TamU kaatoi kenraalissaan vakuuttavasti ToVe:n

07/06/2020
Otteluraportti

Pitkän koronaviruksen aiheuttaman tauon jälkeen Tampere United oli täyttä rautaa kenraaliottelussaan Toejoen Veikkoja vastaan. TamU kontrolloi ottelua suvereenisti pientä ensimmäisen jakson suvantovaihetta lukuun ottamatta ja otti lopulta ansaitusti 2–0-voiton Hakim Belbachirin ja Arttu Huovilan osumilla. TamU puolusti tunnollisesti ja olisi voinut voittaa usemmallakin osumalla, mutta pienoinen epäonni ja huolimattomuus aivan viimeisissä ratkaisuissa esti lukemien repeämistä suuremmiksi.

Harjoitusottelu

2 – 0

Tampere United kävi heti alusta alkaen armotta vastustajan kimppuun avausvihellyksen soidessa Pyynikin idyllisellä kentällä. Harmaa ja sateinen keli ei ollut esteenä sille vyörylle, jonka Sinipaidat orkestroi heti alusta alkaen kohti porilaisvieraiden maalia.

Emenike laukoo vapaapotkun tolppaan.

Heti neljännellä minuutilla Roope Kostiainen torpattiin kuudentoista rajan edustalla sääntöjen vastaisesti, ja Emenike pääsi kokeilemaan vapaapotkua erinomaisesta paikasta. Tämän tarkka laukaus vapaapotkusta kolahti kuitenkin maalin sisätolppaan ja siitä ulos aiheuttamatta sen enempää häslinkiä ToVen maalilla. Seuraavaa huipputilanne seurasi kuitenkin melkeinpä heti seuraavasta hyökkäyksestä, kun Emeniken maukas keskitys löysi Hakim Belbachirin erinomaisesta paikasta maalin edustalta, mutta tämän ohjaus jätti paljonkin toivomisen varaa pallon lipuessa noin metrin takatolpan ohitse.

Hakim Belbachir ottaa pallon haltuun.

Vierailla oli suuria vaikeuksia päästä ottelun alussa kontrolloidusti yli puolen kentän, mutta reilun vartin jälkeen peli alkoi hieman tasoittua, ja ToVekin löysi parille puolittaiselle paikalle pistohyökkäyksillään. Kun lähemmäs 40 minuuttia oli pelattu, sai ToVe luotua yhden ottelun parhaista tilanteistaan, mutta epäonnistunut haltuunotto karkasi TamUn maalivahti Riku Tanilan hyppysiin, ja tilanne raukesi. Tauolle asteltiin maalittomassa tilanteessa, vaikka TamU oli niskan päällä pitkälti koko ensimmäisen 45-minuuttisen.

TamU ratkoo pelin toisella jaksolla itselleen

Toiselle jaksolle Tampere United tuli yhä edelleen intensiivisemmällä otteella, ja kotijoukkueen avausmaali alkoi olla vain ajan kysymys. Ensimmäisellä jaksolla parikin hyvää tilannetta tuhlannut Hakim Belbachir ei lopulta enää erehtynyt, kun Ali Aitbenzanzounin katkon ansiosta Eetu Räisänen pääsi jatkamaan nopeasti ulkosyrjällään Belbachirin tekopaikkaan ja nokikkain vierasjoukkueen veräjänvartijan kanssa. Tyylikäs ulkosyrjäviimeistely rikkoi kuparisen, ja United siirtyi ansaitusti 1–0-johtoon, kun pelikello näytti 58. minuuttia. Tätä ennen Roope Kostiainen ei aivan ollut onnistunut omassa tekopaikassaan siirtämään TamUa johtoon, mutta lopulta United onnistui rokottamaan ToVen huolimattomasta pelaamisesta.

Hakim Belbachir maalinteossa.

Avausosuman jälkeen oltiin lähellä nähdä varmasti yksi kauden hienoimmista maaleista, kun Emeniken nerokas oivallus yli puolen kentän roikotuksella oli laskeutua maaliin asti. Pallo putosi harmittavasti kuitenkin juuri maalin edustalle, josta se ponnahti niukasti ToVen maalin ylitse, ja näin kaukana maalistaan pelannut ToVe-maalivahti sai huokailla helpottuneena. TamUn nimivahva hyökkäysnelikko väläytteli vaarallisuuttaan tasaisin väliajoin pitkin toista jaksoa.

Seuraava läheltä piti -tilanne tuli kuitenkin kulmapotkusta, kun Eetu Rahkolan komea pusku lensi ylärimasta kimmoten yli maalin. Rahkola ja hänen toppariparinaan pelannut Severi Kankkunen näyttelivät muutenkin koko pelin herraa ja hidalgoa Tampere Unitedin tiiviissä linjassa, jota vastustaja ei onnistunut sitten millään murtamaan. Loput hoiti maalivahti Riku Tanila, joka ainoastaan kertaalleen joutui venymään kunnolla, kun kulmapotkun tuloksena suuntautunut pusku täytyi tipata yli maalin.

Roope Kostainen pallontavoittelussa vastustajan maalivahdin kanssa.

