4.8.2017

 
 

Tampereen derbyst√§ tyly murska­tappioSuurin latauksin odotetusta Tampereen derbyst√§ tuli Sinipaitojen osalta tuloksellisesti t√§ydellinen mahalasku, kun punainen naapuri takoi taululle rumat 4‚Äď0 (1‚Äď0) -lukemat. TPV vei n√§in kiistatta Tampereen herruuden Kakkosessa kahden ottelun yhteismaalein 7‚Äď1. Katsomon puolella ilta oli upea, sill√§ paikalle oli saapunut l√§hes 2000 jalkapallon yst√§v√§√§. Ottelun tunnelmaa dominoi Salhojankadun nurkkaukseen ahdettu yli 150-p√§inen Tampere Unitedin kannattajien ryhm√§, joka piti Sinikaartin johdolla kovaa meteli√§ l√§pi koko ottelun ja viel√§ taiston tauttuakin.

TPV pelasi ottelun alusta alkaen ylhäältä prässäten, ja hieman hermostuneen oloisilla Sinipaidoilla oli suuria vaikeuksia saada peliään auki. Kuuden minuutin kohdalla Sinipaidoilla oli kuitenkin jopa maali lähellä, kun Tero Intala pyörähti päätyrajalla ovelasti Valtteri Hiilloskorven ohi. Syöttö ei kuitenkaan aivan tavoittanut piikissä pelanneen Lauri Saaren kengänkärkeä maalin edestä.

Mauno Sirén ei onnistu tekopaikassa.

Mauno Sirén ei onnistu tekopaikassa.

Muutama minuutti myöhemmin Intala oli jälleen tapahtumien keskipisteessä prässättyään pallon pois maalivahti Henri Savolaselta. Pallo putosi lopulta Mauno Sirénin jalkaan, mutta tilanne tuli hänelle niin nopeasti, että veto jäi sen verran heppoiseksi, että Savolainen sai torjuttua sen maassa istuessaankin. Voidaan sanoa, että laitapuolustajan viimeistelyrutiini ei tilanteessa riittänyt.

Myös Tammelan Voima oli ottelussa tutulla paikallaan.

Myös Tammelan Voima oli ottelussa tutulla paikallaan.

Toisessa päässä ennakkoon Aamulehdessäkin hehkutettu Mika Ahonen oli jatkuvasti vaarallinen. Ensimmäisen kymmenminuuttisen paras paikka osui juuri kymmenen minuutin täyttyessä, kun Mohamed Koroman loistava pystysyöttö oli vapauttaa Ahosen avoimeen tekopaikkaan boksissa. Ensimmäinen kosketus kuitenkin petti Ahosen, ja pallo karkasi vastaan tulleen Juuso Auvisen syliin.

Vartin kohdalla TPV:n maali oli jälleen lähellä, kun Rudi Dieter keskitti oivallisesti maata pitkin, ja Mika Ahonen oli lähellä ehtiä sutimaan pallon maaliin etutolpalta. Heti perään TamU pääsi vastahyökkäykseen, jossa Matti Saarella oli kenties liikaakin aikaa katsoa keskitystään, ja lopulta kukkupallo Tero Intalalle oli niin hidas, että TPV-puolustus ehti iholle ennen kuin Intala sai palloa haltuun. Moni TamU-kannattaja näki tilanteessa aiheen jopa rangaistuspotkulle, kun Rudi Dieterin napit kopsahtivat kivuliaasti Intalan sääriluuhun.

Rudi Dieter kohtelee Tero Intalaa kaltoin boksissa.

Rudi Dieter kohtelee Tero Intalaa kaltoin boksissa.

Tero Intala kentän pinnassa.

Tero Intala kentän pinnassa.

Ottelu sai dramaattisen käänteen jakson puolen välin paikkeilla, kun toppari Tuomas Alanen törmäsi omaan maalivahtiinsa Juuso Auviseen. Tilanteessa Mika Ahonen oli jälleen pääsemäisillään läpi, kun Alanen liukui palloon viime hetkellä ja sai potkaistua sen sivurajaheitoksi. Pahaksi onneksi vastaan tullut maalivahti Auvinen sai pahan osuman Alasen polvesta, ja joutui hetken pelaamista yritettyään linkuttamaan vaihtoon. Ensimmäisten raporttien mukaan loukkaantuminen jäi kuitenkin lieväksi, eikä tällä tietoa uhkaa Auvisen kautta.

