TamU ja Ilves-Kissat iskevät yhteen syksyn odotetuimmassa futis­trillerissä

18/09/2020
Otteluennakko

Pyynikin iltavaloissa räjähtää käyntiin lauantaina kello 19.00 ottelu, jota sinivihreä yhteisö on odottanut sarjan avauskierrokselta asti. Revanssia sarjaa ylivoimaiseen tapaan johtavasta Ilves-Kissoista janotaan, mutta myös vastapuolella halutaan maistattaa potut pottuina, sillä neljä vuotta sitten vastaavan ottelun päätteeksi Tampere United juhli sarjanousua. Jos aiemmin lauantaina pelattavassa ottelussa NoPS ei ota täyttä pistepottia, on Ilves-Kissoilla mahdollista juhlia nousua TamUn kotikentällä.

Mennäänpä aivan aluksi ajassa kolme vuotta ja 51 viikkoa ajassa taaksepäin.

On syyskuun 24. päivä. Lauantaisena iltana kello 19 alkavassa ottelussa Tampere United kohtaa kotonaan Ilves-Kissat. Pelataan Kolmosen toiseksi viimeistä kierrosta ja Unitedille riittää tasapeli sarjanousuun. Tuomas Alanen vie Sinipaidat johtoon ja karnevaali tuntuu olevan valmis alkamaan. Ilves-Kissojen tuplamaalit tulevaisuuden tamujen Berat Grabovcin ja Tero Intalan lapikkaista vievät kuitenkin vierasjoukkueen johdossa tauolle.

Ratkaisu tuntuu siirtyvän päätöskierrokselle, kunnes viisi minuuttia ennen päätöstä vyötärönkorkuinen pallo leijaa kulmalipulta takaviistoon Ali Koljoselle. Aika pysähtyy, 932 katsojaa pidättää hengitystään, ja PAM! Tampere United on pommitettu Kakkoseen ja sen kannattajat juhlivat. He juhlivat viikkoja.

19.9.2020.

Sama paikka, sama kellonaika. Aurinko laskee Tampereella kello 19.34, joka on 14 minuuttia myöhemmin kuin neljänvuoden takaisessa derbyssä. Pimeä tulee kello 20.18, joten viimeiset puoli tuntia valaistus on Pyynikin valonheittimien vastuulla.

Asetelma on muuttunut. Pelataan neljänneksi viimeistä kierrosta, ja Ilves-Kissoilla on mahdollisuus jättää laskeutunut pimeys Pyynikille talven ajaksi. Kaiken mennessä heidän kannaltaan suotuisasti, loistaa Ilves-Kissat tamperelaisen jalkapallokartan Kolmosen tähdistä kirkkaimpana.

Lauantaihin lähdettäessä Ilves-Kissoilla on seitsemän pisteen kaula toisena oleviin Pallo-Seppoihin, jotka ovat pelanneet pelin enemmän. Saman verran pelejä pelanneet Tampere United ja Nokian Palloseura kärkkyvät kahdeksan pisteen päässä sarjakärjestä.

Kun peli Tampere Unitedin ja Ilves-Kissojen välillä alkaa, tiedetään jo, miten Nokialla on käynyt NoPSin ja Sääksjärven Loiskeen välisessä ottelussa. Mikäli Loiske on aiheuttanut nokialaisille pistemenetyksen, voi Ilves-Kissat varmistaa paikan nousukarsintoihin voittamalla TamUn.

Sinipaidat valmiina haasteeseen

Joukkueet kohtasivat sarjan avauskierroksella kesäkuun puolivälissä. Tuolloin Sinipaidat sai otteluun salama-alun, mutta alun jopa häikäisevä 2–0-johto lopulta suli 2–3-tappioksi, jota monella oli Pyynikillä vaikea sulattaa.

”Joukkue on hitsautunut paremmin yhteen, pelaajat tuntevat toisensa paremmin, ja moni pelaajakin on löytänyt kauden edetessä uuden pelipaikan. Poikkeuksellisen preseasonin takia nämä asiat eivät olleet vielä täysin valmiita sarja-avauksessa Ilves-Kissoja vastaan”, eniten peliminuutteja koko kaudella Sinipaidoista kellottanut Eino-Veikko Ek tietää kertoa.

”Nyt uskon, että joukkue on valmis ottamaan kärkiottelusta voiton. Toki myös naapurilla oli samat lähtökohdat kauteen, joten uskon, että lauantaina nähdään kahden hyvän joukkueen hyvätasoinen ottelu”, Ek jatkaa.

Ekillä on selkeä näkemys siitä, missä TamUn pitää onnistua tällä kertaa paremmin verrattuna kolmen kuukauden takaiseen kohtaamiseen.

”Viime peleissä olemme onnistuneet puolustussuuntaan todella hyvin, eikä omissa ole juurikaan soinut. Lauantaina puolustuspelimme joutuu pitkästä aikaa todelliseen testiin, sillä Kissojen hyökkäyskalusto on Toni Toijalan ja Mika Ahosen johdolla sarjan ehdotonta parhaimmistoa. Puolustuspelin onnistuminen onkin mielestäni ottelussa avainasemassa, sillä se on selvää, ettei meidän hyökkäysosastomme jää maaleitta.”

Hyvin vastaavanlaisia ajatuksia tulee myös Unitedin päävalmentajan Jukka Listenmaan suusta.