Ottelun loppulukemat viimeisteli lopulta 83. minuutilla kylmän viileästi ja erittäin pirteästi vaihdosta sisään tullut Arttu Huovila, joka oli korvannut kentällä voittomaalin tehnee Hakim Belbachirin. Huovila oli jo hetkeä aiemmin luonut itselleen komeasti rynnimällä tekopaikan, jolloin ainoastaan vain itse laukaus viuhui hieman maalin ohitse. Toiste ei Huovila enää erehtynyt, kun Severi Kankkusen erinomainen pystypallo tavoitti laidasta Emeniken, joka huomasi yhtäkkiä myös maalivahdin tulleen holtittomasti vastaan vaarattomaan paikkaan syvälle laidan läheisyyteen. Emenike vei ammattimiehen ottein maalivahdin ulos tilanteesta ja löysi millintarkalla keskityksellään upeasti esiin tulleen Huovilan, jonka kliininen siirto tyhjään maaliin ratkaisi pelin lopullisesti Tampere Unitedille.

Arttu Huovila hakee vetopaikkaa.

Lopussa Emenike oli itse lisätä lukemia heti perään hassutellessaan puolustajia laidallaan, mutta komea nostoyritys osui toistamiseen maalipuihin hänen kohdallaan, eikä enempää osumia ottelussa enää nähty.

Tampere Unitedin 2–0-voiton takana oli koko joukkueen ehyt esitys, jollaista ei oltu hetkeen nähty. Tästä on hyvä lähteä itseluottamusta uhkuen haastamaan sarja-avaukseen suvereenia ennakkosuosikin viittaa kantavia Ilves-Kissoja, jolloin vaikeustaso nousee huomattavasti lauantain kenraaliharjoituksesta nähdystä. Tällä esityksellä Tampere United kuitenkin osoitti, että se on DNA:nsa mukaisesti valmis taistelemaan sarjan voitosta, ja lopulta totta kai myös sarjanoususta. Yksi kaikkien aikojen sarja-avauksista tullaan näkemään Pyynikillä siis ensi lauantaina 13.6. kun TamU ja Ilves-Kissat kohtaavat klo 17.00 alkaen.

Päävalmentajan kommentit

”Olen aika tyytyväinen. Varsinkin puolustussuuntaan todella ehjä esitys meiltä”, päävalmentaja Jukka Listenmaa aloittaa.

”Vastustajalla taisi olla yksi maalipaikka kulmasta, muuten ei  mitään. Puolustimme todella hyvin, ehkä pari kertaa pääsivät ylhäältä pelaamaan meidän prässin läpi, mutta nämäkin tukehtuivat jo siihen keskialueelle”, päävalmentaja jatkaa.

Pallolliseen peliin Listenmaa kaipaili vielä pientä terävyyttä ottelun tauolla, ja puheet tauolla auttoivat.

”Pallollisessa pelaamisessa meidän ensimmäisellä puoliajalla ratkaisusyötöt lähtivät vähän kaukaa. Puhuttiin siitä tauolla, ja sen jälkeen sekin osa-alue parani. Saimme Arttu Haapalaa ja Ali Aitbenzanzounia paremmin peliin mukaan sekä sitä kautta myös Eetu Räisästä.”

Tampere Unitedin kokoonpanossa oli lauantaina kaksi sopimuksetonta pelaajaa. Henri Savolainen istui penkillä varamaalivahtina ja Arttu Haapala pelasi keskikentän pohjalla. Listenmaa olikin erittäin tyytyväinen siihen mitä Arttu Haapalalta ToVea vastaan näki.

”Nyt vaan Jokela laittaa sopimusasiat kuntoon”, päävalmentaja lyö painetta sopimusneuvotteluista vastaavan Mikko Jokelan suuntaan.

Katsomoon pisti silmään Emeniken energia ja maalin nälkä, mutta päävalmentaja haluaa nostaa ylös myös toppari Severi Kankkusen esityksen.

”Ehdin ottelun jälkeen muutaman sanasen vaihtamaan Severin kanssa, ja hän oli oikein nauttinut pelaamisesta Eetu Rahkolan kanssa. Se myös näki. Oli aivan järjettömän hyvä esitys!”

Omalaatuinen harjoituskausi on siis vihdoin ohi, ja sarja alkaa vihdoista viimein ensi lauantaina 13.6. klo 17.00. Ensimmäinen vastustaja on heti sarjan ennakkosuosikkeihin kuuluva Ilves-Kissat, joka on TamUn tavoin kertonut tavoittelevansa sarjanousua. Luvassa on huikea ilta Pyynikillä!

Harjoitusottelu

2 – 0

( 0 – 0 )

58′ Hakim Belbachir
83′ Arttu Huovila

Yleisöä:
114

Yleisöä:
114

24 Riku Tanila
3 Severi Kankkunen
5 Eetu Rahkola C
8 Ali Aitbenzanzoun
9 Roope Kostiainen
10 Matias Stark 86'
15 Hakim Belbachir 61'
18 Eetu Räisänen 86'
20 Arttu Haapala
21 Emenike 90'
27 Nils Strömsholm
62 Henri Savolainen
4 Pyry Virtanen 86'
13 Jerry Sorjonen
16 Oskari Korpinen 86'
17 Tommi Sääksi
23 Ville Turunen
29 Arttu Huovila 61'

TamU-Kauppa

Pääyhteistyökumppanit

Tukemassa myös

4.2. Reipas - TamU 3 – 1

11.2. TamU naiset - TPV 0 – 7

4.2. TamU 2 - Union Plaani 0 – 2

25.2. klo 14 TamU - TPV

10.3. klo 14 TamU naiset - TuTo

24.3. klo 20 TamU 2 - EuPa