6.7.2020

 
 

TamU hyytyi katkeraan tasapeliin isännöidessään Tampereen KisatovereitaTamU löi päätään seinään myös kauden kolmannessa sarjakoitoksessaan TKT:ta vastaan sateen kastelemalla Pyynikin kentällä. Taidolla ja tuurillakin puolustaneet vierailijat saivat avausmaalin kulmapotkusta Pekka Peltolan hyvällä viimeistelyllä. TamU nousi pian tasoihin kliinisellä Roope Kostiaisen sijoituksella. Tilanteita riitti mielin määrin jatkossakin TKT:n maalilla, mutta jo surkuhupaisen raastavaksi muuttunut Unitedin paikkojen tuhlailu ja tilanteiden tuhlaaminen johtivat lopulta pistejakoon. Tampere Unitedin peli kulkee parhaimmillaan loistavasti, mutta se tärkein eli maalinteko sakkaa pahasti.

Suuri osa TamUn tekopaikoista rakentui Emeniken kautta. Kuva: Anssi Takala.

TamU aloitti ottelun aiemmistakin peleistä tuttuun tapaan kovalla vyörytyksellä kohti TKT:n maalia. Näkyvimpiä pelaajia etenkin avausjaksolla oli jälleen Emenike, joka loi taas monta maalipaikkaa keskityksillään pelikavereilleen. Sekaan mahtui toki monta epäonnistunuttakin ja täysin väärääkin ratkaisua, mutta parhaimmillaan laidallaan pysäyttämätön Emenike tuntuu joka pelissä luovan selkeitä maalitilanteita TamUlle.

Eetu Räisänen tekopaikassa. Kuva: Anssi Takala.

Pelin yksi parhaista paikoista siunaantui jo kuudennella peliminuutilla toisesta aallosta tulleelle Eetu Räisäselle, joka pääsi laukomaan täysin vapaasti Emeniken keskityksestä seuranneesseen irtopalloon boksin sisällä. Sijoitus ei vaan ollut tarpeeksi hyvä ja TKT:n maalilla loistavan ottelun pelannut Juuso Saikkonen torjui yllättävän heppoisen yrityksen maali etuklulmasta.

Hakim Belbachir puskee pallon maalin yli.

Myös muut TamUn parhaista paikoista lähtivät pitkälti Emeniken oivalluksista. Hakim Belbachir pääsi puskemaan Emeniken hyvästä keskityksestä lähietäisyydeltä vajaan 20 minuutin pelin jälkeen, mutta ei aivan päässyt pallon päälle, ja pusku karkasi maalin ylitse. Roope Kostiainen puolestaan pääsi kokeilemaan jalalla kuudesta metristä, kun Emeniken ristipallo oli löytänyt Eino Ekin vasemmalta laidalta, ja tämä siirsi ensimmäisellä kosketuksellaan pallon Kostiaiselle tekopaikkaan. Maalivahti Saikkonen ehti kuitenkin pallon tielle.

Eino Ekillä oli jälleen lentokeli. Kuva: Anssi Takala.

Roope Kostiainen pelasi piikissä.

Eniten Emeniken palloista pääsi avausjaksolla nauttimaan Hakim Belbachir, jonka joissakin tilanteissa hieman liiallinen aikailu ja pallon asettelu ratkaisupaikoissa johti siihen, että TKT:n uhrautuva puolustus ehti usein blokkaamaan Belbachirin yritykset.

Eetu Räisänen laukoo kohti maalia.

Ali Aitbenzanoun vetopaikassa. Kuva: Anssi Takala.

TKT teki johtomaalinsa ensimmäisestä vaarallisesta hyökkäyksestään seuraneesta kulmapotkusta. Hyökkäykseen laittoi liikkeelle Topias Perkiö, jonka syöttö vapautti Kalle Sintosen juoksuun, joka päättyi terävään vetoo boksin sisältä melko pienestä kulmasta. Riku Tanila torjui vedon varmasti kulmapotkuksi, mutta valitettavasti kulmapotku koitui kohtaloksi. Mikko Laaja löysi nimenomaan Pekka Peltolan täysin vapaana boksista, ja tämä potkaisi pallon taidokkaasti suoraan ilmasta kentän kautta maali yläkulmaan.

Riku Tanila venyttää mutta ei pysty estämään TKT:n avausmaalia.

Tasoitusmaalissa 34. minuutilla Belbachir oli kuitenkin isossa osassa leikaten hyvin keskelle ja syöttäen hienosti boksiin Roope Kostiaiselle, jonka haltuunotto oli vihdoinkin erinomainen. Hieno kliininen viimeistely takanurkkaan jätti vieraiden maalivahti Saikkosen vaille mahdollisuuksia. Tauolle mentiin tasatilanteessa ja avausjakso oli täysin TamUn, paria TKT:n pistohyökkäystä lukuunottamatta.

