27.4.2021

 
 

Tampere Unitedin naiset n√§hd√§√§n kes√§ll√§ Pyynikill√§ ‚Äď p√§√§valmentaja Kari Numminen kertoo suunnitelmistaTampere Unitedin naisten edustusjoukkue nousi viime kauden päätteeksi neljännellä yrityksellään Kolmoseen. Kaudeksi 2017 perustetun joukkueen tavoitteena on ollut alusta alkaen rakentaa vastaava nousutarina, joka on jo toteutunut miesten puolella. Sarjanousun myötä pelit saadaan pelata ensi kaudella Pyynikin urheilukentällä, jossa luvassa on heti koronarajoitusten salliessa kunnollinen ottelutapahtuma grillipisteineen ja anniskelualueineen. Koronaepidemia on tuonut haasteensa kauteen valmistautumiseen myös urheilulliselta kannalta, mutta näistä huolimatta silläkin saralla on kehitteillä hienoja asioita.

Merkillepantavin talven aikana tulleista muutoksista on se, että joukkueiden määrä on oikeastaan kolminkertaistunut. Naisten edustusjoukkue pelaa Kolmosessa, mutta lisäksi kakkosjoukkue on ilmoitettu Neloseen. Kolmantena joukkueena myös Tampere Unitedin T15-joukkue kytkeytyy tiiviisti naisten toimintaan, sillä tavoitteena on, että useampikin työttöpelaaja käy jo tulevalla kaudella kokeilemassa miltä naisten pelit tuntuvat.

”Tytt√∂jen joukkueen mukaan saaminen on ihan loistava juttu. Yhteisty√∂ on tosi t√§rke√§ asia molemmille osapuolille, ja meille jo siksi, ett√§ saadaan pelaajia t√§m√§n kauden otteluihin”, kuvailee naisten edustusjoukkueen p√§√§valmentaja Kari Numminen.

Käytännössä naisten edustusjoukkueessa ja kakkosjoukkueessa nähdään tulevalla kaudella paljon samoja pelaajia, ja päävalmentajalla on paljon sumplimista pelaajapaletin kanssa. Sopivan kokoonpanon saamisessa kaikkiin peleihin helpottaa se, että myös tyttöpelaajia on valittavissa mukaan. Tässä Nummisen kanssa on tiiviissä yhteistyössä T15-joukkueen päävalmentaja Mikko Savisaari, joka tulee myös mukaan niihin naisten otteluihin, joissa on mukana tyttöpelaajia.

”On mielenkiintoista n√§hd√§ my√∂s tulevaisuuden kannalta, millaisia pelaajia sielt√§ on tulossa. T√§ll√§ hetkell√§ naisten edustuksella on kasassa joukkue, jolla on hyv√§ l√§hte√§ tavoittelemaan Kolmosen yl√§kastia ja sit√§ kautta sarjanousua. T15-joukkueen yksitt√§isill√§ pelaajilla on tulevaisuudessa mahdollisuudet nousta edustusjoukkueen rinkiin, ja nyt on siihen peilaten hyv√§ hetki n√§ytt√§√§ taitojaan naisten Nelosessa”, Numminen kaavailee tulevaa.

Nummisen mukaan hyppy naisten peleihin vaatii tyttöpelaajilta kasvua enemmänkin pään sisällä kuin fysiikan puolella.

Iso juttu on oppia arvostamaan omaa tekemist√§ ja lakata kunnioittamasta vastustajaa pelk√§n ulkomuodon perustella, eli aikuisten peleist√§ pit√§√§ k√§yd√§ hakemassa pelirohkeutta. Itsekin tytt√∂joukkueita 10 vuotta valmentaneena tied√§n, ett√§ isompien kanssa pelaaminen on aina se juttu, joka kasvattaa ja vie pelaajaa eteenp√§in.”

Laajemminkin ajatellen Tampere Unitedin naisten joukkueet tarjoavat tulevina vuosina vaihtoehdon monelle junioripelaajalle, jotka ovat muutoin vaarassa jäädä tyhjän päälle, jos rahkeet eivät ainakaan heti riitä liigatasolle tai Ykköseen asti. Mielissä siintää myös ajatus siitä, että molemmat naisten joukkueet saataisiin nostettua jo lähivuosina yhtä sarjatasoa ylemmäksi.

”Ajatus on saada TamUn naisten jalkapalloa nousemaan kokonaisvaltaisesti yl√∂sp√§in. My√∂s kakkosjoukkueella asetetaan tavoitteet korkealle Nelosessa. L√§hdet√§√§n rakentamaan pelillisesti kilpailullista toimintaa, ja pit√§m√§√§n taso korkealla. Halutaan pelata viihdytt√§v√§√§ jalkapalloa ja saada toiminta kilpailukykyiseksi my√∂s edustusjoukkueeseen verrattuna”, Numminen linjaa.

