TamU jyräsi TPS:n ikämiehet ja jatkaa Suomen Cupissa

28/04/2023 TamU
Otteluraportti

Tampere United teki Kupittaan sateisessa keskiviikkoillassa sen mitä tarvittiin, ja otti selvän 0–5 (0–1) -voiton TPS:n M35-ikämiehistä Suomen Cupin kolmannen kierroksen ottelussa. Ottelu oli alusta loppuun Sinipaitojen pallonhallintaa, mutta ensimmäisellä jaksolla koettiin tuskastuttaviakin hetkiä, kun vastustaja puolusti tiiviisti, ja maalintekopaikkoihin ei tahdottu päästä. Lopulta 0–1-johtomaali syntyi sopivasti juuri ennen taukovihellystä, ja toisen jakson alun nopea 0–2-maali käytännössä jo ratkaisi ottelun ennen kuin lukemat repesivät lopussa rumiksi, kun entisillä liigapelaajilla alkoi puhti jo loppua.

Suomen Cup

0 – 5

  • TPS:n ikämiehet puolustivat urhoollisesti ensimmäisen jakson, mutta pukkarimaali teki TamUn toisen jakson helpoksi.
  • TamUlla onnistui maalinteossa viisi eri pelaajaa, ja myös peliaikaa saatiin jaettua laajalle rintamalle.
  • TamU jatkaa Suomen Cupin 4. kierrokselle, jonka arvonta on torstaina 4.5.

Vastustaja puolusti tosi matalalta, kuten odotettiinkin. Laidoista päästiin ohi nopeudella ja seinä­kombinaatioilla, eli ihan perussuorituksilla.

- Arttu Raittinen
Laitahyökkääjä

Pukkarimaali varmasti ratkaisi pelin. Vastustaja joutui vähän avaamaan ja yrittämään hyökätä, ja maali toisen jakson alkuun oli viimeinen niitti.

- Jukka Listenmaa
Päävalmentaja

On hyvä että kaikille tulee onnistumisia, ja tästä on hyvä jatkaa eteenpäin. Tämä oli sellainen peli mikä meidän piti vain klaarata, ja niin me teimme.

- Arttu Raittinen
Laitahyökkääjä

Tampere United lähti otteluun parhaalla mahdollisella miehistöllään. Edelliseen otteluun nähden avauskokoonpanoon oli toki tullut viisi muutosta, mutta ne eivät suinkaan heikentäneet joukkuetta, sillä joukkueesta löytyy lähes paikalle kuin paikalle vähintään kaksi tasavahvaa vaihtoehtoa.

TPS:n ikämiehille täytyy antaa täysi tunnustus ensimmäisen jakson pelistä. Joukkue puolusti alhaalla tiiviisti, ja teki TamUn hyökkäyspelin vaikeaksi hyvällä sijoittumisella siten, että keskusta oli lähes täysin tukossa. Ikämiesten jalkakin nousi sen verran hyvään tahtiin, että laitapelistäkään TamU ei saanut luotua tilanteita tai edes niiden aihioita mitenkään yhtenään, vaikka pallo olikin lähes koko ajan TamUn hallussa.

”Vähän väkisin yritettiin puskea keskustasta, jonka vastustaja puolusti hyvin. Laidoissa olisi ollut tilaa, mutta varsinkin oikea laita jäi käyttämättä. Tauolla keskityttiinkin nimenomaan siihen, että pyritään kääntämään peliä myös sinne. Silloin keskustakin alkaa aukeamaan, kun saadaan laidat mukaan paremmin”, kertoo päävalmentaja Jukka Listenmaa.

Ottelu olisi voinut saada alkuminuuteilla myös aivan vääränlaisen käänteen, sillä ottelun ensimmäisen tekopaikan loi TPS. Matti Heimon kulmapotku tuli hyvään paikkaan Jarno Auremaan puskettavaksi, mutta maalivahti Veikka Stålhand seurasi tilanteen tarkasti ja sai pallon suoraan syliinsä.

