Tampere Unitedin talous hyvässä kunnossa – jälleen ylijäämäinen tilinpäätös

19/04/2022 Seura
Uutinen

Tampere Unitedin kausi 2021 oli urheilullisesti täysosuma, ja myös taloudellisesti seura jatkoi vakaata kehitystään. Seuran tilinpäätös näyttää, että 15.11.2020 alkaneen ja 14.11.2021 päättyneen tilikauden tulos on 8 322,63 euroa ylijäämäinen. Kun edellisen tilikauden tulos oli peräti 11 817,72 euroa ylijäämäinen, voidaan sanoa, että Tampere United on selvinnyt koronapandemian tuomista haasteista erinomaisesti. Samalla urheilullisesti on saavutettu tavoitteet, kun miesten edustusjoukkue ja miesten kakkosjoukkue nousivat sarjatasoa ylemmäksi ja naisten edustusjoukkue näyttää vakiinnuttavan asemansa vähintään Kolmosen tasolle. Lisäksi seuran junioritoiminta jatkaa vahvaa kasvuaan. Seuran positiivinen kehitys näkyy myös taseessa, jonka loppusumma on nyt 86 104,71 euroa ja kasvua vuodentakaiseen on lähes 30 000 euroa.

Tilinpäätös 2021

  • Tilikausi alkoi 15.11.2020 ja päättyi 14.11.2021
  • Seuran tulos 8 322,63 € ylijäämäinen
  • Seuran kokonausmenot 250 151,11 €
  • Miesten edustusjoukkueen tulos 2 690,83 € alijäämäinen
  • Miesten edustusjoukkueen menot 92 366,46 € (sisältää varainhankinnan menot)

Onnistuimme kasvattamaan miesten edustusjoukkueen yhteistyö­kumppanuuksien tuottoja mukavasti, kun edellisenä vuonna lukema oli reilu 36 000 euroa ja nyt päästiin jo niukasti yli 40 000 euron

- Antti Niemistö
Tampere Unitedin puheenjohtaja

Erityinen kiitos pitää antaa niille lukuisille Tampere Unitedin kannattajille, jotka maksavat seuran jäsenmaksun vuodesta toiseen siksi, että he haluavat tukea seuran toimintaa

- Antti Niemistö
Tampere Unitedin puheenjohtaja

Naisten edustusjoukkueen varainhankinta oli iso ponnistus seuran vapaaehtoisille, mutta toisaalta naisten joukkueesta saatiin hyvin vapaaehtoisia miesten edustusjoukkueen ottelutapahtumien järjestämiseen

- Antti Niemistö
Tampere Unitedin puheenjohtaja

Saamme olla todella tyytyväisiä onnistuneeseen taloudenpitoon

- Antti Niemistö
Myhäilevä puheenjohtaja

Yksi tapa tarkastella seuran kokoa on seuran kokonaismenot, jotka olivat päättyneellä 250 151,11 euroa. Kasvua edellisvuodesta on reippaasti, sillä tilikauden 2020 kokonaismenot olivat 168 378,10 euroa. Muutos selittyy erityisesti junioritoiminnan kasvulla ja naisten edustusjoukkueen sarjanousun tuomilla lisäkustannuksilla, mutta kulut ovat kasvaneet toiminnan kehittymisen myötä hivenen kautta linjan.

Miesten edustusjoukkueen tulos oli niukasti alijäämäinen

Kun tarkastellaan seuran kuluja osa-alueittain, miesten edustusjoukkueen varsinaisen toiminnan kulut ovat selvästi suurin menoerä eli 82 603,11 euroa. Kun mukaan otetaan varainhankinnan kulut, ovat miesten edustusjoukkueen päättyneen tilikauden kokonaismenot 92 366,46 euroa. Verrattuna edellisen tilikauden lukemiin kasvua on maltillisesti noin 3 000 euroa, mikä kuvastaa hyvin sitä, että kaudella 2021 edustusjoukkueen toiminta oli hyvin samankaltaista kuin edellisellä kaudella. Kulujen kasvu liittyi siihen, että Suomen Regions’ Cupin menestyksen myötä otteluita oli enemmän, jolloin matkakulut ja järjestyksenvalvonnan kulut nousivat.

