TamU eteni nousu­karsintoihin rökäle­tappiosta huolimatta

08/10/2023 TamU
Otteluraportti

Tampere United hävisi lauantai-iltapäivällä vieraisssa Espoon Palloseuralle tylyin lukemin 5–2 (4–0). Tappiosta huolimatta TamU jatkaa nousukarsintoihin, sillä samanaikaisesti Grankulla IFK hävisi Porissa FC Jazzille 4–2 (2–1), ja näin TamU säilytti viidennen sijansa kaksi pistettä Granin edellä. Nousukarsinnoissa TamU saa vastaansa joko FC Vaajakosken tai HJK Klubi 04:n. Vastustaja arvotaan maanantaina, ja pian sen jälkeen selviää, milloin pelit pelataan. Runkopäivät ovat kaksi seuraavaa lauantaita, mutta maajoukkueiden pelit aiheuttavat sen, että ensi lauantain sijaan ensimmäinen ottelu saatetaan pelata toisena päivänä samana viikonloppuna tai jopa vasta viikkoa myöhemmin.


Kakkonen

5 – 2

  • Tappiosta huolimatta Granin tappio Porissa tietää pelien jatkumista nousu­karsinnoissa.
  • Toiselle jaksolle huomattavasti parantunut peli-ilme tuo hyvät lähtö­kohdat jatko­peleihin.
  • EPS osoittautui juuri niin vahvaksi joukkueeksi kuin syksyn tulokset kertovat – onnittelut sarja­noususta ja onnea Ykkösliigan karsintoihin.

Olen tyytyväinen tasonnostoon toiselle jaksolle, ja siitä kiitin heti joukkuetta, että saatiin se hoidettua kunnialla. Ensimmäisellä jaksolla oli varmaan pieni ulospuhallus kahden voiton jälkeen.

- Jukka Listenmaa
Päävalmentaja

Saatiin EPSiltä hyvä opetus. Ei muuta kuin eteenpäin.

- Jukka Listenmaa
Päävalmentaja

Olihan ne tosi tehokkaita paikoissaan. Ansaittu voitto ja ansaittu sarjanousu heille. Kyllä EPS oli sarjan paras joukkue, ei siitä ole kahta sanaa.

- Jukka Listenmaa
Päävalmentaja

Pettymyshän tämä on, koska rumasti päähän tänään otettiin, mutta toisaalta kiva että voidaan vielä jatkaa pari viikkoa. Onneksi oltiin tehty asetelmat itsellemme suotuisiksi tähän viimeiseen matsiin.

- Topias Järvelä
Hyökkääjä

Kyllä me näytettiin toisella jaksolla, mitä me pystytään jalkapallon kanssa tekemään. Ensimmäinen jakso oli ihmeellinen, mutta toinen jakso näyttikin jo siniseltä tsunamilta.

- Topias Järvelä
Hyökkääjä

Ottelun ensimmäinen puoliaika ei ollut Espoonlahdessa niin epätasainen kuin mitä tylyistä 4–0-taukolukemista voisi päätellä. Päin vastoin, TamU pystyi hyökkäämään ajoittain ihan hyvän näköisesti, vaikkei hyviä maalipaikkoja saatukaan luotua.

Tosiasia kuitenkin on, että TamUn hallitsemien alkuminuuttien jälkeen EPS alkoi vyöryttää hyökkäyksiään kiihtyvällä tahdilla, ja jo 25 minuutin pelin jälkeen pallo oli pelattu TamUn maaliin kolme kertaa. Sitä ei käy paljon selitteleminen.

Eric Bullock pelasi vaihteeksi laitahyökkääjänä.
Arttu Raittinen viiletti tutun terävästi vasemmalla laidalla.

Ensimmäisen kerran näytti pahalta reilun viiden minuutin pelin jälkeen, kun EPS toi hyökkäyksen Urho Kumpulaisen kautta vasemmalta, ja Yusuke Sasabe pääsi laukomaan hyvästä paikasta. Antti Kuusisen jalkatorjunta oli kuitenkin erinomainen, ja avustava liputti vielä varmemmaksi vakuudeksi tilanteesta paitsion. Kotijoukkueen myrskyvaroitus oli kuitenkin annettu.

