Tampere Unitedin cup-urakka loppui lyhyeen

15/04/2022 TamU
Otteluraportti

Hämeenlinnalainen HJS vei voiton Kaupissa pelatussa Suomen Cupin ottelussa numeroin 1–3. Siinä missä Sinipaidoille tuotti vaikeuksia murtautua HJS:n puolustuksen läpi, vastustaja käytti paikkansa tehokkaasti ja jatkaa näin cupin neljännelle kierrokselle.

Suomen Cup

1 – 3

  • Ottelu pelattiin Pyynikin talvisen kunnon takia Kaupissa
  • TamUn cup-taival ohi; HJS jatkaa cupin 4. kierrokselle

”Turpaan tuli ja cup-taival oli siinä. Ei tarvitse sitä sen enempää miettiä”

- Jukka Listenmaa
Päävalmentaja, TamU

”Noita laukauksia on kyllä tullut harjoiteltua tuhansia toistoja”

- Eemeli Raittinen
HJS

”Kaveri pelasi aika lailla samalla formaatiolla, jolloin wingbackit on vastakkain ja on vähän hankala löytää tilaa”

- Joonas Rantala
TamU

Kaupin urheilupuisto tarjosi ottelulle omanlaisensa miljöön.

Lähes päivälleen puoli vuotta riemukkaiden Regions’ Cupin voitonjuhlien jälkeen Tampere Unitedin aloitti uuden cup-urakkansa, kun hämeenlinnalainen HJS asettui vastaan Suomen Cupin kolmannen kierroksen ottelussa.

Suoratoistopalvelu Ruudun ennakkohaastattelussa päävalmentaja Listenmaa kuvasi vastustajaa seuraavasti: ”Hyvä rutinoinut kakkosen joukkue, kärkipäässä ollut monta vuotta. On hyvä haaste meille, kun päästään nousijajoukkueena näkemään, miltä kärki näyttää.”

Eetu Räisänen laukoo.

Ottelun ensiminuuteilla näyttikin siltä, että vastustajan rutiini oli vahvempi, kun useampi Tampere Unitedin pelaaja liukasteli märällä tekonurmella. TamU sai pitää palloa varsin rauhassa omalla puolustusalueella, mutta HJS miehitti keskikentän ja pyrki pallon saadessaan iskemään suoraviivaisesti vastaan.

TamU-pelaajia kentällä ja katsomossa.

Ensimmäisen vartin jälkeen kotijoukkueen pelinavaus alkoi hiljalleen toimia, ja hetkittäin nähtiin varsin kauniita sommitelmia. Myös kulmapotkuista saatiin hyviä paineita HJS:n maalille, mutta kerta toisensa jälkeen viimeinen silaus jäi puuttumaan.

Ensimmäisestä todella vaarallisesta maalipaikasta vastasi kuitenkin valkoisissa paidoissa pelannut vastustaja. Reilun 20 minuutin pelin jälkeen Eetu Pellikka kiskaisi kaukaa rangaistusalueen ulkopuolelta pallon TamUn maalin poikkipuuhun, mutta tämän lähemmäs ei vielä päästy.

Toni Toijala ohittaa Prince Mokuman.
Topias Järvelä pelasi kymppipaikalla. Taustalla Joonas Rantala.

Ensimmäistä kertaa TamUn virallisissa otteluissa yhdessä pelannut kärkipari Roope Kostiainen ja Toni Toijala alkoivat jakson edetessä löytää toisiaan koko ajan paremmin, ja vihdoin reilun puolen tunnin jälkeen verkko heilui. Joonas Rantala heitti sivurajasta pallon rangaistusalueella päivystäneelle Kostiaiselle. Tämä pyörähti ovelasti päätyrajan kautta irti vartijastaan ja toimitti pallon Toijalalle, joka ei maalin edestä erehtynyt. Kotiyleisö pääsi riemuitsemaan 1–0-johtoa.

Toni Toijalan johtomaali maistuu myös Topias Järvelälle.

Heti maalin jälkeen Sinipaitojen ote oli väkevä, ja kaksikko Kostiainen ja Toijala pääsivät pariinkin otteeseen vaarallisesti hämeenlinnalaisten boksiin. Ilo jäi kuitenkin harmittavan lyhyeksi. Katko keskikentällä jäi heppoiseksi, ja kun puolustuslinja oli myöhässä, Miikka Paussu viimeisteli alakulmaan Eemeli Raittisen keskityksestä. Ottelu oli tasan 1–1.

”Paussu teki just niin kuin piti eli meni maalille. Viime kaudella tehtiin paljon samanlaisia maaleja. Juoksu sinne linjan väliin ja matala kova pallo, josta pääsee liukumaan mukavasti sisään”, kommentoi Eemeli Raittinen tasoitusmaalia ottelun jälkeen Ruudun haastattelussa.

Antti Kuusinen nyrkkeilee.

