TamU haki taistelu­voiton Musan Salamasta

19/08/2017
Otteluraportti

Tampere United haki komeat taistelupisteet Musan kentältä, jossa kaksi toisen jakson alussa tehtyä maalia siivittivät Sinipaidat 1–2 (1–2) -voittoon Musan Salamasta. Ensimmäisen maalin teki komealla kierteisellä laukauksella äskettäin jatkosopimushaastattelussaan ensimmäisen henkilökohtaisen maalin tekemistä suunnitellut Mauno Sirén, ja toisen maalin viimeisteli jo yhdeksän maalia kuluvalla kaudella tehnyt Roope Kostiainen. Lopussa TamU joutui pelaamaan parikymmentä minuuttia vajaalla, kun Santeri Salomaa loukkasi jalkansa ja kaikki vaihdot oli jo käytetty. Kotijoukkueen loppukiri ei kuitenkaan tuottanut kuin yhden maalin, ja näin TamU pääsi juhlimaan komeaa taisteluvoittoa.


Kakkonen

1 – 2

Ennen ottelun alkua vietettiin hiljainen hetki, jolla kunnioitettiin sekä Palloliiton puheenjohtaja Pertti Alajan poismenoa että Turun perjantaisten tapahtumien uhreja. Molemmat joukkueet pelasivat surunauhoissa.

Ottelun alku oli kotijoukkue Musan Salaman hallintaa, ja ensimmäinen vaaran paikka nähtiin jo ennen ensimmäisen minuutin täyttymistä, kun Jesse Junnila laittoi pystypallon Sami Rantalan suuntaan. Maalivahti Jani Rantala tuli hyvin vastaan ja liukui märällä kentällä palloon ensimmäisenä, mutta pallo pomppasi erikoisesti maalivahdin käsistä suoraan Sami Rantalalle. MuSan maalitykillä oli tyhjä maali edessään, mutta niin vain tuikkaus kimposi tolpan ulkoreunasta ulos kentältä.

Riku Oras ja Roope Kostiainen taistelevat pallosta Kourouma Fatoghoman kanssa.
Roope Kostiainen saa huoltoa yhden pelin ajaksi takaisin edustusjoukkueen mukaan liittyneeltä Juha Pietilältä.

Vaikka kotijoukkue hallitsi hienokseltaan peliä, varsinaisia maalipaikkoja se ei pystynyt rakentamaan, ja myös TamU sai rakenneltua lupaavan näköisiä hyökkäyksiä muun muassa Matti Saaren kautta. Seuraavan kerran lähellä maalia oltiin 13. minuutilla, kun Verneri Uimonen palautti pallon maalivahti Jani Rantalalle. Tämä potkaisi lähes täydellisesti ohi pallosta, mutta kaikeksi onneksi pallo muutti Rantalan jalasta suuntaa sen verran että seurauksena oli vain kulmapotku.

Seuranneen kulmapotkun Jani Rantala nyrkkeili vakuuttavasti väljemmille vesille, ja kokosi itsensä muutenkin hienosti hankalan alun jälkeen. Kulmapotkua seurasi muutaman minuutin jakso, jonka aikana MuSa hyökkäsi useamman kerran vaarallisesti. Vaarallisimman tilanteen pelasti Verneri Uimonen, joka liukui Ronald Karlssonin vaarallisen keskityksen tielle, ja esti näin boksiin rynnänneiden kolmen valkopaidan maalintekoaikeet.

MuSa toi kulmapotkuissa vahvan lihamuurin aivan maalin eteen.
Roope Kostiainen oli hyvällä pelipäällä.

Ensimmäisen jakson peli oli kaikkinensa melkoista taistelupalloa, eikä kummassakaan päässä nähty aivan huippuluokan maalintekopaikkoja. Oman leimansa ottelulle antoivat myös olosuhteet, sillä kenttä oli sateen myötä äärimmäisen liukas, ja useat pelaajat liukastelivat kentällä ajoittain hiukan koomisenkin näköisesti.

