Tampere Unitedin naiset nähdään kesällä Pyynikillä – päävalmentaja Kari Numminen kertoo suunnitelmista

27/04/2021
Uutinen

Tampere Unitedin naisten edustusjoukkue nousi viime kauden päätteeksi neljännellä yrityksellään Kolmoseen. Kaudeksi 2017 perustetun joukkueen tavoitteena on ollut alusta alkaen rakentaa vastaava nousutarina, joka on jo toteutunut miesten puolella. Sarjanousun myötä pelit saadaan pelata ensi kaudella Pyynikin urheilukentällä, jossa luvassa on heti koronarajoitusten salliessa kunnollinen ottelutapahtuma grillipisteineen ja anniskelualueineen. Koronaepidemia on tuonut haasteensa kauteen valmistautumiseen myös urheilulliselta kannalta, mutta näistä huolimatta silläkin saralla on kehitteillä hienoja asioita.

Merkillepantavin talven aikana tulleista muutoksista on se, että joukkueiden määrä on oikeastaan kolminkertaistunut. Naisten edustusjoukkue pelaa Kolmosessa, mutta lisäksi kakkosjoukkue on ilmoitettu Neloseen. Kolmantena joukkueena myös Tampere Unitedin T15-joukkue kytkeytyy tiiviisti naisten toimintaan, sillä tavoitteena on, että useampikin työttöpelaaja käy jo tulevalla kaudella kokeilemassa miltä naisten pelit tuntuvat.

”Tyttöjen joukkueen mukaan saaminen on ihan loistava juttu. Yhteistyö on tosi tärkeä asia molemmille osapuolille, ja meille jo siksi, että saadaan pelaajia tämän kauden otteluihin”, kuvailee naisten edustusjoukkueen päävalmentaja Kari Numminen.

Käytännössä naisten edustusjoukkueessa ja kakkosjoukkueessa nähdään tulevalla kaudella paljon samoja pelaajia, ja päävalmentajalla on paljon sumplimista pelaajapaletin kanssa. Sopivan kokoonpanon saamisessa kaikkiin peleihin helpottaa se, että myös tyttöpelaajia on valittavissa mukaan. Tässä Nummisen kanssa on tiiviissä yhteistyössä T15-joukkueen päävalmentaja Mikko Savisaari, joka tulee myös mukaan niihin naisten otteluihin, joissa on mukana tyttöpelaajia.

”On mielenkiintoista nähdä myös tulevaisuuden kannalta, millaisia pelaajia sieltä on tulossa. Tällä hetkellä naisten edustuksella on kasassa joukkue, jolla on hyvä lähteä tavoittelemaan Kolmosen yläkastia ja sitä kautta sarjanousua. T15-joukkueen yksittäisillä pelaajilla on tulevaisuudessa mahdollisuudet nousta edustusjoukkueen rinkiin, ja nyt on siihen peilaten hyvä hetki näyttää taitojaan naisten Nelosessa”, Numminen kaavailee tulevaa.

Nummisen mukaan hyppy naisten peleihin vaatii tyttöpelaajilta kasvua enemmänkin pään sisällä kuin fysiikan puolella.

Iso juttu on oppia arvostamaan omaa tekemistä ja lakata kunnioittamasta vastustajaa pelkän ulkomuodon perustella, eli aikuisten peleistä pitää käydä hakemassa pelirohkeutta. Itsekin tyttöjoukkueita 10 vuotta valmentaneena tiedän, että isompien kanssa pelaaminen on aina se juttu, joka kasvattaa ja vie pelaajaa eteenpäin.”

Laajemminkin ajatellen Tampere Unitedin naisten joukkueet tarjoavat tulevina vuosina vaihtoehdon monelle junioripelaajalle, jotka ovat muutoin vaarassa jäädä tyhjän päälle, jos rahkeet eivät ainakaan heti riitä liigatasolle tai Ykköseen asti. Mielissä siintää myös ajatus siitä, että molemmat naisten joukkueet saataisiin nostettua jo lähivuosina yhtä sarjatasoa ylemmäksi.

”Ajatus on saada TamUn naisten jalkapalloa nousemaan kokonaisvaltaisesti ylöspäin. Myös kakkosjoukkueella asetetaan tavoitteet korkealle Nelosessa. Lähdetään rakentamaan pelillisesti kilpailullista toimintaa, ja pitämään taso korkealla. Halutaan pelata viihdyttävää jalkapalloa ja saada toiminta kilpailukykyiseksi myös edustusjoukkueeseen verrattuna”, Numminen linjaa.

”Molemmilla joukkueilla on tulevaisuuden tavoite nousta seuraavalle sarjatasolle, ja sen tavoitteen toteutumisen eteen tehdään nyt töitä.”

