Tampereen derbystä tyly murska­tappio

04/08/2017
Otteluraportti

Suurin latauksin odotetusta Tampereen derbystä tuli Sinipaitojen osalta tuloksellisesti täydellinen mahalasku, kun punainen naapuri takoi taululle rumat 4–0 (1–0) -lukemat. TPV vei näin kiistatta Tampereen herruuden Kakkosessa kahden ottelun yhteismaalein 7–1. Katsomon puolella ilta oli upea, sillä paikalle oli saapunut lähes 2000 jalkapallon ystävää. Ottelun tunnelmaa dominoi Salhojankadun nurkkaukseen ahdettu yli 150-päinen Tampere Unitedin kannattajien ryhmä, joka piti Sinikaartin johdolla kovaa meteliä läpi koko ottelun ja vielä taiston tauttuakin.


Kakkonen

4 – 0

TPV pelasi ottelun alusta alkaen ylhäältä prässäten, ja hieman hermostuneen oloisilla Sinipaidoilla oli suuria vaikeuksia saada peliään auki. Kuuden minuutin kohdalla Sinipaidoilla oli kuitenkin jopa maali lähellä, kun Tero Intala pyörähti päätyrajalla ovelasti Valtteri Hiilloskorven ohi. Syöttö ei kuitenkaan aivan tavoittanut piikissä pelanneen Lauri Saaren kengänkärkeä maalin edestä.

Mauno Sirén ei onnistu tekopaikassa.
Mauno Sirén ei onnistu tekopaikassa.

Muutama minuutti myöhemmin Intala oli jälleen tapahtumien keskipisteessä prässättyään pallon pois maalivahti Henri Savolaselta. Pallo putosi lopulta Mauno Sirénin jalkaan, mutta tilanne tuli hänelle niin nopeasti, että veto jäi sen verran heppoiseksi, että Savolainen sai torjuttua sen maassa istuessaankin. Voidaan sanoa, että laitapuolustajan viimeistelyrutiini ei tilanteessa riittänyt.

Myös Tammelan Voima oli ottelussa tutulla paikallaan.
Myös Tammelan Voima oli ottelussa tutulla paikallaan.

Toisessa päässä ennakkoon Aamulehdessäkin hehkutettu Mika Ahonen oli jatkuvasti vaarallinen. Ensimmäisen kymmenminuuttisen paras paikka osui juuri kymmenen minuutin täyttyessä, kun Mohamed Koroman loistava pystysyöttö oli vapauttaa Ahosen avoimeen tekopaikkaan boksissa. Ensimmäinen kosketus kuitenkin petti Ahosen, ja pallo karkasi vastaan tulleen Juuso Auvisen syliin.

Vartin kohdalla TPV:n maali oli jälleen lähellä, kun Rudi Dieter keskitti oivallisesti maata pitkin, ja Mika Ahonen oli lähellä ehtiä sutimaan pallon maaliin etutolpalta. Heti perään TamU pääsi vastahyökkäykseen, jossa Matti Saarella oli kenties liikaakin aikaa katsoa keskitystään, ja lopulta kukkupallo Tero Intalalle oli niin hidas, että TPV-puolustus ehti iholle ennen kuin Intala sai palloa haltuun. Moni TamU-kannattaja näki tilanteessa aiheen jopa rangaistuspotkulle, kun Rudi Dieterin napit kopsahtivat kivuliaasti Intalan sääriluuhun.

Rudi Dieter kohtelee Tero Intalaa kaltoin boksissa.
Rudi Dieter kohtelee Tero Intalaa kaltoin boksissa.
Tero Intala kentän pinnassa.
Tero Intala kentän pinnassa.

Ottelu sai dramaattisen käänteen jakson puolen välin paikkeilla, kun toppari Tuomas Alanen törmäsi omaan maalivahtiinsa Juuso Auviseen. Tilanteessa Mika Ahonen oli jälleen pääsemäisillään läpi, kun Alanen liukui palloon viime hetkellä ja sai potkaistua sen sivurajaheitoksi. Pahaksi onneksi vastaan tullut maalivahti Auvinen sai pahan osuman Alasen polvesta, ja joutui hetken pelaamista yritettyään linkuttamaan vaihtoon. Ensimmäisten raporttien mukaan loukkaantuminen jäi kuitenkin lieväksi, eikä tällä tietoa uhkaa Auvisen kautta.

