3.9.2016

 
 

TamU antoi sarja­jumbolle kuuden maalin k√§sittelynTampere United ei antanut torstai-iltana Pyynikill√§ vierailleelle Euran Pallolle mit√§√§n mahdollisuuksia, ja otti monipuolisen hy√∂kk√§yspelin siivitt√§m√§n√§ hienon 6‚Äď0 (2‚Äď0) voiton. Etenkin toisella jaksolla Pyynikin illan pimetess√§ kent√§ll√§ n√§htiin todella iloista hy√∂kk√§yspeli√§, jossa onnistumisia saatiin laajalla rintamalla. N√§in TamU jatkaa sarjajohdossa, ja Pallo-Iirojen kompuroitua keskiviikkona Nokialla Sinipaidoille riitt√§√§ sarjanousun varmistamiseen kolme voittoa j√§ljell√§ olevista nelj√§st√§ ottelusta.

TamU lähti otteluun tavallisesta poikkeavalla kokoonpanolla, sillä Riku Oras oli korttitilin täyttymisen myötä pelikiellossa. Hänen paikkansa keskikentän työmyyränä otti Tuomas Alanen. Jesse Tuomisen piti piti alunperin ottaa Alaselta vapautunut topparin paikka, mutta kun hän oli sairastunut, junioripelaaja Antti Haavisto sai ensimmäisen näyttöpaikkansa edustusjoukkueen avauksessa. Ottelusta tuli samalla vasta 17-vuotiaan Haaviston kolmas avauskokoonpanossa pelaama miesten ottelu neljän päivän sisällä. Maanantaina Haavisto oli pelannut TamUn kolmosjoukkueen ottelun NePa Talentia vastaa Kutosessa ja tiistaina vuorossa oli ollut Vitosen kärkiottelu Tampereen Palloilijoita vastaan kakkosjoukkueen mukana.

Lisäksi muutoksia kokoonpanoon aiheutti näillä näkymin polvivamman takia kautensa päättäneen Lauri Saaren poissaolo sekä Ali Koljosen yllättävä paluu kokoonpanoon. Saaren paikan otti Tuomas Lehti, ja Koljonen puolestaan otti paikan avauksessa keskikentän pohjalta, josta hän rytmitti peliä isännän ottein.

TamU otti heti alusta alkaen pelin haltuunsa, ja hyökkäykset vyöryivät tuttuun tapaan. Alkuminuuttien paras paikka syntyi kun Niclas Kalatsev syötti laidalle Matti Saarelle, ja tämä jatkoi lyhyen nousun jälkeen Mehdi Fennanelle boksiin. Fennanen suupaisu suuntautui kuitenkin ohi maalin. Toisessa päässä paras paikka syntyi kun nuori toppari Antti Haavisto katkaisi keskityksen päällään suoraan Joona Forsströmille, joka pääsi laukomaan kuudentoista rajalta. Veto ei tuottanut kuitenkaan minkäänlaisia vaikeuksia maalivahti Juuso Auviselle. Torjunta oli samalla Auvisen ainoa torjunta koko ottelun aikana.

My√∂s johtomaaliin johtanut tilanne l√§hti Niclas Kalatsevin jalasta. Loistopallo l√∂ysi j√§lleen Matti Saaren t√§ydest√§ vauhdista, ja t√§m√§ l√§hetti pallon toisella kosketuksellaan luukulle. Siell√§ p√§ivysti Tuomas Lehti, joka siirsi pallon vastustamattomasti maaliin takanurkkaan. N√§in tilanne oli kymmenen minuutin kohdalla 1‚Äď0, eik√§ toinen maalikaan ollut kaukana heti per√§√§n seuraavasta hy√∂kk√§yksest√§, kun Matti Saaren veto viuhui niukasti takatolpan ohi.

