osasi liikuttaa palloa ja prässäsi kovaa. Vierasjoukkue oli aivan ottelun alussa heti terävä, ja neljännellä minuutilla United oli ensi kertaa ongelmissa. Ilves-Kissat pelasi pitkän avauksen Toni Paukkerin kautta Toni Toijalalle, joka kuljetuksensa jälkeen antoi hyvän syötön vasemmalle laidalle takaisin Paukkerille. Paukkeri laukoi painavan kaukolaukauksen kohti TamU-maalia, mutta Henri Savolainen sai kuin saikin torjuttua vedon kulmapotkuksi.

Ilta näytti hetken aikaa kulkevan Sinipaitojen kannattajien kantilta murheelliseen suuntaan. Kahdeksannella minuutilla ex-TamU Ville Puustinen sai katkaistua Unitedin hätäisen avauksen ja antoi hyvän keskityksen, ja hetken kuluttua Mauno Sirén joutui kaatamaan rangaistusalueella Mika Ahosen. Tilanteesta tuomittiin Ilves Kissoille rangaistuspotku, mutta Aleksi Sirén ei hyödyntänyt tätä ja veti pilkun karkeasti ohi maalin.

Eric Bullock puskee, mutta Sami Maja saa näppinsä pallon tielle.

Tästä sisuuntuneena TamU sai myös oman hyökkäyspelaamisensa rullaamaan ja luotua ensimmäiset todelliset maalipaikkansa. Ensin kymmenennellä minuutilla terävä vastahyökkäys päättyi TamUn sivurajaheittoon. Heitosta pallo pomppi Ville Puustisen pään kautta Eric Bullockille, jonka puskuun maalivahti Sami Maja pääsi väliin juuri ennen maaliviivaa. Hetkeä myöhemmin Eetu Räisänen kokeili kaukolaukausta reilusta paristakymmenestä metristä, ja Maja torjui juuri poikkipuun alapuolelle suunnanneen laukauksen yli maalin.

Vartin pelin j√§lkeen Ali Aitbenzanzoun pelasi pystypallon, jonka per√§√§n l√§htiv√§t Roope Kostiainen, sek√§ Ilves-Kissoilta sek√§ Juho Ihalainen ett√§ vastaan boksin ulkopuoelle asti juossut maalivahti Maja. Kostiainen p√§√§si juoksukilpailun j√§lkeen ensimm√§isen√§ kiinni palloon ja sai t√∂k√§tty√§ peliv√§lineen kohti maalia. Maalivahdin ollessa kaukana maaliltaan pallo lirui kuin hidastetussa filmiss√§ kenenk√§√§n est√§m√§tt√§ maaliin, ja TamU siirtyi 1‚Äď0-johtoon koko Pyynikin rieumuitessa.

Roope Kostiainen lähtee takamatkalta, mutta ohittaa Juho Ihalaisen, kun tämä lyö liinat kiinni. Taustalla juokseva Ville Puustinenkaan ei voi estää maalin syntyä.

Roope Kostiainen tuikkaa pallon maaliin ohi alueen ulkopuolelle vastaan tulleen Sami Majan.

Maalin joutuu ottamaan piikkiinsä nimenomaan Ihalainen, joka lopetti Kostiaisen kanssa käydyn juoksukilvan tuhoisalla tavalla juuri ennen kuin kaksikko oli ehtimässä palloon. Syynä tähän lienee ollut halu välttää yhteentörmäys oman maalivahdin kanssa. Kostiainen ei tätä yhteentörmäystä kaihtanut ja lensikin Majan käsittelyn jälkeen komeassa kaaressa samalla kun pallo pyöri maalin perukoille. Kivuliaasta törmäyksestä huolimatta Maja selvisi tilanteesta ilman varoitusta. Tuskallisimman aitiopaikan maaliin sai kuitenkin kilpajuoksun rinnalla kohti omaa maalia hitaammin astellut Ville Puustinen, joka joutui toteamaan viime hetken spurtin turhaksi.

Molemmat TamU-maalit syöttänyt Ali Aitbenzanzoun laukoo.

Eetu Räisänen saa Ville Puustisen napit nilkoilleen.

United sai lisävirtaa maalista, ja tämän jälkeen peli oli entistä enemmän Sinipaitojen hallussa. Pallonhallinta pysyi TamUlla ja kotijoukkue voitti hivenen enemmän kaksinkamppailuja. Paras paikka maalia seuranneella jaksolla tuli, kun Eino-Veikko Ek riisti pallon hyökkäyspään sivurajaheiton jälkitilanteessa ja syötti vetopaikkaan Ali Aitbenzanzounille, jonka tulinen laukaus meni kuitenkin hiuksenhienosti oikean tolpan ulkopuolelta ohi.

