7.6.2020

 
 

TamU kaatoi kenraalissaan vakuuttavasti ToVe:nPitk√§n koronaviruksen aiheuttaman tauon j√§lkeen Tampere United oli t√§ytt√§ rautaa kenraaliottelussaan Toejoen Veikkoja vastaan. TamU kontrolloi ottelua suvereenisti pient√§ ensimm√§isen jakson suvantovaihetta lukuun ottamatta ja otti lopulta ansaitusti 2‚Äď0-voiton Hakim Belbachirin ja Arttu Huovilan osumilla. TamU puolusti tunnollisesti ja olisi voinut voittaa usemmallakin osumalla, mutta pienoinen ep√§onni ja huolimattomuus aivan viimeisiss√§ ratkaisuissa esti lukemien repe√§mist√§ suuremmiksi.

Tampere United kävi heti alusta alkaen armotta vastustajan kimppuun avausvihellyksen soidessa Pyynikin idyllisellä kentällä. Harmaa ja sateinen keli ei ollut esteenä sille vyörylle, jonka Sinipaidat orkestroi heti alusta alkaen kohti porilaisvieraiden maalia.

Emenike laukoo vapaapotkun tolppaan.

Heti neljännellä minuutilla Roope Kostiainen torpattiin kuudentoista rajan edustalla sääntöjen vastaisesti, ja Emenike pääsi kokeilemaan vapaapotkua erinomaisesta paikasta. Tämän tarkka laukaus vapaapotkusta kolahti kuitenkin maalin sisätolppaan ja siitä ulos aiheuttamatta sen enempää häslinkiä ToVen maalilla. Seuraavaa huipputilanne seurasi kuitenkin melkeinpä heti seuraavasta hyökkäyksestä, kun Emeniken maukas keskitys löysi Hakim Belbachirin erinomaisesta paikasta maalin edustalta, mutta tämän ohjaus jätti paljonkin toivomisen varaa pallon lipuessa noin metrin takatolpan ohitse.

Hakim Belbachir ottaa pallon haltuun.

Vierailla oli suuria vaikeuksia päästä ottelun alussa kontrolloidusti yli puolen kentän, mutta reilun vartin jälkeen peli alkoi hieman tasoittua, ja ToVekin löysi parille puolittaiselle paikalle pistohyökkäyksillään. Kun lähemmäs 40 minuuttia oli pelattu, sai ToVe luotua yhden ottelun parhaista tilanteistaan, mutta epäonnistunut haltuunotto karkasi TamUn maalivahti Riku Tanilan hyppysiin, ja tilanne raukesi. Tauolle asteltiin maalittomassa tilanteessa, vaikka TamU oli niskan päällä pitkälti koko ensimmäisen 45-minuuttisen.

TamU ratkoo pelin toisella jaksolla itselleen

Toiselle jaksolle Tampere United tuli yh√§ edelleen intensiivisemm√§ll√§ otteella, ja kotijoukkueen avausmaali alkoi olla vain ajan kysymys. Ensimm√§isell√§ jaksolla parikin hyv√§√§ tilannetta tuhlannut Hakim Belbachir ei lopulta en√§√§ erehtynyt, kun Ali Aitbenzanzounin katkon ansiosta Eetu R√§is√§nen p√§√§si jatkamaan nopeasti ulkosyrj√§ll√§√§n Belbachirin tekopaikkaan ja nokikkain vierasjoukkueen ver√§j√§nvartijan kanssa. Tyylik√§s ulkosyrj√§viimeistely rikkoi kuparisen, ja United siirtyi ansaitusti 1‚Äď0-johtoon, kun pelikello n√§ytti 58. minuuttia. T√§t√§ ennen Roope Kostiainen ei aivan ollut onnistunut omassa tekopaikassaan siirt√§m√§√§n TamUa johtoon, mutta lopulta United onnistui rokottamaan ToVen huolimattomasta pelaamisesta.

Hakim Belbachir maalinteossa.

Avausosuman jälkeen oltiin lähellä nähdä varmasti yksi kauden hienoimmista maaleista, kun Emeniken nerokas oivallus yli puolen kentän roikotuksella oli laskeutua maaliin asti. Pallo putosi harmittavasti kuitenkin juuri maalin edustalle, josta se ponnahti niukasti ToVen maalin ylitse, ja näin kaukana maalistaan pelannut ToVe-maalivahti sai huokailla helpottuneena. TamUn nimivahva hyökkäysnelikko väläytteli vaarallisuuttaan tasaisin väliajoin pitkin toista jaksoa.

Seuraava läheltä piti -tilanne tuli kuitenkin kulmapotkusta, kun Eetu Rahkolan komea pusku lensi ylärimasta kimmoten yli maalin. Rahkola ja hänen toppariparinaan pelannut Severi Kankkunen näyttelivät muutenkin koko pelin herraa ja hidalgoa Tampere Unitedin tiiviissä linjassa, jota vastustaja ei onnistunut sitten millään murtamaan. Loput hoiti maalivahti Riku Tanila, joka ainoastaan kertaalleen joutui venymään kunnolla, kun kulmapotkun tuloksena suuntautunut pusku täytyi tipata yli maalin.

