19.8.2017

 
 

TamU haki taistelu­voiton Musan SalamastaTampere United haki komeat taistelupisteet Musan kent√§lt√§, jossa kaksi toisen jakson alussa tehty√§ maalia siivittiv√§t Sinipaidat 1‚Äď2 (1‚Äď2) -voittoon Musan Salamasta. Ensimm√§isen maalin teki komealla kierteisell√§ laukauksella √§skett√§in jatkosopimushaastattelussaan ensimm√§isen henkil√∂kohtaisen maalin tekemist√§ suunnitellut Mauno Sir√©n, ja toisen maalin viimeisteli jo yhdeks√§n maalia kuluvalla kaudella tehnyt Roope Kostiainen. Lopussa TamU joutui pelaamaan parikymment√§ minuuttia vajaalla, kun Santeri Salomaa loukkasi jalkansa ja kaikki vaihdot oli jo k√§ytetty. Kotijoukkueen loppukiri ei kuitenkaan tuottanut kuin yhden maalin, ja n√§in TamU p√§√§si juhlimaan komeaa taisteluvoittoa.

Ennen ottelun alkua vietettiin hiljainen hetki, jolla kunnioitettiin sekä Palloliiton puheenjohtaja Pertti Alajan poismenoa että Turun perjantaisten tapahtumien uhreja. Molemmat joukkueet pelasivat surunauhoissa.

Ottelun alku oli kotijoukkue Musan Salaman hallintaa, ja ensimmäinen vaaran paikka nähtiin jo ennen ensimmäisen minuutin täyttymistä, kun Jesse Junnila laittoi pystypallon Sami Rantalan suuntaan. Maalivahti Jani Rantala tuli hyvin vastaan ja liukui märällä kentällä palloon ensimmäisenä, mutta pallo pomppasi erikoisesti maalivahdin käsistä suoraan Sami Rantalalle. MuSan maalitykillä oli tyhjä maali edessään, mutta niin vain tuikkaus kimposi tolpan ulkoreunasta ulos kentältä.

Riku Oras ja Roope Kostiainen taistelevat pallosta Kourouma Fatoghoman kanssa.

Roope Kostiainen saa huoltoa yhden pelin ajaksi takaisin edustusjoukkueen mukaan liittyneeltä Juha Pietilältä.

Vaikka kotijoukkue hallitsi hienokseltaan peliä, varsinaisia maalipaikkoja se ei pystynyt rakentamaan, ja myös TamU sai rakenneltua lupaavan näköisiä hyökkäyksiä muun muassa Matti Saaren kautta. Seuraavan kerran lähellä maalia oltiin 13. minuutilla, kun Verneri Uimonen palautti pallon maalivahti Jani Rantalalle. Tämä potkaisi lähes täydellisesti ohi pallosta, mutta kaikeksi onneksi pallo muutti Rantalan jalasta suuntaa sen verran että seurauksena oli vain kulmapotku.

Seuranneen kulmapotkun Jani Rantala nyrkkeili vakuuttavasti väljemmille vesille, ja kokosi itsensä muutenkin hienosti hankalan alun jälkeen. Kulmapotkua seurasi muutaman minuutin jakso, jonka aikana MuSa hyökkäsi useamman kerran vaarallisesti. Vaarallisimman tilanteen pelasti Verneri Uimonen, joka liukui Ronald Karlssonin vaarallisen keskityksen tielle, ja esti näin boksiin rynnänneiden kolmen valkopaidan maalintekoaikeet.

MuSa toi kulmapotkuissa vahvan lihamuurin aivan maalin eteen.

Roope Kostiainen oli hyvällä pelipäällä.

Ensimmäisen jakson peli oli kaikkinensa melkoista taistelupalloa, eikä kummassakaan päässä nähty aivan huippuluokan maalintekopaikkoja. Oman leimansa ottelulle antoivat myös olosuhteet, sillä kenttä oli sateen myötä äärimmäisen liukas, ja useat pelaajat liukastelivat kentällä ajoittain hiukan koomisenkin näköisesti.

