7.8.2021

 
 

TamU iski kaksinumeroiset lukemat Loiskeen verkkoonTampere United on ollut etenkin Pyynikill√§ pelatuissa otteluissa suorastaan r√§ike√§n ylivoimainen, ja torstaina Sinipaidat iski kauden suurimmat lukemat S√§√§ksj√§rven Loiskeen verkkoon. Yleis√∂n vaatima loppurutistus toi kauden ensimm√§iset kaksinumeroiset lukemat, ja loppulukemat 11‚Äď0 ovat suurimmat Tampere Unitedin nimell√§ tehdyt lukemat niin sanotun uuden tulemisen aikana.

Edellisen kotiottelun tapaan ottelun alku ei ollut Sinipadoilta aivan ter√§vin mahdollinen, vaan ensimm√§isen kymmenminuuttisen aikana n√§htiin jopa melko tasaista palloilua. T√§m√§ oli kuitenkin pelkk√§√§ harhaa, sill√§ ennen puolen tunnin t√§yttymist√§ TamU oli iskenyt jo viisi maalia, ja tauolle mentiin lopulta Sinipaitojen 7‚Äď0-johdossa.

Maali-iloittelu alkoi heti ottelun toisen kympin aluksi, kun Arttu Haapalan takatolpalle antama kulmapotku jäi elämään maalin eteen, ja Anton Bright pääsi potkaisemaan pallon verkon perukoille. Näin edellisessä ottelussa maalin makuun niin ikään kulmatilanteessa päässyt Bright tuplasi kauden maalisaldonsa. Tilanteen pohjusti Loiske-pelaajan rikkeeseen päättynyt Eetu Räisäsen hyvä nousu keskikentällä sekä Roope Kostiaisen muurin kautta maalin ohi laukoma vapaapotku.

Loiskeen ehk√§ vaarallisin maalintekopaikka osui samalla minuutille kuin TamUn 2‚Äď0-maali. Tilanteessa Ertuk Sargin laittoi hyv√§n keskityksen, josta Iivari Turkkinen p√§√§si laukomaan sen verran hyv√§n laukauksen, ett√§ Antti Kuusinen sai veny√§ l√§hes parhaimpaansa kopatakseen pallon¬† syliins√§ etualanurkasta. TamUn vastaisku oli kuitenkin nopea, kun Anton Bright avasi laidalla juosseelle Eino-Veikko Ekille, joka laukoi tutusta paikastaan syv√§lt√§ boksista pienest√§ kulmasta lukemiksi 2‚Äď0.

Hetkeä myöhemmin Topias Järvelä syötti Roope Kostiaisen läpi, mutta tämän sijoitus pomppasi takatolpasta Loiske-topparin siivottavaksi. Myös myöhemmin hattutempun viimeistellyt Mauno Sirén sai ensimmäisen tekppaikkansa tässä vaiheessa ottelua, mutta veto karkasi hiukan maalin yli.

TamUn 3‚Äď0-maali l√§hti liikkeelle siit√§, kun Paavo Kujala voitti vastustajan maalivahdin l√§hett√§m√§n maalipotkun keskiviivalla aivan kent√§n vasemmalla laidalla. Kujala l√§hetti puskullaan Roope Kostiaisen laitajuoksuun ja s√§nt√§si itse per√§√§n. Kostiainen l√∂ysi Kujalan takaviistosta boksin kulmalta, eik√§ laitapelaaja j√§tt√§nyt tekopaikkaansa k√§ytt√§m√§tt√§.

My√∂s 4‚Äď0-maali l√§hti liikkeelle Paavo Kujalan voittamasta kaksinkamppailusta. Maali oli kuitenkin l√§hes pelk√§st√§√§n Mauno Sir√©nin yksil√∂suoritus. Vain laitahy√∂kk√§√§j√§ itse tiet√§√§ karkasiko pallo vai oliko kyse harhautuksesta. Joka tapauksessa Sir√©n oli ensimm√§isen√§ kiinni boksissa ilmaan nousseessa pallossa, taisteli sen itselleen kolmen Loiske-pelaajan keskell√§ ja laukoi sen viel√§ lopuksi maaliin asti.

Unitedin viides maali l√§hti liikeelle Arttu Haapalan keskikent√§n pallonriistosta, jonka j√§lkeen ter√§v√§ kuljetus saatteli TamUn ylivoimahy√∂kk√§ykseen. Haapala l√∂ysi Sir√©nin oikealta laidalta, ja t√§m√§ keskitti maata pitkin pallon, johon Roope Kostiainen ei aivan ylt√§nyt vitosen viivalla, mutta seuraava mies eli Paavo Kujala sai sijoittaa pallon helpon n√§k√∂isesti takakulmaan. N√§in lukemat olivat jo 5‚Äď0 vaikka pelattiin vasta ottelun 28. minuuttia.