Tämän jälkeen Sinipaidoilla ei käytännössä ollut mitään hätää puolustuspäässä koko ottelun aikana, vaikka TPS saikin rakennettua muutamia hyökkäyksiä, jotka johtivat myös kulmapotkuihin ja pariin hyvälle laukaisusektorille saatuun vapaapotkuunkin.

TamUn ensimmäinen ja paras vaparipaikka osui hyvin samankaltaiseen paikkaan, josta Taha Özcelik avasi kauden maalitilin Kakkosen avausottelussa. Vapaapotku osui samaiselle 12. minuutille kuin edelliselläkin kerralla, mutta yhtäläisyydet päättyivät siihen, sillä tällä kertaa veto suuntautui maalin takakulmaan, ja maalivahti Ville Lehtonen onnistui heittäytymään pallon tielle. Kuriositeettina voidaan mainita, että liigaurallaan Lehtonen tunnettiin paremmin topparina.

Ensimmäisellä jaksolla TamU sai luotua parhaat hyökkäyksensä vasemmalta laidalta Arttu Raittisen ja laitapuolustaja Joonas Rantalan kautta. Mitään ilotulitusta ei kuitenkaan pallonhallinnasta huolimatta saatu, ja muun muassa Eetu Räisäsen, Julius Stenroosin ja Topias Järvelän laukaukset jäivät heikkolaatuisiksi.

”Vastustaja puolusti tosi matalalta, kuten odotettiinkin. Laidoista päästiin ohi nopeudella ja seinäkombinaatioilla, eli ihan perussuorituksilla”, luonnehti Arttu Raittinen pelin kuvaa.

Lopulta nimenomaan vasemman laidan kaksikko rakensi maaliin johtaneen paikan ensimmäisen jakson viimeisellä minuutilla. Arttu Raittinen syötti boksiin murtautuneelle Joonas Rantalalle, joka juoksi puolustajansa ohi päätyrajalle. Julius Stenroos juoksi samalla tyhjään tilaan boksin keskellä ja sai laukoa pallon tyhjään maaliin aivan lähietäisyydeltä. Näin TamU sai lähteä viettämään taukoa pukukoppimaalin siivittämänä 0–1-johdossa.

”Taha syötti minulle hyvän ristipallon linjan taakse. ’Jonu’ teki hyvän liikkeen tyhjään tilaan ja syötin siihen, ja ’Julle’ pääsikin tekemään hyvästä syötöstä tyhjiin”, kertasi Arttu Raittinen avausmaalia.

Ratkaisu heti toisen jakson alussa

Toista jaksoa ehdittiin pelata vain reilu kolme minuuttia, kun pallo oli jälleen TPS:n maalissa. Eric Bullock voitti irtopallon rangaistusalueen kaarella, ja eteni syvälle boksiin käyttämällä pallon Eetu Räisäsellä. Bullockin syöttö löysi takatolpalle juosseen Arttu Raittisen, joka sai ottaa pallon haltuun ja laukoa sen kaikessa rauhassa tyhjään maaliin. Turkulaiset huusivat paitsiota, mutta ottelun tallenne paljastaa säälimättä nämä huudot aiheettomiksi.

”Maali oli aika samanlainen kuin ensimmäinenkin. ’Eki’ pääsi syöttämään seinäkombinaation jälkeen minulle tyhjiin”, kertasi Raittinen maaliaan.

”Pukkarimaali varmasti ratkaisi pelin. Jos sitä ei olisi tullut, kyllä vastustaja olisi jaksanut taas ainakin sen parikymmentä minuuttia puolustaa tiiviisti. Nyt vastustaja joutui vähän avaamaan ja yrittämään hyökätä, ja toinen maali toisen jakson alkuun oli viimeinen niitti”, arvioi puolestaan päävalmentaja Listenmaa.

