Tampere Unitedin T15-tytöt tähtäävät kohti naisten pelejä

02/03/2021
Uutinen

Tampere United sai syksyllä mieluisan yhteydenoton, kun Tampereen Pallo-Veikoissa pelannut 15-vuotiaiden tyttöjen joukkue tiedusteli mahdollisuudesta liittyä sinivihreään seurayhteisöön. Mitenkään automaattisesti tiedusteluun ei vastattu myönteisesti, sillä TamU rakentaa junioritoimintaansa ensisijaisesti ruohonjuuritasolta lähtien. Yhteinen sävel löytyi kuitenkin nopeasti, kun huomattiin, että ajatukset molemminpuoleisesta hyödyistä olivat yhteisiä. Erityisesti tyttöjoukkue kytkeytyy Tampere Unitedin haluun viedä naisten edustusjoukkuetta eteenpäin, sillä tyttöjen joukkue on sillä tasolla, että sieltä voidaan odottaa nousevan pelaajia aina naisten edustusjoukkueeseen asti jo lähivuosina.

Yksi T15-joukkueen erityispiirre on se, että siihen on yhdistetty tyttöjä kolmesta eri ikäluokasta, kun mukana on 2006–2008 syntyneitä tyttöjä. Tämä järjestely sopii Tampere Unitedille erinomaisesti, sillä vanhimmat tytöt ovat nopeasti valmiita kokeilemaan siipiään naisten tasolla TamUn kahdessa aikuisten joukkueessa. Samalla nuorempien ikäluokkien pelaajat takaavat tyttöjoukkueen toiminnan jatkumisen myös tulevan kauden jälkeen.

”Siirtyminen Tampere Unitediin on ollut joukkueelle hyvä juttu, koska saatiin sitoutunut ja yhtenäinen ryhmä. Viime kausi oli hiukan vaikea, mutta nyt kun saatiin ikäluokat yhdistettyä yhteen joukkueeseen, ei tarvitse miettiä osallistumisasioita, vaan harjoituksissa on aina hyvin tyttöjä paikalla ja kaikki ovat sitoutuneita toimintaan. Eikä ollut muutenkaan mitään vaikeuksia tulla TamUun, tässä saa nyt keskittyä valmentamiseen heti alusta alkaen”,  kehuu T15-joukkueen päävalmentaja Mikko Savisaari.

”Alusta asti taustojen kanssa on ollut mielessä, että kun 2006 syntyneet tulevat ensi kaudella yli-ikäisiksi tähän T15-joukkueeseen, niin jo tällä kaudella kehitettäisiin heistä sellaisia pelaajia, jotka voisivat olla ihan vakiokalustoa TamUn naisten joukkueissa, jottei heillä pelaajapolku katkea. Se on ykkösprioriteetti. Tykkään siitä ajatuksesta, että jo kesän aikana tytöillä olisi mahdollisuus päästä kokeilemaan, miltä naisten pelit tuntuu, ja samalla oppia heidän toiminnastaan. Seurankin kanssa on tehty selväksi, että tällaiset tavoitteet on, ja siihen on tullut vastakaikua.”

”Se että TamUlla on edustusjoukkueet pystyssä on tärkeää. Se on tytöille konkreettinen tavoite, eli ei ole ihan kausi kerrallaan menoa, vaan jokainen tyttö tietää, että ylhäällä odottaa joku isompi. Edustusjoukkue toimii hyvänä syöttinä, ja nyt kun meillä on tässä kolme ikäluokkaa mukana, niin tästä on hyvä lähteä rakentamaan, kun 2007–08-syntyneet jäävät joka tapauksessa ensi kaudeksi tänne T15-joukkueeseen.”

Tasonmittaus on vielä edessä

Joukkue on on ilmoittautunut tulevaksi kaudeksi Läntisen alueen T15 Ykköseen, jonne on tässä vaiheessa ilmoittautunut paikallisista joukkueista FC Nokia sekä viisi joukkuetta Varsinais-Suomesta. Lisäksi mukaan tulee kaksi joukkuetta, jotka eivät pääse Etelä-Länsi Liigaan karsintojen kautta. Joukkue pelaa siis tulevalla kaudella kovassa sarjassa, vaikka aivan ylimmällä tasolla ei pelatakaan.

”Emme ole vielä päässeet mittaamaan tasoamme T15-joukkueena, mutta vähintäänkin yksilötasolla pystymme haastamaan alueen kärkijoukkueet. Teemana meillä on jo jonkin aikaa ollutkin yksilöiden yhtenäistäminen joukkueeksi, ja pystymme sitten asettamaan joukkueelle tavoitteet. Konkreettiset todisteet siitä missä mennään saamme, kun pelataan harkkapelit kovimpia vastustajia vastaan”, kertoo Mikko Savisaari.

Joukkueella onkin ollut jo kahdesti sovittuna harjoitusottelu Etelä-Länsi Liigaan karsivaa Loisketta vastaan, mutta molemmat ottelut ovat harmillisesti peruuntuneet tiukan talven ja koronatilanteen tuomien haasteiden vuoksi. Savisaari näkeekin pelit kovia vastustajia vastaan hyödyllisinä:

”Vaikkei jokaisesta pelistä väännettäisikään sitä voittoa, jokainen peli on hyödyllinen, ja vastustajalta pystyy jokainen poimimaan jotakin. Tämä on sen verran avonaiinen ikähaarukka että jokainen oppii jotakin, ja vanhimmat menee ihan suoraan eteenpäin pelaamalla kovia pelejä. Tytötkin ovat tähän sitoutuneet ja tavoitteet ovat selvät.”

