TamU jätti voitokkaat jäähyväiset Pyynikille

24/07/2023 TamU
Otteluraportti

Tampere United jatkoi vahvaa kotivirettään, ja otti selkeän 3–0-voiton Ilveksen kakkosjoukkueesta. Maalintekijöinä kunnostautuivat voittomaalin viimeistellyt Joonas Rantala ja kaksi kertaa tupsukorvien verkkoa heilutellut Julius Stenroos. Jäähyväiset Pyynikin urheilukentälle jätettiin kokonaisvaltaisessa karnevaalihengessä: joukkueen peli kulki mainiosti, pääkatsomo oli täynnä ja iso joukko menneiden vuosien pelaajia oli saapunut viettämään seurayhteisön juhlapäivää.


Kakkonen

3 – 0

  • Joonas Rantalan yksilösuoritus avasi maalihanat, ja vaihdosta sisään tullut Julius Stenroos iski lopulliset naulat Ilveksen arkkuun.
  • Pyynikin jäähyväisottelussa oli komeat 797 katsojaa.
  • Kauden kolmesta Pyynikin urheilukentällä pelatusta ottelusta TamUn saldo on kaksi voittoa ja yksi tasapaeli, eli 2,33 pistettä per ottelu.

Hieno päivä. Hieno peli. Ei se taaskaan niin kaunista tuo futis ollut, mutta kyllä me nyt oltiin aika tasaisen hyviä läpi pelin. Viimeistä kertaa oltiin Pyynikillä ja kyllä me kaikki jätettiin tuonne kentälle

- Arttu Haapala
Keskikenttäpelaaja

Me oltiin aika suoraviivaisia tänään, mutta se on vaan tämän kentän juttu. Hyvin se toimi tänään.

- Jukka Listenmaa
Päävalmentaja

Onhan tämä Pyynikki hieno ja intiimi paikka, mutta ei niin ihanteellinen kakkosdivisioonaan enää. Jos kenttä olisi isompi ja alusta parempi, niin täällähän me vedettäisiin ikuisesti.

- Jukka Listenmaa
Päävalmentaja

Koska kenttä täällä on pienempi, niin peli on aina vähän sellaista painia. Jos me saadaan joka peliin sellainen samanlainen mentaliteetti, että tilanteisiin mennään lujaa ja kaksinkamppailuissa väännetään, niin sitten me pärjätään kyllä kentällä kuin kentällä.

- Arttu Haapala
Keskikenttäpelaaja

Kauden toisen puoliskon aloittaneessa paikallispelissä oli ennakkoon ajateltuna merkittävät panokset. Voitolla TamU säilyttäisi hyvän otteen sarjan kärkipaikkoihin ja nousukarsintaan. Ilves 2 oli puolestaan valahtanut sarjan häntäpäähän ja kaipasi kipeästi pisteitä karistaakseen putoamispeikon.

TamU oli edellisessä sarjapelissään Espoon Palloseuraa vastaan osoittanut hallitsevansa Pyynikin pienelle kentälle ominaisen taistelupallon. Ottelun alkuminuutteja hallitsi kuitenkin keltapaitainen paikallisvastustaja.

Joukkueiden tullessa kentälle Sinikaarti muisti sarjanousut aiempina vuosina ratkaisseita vanhoja sankareitaan.
Kohta mennään!

Ensimmäisen kymmenen minuutin aikana Ilves 2 murtautui kaksi kertaa vaarallisesti Sinipaitojen rangaistusalueelle. Ensimmäisen laukauksen maalivahti Antti Kuusinen torjui helpohkosti ja toiseen laukaukseen muutamaa minuuttia myöhemmin TamU-puolustus ehti sen verran väliin, että pallo ei suuntautunut lopulta kohti maalia.

Kun Ilves ei onnistunut varhaisista paikoistaan, ote alkoi hiljalleen kääntyä kotijoukkueelle. Reilun vartin jälkeen Eric Bullock purjehti näyttävästi rangaistusalueelle. Ratkaiseva syöttö jäi harmittavasti vähän taakse, eikä Juho Heikkinen lopulta saanut kunnon laukausta aikaan. Varoitussignaali oli kuitenkin lähetetty.

Janar Georg esittää akrobatiaa Sinikaartin edessä.
Eric Bullock ohittaa puolustajat täpötäyden katsomon edessä.

