TamU jäi tasapeliin terävästä toisesta jaksosta huolimatta

31/01/2021
Otteluraportti

Kaupin ykköskentältä pukukoppiin marssineet pelaajat ja valmentajat tuntuivat olevan yksimielisiä ACE-ottelun jälkeen: kyllä tämä olisi pitänyt voittaa. Heikon ensimmäisen jakson jälkeen TamU loi toisella jaksolla niin paljon tekopaikkoja, että peli olisi pitänyt naulata voitoksi jo hyvissä ajoin. Kun näin ei tehty, ACE pääsi tasoittamaan hiukan halvalla maalilla noin kymmenen minuuttia ennen täyttä aikaa. Silti ottelusta jäi huomattavasti parempi maku kuin viikon takaisesta 1–1-tasapelista TP-T:n kanssa.


Harjoitusottelu

2 – 2

Ottelun alku oli Sinipaidoilta terävää peliä, mutta sitten tapahtui jotain, eikä kukaan voinut olla tyytyväinen ensimmäisen jakson esityksen.

”Hyvä alun jälkeen meidän prässi alkoi pettää liikaa, ja vastustaja alkoi löytää kymppipelaajaansa lian helposti, ja pääsivät näin prässin selustaan. Sen jälkeen olikin sitten paljon tilaa, kuten tietysti tiedettiinkin”, ruoti päävalmentaja Jukka Listenmaa ottelun jälkeen.

Maalipaikkoihin TamUn vahva alku ei kuitenkaan johtanut, ja vaikka ote siirtyi pikku hiljaa ACElle, ei toisessakaan päädyssä nähty vaarallisia tilanteita. Hyökkäyskuviot olivat molemmissa päissä aika ajoin vaarallisen tuntuisia, mutta molemmat puolustukset pelasivat tilanteet tarkasti.

Sinipaitojen paras maalintekopaikka tuli parinkymmenen minuutin kohdalla, kun kärjessä kapteenin nauha käsivarressaan pelanneelle Roope Kostiaiselle pääsi laukomaan lähietäisyydeltä. Tilanteessa Hakim Belbachirin laukaus pullahti puolustajan jalkojen välistä Kostiaisen ulottuville juuri sopivasti siten, että maalivahti Valtteri Kannosto ei ehtinyt palloon väliin. Kostiaisen laukaus suuntautui kuitenkin päin vastaan tullutta maalivahtia.

Kymmenisen minuuttia ennen taukoa Kostiainen oli jälleen esillä, kun juoksupallo johti maalivahti Kannoston rikkeeseen aivan boksin oikealla reunalla. Tuomari osoitti pallon pilkulle, mutta Topias Järvelän yritys epäonnistui täysin, ja näin lukemat pysyivät 0–0:ssa.

ACEn ainoat kaksi tekopaikkaa osuivat jakson viimeiselle viidelle minuutille. Ensimmäisessä hyökkäys pääsi liian helposti läpi Nils Strömsholmin laidalta, ja vain laukauksen suuntautuminen niukasti takatolpan ohi pelasti Sinipaidat takaiskulta.

Noin minuutti ennen taukovihellystä verkko lopulta heilui TamU-päädyssä. ACE piti palloa TamU-päädyssä, ja lopulta se ajautui TamUn kakkosjoukkueessakin pelanneelle Rasmus Hämäläiselle vapaaseen kaukovedeon paikkaan. Veto oli aivan laadukas, mutta ei näyttänyt mahdottomalta torjua. Harmillisesti pallo katosi Antti Kuusiselta maskin taakse, ja näin ACE pääsi juhlimaan taukojohtoa.

Sinipaitojen ilme muuttuu toiselle jaksolle

Tauolla TamU otti kakkosjoukkueesta lainalla olleen Hussein Al-Khafijin ja Hakim Belbachirin pois kentältä. Sisään tulivat Iikka Häkkinen ja Eric Bullock. Samalla muodostelma muuttui siten, että Arttu Haapala otti tutun paikkansa keskikentä pohjalta, ja Iikka Häkkinen pelasi tällä kertaa laitahyökkääjänä.

