Tampere Unitedin ottelu­tapahtumien turvallisuudesta vastaava Oscar Shemari näkee työnsä asiakas­palveluna

05/10/2021 TamU
Uutinen

Pirkanmaan Tulkkaus- ja Turvallisuuspalvelut on vastannut Tampere Unitedin ottelutapahtumien turvallisuudesta jo vuodesta 2018 saakka, ja yritystä vetävä Oscar Shemari on ollut Tampere Unitedin turvallisuuspäälikön roolissa vielä tätäkin pidempään eli aina kaudesta 2013 saakka. Kuluva kausi on ollut järjestyksenvalvonnan näkökulmasta helppo, vaikka tietenkin jokaiseen kauteen mahtuu pientä ylimääräistä huomiotakin vaativia tapahtumia.

Uutena asiana Oscar Shemarin joukkojen tehtäviin on tullut tällä kaudella myös naisten edustusjoukkueen pelit. Vaikka tapahtumat ovat kooltaan pienempiä ja luonteeltaan hiukan rauhallisempia kuin miesten edustuksen ottelut, on järjestyksenvalvonta jo pelkästään anniskelun järjestämisen takia välttämätöntä.

”Naisten pelit olivat meille hyvä lisä, vaikka niissä riittääkin kaksi järjestyksenvalvojaa. Tärkein osa on anniskelun valvonta, ja toinen järjestyksenvalvoja toimii kiertävänä”, Shemari toteaa.

”Toinen uusi juttu on misten peleissä VIP-alueen yhteydessä oleva kaikille avoin anniskelualue. Sen valvonta onnistuu kuitenkin helposti, kun sisäänkäynti on yhteinen VIP-alueen kanssa, ja ainakin tällä kaudella yksi järjestyksenvalvoja on riittänyt siinä.”

Oscar Shemari ja koko hänen joukkonsa tekee järjestyksenvalvontaa ammatikseen, mutta iso osa halusta tehdä töitä Tampere Unitedin otteluissa on se, että se on yksinkertaisesti mukavaa. Lisäksi järjestyksenvalvojien pieni vaihtuvuus on suuri etu puolin ja toisin.

”Minusta tuntuu, että vuosi vuodelta on ollut helpompaa. Olen ollut mukana melkein kymmenen vuotta, ja se auttaa kun ihmiset alkaa tuntea järjestyksenvalvojat. Siksi pyrin siihen, että samat järjestyksenvalvojat pysyvät mukana, vaikka pakko on välillä ottaa uusiakin. Näin tilanteet selviävät yleensä ihan puhumalla”, Shemari toteaa.

Kohtaamiset vieraskannattajien kanssa

Yksi pieni turvallisuushuoli on kaudelle osunut, kun kesäkuisessa ottelussa vierasjoukkueen kannattajia saapui pieni ryhmä, joka ei ollut ennalta kertonut tulostaan eikä ollut stadionille tullessakaan tunnistetaavissa kannattajaryhmäksi.

”Olisi kyllä toivottu kovasti, että vierasjoukkue olisi ilmoittanut ennalta tulossa olevista kannattajista, koska se olisi helpottanut meidän työtämme. Silloin oltaisiin heti portilla kerrottu, mihin katsomoon mennään, ja neuvottu käyttämään VIP-alueen yhteydessä olevaa anniskelualuetta”, Shemari kertaa.

Vieraskannattajat päätyivät lopulta samalle anniskelualueella Sinikaartin kanssa. Vaikka hyvin käyttäytyvät yksittäiset vierasjoukkueen kannattajat ovat tervetulleita myös sinne, johti hiukan isomman joukon käyttäytyminen tilanteen kärjistymiseen.

”Aluksi tilanne vaikutti rauhalliselta, mutta ajan myötä vieraskannattajien käyttäytyminen muuttui, ja jouduimme puuttumaan tilanteeseen. Kehoitimme ryhmää siirtymään toiselle anniskelualueelle. He yrittivät laittaa vastaan, mutta lopulta saatiin porukka liikeelle, mutta yksi henkilö jouduttiin valitettavasti poistamaan stadionilta, kun hän käyttäytyi aggressiivisesti meitä kohtaan eikä rauhoittunut puhumalla”, Shemari kertaa.

Tikkurilan Palloseura oli toinen joukkue, jolla oli muutamia vieraskannattajia mukana ottelussaan.

”Se meni todella hyvin. Saimme onneksi ennalta tiedon asiasta, ja heti portilla neuvoimme vieraskannattajat aurinkokatsomoon. Siinä oli muutama henkilö, ja laitoimme yhden järkkärin valvomaan heitä. Heidän kanssa tuli hyvin toimeen, ja he myös käyttivät VIP-alueen yhteydessä olevaa anniskelualuetta. He myös kysyivät saavatko laittaa bandrollinsa katsomon edessä olevaan mellakka-aitaan, ja sanoimme että ilman muuta saavat”, Shemari kertaa.