Tulopuolella ottelutapahtumien tuotot olivat kautta linjan hiukan heikompia, kuin edellisenä vuonna. Tähän vaikutti erityisesti se, että kaikkein kiinnostavimmat ottelut pelattiin vierasotteluina, eikä sarjassa ollut mukana kiinnostavaa paikallisvastustajaa, joka olisi tosissaan kamppaillut sarjanoususta. Kaikkiaan miesten edustusjoukkueen tulos jäikin 2 690,83 euroa alijäämäiseksi, kun edellisenä vuonna ylijäämää kertyi lähes yhtä paljon.

”Moni kysyi kauden jälkeen, mihin TamU aikoo käyttää Suomen Regions’ Cupista saadut 5 000 euron voittorahat. Pieni osa siitä toki meni cupin voittojuhliin, mutta kuten tilinpäätöksestä näkee, jouduimme käyttämään sen varsinaiseen edustusjoukkueen toimintaan. Voi sanoa, että paikkasimme sillä heikoiksi jääneitä yleisötuloja, joissa pudotusta oli noin 4 500 euroa kun mukana on pääsyliput, kausikortit, anniskelun myynti ja grillimyynti”, toteaa Tampere Unitedin puheenjohtaja Antti Niemstö.

”Samaan hengenvetoon on todettava, että onnistuimme kasvattamaan miesten edustusjoukkueen yhteistyökumppanuuksien tuottoja mukavasti, kun edellisenä vuonna lukema oli reilu 36 000 euroa ja nyt päästiin jo niukasti yli 40 000 euron. Tämä on meidän ennätyslukema, eli edes Kakkosessa pelatessamme emme koskaan yltäneet aivan näin hyvään myyntiin”, Niemistö jatkaa tyytyväisenä.

Niemistön mainitsemissa yhteistyökumppanuuksien tuotoissa ei ole mukana osana paketteja myytyjä VIP-kausikortteja ja -irtolippuja, vaan VIPin tuottoja saatiin sekä kaudella 2021 että edellisellä kaudella 2020 noin 11 000 euroa vielä näiden lukemien päälle.

Edustusjoukkueen tulorakenteessa näkyykin, että lähes puolet tuloista tulee yhteistyökumppaneilta, ja kun mukaan otetaan yhteistyökumppaneille myydyt VIP-liput ja -kausikortit, on osuus jo reilusti yli puolet tuloista. Kulupuolella taasen henkilöstökulujen osuus on lähes kolmannes kaikista kuluista, mikä kertoo erityisesti panostuksesta edustusjoukkueen vahvaan taustaryhmään.

Seuran hallinnon ylijäämä paikkaa edustusjoukkueen tulosta

Seuran kaikkien joukkueiden yhteiseen toimintaan kerättävät varat näkyvät tilinpäätöksenä seuran hallinnon tuloina. Suurin yksittäinen tuloerä on seuran jäsenmaksut, joita kerättiin viime tilikaudella ennätysmäärä 18 960 euroa. Lisäksi merkittävä määrä tuloja eli noin 9 600 euroa saatiin fanituotteiden myynnistä, joka lasketaan kokonaisuudessaan seuran hallinnon tuloksi. Fanituotemyynnin nettotuotto ennen veroja oli noin 4 200 euroa. Myös matkapalvelut eli naisten edustusjoukkueen sarjapeliin Ahvenanmaalle ja miesten edustusjoukkueen Suomen Regions’ Cupin finaaliin järjestetyt matkat tuottivat tuloa noin 5 400 euroa, mutta nettotuotto ennen veroja oli vaatimaton noin 1 100 euroa Lisäksi yksi merkittävä tulonlähde oli Tampereen kaupungilta saatu 5 000 euron yleisavustus sekä muut pienemmät avustukset.

Hallinnon kuluja ovat fanituotemyynnin kulujen lisäksi muun muassa toimitilakulut, taloushallinnon ja pankkitoiminnan kulut, koulutuskulut, pelaajien siirtomaksut sekä erilaiset hallinnon juoksevat kulut.