Ottelun avausmaali tuli harmittavalla tavalla, kun toppari Anton Bright rikkoi vähän tarpeettoman näköisesti Yusuke Sasabea päätyrajan lähellä boksin reunalla. Tuomari osoitti armotta pilkulle, josta Ayuub Ahmed-Nur upotti pallon armotta verkon perukoille. EPS johti kymmenen minuutin kohdalla 1–0.

TamUn kulmapotku.
Roope Kostiainen taisteli piikkipaikalla.
Arttu Raittinen kilpajuoksussa täpötäyden katsomon edessä.

EPS jatkoi vyörytystään, ja ehkä uransa parasta syksyä pelaava maalivahti Antti Kuusinen sai kertaalleen torjuttua vaarallisen tilanteen. Lopulta parinkymmenen minuutin kohdalla EPS rankaisi hiukan onnekkaasti. Tilanteessa Ayuub Ahmed-Nur laukoi melko kaukaa, ja kun pallo otti kimmokkeen Anton Brightista, maalivahti Kuusinen heittäytyi väärään nurkkaan ja pallo pomppi vapaasti maaliin. Tilanne 2–0.

Ratkaisevan tuntuinen kolmas maali nähtiin viisi minuuttia myöhemmin. Laith Azhar antoi mainion keskityksen Ville Kiiskille, joka jatkoi yhdellä kosketuksella Yusuke Sasabelle vapaaseen paikkaan takatolpalle. Japanilainen ei tyhjän maalin edessä erehtynyt vaan siirsi EPSin jo 3–0-johtoon. Tässä kohtaa hyvin harva enää varmasti uskoi TamUn mahdollisuuksiin tulla takaisin peliin tai ylipäänsä tehdä maaleja.

Taha Özcelik ja Julius Stenroos juonivat sivuvaparia.

Taistelu ei toki loppunut, ja parhaat tilaisuutensa tehdä kavennus TamU sai sivuvapareista, joista Julius Stenroos laittoi hyviä palloja luukulle. Eino-Veikko Ek taasen kunnostautui puolustuspäässä katkomalla yhden vaarallisen EPS-hyökkäyksen. Samalla Porista kantautui huojentava tieto, että FC Jazz oli siirtynyt 2–1-johtoon, eli Grani oli turvallisen tuntuisesti kahden maalin päässä mahdollisuudesta sysätä TamU nousukarsintojen ulkopuolelle.

Lopullisesti toiselle jaksolle jäänyt tehtävä kasvoi liian haastavaksi, kun TamU hiukan nukahti keskialueen vapaapotkussa, ja Ayuub Ahmed-Nur pääsi aivan liian helposti tekopaikkaan boksiin. Hyökkääjä viimeisteli hattutemppunsa ja siirsi EPS:n 4–0-johtoon muutama minuutti ennen taukovihellystä.

Ayuub Ahmed-Nur laukoo EPS:n 4–0-johtoon.
Antti Kuusinen on voimaton Ayuub Ahmed-Nurin laukauksen edessä.

Parempi ilme toisella jaksolla

TamU tuli toiselle jaksolle huomattavasti ensimmäistä jaksoa paremmalla ilmeellä. Sen ansiosta ottelusta jäi huomattavasti paremmat lähtökohdat nousukarsintoihin kuin mitä täyden ysikymppisen kestänyt ulospuhallus olisi jättänyt.

Myös tulosta syntyi nopeasti – jopa niin nopeasti että hetken näytti siltä, että nousu pisteille olisi vielä mahdollista. Viiden minuutin pelin jälkeen Eino-Veikko Ek pelasi puolesta kentästä pallon juoksuun Eric Bullockille, joka palautti pallon boksiin juosseelle Ekille. Upea soolo päättyi komeaan laukaukseen aivan maalin ylänurkkaan. Samalla katkesi EPS:n viiden täyden ottelun ja 538 minuutin mittainen nollaputki.

Eino-Veikko Ek leikkaa keskelle ja laukoo 4–1-kavennuksen komeasti yläpörnäiseen.