Noin puolen tunnin kohdalla TamU sai ensimmäisen jakson parhaan tekopaikkansa, kun Riku Oras voitti kakkospallon ja sai siirrettyä sen viereensä Matti Saarelle. Tämä näki tilaisuutensa tulleen, mutta rangaistusalueen kaaren takaa lähtenyt veto viuhui niukasti maalin ohi maalivahti Juhani Koposen jäädessä kantapäilleen

Muita vastaavan tason maalintekotilanteita ei ensimmäisen jakson viimeisellä vartilla nähty kentän kummassakaan päässä, ja näin tauolle mentiin kutkuttavissa 0–0-lukemissa. Vaikka kotijoukkue oli hienokseltaan hallinnut peliä, oli selvää että toisella jaksolla nähtäisiin kova taistelu kolmesta sarjapisteestä.

Sami Rantala laukoo vapaapotkun.
Leroy Maluka palasi Poriin lähes vuoden tauon jälkeen.

Toisen jakson alun salamamaalit kantavat voittoon asti

Toisen jakson alku oli TamUn tykitystä. Ensimmäiseen maaliin johtanut tilanne lähti liikkeelle syvällä hyökkäyspäässä Mauno Sirénin sivurajaheitosta, jonka jälkeen MuSan purkupallo päätyi kentälle tauolla kentälle vaihdetun Lauri Saaren jalkaan rangaistusalueen kulmalle. Pienen liukastumisen jälkeenkin Saari sai siirrettyä pallon Mauno Sirénille, jonka yllättävä laukaus boksin nurkalta kiersi takatolpan juureen. Komeaa 0–1-johtomaalia seurasi vielä komeammat tuuletukset, joihin yhtyi koko joukkue maalivahti Jani Rantalaa myöden.

Toinen maali syntyi reilu minuutti myöhemmin, kun pallo pelattiin nopeasti keskikentän pohjalta verkon perukoille. Leroy Maluka katkaisi MuSan purkupallon ja pelasi sen viereensä Topias Järvelälle, joka jatkoi ylöspäin Matti Saarelle. Tämän pyörähdys ja oivaltava ristisyöttö vapauttivat Lauri Saaren linjan taakse, jossa tämä vielä namutteli syötön täysin vapaaseen paikkaan toiselta laidalta juoksun tehneelle Roope Kostiaiselle. Uusi sininen kasa oli pian valmis, sillä Kostiainen ei avopaikasta erehtynyt, vaan laukoi pallon varmasti maalin takanurkkaan. Näin taululla olivat lukemat 0–2 kun toista jaksoa oli pelattu alle kolme minuuttia.

TamU juhlii 0–2-maalia.

Maalien jälkeen peli oli hyvin Sinipaitojen hallussa, ja MuSalla oli suuria vaikeuksia murtautua minkäänlaisiin hyökkäyksiin. TamU prässäsi paikan tullen hyvin ja voitti kaksinkamppailuja hyvällä prosentilla. Puolustuslinjassa topparit Eetu Rahkola ja Santeri Salomaa siivosivat varmasti sinne saakka tulleet pallot. Myös muutamat omat hyökkäykset näyttivät lupaavilta, vaikka varsinaisiin maalintekopaikkoihin ei päästykään.

Mauno Sirén heittää sivurajaheittoa runsaslukuisen porilaisyleisön edessä.

Noin 65 minuutin kohdalla MuSa sai yhden parhaista kavennuspaikoistaan, kun Eetu Räisäsen sivuvapari päätyi Roope Kostiaisen pään kautta maalin eteen Sami Rantalan ulottuville. Pusku kuitenkin epäonnistui, ja Jani Rantala koppasi pallon helposti haltuunsa.

Eetu Räisänen antaa sivuvaparin.

Viimeiset parikymmentä minuuttia TamU joutui pelaamaan vajaalla, ja tämä tarjosi MuSalle mahdollisuuksia hakea kavennusta. Ensin Topias Järvelän jalka kramppasi, ja tämä nilkutti kentän laidalle huollettavaksi. TamUn keskikentän vajaamiehisyys tarjosi seuraavassa hyökkäyksessä Bilal Velijalle tilaisuuden nousta vapaaseen vetopaikkaan kuudentoista rajan taakse, mutta kaikeksi onneksi tulinen veto kimposi Eetu Rahkolasta niukasti ohi maalin.