Seuraava maalia ei kuitenkaan juuri paria minuuttia pidemp√§√§n tarvinnut odotella. Roope Kostiainen otti tilanteessa TamU-puolustuksen pitk√§n korkean avauksen haltuunsa Loiskeen kentt√§puoliskolla, katsoi hetken rauhallisesti, ja n√§ki sitten Mauno Sir√©nin t√§ysin vapaana oikealla laidalla. Sir√©n olisi voinut edet√§ vetopaikkaan suoraviivaisestikin, mutta p√§√§tti antaa h√§tiin juosseen Loiske-puolustaja pelata itsens√§ ulos tilanteessa samalla kun Sir√©n itse leikkasi keskemm√§lle parempaan vetosektoriin. Lopulta laukaus kimposi toisen Loiske-puolustajan jalan kautta maaliin. Lukemat olivat siis jo 6‚Äď0 kun puoli tuntia oli juuri tullut t√§yteen.

Ensimmäisen jakson viimeinen maali nähtiin viitisen minuuttia myöhemmin. Tämäkin tilanne lähti keskialueelta Roope Kostiaisen jalasta, mutta tällä kertaa vasemmalla laidalla viiletti vapaana laitapuolustaja Jesse Vuori. Tämä pääsi syöttämään takatolpalla täysin vapaana odottaneelle Mauno Sirénille, jolla oli helppo työ viimeistellä illan kolmas maalinsa. Tyylipuhdas hattutemppu oli syntynyt noin kymmenen minuutin aikana.

Sinipaitojen pahin maalinn√§lk√§ n√§ytti tyrehtyv√§n seitsem√§nteen maaliin, joten ensimm√§isen jakson viimeinen kymmenminuuttinen pelattiin maaleitta, ja tauolle l√§hdetiin 7‚Äď0-johtolukemissa.

Toisen jakson maalit kasaantuivat loppuminuuteille

Toisella jaksolla TamU aloitti tuttuun tapaan kierrätyksen jo hyvissä ajoin. Heti tauolla vaihtoon tulivat Arttu Haapala, Jesse Vuori ja Paavo kujala. Kentälle tulivat Ali Aitbenzanzoun, Verneri Uimonen ja kauden ensimmäiset minuuttinsa saanut Pyry Virtanen. Seuraavat kaksi vaihtoa TamU teki kymmenen minuuttia myöhemmin, kun Mauno Sirén ja Eino-Veikko Ek tulivat vaihtoon, ja Eric Bullock ja Panu Väliaho päästettiin irti.

Vaihdoista huolimatta pelin kuva pysyi samana kuin ensimmäisellä jaksolla. Ensimmäinen tekopaikka syntyi 50. minuutilla kun Pyry Virtanen nousi hyvin vasenta laitaansa ja löysi Roope Kostiaisen maalin edestä. Tämän laukaus viuhui kuitenkin niukasti etutolpan väärältä puolelta.

Hieman ennen tunnin täyttymistä myös Panu Väliaholla oli paikkansa. Ensimmäisessä tilanteessa jo tavaramerkiksi muodostunut nosto maalivahdin yli karkasi myös yläriman yli. Jälkimmäisessä tilanteessa Roope Kostiainen tarjosi tekopaikan boksiin, mutta sijoitus lipui maata pitkin niukasti takatolpan ohi.

Toisen jakson ensimm√§ist√§ maalia saatiinkin odottaa aina ottelun 68. minuutille saakka. Maalinteko n√§ytti j√§lleen helpolta, kun Eetu R√§is√§nen tarjoili sy√∂t√∂n Roope Kostiaiselle boksin kulmalle, ja t√§m√§ py√∂r√§ytti laukauksen maalin takakulmaan. N√§in taululla oli lukemina jo 8‚Äď0.

Ottelun edetessä vaarallisia maalipaikkoja nähtiin harvakseltaan. Paikoista ehkä paras osui Panu Väliaholle, jolle Eric Bullock tarjoili tekopaikan vajaa kymmenen minuuttia ennen täyttä aikaa. Veto lähti hyvin kohti takakulmaa, mutta Loiske-vahti Juuso Tuominen venyi erinomaiseen torjuntaan.

Jaksoa oli j√§ljell√§ alle viisi minuuttia kun Eric Bullock iski lukemiksi jo 9‚Äď0. Tilanteessa Eetu R√§is√§nen kuljetti pallon boksiin ja luovutti sen Roope Kostaiselle, jonka lyhyt sy√∂tt√∂ avasi tekopaikan Bullockille. Maalivahti seurasi katseella kun pallo upposi vastustamattomasti maalin etukulmaan.

T√§ss√§ vaiheessa yleis√∂ss√§ syntyi halu n√§hd√§ my√∂s se kymmenes maali, ja pian sit√§ alettiin vaatia joukkueelta my√∂s huudoin. Maali syntyi lopulta hyvin halvalla tavalla, kun Loiske-toppari sy√∂tti pallon suoraan Eric Bullockin jalkaa 16-rajan tuntumassa. Bullock riisti pallon helposti, ja tarjosi vuorostaan tekopaikan Roope Kostiaiselle. T√§m√§ ei erehtynyt, vaan laukoi jo kauden 16. maalinsa kun mukana on sek√§ Kolmosen ett√§ Suomen Regions’ Cupin ottelut.