Pari minuuttia myöhemmin myös Arttu Raittinen pääsi laukomaan TamUn pitkän pallonhallintajakson päätteeksi hyvin targettina pelanneen Roope Kostiaisen syötöstä. Maalivahti Oskar Lyberopoulos otti kuitenkin hyvän torjunnan.

Seuraavassa TamUn hyökkäyksessä verkko heilui jälleen. Arttu Raittinen toi vasemmalta pallon ylös Julius Stenroosin kanssa pelaamansa seinän avulla, ja löysi Eric Bullockin boksin keskeltä. Varma viimeistely alanurkkaan kavensi tilanteeksi 4–2. Tunnin kohdalla saatiin myös tieto Jazzin siirtymisestä 3–1-johtoon, joten peli näytti siltä osin selvältä.

Arttu Raittinen painii vasemmalla laidalla.

Tunnin kohdalla TamU haki lisää voimaa kentälle, kun Juho Heikkinen korvasi Julius Stenroosin. Vartin verran tämän jälkeen nähtiin myös Topias Järvelän yllätyspaluu kentälle Arttu Raittisen jäätyä pois. Järvelä on toipunut leikkauksesta erittäin nopeasti, ja kun joukkueessa on mukana leikkauksen tehnyt lääkäri Nikke Partio, pelilupa irtosi kivun sallimissa rajoissa jo ennen kuin oli osattu toivoa.

Topias Järvelä teki ilahduttavan paluun pelikentälle.

Harmillisesti TamUn kiri ei tuottanut lisää maaleja, ja ote siirtyi vähitellen jälleen kotijoukkueelle. Lopullinen niitti ottelulle nähtiin reilu kymmenen minuuttia ennen täyttä aikaa, kun TamU menetti pallon harhasyöttöön ja Eino-Veikko Ek joutui rikkomaan boksin kulmalla. Vaparia asettui antamaan Laith Azhar, jonka upea laukaus maalin etuylänurkkaan vei espoolaiset 5–2-johtoon.

TamUn taistelu vääjäämätöntä tappiota vastaan jatkui loppuvihellykseen asti, mutta tulosta se ei enää tuottanut.

Roope Kostiainen taistelee.

Valmistautuminen nousukarsintoihin alkoi heti

Sinipaitojen valmistautuminen nousukarsintoihin alkoi välittömästä päätösvihellyksen jälkeen, sillä tulos Porista oli heti tiedossa. Joukkue kokoontui tsemppirinkiin vaihtopenkin eteen samalla, kun EPS juhli sarjanousua. Sinikaarti oli sijoitettu aivan TamUn vaihtopenkin viereen, ja joukkue sai tsempit heti ottelun jälkeen myös kannattajilta.

Joukkue ja Sinikaarti ottelun jälkeen.

Päävalmentaja Jukka Listenmaalle jäi ottelusta parempi maku suuhun, kuin mitä tulos näyttää.

”Olen tyytyväinen tasonnostoon toiselle jaksolle, ja siitä kiitin heti joukkuetta, että saatiin se hoidettua kunnialla. Ensimmäisellä jaksolla oli varmaan pieni ulospuhallus kahden voiton jälkeen. Ja kyllä se tuulikin varmasti vaikutti asiaan”, Listenmaa sanoi.

Vaikka sää ei lopulta ollut niin paha kuin välillä näytti, navakka vastatuuli toden totta vaikutti väistämättä peliin. Se näkyi myös toisella jaksolla, kun TamU teki nopeasti kaksi kavennusmaalia myötätuulen siivittämänä. Silti Listenmaa ei halua mennä tällaisten asioiden taakse.

”Saatiin EPSiltä hyvä opetus. Ei muuta kuin eteenpäin.”

Päättäväisyys näkyy joukkueen kasvoilta taululla olevista tylyistä lukemista huolimatta.

Osansa tulokseen oli myös EPS:n rutiinilla käyttää tekopaikat hyväkseen.

”Olihan ne tosi tehokkaita paikoissaan. Ansaittu voitto ja ansaittu sarjanousu heille. Kyllä EPS oli sarjan paras joukkue, ei siitä ole kahta sanaa.”