Noin puolen tunnin kohdalla TamU sai ensimmäisen jakson parhaan tekopaikkansa, kun Riku Oras voitti kakkospallon ja sai siirrettyä sen viereensä Matti Saarelle. Tämä näki tilaisuutensa tulleen, mutta rangaistusalueen kaaren takaa lähtenyt veto viuhui niukasti maalin ohi maalivahti Juhani Koposen jäädessä kantapäilleen

Muita vastaavan tason maalintekotilanteita ei ensimm√§isen jakson viimeisell√§ vartilla n√§hty kent√§n kummassakaan p√§√§ss√§, ja n√§in tauolle mentiin kutkuttavissa 0‚Äď0-lukemissa. Vaikka kotijoukkue oli hienokseltaan hallinnut peli√§, oli selv√§√§ ett√§ toisella jaksolla n√§ht√§isiin kova taistelu kolmesta sarjapisteest√§.

Sami Rantala laukoo vapaapotkun.

Leroy Maluka palasi Poriin lähes vuoden tauon jälkeen.

Toisen jakson alun salamamaalit kantavat voittoon asti

Toisen jakson alku oli TamUn tykityst√§. Ensimm√§iseen maaliin johtanut tilanne l√§hti liikkeelle syv√§ll√§ hy√∂kk√§ysp√§√§ss√§ Mauno Sir√©nin sivurajaheitosta, jonka j√§lkeen MuSan purkupallo p√§√§tyi kent√§lle tauolla kent√§lle vaihdetun Lauri Saaren jalkaan rangaistusalueen kulmalle. Pienen liukastumisen j√§lkeenkin Saari sai siirretty√§ pallon Mauno Sir√©nille, jonka yll√§tt√§v√§ laukaus boksin nurkalta kiersi takatolpan juureen. Komeaa 0‚Äď1-johtomaalia seurasi viel√§ komeammat tuuletukset, joihin yhtyi koko joukkue maalivahti Jani Rantalaa my√∂den.

Toinen maali syntyi reilu minuutti my√∂hemmin, kun pallo pelattiin nopeasti keskikent√§n pohjalta verkon perukoille. Leroy Maluka katkaisi MuSan purkupallon ja pelasi sen viereens√§ Topias J√§rvel√§lle, joka jatkoi yl√∂sp√§in Matti Saarelle. T√§m√§n py√∂r√§hdys ja oivaltava ristisy√∂tt√∂ vapauttivat Lauri Saaren linjan taakse, jossa t√§m√§ viel√§ namutteli sy√∂t√∂n t√§ysin vapaaseen paikkaan toiselta laidalta juoksun tehneelle Roope Kostiaiselle. Uusi sininen kasa oli pian valmis, sill√§ Kostiainen ei avopaikasta erehtynyt, vaan laukoi pallon varmasti maalin takanurkkaan. N√§in taululla olivat lukemat 0‚Äď2 kun toista jaksoa oli pelattu alle kolme minuuttia.

TamU juhlii 0‚Äď2-maalia.

Maalien jälkeen peli oli hyvin Sinipaitojen hallussa, ja MuSalla oli suuria vaikeuksia murtautua minkäänlaisiin hyökkäyksiin. TamU prässäsi paikan tullen hyvin ja voitti kaksinkamppailuja hyvällä prosentilla. Puolustuslinjassa topparit Eetu Rahkola ja Santeri Salomaa siivosivat varmasti sinne saakka tulleet pallot. Myös muutamat omat hyökkäykset näyttivät lupaavilta, vaikka varsinaisiin maalintekopaikkoihin ei päästykään.

Mauno Sirén heittää sivurajaheittoa runsaslukuisen porilaisyleisön edessä.

Noin 65 minuutin kohdalla MuSa sai yhden parhaista kavennuspaikoistaan, kun Eetu Räisäsen sivuvapari päätyi Roope Kostiaisen pään kautta maalin eteen Sami Rantalan ulottuville. Pusku kuitenkin epäonnistui, ja Jani Rantala koppasi pallon helposti haltuunsa.

Eetu Räisänen antaa sivuvaparin.

