TamU kaatoi sarja­kärjen Pyynikin ilta­valaistuksessa

20/09/2020
Otteluraportti

Pyynikin illassa nähtiin jännittävä näytelmä, jossa TamUn unelma sarjanoususta säilyi hengissä, kun se otti äärimmäisen tärkeät sarjapisteet erittäin hyvätasoisesta ja kovatempoisesta Kolmosen ottelusta. Illan ratkaisu nähtiin 75. minuutilla Eino-Veikko Ekin huudattaessa Pyynikkiä viemällä TamUn toista kertaa ottelun aikana johtoon. Tätä johtoa Sinipaidat ei enää hukannut, vaan United nappasi pisteet lukemin 2–1 (1–0).

Kolmonen

2 – 1

Panokset illan otteluun olivat suuret. Jos Ilves-Kissat voittaisi, joukkue karkaisi tavoittamattomiin ja samalla Sinipaitojen haaveet sarjanoususta olisi voitu lopullisesti haudata. TamU oli siis tässä mielessä selkä seinää vasten. Haaste oli kuitenkin erittäin suuri, olihan Ilves-Kissat pelannut koko kauden tappioitta, ja vastustajajoukkueen edellinen tappio oli niinkin kaukaa kuin heinäkuun alusta 2019, jolloin 2.7. pelatussa ottelussa NoPS oli Ilves-Kissoja etevämpi.

Lisäksi United oli jo ehtinyt kohdata Ilves-Kissat harjoituskauden aikana kahdesti sekä sarja-avauksessa. Näistä otteluista Ilves-Kissat oli voittanut jokaisen.

Sinikaartin katsomokoreografia saatteli joukkueet kentälle.
Ottelun yleisömäärä jäi odotettua hieman pienemmäksi, mutta ottelun tunnelma viesti siitä, että paikalla olivat ne jotka todella halusivat voittaa tämän ottelun.

Jo ottelun avaushetket osoittivat pelistä tulevan kovatasoinen, sillä kumpikin joukkue osasi liikuttaa palloa ja prässäsi kovaa. Vierasjoukkue oli aivan ottelun alussa heti terävä, ja neljännellä minuutilla United oli ensi kertaa ongelmissa. Ilves-Kissat pelasi pitkän avauksen Toni Paukkerin kautta Toni Toijalalle, joka kuljetuksensa jälkeen antoi hyvän syötön vasemmalle laidalle takaisin Paukkerille. Paukkeri laukoi painavan kaukolaukauksen kohti TamU-maalia, mutta Henri Savolainen sai kuin saikin torjuttua vedon kulmapotkuksi.

Ilta näytti hetken aikaa kulkevan Sinipaitojen kannattajien kantilta murheelliseen suuntaan. Kahdeksannella minuutilla ex-TamU Ville Puustinen sai katkaistua Unitedin hätäisen avauksen ja antoi hyvän keskityksen, ja hetken kuluttua Mauno Sirén joutui kaatamaan rangaistusalueella Mika Ahosen. Tilanteesta tuomittiin Ilves Kissoille rangaistuspotku, mutta Aleksi Sirén ei hyödyntänyt tätä ja veti pilkun karkeasti ohi maalin.

Eric Bullock puskee, mutta Sami Maja saa näppinsä pallon tielle.

Tästä sisuuntuneena TamU sai myös oman hyökkäyspelaamisensa rullaamaan ja luotua ensimmäiset todelliset maalipaikkansa. Ensin kymmenennellä minuutilla terävä vastahyökkäys päättyi TamUn sivurajaheittoon. Heitosta pallo pomppi Ville Puustisen pään kautta Eric Bullockille, jonka puskuun maalivahti Sami Maja pääsi väliin juuri ennen maaliviivaa. Hetkeä myöhemmin Eetu Räisänen kokeili kaukolaukausta reilusta paristakymmenestä metristä, ja Maja torjui juuri poikkipuun alapuolelle suunnanneen laukauksen yli maalin.

Vartin pelin jälkeen Ali Aitbenzanzoun pelasi pystypallon, jonka perään lähtivät Roope Kostiainen, sekä Ilves-Kissoilta sekä Juho Ihalainen että vastaan boksin ulkopuoelle asti juossut maalivahti Maja. Kostiainen pääsi juoksukilpailun jälkeen ensimmäisenä kiinni palloon ja sai tökättyä pelivälineen kohti maalia. Maalivahdin ollessa kaukana maaliltaan pallo lirui kuin hidastetussa filmissä kenenkään estämättä maaliin, ja TamU siirtyi 1–0-johtoon koko Pyynikin rieumuitessa.