Edes 10‚Äď0 ei kotijoukkueelle riitt√§nyt, vaan Eetu R√§is√§nen haki pallon nopeasti keskiympyr√§√§n samalla kun kello siirtyi osoittamaan ottelun viimeist√§ minuuttia. Lopulta yhdestoista maali syntyi lis√§ajan ensimm√§isell√§ minuutilla hy√∂kk√§ysp√§√§n pallonriistosta. Tilanne p√§√§ttyi Jesse Oksasen ter√§v√§√§n sy√∂tt√∂√∂n Panu V√§liaholle, joka sai vihdoin tehty√§ kauden ensimm√§isen maalinsa helpolla ohjauksella maalin edest√§.

P√§√§t√∂svihellys kuultiin pian maalin j√§lkeen. N√§in loppulukemiksi kirjattiin 11‚Äď0. T√§t√§ suurempiin lukemin Sinipaidat on ylt√§nyt uuden tulemisen aikana vain TamU-K-vuosina, eik√§ n√§ist√§ otteluista yksik√§√§n ole pelattu Pyynikill√§.

Päävalmentajan kommentit

”Alku oli v√§h√§n tahmea, ja siihen pit√§√§ saada pieni parannus, koska parissa peliss√§ on ollut v√§h√§n heikko startti”, toteaa TamU-p√§√§valmentaja Jukka Listenmaa ensimm√§isen√§. ”Mutta 36 minuutin j√§lkeen oli jo 7‚Äď0 taululla, niin olihan se sitten v√§h√§n tyls√§√§. Tilat k√§ytettiin hyvin hy√∂dyksi. Ei siin√§ hirve√§sti tarvitse ohjeita antaa, vaan R√§is√§nen, Haapala ja J√§rvel√§ osaavat kyll√§ hy√∂dynt√§√§ paikat mihin pelataan, ja sielt√§ tullaan laidoilta sitten sis√§√§n aika kivasti.”

Myös Mauno Sirénin hattutemppu nousi esiin Listenmaata jututettaessa. Monesti laitapuolustajaksi mielletty pelaaja on päässyt pelaamaan  kuluvalla kaudella paljon laitahyökkääjän paikalla, ja tulosta on syntynyt.

”Pari viimeist√§ peli√§ p√§√§ssyt pelaamaan v√§h√§n ylemp√§n√§, ja tuloksena viisi maalia ja taitaa siell√§ jokunen sy√∂tt√∂kin olla seassa. Maukka on ollut aika hiljainen kaveri, mutta nyt tuntuu ett√§ my√∂s suu k√§y koko ajan”, Listenmaa my√∂h√§ilee.

Ja se kahden pelin saldohan Sirénillä on viisi maalia ja kaksi maalisyöttöä kahdessa edellisessä pelissä, ja koko kaudella maaleja on jo 8. Siitä huolimatta Listenmaa ei lupaa, että Sirén välttämättä nähdään jatkossakin hyökkäyspäässä, vaan tilanteesta riippuen paikka voi löytyä jälleen myös puolustuslinjasta.

Ottelun lopussa Sinikaarti vaati joukkueelta äänekkäästi kymmentä maalia. Listenmaa paljastaa, että ottelun tauolla teemana oli tehdä ennätyksellinen yksitoista maalia, joka lopulta toteutuikin lisäajan maalilla.

”Kopissa painotettiin, ett√§ nyt painetaan se enn√§tys tiskiin. Ei n√§it√§ paikkoja kovin usein tule, ett√§ tauolla johdetaan 7‚Äď0, niin ei tyydyt√§ nyt siihen vaan painetaan ne puuttuvat maalit. Olihan se hauskan n√§k√∂ist√§ kun 10‚Äď0 tehtiin, niin R√§is√§nen haki juoksemalla pallon, jotta p√§√§st√§√§n nopeasti aloittamaan viel√§ peli”, Listenmaa nauraa.

Silti Listenmaa kaipaa tasaisempia pelej√§, joita saattaakin ohjelmassa olla luvassa viimeist√§√§n Regions’ Cupin vierasottelussa Sundom IF:√§√§ vastaan sek√§ niin ik√§√§n vieraissa pelattavassa FC Haka juniorien kohtaamisessa.

”Olisihan se jatkoa ajatellen kiva, ett√§ saataisiin tasaisempia matseja, ja jouduttaisiin oikeasti n√§hd√§ v√§h√§n vaivaa tuloksen eteen. Ei se voi aina aina menn√§ Pyynikill√§k√§√§n n√§in, vaan v√§kisinkin jossain kohtaa tulee se peli ett√§ ei tehd√§ sit√§ seitsem√§√§‚Äďkahdeksaa maalia.”

”Me olemme nyt kaksi vuotta harjoitelleet Pyynikill√§, ja osamme kyll√§ aika hyvin k√§ytt√§√§ t√§m√§n kent√§n lainalaisuudet hyv√§ksemme. Yll√§tt√§v√§n paljon t√§lt√§kin kent√§lt√§ l√∂ytyy tilaa, kun se vaan osataan hy√∂dynt√§√§.”