TamU antoi sarja­jumbolle kuuden maalin käsittelyn

03/09/2016
Otteluraportti

Tampere United ei antanut torstai-iltana Pyynikillä vierailleelle Euran Pallolle mitään mahdollisuuksia, ja otti monipuolisen hyökkäyspelin siivittämänä hienon 6–0 (2–0) voiton. Etenkin toisella jaksolla Pyynikin illan pimetessä kentällä nähtiin todella iloista hyökkäyspeliä, jossa onnistumisia saatiin laajalla rintamalla. Näin TamU jatkaa sarjajohdossa, ja Pallo-Iirojen kompuroitua keskiviikkona Nokialla Sinipaidoille riittää sarjanousun varmistamiseen kolme voittoa jäljellä olevista neljästä ottelusta.


Kolmonen

6 – 0

TamU lähti otteluun tavallisesta poikkeavalla kokoonpanolla, sillä Riku Oras oli korttitilin täyttymisen myötä pelikiellossa. Hänen paikkansa keskikentän työmyyränä otti Tuomas Alanen. Jesse Tuomisen piti piti alunperin ottaa Alaselta vapautunut topparin paikka, mutta kun hän oli sairastunut, junioripelaaja Antti Haavisto sai ensimmäisen näyttöpaikkansa edustusjoukkueen avauksessa. Ottelusta tuli samalla vasta 17-vuotiaan Haaviston kolmas avauskokoonpanossa pelaama miesten ottelu neljän päivän sisällä. Maanantaina Haavisto oli pelannut TamUn kolmosjoukkueen ottelun NePa Talentia vastaa Kutosessa ja tiistaina vuorossa oli ollut Vitosen kärkiottelu Tampereen Palloilijoita vastaan kakkosjoukkueen mukana.

Lisäksi muutoksia kokoonpanoon aiheutti näillä näkymin polvivamman takia kautensa päättäneen Lauri Saaren poissaolo sekä Ali Koljosen yllättävä paluu kokoonpanoon. Saaren paikan otti Tuomas Lehti, ja Koljonen puolestaan otti paikan avauksessa keskikentän pohjalta, josta hän rytmitti peliä isännän ottein.

TamU otti heti alusta alkaen pelin haltuunsa, ja hyökkäykset vyöryivät tuttuun tapaan. Alkuminuuttien paras paikka syntyi kun Niclas Kalatsev syötti laidalle Matti Saarelle, ja tämä jatkoi lyhyen nousun jälkeen Mehdi Fennanelle boksiin. Fennanen suupaisu suuntautui kuitenkin ohi maalin. Toisessa päässä paras paikka syntyi kun nuori toppari Antti Haavisto katkaisi keskityksen päällään suoraan Joona Forsströmille, joka pääsi laukomaan kuudentoista rajalta. Veto ei tuottanut kuitenkaan minkäänlaisia vaikeuksia maalivahti Juuso Auviselle. Torjunta oli samalla Auvisen ainoa torjunta koko ottelun aikana.

Myös johtomaaliin johtanut tilanne lähti Niclas Kalatsevin jalasta. Loistopallo löysi jälleen Matti Saaren täydestä vauhdista, ja tämä lähetti pallon toisella kosketuksellaan luukulle. Siellä päivysti Tuomas Lehti, joka siirsi pallon vastustamattomasti maaliin takanurkkaan. Näin tilanne oli kymmenen minuutin kohdalla 1–0, eikä toinen maalikaan ollut kaukana heti perään seuraavasta hyökkäyksestä, kun Matti Saaren veto viuhui niukasti takatolpan ohi.

Maalin jälkeen ottelu pysyi hyvin kotijoukkueen hallinnassa, mutta erityisen vaarallisia maalipaikkoja ei onnistuttu rakentamaan. Laitapeli oli pitkälti Matti Saaren varassa, ja lisäksi target-hyökkääjänä pelannutta Mehdi Fennanea haettiin keskeltä paljon pitkilläkin palloilla. Tuomas Lehti taasen leikkasi hanakasti maalin eteen hakemaan vastaavia viimeistelypaikkoja kuin mistä avausmaali syntyi. Muutamia lupaavia tilanteita saatiin rakennettua, mutta ne kaikki kuivuivat kokoon ennen varsinaista maalintekoyritystä. Peliä sävyttivät myös lukuisat paitsioliputukset tilanteissa, joissa esimerkiksi Tuomas Lehdelle ja Mehdi Fennanelle haettiin murtautumista läpiajoon.