TamUn siirryttyä 0–2-johtoon heti seuraavat minuutit näyttivätkin, ettei ikämiehillä ollut edellytyksiä minkäänlaiseen kiriin, vaan TamU jatkoi suvereenia pallonhallintaansa. Tekopaikkoja ei toki TamUllakaan suuremmin ollut, vaikka pallo pysyikin sitkeästi hyökkäyspäässä. Eetu Räisänen pääsi kertaalleen hyvään vetopaikkaan kun Julius Stenroos syötti mukavan syötön boksin oikealle laidalle, mutta ”Räisä” ei onnistunut hyödyntämään auki ollutta maalin etukulmaa.

Pelin ratkettua hyvissä ajoin TamU pääsi tekemään kaikki viisi vaihtoa jo tunnin kohdalla kahdessa eri vaihtotapahtumassa muutaman minuutin välein. Tällä tavalla peliaikaa saatin annettua mukavasti laajalle joukolle pelaajia.

”Nyt pelattiin kaksi peliä tiiviiseen tahtiin, joten oli hyvä, että vain Anton Bright pelasi molemmat pelit alusta loppuun. Saatiin tehdä ne vaihdot, jotka oli vähän etukäteen ajateltukin, eli otettiin vaihtoon niitä, jotka pelasivat sunnuntaina täydet minuutit”, päävalmentaja Listenmaa totesi tyytyväisenä.

Vaihtopelaajat toivat myös tehoja kentälle, sillä viitisen minuuttia kentälle tulonsa jälkeen kaksikko Roope Kostiainen ja Juho Heikkinen taikoivat maalin. Kostiainen sai irtopallon mukavasti suoraan jalkoihinsa ja siirsi sen viereensä juoksuun Heikkiselle, joka laukoi komean vedon keskeltä viidestätoista metristä maalin yläkulmaan. Näin TamU johti jo 0–3.

TamUn kaunisteli lukemia vielä ottelun viimeisellä kymmenminuuttisella kahdella melko halvalla maalilla. Ensimmäisessä maalissa Julius Stenroos avasi pitkällä Eino-Veikko Ekille juoksuun vasemmalle. Maalivahdin olisi kaiken järjen mukaan pitänyt pystyä katkaisemaan Ekin keskitys helposti, mutta pallo lipsahti tyhjän maalin eteen Eric Bullockille, joka sai putata pallon reppuun.

Viides maali syntyi reilu pari minuuttia ennen täyttä aikaa, kun Julius Stenroos syötti Roope Kostiaiselle pystyyn jo pelihuumorinsa menettäneiden puolustajien välissä. Maalivahti ehti liukua palloon, mutta pelivälineen haltuunotto unohtui, ja Kostiainen pääsi laittamaan 0–5-loppulukemat pallon tyhjään maaliin.

Mikään suuri urheilun juhla tämänkertainen Suomen Cupin ottelu ei ollut, mutta TamU näytti kärsivällisyytensä ja kurinalaisuutensa, eikä tällä kertaa voittoon paljon muuta tarvittu. Voiton ja jatkopaikan lisäksi ottelussa oli positiivista myös se, että onnistumisia tuli laajalla rintamalla, kun viisi eri pelaajaa pääsi maalinteon makuun. Kun mukaan otetaan Kakkosen avauskierroksen ottelu, TamUlla on koossa seitsemän maalia ja jokaisen niistä on tehnyt eri pelaaja. Tämä lupaa erittäin hyvää jatkoa ajatellen.

”On tosi hyvä, että hyökkäyspään pelaajat saavat maalitilejään auki heti alkukaudesta. Niin se varmaan meillä tulee menemäänkin, että ei meillä välttämättä mitään 10–15 maalin tekijää tällä kaudella ole, vaan maaleja tehdään laajalla rintamalla. Useampi kaveri kun tekee sen 5–10 maalia niin hyvä tulee”, päävalmentaja Listenmaa toteaa.

