TamU 2 ja TaPa piste­jakoon kärki­kamppailussa

01/06/2016 TamU 2

Toukokuun viimeisen päivän paahtava aurinko helli runsaslukuista katsojakuntaa, kun Vitosen kakkoslohkon kärkikamppailussa TamU 2 ja TaPa tasasivat värikkäiden vaiheiden jälkeen pisteet lukemin 2–2 (1–0). Sinipaitojen maaleista vastasivat Tuukka Juutilainen ja Otto Pitkänen.

TamU-uutiskuva

Helteinen ilma teki pelaamisesta raskaampaa kuin normaalisti ja tempo pysyi alhaalla koko ottelun ajan. Ottelun alkupuolella sydämentykytyksiä aiheutti kotijoukkueen maalivahti Henry Friman, joka pamautti pallon prässäämässä olleen hyökkääjän selän kautta vain metrin verran ohi maalin. Vierasjoukkueen paras paikka avausjaksolla aukeni hiukan myöhemmin, kun Ville Toiva menetti pallon oman rangaistusalueen rajoilla ja TaPan hyökkääjä pääsi yksin läpi. TamU:n maalilla Henry Friman venyi kuitenkin hienoon pelastukseen.

Muutamia hetkiä myöhemmin maali oli tuskallisen lähellä toisessa päässä. Ville Toivan vapaapotkun löytäessä ylösnousseen toppari Timo Kauppisen. ”Tinken” raudanluja pusku jytisytti ylärimaa ja vain millit pelastivat TaPan.

Peli jatkui soljuen päästä päähän, kunnes kuin tyhjästä Otto Pitkänen lähti haastamaan vauhdilla laidasta laitapuolustajaa ja ajoi boksiin. TaPan pelaajan estelystä Pitkänen kaatui ja linjatuomari liputti rikkeen ja esitti päätumarille pallon viemistä pilkulle. Otto Pitkänen piti pelin jälkeen saatua rangaistuspotkua kovana tuomiona: ”Pilkusta nyt ei varmaan tarvitse sanoa muuta, kuin että tuomari lahjoitti sen kyllä ihan täysin. Kaveri liukui ensin palloon ja siitä jalkaan. Mutta ei niistä valiteta kun niitä saadaan.”

Pallo kuitenkin vietiin rangaistuspilkulle ja rikkonut pelaaja sai keltaisen kortin. Pallon taakse asettui Tuukka Juutilainen, jolla on menossa toista kautta jatkuva putki joukkueen rangaistuslaukausspesialistina. Tälläkin kerralla ”Tuksu” laittoi pallon tyrmäävällä varmuudella maalin alanurkkaan siirtäen TamUn 1–0-johtoon. Onnistuminen oli kuudes perättäinen 11-metrinen.

Maalin jälkeen peli jatkui tasaisissa merkeissä, joskin TaPa oli hiukan paremmassa balanssissa saaden palloa enemmän hyökkäysalueella kotijoukkueen pitäessä palloa lähinnä omalla kenttäpuoliskolla. Ensimmäisellä jaksolla ei mainittavampaa enään tapahtunut ja tauolle siirryttiin kotijoukkueen johdossa 1–0.

Ottelun toinen puoliaika tarjosi kaikki draaman ainekset. TaPa pääsi kaatamaan kylmää vettä kotijoukkueen niskaan, kun Osku Aireston poikittaissyöttö katkaistiin hieman ennen puolirajaa. Syötön katkaissut Samuel Laitinen eteni väkevästi estelyistä huolimatta pelialuuen kulmaukseen, josta lähti tarkka keskitys täysin yksin jätetylle Ville Vuonnalalle, jolla oli helpohko työ tasoittaa lukemiksi 1–1.

Maalin jälkeen TaPa otti entistä selkeämmin pelin hallintaansa vahvasti pelanneen keskikenttänsä ansiosta. Kotijoukkueella etäisyydet venyivät entisestään ja kenttätasapaino oli toisella puoliajalla aiempaa pahemmin pielessä. Lisää kylmää vettä tulikin reilua puolta tuntia ennen päätösvihellystä, kun TaPan Mikko Malkamäki sai pallon noin 22 metrissä. Puolustuslinjan edessä kääntyillyttä Malkamäkeä ei häiritty tarpeeksi ja saatuaan jalkansa vapaaksi pallon tämä laukoi tarkasti tolpan juureen siirtäen vierailijat 1–2-johtoon.

Minuutit kuluivat ja pelin rytmi pysyi samanlaisena. TaPalla oli peli hyvin hallussa ja toisella puoliajalla Sinipaitojen pelaaminen näytti väsyneeltä ja haluttomalta. Toista kautta menossa oleva tappiottomien otteluiden sarja näytti vääjäämättä katkeavan.

Kymmenisen minuuttia ennen loppua vastuuvalmentajana toiminut Mika Kanerva päätti siirtyä kahteen kärkipelaajaan ja kolmen pelaajan alakertaan. Ratkaisu tuottikin tulosta kun käytännössä ensimmäisestä paikastaan Sinipaidat iskivät pelin tasoihin hienolla yksilösuorituksella. Pallo ajautui kulmassa juuri kärkeen nostetulle Otto Pitkäselle, joka jysäytti hirmuisella kierteisellä pommilla pallon maaliin. Maalintekijä itse kommentoi osumaa vaatimattomasti: ”Pallo pomppasi laidasta siihen päätyyn päin ja pakki lähti juoksemaan sitä kiinni, mutta sitten se lopettikin juoksemisen ja  pallo tuli mulle. Kerrasta taisin sitten lasauttaa. Kerran kaudessa veto osuu noin.”

Kotijoukkue sai maalista uutta virtaa ja pitkään sillassa olleena se pääsi jopa tuskastuttavan lähelle voittoa. Pepe Luoto sai pallon vauhtiin vasempaan laitaan ja leikkasi kohti rangaistuspilkkua, jolloin pallo karkasi Anssi Saihan ulottuville. Saihan laukaus tuli päin maalivahtia ja kimposi siitä suoraan Timo Kauppiselle, joka pamautti hirmuisen pommin joka tuli vielä optimaalisesti noin polvenkorkuisena. TaPa:n maalivahti venytti kuitenkin ilmiömäisen pelastuksen ja piti lukemat numeroissa 2–2.

Kun ottelu pelattiin loppuun ilman lisämaaleja, voidaan sanoa molemmille joukkueille varmaankin jääneen sopivasti hampaankoloon. Asetelmat jäivät ennalleen ja taistelu sarjan kärkipaikoista jatkuu varmasti aivan kauden lopulle saakka.

Päävalmentaja Mikko Jokelan ollessa poissa työesteen vuoksi peliä johtanut Mika Kanerva kommentoi ottelua mietteliäänä: ”Haluan kiittöö joukkuetta sitkeydestä, että nousiin loppuminuuteilla vielä tasoihin. TaPa oli nuori, liikkuva ja taisteleva porukka, ja näillä osa-alueilla oltiin ajoittain perässä. Meillä jäi paljon parannettavaa seuraavaan peliin, mutta käymme niitä asioita läpi joukkueen kanssa harjoituksissa.”

TamU-Kauppa

Pääyhteistyökumppanit

Tukemassa myös

4.2. Reipas - TamU 3 – 1

11.2. TamU naiset - TPV 0 – 7

4.2. TamU 2 - Union Plaani 0 – 2

25.2. klo 14 TamU - TPV

10.3. klo 14 TamU naiset - TuTo

24.3. klo 20 TamU 2 - EuPa