Myös EuPalla oli oma lyhyt parempi jaksonsa, jossa se sai hetkeksi siirrettyä pelin painopisteen TamUn päätyyn. Vaarallisimmiksi paikoiksi jäivät kulmapotku ja pitkä sivurajaheitto, jotka Sinipaidat selvittivät helposti. TamUn pelistä katosi kuitenkin hetkeksi rytmi ja oma hyökkäyspeli kärsi selvästi.

Tärkeä toinen maali saatiin lopulta tehtyä kun jaksoa oli jäljellä vajaa kymmenen minuuttia. Ali Koljonen laittoi keskiympyrästä loistavan pallon Matti Saarelle laitaan ja tämä jatkoi täydessä juoksussa olleelle Verneri Uimoselle. Tämän keskitys löysi Tuomas Alasen boksista, eikä jälleen maalivireensä löytänyt alkukauden tehotykki erehtynyt, vaan puski pallon maan kautta verkon perukoille.

Ottelun ehdottomasti hauskin hetki koettiin aivan ensimmäisen jakson loppuhetkillä, kun EuPan Jani Leppäsen purkupallo suuntautui laakana Pyynikin katsomon keskiosaan. Moni katsomossa kääntyi katsomaan, ettei nyt vain sattuisi kehenkään. Pallon nappasi kuitenkin varmasti hyppysiinsä salamana seisomaan noussut tuttu TamU-mies Ari ”Zico” Hjelm, joka sai yleisöltä raikuvat aplodit suorituksestaan.

Aivan jakson viimeisellä hetkellä TamUlla oli vielä paikka tehdä kolmas maali, kun Niclas Kalatsevin avaus vapautti sekä Tuomas Alasen että Mehdi Fennanen yrittämään maalintekoa aivan maalin edestä. Liekö ollut kommunikaation puutetta kun kummaltakaan ei lähtenyt vetoa. Joka tapauksessa taukoa lähdettiin viettämään Unitedin mukavassa kahden maalin johdossa.

Sinipaitojen peli vapautuu entisestään toisella jaksolla

Toinen jakso lähti käyntiin TamUn hallinnassa, ja jo ensimmäisellä minuutilla Matti Saari pääsi laittamaan maukkaan keskityspallon maalin eteen. Sekä Mehdi Fennane keskellä että Tuomas Lehti takatolpalla olivat kuitenkin aavistuksen myöhässä, ja lisämaali jäi syntymättä.

Muutamaa hetkeä myöhemmin TamU sai vapaapotkun vaarallisesta paikasta kun Matti Saarta rikottiin. Pallon taakse reiluun 20 metriin asettuivat tutusti Saari itse sekä Valtteri Uimonen. Tällä kertaa oli ”Uipan” vuoro vetää, ja kierteinen sijoitus kolahti etutolppaan maalivahti Riku Rissasen vasta lähestyessä etunurkkaa. Upea veto, mutta euralaiset selvisivät siitä säikähdyksellä.

Maaliakaan ei tarvinnut kauaa odottaa. Toista jaksoa oli pelattu juuri alle kymmenen minuuttia kun Niclas Kalatsev tavoitteli pitkällä pallolla Mehdi Fennanea. Tämä sai käännettyä pallon rinnallaan oivan taustajuoksun tehneelle Tuomas Alaselle, joka laukoi pallon varmasti maalin perukoille heti ensimmäisellä kosketuksellaan. Näin tilanne oli 3–0.

Seuraavan kerran pallo oli maalissa jo reilua minuuttia myöhemmin kun ottelun kuuluttaja vielä kertasi edellistä osumaa. Unitedin prässipeli johti Matti Saaren tekemään pallonriistoon ja syöttöön Mehdi Fennanelle hyvään vetopaikkaan boksissa. Fennanen laukaukseen maalivahti Riku Rissanen sai vielä jalkansa väliin, mutta Matti Saari pääsi tälläämään ehkä muutenkin maaliin menossa olleen pallon lähietäisyydeltä verkon perukoille.

