TamU ja Ilves-Kissat lähtevät derbyyn taas sarjakärjessä

08/06/2023 TamU
Otteluennakko

Historia toistaa itseään ensi perjantaina Pyynikin urheilukentällä, sillä Tampere United ja Ilves-Kissat lähtevät derbyyn viime vuoden tapaan tasapisteissä sarjan kärjessä. Ottelu potkaistaan käyntiin Pyynikillä klo 19.00, mutta paikalle kannattaa tulla hyvissä ajoin, sillä ottelun alun lähestyessä lipunmyyntiin kertyy varmasti pitkä jono. Perjantaille on luvassa mukavaa kesäsäätä, ja Pyynikin urheilukentän anniskelualueilla on käynnissä happy hour klo 18.00–18.30, joten kannattaa tulla viihtymään jo hyvissä ajoin. Jonottamista voi vähentää myös hankkimalla ennakkolipun Tiketistä.

TamU – Ilves-Kissat

  • Viime kauden asetelma toistuu, kun paikalliskilpailijat lähtevät derbyyn Pyynikille tasapisteissä sarjakärjessä.
  • Vastakkain ovat TamUn tiivis puolustuspeli ja Ilves-Kissojen railakas hyökkäyspeli.
  • Odotettavissa suuri yleisömäärä ja jonoja lippuluukulle – hanki lippu ennakkoon ja tule ajoissa paikalle!

Pyynikillä ollaan vähän pienemmällä läntillä, ja se helpottaa puolustamista jonkin verran, mutta toisaalta Ilves-Kissojen erikois­tilanteet ovat erittäin vaarallisia.

- Jukka Listenma
Päävalmentaja

Varmasti tälläkin kertaa voi tunteet kuumentua jollakin tapaa, eikä punaiset kortitkaan mikään mahdottomuus ole. Niitä tuntuu tulevan tällä kaudella tiiviiseen tahtiin vähän joka puolella.

- Jukka Listenmaa
Päävalmentaja

Toivotaan hienoa tapahtumaa! Ellei tämä ottelu herätä tamperelaista jalkapalloväkeä, niin sitten ei kai ole muuta kuin se liigapeli ja siellä menestyminen mikä sen herättää.

- Jukka Listenmaa
Päävalmentaja

Tampere United näytti edellisessä ottelussaan FC Honka Akatemian vieraana kuuluvansa sarjan kärkikamppailuun. Ennen tätä kohtaamista alkukauden ohjelma on ollut Sinipaidoille melko helppo, mutta Tapiolassa vastassa oli silloinen sarjakakkonen, ja ottelu päättyi tasalukemiin 1–1 (0–0). Tasapeli oli jopa lievä pettymys, sillä voittokin olisi ollut otettavissa.

Ilves-Kissat puolestaan on jatkanut siitä mihin he viime kaudella jäivät. Verkko heiluu tiuhaan tahtiin kentän molemmissa päissä, mutta niin vain ”kisumirrit” onnistuvat useimmiten ottamaan täydet kolme pistettä. Tästä on hyvä esimerkki Ilves-Kissojen edellinen ottelu sarjan kärkijoukkueisiin lukeutuvaa Atlantista vastaan, jossa tasapeli jo häämötti, kunnes Gerald Ben iski voittomaalin Milad Zanidpourin syötöstä ottelun 90. minuutilla.

Tampere Unitedin päävalmentaja Jukka Listenmaa totesi vuosi sitten otteluennakossa, ettei muistanut koskaan aiemmin kahden sarjakärjessä olevan tamperelaisjoukkueen kohdanneen Kakkosen ottelussa.

”Asetelma haiskahtaa aika samanlaiselta kuin vuosi sitten, tosin silloin oltiin sarjataulukossa toisin päin, jos oikein muistan. Ihan mielenkiintoista että tilanne toistuu näin heti seuraavana vuonna”, muistaa Listenmaa aivan oikein.

Vastustajalla rutkasti tulivoimaa

Ilves-Kissojen kautta kuvastaa hyvin se, että joukkue on tehnyt kuudessa ottelussa 17 maalia eli keskimäärin lähes 3 maalia per ottelu, mutta samalla päästettyjen sarakkeessa on 13 maalia eli yli 2 maalia per ottelu. Vertailun vuoksi TamUn maaliero on tällä hetkellä 11–6 eli molemmissa sarakkeissa on keskimäärin yksi maali Kissoja vähemmän per ottelu.

Ilves-Kissojen ehdottomat tähdet ovat jo mainitut Milad Zandipour ja Gerald Ben. Molemmat ovat tehneet jo viisi maalia, ja Zandipour on näppituntumalta arvioiden alustanut vähintään saman verran maaleja kuin on tehnyt itse. Kolmas kova alkukauden maalintekijä on ollut Nuutti Mustalahti neljällä maalillaan, ja merkittävää tässä lukemassa on myös se, että Mustalahti on mahtunut avauskokoonpanoon vain kahdessa ottelussa.

