19.7.2020

 
 

TamU jäi ACEn vieraana maalittomaan tasapeliinTampere United ei onnistunut ottamaan toista perättäistä voittoa torstai-iltana ACE:n vieraana Hervannassa. Vaikka itse tulos olikin iso pettymys, tasapainoinen esitys puolustussuuntaan oli omiaan antamaan uskoa, että asiat vielä tulevat muuttumaan paremmaksi. Pahimmat ongelmat ovat edelleen kentän viimeisellä kolmanneksella ja etenkin maalinteossa, josta puuttuu tappamisen meininki.

Sinipaidat saivat torstai-illan ottelun lämmittelyssä ensimmäiset askeleensa luonnonnurmella tällä kaudella, ja tämä myös näkyi ensimmäisellä jaksolla vierasjoukkueen tekemisessä. Unitedin pelaajilla kesti hetken aikaa totutella siihen, millä voimakkuudella syöttää ja tullakko palloa vastaan vaiko ei.

Sinikaarti oli vahvasti mukana ottelussa, ja kaikkiaan yleisöä oli paikalla 216 henkeä.

Ensimmäisen viidentoista minuutin alkuhämmennyksen sekä Panu Väliahon sekä Emeniken laitojen vaihdon jälkeen sinipaitainen vierasjoukkue pystyi luomaan maalitilanteita ACE:n päätyyn. Ensimmäinen mahdollisuus mahdollisuus viedä United johtoon avautui parinkymmenen minuutin kohdalla, kun Arttu Haapalan vapaapotku löysi takatolpalle hiipineen Väliahon, mutta tämä ei saanut riittävästi kroppaa taakseen ja pusku jäi lopulta melko voimattomaksi.

Emenike palasi avauskokoonpanoon.

Haapalan vapaapotkut aiheuttivat varttia myöhemmin jälleen päänvaivaa ACE:n puolustukselle, kun laadukas sivuvapari oikealta löysi osoitteeseensa eli Severi Kankkusen pään, mutta Kankkusen pusku suuntautui suoraan ex-TamU-vahti Juuso Auvisen syliin. Vielä hetkeä myöhemmin Eetu Rahkola nousi kulmassa korkeimmalle, mutta hänen puskunsa suuntautui aavistuksen ACE-maalin yli.

Topparipari Eetu Rahkola ja Severi Kankkunen hyökkäyspään kulmassa.

Ylipäätään kaikki TamUn vaarallisimmat paikat tulivat ensimmäisellä jaksolla pääpelin kautta. Vaikka ensimmäinen nelivitonen ei ollut ehkä kaikkein yleisöystävällisintä jalkapalloa, piti se sisällään myös paljon hyvää. Kotijoukkue ACE halusi pelata maata pitkin linjojen väliin ja Sinipaidat onnistuivat torppaamaan tämän peliajatuksen täysin. TamUn etäisyydet kentällä pysyivät kunnossa, taskuja ei jäänyt hyödynnettäväksi ja ryhmitys pysyi koko ajan tasapainossa.

Mitä tässä pitäisi nyt oikein ajatella?

ACE sai toisen jakson alussa hetkellisesti paremmin juonesta kiinni, mutta hyvin nopeasti pelin painopiste alkoi jälleen valua valkopaitaisen kotijoukkueen maalia kohti.

Ali Aitbenzanzoun pelasi jälleen täydet minuutit keskikentän pohjalla.

TamUlle tulikin pian kaksi varsin erinomaista tilaisuutta mennä halvalla tavalla johtoon. Ensin Juuso Auvinen lähti hieman huolimattomasti vastaan maaliltaan, ja pallo päätyi Eetu Räisäsen jalkaan. Räisäsellä oli puoli maalia tyhjänä, mutta hän ei saanut sijoitettua pelivälinettä tolppien väliin. Heti perään Auvinen avasi Eric Bullockin jalkaan, mutta tilanne yllätti hänetkin niin täydellisesti, ettei hän päässyt tilanteen tasalle ajoissa. Sen sijaan kimmoke Bullockin lapikkaasta palautui suoraan silminnähden helpottuneelle Auviselle syliin.

Eric Bullock ohittaa jo Juuso Auvisen boksissa, mutta ei pääse laukomaan.

Pelin loppua kohden Sinipaitojen näkyvin pelaaja oli vaihdosta sisään tullut Topias Järvelä. Järvelä haki itseään hanakasti maalipaikkoihin ja oli selvä piristysruiske TamUn hyökkäyspelaamiseen. Ylipäätään vaihdot toimivat tällä kertaa mainiosti. Järvelän, Jerry Sorjosen sekä Badr Laouinin sisääntulot toivat lisäarvoa Unitedin pelaamiseen.

Topias Järvelä toi toisella jaksolla säpinää hyökkäyspäähän.