Kaikkiaan hallinnon tuloja kertyi 44 954,94 euroa ja kuluja 33 125,72 euroa, ja näin tulos oli 11 829,22 euroa ylijäämäinen. Näistä varoista katettiin edellä mainittu miesten edustusjoukkueen 2 690,83 euron alijäämä. Tämä on hyvin perusteltua, sillä hallinnon tuotoissa mukana oleva fanituotemyynti tapahtuu suurelta osin miesten edustusjoukkueen peleissä, ja lisäksi siinä on mukana miesten edustusjoukkueen pelipaitojen huutokaupan tuotot. Lisäksi osa jäsenmaksutuloista voidaan perustellusti kohdentaa miesten edustusjoukkueelle eli eniten yleisöä otteluihinsa keräävälle joukkueelle, sillä seuralla on lukuisia jäseniä, jotka ovat seuran kannattajia eivätkä pelaa jalkapalloa seurassa.

”Seuran hallinnon talous on vakaalla pohjalla, sillä kulut on saatu pidettyä matalina ja aktiivinen seurayhteistö auttaa tulojen hankkimisessa. Erityinen kiitos pitää antaa niille lukuisille Tampere Unitedin kannattajille, jotka maksavat seuran jäsenmaksun vuodesta toiseen siksi, että he haluavat tukea seuran toimintaa. Se antaa seuralle sellaisen selkänojan, jonka turvin taloutta on hyvä rakentaa”, kiittelee puheenjohtaja Niemistö.

Naisten joukkueiden varainhankinnassa suuri harppaus

Muussa aikuisurheilussa kulujen kasvu oli merkittävä johtuen pääasiassa naisten joukkueiden reilusti kasvaneista kuluista. Tilikaudella 2020 naisten edustuksen kulut olivat vain 6 542,59 euroa, mutta kaudelle 2021 kulut kasvoivat peräti 20 361,12 euroon. Naiset pelasivat sekä Kolmosessa että Nelosessa, mutta toimivat käytännössä yhtenä yksikkönä.

Kahden sarjan pelaaminen nosti luonnollisesti kuluja, mutta suurin syy kulujen kasvuun oli se, että suurin osa Kolmosen vieraspeleistä pelattiin Varsinais-Suomessa, joten peleihin matkustettiin bussilla. Myös harjoittelukulut ja varustekulut kasvoivat olennaisesti, samoin kuin ottelutapahtumien järjestämiseen liittyvät kulut.

Toisaalta ottelutapahtumista saatiin mukavat 2 760,00 euron tulot ja yhteistyökumppanuuksista saatiin 4 380,00 euron tulot. Lisäksi tukikausikorttien myynti tuotti 1 020,00 euroa. Varainhankintaan panostamisen ansiosta kausimaksujen nousu saatiin pidettyä pienehkönä: kaudella 2020 kausimaksuilla kerättiin 5 543,70 euroa ja kaudella 2021 kerättiin 7 938,32 euroa. Tähän vaikutti osaltaan myös se, että naisten edustusjoukkueelle ohjattiin seuran hallinnon varoja budjetoidun mukaisesti 2 000 euroa, eli käytännössä naisten edustusjoukkueen tuloksen sallittiin olla 2 000 euroa alijäämäinen.

”Naisten edustusjoukkueen varainhankinta oli iso ponnistus seuran vapaaehtoisille. Toisaalta naisten joukkueesta saatiin hyvin vapaaehtoisia miesten edustusjoukkueen ottelutapahtumien järjestämiseen, mikä oli tervetullut ja suorastaan välttämätön helpotus sillä puolella. Yhteistyö seuran sisällä toimi siis upeasti”, kiittelee puheenjohtaja Niemistö.

Muut aikuisjoukkueet tekivät nollatuloksen

Miesten ja naisten edustusjoukkueiden lisäksi Tampere Unitedilla oli kaudella 2021 miesten kakkos- ja kolmosjoukkue. Näiden joukkueiden tulot koostuivat käytännössä yksinomaan kausimaksuista, ja tulokset pyrittiin täsmäyttämään nollaan. Yhteensä joukkueiden kulut olivat 12 691,74 euroa, ja tulos jäi lopulta vajaa 150 euroa ylijäämäiseksi.

”Kuluvalla kaudella miesten kakkosjoukkueen talous muistuttaa enemmän naisten edustusjoukkueen taloutta, sillä Kolmoseen nousun myötä kulut ovat kasvussa. Seura on tällä kaudella panostanut varainhankintaan, jotta kausimaksut saadaan pidettyä maltillisina. Tämä on tietysti uusi ja merkittävä haaste, mutta kakkosjoukkueen halutaan olevan reservijoukkue, joka palvelee edustusjoukkuetta. Se edellyttää jatkossa uudenlaisia panostuksia”, puheenjohtaja Niemistö toteaa.

