TamU haki helpot pisteet Pirkkalasta

11/09/2016
Otteluraportti

Tampere United otti jo kolmannen peräkkäisen murskavoiton, kun Pirkkalan Jalkapalloklubi sai kokea Sinipaitojen monipuolisen hyökkäyspelin tuhovoiman. Pirkkalan mainiolla tekonurmella pelatussa ottelussa maalinteon makuun pääsi kuusi eri TamU-pelaajaa, ja kun omissa ei verkko heilunut kertaakaan, kirjattiin voittolukemiksi 0–6 (0–4). TamU on voittanut kolme viimeistä otteluaan ja tehnyt niissä yhteensä 16 maalia päästämättä omiin ainuttakaan.

Kolmonen

0 – 6

TamU otti heti alusta alkaen ottelun hallintaansa, eikä avausmaalia tarvinnut odottaa viittä minuuttia pidempään. Silloin Matti Saari nousi oikealla laidalla lähes päätyyn asti ja keskitti maata pitkin maalin eteen Tuomas Lehdelle, joka potkaisi pallon varmasti maaliin. Maali oli Lehdelle kauden kymmenes kaikissa kilpailuissa ja kahdeksas Kolmosessa.

Matti Saari syöttää Tuomas Lehden 0–1-maalin
Matti Saari syöttää Tuomas Lehden 0–1-maalin

Maalin jälkeen peli tasoittui hieman, ja myös PJK sai rakennettua omia hyökkäyksiään. Mitään suurempaa vaaraa näistä ei kuitenkaan aiheutunut, vaan puolustuslinja hoiti tilanteet kapteeni Eetu Rahkolan johdolla.

Toisessa päässä tilanteita rakennettiin jatkuvalla syötöllä, mutta aivan viimeinen terävyys puuttui. Ehdottomasti paras maalipaikka syntyi kun Valtteri Uimosen kulmapotku löysi Tuomas Alasen boksista, mutta tämän laukaus suuntautui kuitenkin ohi maalin. Tuomas Lehti puolestaan pääsi myöhemmin laukomaan Niclas Kalatsevin keskityksestä, mutta tämän laukauksen nuori pirkkalalaismaalivahti Kasper Kangas torjui.

Matti Saari on juuri tehnyt 0–2-maalin ja kannattajat juhlivat taustalla
Matti Saari on juuri tehnyt 0–2-maalin ja kannattajat juhlivat taustalla

Ottelun toinen maali syntyi 25 minuutin kohdalla Matti Saaren yllättävästä oivalluksesta. Loukkaantumisensa jälkeen kokoonpanoon palannut Sasha Popovitš sai pallon keskiympyrässä ja syötti sen täydessä vauhdissa laidalla kiitäneelle Saarelle. Kaikki odottivat Saaren yrittävän ohittaa puolustajansa, sillä tilanteessa näytti olevan kaikki mahdollisuudet murtautua läpiajoon. Saari näki kuitenkin maalivahdin olevan irti maaliltaan, ja laittoi ensimmäisellä kosketuksellaan pallon yli 40 metristä maalivahdin yli verkon perukoille. Röyhkeä ratkaisu tuotti yhden kauden hienoimmista maaleista.

Maalin jälkeen TamUn painostus jatkui. ja ajoittain Sinipaidat tulivat keskikentän yli todella näppärästi lyhyillä syötöille. Painostus sai myös palkintonsa varsin pian, sillä pian puolen tunnin täyttymisen jälkeen Matti Saari taklattiin takaapäin kumoon juuri ja juuri boksin sisäpuolella. Tuloksena oli rangaistuspotku, jonka Valtteri Uimonen laukoi voimalla maalin alanurkkaan. Tilanne oli siis jo 0–3.

Valtteri Uimonen laukoo pilkulta 0–3
Valtteri Uimonen laukoo pilkulta 0–3

Selvistä lukemista huolimatta Sinipaidat eivät hellittäneet otettaan, vaan painostus jatkui, ja tuloksena oli muun muassa pari vaarallista kulmapotkua. Maali syntyi kuitenkin pelitilanteesta, kun Valtteri Uimonen syötti tavaramerkikseen muodostuneella pitkällä syötöllään Niclas Kalatsevin läpi. Tällä oli hyvin aikaa kiertää maalivahti ja sijoittaa pallo helposti tyhjään maaliin.

Niclas Kalatsev kiertää maalivahdin ja tekee 0–4 tyhjään maaliin
Niclas Kalatsev kiertää maalivahdin ja tekee 0–4 tyhjään maaliin

Jakson lopulla Sasha Popovitš pääsi vielä kerran yrittämään maalintekoa, mutta boksista lähtenyt nosto kilpistyi maalivahdin kurotukseen. Aivan jakson lopssa myös PJK pääsi kerran hyökkäämään pahan näköisesti, mutta TamU-maalissa pelannut Jussi Siltanen otti komean lähitorjunnan. Tilanne tosin vihellettiin paitsioksi. Kun lisämaalit jäivät tekemättä, taukoa lähdetiin viettämään 0–4-vierasjohdossa.