Paavo Näykki laukoo...

Paavo N√§ykki laukoo…

...ja pallo kimpoaa Santeri Salomaasta omaan maaliin.

…ja pallo kimpoaa Santeri Salomaasta omaan maaliin.


Tilanteen vaikutus pelin kulkuun oli kuitenkin dramaattinen. Maalin suulle kylmänä miehenä joutunut Jani Rantala sai kaivaa pallon maalista heti ensimmäisestä tilanteesta. Maalista ei toki Rantalaa voi syyttää. Vaaratilanne alkoi siitä, kun Leroy Maluka menetti Topias Järvelältä saamansa pallon keskikentän pohjalla TPV:n prässätessä. Paavo Näykki pelasi oivallisen seinäsyötön Mika Ahosen kanssa ja pääsi täysin vapaaseen maalintekopaikkaan boksiin. Hänen vetonsa epäonnistui täysin ja oli menossa maalin ohi, mutta kimposi epäonnisesti toppari Santeri Salomaan päästä omaan maaliin.

TPV juhlii maalia ja Sinikaarti jatkaa omien kannattamista. Tätä porukkaa ei hiljennetä.

TPV juhlii maalia ja Sinikaarti jatkaa omien kannattamista. Tätä porukkaa ei hiljennetä.

TamU ei takaiskusta suinkaan lamaantunut, vaan myös jakson loppupuolella saatiin luotua muutamia vaarallisia tilanteita. Ensimmäisessä Matti Saari pelasi veljelleen Laurille pallon täyteen vauhtiin boksiin, mutta Tommi Smeets sai pelastettua tilanteen viime hetkellä kulmaksi. Kulmatilanteessakin pallo oli lähellä pomppia Riku Oraksen pään kautta maalin eteen tutusti hiipineen Tuomas Alasen jalkoihin, mutta tilanne kuivui viime hetkellä kokoon. Myöhemmin Tero Intala pelasi vielä kerran pallon Lauri Saarelle vetopaikkaan boksiin, mutta veto lähti aivan liian myöhään ja jäi Juho Mattilan blokkaamaksi.

Riku Oras on hiukan myöhässä etutolpalla.

Riku Oras on hiukan myöhässä etutolpalla.

Tero Intala ohittaa Waltteri Hiilloskorven boksissa.

Tero Intala ohittaa Waltteri Hiilloskorven boksissa.

Lauri Saaren veto tulee blokatuksi.

Lauri Saaren veto tulee blokatuksi.

Jakson loppua kohti TPV muutti pelitapaansa siten, että kaikissa tilanteissa ei enää prässätty, vaan pallonriistoja pyrittiin tekemään myös alempana keskialueella tilanteissa, joissa TamU-puolustus on haavoittuvimmillaan. Muutaman kerran pallonriistoista seurasi erittäin vaarallisia vastahyökkäyksiä. Eräs näistä katkesi Rudi Dieteriin kohdistuneeseen Santeri Salomaan komeaan taklaukseen, jolle sininen yleisö hurrasi ja jota punainen protestoi tuomarin näyttäessä että jatketaan peliä.

Lis√§√§ maaleja ei kuitenkaan ensimm√§isell√§ jaksolla en√§√§ n√§hty, ja n√§in taukoa l√§hdettiin viett√§m√§√§n j√§nnitt√§viss√§ 1‚Äď0-lukemissa. Puolin ja toisin huono ter√§vyys hy√∂kk√§ysp√§√§ss√§ oli syy siihen, ett√§ lis√§maaleja ei n√§hty, mutta totuuden nimiss√§ TamU-puolustuksessa n√§htiin enemm√§n viime hetken pelastuksia kuin toisessa p√§√§ss√§.

Osa Sinikaartista seurasi ottelua anniskelualueelta, kun varattuun katsomoon eivät kaikki mahtuneet.

Osa Sinikaartista seurasi ottelua anniskelualueelta, kun varattuun katsomoon eivät kaikki mahtuneet.

Lukemat repeävät rumiksi toisella jaksolla

Toisen jakson ensimmäinen viisiminuuttinen oli TamUlta hyvää peliä. Hyvä jakso kulminoitui nimenomaan jakson viidennellä minuutilla siihen, että Matti Saari näytti mitä voi pallon kanssa tehdä kun saa vähänkin liikaa tilaa. Sinipaitojen harmiksi yllättävä kaukolaukaus noin 25 metristä pamahti kuitenkin kierteisenä tolpan sisäreunasta diagonaalisesti ulos TamU-yleisön haukkoessa henkeään.