Vain reilu minuutti myöhemmin Sinipaidat saivat lisää kylmää vettä niskaansa. Ilves-kasvatti Eemeli Raittinen otti pallon haltuun keskirajalla ja eteni kentän oikeaa laitaa lähes rangaistusalueelle asti. Kun TamUn puolustus ei missään vaiheessa saanut Raittista kunnolla kiinni, tämä kavensi keskustaan ja lähetti pallon maalin takayläkulmaan todella hienolla laukaukselle.

”Satuin pääsemään miehestä ohi, ja noita laukauksia on kyllä tullut harjoiteltua tuhansia toistoja”, kommentoi Raittinen hienoa yksilösuoritustaan.

Antti Kuusinen ei ehdi Eemeli Raittisen laukauksen tielle.

Raittisen komea laukaus ei jättänyt maalivahti Antti Kuusiselle juuri mahdollisuuksia, mutta maalipaikkaan valkopaita pääsi aivan liian helposti. Severi Kankkusen ja Anton Brightin poissaolojen myötä linjasta vaikutti puuttuvan tarvittavaa johtajuutta.

Tauolle siirryttiin siis kotijoukkueen kannalta kismittävässä tilanteessa 1–2. Toisenlaisiin lukemiin olisi ollut saumaa, mutta vastustaja käytti tilanteensa tehokkaammin.

Eetu Räisänen tuo palloa.
Paavo Kujala pelasi tutusti laitatopparina.
Toni Toijala taistelee Eemeli Raittisen kanssa.

HJS jäädyttää toisen jakson

Jos kotiyleisö odotti ottelun toiselle puoliskolle taistelevaa cup-otetta, paremmalla jalalla kopista tulikin vierasjoukkue. HJS rakensi eritoten laitojen kautta hyviä keskityspaikkoja, joita Tampere Unitedin puolustus ehti vain vaivoin katkomaan.

Noin kymmenen minuutin pelin jälkeen HJS sai palkkion hallintajaksostaan. HJS-pelaaja ehti ensimmäisenä etukulmalle annettuun kulmapotkuun. Prince Mokuman pusku kimposi vielä takatolpasta kentän puolelle, mutta Toivo Supperi lakaisi takakulmalta paluupallon sisään, ja näin kotijoukkue oli kahden maalin takaa-ajoasemassa.

Mauno Sirén tuo palloa vaihtopenkkien ohi.

Viimeisen puolen tunnin aikana HJS luovutti pallonhallinnan pitkiksi jaksoiksi Sinipaidoille. Tämä ei kuitenkaan tuottanut kuin puolittaisia paikkoja, sillä suurimmaksi osaksi 8–9 valkopaitaa puolusti kurinalaisesti pallon alla, ja näin kotijoukkueen pallonsiirtely jäi useimmiten muodon ulkopuolelle.

Kun vastustaja puolusti varsin alhaalta, Tampere United ei juurikaan päässyt nopeisiin hyökkäyksiin. Yksittäisillä sommitelmilla päästiin rangaistusalueen lähettyville, mutta HJS peitti hyvin avopaikat. Lähimmäksi maalin makua pääsi kentälle vaihdettu Arttu Haapala, jonka kaukovedon HJS-vahti torjui vaivoin kulmaksi Sinipaitojen pitkän pallorallin päätteeksi.

Arttu Haapala tuli toisella jaksolla sisään ja pääsi kerran virittämään vaarallisen kaukolauksensa.

Kaiken kaikkiaan HJS jäädytti peliä järkevästi, eikä TamU saanut oikein missään vaiheessa kunnon kiriä aikaan. Ihan lopussa, kun kavennusta haettiin jo neljän hyökkääjän voimin, parhaat maalipaikat osuivat Eric Bullockille ja Farhad Rahimille. Kerta toisensa jälkeen HJS:n maalivahti kuitenkin ehtii peittämään tai sitten laukaukset eivät hyvistä paikoistakaan osuneet puitten väliin.

Loppuvihellyksen soidessa kotijoukkueen harmitus oli näkyvää, mutta pukukoppiin käveltäessä pelaajien fokus oli jo kääntynyt oman pelin kehityskohteisiin. Yleisellä tasolla voidaan sanoa, että Kaupissa nähtiin tyypillinen kevätkauden ottelu: yksittäisiä hienojakin suorituksia nähtiin molemmilta joukkueilta, mutta kokonaisuudessaan pelin nyansseissa ja intensiteetissä on vielä paljon parannettavaa.

TamUn ruuhkakulmat eivät tällä kertaa tuottaneet tulosta.
Maalin edessä oli liian ahdasta.

Listenmaa ei selitellyt

”Turpaan tuli ja cup-taival oli siinä. Ei tarvitse sitä sen enempää miettiä. Kyllä me tiedettiin, että kova joukkue tulee vastaan. Me avattiin peliä niin kuin pitikin ja päästiin hyökkäyskolmannekselle ihan hyvin. Siitä eteenpäin oli kuitenkin tänään vaikeaa”, päävalmentaja Jukka Listenmaa tiivisti joukkueen päällimmäiset tunnot heti ottelun jälkeen.