Paavo Näykki laukoo...
Paavo Näykki laukoo…

...ja pallo kimpoaa Santeri Salomaasta omaan maaliin.
…ja pallo kimpoaa Santeri Salomaasta omaan maaliin.

Tilanteen vaikutus pelin kulkuun oli kuitenkin dramaattinen. Maalin suulle kylmänä miehenä joutunut Jani Rantala sai kaivaa pallon maalista heti ensimmäisestä tilanteesta. Maalista ei toki Rantalaa voi syyttää. Vaaratilanne alkoi siitä, kun Leroy Maluka menetti Topias Järvelältä saamansa pallon keskikentän pohjalla TPV:n prässätessä. Paavo Näykki pelasi oivallisen seinäsyötön Mika Ahosen kanssa ja pääsi täysin vapaaseen maalintekopaikkaan boksiin. Hänen vetonsa epäonnistui täysin ja oli menossa maalin ohi, mutta kimposi epäonnisesti toppari Santeri Salomaan päästä omaan maaliin.

TPV juhlii maalia ja Sinikaarti jatkaa omien kannattamista. Tätä porukkaa ei hiljennetä.
TPV juhlii maalia ja Sinikaarti jatkaa omien kannattamista. Tätä porukkaa ei hiljennetä.

TamU ei takaiskusta suinkaan lamaantunut, vaan myös jakson loppupuolella saatiin luotua muutamia vaarallisia tilanteita. Ensimmäisessä Matti Saari pelasi veljelleen Laurille pallon täyteen vauhtiin boksiin, mutta Tommi Smeets sai pelastettua tilanteen viime hetkellä kulmaksi. Kulmatilanteessakin pallo oli lähellä pomppia Riku Oraksen pään kautta maalin eteen tutusti hiipineen Tuomas Alasen jalkoihin, mutta tilanne kuivui viime hetkellä kokoon. Myöhemmin Tero Intala pelasi vielä kerran pallon Lauri Saarelle vetopaikkaan boksiin, mutta veto lähti aivan liian myöhään ja jäi Juho Mattilan blokkaamaksi.

Riku Oras on hiukan myöhässä etutolpalla.
Riku Oras on hiukan myöhässä etutolpalla.
Tero Intala ohittaa Waltteri Hiilloskorven boksissa.
Tero Intala ohittaa Waltteri Hiilloskorven boksissa.
Lauri Saaren veto tulee blokatuksi.
Lauri Saaren veto tulee blokatuksi.

Jakson loppua kohti TPV muutti pelitapaansa siten, että kaikissa tilanteissa ei enää prässätty, vaan pallonriistoja pyrittiin tekemään myös alempana keskialueella tilanteissa, joissa TamU-puolustus on haavoittuvimmillaan. Muutaman kerran pallonriistoista seurasi erittäin vaarallisia vastahyökkäyksiä. Eräs näistä katkesi Rudi Dieteriin kohdistuneeseen Santeri Salomaan komeaan taklaukseen, jolle sininen yleisö hurrasi ja jota punainen protestoi tuomarin näyttäessä että jatketaan peliä.

Lisää maaleja ei kuitenkaan ensimmäisellä jaksolla enää nähty, ja näin taukoa lähdettiin viettämään jännittävissä 1–0-lukemissa. Puolin ja toisin huono terävyys hyökkäyspäässä oli syy siihen, että lisämaaleja ei nähty, mutta totuuden nimissä TamU-puolustuksessa nähtiin enemmän viime hetken pelastuksia kuin toisessa päässä.

Osa Sinikaartista seurasi ottelua anniskelualueelta, kun varattuun katsomoon eivät kaikki mahtuneet.
Osa Sinikaartista seurasi ottelua anniskelualueelta, kun varattuun katsomoon eivät kaikki mahtuneet.

Lukemat repeävät rumiksi toisella jaksolla

Toisen jakson ensimmäinen viisiminuuttinen oli TamUlta hyvää peliä. Hyvä jakso kulminoitui nimenomaan jakson viidennellä minuutilla siihen, että Matti Saari näytti mitä voi pallon kanssa tehdä kun saa vähänkin liikaa tilaa. Sinipaitojen harmiksi yllättävä kaukolaukaus noin 25 metristä pamahti kuitenkin kierteisenä tolpan sisäreunasta diagonaalisesti ulos TamU-yleisön haukkoessa henkeään.