”Molemmilla joukkueilla on tulevaisuuden tavoite nousta seuraavalle sarjatasolle, ja sen tavoitteen toteutumisen eteen tehd√§√§n nyt t√∂it√§.”

Pyynikin urheilukentästä kotikenttä

Tampere Unitedin naisten edustusjoukkueen kotiottelut pelataan tulevalla kaudella Pyynikin urheilukentällä. Otteluissa nähdään vastaavat palvelut kuin miestenkin otteluissa, eli tarjolla on grillipiste, jolta saa Tapolan ja Vegemin makkaroita sekä anniskelualue. Naisten joukkue on saanut myös useita uusia yrityksiä tukemaan toimintaansa, ja näistä tiedotetaan lähempänä kauden alkua, kun uudet pelipaidat voidaan esitellä.

Päävalmentaja Kari Nummisen mukaan sarjanousun mahdollistamat uudet panostukset on otettu ilolla vastaan, vaikkakin pelillisesti Pyynikin kenttä tuo samoja mietteitä, joita on miestenkin puolella jouduttu käymään läpi.

”Kyll√§ seuran tuki on nostanut tunnelmaa naisten joukkueen keskuudessa. Se on valtavan hieno asia ja sit√§ arvostetaan. Pyynikin kentt√§ on v√§h√§n kapea ja lyhyt, joten se on haastava kentt√§ pelata, kun alustakin on v√§h√§n kova. Taktisesti t√§ytyy mietti√§ pelaamista silt√§ kantilta, ett√§ pelitempo nousee korkeammaksi”, Numminen pohtii.

Tulevalla kaudella naisten otteluihin on vapaa pääsy, mutta TamU-kaupassa on myynnissä 15 euron hintaisia tukikausikortteja, joiden tuotto käytetään kokonaisuudessaan naisten toimintaan.

Viime kaudella naisten edustusjoukkue marssi melko helposti voitosta voittoon, mutta tulevalla kaudella tiedossa on huomattavasti aiempaa tiukempia pelejä. Oman mausteensa tuo myös se, että sarjassa mukana olevasta kahdeksasta muusta joukkueesta kaikki paitsi FC Nokia ovat Pirkanmaan ulkopuolisia. Eniten joukkueita on Turun alueelta, ja eksoottisin vastustaja on IFK Mariehamn. Sarja pelataan kuitenkin tällä tietoa ensin yksinkertaisena sarjana, ja sitten jatketaan ylä- ja alaloppusarjoihin, joten vielä ei ole varmaa pääseekö sinivihreä seurayhteisö vieraspelimatkalle Ahvenanmaalle.

Päävalmentaja Numminen arvioi, että ero Kolmosen ja Nelosen välillä on selvä ero, mutta se ei välttämättä ole kuitenkaan niin suuri, kuin hän oli itsekin ensin ajatellut.

‚ÄúAlueelliset tasoerot joukkueiden v√§lill√§ ei ole minulla ihan tarkkaan tiedossa, mutta n√§it√§ sarjoja aiemmin pelanneet pelaajat arvioivat, ett√§ Kolmosen 4‚Äď5 viimeist√§ joukkuetta ovat suunnilleen samaa tasoa kuin Nelosen k√§rkip√§√§n joukkueet. Uskoisin, ett√§ loikka ei ole ihan niin suuri, kuin sit√§ aluksi mietti. Kolmosessa pelaajien joukkue- ja henkil√∂kohtainen taitotaso on oletettavasti hieman korkeampi kuin Nelosessa”, Numminen puntaroi.

Tampere United ei kuitenkaan lähde otteluihin peruuttelemaan, vaan tavoitteena on tarjota kotiyleisölle iloista ja pelaavaa jalkapalloa.

”Ajatusmaailmani on nyt k√§√§ntynyt enemm√§n siihen, ett√§ panostetaan omaan pelinrakenteluun, ja halutaan menn√§ hy√∂kk√§ysp√§√§ss√§ enemm√§n keskelle kentt√§√§ isommalla joukolla. L√§hdet√§√§n ensin pelin leveydest√§, ja kun p√§√§st√§√§n yli puolen kent√§n ja hy√∂kk√§ysp√§√§h√§n, niin p√§√§st√§isiin useammalla kaistalla hakemaan niit√§ vaihtoehtoja. Ei menn√§ laidoille eik√§ kulmalipulle pelaamaan, vaan pelataan boksiin aika suoraviivaisesti, ja pyrit√§√§n p√§√§sem√§√§n kolmella tai nelj√§ll√§kin pelaajalla maalintekopaikoille”, Numminen kuvailee.

Kaikki lähtee kuitenkin siitä perusajatuksesta, että ensin pitää puolustaa hyvin, jotta voi hyökätä. Etenkin kovimpia joukkueita vastaan odotettavissa on uudenlaista painetta myös puolustuspään pallolliseen peliin.