TamUlla oli jälleen riittävästi mahdollisuuksia johtomaalin sekä vapauttavankin osuman tekemiseen, mutta maalinteko oli edelleen melkoista tervanjuontia. Aivan ottelun lopussa avautui molemmille joukkueille yksi erinomainen tilaisuus maalintekoon. Ensin TamU haki johtomaalia liian hanakasti ja muoto repesi oikeastaan ensimmäisen kerran koko ottelussa. ACE pääsi erittäin vaaralliseen vastaiskuun kahden miehen miesylivoimalla, mutta Sinipaitojen puolustus selvitti lopulta urhoollisesti tilanteen.

Hetkeä myöhemmin Emenike pääsi vasemmalta irti. Oman henkilökohtaisen ratkaisun sijaan hän kuitenkin päätti vielä lähteä hakemaan Järvelää oikealta, ja poikkisyöttö pysähtyi ACE:n topparin ulottuville. Näin pisteet tasattiin maalittoman ysikymppisen päätteeksi.

Eino Ek teki tutun vahvoja laitanousuja.

Tampere Unitedilla on nyt siis kasassa viisi pistettä viidestä ottelusta. Se on varmasti paljon vähemmän mitä kukaan osasi kauden alla odottaa. Pään puskaan vetäminen on täysin perusteltua, mutta kolikolla on myös toinen puoli. Torstaina pelattiin kauden ensimmäinen nollapeli, joka ei tullut mitenkään vahingossa. Peli oli kokonaisuutena paremmin tasapainossa kuin kertaakaan aiemmin tällä kaudella. Tämän varaan on hyvä lähteä rakentamaan myös jatkossa.

Alkukauden kömmähdyksiä voidaan vatvoa loputtomiin, mutta suunta on ollut TKT-tasapelin jälkeen oikea. Viimeisestä kahdesta ottelusta on saatu nyt kaksi pistettä ottelua kohden ja jos tämä tahti pystytään pitämään, ollaan kauden päätteeksi paljon nykyistä paremmalla sarjasijoituksella. Lisäksi TamU on pelannut nyt kolme perättäistä sarjaottelua ilman tappiota. Edellisen kerran tällaisessa tilanteessa ollaan oltu elokuussa 2018.

Henri Savolainen: ”Naapurilla taisi olla yksi laukaus maalia kohti”

Unitedin maalilla aloitti edellisen ottelun tapaan Henri Savolainen. Vaikka tulos ei tyydyttänyt, niin kauden ensimmäinen nollapeli luonnollisesti lämmitti myös hieman mieltä.

”Olihan se peli meidän näpissämme. Naapurilla taisi olla yksi laukaus maalia kohti eli puolustuksellisesti ihan OK peli meiltä. Varsinkin Eetu Rahkola pelasi edessäni todella hyvin tänään”, Savolainen aloitti ottelun jälkeen.

”En kyllä tiedä mikä siinä on, kun ei saada paikoista sisään. Paikkojahan meillä on, mutta sieltä puuttuu ehkä se viimeinen tahto tehdä se maali. Ajattelin, että kun viime pelissä teimme kuitenkin jo kolme maalia, niin se olisi tällä kertaa jo auennut”, jatkoi Savolainen maalinteon ongelmien ruotimista.

ACE:n kohtaaminen jatkoi jo varsin tuttua alkukauden kaavaa, jossa TamU piti palloa ja vastasi paikoista. Millaisia tällaiset pelit ovat maalivahdin näkövinkkelistä?

”Eihän se helppoa ole ja kyllähän veskari sitä toivookin ettei niitä paikkoja tulisi hirvittävästi. Mutta onhan se vaikea paikka, kun niitä tilanteita tulee hyvin harvakseltaan, ja silti täytyy pitää koko ajan fokus pelissä. Itse olen pyrkinyt tuomaan tuonne alakertaan tietynlaista jämäkkyyttä, puhetta ja tsemppausta. Luulen, että aika monet niistä paikoista saadaan ihan puhumalla pelattua pois”, Savolainen arvioi.

Ottelussa tunteet kävivät ajoittain varsin kuumana, ja keskikentällä nähtiin paljon taklauspelaamista puolin ja toisin. Yleisöäkin oli paikalla mukavat 216 silmäparia.

”Nämä pari edellistä peliä mitä olen pelannut ovat olleet kyllä vähän lämpöisiä. Kentällä on ollut paljon toisilleen ennalta tuttuja jätkiä, ja tämä on sitten näkynyt kentällä. Derbyhenkeä oli nytkin havaittavissa, ja katsomossa oli hieno tunnelma. Hienoahan tällaisia pelejä on pelata, kun yleisöä paljon paikan päällä katsomossa. Itse en ollut pelannut Hervannassa ikinä aiemmin näin ison yleisön edessä”, Savolainen kertoo.

Päävalmentajan kommentit

Tampere Unitedin päävalmentaja Jukka Listenmaa yhtyi näkemykseen siitä, että vaikka tulos kaiveli isosti, oli esityksessä myös paljon hyvää.

”Ehjin täysi ysikymppinen meiltä tähän asti. Ei tullut tällä kertaa sitä 10–15 minuutin huonoa hetkeä sinne keskelle, joten siihen täytyy olla tyytyväinen. Vähän meiltä oli lopussa päästä laukalle, kun haettiin sitä voittomaalia ja vastustaja sai sen yhden paikkansa. Täytyisi näissä tilanteissa vain malttaa pitää se kenttätasapaino loppuun asti”, Listenmaa kommentoi tuoreeltaan ottelun päätyttyä.

