5.10.2021

 
 

Tampere Unitedin ottelu­tapahtumien turvallisuudesta vastaava Oscar Shemari n√§kee ty√∂ns√§ asiakas­palvelunaPirkanmaan Tulkkaus- ja Turvallisuuspalvelut on vastannut Tampere Unitedin ottelutapahtumien turvallisuudesta jo vuodesta 2018 saakka, ja yritystä vetävä Oscar Shemari on ollut Tampere Unitedin turvallisuuspäälikön roolissa vielä tätäkin pidempään eli aina kaudesta 2013 saakka. Kuluva kausi on ollut järjestyksenvalvonnan näkökulmasta helppo, vaikka tietenkin jokaiseen kauteen mahtuu pientä ylimääräistä huomiotakin vaativia tapahtumia.

Uutena asiana Oscar Shemarin joukkojen tehtäviin on tullut tällä kaudella myös naisten edustusjoukkueen pelit. Vaikka tapahtumat ovat kooltaan pienempiä ja luonteeltaan hiukan rauhallisempia kuin miesten edustuksen ottelut, on järjestyksenvalvonta jo pelkästään anniskelun järjestämisen takia välttämätöntä.

”Naisten pelit olivat meille hyv√§ lis√§, vaikka niiss√§ riitt√§√§kin kaksi j√§rjestyksenvalvojaa. T√§rkein osa on anniskelun valvonta, ja toinen j√§rjestyksenvalvoja toimii kiert√§v√§n√§”, Shemari toteaa.

”Toinen uusi juttu on misten peleiss√§ VIP-alueen yhteydess√§ oleva kaikille avoin anniskelualue. Sen valvonta onnistuu kuitenkin helposti, kun sis√§√§nk√§ynti on yhteinen VIP-alueen kanssa, ja ainakin t√§ll√§ kaudella yksi j√§rjestyksenvalvoja on riitt√§nyt siin√§.”

Oscar Shemari ja koko hänen joukkonsa tekee järjestyksenvalvontaa ammatikseen, mutta iso osa halusta tehdä töitä Tampere Unitedin otteluissa on se, että se on yksinkertaisesti mukavaa. Lisäksi järjestyksenvalvojien pieni vaihtuvuus on suuri etu puolin ja toisin.

”Minusta tuntuu, ett√§ vuosi vuodelta on ollut helpompaa. Olen ollut mukana melkein kymmenen vuotta, ja se auttaa kun ihmiset alkaa tuntea j√§rjestyksenvalvojat. Siksi pyrin siihen, ett√§ samat j√§rjestyksenvalvojat pysyv√§t mukana, vaikka pakko on v√§lill√§ ottaa uusiakin. N√§in tilanteet selvi√§v√§t yleens√§ ihan puhumalla”, Shemari toteaa.

Kohtaamiset vieraskannattajien kanssa

Yksi pieni turvallisuushuoli on kaudelle osunut, kun kesäkuisessa ottelussa vierasjoukkueen kannattajia saapui pieni ryhmä, joka ei ollut ennalta kertonut tulostaan eikä ollut stadionille tullessakaan tunnistetaavissa kannattajaryhmäksi.

”Olisi kyll√§ toivottu kovasti, ett√§ vierasjoukkue olisi ilmoittanut ennalta tulossa olevista kannattajista, koska se olisi helpottanut meid√§n ty√∂t√§mme. Silloin oltaisiin heti portilla kerrottu, mihin katsomoon menn√§√§n, ja neuvottu k√§ytt√§m√§√§n VIP-alueen yhteydess√§ olevaa anniskelualuetta”, Shemari kertaa.

Vieraskannattajat päätyivät lopulta samalle anniskelualueella Sinikaartin kanssa. Vaikka hyvin käyttäytyvät yksittäiset vierasjoukkueen kannattajat ovat tervetulleita myös sinne, johti hiukan isomman joukon käyttäytyminen tilanteen kärjistymiseen.

”Aluksi tilanne vaikutti rauhalliselta, mutta ajan my√∂t√§ vieraskannattajien k√§ytt√§ytyminen muuttui, ja jouduimme puuttumaan tilanteeseen. Kehoitimme ryhm√§√§ siirtym√§√§n toiselle anniskelualueelle. He yrittiv√§t laittaa vastaan, mutta lopulta saatiin porukka liikeelle, mutta yksi henkil√∂ jouduttiin valitettavasti poistamaan stadionilta, kun h√§n k√§ytt√§ytyi aggressiivisesti meit√§ kohtaan eik√§ rauhoittunut puhumalla”, Shemari kertaa.

Tikkurilan Palloseura oli toinen joukkue, jolla oli muutamia vieraskannattajia mukana ottelussaan.

