2.3.2021

 
 

Tampere Unitedin T15-tytöt tähtäävät kohti naisten pelejäTampere United sai syksyllä mieluisan yhteydenoton, kun Tampereen Pallo-Veikoissa pelannut 15-vuotiaiden tyttöjen joukkue tiedusteli mahdollisuudesta liittyä sinivihreään seurayhteisöön. Mitenkään automaattisesti tiedusteluun ei vastattu myönteisesti, sillä TamU rakentaa junioritoimintaansa ensisijaisesti ruohonjuuritasolta lähtien. Yhteinen sävel löytyi kuitenkin nopeasti, kun huomattiin, että ajatukset molemminpuoleisesta hyödyistä olivat yhteisiä. Erityisesti tyttöjoukkue kytkeytyy Tampere Unitedin haluun viedä naisten edustusjoukkuetta eteenpäin, sillä tyttöjen joukkue on sillä tasolla, että sieltä voidaan odottaa nousevan pelaajia aina naisten edustusjoukkueeseen asti jo lähivuosina.

Yksi T15-joukkueen erityispiirre on se, ett√§ siihen on yhdistetty tytt√∂j√§ kolmesta eri ik√§luokasta, kun mukana on 2006‚Äď2008 syntyneit√§ tytt√∂j√§. T√§m√§ j√§rjestely sopii Tampere Unitedille erinomaisesti, sill√§ vanhimmat tyt√∂t ovat nopeasti valmiita kokeilemaan siipi√§√§n naisten tasolla TamUn kahdessa aikuisten joukkueessa. Samalla nuorempien ik√§luokkien pelaajat takaavat tytt√∂joukkueen toiminnan jatkumisen my√∂s tulevan kauden j√§lkeen.

”Siirtyminen Tampere Unitediin on ollut joukkueelle hyv√§ juttu, koska saatiin sitoutunut ja yhten√§inen ryhm√§. Viime kausi oli hiukan vaikea, mutta nyt kun saatiin ik√§luokat yhdistetty√§ yhteen joukkueeseen, ei tarvitse mietti√§ osallistumisasioita, vaan harjoituksissa on aina hyvin tytt√∂j√§ paikalla ja kaikki ovat sitoutuneita toimintaan. Eik√§ ollut muutenkaan mit√§√§n vaikeuksia tulla TamUun, t√§ss√§ saa nyt keskitty√§ valmentamiseen heti alusta alkaen”,  kehuu T15-joukkueen p√§√§valmentaja Mikko Savisaari.

”Alusta asti taustojen kanssa on ollut mieless√§, ett√§ kun 2006 syntyneet tulevat ensi kaudella yli-ik√§isiksi t√§h√§n T15-joukkueeseen, niin jo t√§ll√§ kaudella kehitett√§isiin heist√§ sellaisia pelaajia, jotka voisivat olla ihan vakiokalustoa TamUn naisten joukkueissa, jottei heill√§ pelaajapolku katkea. Se on ykk√∂sprioriteetti. Tykk√§√§n siit√§ ajatuksesta, ett√§ jo kes√§n aikana tyt√∂ill√§ olisi mahdollisuus p√§√§st√§ kokeilemaan, milt√§ naisten pelit tuntuu, ja samalla oppia heid√§n toiminnastaan. Seurankin kanssa on tehty selv√§ksi, ett√§ t√§llaiset tavoitteet on, ja siihen on tullut vastakaikua.”

”Se ett√§ TamUlla on edustusjoukkueet pystyss√§ on t√§rke√§√§. Se on tyt√∂ille konkreettinen tavoite, eli ei ole ihan kausi kerrallaan menoa, vaan jokainen tytt√∂ tiet√§√§, ett√§ ylh√§√§ll√§ odottaa joku isompi. Edustusjoukkue toimii hyv√§n√§ sy√∂ttin√§, ja nyt kun meill√§ on t√§ss√§ kolme ik√§luokkaa mukana, niin t√§st√§ on hyv√§ l√§hte√§ rakentamaan, kun 2007‚Äď08-syntyneet j√§√§v√§t joka tapauksessa ensi kaudeksi t√§nne T15-joukkueeseen.”

Tasonmittaus on vielä edessä

Joukkue on on ilmoittautunut tulevaksi kaudeksi Läntisen alueen T15 Ykköseen, jonne on tässä vaiheessa ilmoittautunut paikallisista joukkueista FC Nokia sekä viisi joukkuetta Varsinais-Suomesta. Lisäksi mukaan tulee kaksi joukkuetta, jotka eivät pääse Etelä-Länsi Liigaan karsintojen kautta. Joukkue pelaa siis tulevalla kaudella kovassa sarjassa, vaikka aivan ylimmällä tasolla ei pelatakaan.

”Emme ole viel√§ p√§√§sseet mittaamaan tasoamme T15-joukkueena, mutta v√§hint√§√§nkin yksil√∂tasolla pystymme haastamaan alueen k√§rkijoukkueet. Teemana meill√§ on jo jonkin aikaa ollutkin yksil√∂iden yhten√§ist√§minen joukkueeksi, ja pystymme sitten asettamaan joukkueelle tavoitteet. Konkreettiset todisteet siit√§ miss√§ menn√§√§n saamme, kun pelataan harkkapelit kovimpia vastustajia vastaan”, kertoo Mikko Savisaari.

