TamU haki tärkeät kolme pistettä Iisalmesta

26/08/2018
Otteluraportti

Tampere United palasi voittokantaan kolmen ottelun tauon jälkeen syvällä Savon sydämessä Iisalmessa. Sinipaidat saivat otteluun unelma-alun, kun Valtteri Hiilloskorpi vei vieraat johtoon jo ottelun 4. peliminuutilla. Maaliin tarjosi mainion syötön Berat Grabovci, joka nousi oikeaa laitaa ja keskitti pallon maata pitkin koko puolustuslinjan edestä mainioon vetopaikkaan. Hiilloskorven maali jäi myös ottelun ainoaksi, ja näin TamU matkasi arvokkaiden kolmen pisteen kanssa takaisin Tampereelle. Samalla välimatka putoamisviivaan kasvoi sarjataulukossa viiteen pisteeseen.


Kakkonen

0 – 1

TamU pääsi kerrankin lähtemään otteluun kokoonpanolla, johon ei oltu jouduttu tekemään suurempia muutoksia. Vahvan TPV-ottelun avauskokoonpanosta oli poissa vain korttitilin täyttymisen myötä pelikiellossa ollut Mauno Sirén, jonka korvasi suurehkot minuutit kauden mittaan laitapuolustajana pelannut Matias Stark. Muutoin kokoonpano oli ennallaan, joskin keskikentän kolmio oli viritetty hiukan hyökkäävämpään asentoon.

Salamamaali asettaa ottelun tahdin

Ottelun alussa kentän molemmissa päissä nähtiin yksi puolivaarallinen hyökkäys ennen kuin TamU iski johtomaalin. Maalitilanne lähti liikkeelle Valtteri Hiilloskorven keskikentällä voittamasta pallosta. Pallo pelattiin puolustuslinjan kautta takaisin keskikentälle Omar Kharylle, joka pelasi Berat Grabovcin oivalliseen laitajuoksuun. Tämä yllätti PK-37:n puolustajat pysäyttämällä juoksunsa jo kauan ennen päätyrajaa ja syöttämällä maata pitkin puolustuslnjan edestä Valtteri Hiilloskorvelle boksiin. Tämä laukoi pallon ensimmäisellä kosketuksella maalin etunurkkaan tehden näin ensimmäisen maalinsa Sinipaidoissa.

Maalin jälkeen TamU otti pelitapahtumat vahvasti haltuunsa. Tarpeen mukaan palloa maltettiin pelata myös rauhassa puolustuksen kautta, ja näin palloa saatiin pidettyä pitkään hallussa. Muutamia tekopaikkojakin rakennetiin, ja muun muassa Riku Oras pääsi yrittämään maalintekoa kahteenkin kertaan heti kymmenen minuutin täytyttyä. Molemmat tilanteet kuitenkin kuivuivat kokoon ilman suurempaa uhkaa Pallo-Kerhon maalilla.

Merkille pantavaa Sinipaitojen pelissä oli se, että keskikentän kaksinkamppailut voitettiin isolla prosentilla, ja keskikentön hallinnan myötä kotijoukkuetta ei päästetty hyökkäämään käytännössä lainkaan. Sinipaidoilla puolestaan johdon tuplaaminen oli jälleen lähellä vartin kohdalla, kun Riku Oras laittoi laadukkaan ristipallon boksiin, Berat Grabovci keskellä ja Verneri Uimonen takatolpalla haroivat kuitenkn tyhjää, ja tuloksena oli maalipotku. Kahdenkymmenen minuutin kohdalla puolestaan Valtteri Hiilloskorpi laukoi terävästi kuudentoista rajan takaa, mutta maalivahti Ville Kosonen torjui kierteisen pallon mainiosti maalin alakulmasta.

Hiukan ennen 25 minuutin täyttymistä myös toppari Ville Puustinen pääsi yrittämään maalintekoa, mutta pusku Leroy Malukan mainioon vaparikeskitykseen nousi hiukan maalin yli. Hetkeä myöhemmin Berat Grabovci oli vapauttaa Roope Kostiaisen läpi, mutta pallo jäi hiukan taakse, eikä Kostiaisen vetokaan aivan onnistunut hankalassa asennossa, vaan pallo karkasi maalin yli.

Ensimmäinen todellinen vaaran paikka nähtiin TamU-maalilla puolen tunnin kohdalla keskialueen vapaapotkun jälkitilanteesta. Kakkospallo putosi boksin oikealla reunalla Matias Mähösen jalkaan, ja tämä laukoi terävästi. Sinipaitojen onneksi veto viuhui niukasti takatolpan ohi. Heti seuraavassa tilanteessa juostiin vauhdilla toiseen päähän, kun Berat Grabovci jatkoi Antti Kuusisen maalipotkun Roope Kostiaiselle juoksuun. Hetken näytti jo siltä että Kostiainen juoksisi läpiajoon, mutta Jani Vidgren ehtii viime hetkellä katkoon, ja seurauksena oli kulmapotku, josta ei saatu rakennettua minkäänlaista tilannetta.