Maalin jälkeen ottelu pysyi hyvin kotijoukkueen hallinnassa, mutta erityisen vaarallisia maalipaikkoja ei onnistuttu rakentamaan. Laitapeli oli pitkälti Matti Saaren varassa, ja lisäksi target-hyökkääjänä pelannutta Mehdi Fennanea haettiin keskeltä paljon pitkilläkin palloilla. Tuomas Lehti taasen leikkasi hanakasti maalin eteen hakemaan vastaavia viimeistelypaikkoja kuin mistä avausmaali syntyi. Muutamia lupaavia tilanteita saatiin rakennettua, mutta ne kaikki kuivuivat kokoon ennen varsinaista maalintekoyritystä. Peliä sävyttivät myös lukuisat paitsioliputukset tilanteissa, joissa esimerkiksi Tuomas Lehdelle ja Mehdi Fennanelle haettiin murtautumista läpiajoon.

Myös EuPalla oli oma lyhyt parempi jaksonsa, jossa se sai hetkeksi siirrettyä pelin painopisteen TamUn päätyyn. Vaarallisimmiksi paikoiksi jäivät kulmapotku ja pitkä sivurajaheitto, jotka Sinipaidat selvittivät helposti. TamUn pelistä katosi kuitenkin hetkeksi rytmi ja oma hyökkäyspeli kärsi selvästi.

Tärkeä toinen maali saatiin lopulta tehtyä kun jaksoa oli jäljellä vajaa kymmenen minuuttia. Ali Koljonen laittoi keskiympyrästä loistavan pallon Matti Saarelle laitaan ja tämä jatkoi täydessä juoksussa olleelle Verneri Uimoselle. Tämän keskitys löysi Tuomas Alasen boksista, eikä jälleen maalivireensä löytänyt alkukauden tehotykki erehtynyt, vaan puski pallon maan kautta verkon perukoille.

Ottelun ehdottomasti hauskin hetki koettiin aivan ensimm√§isen jakson loppuhetkill√§, kun EuPan Jani Lepp√§sen purkupallo suuntautui laakana Pyynikin katsomon keskiosaan. Moni katsomossa k√§√§ntyi katsomaan, ettei nyt vain sattuisi kehenk√§√§n. Pallon nappasi kuitenkin varmasti hyppysiins√§ salamana seisomaan noussut tuttu TamU-mies Ari ”Zico” Hjelm, joka sai yleis√∂lt√§ raikuvat aplodit suorituksestaan.

Aivan jakson viimeisellä hetkellä TamUlla oli vielä paikka tehdä kolmas maali, kun Niclas Kalatsevin avaus vapautti sekä Tuomas Alasen että Mehdi Fennanen yrittämään maalintekoa aivan maalin edestä. Liekö ollut kommunikaation puutetta kun kummaltakaan ei lähtenyt vetoa. Joka tapauksessa taukoa lähdettiin viettämään Unitedin mukavassa kahden maalin johdossa.

Sinipaitojen peli vapautuu entisestään toisella jaksolla

Toinen jakso lähti käyntiin TamUn hallinnassa, ja jo ensimmäisellä minuutilla Matti Saari pääsi laittamaan maukkaan keskityspallon maalin eteen. Sekä Mehdi Fennane keskellä että Tuomas Lehti takatolpalla olivat kuitenkin aavistuksen myöhässä, ja lisämaali jäi syntymättä.

Muutamaa hetke√§ my√∂hemmin TamU sai vapaapotkun vaarallisesta paikasta kun Matti Saarta rikottiin. Pallon taakse reiluun 20 metriin asettuivat tutusti Saari itse sek√§ Valtteri Uimonen. T√§ll√§ kertaa oli ”Uipan” vuoro vet√§√§, ja kierteinen sijoitus kolahti etutolppaan maalivahti Riku Rissasen vasta l√§hestyess√§ etunurkkaa. Upea veto, mutta euralaiset selvisiv√§t siit√§ s√§ik√§hdyksell√§.

Maaliakaan ei tarvinnut kauaa odottaa. Toista jaksoa oli pelattu juuri alle kymmenen minuuttia kun Niclas Kalatsev tavoitteli pitk√§ll√§ pallolla Mehdi Fennanea. T√§m√§ sai k√§√§nnetty√§ pallon rinnallaan oivan taustajuoksun tehneelle Tuomas Alaselle, joka laukoi pallon varmasti maalin perukoille heti ensimm√§isell√§ kosketuksellaan. N√§in tilanne oli 3‚Äď0.