Vain pari minuuttia myöhemmin pallo olikin sitten TamU-maalissa. Pallo pelattiin Paavo Näykille juoksuun vasemmalla laidalle, josta hän leikkasi keskelle ja siirsi pallon Mika Ahoselle. Tämä löysi oikealta laidalta hienon taustajuoksun tehneen Rudi Dieterin, joka ei erehtynyt varmasta maalipaikasta. Erittäin kaunis maali.

Vielä 2–0-tilanteessakin Unitedin toivo eli. Palloa saatiin pidettyä hyvin hallussa, ja se saatiin tuotua vaaralliselle etäisyydelle TPV:n maalista. Viimeisellä 20 metrillä eväät kuitenkin loppuivat kerta toisensa jälkeen. Sinipaitojen kannalta kaikkein turhauttavin tilanne oli juuri ennen tunnin täyttymistä tapahtunut Matti Saaren hieno läpisyöttö, joka päättyi Lauri Saaren kompurointiin juuri kun olisi ollut mahdollisuus murtautua avoimeen tekopaikkaan.

Mika Ahonen joutui jättämään kentän tunnin kohdalla.
Mika Ahonen joutui jättämään kentän tunnin kohdalla.

Heti tunnin täyttymisen jälkeen TamU koki jo lähes lamauttavan iskun. Sekava keskikentän pallottelu päättyi Leroy Malukan heikkoon syöttöön, jonka Paavo Näykki katkaisi. Tomi Ylinen syötti kentälle toiselle jaksolle vaihdetun Waltteri Riihimäen puolittain läpi, ja tämä harhautteli itsensä komeasti vetopaikkaan Jani Rantalan eteen. Laukaus painui maalivahdin kainalon alta verkon perukoille kun Santeri Salomaakaan ei ehtinyt liukua enää pallon tielle.

Mehdi Fennanen pää ja Henri Savolaisen nyrkki kohtaavat kivuliaasti.
Mehdi Fennanen pää ja Henri Savolaisen nyrkki kohtaavat kivuliaasti.

TamU ei suinkaan luovuttanut jo melko toivottomalta vaikuttaneessa 3–0-tilanteessa. Yksi parhaista tilaisuuksista tulla vielä peliin mukaan saatiin kun Valtteri Hiilloskorpi rikkoi Mauno Siréniä kortin arvoisesti vasemmalla laidalla kymmenisen metrin päässä päätyrajasta. Matti Saari asettui tutusti pallon taakse ja haki Mehdi Fennanen päätä etutolpalta. Pallontavoittelutilanne päättyi Fennanen pään ja maalivahti Henri Savolaisen nyrkin yhteentörmäykseen. Muutama TamU-pelaaja viittelöi tuomarin suuntaan ja tilanne meni vahvasti tunteisiin myös aivan vieressä TamU-kannattajien katsomossa, mutta jälkeenpäin katsoen tilanne näyttää melko tavanomaiselta pallontavoittelutilanteelta, jossa tuli ikävä yhteentörmäys. Fennanekin pystyi jatkamaan peliä lyhyen huollon jälkeen.

Riku Oras vetopaikassa.
Riku Oras vetopaikassa.
Mauno Sirénin keskitys jää Riku Oraksen taakse.
Mauno Sirénin keskitys jää Riku Oraksen taakse.
Sinikaarti ei missään vaiheessa luovuttanut, vaan kannustus jatkui läpi ottelun.
Sinikaarti ei missään vaiheessa luovuttanut, vaan kannustus jatkui läpi ottelun.

Mitään varsinaista loppukiriä TamU ei kuitenkaan pystynyt kehittämään. Sen sijaan pallonmenetykset ja vaaralliset TPV-hyökkäykset jatkuivat, mutta numeroiden ollessa jo selvät oli TPV:nkin hyökkäyksistä ja varsinkin viimeistely-yrityksistä kadonnut paras terä. Lopulta Paavo Näykille tarjoiltiin sellainen paikka, josta ei enää voinut erehtyä. Tilanne lähti jälleen liikkeelle keskialueen pallonmenetyksestä ja TPV:n nopeasta suunnanmuutoksesta. Maalivahti Jani Rantala tuli vastaan kauas rangaistusalueen ulkopuolelle, mutta Näykki kiersi hänet helposti ja siirsi pallon tyhjään maaliin.