Roope Kostiainen voittaa juoksukisan Ville Puustista vastaan, mutta ratkaisu maalin edessä jää vaisuksi.

Vastustajajoukkue ei kuitenkaan ollut ensimmäisen jakson lopussa täysin aseeton. Reilun puolen tunnin pelin jälkeen Ilves-Kissat sai luotua pidemmän puolustusjakson jälkeen vaarallisen ja kontrolloidun hyökkäyksen. Jesse Jaakkolan puolesta kentästä lähtenyt keskitys löysi Paukkerin, joka jatkoi Toijalalle. Henri Savolainen oli kuitenkin mies paikallaan maalipuiden välissä torjuen ensiksi Toijalan vedon ja venyen vielä jatkopallossa Jere Remeksen sijoituksen eteen.

Nousujohteinen toinen jakso päättyi maaliin ja voitonjuhliin

Ilves-Kissat sai toiselle jaksolle unelma-alun. Vain parin minuutin pelin jälkeen TamUn topparipari ei saanut katkaistua oikealta laidalta lähtenyttä keskitystä, vaan pallo ajautui maalin edustalle yksin päivystäneelle Toni Toijalalle. Yksikään sinipaita ei ollut enää estämässä Toijalaa, joka sai sijoittaa pallon maalivahti Savolaisen ohi. Näin heti puoliajan aluksi peli oli tasoissa.

Ilta pimeni toisella jaksolla.

TamU näytti lamaantuvan tästä maalista, ja seuraavan vartin ajan peli oli Ilves-Kissojen hallussa. United pelasi lähinnä pitkää palloa hyökkääjille, mutta näistä avauksista ei syntynyt mitään mainittavaa vaaraa. Toisaalta TamU-puolustus sai pidettyä vierasjoukkueen hyökkäykset kurissa ja omaan päähän ei syntynyt puolittaisia maalipaikkoja kummempia tilanteita. Jakson edetessä ja varsinkin pelaajavaihtojen jälkeen TamU sai kuitenkin pelin takaisin uomiinsa ja hallinnan takaisin itselleen.

Lopulta 75. minuutilla n√§htiin se, mit√§ kotiyleis√∂ toivoi. Ensin Ali Aitbenzanzoun riisti pallon omalla puolustusalueella ja jatkoi sitten keskikaistaa pitkin eteenp√§in. Samalla h√§n havaitsi hyv√§√§ pystyjuoksua tehneen Eino-Veikko Ekin ja sy√∂tti vasemmalle kaistalle. Pari kosketusta my√∂hemmin Ek olikin jo maalintekopaikassa ja sijoitti pallon maalivahti Majan ohi aivan oikean tolpan juureen. Pyynikki oli revet√§ liitoksistaan TamUn siirtyess√§ 2‚Äď1-johtoon ja Ek juhlisti maaliaan tekem√§ll√§ voltin.

Eino-Veikko Ek laukoo 2‚Äď1-voittomaalin.

Eino-Veikko Ek juhlii maaliaan. Maalivahti Sami Majan ilme on murheisempi.

Ilves-Kissat oli lähellä tasoitusta 80. minuutilla, kun Henri Savolainen torjui Toni Paukkerin vaarallisen puskun lähietäisyydeltä. Tämä oli kuitenkin lähinnä kauneusvirhe TamUn loppuhetkien pelaamisessa. TamU teki oman maalinsa jälkeen vastustajajoukkueen hyökkäyspelaamisen vaikeaksi ja puolusti oikeastaan kaikkein tehokkaimmalla mahdollisella tavalla: pitämällä palloa ja viemällä ottelun painopisteen vastustajan kenttäpuoliskolle.

Emenike pelasi tällä kertaa reilun puoli tuntia.

Vierasjoukkue sai vielä lisäajalla odotetusti pienen loppurynnistyksen, mutta TamU hoiti tämänkin hyvällä ja uhrautuvalla joukkuepuolustamisella. Näin TamU nappasi Pyynikiltä pisteet ja sai vihdoin kaadettua Ilves-Kissat. Samalla ero aiemmin voitosta voittoon kulkeneeseen joukkueeseen kutistui viiteen pisteeseen, kun yläsarjaa on jäljellä vielä kolme ottelua.

Unelma sarjanoususta on siis edelleen hengissä, ja ensi viikon lauantaina 26.9. pelattavassa kotiottelussa TPV:n kakkosjoukkuetta vastaan on edelleen suuret panokset. Kannattaa siis tulla paikan päälle. Ottelu Pyynikillä alkaa kello 19.00.

Joukkue ja Sinikaarti juhlivat voittoa.