Seuraavan kerran pallo oli maalissa jo reilua minuuttia myöhemmin kun ottelun kuuluttaja vielä kertasi edellistä osumaa. Unitedin prässipeli johti Matti Saaren tekemään pallonriistoon ja syöttöön Mehdi Fennanelle hyvään vetopaikkaan boksissa. Fennanen laukaukseen maalivahti Riku Rissanen sai vielä jalkansa väliin, mutta Matti Saari pääsi tälläämään ehkä muutenkin maaliin menossa olleen pallon lähietäisyydeltä verkon perukoille.

Unitedin tehoviisiminuuttinen p√§√§ttyi 5‚Äď0 maalin, kun Ali Koljosen syv√§lt√§ omalta puoliskolta l√§htenyt avaus l√∂ysi Niclas Kalatsevin kuudentoista rajan tuntumasta. Maalivahti Riku Rissanen oli tullut vastaan, joten Kalatsev p√§√§tti k√§ytt√§√§ tilaisuutensa. Millintarkka tsippi putosi yl√§riman kautta maaliin, ja yksi kauden kauneimmista maaleista oli n√§hnyt p√§iv√§nvalon.

Sinipaitojen maalipurskeen j√§lkeen my√∂s Euran Pallo sai hiukan enemm√§n otetta pallollisesta pelist√§, mutta mit√§√§n kovin vaarallisen n√§k√∂isi√§ hy√∂kk√§yksi√§ eiv√§t vierailijat p√§√§sseet rakentamaan. TamUlla puolestaan alkoi vaihtoruletti. Veli-Pekka Franssila oli tullut kent√§lle Tuomas Lehden paikalle oikeaan laitaan jo ennen 5‚Äď0-maalia, ja pian maalin j√§lkeen Jussi Rasva tuli vasempaan laitaan ottelun ehdottoman hahmon Matti Saaren paikalle. Pian my√∂s Verneri Uimonen meni vaihtoon ja Tuomas Savinainen otti h√§nen paikkansa oikeana laitapuolustajana. Viimeisen√§ vaihtona my√∂s Jonne Ker√§nen p√§√§si kent√§lle Mehdi Fennanen tultua vaihtoon. Loput vaihtopelaajat eli Mika Kyt√∂viita, Eemeli Peltonen ja kakkosmaalivahti Jussi Siltanen sen sijaan eiv√§t torstaina pelanneet, ja ovat maanantaina pelikelpoisia kakkosjoukkueen nousukamppailun kannalta t√§rke√§ss√§ ottelussa.

Illan pimetessä vaihdot eivät Unitedin peliä hidastaneet, vaan tuttuun tapaan Unitedin peli pyöri samalla kaavalla riippumatta ketkä kentällä olivat. Niclas Kalatsev oli lähellä tehdä maalin lyhyen vapaapotkun jälkeen, kun euralaispuolustajasta kimmokkeen ottanut pallo putosi yläriman kautta takaisin kentälle. Jatkotilanteessa Ali Koljosen epäonnistunut laukaus kimposi Jonne Keräsen sääriluusta kohti maalia, mutta maalivahti Riku Rissanen torjui hienosti.

Ottelun kuudes ja viimeinen maali oli j√§lleen Niclas Kalatsevin keskityspallon pohjustama. Ottelun loppuminuuteilla laitahy√∂kk√§√§j√§n√§ pelannut Valtteri Uimonen haki pallon p√§√§tyviivalta ja palautti sen luukulle, jossa Veli-Pekka Franssila p√§√§si puskemaan pallon maaliin. Maaliaan Franssila tuuletti kulmalipulla oman yrityksens√§ mainosta ilmaan nostellen. Tuomarikin ymm√§rsi jutun juonen, ja s√§√§sti ”Vellun” turhalta varoitukselta.

