TamU iski kaksinumeroiset lukemat Loiskeen verkkoon

07/08/2021 TamU
Otteluraportti

Tampere United on ollut etenkin Pyynikillä pelatuissa otteluissa suorastaan räikeän ylivoimainen, ja torstaina Sinipaidat iski kauden suurimmat lukemat Sääksjärven Loiskeen verkkoon. Yleisön vaatima loppurutistus toi kauden ensimmäiset kaksinumeroiset lukemat, ja loppulukemat 11–0 ovat suurimmat Tampere Unitedin nimellä tehdyt lukemat niin sanotun uuden tulemisen aikana.

Kolmonen

11 – 0

Edellisen kotiottelun tapaan ottelun alku ei ollut Sinipadoilta aivan terävin mahdollinen, vaan ensimmäisen kymmenminuuttisen aikana nähtiin jopa melko tasaista palloilua. Tämä oli kuitenkin pelkkää harhaa, sillä ennen puolen tunnin täyttymistä TamU oli iskenyt jo viisi maalia, ja tauolle mentiin lopulta Sinipaitojen 7–0-johdossa.

Maali-iloittelu alkoi heti ottelun toisen kympin aluksi, kun Arttu Haapalan takatolpalle antama kulmapotku jäi elämään maalin eteen, ja Anton Bright pääsi potkaisemaan pallon verkon perukoille. Näin edellisessä ottelussa maalin makuun niin ikään kulmatilanteessa päässyt Bright tuplasi kauden maalisaldonsa. Tilanteen pohjusti Loiske-pelaajan rikkeeseen päättynyt Eetu Räisäsen hyvä nousu keskikentällä sekä Roope Kostiaisen muurin kautta maalin ohi laukoma vapaapotku.

Loiskeen ehkä vaarallisin maalintekopaikka osui samalla minuutille kuin TamUn 2–0-maali. Tilanteessa Ertuk Sargin laittoi hyvän keskityksen, josta Iivari Turkkinen pääsi laukomaan sen verran hyvän laukauksen, että Antti Kuusinen sai venyä lähes parhaimpaansa kopatakseen pallon  syliinsä etualanurkasta. TamUn vastaisku oli kuitenkin nopea, kun Anton Bright avasi laidalla juosseelle Eino-Veikko Ekille, joka laukoi tutusta paikastaan syvältä boksista pienestä kulmasta lukemiksi 2–0.

Hetkeä myöhemmin Topias Järvelä syötti Roope Kostiaisen läpi, mutta tämän sijoitus pomppasi takatolpasta Loiske-topparin siivottavaksi. Myös myöhemmin hattutempun viimeistellyt Mauno Sirén sai ensimmäisen tekppaikkansa tässä vaiheessa ottelua, mutta veto karkasi hiukan maalin yli.

TamUn 3–0-maali lähti liikkeelle siitä, kun Paavo Kujala voitti vastustajan maalivahdin lähettämän maalipotkun keskiviivalla aivan kentän vasemmalla laidalla. Kujala lähetti puskullaan Roope Kostiaisen laitajuoksuun ja säntäsi itse perään. Kostiainen löysi Kujalan takaviistosta boksin kulmalta, eikä laitapelaaja jättänyt tekopaikkaansa käyttämättä.

Myös 4–0-maali lähti liikkeelle Paavo Kujalan voittamasta kaksinkamppailusta. Maali oli kuitenkin lähes pelkästään Mauno Sirénin yksilösuoritus. Vain laitahyökkääjä itse tietää karkasiko pallo vai oliko kyse harhautuksesta. Joka tapauksessa Sirén oli ensimmäisenä kiinni boksissa ilmaan nousseessa pallossa, taisteli sen itselleen kolmen Loiske-pelaajan keskellä ja laukoi sen vielä lopuksi maaliin asti.

Unitedin viides maali lähti liikeelle Arttu Haapalan keskikentän pallonriistosta, jonka jälkeen terävä kuljetus saatteli TamUn ylivoimahyökkäykseen. Haapala löysi Sirénin oikealta laidalta, ja tämä keskitti maata pitkin pallon, johon Roope Kostiainen ei aivan yltänyt vitosen viivalla, mutta seuraava mies eli Paavo Kujala sai sijoittaa pallon helpon näköisesti takakulmaan. Näin lukemat olivat jo 5–0 vaikka pelattiin vasta ottelun 28. minuuttia.

Seuraava maalia ei kuitenkaan juuri paria minuuttia pidempään tarvinnut odotella. Roope Kostiainen otti tilanteessa TamU-puolustuksen pitkän korkean avauksen haltuunsa Loiskeen kenttäpuoliskolla, katsoi hetken rauhallisesti, ja näki sitten Mauno Sirénin täysin vapaana oikealla laidalla. Sirén olisi voinut edetä vetopaikkaan suoraviivaisestikin, mutta päätti antaa hätiin juosseen Loiske-puolustaja pelata itsensä ulos tilanteessa samalla kun Sirén itse leikkasi keskemmälle parempaan vetosektoriin. Lopulta laukaus kimposi toisen Loiske-puolustajan jalan kautta maaliin. Lukemat olivat siis jo 6–0 kun puoli tuntia oli juuri tullut täyteen.