TamU-päävalmentaja Jukka Listenmaa nostaa esiin Pyynikin erikoispiirteet, sillä pienellä kentällä tiivis puolustaminen on helpompaa, mutta toisaalta lähes jokaisesta oman kenttäpuoliskon rikkeestä on seurauksena vaarallinen erikoistilanne.

”Meidän täytyy saada meidän hyvä puolustuspelaaminen taas toimimaan. Pyynikillä ollaan vähän pienemmällä läntillä, ja se helpottaa puolustamista jonkin verran, mutta toisaalta Ilves-Kissojen erikoistilanteet ovat erittäin vaarallisia. Heillä on hyviä antajia ja vahvoja pääpelaajia joukkueessa paljon, joten erikoistilanteita ei parane liikaa antaa”, Listenmaa toteaa.

Oman mausteensa otteluun antavat varmasti myös TamUsta Ilves-Kissoihin talvella siirtyneet Toni Toijala ja Ardian Kovaqi. Heistä maalintekotilastossa korkeammalla on toppari Kovaqi yhdellä maalillaan, sillä TamUssa viime kaudella yhdeksän maalia tehnyt Toijala ei ole tällä kaudella osunut vielä kertaakaan, vaikka on ollut avauskokoonpanossa jokaisessa ottelussa. Kolmas TamU-paidassa nähty pelaaja on maalivahti Joni Miettinen, joka esitti vahvoja otteita viime syksyn UEFA Regions’ Cup -turnauksessa Turkissa.

Viime kaudella molemmat ottivat kotivoitot

Viime kaudella molemmat derbyt olivat tulikuumia kamppailuja, eikä ulosajoiltakaan vältytty. Sekä Milad Zanidpourin Pyynikillä ottamaa punaista korttia että Gerald Benin lappua Kaupissa puitiin vielä monta päivää otteluiden jälkeen. Kumpainenkin kortti oli epäurheilijamaisen käytöksen seurausta ottelun loppuhetkillä. Kaupissa myös TamUn Biran Jeng tuli ajetuksi ulos otettuaan kaksi keltaista korttia.

Pyynikillä ottelu päättyi TamUn maukkaaseen 3–1 (2–1) -voittoon Julius Stenroosin tehtyä kaksi maalia ja Joonas Rantalan osuttua kerran. Kissojen maalin teki Milad Zanidpour. Kaupissa voitto meni Ilves-Kissoille peräti maalein 4–3 (1–2) Toni Paukkerin tehtyä voittomaalin ottelun 90. minuutilla vapaapotkutilanteesta, jonka Kissat sai Biran Jengin jälkimmäisestä keltaisen kortin arvoisesta rikkeestä.

”Varmasti tälläkin kertaa voi tunteet kuumentua jollakin tapaa, eikä punaiset kortitkaan mikään mahdottomuus ole. Niitä tuntuu tulevan tällä kaudella tiiviiseen tahtiin vähän joka puolella. En tiedä onko tuomarilinjaa jollakin tapaa tiukennettu”, pohtii Jukka Listenmaa.

Futisforumilla eräs otteluun heitetty ennustus kuului niin, että Taha Özcelik tekee niinsanotun eurogoalin, ottelussa nähdään rankkarimaali ja vierailijat ottavat punaisen kortin.

”Ei se nyt huonolta kuulostaisi”, tyytyy Listenmaa kommentoimaan tätä ennustusta.

Kaikkiaan TamU ja Ilves-Kissat ovat kohdanneet kaudesta 2016 alkaen yhteensä kuusi kertaa. TamU on näissä otteluissa niskan päällä kolmella voitollaan, sillä tämän lisäksi kerran on pelattu tasan ja Ilves-Kissat on voittanut kahdesti. Myös maaliero on TamUn eduksi 16–11. Tasapeli pelattiin syyskuussa 2016, ja se muistetaan Ali Koljosen huikeasta tasoitusmaalista, joka takasi Tampere Unitedille nousun Kakkoseen.

Joukkue terveenä ja hyvässä vireessä

Molemmilla joukkueilla on hiukan tavanomaista lyhyempi valmistautumisaika otteluun, sillä TamU pelasi viime sunnuntaina FC Honka Akatemian vieraana ja Ilves-Kissat maanantaina Kaupin jalkapallostadionilla Atlantista vastaan. Päävalmentaja Jukka Listenmaan mukaan Sinipaitojen valmistautuminen derbyyn on sujunut hyvin.

”Tiistaina saatiin vedettyä hyvät harjoitukset, kun pelaajat olivat hoitaneet maanantaina omatoimisen palauttavan harjoittelun hyvin, ja paikat olivat sellaisessa kunnossa, että pystyttiin harjoittelemaan normaalisti. Torstaina vedetään normaalit peliin valmistavat harjoitukset”, Listenmaa kiittelee.

Myöskään mitään pidempiäaikaisia loukkaantumishuolia ei tällä hetkellä joukkueessa ole.

”Jollei torstaina tapahdu jotain uutta ja ihmeellistä, kaikki pelaajat ovat perjantaina käytettävissä”, Listenmaa vahvistaa.

Tonni täyteen!