Viimeiset parikymmentä minuuttia TamU joutui pelaamaan vajaalla, ja tämä tarjosi MuSalle mahdollisuuksia hakea kavennusta. Ensin Topias Järvelän jalka kramppasi, ja tämä nilkutti kentän laidalle huollettavaksi. TamUn keskikentän vajaamiehisyys tarjosi seuraavassa hyökkäyksessä Bilal Velijalle tilaisuuden nousta vapaaseen vetopaikkaan kuudentoista rajan taakse, mutta kaikeksi onneksi tulinen veto kimposi Eetu Rahkolasta niukasti ohi maalin.

Juuri samassa tilanteessa Santeri Salomaa loukkasi jalkaansa ja joutui lopulta jättämään kentän kokonaan. Myöskään Topias Järvelä ei kyennyt jatkamaan peliä, vaan Tero Intala tuli kentälle hänen tilalleen, ja näin kaikki vaihdot käyttänyt TamU jäi lopullisesti vajaamiehiseksi. Leroy Malukan jo aiemmin keskikentällä korvannut Sampo Ojala putosi toppariksi ja Tero Intala löysi poikkeuksellisesti paikkansa keskikentän keskustasta.

Santeri Salomaa joutui jättämään kentän kesken kaiken.

Aluksi miesalivoima ei näkynyt kentällä oikeastaan mitenkään, mutta viimeisen kymmenminuuttisen aikana TamU-maalilla nähtiin useita läheltä piti -tilanteita. Ensimmäinen näistä oli kulmapotku, jonka jälkitilanteesta pääsi laukomaan ensin Nico Rinne, jonka laukauksen Tero Intala blokkasi. Irtopallo putosi Sami Rantalan jalkaan maalin kulmalle, mutta Verneri Uimonen pelasti tämän tilanteen hienolla liu’ullaan ja Rantala jäi haromaan kaljuaan. Heti seuranneessa kulmapotkussa Nico Rinne pääsi kokeilemaan vastaavasta paikasta kuin Rantala, mutta tälläkin kertaa tuloksena oli vain kulmapotku.

MuSa keskitti kulmapotkuissa miehensä aivan maalin eteen koko ottelun ajan.

Jani Rantala nyrkkeilee.

Kun 85. minuutti oli juuri täyttymässä, MuSa loi jälleen kulman jälkitilanteesta hässäkkää TamU-maalille. Kourouma Fatoghoman veto Jani Rantalan nyrkkeilemään vastapalloon pomppi vaarallisesti, ja sekä Niko Vainionpää että illan todellinen tuhlaajapoika Sami Rantala pääsivät kokeilemaan puskua. Lopulta Sampo Ojala pelasti maalin heittäytymällä rintansa pallon tielle.

Reilu minuutti myöhemmin MuSan rynnistys tuotti vihdoin tulosta. Koko kymmenmiehisen TamU-pakan vetäytyessä palloa saatiin kierrättää rauhassa keskialueella, ja lopulta laidalta löytyi Kourouma Fatoghoma täysin vapaassa keskityspaikassa. Toppari Eetu Rahkolan ja maalivahti Jani Rantalan kommunikaatiokatkos tarjosi täysin vapaan puskupaikan, josta makedonialaishyökkääjä ei erehtynyt.

Bilal Velija on valmiina tuulettamaan kavennusmaaliaan. Eetu Rahkola ja Jani Rantala kasvoilta näkyy toisenlaiset tunnelmat.

Kavennusmaalin jälkeen TamU sai tilanteen hetkeksi rauhoitettua, mutta lisäajalla vaaran paikat jatkuivat, kun Verneri Salminen pääsi puskemaan Samu-Petteri Mäkelän keskityksestä. Hieman huonosta asennosta lähtenyt pusku kuitenkin kaarsi niukasti maalin yli. Muutaman kerran MuSa sai pallon myös jalkaan boksissa, mutta kunnon laukauksiin kotijoukkue ei päässyt Sinipaitojen puolustaessa tiiviisti.