Juuri samassa tilanteessa Santeri Salomaa loukkasi jalkaansa ja joutui lopulta jättämään kentän kokonaan. Myöskään Topias Järvelä ei kyennyt jatkamaan peliä, vaan Tero Intala tuli kentälle hänen tilalleen, ja näin kaikki vaihdot käyttänyt TamU jäi lopullisesti vajaamiehiseksi. Leroy Malukan jo aiemmin keskikentällä korvannut Sampo Ojala putosi toppariksi ja Tero Intala löysi poikkeuksellisesti paikkansa keskikentän keskustasta.

Santeri Salomaa joutui jättämään kentän kesken kaiken.

Aluksi miesalivoima ei näkynyt kentällä oikeastaan mitenkään, mutta viimeisen kymmenminuuttisen aikana TamU-maalilla nähtiin useita läheltä piti -tilanteita. Ensimmäinen näistä oli kulmapotku, jonka jälkitilanteesta pääsi laukomaan ensin Nico Rinne, jonka laukauksen Tero Intala blokkasi. Irtopallo putosi Sami Rantalan jalkaan maalin kulmalle, mutta Verneri Uimonen pelasti tämän tilanteen hienolla liu’ullaan ja Rantala jäi haromaan kaljuaan. Heti seuranneessa kulmapotkussa Nico Rinne pääsi kokeilemaan vastaavasta paikasta kuin Rantala, mutta tälläkin kertaa tuloksena oli vain kulmapotku.

MuSa keskitti kulmapotkuissa miehensä aivan maalin eteen koko ottelun ajan.
Jani Rantala nyrkkeilee.

Kun 85. minuutti oli juuri täyttymässä, MuSa loi jälleen kulman jälkitilanteesta hässäkkää TamU-maalille. Kourouma Fatoghoman veto Jani Rantalan nyrkkeilemään vastapalloon pomppi vaarallisesti, ja sekä Niko Vainionpää että illan todellinen tuhlaajapoika Sami Rantala pääsivät kokeilemaan puskua. Lopulta Sampo Ojala pelasti maalin heittäytymällä rintansa pallon tielle.

Reilu minuutti myöhemmin MuSan rynnistys tuotti vihdoin tulosta. Koko kymmenmiehisen TamU-pakan vetäytyessä palloa saatiin kierrättää rauhassa keskialueella, ja lopulta laidalta löytyi Kourouma Fatoghoma täysin vapaassa keskityspaikassa. Toppari Eetu Rahkolan ja maalivahti Jani Rantalan kommunikaatiokatkos tarjosi täysin vapaan puskupaikan, josta makedonialaishyökkääjä ei erehtynyt.

Bilal Velija on valmiina tuulettamaan kavennusmaaliaan. Eetu Rahkola ja Jani Rantala kasvoilta näkyy toisenlaiset tunnelmat.

Kavennusmaalin jälkeen TamU sai tilanteen hetkeksi rauhoitettua, mutta lisäajalla vaaran paikat jatkuivat, kun Verneri Salminen pääsi puskemaan Samu-Petteri Mäkelän keskityksestä. Hieman huonosta asennosta lähtenyt pusku kuitenkin kaarsi niukasti maalin yli. Muutaman kerran MuSa sai pallon myös jalkaan boksissa, mutta kunnon laukauksiin kotijoukkue ei päässyt Sinipaitojen puolustaessa tiiviisti.

Lopulta päätösvihellys pelasti TamUn kun lisäaikaa oli pelattu viisi minuuttia. Arvokkaat kolme pistettä oli otettu varsin TamU-henkisellä suorituksella, jossa taistelu ja joukkueen puolesta uhrautuminen olivat suuressa roolissa.

Joukkue kiittää runsaslukuisena paikalla ollutta Sinikaartia tuesta.
Jo perinteeksi muodostuneet joukkueen ja kannattajien kättelyt.