”Se meni todella hyvin. Saimme onneksi ennalta tiedon asiasta, ja heti portilla neuvoimme vieraskannattajat aurinkokatsomoon. Siin√§ oli muutama henkil√∂, ja laitoimme yhden j√§rkk√§rin valvomaan heit√§. Heid√§n kanssa tuli hyvin toimeen, ja he my√∂s k√§yttiv√§t VIP-alueen yhteydess√§ olevaa anniskelualuetta. He my√∂s kysyiv√§t saavatko laittaa bandrollinsa katsomon edess√§ olevaan mellakka-aitaan, ja sanoimme ett√§ ilman muuta saavat”, Shemari kertaa.

”H√§vi√∂n tultuakin vieraskannattajat olivat yst√§v√§llisi√§, ja kiittiv√§t ett√§ oli mukava olla t√§√§ll√§”, Shemari summa onnistuneet kohtaamisen TiPS-kannattajien ja j√§rjestyksenvalvojien v√§lill√§.

Oscar Shemari on totuttu näkemään peleissä hyväntuulisena.

Järjestyksenvalvojat ovat asiakaspalvelijoita

Tampere Unitedilla on monenlaisia kokemusia siitä, miten vieraskannattajiin suhtaudutaan. Useassa seurassa asiat on hoidettu hienosti, viimeisimpänä esimerkkinä vaikkapa syksyn vierailu Nokialla, jossa järjestyksenvalvonta oli näkyvästi valmis toimimaan, mutta antoi vieraskannattajien olla omassa rauhassa, kun mitään ongelmia ei ilmennyt.

Osa seuroista suhtautuu vieraskannattajiin hyvin kielteisesti, ja jopa toivoo pystyvänsä eristämään heidän omien sanojensa mukaan ongelmakannattajiksi koetut henkilöt omaan karsinaansa, jossa heitä voidaan valvoa. Tämä lähestymistapa istuu huonosti Tampere Unitedin tapaan toimia, sillä vierasotteluissa Sinikaartin mukana pelejä haluaa katsoa kaikenlaiset ihmiset vauvasta vaariin, ja tällainen hyvin erilaistenkin ihmisten samaan joukkoon kuulumisen tunne on myös seuran yhteisöllisten arvojen mukaista. Pahimmillaan järjestyksenvalvojat ovat ottaneet TamU-kannattajat vierasottelussa vastaan niin, että heti sisääntullessa on alettu uhkailla stadionilta poistamisella, vaikka mitään järjestyshäiriöihin viittaavaakaan ei ole tapahtunut.

Oscar Shemarin mielestä vieraskannattajille kannattaa päinvastoin palvella hyvin, ja antaa oma paikka ja tila kannattaa omaa joukkuettaan.

”Se on todella t√§rke√§√§, koska se rauhoittaa meininki√§. Olen kuullut, ett√§ jossain on menty heti n√§ytt√§m√§√§n voimaa ja kerrotttu ett√§ j√§rkk√§reill√§ on kaasut, ja se on minusta tosi v√§√§rin. Meill√§ yritet√§√§n olla asiakaspalvelijoita, ihan niin kuin kaupassakin palvellaan asiakkaita”, Shemari linjaa.

Kakkoseen nousun myötä vieraskannattajia saattaa olla Shemarin palveltavana ensi kaudella entistä enemmän. Tietynlainen toivekin on, että Pyynikille saataisiin joskus vaikkapa muutamasta kymmenestä vieraskannattajasta koostuva ryhmä.

”Se ei haittaisi yht√§√§n, kunhan tied√§mme asian ennalta, ja voimme katsoa vieraskannattajille paikan ja varata tarvittavat j√§rkk√§rit. Silloin kaikki menee hyvin”, Shemari p√§√§tt√§√§.

Oscar Shemari nähdään Pyynikin urheilukentällä punainen liivi päällään vielä viimeisen kerran tällä kaudella lauantaina 9.10. kun TamU kohtaa Kolmosen päätöskierroksen ottelussa FC Haka juniorit klo 15.00 alkaen. Vieraskannattajia on tuskin silloin tulossa suuremmin paikalle, mutta kotiyleisö pääsee nauttimaan jälleen hyvästä palvelusta.

Pirkanmaan Tulkkaus- ja Turvallisuuspalvelut tarjoaa j√§rjestyksen¬≠valvonnan ja turvallisuus¬≠palveluiden lis√§ksi sananmukaisesti my√∂s tulkkaus- ja k√§√§nn√∂spalveluita. Yrityksell√§ on Suomen Asiakastieto Oy:n Suomen Vahvimmat AA ‚Äďsertifikaatti, joka my√∂nnet√§√§n hyv√§n luottoluokituksen (AA) omaavalle yritykselle. K√§y tutustumassa yrityksen tarkemmin heid√§n omilla nettisivuillaan: pirkanmaan-tt.com.