Samaan hengenvetoon voidaan myös todeta, että jos tällä kaudella joku pelaajista kuitenkin tekisi kymmenen maalia, se olisi ensimmäinen kerta kun kukaan TamUssa tekisi tämän Kakkosen tasolla.

”On hyvä että kaikille tulee onnistumisia, ja tästä on hyvä jatkaa eteenpäin. Tämä oli sellainen peli mikä meidän piti vain klaarata, ja niin me teimme”, summaa Arttu Raittinen Kupittaan sateisen keskiviikkoillan annin joukkueelle.

Neljännen kierroksen arvonta tulee torstaina

Seuraavaksi TamU saa jännittää, mikä joukkue tulee vastaan Suomen Cupin neljännellä kierroksella. Arvonta nähdään torstaina 4.5. klo 13.00 alkaen VeikkausTV:n suorassa lähetyksessä. Jos vastaan arvotaan liigajoukkue tai Ykkösen joukkue, peli pelataan keskiviikkona 17.5. ja peli on automaattisesti Tampere Unitedin kotiottelu arvonnasta riippumatta. Muussa tapauksessa peli voidaan pelata myös myöhemmin samalla viikolla sen mukaan mitä joukkueet yhdessä sopivat.

Sarjapelit jatkuvat vasta lauantaina 6.5. klo 18.00 Ilveksen kakkosjoukkueen vieraana Kaupin jalkapallostadionilla. Sitä ennen joukkue saa viettää vapaan vappuviikonlopun ennen kuin arki koittaa harjoituksissa Kaupissa tiistaina 2.5.

”Perjantaina harjoitellaan vielä, mutta sitten annetaan poikien viettää Vappua, kun kerrankin otteluohjelma antaa siihen mahdollisuuden. Luotetaan että kaikki toimivat fiksusti, eikä tulla vielä maanantai-iltana reenikentälle. Tiistaista on kuitenkin vielä sitten pitkä aika seuraavaan peliin”, taustoittaa Listenmaa suunnitelmia.

Suomen Cup

0 – 5

( 0 – 1 )

44′ Julius Stenroos
49′ Arttu Raittinen
69′ Juho Heikkinen
83′ Eric Bullock
88′ Roope Kostiainen

Yleisöä:
16

Yleisöä:
16

1 Veikka Stålhand
2 Ali Aitbenzanzoun 64'
7 Julius Stenroos
8 Topias Järvelä 64'
9 Eric Bullock
11 Arttu Raittinen 59'
13 Anton Bright C
15 Joonas Rantala 59'
17 Taha Özcelik 64'
25 Eelis Korhonen
41 Eetu Räisänen
4 Eino-Veikko Ek 59'
5 Atte Jokinen 64'
10 Roope Kostiainen 64'
20 Arttu Haapala
21 Jesse Vuori
26 Chuya Uwano 59'
30 Juho Heikkinen 64'
12Ville Lehtonen
2Joonas Tursas
4Aapo Lunden
5Jukka-Pekka Tuomanen C
7Toni Kuisma
9Jarno Auremaa 11' 80'
11Mika Ääritalo
18Mikko Hyyrynen
19Antti Hakala
20Antti Muuriaisniemi 74'
23Matti Heimo 56'
14Juhani Saksa 56'
15Amer Coloman 80'

TamU-Kauppa

Pääyhteistyökumppanit

Tukemassa myös

American Brothers Circle Line Group Edun Herkkukeidas Insta Group Käännöstoimisto Juha Arola Ruutanan Härveli

15.6. Ilves 2 - TamU 0 – 5

2.6. TamU naiset - TPS 2 6 – 2

15.6. Pato - TamU 2 1 – 1

2.7. klo 18 TPV - TamU

16.6. klo 18 MaPS - TamU naiset

27.6. klo 18 PP-70 - TamU 2