Sasha Popovits yrittää nostaa pallon maaliin
Sasha Popovits yrittää nostaa pallon maaliin

Vapautunutta peliä toisella jaksolla

TamU teki heti toisen jakson alussa kaksi vaihtoa. Hyvän jakson pelannut Tuomas Lehti teki vasemmalla laidalla tilaa Veli-Pekka Franssilalle, ja yhden varoituksen päässä pelikiellosta oleva Eetu Rahkola teki topparin paikalla tilaa Jesse Tuomiselle. Tuominen pääsikin heti alkuminuuteilla maalipaikkaan kulmapotkussa, mutta maalivahti Kangas torjui terävän puskupallon.

Toisen jakson peliä leimasi se tosiasia, että ottelu oli ratkennut jo ensimmäisellä jaksolla. TamU pelasi iloista hyökkäyspeliä, mutta tilanteita ei saatu vietyä loppuun asti aivan samalla tehokkuudella kuin ensimmäisellä jaksolla. Toisen puoliajan otteisiin vaikutti myös se, että TamU käytti kaikki vaihtonsa, ja niiden myötä myös moni kentälle jäänyt pelaaja vaihtoi pelipaikkaa kesken ottelun.

Veli-Pekka Franssila pelasi toisen jakson laitahyökkääjän paikalla
Veli-Pekka Franssila pelasi toisen jakson laitahyökkääjän paikalla

Matti Saari oli toisellakin jaksolla tuttuun tapaansa täysin pitelemätön. Jo reilun viiden minuutin pelin jälkeen liukas laitapeli tuotti jälleen tulosta, kun Saari pääsi keskittämään päätyrajalta takaviistoon maalin eteen Sasha Popovitšille. Tämä ei vapaasta paikasta erehtynyt ja näin peli oli jo 0–5.

Saari oli lähellä myös omia lisämaaleja. Ensimmäinen tilaisuus tuli viitisen minuuttia viidennen maalin jälkeen, kun TamU sai vapaapotkun rangaistusalueen kulman tuntumasta. Saari asettui pallon taakse, mutta maalivahti Kangas venytti kätensä kierteisen laukauksen eteen.

Matti Saari pääsee laukomaan läheltä
Matti Saari pääsee laukomaan läheltä

Noin tunnin kohdalla Saari pääsi yrittämään maalia kahdesti aivan lähietäisyydellä. Ensimmäisessä tilanteessa Niclas Kalatsev laukoi kaukaa ja Saari pääsi tuikkaamaan maalivahdin torjuman pallon takaisin maalia kohti. Jollain konstilla Kasper Kangas sai kuitenkin venytettyä jalkansa tämänkin vedon tielle. Vain minuuttia myöhemmin Saarella oli vastaava laukaisupaikka, mutta taaskin maalivahti Kangas veti pidemmän korren.

Saaren ottelu päättyi kuitenkin ikävästi jo 65 minuutin pelin jälkeen. Kontaktitilanne näytti aivan vaarattomalta, mutta Saari jäi tekonurmen pintaan takareittään pidellen ja näytti pian vaihtoa. Aika näyttää, onko kyse pienemmästä kolhusta vai kenties koko loppukauden vaarantavasta vammasta.

Saaren loukkaannuttua kentälle tuli Mehdi Fennane, joka oli lähellä tehdä maalin heti ensimmäisellä kosketuksellaan. Valtteri Uimonen keskitti maalille hyvää tekopaikkaan, mutta Fennanen laukaus kilpistyi maalivahtiin.

PJK:n hyökkäykset olivat toisella jaksolla todella vähissä, ja niistäkin vaarallisimman näköinen päättyi karkeasti maalin yli suuntautuneeseen laukaukseen. TamU puolestaan pelasi suorastaan leikitellen, mikä näkyi etenkin laitapuolustajien hyvin vapaana hyökkäyspelinä. Tähän pääsi osallistumaan myös Tuomas Alanen, joka pelasi pitkästä aikaa laidalla nuoren Antti Haaviston tultua viimeiseksi vartiksi Jesse Tuomisen topparipariksi.

Riku Oras laukoo ottelun viimeisen maalin
Riku Oras laukoo ottelun viimeisen maalin

Lopulta kuudetta maalia saatiin kuitenkin odottaa aina ottelun loppuminuuteille asti. Silloin vasemmaksi laitapuolustajaksi siirtynyt Tuomas Savinainen nousi keskityspaikkaan boksin tuntumaan ja löysi sieltä Mehdi Fennanen jalan. Tämä jatkoi heti Riku Orakselle, joka pääsi laukomaan jo kauden 12. maalinsa Kolmosessa.