Verneri Uimonen jaksoi yrittää loppuun asti.
Verneri Uimonen jaksoi yrittää loppuun asti.

Näykin maalista syntyneet 4–0-lukemat jäivät myös ottelun loppulukemiksi. Koko siniselle seurayhteisölle ilta oli pelitapahtumien kannalta valtava pettymys, sillä olihan koko seurayhteisössä ollut niin joukkueen sisällä kuin kannattajienkin parissa vahva usko siihen, että TPV olisi mahdollista haastaa tosissaan. Pettymys ei kuitenkaan näkynyt katsomossa päätösvihellyksen jälkeen, vaan laulu raikui Sinikaartin katsomosta pelaajien tullessa kiittämään kannattajia, ja jatkui vielä senkin jälkeen, kun pelaajat olivat jo poistuneet kentältä. Kannattajat näyttivät jälleen, että he seisovat joukkueen takana aina ja kaikissa tilanteissa.

Pääkatsomo tyhjeni nopeasti ottelun tauottua.
Pääkatsomo tyhjeni nopeasti ottelun tauottua.

Kommentit ottelun jälkeen

”Ei pitäisi olla mutta tänään oli”, vastasi kapteeni Riku Oras kun TamU-TV:n Tarmo Lyytikäinen kysyi oliko TPV 4–0-lukemien verran TamU parempi. ”Tulokselle pitää olla nöyrä. Tänään TPV viimeisteli niin, että ansaitsivat voittonsa. Me emme saaneet kunnon kiriä emmekä luotua hyviä maalipaikkoja, niin emme ansainneet tästä pelistä tämän enempää.”

”TPV onnistui tänään ottamaan meidän pallollisen pelin kokonaan pois ja prässäsi erinomaisesti. Emme päässeet pelaamaan toppareilta prässin ohi ja keskikentällä tuli liian paljon pallonmenetyksiä. Tilaa ei löytynyt keskeltä, ja olisi pitänyt tajuta aiemmin löytää se laidalta”, Oras analysoi.

”Nyt tämä peli unohdetaan. Meillä on kuitenkin loppukausi aikaa nousta taulukossa. Seitsemän edellistä peliä oli hyviä, ja pystymme voittamaan jokaisen joukkueen tässä sarjassa. Nyt tätä tulosta ei vain voi enää muuttaa”, päätti Oras kommenttinsa.

Joukkue kiittää Sinikaartia kannustuksesta.
Joukkue kiittää Sinikaartia kannustuksesta.

Päävalmentaja Mikko Mäkelä oli luonnollisesti syvästi pettynyt ottelun jälkeen ja antoi kommentit otteluraporttiin vasta yön yli nukuttuaan. ”Emme päässeet lähellekään omaa tasoamme, mikä näkyi valtavina syöttövirheinä, kaksinkamppailuissa, reagoinnissa, äänenkäytössä, pelinopeudessa ja varsinkin peli-ilmeessä. Olen miettinyt syitä tähän asiaan ja päällimmäisenä tulee mieleen jännitys ja liika latautuminen. Monelle oli ensimmäinen kerta kun pelasivat vähän isomman yleisön edessä, ja kun kyseessä oli vielä derby, niin tällä kertaa se oli vain ehkä liian iso peli”, arvioi päävalmentaja.

”Varmasti opimme seurana taas todella paljon ja mikä hienointa, oli mahtava nähdä mikä kannustus oli siniselle Tammelassa. Vaikka kentällä hävittiin 4–0 niin katsomossa vietiin 6–0. Pelejä pystyy aina parantamaan ja välillä tulee vaan heikkoja pelejä. Meillä oli seitsemän ottelun hyvä putki päällä ja putkethan on tehty rikottaviksi. Meillä taistelu jatkuu sarjapaikan puolesta. Tsemiä TPV:lle loppukauteen”, Mäkelä päättää.

Pelaajien päät olivat ymmärrettävästi painuksissa ottelun jälkeen.
Pelaajien päät olivat ymmärrettävästi painuksissa ottelun jälkeen.