Lopulta päätösvihellys pelasti TamUn kun lisäaikaa oli pelattu viisi minuuttia. Arvokkaat kolme pistettä oli otettu varsin TamU-henkisellä suorituksella, jossa taistelu ja joukkueen puolesta uhrautuminen olivat suuressa roolissa.

Joukkue kiittää runsaslukuisena paikalla ollutta Sinikaartia tuesta.

Jo perinteeksi muodostuneet joukkueen ja kannattajien kättelyt.

Päävalmentajan kommentit

”P√§√§llimm√§iset ajatukset pelist√§ ovat onnistuminen taktisesti, henkisesti ja fyysisesti”, hehkuttaa p√§√§valmentaja Mikko M√§kel√§ onnistunutta vierailua Musan kent√§ll√§. ”Meill√§ oli selke√§ suunnitelma miten l√§hdemme pelaamaan MuSaa vastaan ja miten saamme musan vahvuudet pois, ja t√§ss√§ onnistuimme todella hyvin. Suurin kiitos kuuluukin pelaajille, jotka suorittivat pelitapaamme todella kurinalaisesti. Tiesimme, ett√§ vastassa on sarjan kovin tai ainakin kovimpia porukoita ja ett√§ onnistuessamme tavassa pelata heit√§ vastaan saamme varmasti hyv√§n tuloksen.”

Joukkueen peli-ilmett√§ M√§kel√§ luonnehtii ihailtavaksi. ”Se oli sit√§ tasoa, ett√§ jos tuo ilme ja pelikuri l√∂ydet√§√§n jokaiseen viimeiseen kuuten otteluun, tulos kauden j√§lkeen voi olla yll√§tys monelle. Jokainen, joka eilen oli Porissa mukana, sitoutui pelitapaamme 110 prosenttia, joten en voi olla kuin todella ylpe√§ pojista. Kirsikkana kakun p√§√§ll√§ oli 0‚Äď2-maali, joka olikin silkkaa sit√§ itseens√§. Ei varmasti ole hetkeen sarjan kovinta puolustusta tuolla tavoin kisuteltu sinne kuuluisalle kebab-kioskille!” M√§kel√§ hehkuttaa.

”Ainoa haaste tuli viimeiselle vartille kun Topias [J√§rvel√§] ja Santtu [Salomaa] loukkaantuivat yht√§ aikaa, ja oli vain yksi vaihto j√§ljell√§. Mutta √§ij√§t suoriutuivat mahtavasti alivoimalla pelaamisesta. Ainoastaan yksi kauneuspilkku tuli kun MuSa sai tehty√§ pienest√§ merkkausvirheest√§ kavennuksen, mutta muuten ei peliss√§ ollut pahemmin h√§t√§√§”, M√§kel√§ arvioi.

”Kiitokset j√§tkille ja upeille faneillemme! Torstaina viimeinen peli Tammelassa t√§n√§ kautena ja vastassa taas sarjak√§rki, joten eik√∂h√§n t√§ytet√§ Tammela ja oteta pinnat himaan”, p√§√§tt√§√§ M√§kel√§.

Mäkelän mainitsema uusi sarjakärki on Salon Palloilijat, jonka TamU siis kohtaa ensi torstaina 24.8. klo 18.30 Tammelan stadionilla. Tervetuloa mukaan Tammelan tunnelmaan viimeistä kertaa tällä kaudella! Syyskuussahan kotipelit siirtyvät Ratinaan, joten nyt kannattaa täyttä vielä kerran Tammela sankoin joukoin.

2 Juhani Koponen
3 Kourouma Fatoghoma keltainen kortti 14’
5 Verneri Salminen
7 Antti-Pekka Pihlainen C
8 Jesse Junnila vaihtoon 70’
10 Sami Rantala keltainen kortti 14’
14 Eetu Räisänen vaihtoon 78’
17 Matias Sallila
22 Samu-Petteri Mäkelä
27 Ronald Karlsson vaihtoon 42’
82 Bilal Velija
6 Jussi Välilä
12 Eetu Lindfors
13 Joonas Salo vaihdosta 42’
15 Nico Rinne vaihdosta 70’
18 Juuso Rantala
95 Blend Miftari
99 Niko Vainionpää vaihdosta 78’