Pyynikin urheilukentästä kotikenttä

Tampere Unitedin naisten edustusjoukkueen kotiottelut pelataan tulevalla kaudella Pyynikin urheilukentällä. Otteluissa nähdään vastaavat palvelut kuin miestenkin otteluissa, eli tarjolla on grillipiste, jolta saa Tapolan ja Vegemin makkaroita sekä anniskelualue. Naisten joukkue on saanut myös useita uusia yrityksiä tukemaan toimintaansa, ja näistä tiedotetaan lähempänä kauden alkua, kun uudet pelipaidat voidaan esitellä.

Päävalmentaja Kari Nummisen mukaan sarjanousun mahdollistamat uudet panostukset on otettu ilolla vastaan, vaikkakin pelillisesti Pyynikin kenttä tuo samoja mietteitä, joita on miestenkin puolella jouduttu käymään läpi.

”Kyllä seuran tuki on nostanut tunnelmaa naisten joukkueen keskuudessa. Se on valtavan hieno asia ja sitä arvostetaan. Pyynikin kenttä on vähän kapea ja lyhyt, joten se on haastava kenttä pelata, kun alustakin on vähän kova. Taktisesti täytyy miettiä pelaamista siltä kantilta, että pelitempo nousee korkeammaksi”, Numminen pohtii.

Tulevalla kaudella naisten otteluihin on vapaa pääsy, mutta TamU-kaupassa on myynnissä 15 euron hintaisia tukikausikortteja, joiden tuotto käytetään kokonaisuudessaan naisten toimintaan.

Viime kaudella naisten edustusjoukkue marssi melko helposti voitosta voittoon, mutta tulevalla kaudella tiedossa on huomattavasti aiempaa tiukempia pelejä. Oman mausteensa tuo myös se, että sarjassa mukana olevasta kahdeksasta muusta joukkueesta kaikki paitsi FC Nokia ovat Pirkanmaan ulkopuolisia. Eniten joukkueita on Turun alueelta, ja eksoottisin vastustaja on IFK Mariehamn. Sarja pelataan kuitenkin tällä tietoa ensin yksinkertaisena sarjana, ja sitten jatketaan ylä- ja alaloppusarjoihin, joten vielä ei ole varmaa pääseekö sinivihreä seurayhteisö vieraspelimatkalle Ahvenanmaalle.

Päävalmentaja Numminen arvioi, että ero Kolmosen ja Nelosen välillä on selvä ero, mutta se ei välttämättä ole kuitenkaan niin suuri, kuin hän oli itsekin ensin ajatellut.

“Alueelliset tasoerot joukkueiden välillä ei ole minulla ihan tarkkaan tiedossa, mutta näitä sarjoja aiemmin pelanneet pelaajat arvioivat, että Kolmosen 4–5 viimeistä joukkuetta ovat suunnilleen samaa tasoa kuin Nelosen kärkipään joukkueet. Uskoisin, että loikka ei ole ihan niin suuri, kuin sitä aluksi mietti. Kolmosessa pelaajien joukkue- ja henkilökohtainen taitotaso on oletettavasti hieman korkeampi kuin Nelosessa”, Numminen puntaroi.

Tampere United ei kuitenkaan lähde otteluihin peruuttelemaan, vaan tavoitteena on tarjota kotiyleisölle iloista ja pelaavaa jalkapalloa.

”Ajatusmaailmani on nyt kääntynyt enemmän siihen, että panostetaan omaan pelinrakenteluun, ja halutaan mennä hyökkäyspäässä enemmän keskelle kenttää isommalla joukolla. Lähdetään ensin pelin leveydestä, ja kun päästään yli puolen kentän ja hyökkäyspäähän, niin päästäisiin useammalla kaistalla hakemaan niitä vaihtoehtoja. Ei mennä laidoille eikä kulmalipulle pelaamaan, vaan pelataan boksiin aika suoraviivaisesti, ja pyritään pääsemään kolmella tai neljälläkin pelaajalla maalintekopaikoille”, Numminen kuvailee.

Kaikki lähtee kuitenkin siitä perusajatuksesta, että ensin pitää puolustaa hyvin, jotta voi hyökätä. Etenkin kovimpia joukkueita vastaan odotettavissa on uudenlaista painetta myös puolustuspään pallolliseen peliin.

”Odotan, että muutamat kärkijoukkueet pelaavat kovaa korkeaa prässiä, jota oli vain muutamalla joukkueella viime kaudella. Täytyy varustautua salmiakkipuolustukseen, eli linjojen välit täytetään ja etäisyydet eivät saa kasvaa liian isoiksi. Pitää olla myös valmius nopeaan kierrätykseen ja pelamiseen prässin alta leveyteen. Siinä ei ole tilaa lähteä keskelle, vaan rakenteluvaiheessa pitää osata käyttää myös painottoman puolen leveys, ja päästä nopeilla syötöillä purkamaan prässi.”