Kun pelikello kävi ottelun 25. minuuttia, oli kotijoukkueella ja Pyynikin runsaslukuisella yleisöllä (797 katsojaa) ensimmäisen kerran aihetta riemuun. Arttu Mättö katkoi pallon keskialueella ja siirsi pallon Arttu Haapalalle, joka puolestaan toimitti pelivälineen vasempaan laitaan Joonas Rantalalle. Rantala leikkasi laidasta keskemmälle, jätti kiihdytyksellä taakseen kaksi Ilves-pelaajaa ja viimeisteli vastustamattomasti maalin taka-alanurkkaan.

Avausmaalin jälkeen Tampere United otti ottelun hallintaansa eikä enää luopunut yliotteestaan koko ottelun aikana. Ensimmäisen puoliajan loppupuolella muun muassa Eric Bullock ja Janar Georg murtautuivat tyylikkäästi boksiin, mutta viimeistelyyn jäi vielä toivomisen varaa. Puoliajalle siirryttiin ihan ansaituissa johtolukemissa 1–0.

Joonas Rantala karkaa maalintekoon.
Maalijuhlissa oli mukana myös entisiä TamU-pelaajia.

Ottelu ratkeaa – juhlat käynnistyvät

Kaikki Pyynikillä otteluita vuosien saatossa nähneet tietävät, miten tärkeitä erikoistilanteet ovat pienellä kentällä. Tampere Unitedin prässi toimi Pyynikillä hyvin, ja joukkue sai toisen puoliajan alkuun muun muassa useita kulmapotkuja. Jopa hyökkäyspään sivurajaheitoissa joukkue nosti molemmat topparit vastustajan boksiin.

Topparipari boksissa hyökkäyspäässä.
Anton Bright oli kulmapotkuissa merkitty mies ja tuli revityksi kentän pintaan.

Kun toista puoliaikaa oli pelattu noin kymmenen minuuttia, kulmapotkutilanteessa TamU-kapteeni Anton Bright kaatui näyttävästi vastustajan boksissa. Yksi vastaava tilanne oli nähty jo ensi jaksolla, ja Pyynikin yleisö huusi raivokkaasti rangaistuspotkua, mutta ottelun jämäkästi tuominnut erotuomari Dag Ayhan ei nähnyt tilanteessa virhettä.

Reilun tunnin jälkeen TamU teki ensimmäiset vaihtonsa, kun Eric Bullock ja Juho Heikkinen tekivät tilaa Roope Kostiaiselle ja Julius Stenroosille. Parivaljakko olikin varsin terävällä pelipäällä, eikä maaliakaan tarvinnut odottaa kuin muutama minuutti.

Julius Stenroosin sivuvapari painuu suoraan maalin takakulmaan.

Ottelun ehdittyä juuri 70 minuutin paremmalle puolelle, Eino-Veikko Ek hankki joukkueelleen vapaapotkun boksin läheisyydestä. Pallon taakse asettui Julius Stenroos, jonka sivurajan tuntumasta lähtenyt pallo kiersi kauniisti maalin takakulmaan. Roope Kostiaisen oikea-aikainen juoksu etutolpalle esti Ilves-puolustuksen purkuhaaveet ja samalle peitti maalivahti Johannes Viitalan näkyvyyden, kunnes oli auttamatta myöhäistä. Tulostaululle 2–0 ja bileet käyntiin Pyynikillä!

Julius Stenroos nauttii maalistaan.
Muutkin yhtyvät maalijuhliin.

Kun ottelun varsinaista peliaikaa oli jäljellä noin kymmenen minuuttia, pallo karkasi keskikentällä keltapaitojen Aleksi Lähteenmäeltä. Palloon ehti ensimmäisenä Eino-Veikko Ek, jonka jaloille pallon perään kiiruhtanut Lähteenmäki liukui ruman näköisesti. Erotuomari Ayhan näki tilanteen läheltä, ja epäröimättä nosti takataskustaan punaisen kortin ulosajon merkiksi.

Julius Stenroos laukoo loppulukemiksi 3–0.
Sinikaarti pääsi bailaamaan vapautuneesti 3–0-lukemissa.

Tässä kohtaa jo skeptisimmätkin TamU-kannattajat liittyivät juhlahumuun, mutta kirsikka kakun päälle oli vielä tulossa. Ottelun 86. minuutilla Julius Stenroos prässäsi pallon oikea-aikaisesti Ilves-puolustukselta ja pääsi nokakkain maalivahti Viitalan kanssa. Laukaus ei ollut kova, mutta niin vaan ”Jullen” toinen maali oli tosiasia, ja juhlaottelun draaman kaari viimeistelty.