Joukkueella onkin ollut jo kahdesti sovittuna harjoitusottelu Etelä-Länsi Liigaan karsivaa Loisketta vastaan, mutta molemmat ottelut ovat harmillisesti peruuntuneet tiukan talven ja koronatilanteen tuomien haasteiden vuoksi. Savisaari näkeekin pelit kovia vastustajia vastaan hyödyllisinä:

”Vaikkei jokaisesta pelist√§ v√§√§nnett√§isik√§√§n sit√§ voittoa, jokainen peli on hy√∂dyllinen, ja vastustajalta pystyy jokainen poimimaan jotakin. T√§m√§ on sen verran avonaiinen ik√§haarukka ett√§ jokainen oppii jotakin, ja vanhimmat menee ihan suoraan eteenp√§in pelaamalla kovia pelej√§. Tyt√∂tkin ovat t√§h√§n sitoutuneet ja tavoitteet ovat selv√§t.”

Vaikka aivan kovimmat harjoitusottelut eivät ole vielä toteutuneet, on talvella kuitenkin päästy jo pelaamaankin

”Ollaan pelattu muutama ihan ison kent√§n harkkapeli Kaupissa ja k√§ytiin Toijalassa vieraissakin kerran. Vuodenvaihteen j√§lkeen on pelattu 8v8-pelej√§ nuorempien kanssa kun ei ole ollut vakituista ison kent√§n vuoroa. Se on ollut ihan hyv√§ tapa pit√§√§ pelitoimintaa yll√§, ja kes√§ll√§kin nuorimmat pelaavat jonkin verran 8v8-pelej√§.”

Joukkue on sopeutunut koronatalveen

Kovat pakkaset ja koronatilanne ovat vaikuttaneet myös T15-joukkueen toimintaan, mutta tilanteeseen on ollut melko helppo sopeutua. Kaupin lämmitettävät tekonurmet ovat tietenkin olleet pääasiallinen harjoitusten pitopaikka, mutta tarvittaessa harjoituksia on voitu pitää vaikkapa pelaamalla jalkapalloa syvässä lumihangessa.

”Eip√§ t√§m√§ talvi ennakko-odotuksista ole juuri eronnut. Aina kun s√§√§ on sallinnut olemme saaneet hyvi√§ viikkoja joissa on 3‚Äď4 tekonurmivuroa. Ollaan my√∂s keksitty kaikenlaisia oheisharjoituksia varsinkin helmikuun parina viikkona, jotka olivat s√§√§n kannalta v√§h√§n vaikeita”, Savisaari kertoo.

”Olemme valmiita sopeutumaan nopeastikin, jos jonain p√§iv√§n√§ ei p√§√§st√§ kent√§lle, eli halutaan kuitenkin treenej√§ pit√§√§, ettei tule mit√§√§n turhia taukoja. Haluamme treenata mahdollisimman paljon, vaikka se olisi v√§lill√§ v√§h√§n poikkeavaakin toimintaa. Tavoitteena on, ett√§ treenej√§ on nelj√§ kertaa viikossa, ja pelit siihen p√§√§lle. Kilpajoukkueena kuitenkin treenataan, niin t√§t√§ se vaatii.”

Myös joukkueen kapteeni Diana Köykkä kertoo, että talven olleen hiukan normaalista poikkeava.

”Tosi kehitt√§v√§ ja mielenkiintoinen talvi on ollut. Hankipalloonkin on p√§√§ssyt tutustumaan ja pelaamaan sit√§ ihan joukkueena”, K√∂ykk√§ kertoo.

Joukkueen maalivahti ja temppuspesialisti

Kahdeksan vuotta jalkapalloa harrastanut Köykkä kertoo olleensa oikeastaan aina maalivahti.

”Se l√§hti siit√§ kun en ikin√§ pysynyt pystyss√§, niin sitten mut kokeiltiin laittaa maaliin ja se v√§h√§n niin kuin toimi, ja sill√§ tiell√§ on pysytty. Olen hyv√§ torjumaan vetoja ja pomputtelemaan. Kehitett√§v√§√§ on tarkoissa sy√∂t√∂iss√§ ja pelin ohjaamisessa”, K√∂ykk√§ analysoi itse√§√§n pelaajana.

Maalivahti Diana ”D√§ni” K√∂ykk√§ on joukkueen kapteeni.

Kaikenlaisesta temppuilusta pallon kanssa nauttiva Köykkä ei kuuleman mukaan tapaakaan lopetaa pallon pomputtelua pelivälineen karkaamiseen, vaan pallo pysyisi ilmassa vaikka useamman tunnin jos tarpeen olisi.

Joukkueen yhteishenkeen ei ole Köykän mukaan vaikuttanut se, että siihen on koottu kolme ikäluokkaa, jotka eivät ole aiemmin olleet yhdessä.

”Meill√§ on tiivis ja hyv√§ yhteishenki. Kaikki luottaa toisiinsa ja pit√§√§ yht√§. Vapaa-ajalla ei niin paljon olla yhteydess√§, kun osa asuukin Kangasalla ja osa Tampereella.”

”Minuun ik√§luokkien yhdist√§minen ei oikeastaan ole vaikuttanut mitenk√§√§n, koska treenasin jo viime vuonna aika paljon my√∂s nuorempien kanssa”, K√∂ykk√§ toteaa.

Mahdollisista harjoituksista tai peleistä naisten joukkueissa Köykkä ei vaikuta ottavan paineita

”Oishan se kivaa vaihtelua. Ne on v√§h√§n isompia, mutta kaipa siell√§ pysyy per√§ss√§.”

Lähikuukaudet ja -vuodet näyttävät, nähdäänkö Diana Köykkä tai joitakin muita T15-joukkueen pelaajia TamUssa myös naisten edustustasolla. Polku sinne on joka tapauksessa auki, ja tulevaisuus näyttää valoisalta.

Seuraa Tampere Unitedin T15-joukkuetta Instagramissa @tamu_t15.