Osin vaihtojenkin myötä Sinipaitojen ilme muuttui aivan toiseksi toisella jaksolla. Eric Bullock oli pelipäällä, ja moni Sinipaitojen hyökkäys vyöryi oikean laidan kautta. Heti ensimmäisen viiden minuutin aikana nähtiin kolme mainiota hyökkäystä, joissa Iikka Häkkinen, Roope Kostiainen ja mainion ottelun kymppipaikalla pelannut Topias Järvelä pääsivät yrittämään maalintekoa.

Erikoisimmat maalipaikat tarjoili kuitenkin toiselle jaksolle maaliin vaihdettu ex-TamU-vahti Juuso Auvinen, joka seikkaili pariinkin otteeseen erikoisen kaukana maalista. Ensimmäisessä tilanteessa Topias Järvelällä olisi ollut enemmänkin aikaa sijoittaa laukausta, mutta pallo karkasi harmillisesti maalin ohi. Jälkimmäisessä tilanteessa puolestaan tarvittiin niukasti kuudentoista rajan sisäpuolelle ehtineen Auvisen torjunta.

Tasoitusmaali tehtiin lopulta juuri ennen tunnin täyttymistä. Tilanteessa nimenomaan Järvelä voitti kaksinkamppailun toppari Antti Haaviston kansssa ja sitten Iikka Häkkinen tarjosi erinomaisen syötön Eetu Räisäselle, jolla olisi jo ollut hyvä mahdollisuus laukoa pallo maaliin. ”Räisä” kuitenkin päätti tarjota pallon boksissa viereensä Roope Kostiaiselle, joka sai siirtää pallon käytännössä tyhjään maaliin.

Jos oli ensimmäinen maali komean kuvion tulos, niin TamUn 2–1-johtomaali kymmenen minuuttia myöhemmin oli puolestaan yksi kauneimmista laukauksista, mitä TamUssa on vuosien varrella nähty. Tarjoilijana oli Iikka Häkkinen vapaapotkusta muutama metri 16-rajan takaa hiukan oikealta. Pallo löysi tiensä maalin vasempaan yläkulmaan lähes luotisuoralla lentoradalla. Pam!

”Hyökkääjät saivat tänään maatilinsä auki, eli sillä tavalla maalit osui tärkeille pelaajille. Roopen (Kostiainen) maalia edelsi todella kaunis hyökkäys, ja kai se Iikan (Häkkinen) laukaus jonkinlainen kuukauden maali on”, luonnehti päävalmentaja Listenmaa maaleja ottelun jälkeen.

Vartti ennen täyttä aikaa Eric Bullock toi jälleen pallon ylös oikealla kaistalla. Topias Järvelä oli juossut vapaaksi boksin taka-alueella, mutta ACE-puolustaja liukui viime hetkellä syötön poikki aivan keskellä maalin edessä.

Kymmenen minuuttia ennen loppuvihellystä omat koirat purivat toistamiseen, kun toppari Antti Haavisto pääsi puskemaan erikoistilanteen jälkitilanteessa aivan liian vapaasti boksista. Pusku otti vielä kimmokkeen ja verkko heilui maalivahti Kuusisen selän takana.

ACEn 2–2-tasoituksen jälkeen TamUn ote herpaantui hetkeksi, ja parissakin tilanteessa oli vaara tappiomaalista. Tilanteet kuitenkin selvitettiin Antti Kuusisen johdolla.

Ottelun viimeiset tekopaikat osuivat Roope Kostiaiselle, joka pääsi laukomaan ensin pilkun kohdalta ja sitten pienemmästä kulmasta läheltä. Juuso Auvinen kuitenkin torjui molemmat yritykset, ja näin ottelu päättyi 2–2-tasalukemiin,

Kommentit ottelun jälkeen

”Sama teema tässä nyt jatkuu, että ensimmäinen jakso on heikkoa ja toisella parannetaan. Ekaan jaksoon pitää alkaa löytää ne keinot, että nekin alkaa olla parempaa tasoa. Lisäksi pelit pitää pystyä tappamaan kun paikat on”, manaili päävalmentaja Jukka Listenmaa ottelun jälkeen.