Junioritoiminnassa voimakasta kasvua

Junioritoiminnassa suurin kasvu tapahtui ikäkausijoukkueissa. Tätä kuvastaa parhaiten se, että kaudella 2021 ikäkausijoukkueiden kulut olivat peräti 66 970,28 euroa eli noin 45 000 euroa suuremmat kuin vuotta aiemmin. Kasvun syynä on uusien joukkueiden perustaminen ja tyttöjen T15-joukkueen siirtyminen kokonaisena joukkueena Tampere Unitedin väreihin. Samalla varainhankinnan merkitys on kasvanut.

Kaupunginosajunioritoiminnassa eli alle kahdeksanvuotiaiden harrastustoiminnasssa kasvu oli maltillisempaa, sillä kulut olivat 23 828,86 euroa eli noin 5 000 euroa enemmän kuin vuotta aiemmin. Tässä kasvu perustuu erityisesti pelaajamäärän kasvuun. Kaikkiaan seuran junioripelaajien määrä kasvoi 207 pelaajasta 378 pelaajaan.

Juonioritoiminta tähtää niin kokonaisuutena kuin kunkin yksittäisen joukkueen osalta nollatulokseen. Kokonaistulos jäi lopulta vajaa 250 euroa ylijäämäiseksi.

Aikuispelaajat mukaan lukien seurassa oli 481 pelaajaa. Vuonna 2020 pelaajamäärä putosi väliaikaisesti koronapandemian tuoman epävarmuuden ja junioripelaajien määrän putoamisen takia. Vuonna 2021 pelaajamäärän kehitys palasi kuitenkin sille nousu-uralle, jolla se on ollut viimeisen noin kymmenen vuoden ajan.

Taloudellinen tulevaisuus näyttää hyvältä haasteiden kasvaessa

Yhteenvetona voidaan todeta, että Tampere Unitedin talous on erittäin hyvässä kunnossa. Kuluvalla kaudella taloudelliset haasteet ovat aiempaa suuremmat miesten edustusjoukkueen noustua Kakkoseen ja miesten kakkosjoukkueen noustua Kolmoseen. Aiempien kausien ylijäämäiset tulokset antavat kuitenkin hyvä selkänojan, jonka turvin budjetteja on uskallettu kasvattaa vaadittavalle tasolle. Lisäksi talven myynti on sujunut hyvin niin yhteistyökumppanuuksien kuin kausikorttienkin osalta, ja seuraavaksi fokus on ottelutapahtumien varainhankinnassa.

Aikuisjoukkueiden ohella Tampere Unitedin junioritoiminta jatkaa voimakasta kasvuaan. Toiminta rahoitetaan suurilta osin kausimaksuilla, mutta sen laajuus on sellainen, että huolellisen taloudenpidon merkitys korostuu. Kaudella 2021 junioritoiminnan laajuus oli rahassa mitattuna jo lähes yhtä suuri kuin miesten edustusjoukkueen toiminta, ja kuluvalla kaudella se on näillä näkymin jo lähes yhtä suuri kuin seuran koko aikuisurheilun laajuus.

”Saamme olla todella tyytyväisiä onnistuneeseen taloudenpitoon. Tampere Unitedissa kaikki lähtee siitä, että pidetään kulut kurissa, vaikka olemmekin valmiita panostamaan myös taloudellisesti silloin, kun se on järkevää. Lisäksi panostamme tietysti monipuoliseen varainhankintaan, ja siinä aktiivisen seurayhteisön merkitys on keskeinen, sillä kaikki varainhankinta perustuu lopulta siihen, että Tampere United on suurelle joukolle ihmisiä seuran toiminta-ajatuksen mukaisesti tärkeä osa elämää”, päättää seuran puheenjohtaja Antti Niemistö.

TamU-Kauppa

Pääyhteistyökumppanit

Tukemassa myös

American Brothers Circle Line Group Edun Herkkukeidas Insta Group Käännöstoimisto Juha Arola Ruutanan Härveli

19.5. Ilves-Kissat - TamU 1 – 6

18.5. LiePa - TamU naiset 1 – 2

14.5. FC Haka j. - TamU 2 2 – 3

29.5. klo 18 EBK - TamU

25.5. klo 14 TamU naiset - Apassit

24.5. klo 19 NoPS - TamU 2