Ottelu pysyi hyvin TamUn hallinnassa ensimmäisen jakson loppuun saakka. Kerran pallo pelattiin maaliinkin, mutta tilanne tuomittiin paitsioksi. Myös PK-37 pääsi hyökkäämään pariin otteeseen, mutta suurta vaaraa ei näistä tilanteista ollut. Näin tauolle lähdettiin mukavassa mutta niukassa vierasjohdossa.

Tekopaikkojen tuhlailu kiihtyy toisella jaksolla

Toinen jakso lähti liikkeelle Sinipaitojen kannalta lupaavasti. Peli saatiin painettua PK-päätyyn, ja heti kolmannella minuutilla Leroy Maluka päätti kokeilla kaukovetoa liki 40 metristä, kun pallo putosi juuri sopivasti hollille. Veto olikin tulinen, mutta ei osunut kehikkoon. Vain pari minuuttia myöhemmin Berat Grabovci pääsi puskemaan aivan toisenlaiselta etäisyydeltä pari-kolme metriä maalista, mutta jollakin ilveellä ”Grabo” onnistui puskemaan Verneri Uimosen mainion keskityspallon maalin yli

Jakson edetessä ottelun luonne muuttui niin, että TamU ei enää kontrolloinut tapahtumia, vaan peli aaltoili hiukan holtittomastikin päädystä toiseen. Tämä avasi myös Pallo-Kerholle tilaisuuksia hyökätä, ja TamU-puolustuksessa nähtiin useita tilanteita, joissa puolustus ehti katkoon aivan viime hetkellä. Etenkin Ville Puustinen oli näissä tilanteissa näkuvässä roolissa ykköspallojen katkojana. Samaan hengenvetoon on toki todettava, että kotijoukkue pidettiin poissa varsinaisista maalintekopaikoista.

Kuudenkymmenenviiden minuutin kohdalla 0–2-maali oli erittäin lähellä, kun Omar Khary riisti pallon keskikentällä TamUlle ja syötti Leroy Malukan juoksuun oikealla laidalla. Tömä löysi maalin eteen erinomaisesti leikanneen Valtteri Hiilloskorven, mutta hänen ohjauksensa aivan maalin edestä kimposi takatolpan sisäpinnasta puolustajan päähän ja tästä edelleen päätyrajan yli. Varmalta näyttänyt maali sai kotiyleisön huokailemaan ja TamU penkin sadattelemaan.

Ottelun toisella jaksolla nähtiin myös muutamia harvinaisempia tilanteita. Näistä ensimmäisessä toppari Santeri Salomaa juoksi hyökkäyspään vapaapotkun jälkeen kohti omaa maalia maalivahti Ville Kososen ohi juuri, kun tämä oli potkaisemma palloa käsistään. Kososen ilmaan heittämä pallo osui Salomaan päähän ilmeisen suurena yllätyksenä Salomaalle itselleen. Tuomari antoi pelin jatkua, ja tämä kuumensi kotijoukkueen penkin, etenkin kun TamU sai tilanteesta lupaavan hyökkäyksen.

Toiseen kertaan tunteet kuumenivat Pallo-Kerhon penkillä 80 minuutin kohdalla. Riku Oraksen kaatamisesta seurannut pilkkutuomio vielä sulatettiin PK-leirissä, mutta seuraavia tapahtumia ei. Pallon taakse asettui Berat Grabovci, jonka laukauksen Ville Kosonen torjui. Avustavan lippu nousi kuitenkin pystyyn sen merkiksi, että Kosonen oli varastanut maaliviivalta jo ennen laukauksen lähtemistä. Näin rangaistuspotku uusittiin, ja PK:n penkillä meni varsinkin valmentajilla kuppi nurin. TamU-TV:n kuvasta voi toki helposti itse kukin todeta, että Kososen varastaminen oli harvinaisen räikeä, ja näin ollen liputus oli enemmän kuin paikallaan. Erikoisen episodin kruunasi niin ikään TamU-TV:n kuvassa selvästi näkyvä Kososen kohti avustavaa heittämä turvepaakku. Tästä teosta maalivahti saikin keltaisen kortin. Episodi päättyi kuitenkin TamU-leirin harmiin, sillä Grabovcin toinen laukaus jäi aivan liian keskelle ja sopivalle torjuntakorkeudelle, ja Kosonen torjui tämänkin yrityksen. Näin ottelua jatkettiin 0–1-lukemissa.