Unitedin tehoviisiminuuttinen päättyi 5–0 maalin, kun Ali Koljosen syvältä omalta puoliskolta lähtenyt avaus löysi Niclas Kalatsevin kuudentoista rajan tuntumasta. Maalivahti Riku Rissanen oli tullut vastaan, joten Kalatsev päätti käyttää tilaisuutensa. Millintarkka tsippi putosi yläriman kautta maaliin, ja yksi kauden kauneimmista maaleista oli nähnyt päivänvalon.

Sinipaitojen maalipurskeen jälkeen myös Euran Pallo sai hiukan enemmän otetta pallollisesta pelistä, mutta mitään kovin vaarallisen näköisiä hyökkäyksiä eivät vierailijat päässeet rakentamaan. TamUlla puolestaan alkoi vaihtoruletti. Veli-Pekka Franssila oli tullut kentälle Tuomas Lehden paikalle oikeaan laitaan jo ennen 5–0-maalia, ja pian maalin jälkeen Jussi Rasva tuli vasempaan laitaan ottelun ehdottoman hahmon Matti Saaren paikalle. Pian myös Verneri Uimonen meni vaihtoon ja Tuomas Savinainen otti hänen paikkansa oikeana laitapuolustajana. Viimeisenä vaihtona myös Jonne Keränen pääsi kentälle Mehdi Fennanen tultua vaihtoon. Loput vaihtopelaajat eli Mika Kytöviita, Eemeli Peltonen ja kakkosmaalivahti Jussi Siltanen sen sijaan eivät torstaina pelanneet, ja ovat maanantaina pelikelpoisia kakkosjoukkueen nousukamppailun kannalta tärkeässä ottelussa.

Illan pimetessä vaihdot eivät Unitedin peliä hidastaneet, vaan tuttuun tapaan Unitedin peli pyöri samalla kaavalla riippumatta ketkä kentällä olivat. Niclas Kalatsev oli lähellä tehdä maalin lyhyen vapaapotkun jälkeen, kun euralaispuolustajasta kimmokkeen ottanut pallo putosi yläriman kautta takaisin kentälle. Jatkotilanteessa Ali Koljosen epäonnistunut laukaus kimposi Jonne Keräsen sääriluusta kohti maalia, mutta maalivahti Riku Rissanen torjui hienosti.

Ottelun kuudes ja viimeinen maali oli jälleen Niclas Kalatsevin keskityspallon pohjustama. Ottelun loppuminuuteilla laitahyökkääjänä pelannut Valtteri Uimonen haki pallon päätyviivalta ja palautti sen luukulle, jossa Veli-Pekka Franssila pääsi puskemaan pallon maaliin. Maaliaan Franssila tuuletti kulmalipulla oman yrityksensä mainosta ilmaan nostellen. Tuomarikin ymmärsi jutun juonen, ja säästi ”Vellun” turhalta varoitukselta.

Ottelun ylivoimaisesti hienoin maali oli haussa vielä aivan loppuminuuteilla, kun Niclas Kalatsev lähetti kulmapotkun Ali Koljoselle kahteenkymmeneen metriin, ja tämä yritti suoraa laukausta ilmasta. Vihainen ja kierteinen veto ei jäänyt kovin kauaksi maalista, ja yleisö jäi haukkomaan henkeään miettiessään millaisesta maalista olisi kaiken osuessa kohdalleen voinut olla kyse.

Kommentit ottelun jälkeen

”Hyvä ja tasainen suoritus meiltä. Ei ollut Euralla paljon palaa tänään”, kommentoi kaksi maalia tehnyt Tuomas Alanen ottelua. Omista maaleistaan ”Tumppi” antaa kiitosta pelikavereille: ”Jätkät on antaneet hyviä palloja. Ne tulee sinne minne pitääkin niin helppohan siitä on laittaa puolesta metristä palloa sisään.”

