TamU käänsi VJS-ottelun voitoksi lahja­maaleista huolimatta

07/06/2022 TamU
Otteluraportti

Tampere United vahvisti asemiaan Kakkosen B-lohkon kärkikahinoissa kukistamalla Vantaan Jalkapalloseuran numeroin 4–2. Pyynikin sunnuntai-iltapäivässä nähtiin kaksijakoinen ottelu. Sateen siivittämällä ensimmäisellä puoliajalla TamU oli pinteessä lahjoitettuaan vastustajalle kaksi maalia. Toisen puoliajan auringonpaisteessa Sinipaidat sai lopulta pelailla varsin rauhassa pisteet kotiin.


Kakkonen

4 – 2

  • TamU teki neljä todella hienoa maalia, mutta lahjoitti VJS:lle kaksi ilmaista maalia.
  • Topias Järvelän aikainen 4–2-maali toisella jaksolla käytännössä ratkaisi ottelun.
  • Toni Toijala ja Julius Stenroos tekivät kumpainenkin tehot 1+2.

Ihan älyttömän kivaa oli päästä takaisin pelaamaan. Alussa oli vielä aika paljon hakemista, mutta kyllä se siitä lähti paranemaan.

- Severi Kankkunen
Pelikuntoon palannut kapteeni

Pallollisessa pelaamisessa meillä on eniten työstettävää nyt. Tänään jo vähän saatiin asioita eteenpäin, mutta vähän pidempää hyökkäystä pitäisi vielä pystyä pelaamaan.

- Jukka Listenmaa
Päävalmentaja

Onhan meillä aika tiukka aikataulu edessä. Nyt korostuu, miten saadaan palauteltua treeneissä. On tosi tärkeää, että pelaajat hoitavat itsensä siihen oikeaan fiilikseen fyysisesti ja henkisesti.

- Severi Kankkunen
Kapteeni

Topias Järvelä nousi avaukseen Roope Kostiaisen oltua flunssan takia poissa.

Tampere United palasi yli kahden viikon tauon jälkeen tositoimiin, kun vastaan asettui sarjan keskikastin VJS. Avauskokoonpanoon nousivat muun muassa kauden ensimmäisen ottelunsa loukkaantumisen jälkeen pelannut kapteeni Severi Kankkunen, topparilinjassa Kankkusen vierellä luutinut Mauno Sirén ja kokoonpanosta puuttuneen Roope Kostiaisen kärjessä korvannut Topias Järvelä.

Ottelun ensimmäinen puolituntia oli kotijoukkueelta epätyypillisen hermostunutta peliä. Heti ottelun toisella minuutilla Tampere Unitedin puolustuslinja tarjoili pallon suoraan VJS:n Karim Jmaalille, joka nosti avausmaalin hallitusti yli maalivahti Aapo Sipposen.

Eetu Räisänen juhlii maaliaan ja Joonas Rantala yhtyy iloon.

VJS miehitti keskikentän keskustan niin, että TamUlla oli suuria vaikeuksia saada pidempiä hyökkäyksiä. Helpotus tuli tälläkin kertaa viime peleissä hyvin toimineesta erikoistilanteesta. Manse Priden väreissä hulmunneelta kulmalipulta annettuun kulmapotkuun VJS:n puolustus pääsi vielä väliin, mutta jatkotilanteessa kulmapotkunkin antaneen Julius Stenroosin kova kierteinen keskitys löysi maalin edessä Eetu Räisäsen pään, ja tasoitusmaali oli tosiasia.

Toni Toijala oli tutun vahva, mistä kertoo yksi tehty ja kaksi syötettyä maalia.

Kun peliä oli pelattu 25 minuuttia, VJS sai vapaapotkun keskialueelta. Rangaistusalueelle nostettu pallo tuotti yllättäviä vaikeuksia Sinipaidoille, ja TamUn alueellisesta miesylivoimasta huolimatta keltapaitainen vastustaja ehti ensimmäisenä tökkäämään ylärimasta kimmonneen pallon maalin perukoille. Maalintekijänä juhli VJS:n Kasper Viramäki, mutta 1–2-maalista voidaan kirjata vähintään syöttöpiste TamUn kehnolle erikoistilannepuolustukselle.

Reilun puolen tunnin pelin jälkeen nähtiin ottelun komein maali, kun Joonas Rantala ja Toni Toijala rakensivat näyttävästi Julius Stenroosille paikan vastustajan boksissa. Stenroos kiitti tarjoilusta heiluttamalla kylmäveriesti maaliverkkoa, ja kotijoukkue palasi toistamiseen takaa-ajoasemasta tasoihin.