Ottelussa vieraskannattajien kulmauksessa Sinikaartin mukana laulanut Tampere Unitedin varapuheenjohtaja Antti Niemistö toteaa derbypäivän olleen tuloksesta huolimatta seuralle iso askel eteenpäin: ”Tällaiset kokemukset tiivistävät seurayhteisöämme entisestään, ja osoitimme samalla, millainen kannattajapotentiaali Tampere Unitedilla on.”

”Me olemme kannattajien seura, ja torstaina näytimme mitä se tarkoittaa. Meillä ei ole jaottelua kannattajiin ja tavalliseen yleisöön, vaan meillä kaikki ovat kannattajia, ja valitsevat vapaasti haluavatko kannattaa Tampere Unitedia laulaen päädyssä vai pääkatsomosta hieman maltillisemmin hurraten. Kannattajakatsomossa on takarivissä tilaa minunlaisille hieman rauhallisemminkin kannattaville – ja kotipeleissä tietysti voi siirtyä päädyssä myös hiukan sivummalle jos aivan ytimessä meno tuntuu liian kovalta”, pitkästä aikaa Tammelassa kannattajien mukaan ehtinyt Niemistö kuvailee.

Erityisesti Niemistön mieltä ilahdutti miten monenlaista väkeä kannattajakatsomossa nähtiin. ”Oli hienoa nähdä kannattajakatsomossa sankoin joukoin uusia ihmisiä vauvasta vaariin. Moni varmasti palaa taas kotiotteluissa pääkatsomoon, mutta toivottavasti suuri osa innostuu ääneen kannattamisesta ja liittyy päätykatsomoon reilun viikon päästä, kun pelaamme taas Tammelassa. Myös vierasotteluissa olisi mukava nähdä entistäkin suurempi joukko ihmisiä Sinikaartin mukana”, TamUn ottelutapahtumien järjestelyistä vastaava Niemistö toteaa.

”Saavutimme derbyssä seurana asioita, joita ei olisi ollut tällä kaudella saavutettavissa missään muussa ottelussa. Sarjapaikan säilyttämiseen vielä vaadittavat pisteet voimme napata muissa otteluissa. Luotto tähän on vakaa”, Niemistö päättää.

Seuraavan kerran Tampere United pelaa reilun viikon päästä lauantaina 12.8. Silloin Tammelassa vierailee putoamisviivan alle jämähtänyt ja sieltä vielä nousua hakeva Nummelan Palloseura. Tervetuloa silloin mukaan päätyyn tai pääkatsomoon oman valinnan mukaan!

Kakkonen

4 – 0

( 1 – 0 )

Yleisöä:
1981

27' Oma maali
53' Rudi Dieter
63' Waltteri Riihimäki
82' Paavo Näykki

Yleisöä:
1981

17 Juuso Auvinen 25'
2 Mauno Sirén
4 Topias Järvelä 60'
8 Riku Oras C
10 Matti Saari 69'
11 Lauri Saari
20 Verneri Uimonen
22 Tuomas Alanen
23 Tero Intala
24 Santeri Salomaa
52 Leroy Maluka
1 Jani Rantala 25'
6 Sampo Ojala
7 Jussi Rasva
9 Tuomas Lehti 69'
16 Mehdi Fennane 60'
18 Sasu Nieminen
19 Valtteri Uimonen
5Tommi SmeetsC
8Mohamed Koromakeltainen kortti 28’vaihtoon 46’
9Rudi Dietervaihtoon 65’
11Paavo Näykki
13Mika Ahonenvaihtoon 60’
21Mikko Innanen
23Joonas Rantala
24Valtteri Hiilloskorpikeltainen kortti 65’
25Juho Mattila
29Henri Savolainen
56Tomi Ylinen
1Miika Kalliomäki
3Risto Vihinen
4Eino-Veikko Ekvaihdosta 60’
6Jari Nikkilä
14Waltteri Riihimäkivaihdosta 46’
17Jesse Oksanenvaihdosta 65’

TamU-Kauppa

Pääyhteistyökumppanit

Tukemassa myös

18.2. TamU - Ilves 2 1 – 1

11.2. TamU naiset - TPV 0 – 7

18.2. TamU 2 - Ylöjärvi United 3 – 0

10.3. klo 14 TamU - FC Futura

10.3. klo 20 TamU naiset - TKT

24.3. klo 20 TamU 2 - EuPa