”Häviön tultuakin vieraskannattajat olivat ystävällisiä, ja kiittivät että oli mukava olla täällä”, Shemari summa onnistuneet kohtaamisen TiPS-kannattajien ja järjestyksenvalvojien välillä.

Oscar Shemari on totuttu näkemään peleissä hyväntuulisena.

Järjestyksenvalvojat ovat asiakaspalvelijoita

Tampere Unitedilla on monenlaisia kokemusia siitä, miten vieraskannattajiin suhtaudutaan. Useassa seurassa asiat on hoidettu hienosti, viimeisimpänä esimerkkinä vaikkapa syksyn vierailu Nokialla, jossa järjestyksenvalvonta oli näkyvästi valmis toimimaan, mutta antoi vieraskannattajien olla omassa rauhassa, kun mitään ongelmia ei ilmennyt.

Osa seuroista suhtautuu vieraskannattajiin hyvin kielteisesti, ja jopa toivoo pystyvänsä eristämään heidän omien sanojensa mukaan ongelmakannattajiksi koetut henkilöt omaan karsinaansa, jossa heitä voidaan valvoa. Tämä lähestymistapa istuu huonosti Tampere Unitedin tapaan toimia, sillä vierasotteluissa Sinikaartin mukana pelejä haluaa katsoa kaikenlaiset ihmiset vauvasta vaariin, ja tällainen hyvin erilaistenkin ihmisten samaan joukkoon kuulumisen tunne on myös seuran yhteisöllisten arvojen mukaista. Pahimmillaan järjestyksenvalvojat ovat ottaneet TamU-kannattajat vierasottelussa vastaan niin, että heti sisääntullessa on alettu uhkailla stadionilta poistamisella, vaikka mitään järjestyshäiriöihin viittaavaakaan ei ole tapahtunut.

Oscar Shemarin mielestä vieraskannattajille kannattaa päinvastoin palvella hyvin, ja antaa oma paikka ja tila kannattaa omaa joukkuettaan.

”Se on todella tärkeää, koska se rauhoittaa meininkiä. Olen kuullut, että jossain on menty heti näyttämään voimaa ja kerrotttu että järkkäreillä on kaasut, ja se on minusta tosi väärin. Meillä yritetään olla asiakaspalvelijoita, ihan niin kuin kaupassakin palvellaan asiakkaita”, Shemari linjaa.

Kakkoseen nousun myötä vieraskannattajia saattaa olla Shemarin palveltavana ensi kaudella entistä enemmän. Tietynlainen toivekin on, että Pyynikille saataisiin joskus vaikkapa muutamasta kymmenestä vieraskannattajasta koostuva ryhmä.

”Se ei haittaisi yhtään, kunhan tiedämme asian ennalta, ja voimme katsoa vieraskannattajille paikan ja varata tarvittavat järkkärit. Silloin kaikki menee hyvin”, Shemari päättää.

Oscar Shemari nähdään Pyynikin urheilukentällä punainen liivi päällään vielä viimeisen kerran tällä kaudella lauantaina 9.10. kun TamU kohtaa Kolmosen päätöskierroksen ottelussa FC Haka juniorit klo 15.00 alkaen. Vieraskannattajia on tuskin silloin tulossa suuremmin paikalle, mutta kotiyleisö pääsee nauttimaan jälleen hyvästä palvelusta.

Pirkanmaan Tulkkaus- ja Turvallisuuspalvelut tarjoaa järjestyksen­valvonnan ja turvallisuus­palveluiden lisäksi sananmukaisesti myös tulkkaus- ja käännöspalveluita. Yrityksellä on Suomen Asiakastieto Oy:n Suomen Vahvimmat AA –sertifikaatti, joka myönnetään hyvän luottoluokituksen (AA) omaavalle yritykselle. Käy tutustumassa yrityksen tarkemmin heidän omilla nettisivuillaan: pirkanmaan-tt.com.

TamU-Kauppa

Pääyhteistyökumppanit

Tukemassa myös

American Brothers Circle Line Group Edun Herkkukeidas Insta Group Käännöstoimisto Juha Arola VA Sport Management

17.7. TamU - SexyPöxyt 3 – 0

21.7. TamU naiset - FC Nokia 1 – 1

27.6. PP-70 - TamU 2 2 – 7

23.7. klo 19 TamU - Ilves-Kissat

27.7. klo 12 PIF - TamU naiset

27.7. klo 18 TamU 2 - TP-49