Julius Stenroos murtautuu maalintekoon puolustajien välistä.
Katse onnittelemaan tulevissa pelikavereissa.
Topias Järvelä ja Toni Toijala ehtivät ensimmäiseksi onnittelemaan nuorta maalintekijää.

Ensimmäisen jakson loppupuolella ote alkoi kääntyä kotijoukkueelle. Prässi alkoi hiljalleen toimia, ja kun päästiin nopeammin vastustajan iholle, Sinipaidat saivat ryövättyä palloja jo kentän yläkolmanneksella. Myös oma avauspeli monipuolistui, kun palloa uskallettiin liikuttaa pidempiä jaksoja maata pitkin.

Muutamaa minuuttia ennen taukoa Tampere United siirtyi ottelussa ensimmäistä kertaa johtoon, kun Toni Toijala osui Julius Stenroosin syötöstä. Maalia edelsi maalivahti Aapo Sipposen avaussyöttö, Topias Järvelän pitkä kuljetus ja Joonas Rantalan keskitys, josta pallo hiukan onnekkaastikin päätyi Stenroosille. Toijalan sisäteräviimeistely oli kuitenkin ammattimiehen työtä, ja näin kotijoukkue pääsi tauolle vähän yllättäenkin johtoasemassa lukemin 3–2.

Toni Toijala vapauttaa jalkansa väkisin vetopaikkaan ja vie TamUn 3–2-taukojohtoon.
Maalia kelpaa tuulettaa.

Aurinkoinen toinen jakso

Toisen jakson alkaessa TamU joutui vaihtamaan maalivahtia Aapo Sipposen loukkaantumisen myötä. Alustavat tiedot kertovat, että mistään vakavasta ei ole kyse, mutta nuoren maalivahdin harjoitteluun on tulossa pieni tauko. Pelikuntoon palannut ja kakkosjoukkueen ottelunkin jo pohjille pelannut Antti Kuusinen astui tolppien väliin.

Aapo Sipponen pelasi jälleen 1–2 maalin haparointia lukuunottamatta hyvin, mutta joutui jättämään pelin kesken selkävaivan takia.

Jos ensimmäinen jakso aloitettiin vesisateessa, toisella jaksolla paistoi aurinko. Epävarman avausjakson jälkeen kotijoukkueen peli-ilme olikin tauon jälkeen valoisampi. Kun toista jaksoa oli kulunut seitsemisen minuuttia, maalivahti Antti Kuusisen pitkä avaus löysi TamUn hyökkäyskaksikon. Tällä kertaa Toni Toijala kunnostautui syöttäjänä, ja Topias Järvelä sai kunnian viimeistellä TamUn neljännen maalin.

Joonas Rantala valmistautuu antamaan kulmapotkun.

VJS ei vielä luovuttanut, vaan seuraavina minuutteina vierasjoukkue vyörytti parikin vaarallista hyökkäystä Sinipaitojen maalille. Ensimmäisestä jaksosta tiivistynyt puolustuslinja kuitenkin onnistui torjumaan vastustajan lähentelyt. Reilun tunnin pelin jälkeen VJS:n David Nworah rikkoi keskikentällä rumanoloisesti Eetu Räisästä ja sai tempustaan ansaitusti ottelun toisen keltaisen korttinsa.

Vastustajan jäätyä miesalivoimalle Tampere Unitedilla oli useita mahdollisuuksia kaunistella lukemia. Julius Stenroos osui vapaapotkusta poikkihirteen ja myös Topias Järvelällä ja vaihdosta tulleella Arttu Raittisella oli mainioita paikkoja venytellä maaliverkkoja. Kun palloa ei kuitenkaan lopulta saatu toimitettua maalivahti Toni Korkeakosken ohi, TamUn voittolukemina säilyi ottelun loppuun asti 4–2.

Arttu Raittinen pääsi jo kiertämään maalivahdin, mutta pallo karkasi sen verran että maali jäi tekemättä.

Menestyvä joukkue voittaa huonommallakin pelillä

Tampere Unitedin päävalmentaja Jukka Listenmaa ei voinut olla ihan tyytyväinen peliesitykseen, mutta löysi hän jotain hyvääkin ottelusta.

”Me oltiin aika heikkoja tänään. Lahjoitettiin kaksi maalia vastustajalle. Mutta tietyllä tavalla täytyy arvostaa sitä, että sieltä sitten noustiin. Kun päästiin lopulta ihan hyvissä asemissa tauolle, niin eihän toisella puoliajalla ollut mitään hätää. Olisihan se peli voinut loppujen lopuksi isomminkin numeroin päättyä”, Listenmaa totesi.