Koronaepidemia varjostaa valmistautumista kauteen

Naisten joukkueiden valmistautumista kauteen on varjostanut koronaepidemia, jonka takia normaali joukkueharjoittelu on ollut aikuisten joukkueilla tauolla maaliskuun puolesta välistä alkaen. Syksyllä ja talvella päästiin onneksi harjoittelemaan paremmin, mikä oli tärkeää myös tulevan kauden joukkueen rakentamisen kannalta.

”Meillä oli noin kuukauden tauko sen jälkeen kun sarjakausi päättyi, eli heti marraskuun alussa alettiin treenaamaan. Silloin päästiin pallon kanssa sinne jouluun asti ihan hyvin. Runko oli kasassa, ja tryouteilla kävi pelaajia, joista muutama on jäänyt joukkueeseen”, Numminen kertaa.

Joulutauon jälkeen harjoitukset alkoivat heti tammikuun alussa, mutta kova pakkanen häiritsi harjoittelua pahoin. Palloharjoittelun sijaan pahimman pakkasjakson aikana keskityttiin fyysiikkaharjoitteluun kolme kertaa viikossa. Tavanomaisempien harjoitusten lisäksi joukkue kävi myös Hervannassa nousemassa entisiä laskettelurinteitä sauvojen kanssa niin että lumi pölisi.

”Meillä oli lähestulkoon jokaisessa treeneissä hyvin väkeä, pois lukien ihan muutama kerta kun pakkanen putosi alle 15 asteen. Tekeminen on ollut todella hyvällä tasolla, eikä kukaan ei ole tullut treeneihin oleskelemaan.”

”Loin sellaisen peruskunto-ohjelman, jossa on aika korkea rasitustaso, ja naisetkin ovat sanoneet. että on ollut hyvä tekemisen meininki. Perusjuoksemista on lisätty paljon. Edellisenä vuonna futsal oli isossa roolissa ja harjoittelu oli paljon pallollista. Nyt kun futsal-pallo jäi pois, keskityttiin puhtaasti juoksuvoiman kehittämiseen, ja nopeusvoimaa on tuotettu ihan eri tasolla kuin viime vuonna.”

Talven taituttua saatiin vielä hyvät palloharjoitukset käyntiin, mutta ne katkesivat nopeasti, kun Pirkanmaan siirtyminen koronaepidemian leviämisvaiheeseen katkaisi joukkueharjoittelun.

”Koronasulun aikana pelaajilla on ollut kestävyyteen ja lähinnä keskivartalon voimaan suunniteltu omatoiminen harjoitteluohjelma. Valmentajana olen luottanut siihen, että pelaajat huolehtivat omasta kunnostaan annetun ohjelman mukaisesti”, Numminen kuvailee.

”Omatoiminen harjoittelu ei missään nimessä tuota samaa tulosta kuin joukkueena tehdyt harjoitukset, mutta terveys edellä ja koronan mukanaan tuomia sääntöjä noudattaen on toimittu. Toivottavasti joukkueharjoituksien alkaessa pystymme nopeasti palaamaan samalle tekemisen tasolle, kuin se oli ennen tauon alkamista. Pelaajakeskusteluiden perusteella voin sanoa, että joukkue kokonaisuudessaan on motivoitunut ja odottavat innolla kentälle pääsyä.”

Kaikkien muidenkin toiveissa tietenkin on, että normaaliin harjoitteluun päästään takaisin mahdollisimman pian, jolloin myös sarjat voisivat alkaa nopealla aikataululla. Näillä näkymin sarjapelejä joudutaan kuitenkin odottamaan ainakin kesäkuulle saakka. Niitä odotellessa kannattaa käydä kuitenkin hankkimassa naisten edustusjoukkueen tukikausikortti ja osoittaa näin tukensa uuteen sarjaan lähtevälle joukkueelle. Kausikortit ovat myynnissä 15 euron hintaan TamU-kaupassa tai suoraan alla olevan napin kautta.

TamU-Kauppa

Pääyhteistyökumppanit

Tukemassa myös

American Brothers Circle Line Group Edun Herkkukeidas Insta Group Käännöstoimisto Juha Arola Ruutanan Härveli

15.6. Ilves 2 - TamU 0 – 5

2.6. TamU naiset - TPS 2 6 – 2

15.6. Pato - TamU 2 1 – 1

2.7. klo 18 TPV - TamU

16.6. klo 18 MaPS - TamU naiset

27.6. klo 18 PP-70 - TamU 2