TamU eteni Regions’ Cupin puolivälieriin Sundom IF:n kotimolskilta haetulla makealla voitolla

16/08/2021 TamU
Otteluraportti

Tampere Unitedin sunnuntaisesta ottelusta Sundom IF:n vieraana muodostui juuri sellainen kuin osattiin odottaa. Kotijoukkue pelasi erittäin fyysisesti ja hyökkäsi suoraviivaisesti, ja tarjosi tiukan vastuksen Sinipaidoille. TamU ei kuitenkaan fyysistä ja välillä räikeästikin sääntöjen sallimman tuolle puolen mennyttä painia, vaan voitti suurimman osan kaksinkamppailuista. Ja mikä tärkeintä, TamU dominoi tulostaulua, eikä päästänyt kotijoukkuetta missään vaiheessa uhkaamaan vakavasti maukasta vierasvoittoa.

Suomen Regions Cup

2 – 4

Aivan ottelun alku meni Tampere Unitedilla lyhyeeseen ja pomppuiseen luonnonnurmikenttään sekä kotijoukkueen äärimmäisen suoraviivaiseen pelitapaan totutellessa, mutta kotijoukkuekaan ei päässyt erikoisemmille tekopaikoille. Neljännellä minuutilla TamU sai kuitenkin jo ensimmäisen tekopaikkansa, kun kulmapotku päästiin pelaamaan maata pitkin Mauno Sirénille boksin kulmalle. Sundomin maalivahti Johannes Karf kuitenkin torjui vedon.

Pelin edetessä TamU alkoi saada rakenneltua useita hyviä hyökkäyksiä, ja monessa tilanteessa oli aivan pienestä kiinni, että kotijoukkue pääsi katkomaan tilanteen juuri ennen lopullista murtautumista maalintekopaikkaan. Runsaslukuisessa Sinikaartin katsomossa koettiin pahimmat sydämentykytykset kymmenen minuutin pelin jälkeen, kun maalivahti Antti Kuusisen avaus alimpana kenttäpelaajana palloa hakemaan tulleelle Eetu Räisäselle johti hetkelliseen pallonmenetykseen. Räisänen sai kuitenkin haalittua pallon takaisin itselleen ennen kuin sen vaarallisempaa pääsi syntymään.

Mitä pidemmälle ensimmäinen jakso eteni, sitä selvemmäksi kävi, että Sundom ei kaihda koviakaan otteita. TamUn twitterseurannassa ennakoitiin lukuisia kortteja ja loukkaantumisen uhkaa jo ottelun kuudennella minuutilla, ja tämä toteutui pelin edetessä. TamU tosin selvisi tosin vain yhdellä, Topias Järvelän ottelun 23. minuutilla ottamalla kortilla. Toki Sundom IF:n neljä korttiakaan ei ole aivan räikeä määrä, mutta on kuitenkin poikkeus aiemmin kaudella nähdystä, ja erityisesti pelitapa jolla kortit otettiin oli poikkeuksellinen.

Myös ottelun avausmaali oli seuraus kortin arvoisesta rikkeestä parinkymmenen minuutin kohdalla. Tilanteessa Sundomin maalivahti Johannes Karf jyräsi nyrkeillään Eric Bullockin boksissa pahan näköisesti, eikä tuomari epäröinyt osoittaa pilkulle. Roope Kostiaisen ollessa vaihdossa vetovuoron sai Topias Järvelä, joka laukoi pallon maalivahdin käsien kautta maalin oikeaan alakulmaan. Näin TamU johti riemukkaasti 0–1.

Viitisen minuuttia maalin jälkeen Eric Bullock oli jälleen pahanteossa, kun pallo jäi pyörimään maalivahti Karfin eteen torjunnan jälkeen. Bullcok pääsi kiinni karoihin, mutta ei aivan onnistunut ohittamaan maalivahtia.

Lopulta Bullock onnistui maalinteossa ottelun 35. minuutilla. Tilanne lähti liikkeelle tulikuuman hyökkääjän omasta pallonriistosta, jota seurasi hieno juoksu puolustajan ohi, murtautuminen boksiin maalintekosektorilla ja tarkka laukaus maalin takakulmaan. Näin TamU johti kotijoukkuetta shokeeraavasti jo 0–2.

Toki Sundom IF:llä oli omat vaarallisen oloiset hyökkäyksensä pitkin ensimmäistä jaksoa, mutta todellista uhkaa ne eivät aiheuttaneet. Aivan jakson lopussa kotijoukkue osoitti kuitenkin vaarallisuutensa erikoistilanteissa. Paha pallo luukulle oli lähellä tulla pusketuksi verkon perukoille, mutta maalivahti Antti Kuusinen sai niukin naukin napattua keskityksen ennen sitä tavoitellutta hyökkääjää.

