18.9.2020

 
 

TamU ja Ilves-Kissat iskev√§t yhteen syksyn odotetuimmassa futis­trilleriss√§Pyynikin iltavaloissa räjähtää käyntiin lauantaina kello 19.00 ottelu, jota sinivihreä yhteisö on odottanut sarjan avauskierrokselta asti. Revanssia sarjaa ylivoimaiseen tapaan johtavasta Ilves-Kissoista janotaan, mutta myös vastapuolella halutaan maistattaa potut pottuina, sillä neljä vuotta sitten vastaavan ottelun päätteeksi Tampere United juhli sarjanousua. Jos aiemmin lauantaina pelattavassa ottelussa NoPS ei ota täyttä pistepottia, on Ilves-Kissoilla mahdollista juhlia nousua TamUn kotikentällä.

Mennäänpä aivan aluksi ajassa kolme vuotta ja 51 viikkoa ajassa taaksepäin.

On syyskuun 24. päivä. Lauantaisena iltana kello 19 alkavassa ottelussa Tampere United kohtaa kotonaan Ilves-Kissat. Pelataan Kolmosen toiseksi viimeistä kierrosta ja Unitedille riittää tasapeli sarjanousuun. Tuomas Alanen vie Sinipaidat johtoon ja karnevaali tuntuu olevan valmis alkamaan. Ilves-Kissojen tuplamaalit tulevaisuuden tamujen Berat Grabovcin ja Tero Intalan lapikkaista vievät kuitenkin vierasjoukkueen johdossa tauolle.

Ratkaisu tuntuu siirtyvän päätöskierrokselle, kunnes viisi minuuttia ennen päätöstä vyötärönkorkuinen pallo leijaa kulmalipulta takaviistoon Ali Koljoselle. Aika pysähtyy, 932 katsojaa pidättää hengitystään, ja PAM! Tampere United on pommitettu Kakkoseen ja sen kannattajat juhlivat. He juhlivat viikkoja.

19.9.2020.

Sama paikka, sama kellonaika. Aurinko laskee Tampereella kello 19.34, joka on 14 minuuttia myöhemmin kuin neljänvuoden takaisessa derbyssä. Pimeä tulee kello 20.18, joten viimeiset puoli tuntia valaistus on Pyynikin valonheittimien vastuulla.

Asetelma on muuttunut. Pelataan neljänneksi viimeistä kierrosta, ja Ilves-Kissoilla on mahdollisuus jättää laskeutunut pimeys Pyynikille talven ajaksi. Kaiken mennessä heidän kannaltaan suotuisasti, loistaa Ilves-Kissat tamperelaisen jalkapallokartan Kolmosen tähdistä kirkkaimpana.

Lauantaihin lähdettäessä Ilves-Kissoilla on seitsemän pisteen kaula toisena oleviin Pallo-Seppoihin, jotka ovat pelanneet pelin enemmän. Saman verran pelejä pelanneet Tampere United ja Nokian Palloseura kärkkyvät kahdeksan pisteen päässä sarjakärjestä.

Kun peli Tampere Unitedin ja Ilves-Kissojen välillä alkaa, tiedetään jo, miten Nokialla on käynyt NoPSin ja Sääksjärven Loiskeen välisessä ottelussa. Mikäli Loiske on aiheuttanut nokialaisille pistemenetyksen, voi Ilves-Kissat varmistaa paikan nousukarsintoihin voittamalla TamUn.

Sinipaidat valmiina haasteeseen

Joukkueet kohtasivat sarjan avauskierroksella kes√§kuun puoliv√§liss√§. Tuolloin Sinipaidat sai otteluun salama-alun, mutta alun jopa h√§ik√§isev√§ 2‚Äď0-johto lopulta suli 2‚Äď3-tappioksi, jota monella oli Pyynikill√§ vaikea sulattaa.

”Joukkue on hitsautunut paremmin yhteen, pelaajat tuntevat toisensa paremmin, ja moni pelaajakin on l√∂yt√§nyt kauden edetess√§ uuden pelipaikan. Poikkeuksellisen preseasonin takia n√§m√§ asiat eiv√§t olleet viel√§ t√§ysin valmiita sarja-avauksessa Ilves-Kissoja vastaan”, eniten peliminuutteja koko kaudella Sinipaidoista kellottanut Eino-Veikko Ek tiet√§√§ kertoa.

”Nyt uskon, ett√§ joukkue on valmis ottamaan k√§rkiottelusta voiton. Toki my√∂s naapurilla oli samat l√§ht√∂kohdat kauteen, joten uskon, ett√§ lauantaina n√§hd√§√§n kahden hyv√§n joukkueen hyv√§tasoinen ottelu”, Ek jatkaa.

Ekillä on selkeä näkemys siitä, missä TamUn pitää onnistua tällä kertaa paremmin verrattuna kolmen kuukauden takaiseen kohtaamiseen.

”Viime peleiss√§ olemme onnistuneet puolustussuuntaan todella hyvin, eik√§ omissa ole juurikaan soinut. Lauantaina puolustuspelimme joutuu pitk√§st√§ aikaa todelliseen testiin, sill√§ Kissojen hy√∂kk√§yskalusto on Toni Toijalan ja Mika Ahosen johdolla sarjan ehdotonta parhaimmistoa. Puolustuspelin onnistuminen onkin mielest√§ni ottelussa avainasemassa, sill√§ se on selv√§√§, ettei meid√§n hy√∂kk√§ysosastomme j√§√§ maaleitta.”

Hyvin vastaavanlaisia ajatuksia tulee myös Unitedin päävalmentajan Jukka Listenmaan suusta.