Roope Kostiainen laukoo 1‚Äď1-tasoituksen.

Roope Kostiainen kerää onnittelut. Kuva: Anssi Takala.

Kun ei uppoa niin ei vain uppoa

Toisella jaksolla sama meno jatkui ja TamU haki johtomaalia vimmatusti. United sai useita erikoistilanteita, joista parhaimmat olivat vapaapotkuja boksin ulkopuolelta. Kaikista lähimmäksi näistä päästiin Emeniken tykittäessä melkein 30 metristä ylähirteen.

Matias Stark pelasi hiukan oudommalla pelipaikalla keskikentällä.

Jo t√§t√§ ennen maali n√§ytti jo aivan varmalta, kun Emenike rynnisti  j√§lleen v√§kisin vartijansa ohi boksissa ja tarjoili maalille loistavan pallon. Ali Aitbenzanzoun ei aivan ylett√§nyt palloon ja kaatui maaliviivalle pallon ajautuessa taaemmas Hakim Belbachirille loistavaan paikkaan. Belbachir p√§√§si laukomaan, mutta maahan tolpan juureen oman yrityksens√§ j√§lkeen p√§√§tynyt Aitbenzanzoun blokkasi ep√§onnekseen varman maalin, ja n√§in TKT:n maali pysyi kuin noiduttuna, eik√§ johtomaalia n√§hty. Eino Ek p√§√§si viel√§ laukomaan vastapalloon, mutta t√§m√§n laukauksen TKT-puolustus blokkasi.

Ali Aitbenzanzoun ei aivan saa systättyä palloa maaliin.

Oskari Korpinen toi lopussa säpinää kentälle.

TamUn loppurynnistys oli valtava, eikä TKT voinut ottaa kuin vastaan ja toivoa parasta. Lukuisista läheltä piti -tilanteista palloa ei saatu maaliin edes vahingossa, vaan TamUn haaveet täydestä pistepotista haihtuivat ilmaan TKT:n uhrautuvan puolustustaistelun tuodessa heille pisteen. Tasatulos oli valtava pettymys Tampere Unitedille.

Roope Kostiainen puskee niukasti maalin ohi.

Vain yksi piste yhdeksästä mahdollisesta on nousuhaaveiden kannalta selkeä takaisku. Asiasta tekee hankana hyväksyä se, että TamU on ollut jokaisessa pelissä pelillisesti parempi joukkue sekä luonut myös vastustajaa enemmän maalipaikkoja. Minkäänlaisilla maaliodottamien mittareilla ei ole kuitenkaan mitään virkaa, vaan pisteitä tulee vain ja ainoastaan, jos voittaa maalintekopelin. Seuraavan kerran Tampere United pääsee yrittämään täyden pistepotin metsästystä ensi lauantaina TP-T:tä vastaan.

Eetu Rahkola: ‚ÄĚJoukkue tulee varmasti taistelemaan kauden loppuun asti!‚ÄĚ

”Eritt√§in turhautunut olo, ei siit√§ p√§√§se mihink√§√§n”, aloitti kapteeni Eetu Rahkola pelin j√§lkeen.

”Meill√§ on paljon parannettavaa joka sektorilla. Luomme tarpeeksi paikkoja. Ei tehd√§ maaleja ja sitten p√§√§stet√§√§n helppoja maaleja. Aika perusjuttuja kuitenkin”, jatkoi Rahkola per√§√§n ennen kuin jakoi kunniaa lauantai-illan vastustajalle.

Tampere Unitedilla on riittänyt edeltävissä otteluissa erikoistilanteita hyökkäyspäässä, mutta erikoistilanteiden maalisaldo näyttää yhä nollaa. Sen sijaan vastustaja iskee kovalla prosentilla omista kulmapotkuistaan Sinipaitojen verkkoon. Eetu Rahkola ei näe yhtä yksittäistä syytä tämän saldon taakse.

”En osaa sanoa mist√§ se johtuu. P√§√§st√§√§n hy√∂kk√§ysp√§√§ss√§ palloihin, mutta ei sitten saada puskettua maalia kohti voimalla, vaan kosketukset ovat hyvin kevyit√§. Puolustusp√§√§ss√§ meill√§ on sitten vaan ihan yksinkertaisesti l√∂ys√§√§ puolustamista”, Rahkola arvioi.

Eetu Rahkola on ollut mukana Tampere Unitedin joukkueessa jo vuodesta 2016 lähtien. Hän on nähnyt nousun, mutta myös paljon tuskaa. Näkeekö Rahkola, että nykysuorittamisessa olisi mukana edellisten kausien painolastia?