Ottelu potkaistaan käyntiin Pyynikin urheilukentällä perjantaina 9.6. klo 19.00. Pyynikin portti aukeaa F. E. Sillanpään kadulla jo klo 18.00 eli tunti ennen ottelun alkua, ja samalla hetkellä aukeavat myös grillipisteet, anniskelualueet ja Finesportsin pelipiste. Paikalle kannattaa tulla hyvissä ajoin jonojen välttämiseksi. Viihtymisen takaa aurinkoisen kesäsään lisäksi anniskelualueiden happy hour klo 18.00–18.30.

Paikalle pääsee monin tavoin. Ratikan linja 3 tuo Pyynikintorille ja lisäksi paikalle pääsee kätevästi esimerkiksi Tierin sähköpotkulaudoilla. Lähimmät Finnparkin parkkihallit ovat Hämeenpuistossa ja Näsinkulmassa.

Tampere Unitedin tavoitteena on ylittää ottelussa tuhannen katsojan raja ensimmäistä kertaa Pyynikin urheilukentällä pelatuissa otteluissa. Lähimmäs päästiin kaudella 2016 juuri Ilves-Kissoja vastaan, kun TamU ratkaisi nousun Kakkoseen peräti 932 katsojan edessä. TamUn paras yleisömäärä Kakkosen tasolla saatiin Tammelan stadionilla kaudella 2018, kun derbyä TPV:tä vastaan oli tullut seuraamaan 1310 katsojaa.

”Toivotaan hienoa tapahtumaa! Ellei tämä ottelu herätä tamperelaista jalkapalloväkeä, niin sitten ei kai ole muuta kuin se liigapeli ja siellä menestyminen mikä sen herättää”, päävalmentaja Jukka Listenmaa heittää haasteen tutuille ja tuntemattomille.

Tule mukaan Pyynikille kärkikamppailuun ja sinivihreään derbytunnelmaan!

Otteluisäntänä YIT

Otteluisäntänä toimii YIT, joka on Suomen suurin rakennusliike. YIT luo parempaa elinympäristöä kehittämällä ja rakentamalla asuntoja, toimitiloja, infrastruktuuria sekä kokonaisia alueita. Lisätietoja: yit.fi.

Liput otteluun

Liput otteluun maksavat 10 € aikuisilta ja 7 € alennusryhmiltä (7–16-vuotiaat lapset, opiskelijat, varushenkilöt ja eläkeläiset sekä Tampere Unitedin jäsenet). Lippu kannattaa ostaa jo ennakkoon, sillä lippuluukuille muodostuu varmasti pitkät jonot ottelun alun lähestyessä.  Ennakkoon lipun voi ostaa Tiketin nettikaupasta.

Ottelun lipunmyynnissä ja Tiketissä on saatavilla myös lippupaketti, jossa on mukana Ilves-Kissat-pelin lisäksi liput heinäkuussa Pyynikin urheilukentällä pelattaviin otteluihin Espoon Palloseuraa ja Ilveksen kakkosjoukkuetta vastaan. Paketin hinta on 25 € aikuisilta ja 16 € alennusryhmiltä, joten säästöä tulee 5 € verrattuna erikseen ostettuihin lippuihin.

VIP-liput on jo myyty loppuun, joten niitä ei voi enää ostaa stadionin lipunmyynnistä.

Palvelut Pyynikin urheilukentällä

Grillipisteellä on tarjolla Tapolan grillimakkaraa ja vegaanisena vaihtoehtona myös Vegemin makkaroita. Lisäksi ravintola 4 Vuodenaikaa tuo jälleen hodarigrillinsä paikalle. Anniskelualueella on tarjolla ennen kaikkea Pyynikin Brewing Companyn juomia. Myös Finesportsin pelialue palvelee erityisesti lapsia.

Lisäksi Tampere Unitedin kannattajatuotteet ovat saatavilla omalla myyntipisteellään.

Prematchit ja jälkipelit

Ennen ottelua TamU-kannattajien kokoontumispaikkana toimii Pyynikintorin laidalla sijaitseva Tuoppi. Ottelun jälkipelit pelataan tällä kertaa Kaijakassa Laukontorin laidalla. Kaijakkaan on vapaa pääsy näyttämällä TamUn jäsenkorttia, kausikorttia tai huivia.

Suora ottelulähetys tarjolla Aamulehden tilaajille

Aamulehti näyttää ottelun tilaajilleen. Suora lähetys alkaa klo 18.50, ja sitä selostaa Rasmus Junila. Aamulehden suorat ottelulähetykset löytyvät osoitteesta aamulehti.fi/live.

Jalkapallo on kuitenkin parasta paikan päällä, joten tervetuloa Pyynikin sinivihreään tunnelmaan!

TamU-Kauppa

Pääyhteistyökumppanit

Tukemassa myös

American Brothers Circle Line Group Edun Herkkukeidas Insta Group Käännöstoimisto Juha Arola VA Sport Management

17.7. TamU - SexyPöxyt 3 – 0

21.7. TamU naiset - FC Nokia 1 – 1

27.6. PP-70 - TamU 2 2 – 7

23.7. klo 19 TamU - Ilves-Kissat

27.7. klo 12 PIF - TamU naiset

27.7. klo 18 TamU 2 - TP-49