Roope Kostiainen lähtee takamatkalta, mutta ohittaa Juho Ihalaisen, kun tämä lyö liinat kiinni. Taustalla juokseva Ville Puustinenkaan ei voi estää maalin syntyä.
Roope Kostiainen tuikkaa pallon maaliin ohi alueen ulkopuolelle vastaan tulleen Sami Majan.

Maalin joutuu ottamaan piikkiinsä nimenomaan Ihalainen, joka lopetti Kostiaisen kanssa käydyn juoksukilvan tuhoisalla tavalla juuri ennen kuin kaksikko oli ehtimässä palloon. Syynä tähän lienee ollut halu välttää yhteentörmäys oman maalivahdin kanssa. Kostiainen ei tätä yhteentörmäystä kaihtanut ja lensikin Majan käsittelyn jälkeen komeassa kaaressa samalla kun pallo pyöri maalin perukoille. Kivuliaasta törmäyksestä huolimatta Maja selvisi tilanteesta ilman varoitusta. Tuskallisimman aitiopaikan maaliin sai kuitenkin kilpajuoksun rinnalla kohti omaa maalia hitaammin astellut Ville Puustinen, joka joutui toteamaan viime hetken spurtin turhaksi.

Molemmat TamU-maalit syöttänyt Ali Aitbenzanzoun laukoo.
Eetu Räisänen saa Ville Puustisen napit nilkoilleen.

United sai lisävirtaa maalista, ja tämän jälkeen peli oli entistä enemmän Sinipaitojen hallussa. Pallonhallinta pysyi TamUlla ja kotijoukkue voitti hivenen enemmän kaksinkamppailuja. Paras paikka maalia seuranneella jaksolla tuli, kun Eino-Veikko Ek riisti pallon hyökkäyspään sivurajaheiton jälkitilanteessa ja syötti vetopaikkaan Ali Aitbenzanzounille, jonka tulinen laukaus meni kuitenkin hiuksenhienosti oikean tolpan ulkopuolelta ohi.

Roope Kostiainen voittaa juoksukisan Ville Puustista vastaan, mutta ratkaisu maalin edessä jää vaisuksi.

Vastustajajoukkue ei kuitenkaan ollut ensimmäisen jakson lopussa täysin aseeton. Reilun puolen tunnin pelin jälkeen Ilves-Kissat sai luotua pidemmän puolustusjakson jälkeen vaarallisen ja kontrolloidun hyökkäyksen. Jesse Jaakkolan puolesta kentästä lähtenyt keskitys löysi Paukkerin, joka jatkoi Toijalalle. Henri Savolainen oli kuitenkin mies paikallaan maalipuiden välissä torjuen ensiksi Toijalan vedon ja venyen vielä jatkopallossa Jere Remeksen sijoituksen eteen.

Nousujohteinen toinen jakso päättyi maaliin ja voitonjuhliin

Ilves-Kissat sai toiselle jaksolle unelma-alun. Vain parin minuutin pelin jälkeen TamUn topparipari ei saanut katkaistua oikealta laidalta lähtenyttä keskitystä, vaan pallo ajautui maalin edustalle yksin päivystäneelle Toni Toijalalle. Yksikään sinipaita ei ollut enää estämässä Toijalaa, joka sai sijoittaa pallon maalivahti Savolaisen ohi. Näin heti puoliajan aluksi peli oli tasoissa.

Ilta pimeni toisella jaksolla.

TamU näytti lamaantuvan tästä maalista, ja seuraavan vartin ajan peli oli Ilves-Kissojen hallussa. United pelasi lähinnä pitkää palloa hyökkääjille, mutta näistä avauksista ei syntynyt mitään mainittavaa vaaraa. Toisaalta TamU-puolustus sai pidettyä vierasjoukkueen hyökkäykset kurissa ja omaan päähän ei syntynyt puolittaisia maalipaikkoja kummempia tilanteita. Jakson edetessä ja varsinkin pelaajavaihtojen jälkeen TamU sai kuitenkin pelin takaisin uomiinsa ja hallinnan takaisin itselleen.

Lopulta 75. minuutilla nähtiin se, mitä kotiyleisö toivoi. Ensin Ali Aitbenzanzoun riisti pallon omalla puolustusalueella ja jatkoi sitten keskikaistaa pitkin eteenpäin. Samalla hän havaitsi hyvää pystyjuoksua tehneen Eino-Veikko Ekin ja syötti vasemmalle kaistalle. Pari kosketusta myöhemmin Ek olikin jo maalintekopaikassa ja sijoitti pallon maalivahti Majan ohi aivan oikean tolpan juureen. Pyynikki oli revetä liitoksistaan TamUn siirtyessä 2–1-johtoon ja Ek juhlisti maaliaan tekemällä voltin.