”Meid√§n pit√§√§ pysty√§ puolustamaan kymppialuetta tiiviimmin. Siihen alueelle he p√§√§siv√§t viimeksi liian helposti ja siit√§ murtamaan meid√§n linjaa. Sielt√§ voi tulla yll√§tt√§v√§nkin herk√§sti se pidempi pallo, joten meid√§n pit√§√§ my√∂s katsoa ettei niill√§ p√§√§st√§ meid√§n selustaan. Meid√§n t√§ytyy pysty√§ lukemaan n√§m√§ tilanteet oikein”, Listenmaa n√§kee.

Kotiedusta kaikki irti

TamUlle on ehdoton etu, että se saa tämän ison ottelun tuttuun ympäristöön omalle kotikentälleen Pyynikille.

”Onhan se etu meille, ett√§ saadaan peli tuttuun paikkaan ja toivotaan, ett√§ Sinikaarti on j√§lleen sellaisessa fiiliksess√§ miss√§ he ovat nyt olleet viime pelit. Saamme siit√§ hirve√§sti lis√§√§ voimaa! Paremmin Pyynikill√§ se Sinikaartin voima tuntuu kuin Lamminp√§√§ss√§. Ja onhan se aina kivempi pelata kotona”, Jukka Listenmaa kertoo.

Myös Eino-Veikko Ek on innoissaan Pyynikin iltavaloissa pelaamisesta, mutta valmistautumiseen hän ei näe tämän vaikuttavan.

”Panokselliset ja kovatasoiset pelit ovat tietysti niit√§, joita jokainen pelaaja haluaa pelata, ja jokainen haluaa olla niiss√§ parhaimmillaan. Itse valmistautumiseen vastustaja tai ennakkoasetelmat eiv√§t kuitenkaan juuri vaikuta”, Ek n√§kee.

TamU tarvitsee ottelusta käytännössä voiton. Tasapelillä ero jäisi kahdeksaan pisteeseen ja kun jaossa on pisteitä lauantain jälkeen enää yhdeksän kummallekin joukkueelle, olisi elinlanka kyseisellä tuloksella hyvin ohkainen. Jukka Listenmaan mukaan iso panos ei varsinaisesti muuta kuitenkaan mitään.

”No ei se sen kummemmin mit√§√§n muuta. Jokaista peli√§ me l√§hdemme kuitenkin voittamaan. Aivan samalla tavalla me l√§hdimme voittamaan Loisketta, Janakkalaa ja Patoa. Nyt sitten tulee se Ilves-Kissat ja sit√§ me l√§hdemme voittamaan.”

”Uskon, ett√§ tulee hauska ilta. Pieni tihkusade tekisi siit√§ viel√§ paremman, ellei t√§ydellisen. N√§ytt√§isi silt√§, ett√§ p√§√§semme aika hyv√§ll√§ miehityksell√§ liikkeelle ja mielenkiinnolla odotan, p√§√§semmek√∂ haastamaan nyt Ilves-Kissoja vai p√§√§semmek√∂ jo heid√§n edelleen.”

√Ąl√§ j√§√§ porttien ulkopuolelle ‚Äď tule ajoissa paikalle

Tampere United kohtaa siis Ilves-Kissat Pyynikill√§ lauantaina 19.9. kello 19.00. Otteluun voidaan ottaa vain 460 katsojaa, joten sis√§√§np√§√§sysi varmistat parhaiten ostamalla lippusi ennakkoon Tiketist√§. Liput maksavat aikuisilta 8 ‚ā¨ ja alennusryhmilt√§ 5 ‚ā¨. Tarjolla on my√∂s kolmen syksyn kotiottelun paketti, jolla ostat huokeaan 15 ‚ā¨:n yhteishintaan sis√§√§np√§√§syn j√§ljell√§ oleviin kotiotteluihin. Huomaa ett√§ kolmen ottelun lippupaketit ovat tarjolla vain Tiketist√§.

Pyynikin portti aukeaa F. E. Sillanpään kadulla klo 18.00 eli tunti ennen ottelun alkua. Tule ajoissa paikalle! Jos tulet ilman lippua, voi koko matsi jäädä väliin jos ottelu on jo myyty loppuun. Muutoinkin kannattaa tulla ajoissa paikalle pitkien jonojen välttämiseksi. Sisällä stadionilla palvelee Pyynikin tuotteita tarjoileva anniskelualue, Tapolan ja Vegemin herkkuja tarjoileva TamUn oma grillipiste sekä ravintola 4 Vuodenajan hodarigrilli.

Koronaepidemian vuoksi ottelussa tulee pit√§√§ 1‚Äď2 metrin turvav√§lit omaan ruokakuntaan kuulumattomiin ihmisiin. T√§st√§ syyst√§ katsomossa on joka toinen penkkirivi poissa k√§yt√∂st√§. Lis√§ksi pyyd√§mme pit√§m√§√§n huolta k√§sihygieniasta. K√§sihuuhdetta on tarjolla heti stadionin portilla sek√§ myyntipisteill√§ ja WC:iden luona.

Jos et syystä tai toisesta pääse paikalle, TamU-TV tarjoilee lähetyksen tuttuun tapaan, ja lisäksi Twitter seuraa reaaliaikaisesti.

Lue lisää ottelun järjestelyistä erillisestä muistilistasta. Ja ennen kaikkea: pue päällesi Tampere Unitedin värejä, esimerkiksi huivi tai paita, saavu Pyynikille hyvissä ajoin ja pidä ääntä omiesi puolesta. Näytetään taas, että tämä kaupunki on meidän!