Päävalmentajan kommentit

”Päällimmäiset ajatukset pelistä ovat onnistuminen taktisesti, henkisesti ja fyysisesti”, hehkuttaa päävalmentaja Mikko Mäkelä onnistunutta vierailua Musan kentällä. ”Meillä oli selkeä suunnitelma miten lähdemme pelaamaan MuSaa vastaan ja miten saamme musan vahvuudet pois, ja tässä onnistuimme todella hyvin. Suurin kiitos kuuluukin pelaajille, jotka suorittivat pelitapaamme todella kurinalaisesti. Tiesimme, että vastassa on sarjan kovin tai ainakin kovimpia porukoita ja että onnistuessamme tavassa pelata heitä vastaan saamme varmasti hyvän tuloksen.”

Joukkueen peli-ilmettä Mäkelä luonnehtii ihailtavaksi. ”Se oli sitä tasoa, että jos tuo ilme ja pelikuri löydetään jokaiseen viimeiseen kuuten otteluun, tulos kauden jälkeen voi olla yllätys monelle. Jokainen, joka eilen oli Porissa mukana, sitoutui pelitapaamme 110 prosenttia, joten en voi olla kuin todella ylpeä pojista. Kirsikkana kakun päällä oli 0–2-maali, joka olikin silkkaa sitä itseensä. Ei varmasti ole hetkeen sarjan kovinta puolustusta tuolla tavoin kisuteltu sinne kuuluisalle kebab-kioskille!” Mäkelä hehkuttaa.

”Ainoa haaste tuli viimeiselle vartille kun Topias [Järvelä] ja Santtu [Salomaa] loukkaantuivat yhtä aikaa, ja oli vain yksi vaihto jäljellä. Mutta äijät suoriutuivat mahtavasti alivoimalla pelaamisesta. Ainoastaan yksi kauneuspilkku tuli kun MuSa sai tehtyä pienestä merkkausvirheestä kavennuksen, mutta muuten ei pelissä ollut pahemmin hätää”, Mäkelä arvioi.

”Kiitokset jätkille ja upeille faneillemme! Torstaina viimeinen peli Tammelassa tänä kautena ja vastassa taas sarjakärki, joten eiköhän täytetä Tammela ja oteta pinnat himaan”, päättää Mäkelä.

Mäkelän mainitsema uusi sarjakärki on Salon Palloilijat, jonka TamU siis kohtaa ensi torstaina 24.8. klo 18.30 Tammelan stadionilla. Tervetuloa mukaan Tammelan tunnelmaan viimeistä kertaa tällä kaudella! Syyskuussahan kotipelit siirtyvät Ratinaan, joten nyt kannattaa täyttä vielä kerran Tammela sankoin joukoin.

Kakkonen

1 – 2

( 0 – 0 )

47′ Mauno Sirén
48′ Roope Kostiainen

Yleisöä:
436

87' Bilal Velija

Yleisöä:
436

1 Jani Rantala
2 Mauno Sirén
3 Roope Kostiainen
4 Topias Järvelä 74'
5 Eetu Rahkola C 32'
8 Riku Oras
9 Tuomas Lehti 46'
10 Matti Saari
20 Verneri Uimonen
24 Santeri Salomaa
52 Leroy Maluka 26' 63'
30 Tuomo Hiltunen
6 Sampo Ojala 85' 63'
11 Lauri Saari 46'
16 Mehdi Fennane
23 Tero Intala 74'
28 Antti Haavisto
2Juhani Koponen
3Kourouma Fatoghomakeltainen kortti 14’
5Verneri Salminen
7Antti-Pekka PihlainenC
8Jesse Junnilavaihtoon 70’
10Sami Rantalakeltainen kortti 14’
14Eetu Räisänenvaihtoon 78’
17Matias Sallila
22Samu-Petteri Mäkelä
27Ronald Karlssonvaihtoon 42’
82Bilal Velija
6Jussi Välilä
12Eetu Lindfors
13Joonas Salovaihdosta 42’
15Nico Rinnevaihdosta 70’
18Juuso Rantala
95Blend Miftari
99Niko Vainionpäävaihdosta 78’

TamU-Kauppa

Pääyhteistyökumppanit

Tukemassa myös

24.9. GrIFK - TamU 1 – 4

24.9. PaiHa - TamU naiset 1 – 1

21.9. TKT - TamU 2 2 – 0

29.9. klo 19 TamU - FC Jazz

klo - TamU naiset

30.9. klo 16 TamU 2 - TPV