Vain pari minuuttia myöhemmin pallo olikin sitten TamU-maalissa. Pallo pelattiin Paavo Näykille juoksuun vasemmalla laidalle, josta hän leikkasi keskelle ja siirsi pallon Mika Ahoselle. Tämä löysi oikealta laidalta hienon taustajuoksun tehneen Rudi Dieterin, joka ei erehtynyt varmasta maalipaikasta. Erittäin kaunis maali.

Viel√§ 2‚Äď0-tilanteessakin Unitedin toivo eli. Palloa saatiin pidetty√§ hyvin hallussa, ja se saatiin tuotua vaaralliselle et√§isyydelle TPV:n maalista. Viimeisell√§ 20 metrill√§ ev√§√§t kuitenkin loppuivat kerta toisensa j√§lkeen. Sinipaitojen kannalta kaikkein turhauttavin tilanne oli juuri ennen tunnin t√§yttymist√§ tapahtunut Matti Saaren hieno l√§pisy√∂tt√∂, joka p√§√§ttyi Lauri Saaren kompurointiin juuri kun olisi ollut mahdollisuus murtautua avoimeen tekopaikkaan.

Mika Ahonen joutui jättämään kentän tunnin kohdalla.

Mika Ahonen joutui jättämään kentän tunnin kohdalla.

Heti tunnin täyttymisen jälkeen TamU koki jo lähes lamauttavan iskun. Sekava keskikentän pallottelu päättyi Leroy Malukan heikkoon syöttöön, jonka Paavo Näykki katkaisi. Tomi Ylinen syötti kentälle toiselle jaksolle vaihdetun Waltteri Riihimäen puolittain läpi, ja tämä harhautteli itsensä komeasti vetopaikkaan Jani Rantalan eteen. Laukaus painui maalivahdin kainalon alta verkon perukoille kun Santeri Salomaakaan ei ehtinyt liukua enää pallon tielle.

Mehdi Fennanen pää ja Henri Savolaisen nyrkki kohtaavat kivuliaasti.

Mehdi Fennanen pää ja Henri Savolaisen nyrkki kohtaavat kivuliaasti.

TamU ei suinkaan luovuttanut jo melko toivottomalta vaikuttaneessa 3‚Äď0-tilanteessa. Yksi parhaista tilaisuuksista tulla viel√§ peliin mukaan saatiin kun Valtteri Hiilloskorpi rikkoi Mauno Sir√©ni√§ kortin arvoisesti vasemmalla laidalla kymmenisen metrin p√§√§ss√§ p√§√§tyrajasta. Matti Saari asettui tutusti pallon taakse ja haki Mehdi Fennanen p√§√§t√§ etutolpalta. Pallontavoittelutilanne p√§√§ttyi Fennanen p√§√§n ja maalivahti Henri Savolaisen nyrkin yhteent√∂rm√§ykseen. Muutama TamU-pelaaja viittel√∂i tuomarin suuntaan ja tilanne meni vahvasti tunteisiin my√∂s aivan vieress√§ TamU-kannattajien katsomossa, mutta j√§lkeenp√§in katsoen tilanne n√§ytt√§√§ melko tavanomaiselta pallontavoittelutilanteelta, jossa tuli ik√§v√§ yhteent√∂rm√§ys. Fennanekin pystyi jatkamaan peli√§ lyhyen huollon j√§lkeen.

Riku Oras vetopaikassa.

Riku Oras vetopaikassa.

Mauno Sirénin keskitys jää Riku Oraksen taakse.

Mauno Sirénin keskitys jää Riku Oraksen taakse.

Sinikaarti ei missään vaiheessa luovuttanut, vaan kannustus jatkui läpi ottelun.

Sinikaarti ei missään vaiheessa luovuttanut, vaan kannustus jatkui läpi ottelun.

Mitään varsinaista loppukiriä TamU ei kuitenkaan pystynyt kehittämään. Sen sijaan pallonmenetykset ja vaaralliset TPV-hyökkäykset jatkuivat, mutta numeroiden ollessa jo selvät oli TPV:nkin hyökkäyksistä ja varsinkin viimeistely-yrityksistä kadonnut paras terä. Lopulta Paavo Näykille tarjoiltiin sellainen paikka, josta ei enää voinut erehtyä. Tilanne lähti jälleen liikkeelle keskialueen pallonmenetyksestä ja TPV:n nopeasta suunnanmuutoksesta. Maalivahti Jani Rantala tuli vastaan kauas rangaistusalueen ulkopuolelle, mutta Näykki kiersi hänet helposti ja siirsi pallon tyhjään maaliin.

