TamU kaatoi JJK:n tasokkaassa ottelussa

28/02/2022 TamU
Otteluraportti

Tampere United jatkoi harjoitusotteluiden voittokulkua, kun ennakolta Kakkosen C-lohkon kärkijoukkueisiin kuuluva JJK Jyväskylä kaatui Pirkkahallissa 3–1 (1–1). JJK:n toimittaman kokoonpanolistan perusteella yli puolella joukkueen avauksen pelaajista oli kokemusta Kakkosta ylempää, ja neljällä pelaajalla Veikkausliigasta asti. Ottelu oli helmikuun harjoitusotteluksi vauhdikas, ja tasokasta peliä nähtiin molemmilta joukkueilta.

Harjoitusottelu

3 – 1

”Nyt oli mun mielestä laadukas jalkapallopeli. Kaksi hyvää joukkuetta vastakkain, oli kivannäköistä futista. Pelin tempokin oli ihan suht hyvä. Kai se nyt vaan on pakko ruveta luottamaan, että me ollaan aika hyvä joukkue. Nyt ei enää voida mennä sen taakse, että vastustaja tulee heikolla kokoonpanolla. Kun katsottiin nimilistaa, siellä oli vastassa oikeasti kovia pelaajia, jotka on vetänyt liigaa ja niin edelleen”, päävalmentaja Jukka Listenmaa tiivisti ottelun jälkeen.

Räjähtävä alku ottelulle

Kumpikin joukkue lähti otteluun hyvällä tempolla ja aggressiivisesti prässäten. Tampere United sai jo reilun kolmen minuutin pelin jälkeen rangaistuspotkun, kun JJK-puolustus kaatoi hyvin boksiin ajaneen Eric Bullockin. Roope Kostiaisen rankkari kilahti kuitenkin harmittavasti maalin pystypuuhun, ja avausmaali jäi vielä haaveeksi.

Muutamaa minuuttia myöhemmin Eino-Veikko Ek hassutti vasemmalla laidalla oman puolustajansa, ja Topias Järvelä jatkoi Ekin kovan keskityksen verkon perukoille. Kannattajien jo juhliessa maalia avustava erotuomari kuitenkin nosti lippunsa paitsion merkiksi.

Reilun kymmenen minuutin pelin jälkeen TamU sai lopulta palkkion hallintajaksostaan. Ek prässäsi taas pallon Sinipaidoille ja syötti Toni Toijalalle boksiin. Toijala jatkoi pallon herkällä takavasarasyötöllä Roope Kostiaiselle, joka viimeisteli varmasti ottelun avausmaalin.

Vastustaja pääsee takaisin peliin

Avausmaalin jälkeen ottelu aaltoili päädystä toiseen. Vierasjoukkueen prässipeli ajoi TamUn paikoin ahtaalle, ja pallonhallinta siirtyi hiljalleen ”kettupaidoille”.

Reilun parinkymmenen minuutin jälkeen JJK sai vapaapotkun rangaistusalueen kaarelta. Useiden veikkausliigamitaleiden mies ja seuralegenda Mikko Manninen viimeisteli tasoitusmaalin komeasti muurin yli maalin ylänurkkaan. Maalivahti Antti Kuusinen oli tilanteessa hyvin mukana, mutta ei lopulta voinut tarkalle laukaukselle mitään.

Muutama minuutti tasoitusmaalin jälkeen JJK:lla oli hyvä paikka siirtyä johtoon, mutta Kuusinen ehti ensimmäisen laukauksen tielle, ja Eetu Räisänen peitti jatkolaukauksen. Lehtereille saapuneita Tamu-kannattajia JJK-prässi välillä hirvitti, mutta tavallaan saatiin juuri sitä painetta, mitä päävalmentaja Listenmaa oli otteluennakossa tilannut.

”Puolustussuuntaan peli oli ihan ok. Vähän oltiin alkuun liian passiivisia. Sitten kun saatiin vähän nostettua wingbackeja ylemmäksi, heti parani se aktiivisuus ja alettiin saamaan riistoja. Kun oli vastassa hyvä joukkue, niin ne saikin meitä alkuun vähän passiivisiksi. Ei aina voi syyttää omia, joskus täytyy kehua vastustajakin. Kaveri syötti hyvin ja laittoi meidät välillä vähän paineeseen”, Listenmaa totesi.

Toisella jaksolla Tamu karkaa

Tauolle siirryttiin tasatilanteessa, mutta ottelun hyvä lataus ei jäänyt koppiin. Heti toisen jakson ensiminuuteilla JJK rakenteli parikin maalipaikkaa. Parhaasta tilanteesta Jimi Saarikon laukaus päätyi Sinipaitojen onneksi sivuverkkoon.

Kun toista jaksoa oli kulunut vähän vajaa kymmenen minuuttia, wingbackina pelannut Eric Bullock kavensi sisään, käytti pallon Topias Järvelällä, ja saatuaan seinäsyötön takaisin laukoi pallon vastustamattomasti maalin takanurkkaan.