Loukkaantumisestaan viimein pelikuntoon tervehtynyt kapteeni Severi Kankkunen pelasi täydet minuutit kauden ensimmäisessä Kakkosen ottelussaan. Pelikentällä paluustaan silmin nähden iloinnut Kankkunenkin myönsi, että parannettavaa jäi:

”Ihan älyttömän kivaa oli päästä takaisin pelaamaan. Alussa oli vielä aika paljon hakemista, mutta kyllä se siitä lähti paranemaan. Ja varmaan seuraavassa pelissä pääsee taas vielä enemmän peliin mukaan kuin nyt. Ihan hyvät fiilikset lopulta. Ja Pyynikille on ollut ikävä!”

Kapteeni Severi Kankkusella oli käsivarressaan ottelun teeman mukainen sateenkaarinauha.

Seuran tilasto-osasto osasi kertoa, että miesten edustusjoukkue on viimeksi hävinnyt Pyynikillä 13.6.2020. Näin ollen joukkueella tulee täyteen kaksi vuotta ilman tappiota ennen seuraavaa Pyynikin ottelua. Tällainen putki edellyttää, että joukkue pystyy kääntämään huonommatkin pelit edukseen, ja tämä menestyvän joukkueen perusedellytys on hyvin vahvasti iskostunut myös tämän kauden ryhmään.

Kilpailua jokaiselle paikalle

Kahdessa edellisessä ottelussa mainiosti pelannut maalivahti Aapo Sipponen avasi tolppien välissä, mutta joutui tulemaan vaihtoon tauolla.

”Aapolla tuli alaselkään joku pieni naksahdus, jotain noidannuolen tapaista. Oli vissiin jo aika ottelun alussa mennyt. Siinä ensimmäisen puoliajan lopulla se huuteli asiasta meille. Täytyy hattua nostaa nuorelle pojalle. Kun on saanut sauman pelata avauksessa, niin sitten kumminkin rehellisesti ilmoittaa loukkaantumisen, eikä yritä väkisin olla kentällä”, päävalmentaja Listenmaa selitti.

Toiseksi puoliajaksi Sipposen tilalle vaihdettu Antti Kuusinen on parantunut pienestä loukkaantumisestaan täyteen pelikuntoon. Tuntuman puute näkyi vielä muutamassa tilanteessa, mutta esimerkiksi TamUn neljänteen maaliin johtanut nopea avaus oli mainio oivallus.

Vaikka Listenmaa harmitteli Sipposen loukkaantumista, hän samaan aikaan iloitsi aidosta kilpailutilanteesta:

”Aapo on pelannut oikein hyviä pelejä. Pisteitä tuli niistä peleistä, kun kaveri oli maalissa. Nyt Antti saa taas uuden mahdollisuuden vakiinnuttaa paikkansa avauksessa. Nyt on terve kilpailu silläkin paikalla, niin kuin meillä on itse asiassa ihan joka puolella kenttää.”

Myös puolustuslinjan peluutus kertoo joukkueen leveydestä. Kolmen miehen linja on tähän mennessä avannut joka kerta eri muodostelmassa. Tällä kertaa sekä Severi Kankkunen että Mauno Sirén pelasivat kauden ensimmäiset pelinsä topparilinjassa.

Roope Kostiaisen puuttuessa hyökkäyspäästä Topias Järvelä sai avata Toni Toijalan kärkiparina. Myös toisella puoliajalla kentälle vaihdetut Arttu Raittinen ja Farhad Rahimi osoittivat paikoin varsin pirteitä otteita, ja muistuttivat valmennusjohtoa hyökkäyspään vaihtoehdoista.

Farhad Rahimi pelasi jälleen pirteäsi päästyään kentälle.

Neljännes kaudesta pelattu

VJS-kamppailu oli TamUn kuudes ottelu tämän vuoden Kakkosessa, ja näin joukkue on nyt pelannut ensimmäisen neljänneksen kaudesta. Kauden alussa päävalmentaja Listenmaa totesi, että sarjassa menestyvät ne joukkueet, jotka pystyvät kehittämään peliään läpi kauden.

Kun päävalmentajaa nyt pyydettiin arvioimaan joukkueen suuntaa, ensimmäisenä asiana hän nosti tiivistyneen puolustuksen.

”Puolustuspelaaminen on kehittynyt. Vaikka se ei nyt tänään ollut sitä mitä sen pitäisi olla, varsinkin sen ensimmäisen parikymmentä minuuttia. Sen jälkeenhän se parani. Eihän vastustaja saanut yhtään maalipaikkaa itse tehtyä, mehän ne vähät paikat annettiin niille”, Listenmaa analysoi.

Selkeimpänä kehityskohteena Listenmaa näki pallonhallinnan ja pelin rytmittämisen:

”Pallollisessa pelaamisessa meillä on eniten työstettävää nyt. Tänään jo vähän saatiin asioita eteenpäin, mutta vähän pidempää hyökkäystä pitäisi vielä pystyä pelaamaan. Pitäisi vähän saada huilattua siinä pallollakin.”