Verneri Uimonen jaksoi yrittää loppuun asti.

Verneri Uimonen jaksoi yrittää loppuun asti.

N√§ykin maalista syntyneet 4‚Äď0-lukemat j√§iv√§t my√∂s ottelun loppulukemiksi. Koko siniselle seurayhteis√∂lle ilta oli pelitapahtumien kannalta valtava pettymys, sill√§ olihan koko seurayhteis√∂ss√§ ollut niin joukkueen sis√§ll√§ kuin kannattajienkin parissa vahva usko siihen, ett√§ TPV olisi mahdollista haastaa tosissaan. Pettymys ei kuitenkaan n√§kynyt katsomossa p√§√§t√∂svihellyksen j√§lkeen, vaan laulu raikui Sinikaartin katsomosta pelaajien tullessa kiitt√§m√§√§n kannattajia, ja jatkui viel√§ senkin j√§lkeen, kun pelaajat olivat jo poistuneet kent√§lt√§. Kannattajat n√§yttiv√§t j√§lleen, ett√§ he seisovat joukkueen takana aina ja kaikissa tilanteissa.

Pääkatsomo tyhjeni nopeasti ottelun tauottua.

Pääkatsomo tyhjeni nopeasti ottelun tauottua.

Kommentit ottelun jälkeen

”Ei pit√§isi olla mutta t√§n√§√§n oli”, vastasi kapteeni Riku Oras kun TamU-TV:n Tarmo Lyytik√§inen kysyi oliko TPV 4‚Äď0-lukemien verran TamU parempi. ”Tulokselle pit√§√§ olla n√∂yr√§. T√§n√§√§n TPV viimeisteli niin, ett√§ ansaitsivat voittonsa. Me emme saaneet kunnon kiri√§ emmek√§ luotua hyvi√§ maalipaikkoja, niin emme ansainneet t√§st√§ pelist√§ t√§m√§n enemp√§√§.”

”TPV onnistui t√§n√§√§n ottamaan meid√§n pallollisen pelin kokonaan pois ja pr√§ss√§si erinomaisesti. Emme p√§√§sseet pelaamaan toppareilta pr√§ssin ohi ja keskikent√§ll√§ tuli liian paljon pallonmenetyksi√§. Tilaa ei l√∂ytynyt keskelt√§, ja olisi pit√§nyt tajuta aiemmin l√∂yt√§√§ se laidalta”, Oras analysoi.

”Nyt t√§m√§ peli unohdetaan. Meill√§ on kuitenkin loppukausi aikaa nousta taulukossa. Seitsem√§n edellist√§ peli√§ oli hyvi√§, ja pystymme voittamaan jokaisen joukkueen t√§ss√§ sarjassa. Nyt t√§t√§ tulosta ei vain voi en√§√§ muuttaa”, p√§√§tti Oras kommenttinsa.

Joukkue kiittää Sinikaartia kannustuksesta.

Joukkue kiittää Sinikaartia kannustuksesta.

P√§√§valmentaja Mikko M√§kel√§ oli luonnollisesti syv√§sti pettynyt ottelun j√§lkeen ja antoi kommentit otteluraporttiin vasta y√∂n yli nukuttuaan. ”Emme p√§√§sseet l√§hellek√§√§n omaa tasoamme, mik√§ n√§kyi valtavina sy√∂tt√∂virhein√§, kaksinkamppailuissa, reagoinnissa, √§√§nenk√§yt√∂ss√§, pelinopeudessa ja varsinkin peli-ilmeess√§. Olen miettinyt syit√§ t√§h√§n asiaan ja p√§√§llimm√§isen√§ tulee mieleen j√§nnitys ja liika latautuminen. Monelle oli ensimm√§inen kerta kun pelasivat v√§h√§n isomman yleis√∂n edess√§, ja kun kyseess√§ oli viel√§ derby, niin t√§ll√§ kertaa se oli vain ehk√§ liian iso peli”, arvioi p√§√§valmentaja.