Eino-Veikko Ek laukoo 2–1-voittomaalin.
Eino-Veikko Ek juhlii maaliaan. Maalivahti Sami Majan ilme on murheisempi.

Ilves-Kissat oli lähellä tasoitusta 80. minuutilla, kun Henri Savolainen torjui Toni Paukkerin vaarallisen puskun lähietäisyydeltä. Tämä oli kuitenkin lähinnä kauneusvirhe TamUn loppuhetkien pelaamisessa. TamU teki oman maalinsa jälkeen vastustajajoukkueen hyökkäyspelaamisen vaikeaksi ja puolusti oikeastaan kaikkein tehokkaimmalla mahdollisella tavalla: pitämällä palloa ja viemällä ottelun painopisteen vastustajan kenttäpuoliskolle.

Emenike pelasi tällä kertaa reilun puoli tuntia.

Vierasjoukkue sai vielä lisäajalla odotetusti pienen loppurynnistyksen, mutta TamU hoiti tämänkin hyvällä ja uhrautuvalla joukkuepuolustamisella. Näin TamU nappasi Pyynikiltä pisteet ja sai vihdoin kaadettua Ilves-Kissat. Samalla ero aiemmin voitosta voittoon kulkeneeseen joukkueeseen kutistui viiteen pisteeseen, kun yläsarjaa on jäljellä vielä kolme ottelua.

Unelma sarjanoususta on siis edelleen hengissä, ja ensi viikon lauantaina 26.9. pelattavassa kotiottelussa TPV:n kakkosjoukkuetta vastaan on edelleen suuret panokset. Kannattaa siis tulla paikan päälle. Ottelu Pyynikillä alkaa kello 19.00.

Joukkue ja Sinikaarti juhlivat voittoa.

Ali Aitbenzanzoun: ”Tästä voi nyt kyllä nauttia”

Keskikentällä työteliäästi uurastanut ja molemmat Sinipaitojen maalit alustanut Ali Aitbenzanzoun oli kiistatta yksi suurimpia hahmoja Pyynikin lauantai-illassa. Mies itse oli myös varsin tyytyväinen esitykseensä.

”Kyllä tyytyväinen pitää olla, kun voitto tuli sarjan ykkösestä. Viime peli Ilves-Kissoja vastaan oli aika vaikea. Päästiin johtoon, mutta sitten laski tempo ja 2–0-johto vaihtui 2–3-tappioon. Tästä voi nyt kyllä nauttia ja täytyy olla myös omaan tekemiseen tyytyväinen, kun voittokin tuli.”

Erityisesti voittomaalin syöttö oli teknisenä suorituksena silmiä hivelevän kaunista katseltavaa. Aitbenzanzoun otti nopeassa vauhdissa pallon virheettömästi matkaansa ja jatkoi sen millimetrin tarkasti vasenta kaistaa nousseen Eino-Veikko Ekin juoksulinjalle.

”Kyllä siihen voi itsekin olla tyytyväinen. Jos voittomaalin syötön saa, niin siitä täytyy olla onnellinen. Täytyy olla tyytyväinen myös Ekin suoritukseen, että teki siitä vielä maalin”, Aitbenzanzoun kiittelee.

Toista kauttaan TamUssa pelaava Ali Aitbenzanzoun kantoi ottelun lopussa viimeisen kympin kapteenin nauhaa, kun Eetu Rahkola oli sairastumisen takia poissa ja Roope Kostiainen tuli vaihtoon. Aitbenzanzoun oli kunniasta yllättynyt ja otettu.

”Tuntuihan se hyvältä. Vähän iski pieni ihmetys, kun Hakim Belbachir tuli kentälle. Laittelin siinä sukkia kuntoon, niin Hakke toimitti kapteeninnauhan käteen. Tuntui todella hyvältä se. Saa nähdä mitä ensi kaudella tapahtuu. Voi olla, että on vielä suurempi homma, jos pääsee sinne lähemmäksi kapteenistoa.”

Paljon odotetun ja puhutun ottelun tunnelma ei jättänyt ketään kylmäksi Pyynikillä. Aitbenzanzoun ei peitellyt sitä, kuinka hienoa peliä oli pelata.

”Onhan tuollaisessa aivan erilainen panos ja fiilis pelata, kuin vaikkapa joitain alkusarjan pelejä. Näissä yläsarjan peleissä on pakko voittaa ja halutaan olla ykkösiä. Varmasti jokaisella pelaajalla oli halu näyttää itsellemme, valmentajille, katsojille ja koko TamUlle, että pystymme tähän.”

Päävalmentajan kommentit

Päävalmentaja Jukka Listenmaa piti ottelun tasoa erittäin korkeana Kolmosen tasolle.