Aivan ottelun lopussa Oras pääsi yrittämään maalintekoa vielä toistamiseen, kun Veli-Pekka Franssila keskitti päätyrajalta Orakselle boksiin. Veto kimposi kuitenkin puolustajan selästä ohi maalin.

Joukkue kiittää kannattajia ottelun päätyttyä
Joukkue kiittää kannattajia ottelun päätyttyä

Kommentit ottelun jälkeen

Päävalmentaja Mikko Mäkelä oli ottelun jälkeen tyytyväinen puhtaaseen 0–6 (0–4) -voittoon. ”Iloisuus on se mikä tällä hetkellä paistaa meidän pelaamisesta läpi”, Mäkelä toteaa. ”Meidän pelimme on nyt sitä mitä olemme halunneet. Monipuolista hyökkäämistä, hitaita hyökkäyksiin lähtöjä ja taas vastaavasti nopeita suunnanmuutoksia tai selkeästi nopeampaa hyökkäämistä. Nyt meillä on se rytmi pelissä mitä halutaan ja haluan meidän pelaamisen olevan.”

”Vaikka peli ja tulos oli loistava, niin voitosta en hirveästi pysty nauttimaan, koska Matti Saaren loukkaantuminen vaivaa mieltä. Masa on sivussa ainakin ensi torstain NoPS-pelistä, ja jokainen joka on nähnyt Masan pelaavan tietää mitä yksi pelaaja merkitsee joukkueelle”, Mäkelä manaa.

”Nyt täytyy miettiä miten Masa korvataan ja pitääkö pelitapaa muuttaa, mutta tämä on jalkapalloa ja tähän lajiin kuuluu loukkaantumiset”, Mäkelä pohtii. ”Harmi että meiltä on molemmat sarjan parhaimpiin kuuluvat laiturit eli Saaren veljekset sivussa. Meillä on vahva yhtenäinen joukkue, joten joukkueena näistä myös selvitään. Onneksi olemme saaneet Ali Koljosen ja Sasha Popovitšin takaisin riviin.”

Ottelut jatkuvat siis jo ensi torstaina 15.9. klo 18, kun TamU kohtaa Nokian Palloseuran vieraissa Menkalan tekonurmella. Kautta on jäljellä kolmen ottelun verran, ja panokset kasvavat ottelu ottelulta. Tässä vaiheessa on tiedossa, että TamU nousee Kakkoseen ottamalla loppukauden otteluista vähintään kuusi pistettä. Kauden kaksi viimeistä ottelua pelataan Pyynikillä, joten jo nyt on varmaa, että kotikentällä päästään pelaamaan suurten panosten otteluita.

Kolmonen

0 – 6

( 0 – 4 )

5′ Tuomas Lehti
25′ Matti Saari
33′ Valtteri Uimonen
40′ Niclas Kalatsev
51′ Sasha Popovitš
84′ Riku Oras

Yleisöä:

 

Yleisöä:

1 Jussi Siltanen
5 Eetu Rahkola C 46'
8 Riku Oras
9 Tuomas Lehti 46'
13 Ali Koljonen 84'
15 Niclas Kalatsev 81'
19 Valtteri Uimonen 76'
20 Verneri Uimonen 63'
21 Matti Saari 67'
22 Tuomas Alanen
41 Sasha Popovitš 84'
3 Tuomas Savinainen 63'
6 Veli-Pekka Franssila 46'
7 Jussi Rasva 81'
10 Jonne Keränen 84'
16 Mehdi Fennane 67'
28 Antti Haavisto 76'
30 Jesse Tuominen 46'
3 Petri Heljo
4 Elias Harala
5 Miika Sainio vaihtoon 46’
6 Toni Järvinen C
7 Antti-Petteri Mäkinen
10 Pekka Köttö
11 Eelis Tallberg vaihtoon 46’
12 Kasper Kangas
14 Jesse Huhtala vaihtoon 70’
16 Mikke Litmanen
22 Miikka Mörö
1 Antti Loukiala
2 Mohammed Alosaimi keltainen kortti 75’ vaihdosta 46’
20 Markus Lindroos
25 Fation Osma vaihdosta 46’
55 Harri Joki vaihdosta 70’

TamU-Kauppa

Pääyhteistyökumppanit

Tukemassa myös

8.11. Kolos Cherven - TamU 2 – 2

26.11. HJS - TamU naiset 3 – 0

8.10. TamU 2 - IkU 3 – 1

22.1. klo 14 TamU - TPV

klo - TamU naiset

klo - TamU 2