Ottelun ylivoimaisesti hienoin maali oli haussa vielä aivan loppuminuuteilla, kun Niclas Kalatsev lähetti kulmapotkun Ali Koljoselle kahteenkymmeneen metriin, ja tämä yritti suoraa laukausta ilmasta. Vihainen ja kierteinen veto ei jäänyt kovin kauaksi maalista, ja yleisö jäi haukkomaan henkeään miettiessään millaisesta maalista olisi kaiken osuessa kohdalleen voinut olla kyse.

Kommentit ottelun jälkeen

”Hyv√§ ja tasainen suoritus meilt√§. Ei ollut Euralla paljon palaa t√§n√§√§n”, kommentoi kaksi maalia tehnyt Tuomas Alanen ottelua. Omista maaleistaan ”Tumppi” antaa kiitosta pelikavereille: ”J√§tk√§t on antaneet hyvi√§ palloja. Ne tulee sinne minne pit√§√§kin niin helppohan siit√§ on laittaa puolesta metrist√§ palloa sis√§√§n.”

”Pyynikill√§ torstain iltavaloissa yleis√∂lle tarjottiin hieno tapahtuma kent√§ll√§ ja katsomossa”, hehkuttaa p√§√§valmentaja Mikko M√§kel√§ ja jatkaa tuttuihin mantroihinsa: ”T√§rkeimm√§t asiat mit√§ haetaan n√§iss√§ viimeisiss√§ peleiss√§ ovat peli-ilo, rentous ja nautinto. Eilen n√§imme n√§it√§ kaikkia asioita kent√§ll√§, ja niiden mukana tulee my√∂s tulos.”

”Meid√§n pelimme on kehittynyt kauden mittaan, mik√§ voi olla suurin ero haastajiimme”, M√§kel√§ pohtii. ”Eilen Ali Koljonen toi peliimme sen rytmin ja monipuolisuuden pelin avaamiseen, mit√§ olemme hakeneet koko kauden.”

”Matka on viel√§ pitk√§ ja treeni kerrallaan menn√§√§n eteenp√§in. P√§ivitt√§inen ty√∂nteko on edelleen t√§rkein asia mik√§ meid√§n t√§ytyy tehd√§. Ajatukset eiv√§t saa harhailla vaan fokus pit√§√§ olla vain ja ainoastaan seuraavassa treeniss√§ tai peliss√§”, M√§kel√§ p√§√§tt√§√§.

Seuraavan kerran TamU pelaa lauantaina 10.9. PJK:n vieraana Pirkkalan vastauusitulla keskuskentällä. Tuolloin ottelu aloitetaan jo iltapäivällä klo 15. Pirkkalan vierailun jälkeen vierasottelut jatkuvat torstaina 15.9. klo 18 Nokialla, jossa pelipaikkana toimii keskuskentän valottomuuden takia Menkalan tekonurmi. Kotipelit puolestaan jatkuvat lauantaina 24.9. klo 19, jolloin Pyynikin pimeässä illassa kohdataan Ilves-Kissat ottelussa, jossa on joka tapauksessa jo suuret panokset nousutaistelun kannalta. Sarjan päätöskierros puolestaan pelataan kaikilla paikkakunnilla lauantaina 1.10. klo 13 alkaen. Silloin TamUlla on harvinainen Pyynikillä pelattava vierasottelu Tampereen Peli-Tovereita vastaan.

Syksy on aina ollut Tampere Unitedin kannattajille hienointa aikaa. Nyt jos koskaa kannattaa täyttää katsomot niin kotona kuin vieraissakin.

4 Ville Julin C
6 Jani Leppänen vaihtoon 75’
9 Antti Julin
10 Joona Forsström
11 Jonne Forsström
14 Miska Palonen
15 Antti-Pekka Ruohola
16 Mikael Nurmi
17 Eetu Salminen
19 Valtteri Vatja
30 Riku RIssanen
8 Mikael Mäkelä
12 Sam Fagerlund
13 Tuomas Rostedt
18 Dani √Ėsterlund
21 Elias Salonen vaihdosta 75’