”Toisella jaksolla prässipeli saatiin toimimaan, ja siitä me saatiin lukematon määrä riistoja. Olisi vaan pitänyt tehdä ne maalit.”

”Kyllä tässä viikon takaiseen nähden otettiin askel eteenpäin tässä kohtaa, mutta silti liikaa menee palloja omiin. Nolla täytyisi saada pitämään omassa päässä.”

”Mukavampi tästä on jatkaa ensi viikkoon kuin edellisen pelin jälkeen”, kiteyttää Listenmaa vielä lopuksi.

Kapteenin nauhaa ottelussa kantanut Roope Kostiainen ei ollut ottelun jälkeen täysin tyytyväisen oloinen, vaikka maalitili tulikin avattua. Ensimmäisen jakson puutteeksi myös Kostiainen näki prässipelin epäonnistumisen.

”Me ei oikein saatu prässipeliä toimimaan niin kuin olisi haluttu. ACE sai pelattua keskikentän pohjaan ja käännettyä prässin auki. Tokalla jaksolla en tiedä auttoiko vaihdot, mutta saatiin tilanne paremmin hallintaan ja paljon riistoja heti vastustajan avauksista”, Kostiainen ruoti.

”Oli hyvä saada maalihanat auki. Oli siinä pari muutakin paikkaa josta olisi voinut laittaa sisään, mutta ei mennyt tällä kertaa”, Kostiainen sanoitti.

”Maalissa ’Räisä’ pääsi puoliksi läpi kun oli enää yksi puolustaja vastassa, ja katsoin jo tekeekö itse, mutta syötti helpon lapaan ja oli helppo laittaa tyhjiin.”

Harmillisesta lopputuloksesta huolimatta päivän ottelusta jäi suuhun paljon parempi maku kuin viikon takaisesta ottelusta. Hyökkääjien maalien lisäksi erityisesti ilahdutti Topias Järvelän, Eric Bullockin ja ensimmäistä kertaa laitapuolustajana pelannen Po Law’n otteet. Tästä on joka tapauksessa jatkaa pelin kehittämistä. Kun sarjakausi alkaa, tällaiset pelit on käännettävä voitoiksi.

Seuraavan kerran TamUn on tarkoitus pelata ensi viikonloppuna Porissa Toejoen Veikkoja vastaan. Ottelun toteutuminen riippuu siitä, miten koronatilanteeseen liittyvät ohjeistukset kehittyvät, ja varmuus ottelusta saadaan vasta alkavan viikoon aikana. Myös TPV suunnittelee peliä Porissa samana viikonloppuna, ja heidän kanssaan on sovittu että tarvittaessa pelataan keskinäinen ottelu Tampereella.

Harjoitusottelu

2 – 2

( 0 – 1 )

59′ Roope Kostiainen
70′ Iikka Häkkinen

Yleisöä:
0

44’ Rasmus Hämäläinen
80’ Antti Haavisto

Yleisöä:
0

62 Antti Kuusinen
3 Topias Järvelä
5 Severi Kankkunen
13 Arttu Haapala
15 Roope Kostiainen C
20 Eetu Räisänen
21 Hussein Al-Khafaji 46'
22 Hakim Belbachir 46'
23 Po Law
25 Arttu Mättö
27 Nils Strömsholm
29 Aapo Sipponen
4 Eemeli Peltonen
16 Eric Bullock 46'
19 Iikka Häkkinen 46'
 

TamU-Kauppa

Pääyhteistyökumppanit

Tukemassa myös

4.2. Reipas - TamU 3 – 1

11.2. TamU naiset - TPV 0 – 7

4.2. TamU 2 - Union Plaani 0 – 2

25.2. klo 14 TamU - TPV

10.3. klo 14 TamU naiset - TuTo

24.3. klo 20 TamU 2 - EuPa