Ensimmäisen jakson viimeinen maali nähtiin viitisen minuuttia myöhemmin. Tämäkin tilanne lähti keskialueelta Roope Kostiaisen jalasta, mutta tällä kertaa vasemmalla laidalla viiletti vapaana laitapuolustaja Jesse Vuori. Tämä pääsi syöttämään takatolpalla täysin vapaana odottaneelle Mauno Sirénille, jolla oli helppo työ viimeistellä illan kolmas maalinsa. Tyylipuhdas hattutemppu oli syntynyt noin kymmenen minuutin aikana.

Sinipaitojen pahin maalinnälkä näytti tyrehtyvän seitsemänteen maaliin, joten ensimmäisen jakson viimeinen kymmenminuuttinen pelattiin maaleitta, ja tauolle lähdetiin 7–0-johtolukemissa.

Toisen jakson maalit kasaantuivat loppuminuuteille

Toisella jaksolla TamU aloitti tuttuun tapaan kierrätyksen jo hyvissä ajoin. Heti tauolla vaihtoon tulivat Arttu Haapala, Jesse Vuori ja Paavo kujala. Kentälle tulivat Ali Aitbenzanzoun, Verneri Uimonen ja kauden ensimmäiset minuuttinsa saanut Pyry Virtanen. Seuraavat kaksi vaihtoa TamU teki kymmenen minuuttia myöhemmin, kun Mauno Sirén ja Eino-Veikko Ek tulivat vaihtoon, ja Eric Bullock ja Panu Väliaho päästettiin irti.

Vaihdoista huolimatta pelin kuva pysyi samana kuin ensimmäisellä jaksolla. Ensimmäinen tekopaikka syntyi 50. minuutilla kun Pyry Virtanen nousi hyvin vasenta laitaansa ja löysi Roope Kostiaisen maalin edestä. Tämän laukaus viuhui kuitenkin niukasti etutolpan väärältä puolelta.

Hieman ennen tunnin täyttymistä myös Panu Väliaholla oli paikkansa. Ensimmäisessä tilanteessa jo tavaramerkiksi muodostunut nosto maalivahdin yli karkasi myös yläriman yli. Jälkimmäisessä tilanteessa Roope Kostiainen tarjosi tekopaikan boksiin, mutta sijoitus lipui maata pitkin niukasti takatolpan ohi.

Toisen jakson ensimmäistä maalia saatiinkin odottaa aina ottelun 68. minuutille saakka. Maalinteko näytti jälleen helpolta, kun Eetu Räisänen tarjoili syötön Roope Kostiaiselle boksin kulmalle, ja tämä pyöräytti laukauksen maalin takakulmaan. Näin taululla oli lukemina jo 8–0.

Ottelun edetessä vaarallisia maalipaikkoja nähtiin harvakseltaan. Paikoista ehkä paras osui Panu Väliaholle, jolle Eric Bullock tarjoili tekopaikan vajaa kymmenen minuuttia ennen täyttä aikaa. Veto lähti hyvin kohti takakulmaa, mutta Loiske-vahti Juuso Tuominen venyi erinomaiseen torjuntaan.

Jaksoa oli jäljellä alle viisi minuuttia kun Eric Bullock iski lukemiksi jo 9–0. Tilanteessa Eetu Räisänen kuljetti pallon boksiin ja luovutti sen Roope Kostaiselle, jonka lyhyt syöttö avasi tekopaikan Bullockille. Maalivahti seurasi katseella kun pallo upposi vastustamattomasti maalin etukulmaan.

Tässä vaiheessa yleisössä syntyi halu nähdä myös se kymmenes maali, ja pian sitä alettiin vaatia joukkueelta myös huudoin. Maali syntyi lopulta hyvin halvalla tavalla, kun Loiske-toppari syötti pallon suoraan Eric Bullockin jalkaa 16-rajan tuntumassa. Bullock riisti pallon helposti, ja tarjosi vuorostaan tekopaikan Roope Kostiaiselle. Tämä ei erehtynyt, vaan laukoi jo kauden 16. maalinsa kun mukana on sekä Kolmosen että Suomen Regions’ Cupin ottelut.

Edes 10–0 ei kotijoukkueelle riittänyt, vaan Eetu Räisänen haki pallon nopeasti keskiympyrään samalla kun kello siirtyi osoittamaan ottelun viimeistä minuuttia. Lopulta yhdestoista maali syntyi lisäajan ensimmäisellä minuutilla hyökkäyspään pallonriistosta. Tilanne päättyi Jesse Oksasen terävään syöttöön Panu Väliaholle, joka sai vihdoin tehtyä kauden ensimmäisen maalinsa helpolla ohjauksella maalin edestä.

Päätösvihellys kuultiin pian maalin jälkeen. Näin loppulukemiksi kirjattiin 11–0. Tätä suurempiin lukemin Sinipaidat on yltänyt uuden tulemisen aikana vain TamU-K-vuosina, eikä näistä otteluista yksikään ole pelattu Pyynikillä.