Ottelun viimeisellä kymmenminuuttisella TamU joutui kovan paineen alle Pallo-Kerhon vyöryttäessä hyökkäyksiään. Kerta toisensa jälkeen hyökkäykset saatiin kuitenkin katkaistua viimeistään omassa boksissa. Toisessa päässä Omar Khary pääsi ottelun varsinaisen peliajan viimeisellä minuutilla kokeilemaan kaukovetoa, mutta Ville Kosonen heittäytyi komeasti kätensä vedon tielle oikeaan alanurkkaan.

Ottelun kolmas erikoinen tilanne nähtiin päätösvihellyksen jälkeen. Pallo-Kerhon pelaajat olivat tyytymättömiä siihen, että lisäaikaa saatiin vain kaksi minuuttia, ja piirittivät päätuomarin – mistä ei tietenkään päätösvihellyksen jälkeen voi olla mitään hyötyä. TamU leirissä oltiin tyytyväisiä tulokseen ja etenkin kolmeen pisteeseen, mutta juhlat jäivät varsin maltillisiksi.

Kommentit ottelun jälkeen

”Pelasimme tänään todella hyvin pienistä virheistä huolimatta”, arvioi päävalmentaja Leroy Maluka ottelun jälkeen ja harmitteli vain tehottomuutta hyökkäuskolmanneksella. ”Pysyimme pelisuunnitelmassa, ja se toimi niin hyvin, että olisimme voineet sinetöidä ottelun jo ensimmäisellä jaksolla. Olimme paljon vastustajaa parempia pelin jokaisella osa-alueella ja tästä pelistä voimme viedä monia oppeja seuraaviin otteluihin.”

”Aloitimme toisen jakson hiukan hitaasti, ja meille sattui muutamia nukahduksia, mutta olisimme voineet tehdä ainakin kaksi lisämaalia toisella jaksolla. Tämä oli hyvä joukkue-esitys, ja vaihtopelaajatkin toivat oman hyvän panoksensa”, Maluka arvioi.

”Olemme tehneet lujasti töitä ja tänään saimme sen mitä ansaitsimmekin, eli kolme pistettä. On aina mukavaa poimia pisteitä reissun päällä. Nyt meillä on vielä neljä derbyä jäljellä, ja voimme vain parantaa peliämme”, Maluka päättää.

Tampere Unitedin ottelut jatkuvat ensi lauantaina 1.9. seurapäivän ottelulla Tammelan stadionilla. Vastaan saadaan silloin sarjajumbo TP-47. Edustuksen pistetaisteluakin tärkeämpää kuitenkin on, että tuolloin Tammelaan saadaan iso liuta pieniä sinipaitoja, kun TamU palkitsee junioripelaajansa hyvästä kaudesta ennen edustuksen ottelun alkua. Kaikilla junioripelaajilla perheineen on tietenkin otteluun vapaa pääsy, ja junioripelaajille tarjotaan lisäksi ilmainen makkara ja pillimehu. Tervetuloa hyvän tuulen TamU-päivään!

Kakkonen

0 – 1

( 0 – 1 )

4′ Valtteri Hiilloskorpi

Yleisöä:
305

 

Yleisöä:
305

32 Antti Kuusinen
3 Roope Kostiainen 76'
8 Riku Oras C
10 Berat Grabovci
13 Ville Puustinen 12'
20 Verneri Uimonen 75'
22 Matias Stark 61'
24 Santeri Salomaa
25 Omar Khary
27 Valtteri Hiilloskorpi 45' +3
52 Leroy Maluka 50' 70'
17 Juuso Auvinen
4 Topias Järvelä 70'
7 Elias Harala
18 Jere Remes 76'
19 Valtteri Uimonen 61'
21 Konsta Raittinen
23 Aleksi Inkinen
31Ville Kosonenkeltainen kortti 81’
6Erno NissiläC
8Juuso Heinonen
9Juuso Liukkonen
14Matias Mähönenvaihtoon 71’
19Viljami Aittokoskivaihtoon 36’
21Antti Kauppinen
23Jesse Åhman
26Joona Ojala
29Jani Vidgren
37Albert Vauhkonen
12Matias Rissanen
2Konsta Kääriäinenkeltainen kortti 72’vaihdosta 71’
13Joonas Källström
17Vili Toppinen
41Eetu Rissanenvaihdosta 36’
92Samuli Kaasalainen

TamU-Kauppa

Pääyhteistyökumppanit

Tukemassa myös

American Brothers Circle Line Group Edun Herkkukeidas Insta Group Käännöstoimisto Juha Arola Ruutanan Härveli

12.4. FC Honka - TamU 1 – 1

12.4. SalPa - TamU naiset 1 – 3

24.3. FC Kangasala - TamU 2 2 – 3

17.4. klo 19 TamU - FC Inter 2

20.4. klo 14 TamU naiset - PIF

16.4. klo 18 TamU 2 - EIF