”Odotan, ett√§ muutamat k√§rkijoukkueet pelaavat kovaa korkeaa pr√§ssi√§, jota oli vain muutamalla joukkueella viime kaudella. T√§ytyy varustautua salmiakkipuolustukseen, eli linjojen v√§lit t√§ytet√§√§n ja et√§isyydet eiv√§t saa kasvaa liian isoiksi. Pit√§√§ olla my√∂s valmius nopeaan kierr√§tykseen ja pelamiseen pr√§ssin alta leveyteen. Siin√§ ei ole tilaa l√§hte√§ keskelle, vaan rakenteluvaiheessa pit√§√§ osata k√§ytt√§√§ my√∂s painottoman puolen leveys, ja p√§√§st√§ nopeilla sy√∂t√∂ill√§ purkamaan pr√§ssi.”

Koronaepidemia varjostaa valmistautumista kauteen

Naisten joukkueiden valmistautumista kauteen on varjostanut koronaepidemia, jonka takia normaali joukkueharjoittelu on ollut aikuisten joukkueilla tauolla maaliskuun puolesta välistä alkaen. Syksyllä ja talvella päästiin onneksi harjoittelemaan paremmin, mikä oli tärkeää myös tulevan kauden joukkueen rakentamisen kannalta.

”Meill√§ oli noin kuukauden tauko sen j√§lkeen kun sarjakausi p√§√§ttyi, eli heti marraskuun alussa alettiin treenaamaan. Silloin p√§√§stiin pallon kanssa sinne jouluun asti ihan hyvin. Runko oli kasassa, ja tryouteilla k√§vi pelaajia, joista muutama on j√§√§nyt joukkueeseen”, Numminen kertaa.

Joulutauon jälkeen harjoitukset alkoivat heti tammikuun alussa, mutta kova pakkanen häiritsi harjoittelua pahoin. Palloharjoittelun sijaan pahimman pakkasjakson aikana keskityttiin fyysiikkaharjoitteluun kolme kertaa viikossa. Tavanomaisempien harjoitusten lisäksi joukkue kävi myös Hervannassa nousemassa entisiä laskettelurinteitä sauvojen kanssa niin että lumi pölisi.

”Meill√§ oli l√§hestulkoon jokaisessa treeneiss√§ hyvin v√§ke√§, pois lukien ihan muutama kerta kun pakkanen putosi alle 15 asteen. Tekeminen on ollut todella hyv√§ll√§ tasolla, eik√§ kukaan ei ole tullut treeneihin oleskelemaan.”

”Loin sellaisen peruskunto-ohjelman, jossa on aika korkea rasitustaso, ja naisetkin ovat sanoneet. ett√§ on ollut hyv√§ tekemisen meininki. Perusjuoksemista on lis√§tty paljon. Edellisen√§ vuonna futsal oli isossa roolissa ja harjoittelu oli paljon pallollista. Nyt kun futsal-pallo j√§i pois, keskityttiin puhtaasti juoksuvoiman kehitt√§miseen, ja nopeusvoimaa on tuotettu ihan eri tasolla kuin viime vuonna.”

Talven taituttua saatiin vielä hyvät palloharjoitukset käyntiin, mutta ne katkesivat nopeasti, kun Pirkanmaan siirtyminen koronaepidemian leviämisvaiheeseen katkaisi joukkueharjoittelun.

”Koronasulun aikana pelaajilla on ollut kest√§vyyteen ja l√§hinn√§ keskivartalon voimaan suunniteltu omatoiminen harjoitteluohjelma. Valmentajana olen luottanut siihen, ett√§ pelaajat huolehtivat omasta kunnostaan annetun ohjelman mukaisesti”, Numminen kuvailee.

”Omatoiminen harjoittelu ei miss√§√§n nimess√§ tuota samaa tulosta kuin joukkueena tehdyt harjoitukset, mutta terveys edell√§ ja koronan mukanaan tuomia s√§√§nt√∂j√§ noudattaen on toimittu. Toivottavasti joukkueharjoituksien alkaessa pystymme nopeasti palaamaan samalle tekemisen tasolle, kuin se oli ennen tauon alkamista. Pelaajakeskusteluiden perusteella voin sanoa, ett√§ joukkue kokonaisuudessaan on motivoitunut ja odottavat innolla kent√§lle p√§√§sy√§.”

Kaikkien muidenkin toiveissa tietenkin on, että normaaliin harjoitteluun päästään takaisin mahdollisimman pian, jolloin myös sarjat voisivat alkaa nopealla aikataululla. Näillä näkymin sarjapelejä joudutaan kuitenkin odottamaan ainakin kesäkuulle saakka. Niitä odotellessa kannattaa käydä kuitenkin hankkimassa naisten edustusjoukkueen tukikausikortti ja osoittaa näin tukensa uuteen sarjaan lähtevälle joukkueelle. Kausikortit ovat myynnissä 15 euron hintaan TamU-kaupassa tai suoraan alla olevan napin kautta.