Ottelun loppuminuutit enää lähinnä odoteltiin päätösvihellystä. TamUn edustusjoukkue päätti ottelunsa Pyynikin linnakkeessa niin monelta aiemmalta kaudelta tutulla tavalla – voitokkaasti.

Otteluviikolla sopimuksen tehnyt Akusti Jalasvaara pelasi viimeisen parikymmentä minuuttia lupaavin ottein.

Joukkueen itseluottamus ja lataus kohdillaan

Ottelun jälkeen valmennusjohdosta ja pelaajistosta uhkui tyytyväisyys päivän ilmeeseen. Joukkueen kapteenistoon kuuluva Arttu Haapala kiteytti Sinipaitojen tunnelmat.

”Hieno päivä. Hieno peli. Ei se taaskaan niin kaunista tuo futis ollut, mutta kyllä me nyt oltiin aika tasaisen hyviä läpi pelin. Ei me kaverille kyllä annettu juuri mahdollisuuksia. Viimeistä kertaa oltiin Pyynikillä ja kyllä me kaikki jätettiin tuonne kentälle.”

Päävalmentaja Jukka Listenmaa piti siitä, että hyvä ote säilyi tällä kertaa läpi ottelun.

”Hyvä 3-0-voitto ja niin solidi esitys, mitä nyt tällä kentällä voidaan tehdä. Ei siinä vastustaja tällä kertaa hirveästi saanut aikaiseksi. Ei niillä juuri maalipaikkoja ollut. Me oltiin aika suoraviivaisia tänään, mutta se on vaan tämän kentän juttu. Hyvin se toimi tänään.”

Haapala näki, että joukkueen lataus oli nyt kohdillaan, ja pelisuunnitelmaa pystyttiin toteuttamaan kiitettävästi. 

”Korkea prässi toimi lähestulkoon koko pelin. Alussa muutaman kerran aukesi keskeltä, mutta me saatiin se puhumalla korjattua. Oma boksi puolustettiin hyvin eikä kaverille annettu turhia erikoistilanteita. Tuolla kentällä korostuu aktiivisuus ja aggressiivisuus, ja ne meillä oli kyllä aika tapissa tänään.”

Arttu Haapala oli yksi ottelun monista TamU-hahmoista. Taustalla vasemmalla vierellä erinomaisen ottelun pelannut Arttu Mättö.

Taha Özcelikin pelikiellon seurauksena avauskokoonpanoon nousi Arttu Mättö, jonka taistelutahtoa molemmat haastateltavat ylistivät.

”Mättö on meille erittäin arvokas pelaaja. Vaikka ei ole juuri tässä niin paljon pelannut, niin sitten se vaan tulee ja heittää tuollaisen esityksen. On ihan hemmetin hyvä pelaaja meidän joukkueelle”, Listenmaa myhäili.

”Loppuviimein ihan sama, kenet siihen viereen tässä joukkueessa laittaa. Aina siihen saa aika kovan kaverin. Nyt siinä oli tuommoinen armoton lihaleikkuri, niin ehkä mä pelasin vähän tavallista ylempänä. Mutta ei se niin hirveästi muuttunut. Kyllä mä kuitenkin aina oman pelin kautta peleihin lähden”, Haapala kertasi keskikentän peluutusta.

Viimeiset voittojuhlat kestivät Pyynikillä todella pitkään.

Pyynikiltä jää muistoja

Sunnuntain ottelun myötä Tampere Unitedin miesten edustusjoukkue jätti jäähyväiset Pyynikin urheilukentälle. Loput kuluvan kauden kotiotteluista pelataan Kaupin jalkapallostadionilla, ja ensi kaudella TamU pelaa uudella Tammelan stadionilla. Pyynikki kuitenkin varmasti säilyy muistoissa niin pelaajilla kuin katsojillakin.

”Kun Oulusta tulin silloin aikoinaan 3–4 vuotta sitten, olin aika huonossa kunnossa, ja oli ihan jopa kivakin pelata vähän pienemmällä kentällä. Tämä oli semmoinen toinen koti, että en mä ollut juuri muualla kuin täällä ja kotona. Hieno tunnelma täällä on aina ollut niin silloin kolmosdivarin aikoina kuin myös nyt kakkosen kausina”, Haapala fiilisteli.

Jukka Listenmaa on ollut aiemmissa lausunnoissa paikoin varsin kriittinen Pyynikin olosuhteita kohtaan, mutta juhlapäivänä ”Listekin” löysi positiivisen kulman asiaan:

”Onhan tämä hieno ja intiimi paikka, mutta ei niin ihanteellinen kakkosdivisioonaan enää. Jos kenttä olisi isompi ja alusta parempi, niin täällähän me vedettäisiin ikuisesti.”