Tunnin pelin jälkeen alkoi molempien joukkueiden vaihtoruletti, ja paras terävyys vähän kärsi. Vaarallisimmat paikat osuivat tämän jälkeenkin TamUlle: sekä Toni Toijala että pitkästä aikaa mukana ollut Mika Ahonen saivat vuorollaan osuman maalin poikkirimaan, mutta ottelu jatkui numeroiltaan tasaisena ihan loppuminuuteille asti.

Kun varsinaista peliaikaa oli jäljellä vajaa pari minuuttia, Julius Stenroos antoi keskiympyrästä vastustajan puolustuslinjan läpäisseen syötön, johon Toni Toijala ehti ensimmäisenä. Toijalan röyhkeä ajo maalille ja näppärä jalkakynä jättivät vierasjoukkueen puolustajat pelkiksi ketunpoikasiksi. Taululla oli 3–1, ja ottelu oli ratkennut.

Ottelun voittomaalin tehnyt Eric Bullock ei innostunut isommin hehkuttamaan osumaansa, vaan keskittyi sen sijaan kehumaan joukkueen kokonaissuoritusta.

”Välillä osuu puitten väliin, on se ihan kiva sekin. On kyllä ihan hyvät fiilikset. Otettiin voitto ja aika lailla voitosta voittoon on mennyt harjoituskauden matsit. Ollaan treenattu hyvin ja tänään pelattiin mun mielestä joukkueena tosi hyvin. Jätkät on vetäneet hemmetin hienosti”, Bullock iloitsi.

Joukkueesta löytyy leveyttä

Tampere Unitedin edustusjoukkuetta kiusannut flunssa-aalto oli hiukan muokannut Sinipaitojen avausta. Tavallisesta keskikentän keskustassa hyörivä Tomi Ylinen pelasi täydet minuutit topparilinjan vasemmalla reunalla. Eric Bullock, yksi joukkueen terävimmistä hyökkääjistä kaudella 2021, oli sijoitettu uudessa pelisysteemissä wingbackin paikalle.

”Vähän on vielä tekemistä kunnon kanssa ja sijoittumisessa tuolla kentällä. Olen kumminkin hyökkäävä pelaaja aina ennen ollut, niin tämmöinen puolustavampi rooli, se on vielä vähän vieras. Mutta eiköhän siitä ihan hyvä tule”, Bullock totesi.

Myös Mauno Sirénin ja Mika Ahosen paluu kokoonpanoon pitkäksi venähtäneen tauon jälkeen ilahdutti kannattajia. Tunnin pelin jälkeen Bullockin tilalle kirmannut Sirén pelasi edellisen kerran juuri JJK:ta vastaan yli kaksi kuukautta sitten.

”Me lähdetään siitä, että ne, jotka meillä on paikalla, ne on sinä päivänä meidän parhaat pelaajat. Ei me lähdetä sen isommin selittelemään. Enemmän se haittasi viikon harjoittelua, ettei saatu ihan kaikkea suunniteltua tehtyä. Meillä on aina sen päivän parhaat pelaajat kentällä”, kuittasi päävalmentaja Listenmaa spekuloinnit poissaolijoista.

Pelisysteemi toimii, mutta töitä riittää

Edustusjoukkue on pelannut vuoden alusta uudessa kenttämuodostelmassa, joka useimmiten voidaan piirtää 3-2-4-1-ryhmitykseksi. Tulosten valossa joukkue on onnistunut uuden pelitavan sisäistämisessä mainiosti.

”Uusi pelisysteemi on toiminut tosi hyvin. On tullut tommonen toinen jääkaappi tuonne kärkeen Roopen kaveriksi, Toijalan Toni, se on mun mielestä toiminut oikein hyvin. Puolustus kanssa, sinne on tullut hyviä vahvistuksia. Mun mielestä meille just sopiva systeemi”, Eric Bullock kuvasi joukkueen tunnelmia.

Jukka Listenmaan mukaan harjoituskentän kuviot eivät vielä täysimittaisesti näkyneet tositilanteessa.

”Ei me päästy niihin ihan täysin mukaan, mutta sitten meillä on sitä yksilötaitoa. Sitä on siellä ylhäällä niin paljon, että ne pystyy taikomaan maaleja vähän erilailla, mitä nyt ollaan harjoiteltu. Mutta kai se on lopulta sama, vaikka välillä sitten sen kautta tulee maalit”, Listenmaa myhäili.

Vaikka harjoituskauden tulokset antavat aihetta optimismiin, Listenmaa näki edelleen paljon kehityskohteita.

”Tilanteenvaihtoihin täytyy ruveta maaliskuussa keskittymään. Ja edelleenkin se pallollinen pelaaminen, vähän malttia meidän pitää saada siihen vielä. Siinä tulee liian kiire välillä, että kyllä siinä pelissä vielä paljon parannettavaa on.”

Seuraavan kerran harjoituskentän oppien siirtymistä otteluihin päästään tarkastelemaan kahden viikon päästä sunnuntaina 13.3. kun Pallo-Iirot vierailee Pirkkahallissa. Ottelu alkaa silloinkin klo 16.30.

3 – 1

( 1 – 1 )

11′ Roope Kostiainen