”Kauhealla draivilla tultiin Kissat-otteluun ja saatiin hyv√§ alku. Bensa ei siin√§ ottelussa riitt√§nyt ja pettymys oli iso, eik√§ ehk√§ sitten osattu k√§sitell√§ sit√§ riitt√§v√§n hyvin. Onko sitten niin, ett√§ huonot asiat ovat vaan toistuneet. En jaksa itse uskoa kuitenkaan mihink√§√§n kipsiin. Tietenkin sit√§ mietitytt√§√§ ja turhauttaa aivan hirvitt√§v√§sti, ett√§ nyt on menty jo monta kautta n√§in mollivoittoisesti.”

TKT-ottelussa oli yleisöä paikalla mukavat 294 henkeä. TamU-kannattajilta Eetu Rahkola toivoo nyt tukea ja kärsivällisyyttä.

”Seura on seura ja TamU on TamU. Se on seura josta v√§lit√§t, niin tule yh√§ paikan p√§√§lle. Joukkue tulee varmasti taistelemaan kauden loppuun asti! Uskon, ett√§ palaamme voittavalla raiteelle hyvin pian. Nyt pyrit√§√§n k√§√§nt√§m√§√§n se kelkka siell√§ kent√§n puolella.”

Päävalmentajan kommentit

Päävalmentaja Jukka Listenmaata jututettiin ottelun jälkeen jo vähän liian tutuissa tunnelmissa.

”Kyll√§h√§n ne maalipaikat meill√§ siell√§ on ja mahdollisuus tehd√§ itsellemme helppoja n√§ist√§ peleist√§. Ratkaisut ehk√§ meill√§ kest√§√§ liian kauan ja onko se maalittomuus ruvennut menem√§√§n jo v√§h√§n korvien v√§liin ja asiat eiv√§t tapahdu en√§√§ selk√§rangasta ja kaikki kest√§√§”, Listenmaa ruoti n√§kem√§√§ns√§.

Kulmapotkujen laatua läpikäydessä Listenmaalta ei löydy yksinkertaista ratkaisua.

”Ty√∂t√§ riitt√§√§ yh√§ pallon laadussa, ajoitukset eiv√§t ole ihan kohdallaan. Kyll√§ n√§it√§ harjoiteltu on. Nyt meill√§ Oskari Korpinen antoi n√§ist√§ sen viimeisen ja siin√§ p√§√§stiin jo siihen ykk√∂spalloon. Puolustussuuntaan sitten meill√§ nelj√§ pelaajaa ottaa aluetta ja heist√§ jonkun pit√§√§ olla aina jokaisessa pallossa tappelemassa. Nyt siin√§ menetettiin vartiointi liian helposti. Sit√§ t√§ytyy TamU-TV:n kautta katsella uudestaan.”

Tampere United on voittanut viimeisen kalenterivuoden aikana yhden sarjaottelun. Honka Akatemia kaatui edelliskauden päätöskierroksella Pyynikillä. Jukka Listenmaa myöntää, että kyseinen saldo kuulostaa kamalalta.

”J√§rkytt√§v√§ tilastohan se on. S√§√§liksi k√§y niit√§, jotka ovat olleet t√§√§ll√§ joka kerta katsomassa”, Listenmaa toteaa.

Kapteenin tavoin myös päävalmentaja toivoo kannattajilta nyt kärsivällisyyttä.

”Totta kai toivomme, ett√§ kannattajat saapuvat yh√§ peleihin ja jatkavat sit√§ hienoa kannustusta mik√§ meill√§ on t√§h√§n asti ollutkin. En voi oikein muuta voi sanoa, kuin ett√§ toivoisin meid√§n pystyv√§n antamaan yleis√∂llekin sen palkinnon.”

Seuraavan tilaisuus palkita kannattajat tulee viikon päästä lauantaina 11.7. kun Tampereen Peli-Toverit isännöi Sinipaitoja Pyynikin urheilukentällä. TP-T on rakentamassa Pyynikille kunnon tapahtumaa anniskelualuetta myöden. Sitä seuraavalla viikolla jatketaan vieraissa, kun TamU kohtaa AC Estudiantesin Hervannan keskuskentällä torstaina 16.7. Seuraava kotiottelu pelataan vasta lauantaina 25.7. kun Pyynikille tulee vieraaksi Nokian Palloseura.

1 Juuso Saikkonen
2 Niko √Ėhman vaihtoon 77‚Äô
4 Nestori Kilpi C
13 Tuomas Nykänen vaihtoon 77’
14 Kalle Sintonen vaihtoon 71’
15 Jack Davies
21 Mikko Laaja
22 Topias Perkiö vaihtoon 57’
33 Pekka Peltola vaihtoon 68’
34 Tuomas Jerkkola
49 Paavo Jokinen keltainen kortti 61’
12 Antti Salonen
7 Hariwan Salim Mohammad vaihdosta 57’
18 Lubomir Kocis vaihdosta 68’
30 Alex Hjelm vaihdosta 77’
32 Matti Seppänen vaihdosta 71’
43 Olli Luoto
47 Riku Korpi keltainen kortti 86’ vaihdosta 77’