”Maalipaikkoja saatiin mun mielestä ainakin yhtä paljon kuin vastustaja. Vähän oli kuitenkin staattista ja meni turhaan näpertelyksi. Pitäisi vaan suoraviivaisemmin siellä boksissa ratkaista niitä paikkoja. Vähän liikaa hyökkääjät ajautuivat pois maalin edestä”, Listenmaa analysoi hyökkäyspään haasteita.

Listenmaa näki parantamisen varaa myös kentän toisessa päässä.

”Puolustamisen kanssa meille tuli ongelmia tänäänkin. Nyt taisi mennä ensimmäinen erikoistilannemaali omiin koko talven aikana. Se mitä ei ole tähän mennessä tapahtunut, tapahtui sitten semmoinenkin tähän kohtaan. Liikaa menee nyt omiin niitä palloja.”

Täyden ysikymppisen laitalinkkinä pelannut Joonas Rantala ei peittänyt pettymystään ottelun jälkeen Ruudun haastattelussa.

”Preseason meni hyvin ja saatiin paljon voittoja, mutta nyt ensimmäisessä kilpailullisesta pelistä jäi pettymys. Toivottavasti tästä tulee lisää nälkää alkavaan sarjakauteen.”

”Kaveri pelasi aika lailla samalla formaatiolla, jolloin wingbackit on vastakkain ja on vähän hankala löytää tilaa. Tokalla jaksolla HJS:n wingback valui linjaan, ja sain tilaa keskitellä, mutta tänään ei tullut tulosta niistä”, Rantala analysoi omaa rooliaan.

Etenkin toisella jaksolla TamUlla oli suuria vaikeuksia murtautua boksiin kun vastustaja vetäytyi ja puolusti järkevästi.

”Sehän on vaikein asia futiksessa. Pallo liikkui ihan hienosti siihen asti, mutta yritettiin ehkä liian vaikeita kombinaatioita. Eiköhän me siihen löydetä lääkkeet sitten sarjassa. Uskon vahvaan kauteen, sillä meillä on hyvä joukkue. Uskon että saavutetaan hyvä sijoitus sarjassa”, Rantala vakuutti.

On kiistämätön fakta, ettei Sinipaitojen peli toiminut aivan yhtä hyvin kuin parhaimmillaan harjoitusotteluissa, mutta samaan aikaan tärkeimmät kehityskohteet vaikuttivat olevan valmennusjohdolla hyvin selvillä.

”Nyt otetaan pääsiäinen vähän huilia. Katsellaan matsi sopivassa kohdassa ja tehdään videoklipit siitä. Pääsiäisen jälkeen palataan asiaan, annetaan palaute pelistä ja siirrytään eteenpäin. Joukkuepuolustamista täytyy parantaa. Siinä meillä on hommaa”, Listenmaa tiivisti valmistautumisen ensi viikon sarja-avaukseen.

Aikaa sarja-avaukseen on reilu viikko, sillä Kakkosen pelit alkavat lauantaina 23.4. vierasottelulla FC Jazzia vastaan. Ottelu on merkitty pelattavaksi Porin stadionin nurmelle, mutta viimeaikaiset sääolosuhteet huomioiden siirto tekonurmelle ei tulisi yllätyksenä. Paikan päälle on lähdössä runsaasti vieraskannattajia, ja bussimatkasta voi tiedustella Sinikaartilta. Lisäksi Aamulehden tilaajille on tarjolla suora ottelulähetys.

Suomen Cup

1 – 3

( 1 – 2 )

36′ Toni Toijala

Yleisöä:
148

40′ Miika Paussu
41′ Eemeli Raittinen
56′ Toivo Supperi

Yleisöä:
148

32 Antti Kuusinen C
2 Ali Aitbenzanzoun 78'
5 Ardian Kovaqi 53'
7 Mauno Sirén 62'
8 Topias Järvelä 76'
10 Roope Kostiainen
15 Joonas Rantala
16 Paavo Kujala
22 Toni Toijala 69'
24 Arttu Mättö 74' 87'
41 Eetu Räisänen 62'
1 Thanasis Zeris
4 Eino-Veikko Ek 62'
9 Farhad Rahimi 87'
18 Eric Bullock 76'
29 Arttu Haapala 62'
56 Tomi Ylinen
1Joonas Immonen
4Miikka Kolsi 81'
6Jami Kyöstilä C 88'
8Gaaid Abshir 31' 90'
9Eemeli Raittinen
10Prince Mokuma
11Lauri Kesti
16Eetu Pellikka 89'
19Jonni Thusberg
21Miika Paussi 74'
26Toivo-Elmeri Supperi
12Eero Viljanen
13Valtteri Ahokas 90'
15Lauri Hakanen
23Kalle Kopra 74'
27Otto Kautto 89'

TamU-Kauppa

Pääyhteistyökumppanit

Tukemassa myös

American Brothers Circle Line Group Edun Herkkukeidas Insta Group Käännöstoimisto Juha Arola Ruutanan Härveli

12.6. TamU - FC Honka 1 – 1

2.6. TamU naiset - TPS 2 6 – 2

9.6. TamU 2 - TP-T 0 – 3

15.6. klo 14 Ilves 2 - TamU

16.6. klo 18 MaPS - TamU naiset

15.6. klo 13 Pato - TamU 2