Myös kapteeni Kankkunen korosti, että joukkueella on vielä paljon parannettavaa:

”Ollaan alkukaudesta saatu hyvin pisteitä, ja siinä mielessä on hienosti lähtenyt homma käyntiin. Positiivisinta on kuitenkin ehkä se, että pelillisesti on vielä kehitettävää. Vielä on vähän semmoista hermostuneisuutta, ettei ole aina saatu ihan palloa pidettyä niin kuin olisi haluttu.”

Kulmalipuissa oli Tampereen tiedostavan pride-lipun värit.

”TamUn kanssa me mennään Ykköseen”

Voiton myötä Tampere United vahvisti entisestään asemiaan Kakkosen B-lohkon kärkikahinoissa. Voittamalla ensi sunnuntain vierasottelussa Grankulla IFK:n Tampere United itse asiassa nousisi jo lohkokärkeen. Samaten nyt näyttäisi siltä, että ensi viikon paikallisottelusta Ilves-Kissoja vastaan muodostuu kierroksen kärkiottelu. Hattu päästä sille, joka ennakoi tämän ennen kauden alkua.

Sinikaarti lauloi tässäkin ottelussa jo toiveikkaana noususta Ykköseen, mutta Severi Kankkunen jaksoi muistuttaa tulevan otteluohjelman haastavuudesta. Siinä missä esimerkiksi Veikkausliiga on parhaillaan pitkällä maaottelutauolla, VJS-ottelu oli TamUlle ensimmäinen kaikkiaan viidestä kesäkuussa pelattavasta ottelusta, joista kolme pelataan vieraissa.

”Onhan meillä aika tiukka aikataulu edessä. Nyt korostuu, miten saadaan palauteltua treeneissä. On tosi tärkeää, että pelaajat hoitavat itsensä siihen oikeaan fiilikseen fyysisesti ja henkisesti”, Kankkunen totesi.

Heti pelin jälkeen haastatteluun saatu Jukka Listenmaa kertoi, että painopiste on nyt nopeasti siirrettävä viikonlopun otteluun:

”Puoli tuntia tämän meidän pelin päättymisen jälkeen alkaa EPS – Grani (Grankulla IFK). Sieltä on kuulemma joku striimi tulossa, että sitä tässä pitäisi lähteä äkkiä katsomaan. Ei tämä päivä siis ihan tähän vielä loppunut. Katsotaan nyt se ja sitten päästään tekemään ensi viikolle treenisuunnittelemaa.”

Päävalmentajan kiinnostus mainittuun otteluun liittyy siis tietenkin siihen, että TamUn seuraava vastustaja on nimenomaan Grankulla IFK, jota vastaan pelataan Kauniaisten ”Bemböle Roadilla” sunnuntaina 12.6. Jo mainittu seuraava kotiottelu Ilves-Kissoja vastaan pelataan puolestaan perjantaina 17.6. jolloin derby potkaistaan käyntiin klo 19.00. Ennakkoliput derbyyn ovat jo myynnissä Tiketissä. Tervetuloa Pyynikin sinivihreään derbytunnelmaan!

Kakkonen

4 – 2

( 3 – 2 )

14′ Eetu Räisänen
32′ Julius Stenroos
42′ Toni Toijala
53′ Topias Järvelä

Yleisöä:
291

2′ Karim Jmaali
25′ Kasper Viramäki

Yleisöä:
291

30 Aapo Sipponen 46'
4 Eino-Veikko Ek
5 Ardian Kovaqi
6 Severi Kankkunen C
7 Mauno Sirén
8 Topias Järvelä 77'
15 Joonas Rantala 88'
20 Arttu Haapala 68'
22 Toni Toijala 66' 68'
26 Julius Stenroos
41 Eetu Räisänen
32 Antti Kuusinen 46'
2 Ali Aitbenzanzoun
9 Farhad Rahimi 77'
19 Arttu Raittinen 68'
21 Jesse Vuori 88'
24 Arttu Mättö 68'
56 Tomi Ylinen

TamU-Kauppa

Pääyhteistyökumppanit

Tukemassa myös

American Brothers Circle Line Group Edun Herkkukeidas Insta Group Käännöstoimisto Juha Arola Ruutanan Härveli

15.6. Ilves 2 - TamU 0 – 5

2.6. TamU naiset - TPS 2 6 – 2

15.6. Pato - TamU 2 1 – 1

2.7. klo 18 TPV - TamU

16.6. klo 18 MaPS - TamU naiset

27.6. klo 18 PP-70 - TamU 2