Keskustelu päävalmentajan kanssa siirtyi heti myös mahdollisiin nousukarsinnan vastustajiin, eli C-lohkossa toiseksi sijoittuneeseen FC Vaajakoskeen ja A-lohkon kolmoseen HJK Klubi 04:ään.

”Kovia joukkueitahan ne on, ei siitä mihinkään pääse. Mutta voitettavissa nekin on. Jos tulee Klubi vastaan ja sitä edeltää vapaa viikonloppu, niin se ei ole kyllä hyvä asia, vaan kyllä nämä pelit pitäisi pystyä järjestelemään, ettei tässä kohtaa enää tarvisi huilailla”, lähettää Listenmaa terveisiä Palloliiton toimistolle.

Topias Järvelä uhkuu pelihaluja

Yksi syksyn yllätyskortti Tampere Unitedilla on keväällä yhdeksässä ottelussa viisi maalia paukuttaneen Topias Järvelän paluu. Tilanne tuli yllätyksenä myös pelaajalle itselleen.

”Tämä tuli itsellekin yllätyksenä. Leikkaus meni hyvin, eikä ole ollut kipuja siinä kohtaa. Puolitoista viikkoa sitten runnottiin kipsi irti, ja huomasin että tällähän pystyy tekemään ja temmeltämään. Kysyin sitten Nikeltä olisiko mahdollista alkaa reenata, ja sieltä tuli vihreää valoa. Tiistaina palattiin sorvin ääreen, ja katsotaan jos pääsisin vielä kuntoon noihin pariin peliin”, kuvailee Järvelä joukkueen oman lääkärin Nikke Partion merkitystä paluuseensa.

”Onhan se onni ja lykky että meillä tällainen vahvistus on, joka pystyy vielä leikkauksessa tekemään sellaista jälkeä, että vois pistää OnlyFansin jaloista pystyyn”, kuvailee Järvelä jalkansa leikkausjälkeä värikkääseen tyyliinsä.

Joukkueen parissa oli ottelun jälkeen ristiriitaiset mutta pohjavireeltään hyvät fiilikset. Järvelälle vielä oma paluu kentälle toi hyvän tunteen nousukarsintapaikan varmistumisen lisäksi, mutta rökäletappio ei tietenkään koskaan tunnu hyvältä.

”Ensimmäinen jakso oli mitä oli, ja koitat silti tsempata, että mennään vielä muuttamaan homma. Sitten saadaankin pari maalia siihen ja sitä kautta luotua painettakin, ja tulee usko että kyllähän täältä voitaisiinkin vielä tulla. Mutta sitten tulee se 5–2, etkä oikein tiedä miten tässä pitäisi olla”, Järvelä kuvailee tuntoja pelin aikana.

”Pettymyshän tämä on, koska rumasti päähän tänään otettiin, mutta toisaalta kiva että voidaan vielä jatkaa pari viikkoa. Onneksi oltiin tehty asetelmat itsellemme suotuisiksi tähän viimeiseen matsiin.”

”Kyllä meillä nälkää löytyy pariin viimeiseen peliin, ja tämä ehkä tuo vielä lisää nälkää”, Järvelä vakuuttaa.

Lopulta Järvelän ajatukset kääntyvät hyvinkin positiivisiksi.

”Kyllä me näytettiin toisella jaksolla, mitä me pystytään jalkapallon kanssa tekemään. Ensimmäinen jakso oli ihmeellinen, mutta toinen jakso näyttikin jo siniseltä tsunamilta”, Järvelä summaa.

Nousukarsinnoista puhuttaessa Järvelä uhkuu halua olla ratkaisija.

”Tarkoitus olisi muuttaa vesi viiniksi. Vapahtajaksi minua on kopissa sanottu, joten otetaan se viitta haltuun”, äityy Järvelä kommentoimaan raamatullisesti.

Todennäköisesti rooli on tulla vaihdosta sisään siinä vaiheessa kun tarvitaan ratkaisijaa.

”Mää olen kaaosvitosen miehiä. Sitten kun tarvitaan hässäkkää ja veetuilua, niin minä olen siellä.”