”Varmasti opimme seurana taas todella paljon ja mik√§ hienointa, oli mahtava n√§hd√§ mik√§ kannustus oli siniselle Tammelassa. Vaikka kent√§ll√§ h√§vittiin 4‚Äď0 niin katsomossa vietiin 6‚Äď0. Pelej√§ pystyy aina parantamaan ja v√§lill√§ tulee vaan heikkoja pelej√§. Meill√§ oli seitsem√§n ottelun hyv√§ putki p√§√§ll√§ ja putkethan on tehty rikottaviksi. Meill√§ taistelu jatkuu sarjapaikan puolesta. Tsemi√§ TPV:lle loppukauteen”, M√§kel√§ p√§√§tt√§√§.

Pelaajien päät olivat ymmärrettävästi painuksissa ottelun jälkeen.

Pelaajien päät olivat ymmärrettävästi painuksissa ottelun jälkeen.

Ottelussa vieraskannattajien kulmauksessa Sinikaartin mukana laulanut Tampere Unitedin varapuheenjohtaja Antti Niemist√∂ toteaa derbyp√§iv√§n olleen tuloksesta huolimatta seuralle iso askel eteenp√§in: ”T√§llaiset kokemukset tiivist√§v√§t seurayhteis√∂√§mme entisest√§√§n, ja osoitimme samalla, millainen kannattajapotentiaali Tampere Unitedilla on.”

”Me olemme kannattajien seura, ja torstaina n√§ytimme mit√§ se tarkoittaa. Meill√§ ei ole jaottelua kannattajiin ja tavalliseen yleis√∂√∂n, vaan meill√§ kaikki ovat kannattajia, ja valitsevat vapaasti haluavatko kannattaa Tampere Unitedia laulaen p√§√§dyss√§ vai p√§√§katsomosta hieman maltillisemmin hurraten. Kannattajakatsomossa on takariviss√§ tilaa minunlaisille hieman rauhallisemminkin kannattaville ‚Äď ja kotipeleiss√§ tietysti voi siirty√§ p√§√§dyss√§ my√∂s hiukan sivummalle jos aivan ytimess√§ meno tuntuu liian kovalta”, pitk√§st√§ aikaa Tammelassa kannattajien mukaan ehtinyt Niemist√∂ kuvailee.

Erityisesti Niemist√∂n mielt√§ ilahdutti miten monenlaista v√§ke√§ kannattajakatsomossa n√§htiin. ”Oli hienoa n√§hd√§ kannattajakatsomossa sankoin joukoin uusia ihmisi√§ vauvasta vaariin. Moni varmasti palaa taas kotiotteluissa p√§√§katsomoon, mutta toivottavasti suuri osa innostuu √§√§neen kannattamisesta ja liittyy p√§√§tykatsomoon reilun viikon p√§√§st√§, kun pelaamme taas Tammelassa. My√∂s vierasotteluissa olisi mukava n√§hd√§ entist√§kin suurempi joukko ihmisi√§ Sinikaartin mukana”, TamUn ottelutapahtumien j√§rjestelyist√§ vastaava Niemist√∂ toteaa.

”Saavutimme derbyss√§ seurana asioita, joita ei olisi ollut t√§ll√§ kaudella saavutettavissa miss√§√§n muussa ottelussa. Sarjapaikan s√§ilytt√§miseen viel√§ vaadittavat pisteet voimme napata muissa otteluissa. Luotto t√§h√§n on vakaa”, Niemist√∂ p√§√§tt√§√§.

Seuraavan kerran Tampere United pelaa reilun viikon päästä lauantaina 12.8. Silloin Tammelassa vierailee putoamisviivan alle jämähtänyt ja sieltä vielä nousua hakeva Nummelan Palloseura. Tervetuloa silloin mukaan päätyyn tai pääkatsomoon oman valinnan mukaan!

5 Tommi Smeets C
8 Mohamed Koroma keltainen kortti 28’ vaihtoon 46’
9 Rudi Dieter vaihtoon 65’
11 Paavo Näykki
13 Mika Ahonen vaihtoon 60’
21 Mikko Innanen
23 Joonas Rantala
24 Valtteri Hiilloskorpi keltainen kortti 65’
25 Juho Mattila
29 Henri Savolainen
56 Tomi Ylinen
1 Miika Kalliomäki
3 Risto Vihinen
4 Eino-Veikko Ek vaihdosta 60’
6 Jari Nikkilä
14 Waltteri Riihimäki vaihdosta 46’
17 Jesse Oksanen vaihdosta 65’