Roope Kostainen pallontavoittelussa vastustajan maalivahdin kanssa.

Ottelun loppulukemat viimeisteli lopulta 83. minuutilla kylmän viileästi ja erittäin pirteästi vaihdosta sisään tullut Arttu Huovila, joka oli korvannut kentällä voittomaalin tehnee Hakim Belbachirin. Huovila oli jo hetkeä aiemmin luonut itselleen komeasti rynnimällä tekopaikan, jolloin ainoastaan vain itse laukaus viuhui hieman maalin ohitse. Toiste ei Huovila enää erehtynyt, kun Severi Kankkusen erinomainen pystypallo tavoitti laidasta Emeniken, joka huomasi yhtäkkiä myös maalivahdin tulleen holtittomasti vastaan vaarattomaan paikkaan syvälle laidan läheisyyteen. Emenike vei ammattimiehen ottein maalivahdin ulos tilanteesta ja löysi millintarkalla keskityksellään upeasti esiin tulleen Huovilan, jonka kliininen siirto tyhjään maaliin ratkaisi pelin lopullisesti Tampere Unitedille.

Arttu Huovila hakee vetopaikkaa.

Lopussa Emenike oli itse lisätä lukemia heti perään hassutellessaan puolustajia laidallaan, mutta komea nostoyritys osui toistamiseen maalipuihin hänen kohdallaan, eikä enempää osumia ottelussa enää nähty.

Tampere Unitedin 2‚Äď0-voiton takana oli koko joukkueen ehyt esitys, jollaista ei oltu hetkeen n√§hty. T√§st√§ on hyv√§ l√§hte√§ itseluottamusta uhkuen haastamaan sarja-avaukseen suvereenia ennakkosuosikin viittaa kantavia Ilves-Kissoja, jolloin vaikeustaso nousee huomattavasti lauantain kenraaliharjoituksesta n√§hdyst√§. T√§ll√§ esityksell√§ Tampere United kuitenkin osoitti, ett√§ se on DNA:nsa mukaisesti valmis taistelemaan sarjan voitosta, ja lopulta totta kai my√∂s sarjanoususta. Yksi kaikkien aikojen sarja-avauksista tullaan n√§kem√§√§n Pyynikill√§ siis ensi lauantaina 13.6. kun TamU ja Ilves-Kissat kohtaavat klo 17.00 alkaen.

Päävalmentajan kommentit

”Olen aika tyytyv√§inen. Varsinkin puolustussuuntaan todella ehj√§ esitys meilt√§”, p√§√§valmentaja Jukka Listenmaa aloittaa.

”Vastustajalla taisi olla yksi maalipaikka kulmasta, muuten ei¬† mit√§√§n. Puolustimme todella hyvin, ehk√§ pari kertaa p√§√§siv√§t ylh√§√§lt√§ pelaamaan meid√§n pr√§ssin l√§pi, mutta n√§m√§kin tukehtuivat jo siihen keskialueelle”, p√§√§valmentaja jatkaa.

Pallolliseen peliin Listenmaa kaipaili vielä pientä terävyyttä ottelun tauolla, ja puheet tauolla auttoivat.

”Pallollisessa pelaamisessa meid√§n ensimm√§isell√§ puoliajalla ratkaisusy√∂t√∂t l√§htiv√§t v√§h√§n kaukaa. Puhuttiin siit√§ tauolla, ja sen j√§lkeen sekin osa-alue parani. Saimme Arttu Haapalaa ja Ali Aitbenzanzounia paremmin peliin mukaan sek√§ sit√§ kautta my√∂s Eetu R√§is√§st√§.”

Tampere Unitedin kokoonpanossa oli lauantaina kaksi sopimuksetonta pelaajaa. Henri Savolainen istui penkillä varamaalivahtina ja Arttu Haapala pelasi keskikentän pohjalla. Listenmaa olikin erittäin tyytyväinen siihen mitä Arttu Haapalalta ToVea vastaan näki.

”Nyt vaan Jokela laittaa sopimusasiat kuntoon”, p√§√§valmentaja ly√∂ painetta sopimusneuvotteluista vastaavan Mikko Jokelan suuntaan.

Katsomoon pisti silmään Emeniken energia ja maalin nälkä, mutta päävalmentaja haluaa nostaa ylös myös toppari Severi Kankkusen esityksen.

”Ehdin ottelun j√§lkeen muutaman sanasen vaihtamaan Severin kanssa, ja h√§n oli oikein nauttinut pelaamisesta Eetu Rahkolan kanssa. Se my√∂s n√§ki. Oli aivan j√§rjett√∂m√§n hyv√§ esitys!”

Omalaatuinen harjoituskausi on siis vihdoin ohi, ja sarja alkaa vihdoista viimein ensi lauantaina 13.6. klo 17.00. Ensimmäinen vastustaja on heti sarjan ennakkosuosikkeihin kuuluva Ilves-Kissat, joka on TamUn tavoin kertonut tavoittelevansa sarjanousua. Luvassa on huikea ilta Pyynikillä!