Listenmaan mukaan pelialustaan kesti selvästi hetken pelaajilla totutella.

”Alussahan se näkyi eniten. Syötettiin liian hiljaa palloa ja lopussa alkoi meilläkin sitten jalka vähän painamaan enemmän. Juokseminen tuollaisella alustalla on sitten kuitenkin sen verran paljon raskaampaa.”

Myös päävalmentaja oli tyytyväinen vaihtojen tuomaan lisäarvoon.

”Sorjonen toi hyvin liikettä ja Järvelä oli todella vahva sen puoli tuntia mitä kentällä oli. Laouinin minuutit sitten jäivät vähän pienemmäksi”, arvioi Listenmaa vaihtoja.

Kokonaisuutena päävalmentaja oli tyytyväinen kaikkeen muuhun kuin tulokseen. Erityisesti Listenmaa nosti esiin kulmapotkut, joissa oli jo aivan erilaista uhka-arvoa verrattuna kauden aikaisempiin peleihin.

”Kulmissa pääsimme nyt niihin ykköspalloihin monta kertaa. Niitä olen katsellut jälkikäteen aika paljon ja mielestäni löysin sieltä nyt sen meidän isoimman ongelman”, raotti Listenmaa erikoistilanteisiin valmistautumista.

Jukka Listenmaa kävi ottelun jälkeen varsin pitkän keskustelun ottelun tuomarin Aleksi Kerosen kanssa. Mistä tässä keskustelussa oli kyse?

”Jalkapallopelissä on tietyt säännöt, että alueen ulkopuolelle ei mennä, ja jos mennään, niin sieltä ei tulla ilman lupaa takaisin. Vastustaja teki tätä pariinkin otteeseen ja tämä on varoituksen paikka. Tuomaristo lupasi puoliajalla korjata tämän asian, mutta näin ei tapahtunut. Halusin vain muistuttaa tästä. Ei mikään sen isompi juttu”, Listenmaa avasi keskustelun sisältöä.

Tampere Unitedin pelit jatkuvat lauantaina 25.7. Pyynikin urheilukentällä. Silloin vastustajaksi saadaan entisiä TamU-pelaajia ja -valmentajia vilisevä Nokian Palloseura, joten silloinkin on odotettavissa derbyhenkeä ja lämpimiä tunteita kentällä ja katsomossa. Tervetuloa silloin jälleen mukaan!

 
 
ACE logo
0 – 0

(0 – 0)

Tampere Unitedin logo

 

Yleisömäärä:
216

Yleisömäärä:
216

1 Juuso Auvinen
2 Antti Haavisto vaihtoon 90’
3 Mika Knuuti vaihtoon 61’
4 Mikko Nieminen vaihtoon 83’
5 Arttu Hentula keltainen kortti 75’
10 Rasmus Hämäläinen
12 Timo Uljanoff vaihtoon 67’
13 Roope Jetsu
23 Oskari Aunula keltainen kortti 72’
24 Niko Virtanen C
29 Juho Jumisko vaihtoon 46’
42 Valtteri Kannosto
9 Tuomo Hentilä vaihdosta 61’
16 Roope Pöyry vaihdosta 90’
18 Kalle Syrjä
21 Pietu Lyytinen keltainen kortti 89’ vaihdosta 46’
27 Aleksi Peltonen vaihdosta 67’
34 Juuso Maskonen vaihdosta 83’
29Henri Savolainen
4Eino-Veikko Ek
5Eetu RahkolaC
6Severi Kankkunen
8Ali Aitbenzanzoun keltainen kortti 44'
10 Emenike
13Arttu Haapala
16Eric Bullock vaihtoon 72'
18Panu Väliaho vaihtoon 65'
27Nils Strömsholm
41Eetu Räisänen keltainen kortti 54' vaihtoon 85'
1Riku Tanila
2Topias Järvelä vaihdosta 65'
3Tommi Sääksi
7Matias Stark
17Jerry Sorjonen vaihdosta 72'
22Markus Kopf
23Badr Laouini vaihdosta 85'
1 Juuso Auvinen
2 Antti Haavisto vaihtoon 90’
3 Mika Knuuti vaihtoon 61’
4 Mikko Nieminen vaihtoon 83’
5 Arttu Hentula keltainen kortti 75’
10 Rasmus Hämäläinen
12 Timo Uljanoff vaihtoon 67’
13 Roope Jetsu
23 Oskari Aunula keltainen kortti 72’
24 Niko Virtanen C
29 Juho Jumisko vaihtoon 46’
42 Valtteri Kannosto
9 Tuomo Hentilä vaihdosta 61’
16 Roope Pöyry vaihdosta 90’
18 Kalle Syrjä
21 Pietu Lyytinen keltainen kortti 89’ vaihdosta 46’
27 Aleksi Peltonen vaihdosta 67’
34 Juuso Maskonen vaihdosta 83’