”Meidän pitää pystyä puolustamaan kymppialuetta tiiviimmin. Siihen alueelle he pääsivät viimeksi liian helposti ja siitä murtamaan meidän linjaa. Sieltä voi tulla yllättävänkin herkästi se pidempi pallo, joten meidän pitää myös katsoa ettei niillä päästä meidän selustaan. Meidän täytyy pystyä lukemaan nämä tilanteet oikein”, Listenmaa näkee.

Kotiedusta kaikki irti

TamUlle on ehdoton etu, että se saa tämän ison ottelun tuttuun ympäristöön omalle kotikentälleen Pyynikille.

”Onhan se etu meille, että saadaan peli tuttuun paikkaan ja toivotaan, että Sinikaarti on jälleen sellaisessa fiiliksessä missä he ovat nyt olleet viime pelit. Saamme siitä hirveästi lisää voimaa! Paremmin Pyynikillä se Sinikaartin voima tuntuu kuin Lamminpäässä. Ja onhan se aina kivempi pelata kotona”, Jukka Listenmaa kertoo.

Myös Eino-Veikko Ek on innoissaan Pyynikin iltavaloissa pelaamisesta, mutta valmistautumiseen hän ei näe tämän vaikuttavan.

”Panokselliset ja kovatasoiset pelit ovat tietysti niitä, joita jokainen pelaaja haluaa pelata, ja jokainen haluaa olla niissä parhaimmillaan. Itse valmistautumiseen vastustaja tai ennakkoasetelmat eivät kuitenkaan juuri vaikuta”, Ek näkee.

TamU tarvitsee ottelusta käytännössä voiton. Tasapelillä ero jäisi kahdeksaan pisteeseen ja kun jaossa on pisteitä lauantain jälkeen enää yhdeksän kummallekin joukkueelle, olisi elinlanka kyseisellä tuloksella hyvin ohkainen. Jukka Listenmaan mukaan iso panos ei varsinaisesti muuta kuitenkaan mitään.

”No ei se sen kummemmin mitään muuta. Jokaista peliä me lähdemme kuitenkin voittamaan. Aivan samalla tavalla me lähdimme voittamaan Loisketta, Janakkalaa ja Patoa. Nyt sitten tulee se Ilves-Kissat ja sitä me lähdemme voittamaan.”

”Uskon, että tulee hauska ilta. Pieni tihkusade tekisi siitä vielä paremman, ellei täydellisen. Näyttäisi siltä, että pääsemme aika hyvällä miehityksellä liikkeelle ja mielenkiinnolla odotan, pääsemmekö haastamaan nyt Ilves-Kissoja vai pääsemmekö jo heidän edelleen.”

Älä jää porttien ulkopuolelle – tule ajoissa paikalle

Tampere United kohtaa siis Ilves-Kissat Pyynikillä lauantaina 19.9. kello 19.00. Otteluun voidaan ottaa vain 460 katsojaa, joten sisäänpääsysi varmistat parhaiten ostamalla lippusi ennakkoon Tiketistä. Liput maksavat aikuisilta 8 € ja alennusryhmiltä 5 €. Tarjolla on myös kolmen syksyn kotiottelun paketti, jolla ostat huokeaan 15 €:n yhteishintaan sisäänpääsyn jäljellä oleviin kotiotteluihin. Huomaa että kolmen ottelun lippupaketit ovat tarjolla vain Tiketistä.

Pyynikin portti aukeaa F. E. Sillanpään kadulla klo 18.00 eli tunti ennen ottelun alkua. Tule ajoissa paikalle! Jos tulet ilman lippua, voi koko matsi jäädä väliin jos ottelu on jo myyty loppuun. Muutoinkin kannattaa tulla ajoissa paikalle pitkien jonojen välttämiseksi. Sisällä stadionilla palvelee Pyynikin tuotteita tarjoileva anniskelualue, Tapolan ja Vegemin herkkuja tarjoileva TamUn oma grillipiste sekä ravintola 4 Vuodenajan hodarigrilli.

Koronaepidemian vuoksi ottelussa tulee pitää 1–2 metrin turvavälit omaan ruokakuntaan kuulumattomiin ihmisiin. Tästä syystä katsomossa on joka toinen penkkirivi poissa käytöstä. Lisäksi pyydämme pitämään huolta käsihygieniasta. Käsihuuhdetta on tarjolla heti stadionin portilla sekä myyntipisteillä ja WC:iden luona.

Jos et syystä tai toisesta pääse paikalle, TamU-TV tarjoilee lähetyksen tuttuun tapaan, ja lisäksi Twitter seuraa reaaliaikaisesti.

Lue lisää ottelun järjestelyistä erillisestä muistilistasta. Ja ennen kaikkea: pue päällesi Tampere Unitedin värejä, esimerkiksi huivi tai paita, saavu Pyynikille hyvissä ajoin ja pidä ääntä omiesi puolesta. Näytetään taas, että tämä kaupunki on meidän!

TamU-Kauppa

Pääyhteistyökumppanit

Tukemassa myös

18.2. TamU - Ilves 2 1 – 1

11.2. TamU naiset - TPV 0 – 7

18.2. TamU 2 - Ylöjärvi United 3 – 0

10.3. klo 14 TamU - FC Futura

10.3. klo 20 TamU naiset - TKT

24.3. klo 20 TamU 2 - EuPa