Päävalmentajan kommentit

”Alku oli vähän tahmea, ja siihen pitää saada pieni parannus, koska parissa pelissä on ollut vähän heikko startti”, toteaa TamU-päävalmentaja Jukka Listenmaa ensimmäisenä. ”Mutta 36 minuutin jälkeen oli jo 7–0 taululla, niin olihan se sitten vähän tylsää. Tilat käytettiin hyvin hyödyksi. Ei siinä hirveästi tarvitse ohjeita antaa, vaan Räisänen, Haapala ja Järvelä osaavat kyllä hyödyntää paikat mihin pelataan, ja sieltä tullaan laidoilta sitten sisään aika kivasti.”

Myös Mauno Sirénin hattutemppu nousi esiin Listenmaata jututettaessa. Monesti laitapuolustajaksi mielletty pelaaja on päässyt pelaamaan  kuluvalla kaudella paljon laitahyökkääjän paikalla, ja tulosta on syntynyt.

”Pari viimeistä peliä päässyt pelaamaan vähän ylempänä, ja tuloksena viisi maalia ja taitaa siellä jokunen syöttökin olla seassa. Maukka on ollut aika hiljainen kaveri, mutta nyt tuntuu että myös suu käy koko ajan”, Listenmaa myöhäilee.

Ja se kahden pelin saldohan Sirénillä on viisi maalia ja kaksi maalisyöttöä kahdessa edellisessä pelissä, ja koko kaudella maaleja on jo 8. Siitä huolimatta Listenmaa ei lupaa, että Sirén välttämättä nähdään jatkossakin hyökkäyspäässä, vaan tilanteesta riippuen paikka voi löytyä jälleen myös puolustuslinjasta.

Ottelun lopussa Sinikaarti vaati joukkueelta äänekkäästi kymmentä maalia. Listenmaa paljastaa, että ottelun tauolla teemana oli tehdä ennätyksellinen yksitoista maalia, joka lopulta toteutuikin lisäajan maalilla.

”Kopissa painotettiin, että nyt painetaan se ennätys tiskiin. Ei näitä paikkoja kovin usein tule, että tauolla johdetaan 7–0, niin ei tyydytä nyt siihen vaan painetaan ne puuttuvat maalit. Olihan se hauskan näköistä kun 10–0 tehtiin, niin Räisänen haki juoksemalla pallon, jotta päästään nopeasti aloittamaan vielä peli”, Listenmaa nauraa.

Silti Listenmaa kaipaa tasaisempia pelejä, joita saattaakin ohjelmassa olla luvassa viimeistään Regions’ Cupin vierasottelussa Sundom IF:ää vastaan sekä niin ikään vieraissa pelattavassa FC Haka juniorien kohtaamisessa.

”Olisihan se jatkoa ajatellen kiva, että saataisiin tasaisempia matseja, ja jouduttaisiin oikeasti nähdä vähän vaivaa tuloksen eteen. Ei se voi aina aina mennä Pyynikilläkään näin, vaan väkisinkin jossain kohtaa tulee se peli että ei tehdä sitä seitsemää–kahdeksaa maalia.”

”Me olemme nyt kaksi vuotta harjoitelleet Pyynikillä, ja osamme kyllä aika hyvin käyttää tämän kentän lainalaisuudet hyväksemme. Yllättävän paljon tältäkin kentältä löytyy tilaa, kun se vaan osataan hyödyntää.”

Kolmonen

11 – 0

( 7 – 0 )

12′ Anton Bright
17′ Eino-Veikko Ek
21′ Paavo Kujala
25′ Mauno Sirén
27′ Paavo Kujala
31′ Mauno Sirén
36′ Mauno Sirén
68′ Roope Kostiainen
86′ Eric Bullock
89′ Roope Kostiainen
90+1′ Panu Väliaho

Yleisöä:
184

 

Yleisöä:
184

30 Antti Kuusinen
4 Eino-Veikko Ek 56'
7 Mauno Sirén 56'
8 Topias Järvelä 78'
11 Roope Kostiainen
13 Anton Bright C
15 Jesse Vuori 46'
16 Paavo Kujala 46'
20 Arttu Haapala 46'
31 Ville Kukkanen 82'
41 Eetu Räisänen
3 Matias Stark 78'
9 Eric Bullock 56'
10 Ali Aitbenzanzoun 46'
17 Jesse Oksanen 82'
18 Panu Väliaho 56'
21 Pyry Virtanen 46'
26 Verneri Uimonen 46'
 

TamU-Kauppa

Pääyhteistyökumppanit

Tukemassa myös

American Brothers Circle Line Group Edun Herkkukeidas Insta Group Käännöstoimisto Juha Arola Ruutanan Härveli

19.5. Ilves-Kissat - TamU 1 – 6

18.5. LiePa - TamU naiset 1 – 2

14.5. FC Haka j. - TamU 2 2 – 3

29.5. klo 18 EBK - TamU

25.5. klo 14 TamU naiset - Apassit

24.5. klo 19 NoPS - TamU 2