Näin tauolle lähdettiin mukavassa 0–2-johdossa. Toiselle jaksolle Sinipaidat sai määritellä kuitenkin tavoitteeksi johdon pitämisen lisäksi sen, että kaikki pelaajat saadaan ehjinä kotimatkalle.

TamU pitää johdon toisella jaksolla

Toinen jakso lähti käyntiin hiukan rauhallisemmissa merkeissä sekä pelin fyysisyyden että vaarallisten hyökkäysten määrän suhteen. Alkuminuuttien paras paikka osui, yllätys yllätys, Eric Bullockille, joka pääsi laukomaan boksista Mauno Sirénin ja Paavo Kujalan mainiosta alustuksesta. Puolustaja kuitenkin blokkasi vedon.

TamU koko kylmän suihkun jo ennen tunnin täyttymistä, kun liigaa SJK:ssa vielä kaudella 2018 pelannutta Richard Dormania rikottiin boksissa melko vaarattoman oloisesssa tilanteessa. Dorman itse asettui laukomaan rankkaria ja laittoi pallon varmasti verkon perukoille. Stadionilla tunnelma sähköistyi selvästi, kun kotiyleisö ennakoi ottelun kääntymistä kotijoukkueen tultua maalin päähän 1–2-lukemiin.

Sinipaitojen kuittausta ei tarvinnut kuitenkaan kauaa odottaa. Ja kukapa muu olisi ollut asialla kuin Eric Bullock viikon kuudennella maalillaan. Tilanteen alusti toppari Severi Kankkusen pitkä pallo, jonka Paavo Kujala siirsi Eric Bullockille voitettuaan ensin puolustajansa. Bullockin kylmän viileä viimeistely saatteli Sinikaartin valtaviin maalijuhliin. Maalijuhlat olivat vielä käynnissä kun Bullock oli jälleen tekopaikassa puolittaisessa läpiajossa, mutta tällä kerta hattutemppu jäi toteutumatta.

TamUn johtaessa 1–3 pelissä oli hienoinen suvantovaihe, jonka aikana kumpikaan joukkue ei päässyt maalipaikoille. Ottelun viimeisen vartin aikana kotijoukkue sai kuitenkin useita puolivaarallisia paikkoja, ja Antti Kuusinen joutui venymään useampaan torjuntaan, joskin useimmat näistä olivat melko helpon näköisiä.

Useimmat Sundomin tekopaikat syntyivät erikoistilanteista. Näihin kuuluivat 78. minuutin vapaapotku, jonka Kuusinen torjui etualakulmasta.  Pari minuuttia myöhemmin vuorossa oli pitkä sivurajaheitto, josta pallo puskettiin samaan paikkaan, mutta kun voimaa oli vähänlaisesti, sai Kuusinen pallon jälleen pidettyä maalin ulkopuolella.

Lopullinen ratkaisumaali syntyi reilu kaksi minuuttia ennen täyttä aikaa, kun TamU taisteli pallon itselleen syvällä vasemalla laidalla, josta pallo pelattiin Eetu Räisäselle keskelle kuudentoista rajan taakse. Räisänen harhautti yhden vastustajan ja laukoi sitten tarkan ulkosyrjävedon maalin alanurkkaan. Verkko heilui ja niin joukkuen kuin Sinikaartikin saivat juhlia voiton lopullisesti varmistanutta osumaa.

Ottelun kolmannella lisäajan minuutilla Sundom IF kävi tekemässä vielä lohdutusmaalin. Asialla oli seuran jalkapallojaoston puheenjohtaja Andreas Björk, joka pelasi kauden ensimmäisen pelinsä edustusjoukkueessa. Edellisen kerran sama mies oli rankaissut Sinipaitoja Maarianhaminassa 6.7.2008, mutta silloinkin maali jäi laihaksi lohduksi TamUn 1–4-voittoon päättyneessä ottelussa. Tällä kertaa Björkin maali muutti loppulukemiksi 2–4, mutta se ei Sinipaitojen voitonjuhlia hillinnyt.

Kaikkinensa vierasottelu Sundomissa tarjosi juuri sitä mitä toivottiin: mukavan vierasreissun sekä joukkueelle että kannattajille, kosolti cup-romantiikkaa varsin eksoottisisssa olosuhteissa sekä ennen kaikkea paikan Suomen Regions’ Cupin puolivälierissä. Seuraavan kierroksen vastustaja arvotaan tiistaina 24.8. kun loputkin kuluvan kierroksen ottelut on pelattu. Tähän mennessä paikkansa kahdeksan parhaan joukossa ovat varmistaneet TamUn lisäksi Töölön Taisto ja Tikkurilan Palloseura.

Päävalmentajan kommentit

Päävalmentaja Jukka Listenmaan mukaan Sundomin retkestä saatiin kaikki se mitä oli toivottukin.