Vaikka aivan kovimmat harjoitusottelut eivät ole vielä toteutuneet, on talvella kuitenkin päästy jo pelaamaankin

”Ollaan pelattu muutama ihan ison kentän harkkapeli Kaupissa ja käytiin Toijalassa vieraissakin kerran. Vuodenvaihteen jälkeen on pelattu 8v8-pelejä nuorempien kanssa kun ei ole ollut vakituista ison kentän vuoroa. Se on ollut ihan hyvä tapa pitää pelitoimintaa yllä, ja kesälläkin nuorimmat pelaavat jonkin verran 8v8-pelejä.”

Joukkue on sopeutunut koronatalveen

Kovat pakkaset ja koronatilanne ovat vaikuttaneet myös T15-joukkueen toimintaan, mutta tilanteeseen on ollut melko helppo sopeutua. Kaupin lämmitettävät tekonurmet ovat tietenkin olleet pääasiallinen harjoitusten pitopaikka, mutta tarvittaessa harjoituksia on voitu pitää vaikkapa pelaamalla jalkapalloa syvässä lumihangessa.

”Eipä tämä talvi ennakko-odotuksista ole juuri eronnut. Aina kun sää on sallinnut olemme saaneet hyviä viikkoja joissa on 3–4 tekonurmivuroa. Ollaan myös keksitty kaikenlaisia oheisharjoituksia varsinkin helmikuun parina viikkona, jotka olivat sään kannalta vähän vaikeita”, Savisaari kertoo.

”Olemme valmiita sopeutumaan nopeastikin, jos jonain päivänä ei päästä kentälle, eli halutaan kuitenkin treenejä pitää, ettei tule mitään turhia taukoja. Haluamme treenata mahdollisimman paljon, vaikka se olisi välillä vähän poikkeavaakin toimintaa. Tavoitteena on, että treenejä on neljä kertaa viikossa, ja pelit siihen päälle. Kilpajoukkueena kuitenkin treenataan, niin tätä se vaatii.”

Myös joukkueen kapteeni Diana Köykkä kertoo, että talven olleen hiukan normaalista poikkeava.

”Tosi kehittävä ja mielenkiintoinen talvi on ollut. Hankipalloonkin on päässyt tutustumaan ja pelaamaan sitä ihan joukkueena”, Köykkä kertoo.

Joukkueen maalivahti ja temppuspesialisti

Kahdeksan vuotta jalkapalloa harrastanut Köykkä kertoo olleensa oikeastaan aina maalivahti.

”Se lähti siitä kun en ikinä pysynyt pystyssä, niin sitten mut kokeiltiin laittaa maaliin ja se vähän niin kuin toimi, ja sillä tiellä on pysytty. Olen hyvä torjumaan vetoja ja pomputtelemaan. Kehitettävää on tarkoissa syötöissä ja pelin ohjaamisessa”, Köykkä analysoi itseään pelaajana.

Maalivahti Diana ”Däni” Köykkä on joukkueen kapteeni.

Kaikenlaisesta temppuilusta pallon kanssa nauttiva Köykkä ei kuuleman mukaan tapaakaan lopetaa pallon pomputtelua pelivälineen karkaamiseen, vaan pallo pysyisi ilmassa vaikka useamman tunnin jos tarpeen olisi.

Joukkueen yhteishenkeen ei ole Köykän mukaan vaikuttanut se, että siihen on koottu kolme ikäluokkaa, jotka eivät ole aiemmin olleet yhdessä.

”Meillä on tiivis ja hyvä yhteishenki. Kaikki luottaa toisiinsa ja pitää yhtä. Vapaa-ajalla ei niin paljon olla yhteydessä, kun osa asuukin Kangasalla ja osa Tampereella.”

”Minuun ikäluokkien yhdistäminen ei oikeastaan ole vaikuttanut mitenkään, koska treenasin jo viime vuonna aika paljon myös nuorempien kanssa”, Köykkä toteaa.

Mahdollisista harjoituksista tai peleistä naisten joukkueissa Köykkä ei vaikuta ottavan paineita

”Oishan se kivaa vaihtelua. Ne on vähän isompia, mutta kaipa siellä pysyy perässä.”

Lähikuukaudet ja -vuodet näyttävät, nähdäänkö Diana Köykkä tai joitakin muita T15-joukkueen pelaajia TamUssa myös naisten edustustasolla. Polku sinne on joka tapauksessa auki, ja tulevaisuus näyttää valoisalta.

Seuraa Tampere Unitedin T15-joukkuetta Instagramissa @tamu_t15.

TamU-Kauppa

Pääyhteistyökumppanit

Tukemassa myös

American Brothers Circle Line Group Edun Herkkukeidas Insta Group Käännöstoimisto Juha Arola Ruutanan Härveli

15.6. Ilves 2 - TamU 0 – 5

2.6. TamU naiset - TPS 2 6 – 2

15.6. Pato - TamU 2 1 – 1

2.7. klo 18 TPV - TamU

16.6. klo 18 MaPS - TamU naiset

27.6. klo 18 PP-70 - TamU 2