Ali Aitbenzanzoun: ”T√§st√§ voi nyt kyll√§ nauttia”

Keskikentällä työteliäästi uurastanut ja molemmat Sinipaitojen maalit alustanut Ali Aitbenzanzoun oli kiistatta yksi suurimpia hahmoja Pyynikin lauantai-illassa. Mies itse oli myös varsin tyytyväinen esitykseensä.

”Kyll√§ tyytyv√§inen pit√§√§ olla, kun voitto tuli sarjan ykk√∂sest√§. Viime peli Ilves-Kissoja vastaan oli aika vaikea. P√§√§stiin johtoon, mutta sitten laski tempo ja 2‚Äď0-johto vaihtui 2‚Äď3-tappioon. T√§st√§ voi nyt kyll√§ nauttia ja t√§ytyy olla my√∂s omaan tekemiseen tyytyv√§inen, kun voittokin tuli.”

Erityisesti voittomaalin syöttö oli teknisenä suorituksena silmiä hivelevän kaunista katseltavaa. Aitbenzanzoun otti nopeassa vauhdissa pallon virheettömästi matkaansa ja jatkoi sen millimetrin tarkasti vasenta kaistaa nousseen Eino-Veikko Ekin juoksulinjalle.

”Kyll√§ siihen voi itsekin olla tyytyv√§inen. Jos voittomaalin sy√∂t√∂n saa, niin siit√§ t√§ytyy olla onnellinen. T√§ytyy olla tyytyv√§inen my√∂s Ekin suoritukseen, ett√§ teki siit√§ viel√§ maalin”, Aitbenzanzoun kiittelee.

Toista kauttaan TamUssa pelaava Ali Aitbenzanzoun kantoi ottelun lopussa viimeisen kympin kapteenin nauhaa, kun Eetu Rahkola oli sairastumisen takia poissa ja Roope Kostiainen tuli vaihtoon. Aitbenzanzoun oli kunniasta yllättynyt ja otettu.

”Tuntuihan se hyv√§lt√§. V√§h√§n iski pieni ihmetys, kun Hakim Belbachir tuli kent√§lle. Laittelin siin√§ sukkia kuntoon, niin Hakke toimitti kapteeninnauhan k√§teen. Tuntui todella hyv√§lt√§ se. Saa n√§hd√§ mit√§ ensi kaudella tapahtuu. Voi olla, ett√§ on viel√§ suurempi homma, jos p√§√§see sinne l√§hemm√§ksi kapteenistoa.”

Paljon odotetun ja puhutun ottelun tunnelma ei jättänyt ketään kylmäksi Pyynikillä. Aitbenzanzoun ei peitellyt sitä, kuinka hienoa peliä oli pelata.

”Onhan tuollaisessa aivan erilainen panos ja fiilis pelata, kuin vaikkapa joitain alkusarjan pelej√§. N√§iss√§ yl√§sarjan peleiss√§ on pakko voittaa ja halutaan olla ykk√∂si√§. Varmasti jokaisella pelaajalla oli halu n√§ytt√§√§ itsellemme, valmentajille, katsojille ja koko TamUlle, ett√§ pystymme t√§h√§n.”

Päävalmentajan kommentit

Päävalmentaja Jukka Listenmaa piti ottelun tasoa erittäin korkeana Kolmosen tasolle.

”Kent√§ll√§ oli kaksi joukkuetta, jotka haluavat pit√§√§ palloa ja haluavat hy√∂k√§t√§. Siin√§h√§n mentiin v√§h√§n p√§√§st√§ p√§√§h√§n, ja molemmilla oli pienet hallintajaksonsa. Varsinkin neutraalina katsojana t√§t√§ oli varmasti kiva katsoa”, Listenmaa kehuu.

Ottelun alla sinisessä leirissä puhutti ehkä eniten kapteeni Eetu Rahkolan yllättävä poisjäänti ottelusta. Päävalmentaja Jukka Listenmaa toteaa seurayhteisöä helpottavan tiedon, että kyse on pitkin viikkoa jatkuneesta sairastelusta, jolloin mitään riskejä terveyden suhteen ei haluttu ottaa.

Lopulta eri vaihtoehtojen puntarointi päätyi siihen, että Rahkolan paikan topparina otti tuoreehko hankinta Anton Bright. Jälkeenpäin kysyttäessä Listenmaan oli helppo olla tyytyväinen ratkaisuun.