Nousupeleissä vastaan FC Vaajakoski tai HJK Klubi 04

Tampere Unitedin kausi jatkuu nousukarsinnassa, jotka pelataan kaksiosaisena otteluna joko C-lohkossa toiseksi tullutta FC Vaajakoskea tai A-lohkossa kolmanneksi tullutta HJK Klubi 04:ää vastaan. Ottelut pelataan pääsääntöisesti ensi lauantaina 14.10. ja viikkoa myöhemmin lauantaina 21.10. TamU aloittaa kotiottelulla, ja kahden ottelun yhteistulos ratkaisee, kumpi joukkueista nousee ensi kaudeksi Ykköseen.

TamUn osalta aikataulutus on kuitenkin kimurantimpi, sillä joukkueilla on halutessaan mahdollisuus väistää lauantaina 14.10. pelattava maajoukkueen vierasottelu Sloveniaa vastaan. Lisäksi Klubi 04:llä on oikeus pyytää 14.10. pelattavan ottelun siirto U18- ja U21-maajoukkuepelaajien poissaoloihin vedoten, jolloin ensimmäinen osaottelu pelattaisiin vasta lauantaina 21.10.

Vastustaja nousukarsintoihin arvotaan maanantaina aamupäivällä, ja otteluiden ajankohdat asettuvat tämän jälkeen nopeasti. Seuraa tiedotusta!

Nousukarsinnoissa TamUn ainoa tavoite on tietenkin sarjanousu. Kuluva kausi on ollut TamUn tähän asti pelaamasta viidestä Kakkosen kaudesta selvästi paras viidennen sijan ja 37 pisteen myötä. Viime kaudesta parannusta tuli sekä sijoituksessa että pisteissä kolme pykälää, sillä silloin sijoitus oli kahdeksas 34 pisteellä – tosin otteluita pelattiin silloin kaksi enemmän kuin normaalisti. Toiseksi paras sijoitus saatiin Kakkosen debyyttikaudella 2017 kun TamU oli sarjassa kuudes 33 pisteellä.

Kakkonen

5 – 2

( 4 – 0 )

50′ Eino-Veikko Ek
57′ Eric Bullock

Yleisöä:
725

10′ Ayuub Ahmed-Nur (rp)
20′ Ayuub Ahmed-Nur
25′ Yusuke Sasabe
42′ Ayuub Ahmed-Nur
78′ Laith Azhar

Yleisöä:
725

32 Antti Kuusinen
2 Ali Aitbenzanzoun
4 Eino-Veikko Ek 77' 82'
7 Julius Stenroos 59'
9 Eric Bullock
10 Roope Kostiainen 82'
11 Arttu Raittinen 73'
13 Anton Bright C
15 Joonas Rantala
17 Taha Özcelik
41 Eetu Räisänen 90'
1 Veikka Stålhand
6 Casper Stenroos
8 Topias Järvelä 73'
19 Akusti Jalasvaara 82'
21 Jesse Vuori
25 Eelis Korhonen 82'
30 Juho Heikkinen 59'
1Oskar Lyberopoulos
4Kasper Viramäki
6Mourad Amehri 26' 46'
7Laith Azhar
14Yusuke Sasabe 85'
16Valter Salavuo
21Rasmus Sipi
22Elias Kotilainen
27Ayuub Ahmed-Nur 40' 64'
30Urho Kumpulainen 85'
98Ville Kiiski C 59'
15Jimi Ziprus
2Edi Tashevci 64'
17Keita Miyakoshi 59'
18Aleksi Ruusu
25Matias Ambasciano 85'
28Blend Doroci 46'
80Veka Gustafsson 85'

TamU-Kauppa

Pääyhteistyökumppanit

Tukemassa myös

American Brothers Circle Line Group Edun Herkkukeidas Insta Group Käännöstoimisto Juha Arola Ruutanan Härveli

19.5. Ilves-Kissat - TamU 1 – 6

18.5. LiePa - TamU naiset 1 – 2

14.5. FC Haka j. - TamU 2 2 – 3

29.5. klo 18 EBK - TamU

25.5. klo 14 TamU naiset - Apassit

24.5. klo 19 NoPS - TamU 2