”Bussimatkasta lähtien oli kiva kuunnella, kun nauru raikasi bussin perällä ja kaikilla oli hauska fiilis heti lähdöstä vaikka oli suht aikainen lähtöaika. Siitä jo aavisteli että tulossa on hyvä tapahtuma. Perillä odotti idylliset fasiliteetit, vaikka pelaamaanhan sinne mentiin eikä pukukopeissa olemaan”, Listenmaa fiilistelee.

”Kun peli alkoi meidät pääsi pikkuisen yllättämään, että vastustaja tuli niinkin suoraviivaisesti. Suoraviivaista odotettiinkin, mutta että ihan noin suoraviivainen, niin se ehkä pikkuisen yllätti meidät.”

”Muutaman minuutin pelin jälkeen päästiin ideaan käsiksi, että mitä peli tällä kertaa on, ja meidän joukkueen kivijalka eli topparit ja keskikentän pohjapelaajat olivat äärettömän kovia. Voitti kaksinkamppailut, voitti ykköspallot ja voitti kakkospallot”, jakaa Listenmaa kiitosta topparikaksikolle Anton Bright ja Severi Kankkunen sekä keskikentän Eetu Räisäselle ja Arttu Haapalalle.

”Aikalailla pelisuunnitelman mukaan homma toimi. Pelattiin laitojen kautta ja vältettiin keskustan pomppuja, eli otettiin pomput mieluummin laidoissa. Laidoilta päästiinkin hyvin murtautumaan vaarapaikoille. Voi olla kyllä täysin tyytyväinen.”

Ensimmäisellä jaksolla kotijoukkueen fyysinen peli meni paikoin yli, ja joukkuetoverit joutuivat rauhoittelemaan muutamassa tilanteessa myös kovien otteiden kohteeksi joutuneita TamU-pelaajia.

”Varsinkin ensimmäisellä jaksolla tuli jälkipeliä. Fyysistä peliä on ihan hyvä olla, mutta jälkipeli on mautonta eikä sitä tarvitsisi tulla, että vielä sekunteja sen jälkeen kun pallo on syötetty pois tullaan vielä päin. Aika monta tällaista tälliä tuli, mutta onneksi ei sattunut mitään pahemmin. Kun käveltiin tauolla koppeihin puhuttiin vastustajan valmentajan kanssa asiasta, ja molemmat lupasi vähän rauhoitella omaa joukkuettaan, että jätetään turhanpäiväiset pois. Toinen jakso meni jo huomattavasti fiksummin”, Listenmaa kertoo.

Ottelun ratkaisupelaaja oli torstain sarjaottelun tapaan Eric Bullock, joka oli aiemmin kaudella pelannut melko pieniä minuutteja.

”Eki on ollut aika liekeissä. Erittäin hyvä, kun on tehnyt puolitoista vuotta kovaa duunia, eikä onnistumisia ole tullut ihan siihen tahtiin mitä on varmaan itsekin odottanut, ja mitä mekin olemme tietenkin odottaneet. Toivotaan että se tästä lähtisi. Ihan joka viikko ei voi odottaa tällaisia tehoja, mutta jos tasaisesti alkaisi tulla tehoja, saataisiin taas yksi uusi iso vastuunkantaja joukkueeseen”, kuvailee kuuden maalin viikon pelannutta hyökkääjää.

Seuraavan kerran ratkaisijoita tarvitaan perjantaina 20.8. kun TamU pelaa FC Haka juniorien vieraana. Kyseessä on jälleen todellinen huippuottelu, sillä TamU ja Haka ovat tasapisteissä, ja vain parempi maaliero pitää Sinipaidat koskilaisten edellä.

Suomen Regions Cup

2 – 4

( 0 – 2 )

21′ Topias Järvelä
35′ Eric Bullock
61′ Eric Bullock
88′ Eetu Räisänen

Yleisöä:

57' Richard Dorman (rp)
90+3' Andreas Björk

Yleisöä:

32 Antti Kuusinen
4 Eino-Veikko Ek
6 Severi Kankkunen
7 Mauno Sirén 90'
8 Topias Järvelä 23' 84'
9 Eric Bullock 78'
13 Anton Bright C
16 Paavo Kujala 62'
20 Arttu Haapala
26 Verneri Uimonen
41 Eetu Räisänen
3 Matias Stark 78'
11 Roope Kostiainen
15 Jesse Vuori 84'
17 Jesse Oksanen
18 Panu Väliaho 62'
27 Nils Strömsholm 90'
 

TamU-Kauppa

Pääyhteistyökumppanit

Tukemassa myös

24.9. GrIFK - TamU 1 – 4

24.9. PaiHa - TamU naiset 1 – 1

21.9. TKT - TamU 2 2 – 0

29.9. klo 19 TamU - FC Jazz

klo - TamU naiset

30.9. klo 16 TamU 2 - TPV