”Kentällä oli kaksi joukkuetta, jotka haluavat pitää palloa ja haluavat hyökätä. Siinähän mentiin vähän päästä päähän, ja molemmilla oli pienet hallintajaksonsa. Varsinkin neutraalina katsojana tätä oli varmasti kiva katsoa”, Listenmaa kehuu.

Ottelun alla sinisessä leirissä puhutti ehkä eniten kapteeni Eetu Rahkolan yllättävä poisjäänti ottelusta. Päävalmentaja Jukka Listenmaa toteaa seurayhteisöä helpottavan tiedon, että kyse on pitkin viikkoa jatkuneesta sairastelusta, jolloin mitään riskejä terveyden suhteen ei haluttu ottaa.

Lopulta eri vaihtoehtojen puntarointi päätyi siihen, että Rahkolan paikan topparina otti tuoreehko hankinta Anton Bright. Jälkeenpäin kysyttäessä Listenmaan oli helppo olla tyytyväinen ratkaisuun.

”Tykkäsin Antonin esityksestä tänään. Tekeminen on rauhallista eikä siellä kiire ole, ja tuo se oman elementtinsä pelin avaamiseen, kun saadaan vasenjalkainen toppari. Pelaamattomuus näkyi edelleen, mutta toisaalta vastassa oli ylivoimainen kärkijoukkue jolla on kohtalaien kovat hyökkäyspään kaverit, niin oli se oikein hyvä suoritus Antonilta.”

Ottelun alku sujui Ilves-Kissojen hallinnassa aina rangaistuspotkuun saakka:

”Ottelun alussa jäätiin vähän telineisiin. Ei päästy aloittamaan ihan sillä ryminällä mitä on varsinkin Pyynikillä ollut. Ehkä se vaikutti, että puhuin joukkueelle, että ekalla kympillä peliä ei voiteta, että sitä on kerran koitettu eikä se onnistunut. Rankkari tuli vähän shokkina meille, mutta onneksi kaveri laittoi ohi”, Listenmaa kertaa

Ottelun avausmaali oli vapauttava, ja syntyi Listenmaan mukaan odotetulla tavalla:

”Tiesimme että vastustajalla on hidas puolustuslinja, jonka he pelaavat korkealla, joten kun vaan saatiin pallo linjan taakse, niin kyllähän Roope siitä sitten karkasi.”

Ilves-Kissat teki tasoitusmaalin heti toisen jakson alkuun ja muutoinkin jakson ensimmäinen vartti oli TamUn vaikein jakso pelissä.

”Meillä oli kaksi vähän loukkaantunutta pelaajaa kentällä. Siinä annettiin vähän liikaa tasoitusta, mutta ei haluttu tehdä vaihtoja heti tauolla vaan yritettiin huoltaa pelaajat kuntoon”, Listenmaa paljastaa.

”Maalissa tapahtui merkkausvirhe, ja Toijala pääsi liian helposti palloon, mutta näitä sattuu ja hyvät joukkueet tekee niistä maalit.”

Ottelu alkoi kääntyä kun Topias Järvelä ja Emenike tulivat sisään.

”Kyllähän siinä on aikamoista pelimiestä tuoda penkiltä sisään tällä sarjatasolla. He toivat uuden liikkeen peliin ja saatiin pallonhallinta takaisin”, Listenmaa näkee.

”Aitbenzanzoun antoi aivan mahtavan syötön Ekin maaliin. Se että ’Allu’ sai kapteenin nauhan lopussa ei ollut sattumaa. Siinä on kovaa johtajuutta taustalla nuorella pojalla”, kehui Listenmaa.

Voiton ansiosta TamU taistelee edelleen sarjanoususta, ja myös Jukka Listenmaa fiilistelee ensi viikon paluuta Pyynikille.

”On täällä Pyynikillä hieno olla. Hieno paikka, hieno yleisö, iltavalot ja voitto kotijoukkueelle. Voiko lauantai-ilta paremmin mennä?”

”Me voidaan tää ja huominen päivä nauttia tästä, mutta maanantaina jatkuu työnteko. Ensi lauantaina on jaossa ihan yhtä tärkeät kolme pistettä, ja meillä on edelleen yhdeksän pistettä tavoitteena. Ei tämä voi tähän loppua.”

Seuraava ottelu pelataan siis jo viikon päästä lauantaina 26.9. Pyynikillä. Silloin vastassa on Tampereen Pallo-Veikkojen kakkosjoukkue ja ottelu alkaa jälleen klo 19.00. Luvassa on siis lisää herkkua iltavalaistuksessa ja panoksena on edelleen nousutaistelussa mukana pysyminen.

Kolmonen

2 – 1

( 1 – 0 )

15′ Roope Kostiainen