”Tykk√§sin Antonin esityksest√§ t√§n√§√§n. Tekeminen on rauhallista eik√§ siell√§ kiire ole, ja tuo se oman elementtins√§ pelin avaamiseen, kun saadaan vasenjalkainen toppari. Pelaamattomuus n√§kyi edelleen, mutta toisaalta vastassa oli ylivoimainen k√§rkijoukkue jolla on kohtalaien kovat hy√∂kk√§ysp√§√§n kaverit, niin oli se oikein hyv√§ suoritus Antonilta.”

Ottelun alku sujui Ilves-Kissojen hallinnassa aina rangaistuspotkuun saakka:

”Ottelun alussa j√§√§tiin v√§h√§n telineisiin. Ei p√§√§sty aloittamaan ihan sill√§ rymin√§ll√§ mit√§ on varsinkin Pyynikill√§ ollut. Ehk√§ se vaikutti, ett√§ puhuin joukkueelle, ett√§ ekalla kympill√§ peli√§ ei voiteta, ett√§ sit√§ on kerran koitettu eik√§ se onnistunut. Rankkari tuli v√§h√§n shokkina meille, mutta onneksi kaveri laittoi ohi”, Listenmaa kertaa

Ottelun avausmaali oli vapauttava, ja syntyi Listenmaan mukaan odotetulla tavalla:

”Tiesimme ett√§ vastustajalla on hidas puolustuslinja, jonka he pelaavat korkealla, joten kun vaan saatiin pallo linjan taakse, niin kyll√§h√§n Roope siit√§ sitten karkasi.”

Ilves-Kissat teki tasoitusmaalin heti toisen jakson alkuun ja muutoinkin jakson ensimmäinen vartti oli TamUn vaikein jakso pelissä.

”Meill√§ oli kaksi v√§h√§n loukkaantunutta pelaajaa kent√§ll√§. Siin√§ annettiin v√§h√§n liikaa tasoitusta, mutta ei haluttu tehd√§ vaihtoja heti tauolla vaan yritettiin huoltaa pelaajat kuntoon”, Listenmaa paljastaa.

”Maalissa tapahtui merkkausvirhe, ja Toijala p√§√§si liian helposti palloon, mutta n√§it√§ sattuu ja hyv√§t joukkueet tekee niist√§ maalit.”

Ottelu alkoi kääntyä kun Topias Järvelä ja Emenike tulivat sisään.

”Kyll√§h√§n siin√§ on aikamoista pelimiest√§ tuoda penkilt√§ sis√§√§n t√§ll√§ sarjatasolla. He toivat uuden liikkeen peliin ja saatiin pallonhallinta takaisin”, Listenmaa n√§kee.

”Aitbenzanzoun antoi aivan mahtavan sy√∂t√∂n Ekin maaliin. Se ett√§ ’Allu’ sai kapteenin nauhan lopussa ei ollut sattumaa. Siin√§ on kovaa johtajuutta taustalla nuorella pojalla”, kehui Listenmaa.

Voiton ansiosta TamU taistelee edelleen sarjanoususta, ja myös Jukka Listenmaa fiilistelee ensi viikon paluuta Pyynikille.

”On t√§√§ll√§ Pyynikill√§ hieno olla. Hieno paikka, hieno yleis√∂, iltavalot ja voitto kotijoukkueelle. Voiko lauantai-ilta paremmin menn√§?”

”Me voidaan t√§√§ ja huominen p√§iv√§ nauttia t√§st√§, mutta maanantaina jatkuu ty√∂nteko. Ensi lauantaina on jaossa ihan yht√§ t√§rke√§t kolme pistett√§, ja meill√§ on edelleen yhdeks√§n pistett√§ tavoitteena. Ei t√§m√§ voi t√§h√§n loppua.”

Seuraava ottelu pelataan siis jo viikon päästä lauantaina 26.9. Pyynikillä. Silloin vastassa on Tampereen Pallo-Veikkojen kakkosjoukkue ja ottelu alkaa jälleen klo 19.00. Luvassa on siis lisää herkkua iltavalaistuksessa ja panoksena on edelleen nousutaistelussa mukana pysyminen.

12 Sami Maja
5 Juho Ihalainen
8 Toni Paukkeri keltainen kortti 42’
9 Mika Ahonen
10 Toni Toijala
13 Ville Puustinen C keltainen kortti 66’
15 Mikael Paajanen vaihtoon 80’
19 Aleksi Sirén
21 Konsta Raittinen vaihtoon 84’
23 Jesse Jaakkola vaihtoon 84’
30 Jere Remes vaihtoon 74’
1 Jimi Salo
2 Joni Valkeeniemi
4 Radwan Moussa keltainen kortti 86’ vaihdosta 80’
11 Elias Kuusela vaihdosta 84’
17 Eetu Virtanen vaihdosta 74’
20 Iiro Riponiemi
22 Amin Chouaib vaihdosta 84’