Haapalan mukaan Pyynikin oppitunneista on ammennettavaa myös tulevaisuudessa:

”Koska kenttä täällä on pienempi, niin peli on aina vähän sellaista painia. Jos me saadaan joka peliin sellainen samanlainen mentaliteetti, että tilanteisiin mennään lujaa ja kaksinkamppailuissa väännetään, niin sitten me pärjätään kyllä kentällä kuin kentällä.”

Kolmesta Pyynikillä pelatusta ottelusta TamU otti seitsemän pistettä, joten tulosten valossa tunnesyistä tehty Pyynikin kiertue oli onnistunut. Jälkeenpäin voidaan sanoa, että riski kannatti. Toisinkin olisi voinut helposti käydä, mutta seurayhteisölle viimeiset yhteiset hetket Pyynikillä olivat äärimmäisen tärkeät.

Kohti Pitsiyön taikaa

Uuden viikon alkaessa katseet käännetään nopeasti seuraavaan otteluun. Perjantaina Pitsiyön Spesiaalissa on vastassa Rauman Pallo-Iirot. Listenmaan mukaan levon ja harjoituksen tasapaino on nyt tärkeä.

”Huomenna pojat menee taas vähän omatoimisesti maauimalaan palauttelemaan jalkojaan. Ei lähdetä nyt iskuttamaan yhtään ylimääräistä. Pari treeniä ehditään vetää ennen viikonloppua. Eiköhän me taas valmiina sitten olla.”

Arttu Haapala uumoili, että länsirannikolla tunnelma nousee korkealle, ja korosti pelistä nauttimisen keskeisyyttä.  

”Raumalla on varmaan melkoiset karkelot käynnissä. Se joukkue, kumpi pystyy innostumaan oikealla tavalla, on vahvoilla. Jos lataus menee yli tai lähdetään jännittämään ja sähläämään, niin siitä ei tule hyvä. Mutta onhan meillä aika kokenut jengi, niin mä uskon, että me osataan nauttia oikealla tavalla siitä meiningistä ja saadaan sitä kautta hyvä tulos.”

Sinikaartin bussi Pitsiyön Spesiaaliin on jo täynnä, mutta seuran bussissa on vielä tilaa. Seuran bussin lähtöaikaa on myös siirretty vartin verran myöhemmäksi, jotta kaikki ehtivät hyvin bussiin. Lähtöaika on perjantaina 28.7. kello 16.15 ja ottelu pelataan Äijänsuon stadionilla kello 19.00 alkaen. Osta paikka seuran bussiin TamU-kaupasta. Matkan hinta on 33 € ja se sisältää lipun otteluun.

Kakkonen

3 – 0

( 1 – 0 )

25′ Joonas Rantala
73′ Julius Stenroos
86′ Julius Stenroos

Yleisöä:
797

Yleisöä:
797

32 Antti Kuusinen
2 Ali Aitbenzanzoun 88'
4 Eino-Veikko Ek
9 Eric Bullock 65'
13 Anton Bright C 90' +3
15 Joonas Rantala
18 Janar Georg
20 Arttu Haapala 82'
24 Arttu Mättö
25 Eelis Korhonen 82'
30 Juho Heikkinen 65'
1 Veikka Stålhand
7 Julius Stenroos 65'
10 Roope Kostiainen 65'
11 Arttu Raittinen 88'
19 Akusti Jalasvaara 82'
21 Jesse Vuori
41 Eetu Räisänen 82'
12Johannes Viitala
3Ammad Chaudhry 46'
4Jonne Koistinen C
6Jere Riissanen
9Oskari Paavola 49' 74'
11Badreddine Bushara
13Juho Pietola
16Alex Ciriaco
17Lasse Pentti 46'
19Jaakko Moisio
28Akseli Lähteenmäki
32Lucas Väyrynen
5Elias Valli
7Justus Ojanen 46'
10Lauri Orava 74'
20Elias Asikainen 69' 46'
21Joona Hallivuori
30Iiro Talvitie

TamU-Kauppa

Pääyhteistyökumppanit

Tukemassa myös

18.2. TamU - Ilves 2 1 – 1

11.2. TamU naiset - TPV 0 – 7

18.2. TamU 2 - Ylöjärvi United 3 – 0

10.3. klo 14 TamU - FC Futura

10.3. klo 20 TamU naiset - TKT

24.3. klo 20 TamU 2 - EuPa