”Pyynikillä torstain iltavaloissa yleisölle tarjottiin hieno tapahtuma kentällä ja katsomossa”, hehkuttaa päävalmentaja Mikko Mäkelä ja jatkaa tuttuihin mantroihinsa: ”Tärkeimmät asiat mitä haetaan näissä viimeisissä peleissä ovat peli-ilo, rentous ja nautinto. Eilen näimme näitä kaikkia asioita kentällä, ja niiden mukana tulee myös tulos.”

”Meidän pelimme on kehittynyt kauden mittaan, mikä voi olla suurin ero haastajiimme”, Mäkelä pohtii. ”Eilen Ali Koljonen toi peliimme sen rytmin ja monipuolisuuden pelin avaamiseen, mitä olemme hakeneet koko kauden.”

”Matka on vielä pitkä ja treeni kerrallaan mennään eteenpäin. Päivittäinen työnteko on edelleen tärkein asia mikä meidän täytyy tehdä. Ajatukset eivät saa harhailla vaan fokus pitää olla vain ja ainoastaan seuraavassa treenissä tai pelissä”, Mäkelä päättää.

Seuraavan kerran TamU pelaa lauantaina 10.9. PJK:n vieraana Pirkkalan vastauusitulla keskuskentällä. Tuolloin ottelu aloitetaan jo iltapäivällä klo 15. Pirkkalan vierailun jälkeen vierasottelut jatkuvat torstaina 15.9. klo 18 Nokialla, jossa pelipaikkana toimii keskuskentän valottomuuden takia Menkalan tekonurmi. Kotipelit puolestaan jatkuvat lauantaina 24.9. klo 19, jolloin Pyynikin pimeässä illassa kohdataan Ilves-Kissat ottelussa, jossa on joka tapauksessa jo suuret panokset nousutaistelun kannalta. Sarjan päätöskierros puolestaan pelataan kaikilla paikkakunnilla lauantaina 1.10. klo 13 alkaen. Silloin TamUlla on harvinainen Pyynikillä pelattava vierasottelu Tampereen Peli-Tovereita vastaan.

Syksy on aina ollut Tampere Unitedin kannattajille hienointa aikaa. Nyt jos koskaa kannattaa täyttää katsomot niin kotona kuin vieraissakin.

Kolmonen

6 – 0

( 2 – 0 )

10′ Tuomas Lehti
38′ Tuomas Alanen
54′ Tuomas Alanen
55′ Matti Saari
59′ Niclas Kalatsev
83′ Veli-Pekka Franssila

Yleisöä:
372

 

Yleisöä:
372

17 Juuso Auvinen
5 Eetu Rahkola C
9 Tuomas Lehti 57'
13 Ali Koljonen
15 Niclas Kalatsev
16 Mehdi Fennane 76'
19 Valtteri Uimonen
20 Verneri Uimonen 67'
21 Matti Saari 62'
22 Tuomas Alanen
28 Antti Haavisto
1 Jussi Siltanen
3 Tuomas Savinainen 67'
4 Eemeli Peltonen
6 Veli-Pekka Franssila 57'
7 Jussi Rasva 62'
10 Jonne Keränen 76'
26 Mika Kytöviita
4Ville JulinC
6Jani Leppänenvaihtoon 75’
9Antti Julin
10Joona Forsström
11Jonne Forsström
14Miska Palonen
15Antti-Pekka Ruohola
16Mikael Nurmi
17Eetu Salminen
19Valtteri Vatja
30Riku RIssanen
8Mikael Mäkelä
12Sam Fagerlund
13Tuomas Rostedt
18Dani Österlund
21Elias Salonenvaihdosta 75’

TamU-Kauppa

Pääyhteistyökumppanit

Tukemassa myös

American Brothers Circle Line Group Edun Herkkukeidas Insta Group Käännöstoimisto Juha Arola Ruutanan Härveli

15.6. Ilves 2 - TamU 0 – 5

2.6. TamU naiset - TPS 2 6 – 2

15.6. Pato - TamU 2 1 – 1

2.7. klo 18 TPV - TamU

16.6. klo 18 MaPS - TamU naiset

27.6. klo 18 PP-70 - TamU 2